sterilisatie oudere hond (11 jaar)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anna-FunkyAnna-Funky

honden foto van Anna-Funky

Hallo iedereen, 

Ik heb een vraagje ivm sterilisatie van een oudere hond. Onlangs hebben we gemerkt dat onze 11-jarige Japanse Spaniël Funky nog maar eens een gezwel heeft in haar buikje (mammatumor). Vorig jaar was dit ook het geval en werd ze geopereerd zonder problemen en het bleek uiteindelijk zelfs goedaardig. Nu stelde de dierenarts voor om bij de operatie van dit gezwel ook ineens haar te laten steriliseren. De reden hiervoor is om te voorkomen dat er later problemen ontstaan in de baarmoeder die dan minder gemakkelijk op te lossen zijn en aangezien Funky toch al onder verdoving zal zijn met het weghalen van het gezwel. Aangezien onze hond toch al op leeftijd is, maak ik mij zorgen over de impact van deze operatie. Heeft er iemand ervaring met deze situatie of advies?

Groetjes, 

Anna & Funky

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier een hond op oudere leeftijd gesteriliseerd, 12 jaar...laparoscopisch,  geen nadelige gevolgen van gehad...

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

ik zou persoonlijk op die leeftijd niet meer opereren ter preventie. 

Narcose word als ze ouder worden al steeds gevaarlijker en de herstel periode langer. 

Plus dat je al de evt voordelen van sterilisatie nu al niet meer mee kan pakken op een baarmoederontsteking na als ze die al ooit gaat krijgen.

honden page profiel Anna-FunkyAnna-Funky

honden foto van Anna-Funky

" ik zou persoonlijk op die leeftijd niet meer opereren ter preventie. 
Narcose word als ze ouder worden al steeds gevaarlijker en de herstel periode langer. 
Plus dat je al de evt voordelen van sterilisatie nu al niet meer mee kan pakken op een baarmoederontsteking na als ze die al ooit gaat krijgen. "

Ja, was ik ook aan het denken, maar ze wordt sowieso onder narcose gebracht om de zwelling eruit te halen, dus daarom dat de dierenarts ineens wou steriliseren...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Anna, je schrijft dat je hond in haar buik en gezwel heeft die verwijderd moet worden ? Of heb ik het mis ? En dat daarom de arts tegelijkertijd de baarmoeder wil verwijderen ? Als toch de buik open moet, zou ik dat zeker doen..Baarmoeder is in rust de ingreep niet gevaarlijker , en teglijkertijd het gezwel weghalen toch ? Een mammatumor ? 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Een mamma tumor zit aan de tepel dus niet echt in de buik ,de buik gaat niet open .

Beide operaties tegelijk is echt zwaar ,vlak een mammatumor ook niet uit qua herstel.

Persoonlijk zou ik het niet doen ,

Sterkte met je beslissing .

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Zit het gezwel in de buik? Dan gaat de buik open en is de baarmoeder verwijderen logisch. Zit het aan de buitenkant, dan is het een dubbele operatie, maar 1 x narcose.

Ik zou op de dierenarts afgaan. Desnoods een tweede mening vragen aan een andere dierenarts.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Een mamma tumor zit aan de tepel dus niet echt in de buik ,de buik gaat niet open .
Beide operaties tegelijk is echt zwaar ,vlak een mammatumor ook niet uit qua herstel.
Persoonlijk zou ik het niet doen ,
Sterkte met je beslissing .
  "

Bedankt voor de informatie, dacht ...in de buik.

honden page profiel Anna-FunkyAnna-Funky

honden foto van Anna-Funky

Bedankt voor jullie reacties! Helpt mij enorm hard bij het maken van de beslissing.

Het gezwel zit ter hoogte van de onderste tepel en is dus inderdaad een mammatumor. Ik weet zelf dus niet langs welke weg ze het eruit gaan halen, maar als het via de buik zou zijn, is de sterilisatie dus minder ingrijpend?

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

" Bedankt voor jullie reacties! Helpt mij enorm hard bij het maken van de beslissing.
Het gezwel zit ter hoogte van de onderste tepel en is dus inderdaad een mammatumor. Ik weet zelf dus niet langs welke weg ze het eruit gaan halen, maar als het via de buik zou zijn, is de sterilisatie dus minder ingrijpend? "

Mammatumoren snijden ze vanaf de buitenkant weg. 

Het is ook van te voren helaas niet te zeggen of er een baarmoederontsteking zal optreden.

Maar de hond van mijn stiefvader, was een oude herplaatser van 11 jaar, zij had hele flinke mammatumoren aan beide kanten.

Beide tepellijsten zijn destijds verwijderd. Helaas kreeg zij 1,5 jaar later ook een baarmoederontsteking, dus moest opnieuw onder het mes. Overigens allemaal goed gegaan. En eerlijk gezegd aan haar niet veel gemerkt, al zal ze echt wel pijn hebben gehad met die tepellijsten. 

 

Als je het al zou overwegen, dan zou ik het laparoscopisch laten doen, de sterilisatie dus.     

 

Nog wat, als ze verleden jaar een goedaardig gezwel had bij de tepels, hebben ze het dan nu aangeprikt om te kijken of het wel kwaadaardig is?

Ons tweede teefje had ook allemaal kleine bultjes bij haar tepels, was wel op 5 jarige leeftijd gesteriliseerd, maar dan heb je al geen voordeel meer wat betreft mammatumoren. Bij haar was het tot vlak voor haar overlijden, toen zijn ze nog een keer gecheckt, goedaardig.

Wij hebben er dus destijds niets aan laten doen. 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Onze hond is op 15-jarige leeftijd gesteriliseerd omdat ze toen een sluipende baarmoederontsteking bleek te hebben. De operatie was een klap, maar veel minder dan die tijd van ziekte ervoor. Dus ik zou zeker een sterilisatie overwegen om dat te voorkomen.

(NB ze is nu 17 dus het was nuttig :P).

 

Edit: Wij dachten dus ook "hoe groot is de kans nu helemaal dat ze die baarmoederontsteking nu nog krijgt" en daarom hebben we haar nooit laten steriliseren, maar die kreeg ze dus wel  en toen had ik spijt dat we het niet al 5 jaar eerder hadden gedaan. En eerlijk gezegd hebben bijna alle ongesteriliseerde teefjes die ik ken op oudere leeftijd nog gesteriliseerd moeten worden vanwege een baarmoederontsteking, maar dat is natuurlijk wel anekdotisch bewijs en niet wetenschappelijk.

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

" Onze hond is op 15-jarige leeftijd gesteriliseerd omdat ze toen een sluipende baarmoederontsteking bleek te hebben. De operatie was een klap, maar veel minder dan die tijd van ziekte ervoor. Dus ik zou zeker een sterilisatie overwegen om dat te voorkomen.
(NB ze is nu 17 dus het was nuttig :P).
 
Edit: Wij dachten dus ook "hoe groot is de kans nu helemaal dat ze die baarmoederontsteking nu nog krijgt" en daarom hebben we haar nooit laten steriliseren, maar die kreeg ze dus wel  en toen had ik spijt dat we het niet al 5 jaar eerder hadden gedaan. En eerlijk gezegd hebben bijna alle ongesteriliseerde teefjes die ik ken op oudere leeftijd nog gesteriliseerd moeten worden vanwege een baarmoederontsteking, maar dat is natuurlijk wel anekdotisch bewijs en niet wetenschappelijk. "

Ik heb heel wat honden gehad altijd 7 tegelijk waar ik mee werk dus ook meedere honden met pensioen tegelijk en gelukkig nog nooit een teef gehad met baarmoederontsteking. 

 

Maar ik laat ook de vetbulten bij mijn oudere teven niet wegsnijden. Het is algemeen bekend dat deze vrijwel altijd groter weer terug komen. net als mamatumoren. 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Ik heb heel wat honden gehad altijd 7 tegelijk waar ik mee werk dus ook meedere honden met pensioen tegelijk en gelukkig nog nooit een teef gehad met baarmoederontsteking. 
 
Maar ik laat ook de vetbulten bij mijn oudere teven niet wegsnijden. Het is algemeen bekend dat deze vrijwel altijd groter weer terug komen. net als mamatumoren.  "

Ja het kan domme pech zijn of rastechnisch (waren allemaal border collies) of het feit dat ze allemaal geen puppies hadden gehad. Maar het heeft wel mijn beeld ervan beïnvloed ;)

honden page profiel Anna-FunkyAnna-Funky

honden foto van Anna-Funky

Zo uiteenlopende ervaringen! Vind het risico ook heel moeilijk om in te schatten, maar ben dan precies meer geneigd om het zekere voor het onzekere te nemen... Ik ga wel met jullie informatie naar de dierenarts en vraag wat zaken na, zoals of de sterilisatie laparoscopisch gebeurt. Bedankt!

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Ja het kan domme pech zijn of rastechnisch (waren allemaal border collies) of het feit dat ze allemaal geen puppies hadden gehad. Maar het heeft wel mijn beeld ervan beïnvloed ;-) "

Dit zijn mechelse herders en een border collie. Die laatste is nu 14 en heeft wel gezwellen in haar buik maar dat is gewoon vet en geen mammatumoren.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Ik zou het zeker laten doen. Mijn hond is ook op oudere leeftijd nog gesteriliseerd. Wel laparoscopisch. Sprong dezelfde avond alweer op de bank. Dit toen laten doen omdat haar loopsheden te vaak kwamen en ze meer afscheiding kreeg waardoor de dierenarts de kans op een bmo erg hoog achtte.

Volgende forumvraag: Wat is er met onze BD Bo
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^