Eerste puppy, onzekerheid baasje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lisa&IndyLisa&Indy

Hi allemaal,

Mijn naam is Lisa (24 jaar) en ik ben nieuw hier op het forum. Sinds 9 juli zijn mijn vriend en ik trotse eigenaren van een flatcoated retriever pup genaamd Indy. Momenteel is ze 14,5 week oud. Voor ons is het de eerste keer dat we een hond opvoeden; ik ben er zelf wel mee opgegroeid. Ik merk dat ik het enorm wennen vind: heb altijd gezegd ‘zodra we een huis hebben, komt er een hond’. Nu hebben we afgelopen maart een huis gekocht (met tuin) en daar kwam toen ook al snel de pup bij. Mijn vriend is veel weg van huis, want hij zit in zijn hoogseizoen met werk. Ik werk op dit moment 100% vanuit huis en heb dus grotendeel van de zorg voor haar op mijn bordje. Nooit verwacht dat een puppy opvoeden zo pittig zou zijn! Maar weten we dat ook weer ;). Ik merk dat ik enorm onzeker ben over mijn eigen kwaliteiten als baasje. Dingen die ik mijzelf continu de hele dag afvraag, zijn bijvoorbeeld:

  • Vindt Indy mij wel leuk/lief?
  • Volgens mij vindt Indy mijn vriend veel leuker?
  • Komt Indy niets te kort?
  • Zodra we een riem omdoen, verzet ze zich; ze heeft geen zin om te wandelen. Als we eenmaal aan het wandelen zijn, dan gaat het prima. Is dit herkenbaar voor andere puppy eigenaren?
  • Vandaag moest ik haar twee uur alleen thuis laten. Daarvoor lekker gewandeld, gepoept etc en er was niks aan de hand het eerste halfuur. Daarna heb ik mijn telefoon even weggelegd en een uur later weer erbij gepakt. Toen bleek ze enorm aan het blaffen. Dit maakt me onzeker. Ik ben veel met haar aan het oefenen met alleen zijn en dat gaat over het algemeen eigenlijk prima. Ik voel me nu enorm schuldig naar haar dat ik haar twee uur alleen moest laten en ben bang dat ze mij dat ook kwalijk neemt.

Indy is best wel een zorgenkindje: op 9 weken werd ze geopereerd aan haar hoektand die was afgebroken, ze heeft een maag-darminfectie gehad (en daarmee flink wat antibiotica en een nare injectie) en heeft vlooien gehad. Inmiddels zijn we overgestapt op Royal Canin voedsel en daar doet ze het goed op (gelukkig!).

Zijn er hier meerdere eigenaren die zich onzeker voelen over hun eigen kunnen en de band die ze hebben met hun hond? Het leeft trouwens echt intern in mij, mijn omgeving is alleen maar heel enthousiast over de band die ze zien tussen haar en mij, maar ik zie het niet. Ik zie alleen maar de dingen die beter kunnen/anders moeten.

Fijn om hier even van mij af te kunnen schrijven. Ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan.

Groetjes,

Lisa & Indy

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ooh, wat leuk, een Flatcoat! Ik wandel elke week samen met 2 Flatcoats, geweldige honden. 

 

De onzekerheid is heel normaal, ik heb het zelf nooit gehad, maar ik lees het hier genoeg. Het is niet niks namelijk, en een grote verantwoordelijkheid. 

 

Persoonlijk vind ik 2 uur alleen zijn best lang voor een pup van 14 weken. Het kan, maar dit moet dan wel echt juist zijn aangeleerd. En dan praat ik over seconde werk, daarna minuten. Ga geregeld even de deur, doe je jas en je schoenen aan en stap na een paar seconden weer binnen. Ze moet weten dat jij altijd weer terug komt. 2 uur is echt heel erg lang. En aangezien ze toch een tijdje heeft zitten blaffen, zonder dat hier door jou op gereageerd werd door terug te komen, dat dit een verlagingsangst ontwikkelen. Zo iets wil je natuurlijk voor zijn.

 

Als je pup gewoon enthousiast naar je toe komt, geen stress signalen of angst laat zien wanneer jij in haar buurt bent, is er echt niets om je zorgen over te maken hoor! 

 

Is ze bang voor de riem? Of de halsband of tuig om doen? In dat geval zou het helpen deze gewoon eens een paar dagen om te doen (zonder toezicht uit doen) en kijken hoe ze dan reageert. Lijn haar aan, en geef haar vervolgens een lekker kluifje of ga binnen met haar spelen. Op deze manier wordt het aanlijnen al een stuk plezieriger. Als ze het echt spannend vind om te wandelen kun je haar ook het eerste stuk optillen zodat ze zich wat veiliger voelt. Maar, een goed gevoel hebben met het aanlijnen is een eerste stap. 

 

Foto van 1 van mijn honden met haar 2 flatcoat vriendjes.

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Uuh jazekers. Het is me een werk, je hele huishouden staat gelijk op zijn kop. Ga eens rustig een beetje lezen over puppy opvoeding. Ze moeten aan alles wennen. Zo ook de halsband en het tuig. Er zijn trucjes voor omdat een leuke ervaring te maken. Zijn hier wat Engelstalige clips https://www.youtube.com/watch?v=aIdKdba_Wmo&list=PLA1B42220ED8F3F29 Hoe dat kunt bereiken maar die zijn er ook zeker in het Nederlands, alleen deze is de enige die ik ooit tegenkwam met een complete playlist. Puppy cursus is ook heel fijn om te doen. Daar krijg je tips en tricks.

 

Betreft het alleen zijn? Dat moet je langzaam opbouwen. Wij vinden het ook niet leuk om alleen te zijn maar kan wel aangeleerd worden in kleine stapjes. Hier staan ook veel tips over online, werkt het allemaal niet? Kom je nog eens terug om te vragen en krijg je ervaringen van een andere.

honden page profiel RensRens

honden foto van Rens

Hi Lisa!

Welkom op het forum en ik herken heel veel van wat je schrijft. 

Ik denk dat je goed bezig bent aangezien uit je berichtje af te lezen is dat je het allerbeste met Indy voor hebt en ervoor wil zorgen dat het haar aan niks ontbreekt. 

De bovenstaande tips gaan je echt goed op weg helpen! Ik dacht eerst ook toen mensen me op straat aanspraken..waar heb je het over...dit kan nog beter en dat ooh ja en dat moet nog en dit wil ik nog....

Besef je dat je eigenlijk te maken hebt met een klein kind...die kunnen ook niet meteen lopen en praten en eten met mes en vork maar om daar te komen heb je tijd en geduld nodig en het een zal Indy wat sneller doen dan het andere....

 

Uiteindelijk komt het allemaal wel goed laughing

 

Succes!

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

Ik het hetzelfde verhaal. Mijn Jolene had als puppy een afgebroken hoektandje en die hebben we laten trekken. Toen veel diarree omdat ik haar supplementen gaf waar ze niet tegen kon. Helaas kwamen we daar pas na vele dierenartsbezoekjes achter. Ook vindt ze het een groot feest als mijn partner langs komt. Ondanks dat ze mijn 5de pup is gaf het mij veel stress. Ik kan alleen maar tegen je zeggen: Ontspan en probeer van deze tijd te genieten! Het komt allemaal goed. Met jou meegaan en alleen zijn moet de pup nog leren. Dat vraagt tijd. 

 

 

 

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Wat leuk een flatcoated retriever, mijn eerste eigen hond was een flatcoated retriever, en mijn ouders hebben nu hun derde flatcoat ( mijn flatcoated retriever en 2 van hun flatjes zijn ondertussen overleden ).

 

Ik kan je verder niet helpen, want ik ben zelf nooit onzeker geweest over het opvoeden van mijn honden.

 

Heb zelf nu 2 australian shepherds, welke de beste maatjes zijn met de flatcoated retriever van mijn ouders.

545572.jpg

Dit is Djazzy, zij is in juni 2 jaar geworden.

545564.jpg

Dit zijn Djazzy's beste vriendinnen, mijn australian shepherds van ruim 10 jaar en 5,5 jaar oud.

545570.jpg

545479.jpg

545331.jpg

545484.jpg

545327.jpg

honden page profiel KatrienKatrien

honden foto van Katrien

Hoi Lisa, 

Ik herken het wel een beetje. Dat doe-ik-het-wel-goed-gevoel. Ik besef ondertussen dat ik te veel te snel wilde. Ik leerde de afgelopen maanden dat kleine stapjes het beste werken. Je doet het vast heel goed. Geef jezelf en je pup de tij die jullie nodig hebben. Jullie groeien samen!

Liefs,

Katrien en Zara

honden page profiel Lisa&IndyLisa&Indy

Hi allemaal,

Even weer een update vanuit mijn kant. Indy is inmiddels 18 weken en de dingen zoals beschreven in mijn eerste post zijn allemaal stukken minder. Ze kan inmiddels prima een uurtje alleen zijn (natuurlijk wel afhankelijk van het moment van de dag) en ik merk dat onze band onderling steeds sterker wordt. Volgens mij heeft ze zelfs stiekeme voorkeur voor mij i.p.v. voor mijn vriend haha. Indy is wel eeeeeeeenooorrm bijterig de laatste weken; al haar speeltjes zijn nog heel. Mijn broeken hebben helaas al veel moeten verduren (bijna elke broek heeft wel een gaatje). Soms word ik er moedeloos van. Lees: handen in het haar en denken 'waar ben ik in godsnaam aan begonnen'. Echter lees ik hier op het forum dat meerderen daar wel last van kunnen hebben. Ook merk ik dat we nog steeds aan elkaar moeten wennen. Ik kan niet wachten om haar overal mee naar toe te nemen, lange boswandelingen te maken en samen sportieve activiteiten als suppen etc uit te proberen. Echter ben ik op dit moment nog redelijk aan huis gekluisterd en zijn het natuurlijk nog maar kleine wandelingetjes (+- 20 min). 

Oh en nog een ding: Indy vreet letterlijk alles op van de straat. Het liefst poep van andere honden en weggegooid plastic. Om moe van te worden. Volgens mij een retriever dingetje? Op de bijna wekelijkse bezoekjes aan de dierenarts na, gaat alles goed. Volgens mij hebben we letterlijk alle kinderziektes wel gehad... ;)

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Hi allemaal,
Even weer een update vanuit mijn kant. Indy is inmiddels 18 weken en de dingen zoals beschreven in mijn eerste post zijn allemaal stukken minder. Ze kan inmiddels prima een uurtje alleen zijn (natuurlijk wel afhankelijk van het moment van de dag) en ik merk dat onze band onderling steeds sterker wordt. Volgens mij heeft ze zelfs stiekeme voorkeur voor mij i.p.v. voor mijn vriend haha. Indy is wel eeeeeeeenooorrm bijterig de laatste weken; al haar speeltjes zijn nog heel. Mijn broeken hebben helaas al veel moeten verduren (bijna elke broek heeft wel een gaatje). Soms word ik er moedeloos van. Lees: handen in het haar en denken 'waar ben ik in godsnaam aan begonnen'. Echter lees ik hier op het forum dat meerderen daar wel last van kunnen hebben. Ook merk ik dat we nog steeds aan elkaar moeten wennen. Ik kan niet wachten om haar overal mee naar toe te nemen, lange boswandelingen te maken en samen sportieve activiteiten als suppen etc uit te proberen. Echter ben ik op dit moment nog redelijk aan huis gekluisterd en zijn het natuurlijk nog maar kleine wandelingetjes (+- 20 min). 
Oh en nog een ding: Indy vreet letterlijk alles op van de straat. Het liefst poep van andere honden en weggegooid plastic. Om moe van te worden. Volgens mij een retriever dingetje? Op de bijna wekelijkse bezoekjes aan de dierenarts na, gaat alles goed. Volgens mij hebben we letterlijk alle kinderziektes wel gehad... ;-) "

Een pup mag al 10 minuten per wandeling per levensmaand lopen. Jou pup van 4.5 maand mag dus al 45 minuten x 4 wandelingen lopen. Het is maar een richtlijn. Je kunt dus best 2 wandelingen van 15 minuten doen, smiddags een uur en savonds bijv een half uur. Dus een lange wandeling mag je gewoon al maken! Kan best zijn dat je pup dan ook wat rusterig wordt. Bijt gedrag zal je echt nog even door heen moeten, je pup zal volop aan het wisselen zijn. Veel kauwmateriaal aanbieden (bullepees, runderkophuid, lamsoren ect), gevulde kong uit de vriezer doet het ook vaak goed, lickimat vinden ze ook vaak erg leuk. 

 

Tegen poep eten kun je ook Sanofor geven, dit helpt vaak. Plastic is wel gevaarlijk, vindt je pup het niet leuk om wat in de bek te dragen tijdens het wandelen, misschien dat je het zo kunt voorkomen?

honden page profiel Lisa&IndyLisa&Indy

Hi Lola,

Dank voor je reactie. Wij hebben altijd geleerd 5min per levensmaand...? Nu weet ik even niet meer wat juist is hahaha. Goede tip wat betreft de Sanofor, ga ik eens even naar kijken. Andere vraag: ik geef onze pup 2x per dag zo'n kauwbotje. Die eet ze ook helemaal op. Zou dat teveel/te weinig zijn?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Hi Lola,
Dank voor je reactie. Wij hebben altijd geleerd 5min per levensmaand...? Nu weet ik even niet meer wat juist is hahaha. Goede tip wat betreft de Sanofor, ga ik eens even naar kijken. Andere vraag: ik geef onze pup 2x per dag zo'n kauwbotje. Die eet ze ook helemaal op. Zou dat teveel/te weinig zijn? "

Sanofor werkt hier ook goed tegen het poep eten. Puck heeft haar periodes daarmee, zodra het weer raak is, krijgt ze een paar weken sanofor en is het weer over.

 

Hier ligt de hele dag wat te kauwen.

Puck (Maltezer) haar favoriet is een gedroogt hertenoor.

 

Misschien dat jou pup wat stevigers te kauwen nodig heeft gezien ze wel veel groter is dan de mijne.

 

Kijk eens naar bullepees, runderkophuid.

Laat maar lekker knagen, hartstikke goed voor de tandjes en beter dan een broekspijp.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Hi Lola,
Dank voor je reactie. Wij hebben altijd geleerd 5min per levensmaand...? Nu weet ik even niet meer wat juist is hahaha. Goede tip wat betreft de Sanofor, ga ik eens even naar kijken. Andere vraag: ik geef onze pup 2x per dag zo'n kauwbotje. Die eet ze ook helemaal op. Zou dat teveel/te weinig zijn? "

Je kunt op zoek gaan naar een grote kauwbot, die je gewoon naar een half uur bijvoorbeeld afpakt (omruild voor een koekje). Zodat je hond wel echt wat te kauwen heeft en het niet zo op is.. 

 

Van die 5 min is nergens op gebaseerd en allang achterhaald haha. Wij liepen bij de orthopeed en fysio met de hond en die zeiden dat we de 10 min als richtlijn konden aanhouden maar het ook geen kwaad kon als we iets langer liepen. Als je maar niet met ballen en stokken enz gaat gooien waar je hond constant achteraan moet rennen en verkeerde bewegingen kan maken. 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Moet zeggen dat wij ook standaard kauwmateriaal hebben liggen. Ze krijgen alleen 2x per dag een groot bot waar ze goed op kunnen kauwen en die ruil ik dan weer om, ook zodat het "interessant blijft". Runderoren, bullepees, runderhuid ligt standaard in hun bak. Ik heb echter kleine honden en die doen daar gerust 2 weken mee yell. Dus dat gaat dan wat makkelijker haha

honden page profiel Lisa&IndyLisa&Indy

Morgen maar weer even naar de dierenwinkel, want hier vliegen de kauwbotjes er doorheen hahaha. Ik zal eens kijken naar een wat groter bot, krijg bij de dierenwinkel steeds te horen dat puppies die nog niet mogen hebben. Soms zo lastig om te bedenken waar je nu wel/niet goed aan doet: er zijn zoveel verschillende 'adviseurs' om je heen. 

Fijn dat die van jou lange tijd met zo'n bot doen. Hier is het record langzaam opeten 1,5 uur met een botje hahahaha. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Morgen maar weer even naar de dierenwinkel, want hier vliegen de kauwbotjes er doorheen hahaha. Ik zal eens kijken naar een wat groter bot, krijg bij de dierenwinkel steeds te horen dat puppies die nog niet mogen hebben. Soms zo lastig om te bedenken waar je nu wel/niet goed aan doet: er zijn zoveel verschillende 'adviseurs' om je heen. 
Fijn dat die van jou lange tijd met zo'n bot doen. Hier is het record langzaam opeten 1,5 uur met een botje hahahaha.  "

In de dierenwinkel kun je ze vaak slecht vinden. Kijk eens op bellobox en dan een doorbijtersbox. Dan kun je ook het gewicht en leeftijd van je hond erbij zetten, passen ze de botjes erop aan. Grote platen doen ze vaak wel goed mee, runderkophuid platen en paardenkophuid ect

Volgende forumvraag: Puppy eet niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^