Weigeren start parcours

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarleenMarleen

Help!

Sinds een aantal weken ben ik met mijn terriër bezig met agility. Probleem is dat bij de start van het parcours meneer weigert en met geen mogelijkheid aan de gang te krijgen is. Speeltje, koekje… niets helpt. Af en toe heeft ie het door en gaat ie als de brandweer. Wie heeft tips ? Waarom zou hij ‘weigeren’ ?.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik zou eerst kijken of je de oorzaak kan achterhalen van het gedrag. Doet hij dit alleen bij wedstrijden of ook bij trainingen? Kan je je vinger erop leggen waarom het soms dus wel goed gaat, is er dan iets anders?

 

Je schrijft dat je sinds kort begonnen bent, misschien vindt je hond het allemaal nog best spannend waardoor hij dichtklapt en weigert. Vooral omdat je aangeeft dat zowel speeltjes als koekjes niet helpen doet me dat denken aan spanning, het klinkt alsof het hem dan even allemaal teveel wordt. 

 

Wat zegt je trainer ervan? Heb je het weleens laten filmen zodat je het terug kan kijken en anderen kan laten zien? Misschien geeft je dat net wat extra inzicht in de situatie.

honden page profiel MarleenMarleen

Bedankt voor je reactie. Ik heb idd het vermoeden dat hij het heel spannend vind. Veel andere hondjes. De trainer geeft aan dat we er een feestje van moeten maken maar als hij weigert word dat lastig. Denk veel geduld hebben en oefenen. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Jullie zijn pas begonnen. Zorg dat het leuk blijft. Wees zelf enthousiast om hem de eerste horde over te krijgen. Als hij daarna als een speer gaat en je aanwijzingen goed opvolgt dan ben je al een heel eind. Je hond moet en snelheid houden en op jou letten. Wat voor een Terriër heb je?

 

Je vindt vanzelf een manier om hem te laten starten bijv. zijn attentie te vragen door zijn naam te roepen en bijv. kort in je handen te klappen. Als hij dan start, neem hem direct mee naar het volgende toestel.

 

Een van mijn vroegere honden had het probleem andersom. Ik moest veel moeite doen om hem te laten wachten bij de start. Als hij vóór het fluitsignaal startte, was het een diskwalificatie.Uiteindelijk liep hij nationale wedstrijden.

 

Succes en vooral veel plezier.

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Zoals je het omschrijft vindt ik het advies van je training niet heel goed klinken. De hond lijkt teveel spanning te hebben (dit is niet gek, het is nieuw, veel honden, mensen en gekke obstakels) en de trainer adviseert om nog even wat extra prikkels/druk toe te voegen. Uiteindelijk kan dit misschien wel werken als in dat de hond bezwijkt onder alle druk die op hem uitgeoefend wordt en maar gaat lopen maar heel stuurbaar zal die dan ook niet zijn denk ik. Ik zou juist een stapje terug doen, misschien één hindernis uitzoeken die wat verder van de drukte af is en hem deze ene hindernis laten nemen, belonen en klaar. Later weer opnieuw en zo beetje bij beetje aanleren dat het niet eng is en de hond zich focust op jou en het parcours. 

 

Ik heb zelf niet al te beste ervaringen met hondenscholen en het inzicht in hondengedrag (nee dat geldt natuurlijk niet voor alle scholen/trainers). Vaak is het inderdaad veel drukte en een deel van de honden vindt dit oprecht leuk, een ander deel klapt dicht en daar kunnen ze niet zoveel mee behalve door pushen tot de hond het doet om vervolgens met een hoog piepstemmetje in het oor van de hond de jubelen hoe knap die is.

Echt leren heeft die laatste groep niet gedaan, een gemiste kans denk ik. Vergelijk het met een mens die iets eng vindt, je kan iemand met hoogtevrees van een hoge duikplank duwen, ja dan heeft die gesprongen maar of dat een positieve ervaring oplevert voor de volgende keer is de vraag. Wat het wel kan opleveren is dat die persoon de volgende keer denkt laat ik maar zelf springen (anders word ik geduwd). Geef je tijdens die sprong aanwijzingen over hoe in het water te landen, dan gaan die niet aankomen doordat er zoveel stress is dat die persoon in een soort overlevingsmodus zit. Nou wordt er natuurlijk geen fysieke druk uitgevoerd maar ook enorme aanmoedigingen in de gemoedstoestand die je beschrijft kunnen in mijn ogen dit effect hebben op een hond.  

 

Alle hondenscholen adverteren met wij trainen 'positief' en dat is allemaal leuk en aardig maar ik vind dat daar ook het kijken naar de individuele hond onderdeel van moet zijn. Misschien is het een idee om een privéles te nemen als dat mogelijk is. Vaak wordt er namelijk ook in wat grotere groepen getraind waardoor er simpelweg weinig tijd is voor de individuele begeleiding. Misschien heb je aan één a twee privémomenten al genoeg. 

honden page profiel MarleenMarleen

@Loesje:het gaat om een Cairn terriër.Super eigenwijs en een uitdaging ;-).Gekke is dat we vanochtend thuis de hindernissen gedaan hebben.4 hordes en wip.Eerste keer aan lijn want hij weigerde weer.Vervolgens 'los' en dat ging prima.Ik ga je tips zeker meenemen Thnx.

@Hannah & June:er zijn 2 velden waarbij de honden uiteraard blaffen en langs het hek lopen.Een drukte van jewelste.Piepstemmen, 'prijs hem de hemel' in ... het klinkt bekend.De één zegt vaak oefenen en dan kort de ander zegt niet te vaak oefenen.Helaas ben ik ook in een groep gekomen waarvan de andere honden zijn al meerdere lessen gehad hebben.Dank voor je meedenken, ik ga er mee aan de slag en idd goed idee nemen: privéles nemen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Let er op dat de wachtende honden niet dichtbij de start en het parcours staan.  Anders de trainer hierop wijzen.

 

Dat wordt straks "vliegen" over het parcours met een Cairn Terriër. Voordeel dat de hordes laag mogen staan. Is hij erg op jou gericht? Dat zou een voordeel zijn en de eigenwijsheid wat opheffen.

 

Heb je een parcours thuis staan?

honden page profiel DagmarDagmar

Dan zou ik de start even laten voor wat die is. Dus gewoon al spelend en vrij naar het 1ste toestel en vandaar vertrekken, uit beweging. En dit dan gaan opbouwen naar steeds wat vaker weg van het 1ste toestel.

Thuis apart even oefenen op stilzitten en starten. 

Los van een parcours dus.

honden page profiel MarleenMarleen

@Loesje: de wachtende honden zitten buiten het veld. Hij is gelukkig wel op mij gericht. Kan thuis wel oefenen hetzij op een kleiner veldje. Gekke is idd dat als ie gaat ik hem amper kan bijhouden ????. Uitdaging ! Thnx.

@Dagmar: dat is idd een goeie wat je zegt: ff geen parcours en rustig opbouwen en oefenen met stilzitten en starten. Thnx

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Je schrijft dat je een aantal weken nu bezig bent? Hebben jullie al verdere ervaring verder met agility?

 

Ik vraag dit omdat ik een parcour lopen als je net een paar weken gestart bent nogal ver vind! 

Waar ik les krijg gaan we stap voor stap de toestellen af en het aanleren hoe deze goed en vooral veilig te doen, gekoppeld aan een commando, zodat mijn hond snapte wat ik van hem wil. 

Ik kan me voorstellen dat als dit niet zo wordt gedaan je hond niet snapt wat je van hem verwacht en daarom onzeker wordt! 

honden page profiel MarleenMarleen

Nee geen ervaring met agility. Les begint met 3 hindernissen en gedurende de les 2 erbij. Ene week komt band erbij of bv. schutting. Ik ga sowieso overleggen of het voor hem niet allemaal te snel gaat aangezien deze groep ook een paar weken verder is en ik ben ingestroomd. Thnx voor je reactie. 

honden page profiel MarleenMarleen

" Je schrijft dat je een aantal weken nu bezig bent? Hebben jullie al verdere ervaring verder met agility?
 
Ik vraag dit omdat ik een parcour lopen als je net een paar weken gestart bent nogal ver vind! 
Waar ik les krijg gaan we stap voor stap de toestellen af en het aanleren hoe deze goed en vooral veilig te doen, gekoppeld aan een commando, zodat mijn hond snapte wat ik van hem wil. 
Ik kan me voorstellen dat als dit niet zo wordt gedaan je hond niet snapt wat je van hem verwacht en daarom onzeker wordt!  "

 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Wat is je insteek met deze cursus? Wil je gewoon wat vermaak en extra uitdaging voor je hond of zou je echt verder willen komen in de sport? In het eerste geval zou ik je twijfels gewoon even bespreken met de docent en een privélesje plannen als de docent het daarmee eens is. Wil je echt verder komen in de sport, dan zou ik opzoek gaan naar een andere trainer. Het klinkt nu vooral als we willen snel naar een parcours toe, want dat vinden mensen 'spectaculair' maar hierdoor slijten er vaak veel slordigheden in. Als je echt op een bepaald niveau zou willen komen is het verstandiger om alle stapjes hoe klein ook heel rustig correct aan te leren. Dat is veel makkelijk dan verkeerd gedrag aflereninnocent

 

 

Als je ermee door zou willen gaan, ook al is het niet voor een bepaald niveau is klinkt het bij deze school wel alsof het wat minder verantwoord is qua fysieke belasting. Een parcours lopen vraagt erg veel van een hond die net begonnen is en daarnaast inderdaad wat puck aangeeft moet een hond ook eerst leren hoe die de hindernissen veilig neemt.

honden page profiel MarleenMarleen

" Wat is je insteek met deze cursus? Wil je gewoon wat vermaak en extra uitdaging voor je hond of zou je echt verder willen komen in de sport? In het eerste geval zou ik je twijfels gewoon even bespreken met de docent en een privélesje plannen als de docent het daarmee eens is. Wil je echt verder komen in de sport, dan zou ik opzoek gaan naar een andere trainer. Het klinkt nu vooral als we willen snel naar een parcours toe, want dat vinden mensen 'spectaculair' maar hierdoor slijten er vaak veel slordigheden in. Als je echt op een bepaald niveau zou willen komen is het verstandiger om alle stapjes hoe klein ook heel rustig correct aan te leren. Dat is veel makkelijk dan verkeerd gedrag afleren
 
 
Als je ermee door zou willen gaan, ook al is het niet voor een bepaald niveau is klinkt het bij deze school wel alsof het wat minder verantwoord is qua fysieke belasting. Een parcours lopen vraagt erg veel van een hond die net begonnen is en daarnaast inderdaad wat puck aangeeft moet een hond ook eerst leren hoe die de hindernissen veilig neemt. "

Het is niet de bedoeling dat ik op wedstrijdniveau hier iets mee ga doen maar meer uitdaging voor mezelf en hond. Ik ga iig aan de slag met jullie adviezen. Er is me wel eea duidelijker geworden. 

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Het is niet de bedoeling dat ik op wedstrijdniveau hier iets mee ga doen maar meer uitdaging voor mezelf en hond. Ik ga iig aan de slag met jullie adviezen. Er is me wel eea duidelijker geworden.  "

In dat geval zou ik vooral kijken of je het voor elkaar krijgt om je hond het plezier er helemaal in te laten vinden en er verder niet een al te groot punt van maken dat de trainingen niet helemaal optimaal zijn. Als je hond er straks echt plezier in krijgt is het misschien jammer dat het niet helemaal goed opgebouwd wordt maar 1 keer per week wat missprongen door gebrek aan techniek, dat zal die wel overleven. 

 

Al vind ik het diep van binnen wel erg jammer dat het 'niveau' zo laag is op de gemiddelde hondenschool. Met 'niveau' bedoel ik dan de kennis en kunde van de trainers qua hondengedrag en anatomische kennis...  

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Kijk eens naar je hond, hoe stapt hij uit de auto en het terrein op, vrolijk of geeft hij dan al aan, ik wil dit niet?

. Vindt hij het wel leuk? Is er sprake van negatieve stress? Bedenk dan , ga ik hier mee door of niet,

honden page profiel MarleenMarleen

" Kijk eens naar je hond, hoe stapt hij uit de auto en het terrein op, vrolijk of geeft hij dan al aan, ik wil dit niet?
. Vindt hij het wel leuk? Is er sprake van negatieve stress? Bedenk dan , ga ik hier mee door of niet, "

Hij is wel erg druk maar dat zijn alle honden in mijn les.Trekt naar het veld maar als hij moet wachten is hij erg rustig en vind het prima.Vanaf de kant/trainer word gezegd: als ie eenmaal op dreef is, zie je dat hij het leuk vind alleen moeten we nog ff de ‘helemaal’ leuk schakelaar zien te vinden. Uiteraard stop ik als dat advies gegeven zal worden maar heb van meerdere cairn terriër eigenaren die agility doen gehoord dat het soms bloed,zweet en tranen is. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik zou voor nu ook even helemaal geen strat houden en tegelijk los van het parcour de strat oefenen zonder de hindernissen.

Dus hond blijft zitten of liggen en jij neemt afstand, je hebt een speeltje in je hand en op jouw start commando ren je weg met het speeltje en mag hij dat pakken en ga je spelen.

Oefen dat eerst in huis, dan in de tuin, dan in het bos of een grasveld en gaat dat goed dan doe je het pas op het trainimgsveld voordat of nadat er hindernissen staan dus iedere keer het zelfde beeld maar zonder een hindernis.

Als dat op het veld ook een keer of 10 goed gaat dan zet je er een hindernis bij tussen de hond en jou met speeltje en als dat ook weer 10x goed gaat dan pas koppel je de start bij het parcour. 

Let wel ga niet te snel ga pas een stap verder als je zeker weet dat hij het begrijpt. Doe liever een maand over een stap per keer dan dat je 2 stappen doet op een dag.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^