Vetbulten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Hey hey,

Ik was benieuwd naar jullie ervaringen. Mijn boef, Shadow, is inmiddels bijna 10. Hij doet het nog ontzettend goed. We sporten nog samen en maken nog lange wandelingen. Op wat grijs haar, af en toe een wandeling minder en wat bulten erbij is hij nog een jonge pup ;-)

Een half jaar geleden ontdekte ik een bultje op zijn ribben. Naar de dierenarts en dat bleek een vetbult. 2 maanden later nog een bultje erbij op zijn borst. Tevens een vetbult. Ouderdoms kwaaltjes aldus de dierenarts. Inmiddels zijn we 6 maanden verder na het ontdekken van de eerste. Die groeit nog vrolijk door en de teller staat nu op 5 bulten. Eentje op de linker ribben, eentje op de rechter ribben, 2 op de borst en eentje net boven zijn linker voorpoot.

Heeft iemand hier ervaring mee? En eventueel met weghalen? Gezien de eerste als het zo door gaat wel te groot gaat worden.

Ik ben benieuwd.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Ja hier heel erg bekend met vetbulten. Bullen staan hier heel erg om bekend, begint vaak al op relatief jonge leeftijd. 

 

Wij hebben bij alle 5 van onze bullen, maar 1x een vetbult laten weghalen en de reden was omdat zij een flinke bult op haar poot had ter hoogte van haar enkel, wat dus overlast gaf. Daarbij als je daar te lang mee wacht, de huid beperkt wordt als je het te laat laat weghalen.

 

Wel laten we elk jaar alle bultjes en bulten aanprikken om te kijken of je er nog steeds een eitje in kan bakken hp-angel of dat er toch verandering  is. Dan laten we het opsturen voor onderzoek. Dat is een paar keer voorgekomen, maar geen kwaadaardige toestanden tot nu toe.

 

Wel wilde onze DA 4 jaar terug alle bultjes verwijderen bij onze Peer, dit was vanwege het feit dat hij Apoquel gebruikte en dit middel eventuele tumoren explosief doet laten groeien.

Helaas bleek hij vlak voor de verwijdering van alle bultjes een flinke maagtumor te hebben, wat overigens niets van doen had met zijn talloze bultjes.

Als ik jou was zou ik ze altijd laten aanprikken om de substantie goed te bekijken, vet herken je direct. Soms is de DA sowieso al overtuigd dat het vet is zonder aanprikken.

 

Als het echt in de weg zit qua beweging,zou ik het weg laten halen,maar anders gewoon laten zitten. Het nadeel van vetbulten weghalen, is dat ze vaak ook weer terugkomen. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Eens met Bulleke als ze niet in de weg zitten of te groot zijn laten zitten.

Vigo heeft maar 1 vetbult gehad in zijn ze hoe noem je dat oksel achterpoot, werd groot dat ding,verwijderd is gelukkig niet meer terug gekomen.

Want vaak als je ze weghaalt komen ze toch terug.

Ik zie soms honden met een vetbult ter grootte van een tennisbal dan zou ik die toch laten verwijderen als het zou kunnen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Mijn tollertje had een verstopte talgklier in de nek, zit nergens in de weg zou je zeggen, kon dan ook blijven zitten van de dierenarts.Tot het kapot ging en verwijderd moest worden.  gelijk zijn er toen ook een paar vetbulten verwijderd,. 

Na een aantal dagen merkten we al, we hadden een heel vrolijk hondje teruggekregen, ze was toen een jaar of 11 oud. Wat een verschil, van een oude, slome, rustige,  hond naar een hele vrolijke hond. Ze had er dus wel degelijk last  van gehad, en dan denk je had ik maar eerder......

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Mijn hond van 14.5 jaar heeft inmiddels ook een aantal vetbulten. Die op de ribben was er het eerst, zo'n 4 jaar geleden. Die is inmiddels flink gegroeid maar nog geen tennisbal en zit ook niet in de weg. Ze heeft er eentje in haar oksel voorpoot, die controleer ik regelmatig want die kan natuurlijk wel in de weg gaan zitten. Hoop het niet want ik zou geen narcose meer aandurven. Maar ik laat de vetbulten dus ook gewoon zitten, zolang ze er geen last van heeft.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Mijn tollertje had een verstopte talgklier in de nek, zit nergens in de weg zou je zeggen, kon dan ook blijven zitten van de dierenarts.Tot het kapot ging en verwijderd moest worden.  gelijk zijn er toen ook een paar vetbulten verwijderd,. 
Na een aantal dagen merkten we al, we hadden een heel vrolijk hondje teruggekregen, ze was toen een jaar of 11 oud. Wat een verschil, van een oude, slome, rustige,  hond naar een hele vrolijke hond. Ze had er dus wel degelijk last  van gehad, en dan denk je had ik maar eerder...... "

Zij zal last hebben gehad van de verstopte talgklier, niet van de vetbultjes. Verstopte talgklier kan uiteindelijk gaan ontsteken, dus dat zal haar ongemak en/of pijn hebben gegeven. Een (verstopte) talgklier is iets anders dan een vetbult

 

Wat is een vetbultje (lipoom)
Een vetbultje is een goedaardige zwelling onder de huid. Een vetbultje bestaat uit vetcellen.
Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een
vetbultje ontstaat, is niet bekend.


Wat is een talgkliercyste (atheroomcyste)
Een talgkliercyste is een bult op de huid. Het wordt ook wel atheroomcyste, epidermoidcyste
of een epidermalecyste genoemd. Een talgkliercyste ontstaat doordat een haarzakje verstopt
raakt met schilfers van de huid (hoornschilfers). Deze verstopping zorgt ervoor dat de schilfers
niet uit het haarzakje kunnen. Het haarzakje blijft daardoor groeien. Dit veroorzaakt uiteindelijk
ontsteking en pijn.

Volgende forumvraag: Supplementen voor spieren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^