Vind jij niet of wel dat een hond een eigen karakter heeft?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ik breng deze discussie even ergens anders naartoe nu.

 

Doe je best, ik ben nieuwsgierig en niemand krijgt duimpjes hier tongue-outsealed Niet omdat ik niet of wel leuk vind maar gewoon omdat het een open discussie moet blijven.

honden page profiel DagmarDagmar

Ik heb er hier 4 rondlopen en die zijn alle 4 anders. Natuurlijk hebben ze elk hun eigen persoonlijkheid.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Natuurlijk heeft elke hond zijn eigen karakter. Het is een levend wezen, met eigen voorkeuren, talenten, interesses, emoties, vermogens, eigenschappen die hem definiëren tot wat hij is. 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Natuurlijk heeft elke hond zijn eigen karakter. Het is een levend wezen, met eigen voorkeuren, talenten, interesses, emoties, vermogens, eigenschappen die hem definiëren tot wat hij is. 
  "

Wat brengt jou tot gedachte van fok basis eigenschappen? Dat staat ergens in een topic van iemand die gewoon een vraag had over "te druk en kan het nu even niet bolwerken"

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat brengt jou tot gedachte van fok basis eigenschappen? 

Hoe bedoel je?

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

Bedoel je raseigenschappen 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

@Alaska ... dit?

 

546699.jpg

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Bedoel je raseigenschappen  "

Ja vind jij dat het klopt?

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

In zoverre hebben ze, mits dan wel echt zuiver gefokte honden, inderdaad raseigenschappen. Het blijven individuen met een eigen geschiedenis en opvoeding (niet bepaald onbelangrijk) maar mijn Bulldogs en de Bullen uit mijn omgeving hadden allemaal aardig wat met elkaar gemeen. Zijn daar niet voor niets letterlijk eeuwen lang op geselecteerd. 

Nu heb ik een Staff en baby als t is ja.. Zie gelijk dingen dat ik denk jij bent er eentje. Maar hoe een hond uitgroeit is maar een deel de basis, dus de ras eigenschappen. Maar goed, dat is mijn mening. 

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

" Ja vind jij dat het klopt? "

Nee , niet altijd 

Ik heb meerdere rassen gehad , maar ik hou het nu even bij de Russell 

Overmoedig : ik heb er drie gehad die dat totaal niet hadden 

Actief : ja dat weer wel , maar het is oom een kwestie van karakter.  Ik had er eens eentje van 16 , die moest ik begrenzen . Dat was een heel pittige tante . Die had bin wijze van geen "Uit knop " de rest was na activiteit voldaan en ging liggen luieren 

Slim : ja absoluut,  maar ook in de zin van uitgekookt zijn . Het middelvinger gedrag.  Ze proberen je altijd om de poot te winden 

Door de clown uit te hangen 

Koppig en zeer eigenwijs : ik had er eentje , ik hoefde,maar met mn vingers te knippen en ze luisterde 

Ze kon bij wijze,van overal los 

Maar bij de rest stond er toch wel een eigenwijze pet op 

Juffrouw Thara spant de kroon 

Felheid: ja, twee stuks,, maar dat waren stamboomloze honden 

Vooroordeel : een jrt , verschrikkelijk ras , ten dele waar 

De stamboomloze honden daar ging dat wel voor op   . Maar het is ook opvoeding,  goede socialisatie , begrip hebben voor het ras . 15 jaar lang een actief ras,hebben vraagt wat van je . De balans erin houden , actief zijn , maar ook voldoende rust om prikkels te verwerken 

Zo creëer je in mij ogen een vriendelijke evenwichtige jrt 

Engelengeduld , met de koppige exemplaren , ze zijn zeer slim en brengen menig eigenaar tot wanhoop . Daarnaast zie ik veelal een gevoelig karakter. Bij de stamboom hondjes he   . Die zij  , vind ik , echt niet te vergelijken met look a likes . Ik zie van verre al welk type Russell eraan komt 

Maar ook de Russell is jaren een mode hondje geweest.  En dan koop je, hem natuurlijk voor € 250 op MP . Buren hebben dat ook gedaan . Gekmakend gewoon , wat een neuroot . Blaffen ,hele dagen tegen de,schutting springen,  normaal over straat gaan is onmogelijk.  Hij valt tegen alles en iedereen uit . En dat zijn idd de terror terriër . Ik heb ooit zo'n gevalletje,opgevangen   het heeft bloed zweet en tranen gekost om h eet heerschap weer op de rails te krijgen   die zat er bij wijze van ook niet mee om een rottweiler aan te vallen . 

 

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" In zoverre hebben ze, mits dan wel echt zuiver gefokte honden, inderdaad raseigenschappen. Het blijven individuen met een eigen geschiedenis en opvoeding (niet bepaald onbelangrijk) maar mijn Bulldogs en de Bullen uit mijn omgeving hadden allemaal aardig wat met elkaar gemeen. Zijn daar niet voor niets letterlijk eeuwen lang op geselecteerd. 
Nu heb ik een Staff en baby als t is ja.. Zie gelijk dingen dat ik denk jij bent er eentje. Maar hoe een hond uitgroeit is maar een deel de basis, dus de ras eigenschappen. Maar goed, dat is mijn mening.  "

Dus in jip en janneke taal gezegd? Jij gelooft dat het wilderbeest volgens Hilters theorie en daar bedoel ik echt geen valse noten mee. Genetica bepaald wordt door fokken van eigenschap op eigenschap of ziekte vrij op ziekte vrij de uitkomst + is?

 

Dat de basis ligt bij de handen van de zorger? Uiteraard totaal mee eens maar dat is standaard "In this household"

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Ja natuurlijk wat doet jou denken dat het niet zo is? Is bij mensen toch net zo.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Dus in jip en janneke taal gezegd? Jij gelooft dat het wilderbeest volgens Hilters theorie en daar bedoel ik echt geen valse noten mee. Genetica bepaald wordt door fokken van eigenschap op eigenschap of ziekte vrij op ziekte vrij de uitkomst + is?
 
Dat de basis ligt bij de handen van de zorger? Uiteraard totaal mee eens maar dat is standaard "In this household" "

Dan moet je The Boys From Brazille kijken, gaat daar over, over clonen zelfs..

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Ja natuurlijk wat doet jou denken dat het niet zo is? Is bij mensen toch net zo. "

Precies wat je daar zegt. Wat doet het jou denken dat een zoogdier hetzelfde is aan fok programma?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

@Alaska ... dit?

 

Ik weet nog steeds niet zeker wat je vraag precies is, maar zal toch proberen verduidelijken hp-smile

 

Als een ras wordt gefokt om specifieke doelen te bereiken (zoals bijvoorbeeld waken, verdedigen, jagen,...) dan gaat de mens dit sturen. Door bepaalde talenten of eigenschappen vd hond te selecteren, vergroten, door te drijven.

Eigenschappen die nodig zijn om die taak uit te voeren, worden dan veel aanweziger.

Eenmaal deze eigenschappen er goed in zitten, noemt men dat raseigenschappen. Voorbeelden van raseigenschappen kunnen zijn: eenkennig, prikkelbaar, vocaal zijn, eigengereid, volhardend zijn, hoog energielevel of zwerflust hebben, enz, enz.  Dat zijn dan eigenschappen die je mag verwachten bij dat ras.

Wil dat zeggen dat élke hond van dat ras alle raseigenschappen heeft? Nee, natuurlijk niet. Maar de meesten wel. Tenminste, als er rastypisch wordt gefokt. Vandaar dat ik in het andere topic ook de look-a-likes aanbracht. Daar zijn die raseigenschappen niet zo te voorspellen.

 

Wil dit zeggen dat alle honden van een bepaald ras identieke kopieën van elkaar zijn? Helemaal niet! Een karakter van een hond stopt niet bij raseigenschappen, natuurlijk. Met enkel raseigenschappen is het 'pakketje' niet af. hp-smile

Mijn eigen honden bijvoorbeeld, zijn allebei zéér rastypische malamutes. Beiden hebben karaktereigenschappen die nodig zijn voor het ras: ze zijn volhardend, hebben een sterke wil, zijn spitsvondig en zelfzeker, houden niet van routine en wel van veranderingen, niet snel onder de indruk, veel voeling met hun lijf en hun kracht, kunnen zeer goed hun energie doseren, hebben snel inzicht in een situatie, enz. enz. Allemaal eigenschappen die nodig zijn voor een arctisch nomadenleven.

Zijn ze identiek aan elkaar? Hebben ze volledig hetzelfde karakter? Nee joh!

Mijn oudste is veel stoïcijnser, de jongste opgewekter. De oudste is een echte denk-hond, ze is bazig en bepalend. De jongste heeft een hoog tomboy-gehalte en komt op haar speelse manier overal mee weg. De oudste wil alle mensen om haar vinger winden, de jongste neemt sneller afstand. Enz. enz. 

 

Dus het feit dat rassen raseigenschappen hebben wil niet zeggen dat honden als individu niet verschillend zijn en geen eigen karakter zouden hebben. 

 

Ik hoop dat het zo duidelijker is? 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Arrogante katten, roekeloze vissen, verlegen fazanten. Net als mensen hebben beesten een persoonlijkheid, maar bij de ene soort is die meer aanwezig dan bij de andere. Aan de complexiteit van de menselijke inborst kunnen zij echter niet tippen. „Dieren zijn beperkt in hun emoties.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Arrogante katten, roekeloze vissen, verlegen fazanten. Net als mensen hebben beesten een persoonlijkheid, maar bij de ene soort is die meer aanwezig dan bij de andere. Aan de complexiteit van de menselijke inborst kunnen zij echter niet tippen. „Dieren zijn beperkt in hun emoties. "

Ik ben het er niet mee eens dat een hond beperkt is qua emoties. Alles wat mensen voelen kunnen honden ook voelen. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Arrogante katten, roekeloze vissen, verlegen fazanten. Net als mensen hebben beesten een persoonlijkheid, maar bij de ene soort is die meer aanwezig dan bij de andere. Aan de complexiteit van de menselijke inborst kunnen zij echter niet tippen. „Dieren zijn beperkt in hun emoties. "

Bronvermelding is nog steeds wettelijk verplicht. Staat bovendien in de forumregels.

https://www.telegraaf.nl/lifestyle/576859677/dieren-hebben-net-als-mensen-eigen-persoonlijkheid

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

" Arrogante katten, roekeloze vissen, verlegen fazanten. Net als mensen hebben beesten een persoonlijkheid, maar bij de ene soort is die meer aanwezig dan bij de andere. Aan de complexiteit van de menselijke inborst kunnen zij echter niet tippen. „Dieren zijn beperkt in hun emoties. "

Ik vind dit altijd een beperkte reactie. Het gaat er vanuit dat mensen nog steeds superieur zijn aan dieren en meer complex zijn. Wetenschap is echt verder dan dat. We weten ondertussen dat dieren dezelfde emoties kunnen voelen. Olifanten rouwen om overleden familieleden. Om te kunnen rouwen zijn er complexe emoties nodig, net als het besef van verleden, heden, toekomst en zelf bewustzijn. Dat is echt 'huge' in het kader van emoties. Er zijn steeds meer signalen die aangeven dat sommige dieren net zo'n complex emotioneel systeem hebben als mensen. Olifanten heb ik al genoemd, maar ook dolfijnen en zelfs kraaien. 

 

Daarom heb ik ook altijd een dubbel gevoel als mensen zeggen: je vermenselijkt je hond. Hoezo vermenselijken? Wie zegt dat wij mensen 'meer' kunnen dan zij? Ze vertonen op een mogelijk moment andere emoties bijvoorbeeld dan wat een mens zou doen, maar misschien is dat van hen wel praktischer? 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik vind dit altijd een beperkte reactie. Het gaat er vanuit dat mensen nog steeds superieur zijn aan dieren en meer complex zijn. Wetenschap is echt verder dan dat. We weten ondertussen dat dieren dezelfde emoties kunnen voelen. Olifanten rouwen om overleden familieleden. Om te kunnen rouwen zijn er complexe emoties nodig, net als het besef van verleden, heden, toekomst en zelf bewustzijn. Dat is echt 'huge' in het kader van emoties. Er zijn steeds meer signalen die aangeven dat sommige dieren net zo'n complex emotioneel systeem hebben als mensen. Olifanten heb ik al genoemd, maar ook dolfijnen en zelfs kraaien. 
 
Daarom heb ik ook altijd een dubbel gevoel als mensen zeggen: je vermenselijkt je hond. Hoezo vermenselijken? Wie zegt dat wij mensen 'meer' kunnen dan zij? Ze vertonen op een mogelijk moment andere emoties bijvoorbeeld dan wat een mens zou doen, maar misschien is dat van hen wel praktischer?  "

omg

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik vind dit altijd een beperkte reactie. Het gaat er vanuit dat mensen nog steeds superieur zijn aan dieren en meer complex zijn. Wetenschap is echt verder dan dat. We weten ondertussen dat dieren dezelfde emoties kunnen voelen. Olifanten rouwen om overleden familieleden. Om te kunnen rouwen zijn er complexe emoties nodig, net als het besef van verleden, heden, toekomst en zelf bewustzijn. Dat is echt 'huge' in het kader van emoties. Er zijn steeds meer signalen die aangeven dat sommige dieren net zo'n complex emotioneel systeem hebben als mensen. Olifanten heb ik al genoemd, maar ook dolfijnen en zelfs kraaien. 
 
Daarom heb ik ook altijd een dubbel gevoel als mensen zeggen: je vermenselijkt je hond. Hoezo vermenselijken? Wie zegt dat wij mensen 'meer' kunnen dan zij? Ze vertonen op een mogelijk moment andere emoties bijvoorbeeld dan wat een mens zou doen, maar misschien is dat van hen wel praktischer?  "

Goed verwoord, ben het met je eens. 

Het is ook een oorzaak van veel dierenleed, denken dat dieren niks/weinig voelen. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" omg "

*geeft aandacht* en nu graag weer terug naar je mand ksst ksst 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Arrogante katten, roekeloze vissen, verlegen fazanten. Net als mensen hebben beesten een persoonlijkheid, maar bij de ene soort is die meer aanwezig dan bij de andere. Aan de complexiteit van de menselijke inborst kunnen zij echter niet tippen. „Dieren zijn beperkt in hun emoties. "

al aangegeven dat andere diersoorten dan de mens ook heftige emoties hebben, ook bij koeien

 

een  koe die huilt om haar kalf dat van haar weggenomen wordt, ik weet niet of je dat wel eens gehoord hebt maar dat gaat door merg en been en kan dagenlang duren. Boeren noemden dat lang een "reflex", maar nu weten we dat dieren net zo goed heftige emoties kunnen hebben.

 

https://www.youtube.com/watch?v=x9sSDTbJ8WI

 

Wb de topicvraag:

 

ja ik denk zeker wel dat elke hond een eigen karakter/persoonlijkheid heeft, ook de rashond die voor een bepaald doel gefokt is. Ik denk dat ieder dier uniek is al zullen rassen onderling wel verschillende karaktereigenschappen gemeenhebben met elkaar.

 

 

 

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Het is toch simpel, als je een bruine labrador haalt bij een fokker, en de hond was rustig, kalm, had niet heel veel nodig, dan kan je de volgende hond, ook een bruine labrador bij dezelfde fokker met dezelfde ouders, een heel andere hond krijgen, druk, heeft veel nodig, tis geen clonen.

De ras eigenschappen wat dan in de familie zit, zoals jagen of speuren, dat zijn eigenschappen die je wel kan fokken in een hond, talent, net zoals bij mensen, maar karakter is altijd anders.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Hoe denk je er eigenlijk zelf over Anouk?

honden page profiel MimmikMimmik

honden foto van Mimmik

Ja, denk zeker dat elke hond zijn eigen unieke karaktertje heeft! Raseigenschappen en persoonlijkheid zijn imo ook iets heel anders. hp-smile

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

@Alaska's finest, ja dit is iets duidelijker

 

@Yoop Ik denk dat je niet kunt fokken op emotionele of karakter eigenschappen. Wel lichamelijke eigenschappen of om genetische ziektes te bepreken. Een fokker gaat fokken omdat die bepaalde dingen mooi vind. De eigenschappen die ze mooi vinden. Hierdoor wordt er al een basis beginsel gelegd aan opvoeding bij de fokker zelf en de ouders die dit gewenste gedrag al vertonen. Vervolgens wordt de pup geplaatst ergens waar hetzelfde enthousiasme is en gaat die bepaalde opvoeding door.  De uitzonder op de som wordt bij een ander geschikt gezin geplaatst (als het goed gebeurd dan) En nogmaals? Ik heb niets tegen rashonden.

 

 

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)


 
@Yoop Ik denk dat je niet kunt fokken op emotionele of karakter eigenschappen. Wel lichamelijke eigenschappen of om genetische ziektes te bepreken. Een fokker gaat fokken omdat die bepaalde dingen mooi vind. De eigenschappen die ze mooi vinden. Hierdoor wordt er al een basis beginsel gelegd aan opvoeding bij de fokker zelf en de ouders die dit gewenste gedrag al vertonen. Vervolgens wordt de pup geplaatst ergens waar hetzelfde enthousiasme is en gaat die bepaalde opvoeding door.  De uitzonder op de som wordt bij een ander geschikt gezin geplaatst (als het goed gebeurd dan) En nogmaals? Ik heb niets tegen rashonden.
 
  "

Ik snap jou hierin niet helemaal Anouk. Ik lees dat je zegt: je kan honden niet fokken op karakter maar je fokt wel op eigenschappen en het gewenste gedrag dat de ouders van de pup vertonen.

Wat is dan karakter en wat is dan gedrag volgens jou?

Voor mij bestaat het karakter van een hond uit een combinatie van eigenschappen die niet snel beïnvloed worden. Bij rashonden zijn er per ras kenmerkende specifieke eigenschappen.

Dan zijn er nog ervaringen die een hond opdoet, wat in combinatie met het karakter van de hond zorgt voor gedrag.

Daarmee vind ik dat je wel degelijk kan fokken op karakter maar niet op gedrag.

 

Overigens lees ik in dit topic verder niets over voor of tegen rashonden zijn dus ik begrijp niet waarom je benoemt dat je niks tegen rashonden hebt?

 

Edit: elke hond heeft een eigen persoonlijkheid denk ik, om mijn verhaal nog ingewikkelder te makenlaughing

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Je kan zeker fokken op karakter. Onze vorige reu en onze tweede teef kwamen bij een fokker vandaan die nog redelijk op het karakter fokte zoals Bull Terriërs ooit waren, een vrij felle en pittige lijn. Totaal anders als onze huidige reu en ons vorige teefje, die de gemoedelijkheid zelve zijn/waren. En je kan het ietsje bijschaven in de opvoeding, maar dat pittige karakter krijg je er van ze lang zal ze leven niet uit. 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Ik breng deze discussie even ergens anders naartoe nu.
 
Doe je best, ik ben nieuwsgierig en niemand krijgt duimpjes hier Niet omdat ik niet of wel leuk vind maar gewoon omdat het een open discussie moet blijven. "

Natuurlijk. Lijkt me weinig te discussiëren over deze vraag. Anders waren het robothonden geweest. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Artrose of gedrag?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^