Welke hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BruceBruce

Dag allen,

De laatste weken ben ik aan het kijken om op termijn, de komende maanden of volgend jaar een puppy te kopen. Ik wilde graag wat advies om een juiste keuze te maken.

Woonsituatie
Ik woon in relatief groot appartement, op gelijkvloers. Enkel buren boven mij en als ik 2 deuren opendoe ben ik meteen buiten. 

Wat zoek ik?
- hond die actief is buiten maar binnen rustiger kan zijn
- weinig geblaf
- zelf ben ik een fervent hardloper, dus een hond die regelmatig (lange of korte) afstanden mee kan gaan lopen. Zo'n 2-4 trainingen per week
- hij mag zeker aanhankelijk zijn en op zetel bij mij komen liggen
- eentje die luistert en vrij goed op te voeden is
- eentje die ook wel eens alleen kan blijven als ik gaan werken ben, toch eens hij ouder is. Mijn ouders of hondenuitlaat kunnen er zeker ook af en toe naar kijken!

Voorlopig kwam ik op basis van die criteria en ook bij mijn gevoel voor een leuke hond uit bij de volgende:
- Whippet
- Golden/Labrador Retriever
- Australian Border

Wat denken jullie? Of andere rassen die nog beter zouden passen?

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy

honden foto van Koert En poppy

Hoi Bruce 

 

ik zal een labrador of golden retriever aanraden of een Friese stabij

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Een vizsla, dalmatiër, windhonden enz  denk ik dat zeker in het plaatje passen :-). Het zijn lange afstandslopers en zijn er perfect op gebouwd om mee te sporten.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Wat is een Australian border? Kruising Australian Shepherd Border Collie? Vaak ongetest, veel gezondheidsproblemen, en allesbehalve makkelijk op te voeden. En helaas zie je ze dus steeds vaker als herplaatshond. Beide rassen zijn super leuk maar voldoen niet echt aan wat je zoekt in een hond. 

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" Een vizsla, dalmatiër, windhonden enz  denk ik dat zeker in het plaatje passen :-). Het zijn lange afstandslopers en zijn er perfect op gebouwd om mee te sporten. "

2 keer per week is alleen niet genoeg voor de rassen (dalmatiër/vizsla) die je benoemd. Ze hebben dagelijks de behoefte aan een flinke dosis activiteit en daarbij ook een taak voor de mentale uitdaging. 

honden page profiel BruceBruce

Kunnen Labrador/Golden Retrievers 'langere' afstanden echt aan om te lopen?

Ik doelde inderdaad op Australian Shepherd, mijn fout.

Vizsla leek me ook interessant maar vrees voor probleemgedrag als ik zelf even wat minder actief ben.


Wat is qua 'sport' in principe haalbaar voor de hond:
- dagelijks 2x wandeling/oefening
- 3-4x per week langere looptocht (tussen 5à20km), uiteraard geen vereiste dat hond alles mee kan/wil doen
Is dit voldoende voor dit ras...?

honden page profiel DanielleDanielle

" Kunnen Labrador/Golden Retrievers 'langere' afstanden echt aan om te lopen?
Ik doelde inderdaad op Australian Shepherd, mijn fout.
Vizsla leek me ook interessant maar vrees voor probleemgedrag als ik zelf even wat minder actief ben.
Wat is qua 'sport' in principe haalbaar voor de hond:- dagelijks 2x wandeling/oefening- 3-4x per week langere looptocht (tussen 5à20km), uiteraard geen vereiste dat hond alles mee kan/wil doenIs dit voldoende voor dit ras...? "

Labradors en Golden Retrievers zijn actieve bewegingshonden, die kunnen dat zeker aan. Ik loop elke dag 10-15 kilometer met mijn Golden Retriever. Daarnaast loopt hij elke dag los en zwemt hij elke dag. Sterker nog, dat hebben ze echt nodig. Wat jij nu opschrijft, zal te weinig zijn. 2x per dag wandelen is echt heel weinig. 5-20 km wel een heel brede marge. Maar 10 km zou ik zeker aanraden. En dan niet 3 of 4x per week, maar elke dag. 

honden page profiel Wendy & FlorisWendy & Floris

honden foto van Wendy & Floris

" Een vizsla, dalmatiër, windhonden enz  denk ik dat zeker in het plaatje passen :-). Het zijn lange afstandslopers en zijn er perfect op gebouwd om mee te sporten. "

Windhonden passen niet in dat rijtje thuis. Het zijn heerlijke honden, maar zeker geen duurlopers. 5-10 km kan nog als je er toevallig eentje hebt die dat leuk vind (met whippets heb je dan denk ik de beste kans), maar 10-20 km kan je zelfs met opbouwen niet van ze verwachten.

 

Ik denk dat een labrador goed bij je zou passen! Wil je nog dat je hond los kan lopen? 

2 keer per dag wandelen is trouwens bar weinig. Krijgt de hond daarnaast nog wel plasrondjes? Hoe lang zijn die wandelingen? Zou je bereid zijn nog een hondensport te gaan doen als blijkt dat de hond meer nodig heeft?

honden page profiel BruceBruce

" Labradors en Golden Retrievers zijn actieve bewegingshonden, die kunnen dat zeker aan. Ik loop elke dag 10-15 kilometer met mijn Golden Retriever. Daarnaast loopt hij elke dag los en zwemt hij elke dag. Sterker nog, dat hebben ze echt nodig. Wat jij nu opschrijft, zal te weinig zijn. 2x per dag wandelen is echt heel weinig. 5-20 km wel een heel brede marge.  "

Sommige looptochten van mij zijn slechts 5-6km, andere liggen tussen 10-12 en andere dan weer rond de 20km.
Vandaar dat ik het zo neerschreef, wekelijks loop ik tussen de 35-50km.

2x per dag kan ik in drukkere tijden altijd zelf organiseren, 3x per dag kan vaak wel geregeld worden via kennissen/uitlaatdienst.

honden page profiel DanielleDanielle

" Sommige looptochten van mij zijn slechts 5-6km, andere liggen tussen 10-12 en andere dan weer rond de 20km.Vandaar dat ik het zo neerschreef, wekelijks loop ik tussen de 35-50km.2x per dag kan ik in drukkere tijden altijd zelf organiseren, 3x per dag kan vaak wel geregeld worden via kennissen/uitlaatdienst. "

Is een puppy dan wel iets voor jou? Die moeten wel 6-8 x per dag uit. Maar zelfs voor een volwassen hond vind ik 2 of 3x daags een wandeling erg weinig. Loopt die kennis of uitlaatdienst dan ook wel een goede, stevige wandeling? Met mijn hond van 1,5 jaar loop ik nog 5x per dag. Dat kan er ook wel 4 zijn maar 2 á 3 is wel erg weinig voor een actief ras. Dan zou ik toch voor een minder actief ras gaan, die houden ook nog steeds van wandelen maar is het ook oké als het soms/vaak wat minder is. 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Is een puppy dan wel iets voor jou? Die moeten wel 6-8 x per dag uit. Maar zelfs voor een volwassen hond vind ik 2 of 3x daags een wandeling erg weinig. Loopt die kennis of uitlaatdienst dan ook wel een goede, stevige wandeling? Met mijn hond van 1,5 jaar loop ik nog 5x per dag. Dat kan er ook wel 4 zijn maar 2 á 3 is wel erg weinig voor een actief ras. Dan zou ik toch voor een minder actief ras gaan, die houden ook nog steeds van wandelen maar is het ook oké als het soms/vaak wat minder is.  "

Het ligt er aan hoe lang je dan loopt. Ik zelf wandel maar 2 keer per dag met mijn honden. Maar in totaal wel zo'n 3 tot 4 uur. De rest plassen ze even aan de overkant kan de weg. Soms wandel ik ook wel 4 a 5 keer per dag, maar dat zijn dan kleinere wandelingen en gebeurt zelden. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Het ligt er aan hoe lang je dan loopt. Ik zelf wandel maar 2 keer per dag met mijn honden. Maar in totaal wel zo'n 3 tot 4 uur. De rest plassen ze even aan de overkant kan de weg. Soms wandel ik ook wel 4 a 5 keer per dag, maar dat zijn dan kleinere wandelingen en gebeurt zelden.  "

Dat is zeker waar, als het 2x per dag 3 á 4 uur is dan kan dat zeker. Maar aangezien TS schrijft dat ze 3 á 4x per week een langere wandeling maakt van 5-20km zal dat niet zo zijn. 4 á 5 keer per dag die ik met Nero loop zijn ook geen heel korte wandelingen, alleen voor het slapen en tussen de middag. De overige 3 wandelingen 1 tot 2,5 uur per keer. Ik ben het eens dat honden meer hebben aan een aantal flinke wandelingen (liefst waarbij ze ook los mogen + zwemmen) dan aan tig dezelfde blokjes om. 

honden page profiel BruceBruce

De tijden en afstanden die ik hier nu meegeef zijn wat worst-case-scenario en afhankelijk van werkinvulling op dat moment.
Realistisch gezien moet het wel mogelijk zijn tot 3x per dag te wandelen met de hond voor bv. 2u30 in totaal per dag.
Daarnaast ook de wekelijkse looptochten waarmee je ook aan zo'n 5u per 'joggen' per week komt.
Alles samen kom je dan misschien toch aan 100km per week in open lucht naast een snelle plas. Is dat zo weinig?

 

Ik woon niet in het midden van een stad dus regelmatig vrij rondlopen moet wel kunnen. Althans als die goed opgevoed is en luistert als ie moet terugkomen.. 

Natuurlijk besef ik ook goed dat er bij een puppy meer komt kijken, deze zou ik dan ook wel enkel in huis halen als het plaatje past en ik de eerste weken/maanden meer tijd hebt. Heb gewoon wat schrik om een oudere hond in huis te halen die al opgevoed is en misschien niet volledig op de manier zoals ik het wil.

honden page profiel DanielleDanielle

" De tijden en afstanden die ik hier nu meegeef zijn wat worst-case-scenario en afhankelijk van werkinvulling op dat moment.Realistisch gezien moet het wel mogelijk zijn tot 3x per dag te wandelen met de hond voor bv. 2u30 in totaal per dag.Daarnaast ook de wekelijkse looptochten waarmee je ook aan zo'n 5u per 'joggen' per week komt.Alles samen kom je dan misschien toch aan 100km per week in open lucht naast een snelle plas. Is dat zo weinig?
 
Ik woon niet in het midden van een stad dus regelmatig vrij rondlopen moet wel kunnen. Althans als die goed opgevoed is en luistert als ie moet terugkomen.. 
Natuurlijk besef ik ook goed dat er bij een puppy meer komt kijken, deze zou ik dan ook wel enkel in huis halen als het plaatje past en ik de eerste weken/maanden meer tijd hebt. Heb gewoon wat schrik om een oudere hond in huis te halen die al opgevoed is en misschien niet volledig op de manier zoals ik het wil. "

Ben je alleen? Dan zou ik inderdaad zorgen dat je de eerste weken vrij bent en genoeg boodschappen in huis hebt zodat je volledig bij je puppy kunt zijn, daarna inderdaad ouders vragen, want als je bijv 3 weken vakantie hebt is dat meestal nog niet genoeg om je hond alleen thuis te kunnen laten. Een volwassen hond 2,5 uur per dag lopen kan best, (naast even plassen voor het slapen, etc) En naast de langere jogrondjes. Al zou het wel het minimale zijn. Een of twee keer per week een cursus erbij is natuurlijk ook altijd leuk om te doen! Voor elke hond. 

honden page profiel DanielleDanielle

Het scheelt, denk ik, wel dat je uit jezelf al van houdt om buiten actief te zijn. Je moet er namelijk ook een type voor zijn, vind ik. De puf hebben om voor en na je werk een flinke wandeling te maken. Als ik thuiskom van een lange dag werk of een drukke dag heb gehad met allerlei dingen, doe ik niets liever dan de auto pakken en met mijn hond er nog even flink op uit te gaan in de natuur. Een mooi park, strand waar hij kan zwemmen of een groot bos, en daar nog even een paar uur vertoeven. Dat is waar ik energie van krijg. Terwijl mijn vriend na een lange dag het liefst op de bank zit met een biertje in z'n hand en voetbal op tv. En dán is het behoorlijk zwaar om in je eentje een actief ras te hebben. 

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

" Is een puppy dan wel iets voor jou? Die moeten wel 6-8 x per dag uit. Maar zelfs voor een volwassen hond vind ik 2 of 3x daags een wandeling erg weinig. Loopt die kennis of uitlaatdienst dan ook wel een goede, stevige wandeling? Met mijn hond van 1,5 jaar loop ik nog 5x per dag. Dat kan er ook wel 4 zijn maar 2 á 3 is wel erg weinig voor een actief ras. Dan zou ik toch voor een minder actief ras gaan, die houden ook nog steeds van wandelen maar is het ook oké als het soms/vaak wat minder is.  "

Ik ken maar heel weinig hondenbaasjes die 5x per dag lopen hoor. Als je werkt en je hebt een huishouden dan lukt het 1 a 2 x per dag. Hier kan de hond zijn energie kwijt door met de kinderen te spelen in de tuin of in huis, met daarnaast een wandeling.

Hoe langer je met een hond loopt hoe meer de conditie zal worden opgebouwd en hoe meer de hond verwacht van zoveel x buiten te gaan.

Ik vind als je 2 à 4 x gaat lopen per week en daarnaast nog wandelingen doet, dat een hond dan met zijn poep in de boter gevallen is :-).En zeker als hij daarnaast bv nog elke x mee mag om samen dingen te ondernemen met de baas.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Twee wandelingen per dag is echt voldoende hoor, dan wandeld je hond drie tot vier uur per dag..genoeg, wel licht het er aan hoe je de wandelingen inkleed...een snuffelronde of een inspannings wandeling...de andere kleine rondjes zijn dan uitlaat rondjes en hoeven echt niet lang te zijn..

honden page profiel DanielleDanielle

" Twee wandelingen per dag is echt voldoende hoor, dan wandeld je hond drie tot vier uur per dag..genoeg, wel licht het er aan hoe je de wandelingen inkleed...een snuffelronde of een inspannings wandeling...de andere kleine rondjes zijn dan uitlaat rondjes en hoeven echt niet lang te zijn.. "

TS heeft nergens gezegd hoe lang die wandelingen van 2x per dag zijn. En ook niets over daarnaast kleine uitlaatrondjes. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" De tijden en afstanden die ik hier nu meegeef zijn wat worst-case-scenario en afhankelijk van werkinvulling op dat moment.Realistisch gezien moet het wel mogelijk zijn tot 3x per dag te wandelen met de hond voor bv. 2u30 in totaal per dag.Daarnaast ook de wekelijkse looptochten waarmee je ook aan zo'n 5u per 'joggen' per week komt.Alles samen kom je dan misschien toch aan 100km per week in open lucht naast een snelle plas. Is dat zo weinig?
 
Ik woon niet in het midden van een stad dus regelmatig vrij rondlopen moet wel kunnen. Althans als die goed opgevoed is en luistert als ie moet terugkomen.. 
Natuurlijk besef ik ook goed dat er bij een puppy meer komt kijken, deze zou ik dan ook wel enkel in huis halen als het plaatje past en ik de eerste weken/maanden meer tijd hebt. Heb gewoon wat schrik om een oudere hond in huis te halen die al opgevoed is en misschien niet volledig op de manier zoals ik het wil. "

Hier geeft tie het toch aan, en meer dan voldoende.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" TS heeft nergens gezegd hoe lang die wandelingen van 2x per dag zijn. En ook niets over daarnaast kleine uitlaatrondjes.  "

Mijn antwoord is niet voor jou bedoeld. Maar voor Bruce.

honden page profiel DanielleDanielle

" Mijn antwoord is niet voor jou bedoeld. Maar voor Bruce. "

Dat snap ik maar waar staat dan dat een hond 3 á 4 uur per dag wandelt bij 2 wandelingen? Dan moet elke wandeling minimaal 1,5 uur zijn en zie dat nergens staan eigenlijk. 

honden page profiel BruceBruce

" Twee wandelingen per dag is echt voldoende hoor, dan wandeld je hond drie tot vier uur per dag..genoeg, wel licht het er aan hoe je de wandelingen inkleed...een snuffelronde of een inspannings wandeling...de andere kleine rondjes zijn dan uitlaat rondjes en hoeven echt niet lang te zijn.. "

Welke wandeling het dan precies wordt, zal ik zelf ook nog moeten leren.
Op heden weinig ervaring met honden, maar ik hoor van meeste mensen dat Golden Retriever wel een ideale eerste hond kan zijn. 

Belangrijkste is dat het alles bij elkaar wel haalbaar lijkt, obv onderzoek en jullie reacties.
Blaft een Golden Retriever / Labrador Retriever veel?
En is dit volgens jullie dan ook het ideale ras voor mij(n activiteiten)?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Bruce, een volwassen golden retriever kan zeker met je mee om ermee hard te lopen, wel zal je het net als bij jezelf op moeten bouwen...boven de 16/18 graden dan ga je maar lekker zwemmen met je hond dan is het te warm voor je hond om ermee hard te lopen....en het zijn geen blafhonden, en kan je goed in de hand houden hoor....de golden retriever zijn ideale gezelschapshonden en hebben een fijn karakter.   Bruce en niet alleen hardlopen met je hond he, ook iets heel leuks samen ondernemen.  Er op uit trekken, eventueel een losloopbos opzoeken zodat je hond andere honden kan ontmoeten waar die kennis me kan maken, samen zwemmen met je hond is ook een aanrader als het warm is...ook goed voor jouw conditie...laughing

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik heb een labrador. Het zijn best energieke honden, blaffen weinig, blijven bij je in de buurt tijdens het loslopen (mits goed opgevoed), in huis rustig en buiten actief. Een dagje minder is prima. Twee dagjes minder laat ze merken dat ze het saai vindt worden.

 

Mijn labrador zou ik niet super blij maken met hardlopen, vooral omdat het een beetje doelloos is. Beweging is goed voor ze hoor, en ze kan best kilometers maken. Maar ze vindt het het leukst om met iets bezig te zijn zoals zwemmen, rustig snuffelen en struinen, met andere honden spelen, trucjes doen, apporteren, kroelen met bezoek. Ze wil dingen beleven en als ik alleen met haar ga hardlopen is dat in haar ogen saai :-) dus ik zou ook tijd vrijmaken om naast het hardlopen dingen te ondernemen. Zodat de hond een eigen leventje heeft en zich voldaan voelt. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Welke wandeling het dan precies wordt, zal ik zelf ook nog moeten leren.Op heden weinig ervaring met honden, maar ik hoor van meeste mensen dat Golden Retriever wel een ideale eerste hond kan zijn. 
Belangrijkste is dat het alles bij elkaar wel haalbaar lijkt, obv onderzoek en jullie reacties.Blaft een Golden Retriever / Labrador Retriever veel?En is dit volgens jullie dan ook het ideale ras voor mij(n activiteiten)? "

Het ideale ras is een newfoundlander....tongue-out   het zijn wandelhonden, ze maken zich nooit druk, zomer winter, het zijn zwemhonden, het ras is niet voor iedereen...wel moet er veel mee gewandeld worden, maar hier ook maar twee x per dag anders ben ik de hele dag de hort op, hahaha....naar tijden kijk ik niet, ik zie wanneer mijn hond genoeg heeft, zwemmen staat hier iedere dag op het program en met warm weer wordt er weinig gewandeld, alleen gezwommen.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Het ideale ras is een newfoundlander....   het zijn wandelhonden, ze maken zich nooit druk, zomer winter, het zijn zwemhonden, het ras is niet voor iedereen...wel moet er veel mee gewandeld worden, maar hier ook maar twee x per dag anders ben ik de hele dag de hort op, hahaha....naar tijden kijk ik niet, ik zie wanneer mijn hond genoeg heeft, zwemmen staat hier iedere dag op het program en met warm weer wordt er weinig gewandeld, alleen gezwommen. "

Ik heb nog nooit een newfoundlander voor de lol zien rennen, laat staan 20km hahahahaha. Lekker de kont in de krib als ze er klaar mee zijn..

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" Ik heb nog nooit een newfoundlander voor de lol zien rennen, laat staan 20km hahahahaha. Lekker de kont in de krib als ze er klaar mee zijn.. "

M’n Leonberger is dol op rennen naast de fiets hp-shiny

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Hier ook hoor, newfoundlanders kunnen gerust naast de fiets, bij warm weer een behoorlijke afstand zwemmen...en hardlopen doen ze graag met je, wanneer je dat goed begeleid..niets mis mee.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" M’n Leonberger is dol op rennen naast de fiets  "

Haha dat je dat durft met zo’n grote hond. 

Ik zag laatst een groep newfoundlanders die reddingstraining aan het doen waren. Nou om de honden overeind te krijgen werd er eerst een heel circus aan toeters en bellen bijgehaald, lukte niet, dan maar een voet onder de kont schuiven. In de boot tillen, halverwege het water er uit gooien en dan zwommen ze lekker op hun dooie gemakje terug. O ja er moest ook nog iemand gered worden :D. Uiteindelijk bij de auto: hond wilde er niet in springen. Dagelijkse kost volgens het baasje. Ik vond het allemaal best grappig, van die grote lobbesen, maar veel actie was het niet. 

Als ik bijna verzuip hoop ik dat een knappe reddingswerker met rood zwembroekje en sixpack mij komt halen, en niet een newfoundlander waarbij de sterren eerst op een rechte lijn moeten staan wil die overwegen om me te komen redden. No offence laughing

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Hier ook hoor, newfoundlanders kunnen gerust naast de fiets, bij warm weer een behoorlijke afstand zwemmen...en hardlopen doen ze graag met je, wanneer je dat goed begeleid..niets mis mee. "

Oke als jullie het zeggen :)

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Slowaakse cuvac
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^