Daktent met honden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Ik ga maar weer eens gebruik maken van jullie geniale creativiteit. 

Mijn vriend en ik willen binnenkort een daktent aanschaffen voor op de auto zodat we met de honden Europa kunnen gaan verkennen. De reden dat we voor een daktent gaan is omdat Maui al dusdanig veel ruimte nodig heeft in de auto om comfortabel te liggen, dat daar eigenlijk geen goede tent meer bij past. Ook neemt het gebruik van een daktent veel minder ruimte in beslag tijdens het kamperen zelf. 

De honden zijn getraind om lange tijd (alleen) in de auto te verblijven en ze zien de auto ook als slaapplek dus dat is fantastisch. Het enige nadeel van een daktent vind ik eigenlijk dat ik geen manier kan vinden om beide honden in de tent te krijgen. Fanu is nog wel omhoog te tillen alleen Maui is echt geen doen.

Zeker omdat ze volledig op hun gemak zijn in de auto vind ik het niet erg om ze daarin te laten slapen alleen vraag ik me af of Fanu met zijn dunne enkele vacht er geen baat bij zou hebben om juist wel bij ons te liggen wanneer we naar bijvoorbeeld Scandinavië gaan? Maar als Fanu wel bij ons mag slapen, voelt het een beetje oneerlijk naar Maui toe dat zij wel in de auto moet slapen of ben ik het nu enorm aan het vermenselijken? Ik heb verder nog nooit gekampeerd met honden dus heb ook geen idee wat ik moet verwachten haha. 

Zijn er eventueel nog andere manieren om Fanu warm genoeg te houden? Maui is absoluut geen contact ligger dus ze zitten apart van elkaar in de auto en dat is helaas dus ook geen optie als warmtebron voor Fanu. 

Alvast bedankt! 

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Je kunt Fanu toch gewoon een truitje/ jas aandoen. Eventueel ene eigen slaapzak geven, of hem leren in de slaapzak te gaan liggen, zeker wanneer het koud is..

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Je kunt Fanu toch gewoon een truitje/ jas aandoen. Eventueel ene eigen slaapzak geven, of hem leren in de slaapzak te gaan liggen, zeker wanneer het koud is.. "

Een slaapzak is zeker een idee, ook omdat hij er dan zelf weer uit kan als hij het warm krijgt. Kunnen ze daar zelf inkruipen of zou ik dan iets moeten creëren zodat de slaapzak in de vorm van een soort holletje ligt? 

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

Ik zou zelf in de (dak)tent gaan liggen en de honden in de auto. 

 

Twee honden in die daktent zeulen lijkt me echt onzinnig en slecht voor je rug, het zijn geen chihuahua's tenslotte hp-smile

honden page profiel SheltiebaasjeSheltiebaasje 3 doggies

Hondenslaapzak! Ik heb er een van hurtta en ze werken super goed. (De outback dreamer eco). Met koud weer er in, met warmer weer er op liggen. Je hebt ze ook van al de andere bekende honden gear merken.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik had nog nooit van een daktent gehoord haha. Maar ik ben blond en heb geen auto. 

 

Het lijkt me reuze onhandig eerlijk gezegd. Is een vouwwagen of een camper huren niet handiger?

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Ik zou zelf in de (dak)tent gaan liggen en de honden in de auto. 
 
Twee honden in die daktent zeulen lijkt me echt onzinnig en slecht voor je rug, het zijn geen chihuahua's tenslotte  "

Daar heb je zeker een punt, op dit soort momenten wou ik dat ik wat meer van kleine hondjes hield wink

 

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Ik had nog nooit van een daktent gehoord haha. Maar ik ben blond en heb geen auto. 
 
Het lijkt me reuze onhandig eerlijk gezegd. Is een vouwwagen of een camper huren niet handiger? "

Ik wil liever geen camper huren omdat je dan vaak aan een aantal km vast zit + het is echt verschrikkelijk duur. Een vouwwagen gaat niet omdat we geen trekhaak hebben op de auto ..  vandaar dat een daktent eigenlijk de beste optie is. 

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Hondenslaapzak! Ik heb er een van hurtta en ze werken super goed. (De outback dreamer eco). Met koud weer er in, met warmer weer er op liggen. Je hebt ze ook van al de andere bekende honden gear merken. "

Die ga ik even opzoeken! Heb je het ze echt moeten leren om daarin te gaan liggen of deden ze dat uit zichzelf?

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Ik wil liever geen camper huren omdat je dan vaak aan een aantal km vast zit + het is echt verschrikkelijk duur. Een vouwwagen gaat niet omdat we geen trekhaak hebben op de auto ..  vandaar dat een daktent eigenlijk de beste optie is.  "

Dan zou ik toch zelf in de tent gaan slapen en de doggies in de auto.

 

En dat al gaan oefenen thuis en op verschillende plekken in Nederland.

 

Ps een trekhaak is zo gemonteerd.

honden page profiel SheltiebaasjeSheltiebaasje 3 doggies

" Die ga ik even opzoeken! Heb je het ze echt moeten leren om daarin te gaan liggen of deden ze dat uit zichzelf? "

Ik heb het even aan moeten leren, maar shelties hebben het ook niet snel koud hahah. Ik ben een keer gaan camperen met een vriendin met een whippet en die had het uit zn eigen zo door, en wilde er eigenlijk ook niet meer uitkomen hahah.

Ze kunnen er ook makkelijk zelf in en uit komen door de plek van de opening dus dat is super handig.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

En een daktent met ondertent? 

 

https://daktent.nl/zij-en-ondertenten/

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat er meer te bedenken valt over te warme temperaturen, verluchtingsmogelijkheden tijdens regen, bescherming tegen insecten e.d. dan de kou. Tenzij je in de winter gaat kamperen in koude gebieden. 

Grote honden in en uit een daktent, dat gaat in praktijk niet werken. Ook constant in de auto slapen voor grote honden, terwijl er ook nog al je bagage, voerzakken, koelbox, e.d. staat gestapeld, dat vraagt toch wat denkwerk. Dat de honden wel genoeg ruimte hebben, genoeg verluchting, zonder dat alles onderregent als je het 's nachts openzet. Dus dat hangt ook van je auto af, natuurlijk, hoe groot die is, of er een achterklep is die (gedeeltelijk) openkan, enz. 

 

Als je op camping overnacht en niet ergens in het wild, kan je ook kijken naar camper- bus- of voertuigtenten. Die hang je gewoon aan je auto aan, zodat iedereen bij elkaar kan slapen.

 

Leuk, met z'n allen op stap! hp-smile

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Wat voor een auto heb je?

In diverse busjes kun je een slaaphefdak laten inbouwen, misschien is dat een idee?

Dan heb je de honden beneden en jullie boven en je kunt elkaar nog horen.

En er is ook de mogelijkheid tot uchten want je kan raampjes open ritsen, voor beneden evt een rooster in laten bouwen. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Telescoopladder, gatjes boren en tussen plankjes maken op maat. Met bout en moer bevestigen. Hoeft niet iedere tree maar wel zodat de stap gemaakt kan worden. Ze zijn 5 mtr waardoor je ze mooi schuin kan zetten en nemen ingeklapt? Neemt het weinig ruimte in.

 

Eerlijk gezegd? Zou ik voor een gaan busje kijken. Bus tenten zijn allang niet zo klein meer nu en makkelijk op te zetten. Wat nog meer ruimte geeft. Dan kunnen jullie ook een 180X200 luchtbed erin kwakken (vergeet niet isolatie deken aan de onderkant ervan) want het is koud daar in de nachten tongue-out Kan Maui er ook bij. En geloof me? Dat wil je echt als je geen kachel kan branden op een knopje.

 

Nog een tip https://www.vandehaarrecreatie.nl/product/foetsie-259-petroleumkachel/ Je kan erop koken en ook en is inklapbaar dus neemt weinig ruimte in, voor in de voortent.

 

Dak tenten zijn echt alleen om in te slapen en bied geen leefruimte. Tegenwoordig zijn er echt behoorlijke lichtgewicht tenten die storm vast zijn. Coleman is er 1 van bv, we hebben in Rugen gestaan bij de Oostzee met windkracht 8 jaren geleden en die tent hebben we nog steeds smile Deez https://www.campz.nl/outdoor-uitrusting/tenten/camping-tenten/familietent/236669.html Neemt ook bijzonder weinig ruimte in en bied 3 ruimtes en 520 scheerlijnen wink Dan nog een tip? Dak koffers bieden veel meer ruimte dan dak koffers.

 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Hoe groot is jullie auto? Kunnen ze daarin wel ruim liggen of wordt het krampachtig? 
Is het een idee om een extra bagageruimte op het dak te maken (hoe heet zo’n ding nou?) In plaats van een daktent kunnen jullie een gewone tent mee nemen en al die extra zooi gewoon op het dak plaatsen. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Hoe groot is jullie auto? Kunnen ze daarin wel ruim liggen of wordt het krampachtig? Is het een idee om een extra bagageruimte op het dak te maken (hoe heet zo’n ding nou?) In plaats van een daktent kunnen jullie een gewone tent mee nemen en al die extra zooi gewoon op het dak plaatsen.  "

Dat heet gewoon een dakkoffer haha. Of bedoel je een imperiaal?

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

We hebben een Seat Arona dus een beetje een Ibiza op hoge wielen haha. Fanu zit in een bench in de kofferbak en Maui kan comfortabel op de achterbank liggen en daar houdt de ruimte dus een beetje op. Vandaar dat we de keus gemaakt hebben voor een daktent omdat we dan de tent tijdens de reis al gewoon op het dak hebben staan, die hoeven we dan alleen nog uit te klappen. 

Dobry: Daar had ik inderdaad ook al naar gekeken net alleen de minimale hoogte voor een voortent van daktenten is 1.70 en onze auto is 1.55 hoog helaas. 

Alaska’s Finest: Daar heb je zeker een goed punt. Al is het dan natuurlijk wel lastig dat hun vachten zo verschillend zijn, met de ramen open heb je genoeg ventilatie & de juiste temperatuur voor Maui waarschijnlijk maar ik verwacht dat Fanu het dan al koud krijgt. Maar dan zou een slaapzak voor hem wel een ideale oplossing zijn :) 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Vandaar dat we de keus gemaakt hebben voor een daktent omdat we dan de tent tijdens de reis al gewoon op het dak hebben staan, die hoeven we dan alleen nog uit te klappen. 

Het nadeel van een daktent (tenminste, de modellen die ik ken) is dat je er verder niks mee kan. De bodem is een matras. je kan er dus niet in koken, bijvoorbeeld. Op zonnige zomerdagen kan je dat uiteraard gewoon buiten doen, maar bij aanhoudend regenweer wordt dat een probleem. Ook als je bijvoorbeeld kletsnat van je wandelingen terug aan de auto komt: natte honden in de auto, je moet zelf je natte kleren kwijt om droog in de daktent te kunnen kruipen... 

Niet negatief bedoeld, hoor, maar het zijn dingen waar je best op voorhand bij stilstaat. Zeker als je naar het Noorden wil.

Dus als je modellen gaat bekijken, probeer het ook praktisch, in ongunstige omstandigheden (muskieten, slecht weer, felle wind, hittegolf,...) voor te stellen.

Ook voor de honden in de auto: bekijk waar je een goed muggengaas kan spannen, hoe je hun spullen als dekens, doeken, matras kan drooghouden of kan laten uitdrogen, enz. 

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Het nadeel van een daktent (tenminste, de modellen die ik ken) is dat je er verder niks mee kan. De bodem is een matras. je kan er dus niet in koken, bijvoorbeeld. Op zonnige zomerdagen kan je dat uiteraard gewoon buiten doen, maar bij aanhoudend regenweer wordt dat een probleem. Ook als je bijvoorbeeld kletsnat van je wandelingen terug aan de auto komt: natte honden in de auto, je moet zelf je natte kleren kwijt om droog in de daktent te kunnen kruipen... 
Niet negatief bedoeld, hoor, maar het zijn dingen waar je best op voorhand bij stilstaat. Zeker als je naar het Noorden wil.
Dus als je modellen gaat bekijken, probeer het ook praktisch, in ongunstige omstandigheden (muskieten, slecht weer, felle wind, hittegolf,...) voor te stellen.
Ook voor de honden in de auto: bekijk waar je een goed muggengaas kan spannen, hoe je hun spullen als dekens, doeken, matras kan drooghouden of kan laten uitdrogen, enz.  "

Ik ben nog super onervaren met kamperen (alleen gebackpackt) dus dit is wel heel fijn om als extra heads up te krijgen thanks! Misschien dat het dan handig is om aan de andere kant van de auto een soort voortent te creëeren? 

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

Ik zag ooit in Zweden een auto met een daktent die zo openklapte dat ze een ruim afdak vormde naast de auto. Geen voortent dus (ik lees dat dat niet lukt met jullie auto), maar wel een overdekte ruimte gevormd door de onderkant van de tent en 2 telescopische palen. Die mensen zaten daar dan onder om te koken e.d. Het was toen wel mooi weer, dus of het echt beschutting bood bij veel wind en regen, weet ik niet.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

ik weet het niet maar deze ondertent gaat tot een maximale hoogte van 210 auto + dakdragers zou een auto van 155 dan echt niet lukken met geen enkele ondertent

https://daktent.nl/product/ikamper-ondertent/

 

of deze die is geschikt voor autos van 170 tot 220 gemeten bovenzijde dakdrager nou die dakdrager zal toch wel 15 cm boven het dak uitkomen gok ik

https://daktent.nl/product/jimba-jimba-ondertent/ 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

en voor wat betreft die kou in welk seizoen wil je naar scandinavie gaan

ik heb als kind in noord noorwegen gewoond maar kan me dus echt niet herinneren dat het daar zomers in de nachten nu zo koud was het is juist in de zuidelijke landen dat de tempraturen tussen dag en nacht zo erg verschillen bijvoorbeeld in de sahara waar het in de nachten zelfs kan vriezen terwijl het overdag boven de 40 graden uit komt

in bodø in juli moet je ongeveer rekenen op 16 graden overdag en 10 graden in de nacht trondheim 18 en 10 graden en bergen 19 en 12 graden ik heb het even opgezocht want jeugdherinneringen zijn natuurlijk niet zo betrouwbaar lol

 

grotere zorg zeker in zweden en finland zijn de muggen als je dan gebruik maakt van campings moet je ze goed uitzoeken want romantisch aan een meertje kan echt een nachtmerrie blijken beter hoger gelegen dan heb je minder last van die krengen

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Hier geen daktent ervaring maar wel met met kamperen in Noorwegen en Zweden met honden. Wij gaan in de zomer en dan zijn de nachten niet koud. Wij pakken bij regen weer ook vaak een trekkershut. Heb je wat meer bewegingsruimte. We zijn ook een keer met een busje en een bustent gegaan. Mijn honden weigerden in de tent te slapen als wij in de bus lagen en ik vond het zelf ook niet heel fijn dus uiteindelijk lagen ze in tetris stand onder ons bed. (wat bij jou nooit gaat passen vrees ik) . Maar het was overdag wel fijn om die tent erbij te hebben. En we zorgen er altijd voor dat we zoveel mogelijk in de wind staan. Dat scheelt muggen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ben nog super onervaren met kamperen (alleen gebackpackt) dus dit is wel heel fijn om als extra heads up te krijgen thanks! Misschien dat het dan handig is om aan de andere kant van de auto een soort voortent te creëeren?  

Persoonlijk zou ik eerst, voor je allerlei dure aankopen gaat doen, enkele try-outs doen. Kan je wat kampeermateriaal van iemand lenen voor een paar dagen? Trek er dan eens een weekend of enkele dagen op uit in eigen land. Dan krijg je al een beetje zicht op hoe veel je nodig hebt voor het kamperen en reizen met honden en hoe vol je auto geladen zit. hp-smile Als ik bij vertrek al onze spullen klaarzet om in te laden, dan val ik nog elke keer achterover van hoe veel dat is, hahaha! 

 

Door wat uit te proberen ga je ook een beter idee krijgen van wat voor jullie persoonlijk belangrijk is (de ene zijn manier van reizen, is de andere niet), waar de moeilijkheden zitten, waar je overheen hebt gekeken en waar je volgende keer aan moet denken, enz.

Dan kan je ook in praktijk ervaren of een gewone tent wel of niet handig zou zijn voor jullie, of die daktent effectief een grote meerwaarde zou betekenen, of het goed lukt met de honden + bagage in de auto, enz. 

Zo bouw je vanzelf ervaring op en krijg je een beter zicht op wat het beste zou werken voor jullie. hp-smile 

 

Zelf ervaar ik de combi warm weer + regen als een vd lastigste dingen voor de honden om in de auto te overnachten.

Het is dan veel te benauwd om de ramen slechts op een kier open te zetten, en als je alles open zet, regent het binnen. foot-in-mouth Dan zou die daktent-met-zeil misschien een handige oplossing kunnen zijn, als die een soort afdak creëert boven het autoportier en je die kan openzetten voor de honden. 

Als je midgebestendig gaas voorziet in de auto(ramen), hou er dan rekening mee dat dit de luchtcirculatie erg belemmerd. Dat is ook een van die heikele puntjes, de keuze tussen frisse lucht of leeggezogen worden. foot-in-mouth 

Kortom, laten we vooral hopen dat het weinig regent en er geen muskieten in de buurt zijn, haha. hp-shiny

 

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

dakdragers voor jouw auto

images?q=tbn:ANd9GcThDbmaIEOP3eceHyci2xt

dat is toch wel meer dan 15 cm

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Is een dakkoffer geen optie? Daar liggen onze tent, slaapzakken, matjes, kookspullen en kledingtassen altijd in. Anders zou het bij ons ook niet passen. Voordeel is ook dat je die kunt lenen/huren. Ik vind een daktent er altijd superleuk uit zien maar het lijkt me ook best onpraktisch.  

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Bedoelde trouwens een dak tas ipv een koffer. Daar gaat veel meer in. Rijd wel een stuk minder want het is natuurlijk niet zo aerodynamisch als een koffer maar neem aan dat jullie geen haast hebben.

 

Had hiervoor een renault clio 3drs en menig mens stond verbaast wat ik allemaal uit die auto trok tongue-out Alles in de doos laten en vierkant verpakken, dekens en dat soort troep kun je achter de voorstoelen proppen. Tip? Als je nog nooit bent wezen k"R"amperen? Plasemmer of porta potti is echt een must en thermounderwear. We found out the hard way, de eerste keer hihi.

 

 

honden page profiel TukkerTukker

honden foto van Tukker

" ... alleen de minimale hoogte voor een voortent van daktenten is 1.70 en onze auto is 1.55 hoog helaas. 
 
  "

op www.daktent.nl lees ik

"...Het beste is om even de hoogte van de auto te meten. Is deze >170cm (grond tot bovenkant dakdragers), dan hebben we hiervoor een oplossing."

 

Nu weet ik niet precies hoeveel ruimte er nog tussen dak en dakdragers zit... Zou het toch net hoog genoeg kunnen zijn?

 

Ik heb weliswaar járen gekampeerd met gezin (3 kids) en hond maar met tent/vouwwagen/campertje.

 

En die dakdrager was bij ons dé oplossing toen onze bejaarde hond meer ruimte nodig had tijdens de reis.

 

Succes met voorbereiden! Ik blijf volgen.

Volgende forumvraag: Welk riempje voor fietsmand
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^