Socialisatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Dim van Chip† en Smokey

Onze kleine pup iwordt morgen 11 weken dus we zitten midden in de socialisatie periode. Ben benieuwd wat jullie allemaal doen of hebben gedaan in deze periode? Ik wil hem kennis laten maken met van alles maar we wonen in een klein dorpje en al die drukke dingen van het stadsleven zal hij niet veel mee gaan maken, niet helemaal niet natuurlijk maar wat is vooral belangrijk dat hij op deze leeftijd leert? 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Vooral niet te veel doen, daar krijg je juist van die nerveuze honden van die niets kunnen verdragen. embarassed

Het gaat er ook niet om dat hij zoveel mogelijk moet meemaken om maar gesocialiseerd te worden.

Maar het gaat er meer om dat hij zich veilig en rustig voelt in een nieuwe situatie.

Daar heb je in de toekomst veel meer aan, dan zal hij zich veel makkelijker aan passen en zich rustig gedragen als je hem ergens mee naar toe neemt.  Ook al zou dat iets zijn waar je hem nu als pup niet mee naar toe neemt.

 

Als je een dag iets nieuws hebt gedaan wat intensief was voor je hond, blijf dan de dag daarna gewoon in huis/tuin/omgeving zodat je pup alles in zijn koppie kan verwerken.

 

Maar je kan hem bijvoorbeeld meenemen naar een terrasje, tuincentrum, stukje wandelen langs een drukke weg, tuincentrum en daar rondlopen en een kopje koffie drinken, in de buurt van een supermarkt op een bankje gaan zitten en hij geluiden hoort van de boodschappenkarretjes.

Of naar een dierentuin, manege, kinderboerderij.

Ga eens naar het bos, druk snoepjes in een boomstammen die hij eruit kan pakken zodat het allemaal erg leuk voor hem is.

En kijk goed naar je hondje zodat je niet over grenzen heen gaat en hij zich veilig blijft voelen.

Dit kan je zo'n 3 a 4 x in de week doen dat je zoiets doet, de andere dagen blijf je in eigen omgeving zodat je hondje het kan verwerken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Weinig bijzonders eigenlijk. Puck ging vooral mee als pup naar het tuincentrum in een winkelwagentje, ging veel mee in de auto, ging mee op visite naar mn vader of mn zusje, ging mee naar mn werk mensen met een verstandelijke beperking, ging heel veel mee naar een goede vriendin die een hond had en we wandelden regelmatig of zaten daar lekker thuis.

 

Vooral veel hier thuis op de stoep gezeten. Onze wijk was in aanbouw, het was een komen en gaan van grote machines. Aangezien we die in het dagelijks leven ook zeer regelmatig tegenkomen, was het handig om daar niet bang voor te zijn.

 

Veel wandelen door de woonwijk. Er staat regelmatig iets op straat waar ze ineens bang voor zijn.

Puck was later in haar eerste jaar ineens bang voor de containers die aan de straat stonden. Het moment gepakt om er steeds op haar tempo langs te lopen, haar te laten onderzoeken en te laten merken dat de container niet eng is.

 

Net zolang gedaan dat moment totdat ze geen bang meer had en nog eens langs gelopen en toen verder.

 

Ook vlaggetjes en abraham en sarah poppen waren soms even eng. Blijven staan en laten onderzoeken.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Drie jaar geleden in de zomer kwam ons hondje. Het was bloed heet dus we konden nergens heen. Wat ik heb gedaan , eens een keer mee in de tram, en op een terrasje zitten op een rustig plekje. Pupje op schoot en rond laten kijken. Dat zijn al meer dan genoeg indrukken en dan is je pup echt moe. 

In het parkje in de schaduw zitten, hondje er bij.

Ook gedragen in een rustig winkelcentrum, weer zitten op een bankje, mensen komen zo op je af als je een PUpje hebt.

 

Tegen woordig worden puppies overvoerd met socialisatie, want het moet allemaal in die eerste 16 weken.

Wat vooral belangrijk is, dat je een goede en fijne en rustige band opbouwt met je hond, en zoals Sylvia zegt, rustig aan, niet te veel, vooral opletten dat je pup niet te veel prikkels krijgt, en zo rustig op een nieuwe situatie kan reageren. Vandaag iets nieiws? Morgen een rust dag.

 

Als voorbeeld. Ik kreeg mijn  toller op de leeftijd van 16 a 17 weken , ze had niets meer gezien dan de mensen bij de Fokker, waar met haar gespeeld werd, kinderen waren er niet eens, huishouden in huis was ze aan gewend en een buiten kennel. Het was een bangig hondje maar is een super sociale grote standshond geworden. Dus alles in die 16 weken proppen hoeft echt niet. Op 16 weken gaat er geen knop om van, nu leren we niets meer. 

 

Heel veel plezier met je pup.

 

 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Oh ja, in die tijd drie jaar geleden , ook een keer naar de markt, was te veel haast, eerst met de bus, op schoot, toen de markt, ik heb haar daar ook gedragen, 2 kg hond,  stilstaan bij een kraampje, even op een stil plekje op de gromd neergezet,  gewoon rustig.

Een winkel in. Tuincentrum, inderdaad in het winkelkarretje, wel met mijn jas onder haar zodat de pootjes niet tissen het gaas van het karretje konden komen,Dat soort dingen.

En de dierentuin zit nu nog steeds in de planning, of we er ooit komen? Geen idee. Is een heel eind bussen,

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

wat is vooral belangrijk dat hij op deze leeftijd leert?  

 

Dat nieuwe dingen niet eng zijn, dat jij er bent, dat hij tijd en ruimte krijgt om te observeren, in te schatten, goed te keuren.

Zoals al gezegd: het gaat er dus niet om om zoveel mogelijk nieuwe situaties te ondergaan, de kern is hoe de hond zich daarbij voelt. Zelfzeker, ontspannen.

 

Waarmee je hem socialiseert, hangt van je eigen leven af. Er is dus geen vaststaande lijst die je moet afwerken. Kijk dus wat voor jullie belangrijk is.

Ben je van plan om de hond vaak mee te nemen op het openbaar vervoer, dan is het handig dat ie daar nu al, op zijn tempo, aan went.

Houden jullie van terrasjes doen? Dan neem je hem daar nu al mee naartoe.

Veel dieren in de familie? Kan je langs weides gaan wandelen met paarden en koeien en schapen,...

Veel vuurwerk in jullie buurt? Maak nu al wandelingetjes buiten als het onweert, ga op een bank op afstand kijken naar kermisdrukte, met lawaai en lichtflitsen. Let erop dat ie zich ontspannen voelt (en jij ook hp-wink), zo wordt al dat geknetter iets vertrouwd, hoeft ie er niet bang om te zijn. 

 

Zo kan je dus op maat socialiseren, wat voor jullie zelf belangrijk is. 

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir 3 doggies

honden foto van Puck & Fenrir

Je hoeft je hondje echt niet alles te laten meemaken hoor. Wat belangrijk is is dat je hem laat kennismaken met dingen die hij straks in zijn hondenleven veel mee te maken zal hebben. 

 

Ik heb mijn hond als pup laten wennen aan verkeer en luide auto's, ik woon namelijk in de stad en hij heeft er elke dah mee te maken. Door als pup zijnde rustig langs de wegen te lopen iedere dag en iedere dag beetje verder is hij nu aan gewend dat die luide dingen er rijden, dat hij er niks mee hoeft en kunnen we normaal een drukke weg oversteken. 

Wat ik bijvoorbeeld niet heb gedaan is met hem naar de markt of in de trein.. ik ben namelijk nooit van plan mijn hond de drukke markt mee op te nemen en ik reis nooit met het OV, dus heeft het geen meerwaarde dat ik hem daar als pup aan zou laten wennen.  

Daarbij, al zou ik Fenrir als pup 1x mee hebben genomen in de trein (als voorbeeld) en dat ging goed, betekend dst niet dat hij nu als volwassen hond dat nog weet en dus niet bang is. Het zit hem in het steeds opnieuw een ervaring opdoen dus het is echt niet nodig om nu je hondje jong is maar zoveel mogelijk te gaan doen in alle situaties. 

 

Het belangrijkst in dat je pupje bekend raakt met alle geuren, geluiden en dingen in jullie dagelijks leven (en misschien een paar niet zo dagelijkse) zodat hij leert dat al die dingen er zijn, hij er geen angst voor hoeft te hebben en er wel of niet iets mee moet.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

Hier een handige handleiding van het LICG over socialisatie van een pup. Je kunt dit ook downloaden als PDF 

 

https://www.licg.nl/honden/socialisatie-van-de-pup/

 

honden foto van Dim van Chip† en Smokey

Bedankt allemaal voor de tips en ideetjes, vooral niet te veel was al mijn gevoel en vooral dingen die wij veel tegen gaan komen dus. Ik wist helemaal niet dat honden in winkels en/of tuincentra toegelaten worden, ben er altijd vanuit gegaan dat ze niet welkom zijn...met uitzondering van de dierenwinkel. Heb onze vorige lieverd eigenlijk nooit meegenomen naar winkels enzo. Misschien omdat ik zelf niet van winkelen houdt, wilde ik dat hem al helemaal niet aandoen hahaha... Maar tuincentrum ofzo is wel eens leuk. Ik ben van plan hem wel veel in de auto mee te gaan nemen dus dat doen we nu al veel, en dochterlief neemt m mee voor de terrassen dus ook dat zit goed. Wil graag vooral dingen doen die hij ook leuk zal vinden, dus hondenuitjes tips blijven ook welkom hihi... Hij is erg angstig al vanaf dag 1 voor blaffende honden, zeker die hij niet kan zien... dus dat is nog wel een dingetje om aan te werken. 

 

Bedankt voor de handleiding, ga ik zeker even doornemen!

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Vaak zijn ze niet toegestaan in bijvoorbeeld supermarkten, Ikea ook niet.

Ben eens met mijn maltezer in de ikea geweest, ze zat netjes in een karretje en ik kon nergens terug vinden of ze wel of niet welkom waren. Bij binnenkomst zei niemand er wat van terwijl er medewerkers bij de ingang stonden.

 

Pas toen ik met mn hond richting het restaurant ging, waar we langs moesten om de route te vervolgen, werd er pas tegen me gezegd dat ze eigenlijk niet binnen mocht.

Heb toen aangegeven dat ik het nergens kon vinden en er beneden bij de ingang ook niks gezegd werd.

 

Maar goed, daar willen ze dus geen honden hebben.

 

Tuincentra kun je gerust je pup mee naartoe nemen, in het karretje wel even een dik kleed leggen anders ligt dat niet lekker. Ook een fles water voor een plas ongelukje en poepzakjes natuurlijk.

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Ik heb geen auto, dus nam haar al snel mee op de fiets, en heb ook met haar op schoot bij het perron gezeten. We deden in het begin heel rustig aan. Ze was 11 weken toen ik haar ophaalde (met de trein; ze sliep bijna de hele reis). De eerste week alleen proberen te kunnen wandelen buitenshuis. In het begin moest ik haar even tillen, anders kreeg ik haar niet mee. Zodra ze dat gewoon aandurfde 'grotere' wandelingen gaan maken. We gingen dan een uur op pad, maar zochten routes met bankjes, en gingen daar dan 10 minuten zitten, en dan keek ze vanaf schoot rond of sliep. Dit langere wandelen met bankjes deden we zo vaak, of beviel haar zo goed, dat ze nog heel lang, ook als volwassen hond, bankjes in vreemde omgevingen opzocht en dan vanaf schoot de omgeving op ging lopen nemen XD Ze heeft het nu nog zelfs, al is het niet meer bij elk bankje gelukkig tongue-out

 

Via de app DoggyDating gingen we af en toe mee met een groep kleine hondjes, ik nam een draagzak mee zodat ze af en toe kon rusten.

 

We zijn een enkele keer in de dierenwinkel en een tuincentrum geweest, om wat te kopen, maar niet speciaal ter socialisatie. Ik heb haar ook eens meegenomen een supermarkt in. Ik vroeg bij de infobalie of het mocht, het meisje zei ja (Remi zat in een draagzak), en ik ben met mijn moeder mee de winkel in gegaan. Remi sliep de hele tijd, ik heb geen boodschappen aangeraakt, en toen we bij de zelfscan stonden werd ik aangesproken door de manager dat mijn baby een wel erg grote bos haar had of iets in die trant (Ik gebruikte een babydraakzak (met zelfgemaakte aanpassingen)), en ik gaf aan dat het een puppy was en streek wat haar opzei zodat haar koppie zichtbaar werd. Ik wist toen nog niet dat ze gebonden zijn aan de Warenwet(?), en toen ze aangaf dat het niet mocht, gaf ik aan dat ik het wel eerst netjes gevraagd had en haar niet naar binnen had gesmokkeld. Ik voelde me toen wel l*llig toen ze aangaf het meisje achter de balie daar op aan te spreken, maar ja, we werden die dag wel beiden wijzer, ik heb haar nooit meer mee een supermarkt in geprobeerd te nemen.

 

En met 16 weken heb ik met haar door Groot-Brittannië gereisd, lopend en met OV. Ik had een rugzak voor mezelf, en eentje om haar in te stoppen. Ze sliep in de trein/bus eigenlijk altijd de hele rit, en snuffelde vrolijk op alle nieuwe plekken. Lekker haar pootje optillen en markeren overal hp-frusty Maar ze was al een redelijk makkelijke pup. Zolang ze bij mij kon zijn was het goed, en kon ze de hele wereld aan.

 

Achteraf had de socialisatie met sociale honden (degene die de hondenregels snappen, niet de oversociale die naar elke hond toe rennen om te spelen) misschien wat beter gekund. Ze kent de hondentaal nu wat beroerd, en kan best een bitch zijn, en ze loopt daardoor altijd aangelijnd. Ik zou haar het loslopen graag gunnen.

honden page profiel MimmikMimmik

honden foto van Mimmik

Hondenschool is misschien een fijn idee? Niet alleen voor training, maar ze leren er ook omgaan met andere honden en dat is ook wel een voordeel. Onze school leert ook langs het verkeer wandelen en biedt in de zomer ook zwemmen aan om aan bijvoorbeeld water te laten wennen.

honden page profiel MarleenMarleen 3 doggies

honden foto van Marleen

Ik zou vooral naar je hond zelf kijken. Ik had zo'n boek daarin stond dat ze al heel vroeg naar de markt moesten voor de socialisatie. Datzelfde kreeg ik te horen op de puppycursus. Ik heb dat toen bewust niet gedaan. Mijn hond was nog helemaal niet comfortabel in een normale woonstraat, waar we zelf niet woonden. Ze vond dat al super spannend. Ik dacht als we nu naar de markt gaan raakt ze misschien wel getraumatiseerd van alle indrukken daar. (Ik woon niet in een klein dorp, de markt hier is zelfs voor een mens heftig). Een paar maanden later ging het een stuk beter en zijn we wel gegaan. Toen zag ik ook dat ze nieuwsgierig was en het leuk vond om te ontdekken. Echt ik zou je niet gek laten maken met dingen die je 'moet'  doen.

honden foto van Dim van Chip† en Smokey

dank je wel voor de reacties, volg zeker ook mijn gevoel en kijk goed naar wat wel en niet gaat en laat het allemaal ook een beetje komen zoals het komt, door de overstromingen van afgelopen week moesten we onverwacht een nachtje in een hotel doorbrengen, hij heeft nog nooit zo goed geslapen...alle indrukken... wel even een dag nodig gehad om er van bij te komen. Denk ook dat ze hun hele leven veel kunnen leren, zolang ze maar met vertrouwen en vier stevige pootjes in de wereld staan. 

Hondenschool overweeg ik wel, ben er nog niet over uit.

honden foto van Dim van Chip† en Smokey


 
En met 16 weken heb ik met haar door Groot-Brittannië gereisd, lopend en met OV. Ik had een rugzak voor mezelf, en eentje om haar in te stoppen. Ze sliep in de trein/bus eigenlijk altijd de hele rit, en snuffelde vrolijk op alle nieuwe plekken. Lekker haar pootje optillen en markeren overal Maar ze was al een redelijk makkelijke pup. Zolang ze bij mij kon zijn was het goed, en kon ze de hele wereld aan.
 
D

Ohhh wat geweldig, lijkt me zo mooi om te doen, zeker met een hondje! 

honden foto van Dim van Chip† en Smokey

" Vaak zijn ze niet toegestaan in bijvoorbeeld supermarkten, Ikea ook niet.
Ben eens met mijn maltezer in de ikea geweest, ze zat netjes in een karretje en ik kon nergens terug vinden of ze wel of niet welkom waren. Bij binnenkomst zei niemand er wat van terwijl er medewerkers bij de ingang stonden.
 
Pas toen ik met mn hond richting het restaurant ging, waar we langs moesten om de route te vervolgen, werd er pas tegen me gezegd dat ze eigenlijk niet binnen mocht.
Heb toen aangegeven dat ik het nergens kon vinden en er beneden bij de ingang ook niks gezegd werd.
 
Maar goed, daar willen ze dus geen honden hebben.
 
Tuincentra kun je gerust je pup mee naartoe nemen, in het karretje wel even een dik kleed leggen anders ligt dat niet lekker. Ook een fles water voor een plas ongelukje en poepzakjes natuurlijk. "

Goed om te weten! 

Volgende forumvraag: ‘S nachts opstaan
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^