Wandelen, hoe doen jullie dit?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Hoi allemaal!

Ik ben inmiddels op verschillende cursussen geweest met Marley en bij 2 GT's. Hij valt zelden nog uit en we wandelen eindelijk ontspannen ( natuurlijk hier en daar nog wat slippertjes maar goed he haha).

Het viel mij wel op dat de ene GT zegt dat de hond zelf lekker mag snuffelen tijdens het wandelen terwijl de ander weer zegt dat je de hond een beetje kort moet houden en hij alleen met toestemming mag snuffelen en plassen. Dit, omdat er anders teveel geurtjes en prikkels zouden zijn waardoor de hond niet genoeg met jou bezig is en teveel leiding neemt in de wandeling. Dit is mij verteld, ik ben zelf iets genuanceerder hierin denk ik.

Ik zelf doe nu een combinatie hiervan. Ik hou hem korter op drukke punten en op paden waar we honden tegenkomen, maar als het rustig is of er is een stukje gras krijgt hij gewoon de hele riem.

Vroeg me af hoe jullie dit doen aangezien ik zoveel tegenstrijdigheden tegenkom op dit onderwerp?

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Ik vind het persoonlijk idioot om je hond toestemming te geven wanneer hij mag plassen/poepen of snuffelen tijdens zijn/haar wandeling. 

Teun bepaald in principe zelf of hij snuffelt, loopt en soms ook weleens gewoon stilstaat of zit. Op drukke punten kan hij nog weleens gefascineerd zijn wat er allemaal om hem heen gebeurd. Dan staan we zomaar weleens een minuut of 5 stil.

Ook bepaald hij zelf welke kant hij op wil wandelen. Het enigste moment wanneer ik hem weleens meetrek als hij elke meter plasjes op staat te likken en te kwijlen. Maar verder snuffelt hij maar een end heen. Het is zijn uitje hp-smile  

 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Ik laat de hond uit voor de honden. Niet alleen om te laten piesen en poepen. "De krant" moeten ze ook kunnen lezen.

Dus ook bij de rondes in de wijk en zo laat ik op de groenstroken snuffelen en markeren. Als het te gortig wordt (loopse tevenplasjes bijvoorbeeld, of als ik dusdanig naar een boom getrokken wordt terwijl de flex niet langer is..) dan grijp ik wel in. Ik laat me niet overal heen sleuren en als het me écht te lang duurt dan sommeer ik om door te lopen.

Dat gaat hier prima in overleg tussen de honden en mij (de nieuwe dame moet het alleen nog wel wat leren, en moet ik soms korter houden want zij heeft weer de neiging om te vreten van straat en dat is niet zo handig)

 

En verder communiceer ik mondeling en heb ik gelukkig honden die uit zichzelf regelmatig oogcontact maken, die interactie is er automatisch eigenlijk al, en beloon ik ook.

Soms ook well met wat spelletjes, of een takje pakken. Maar snuffelen mogen ze ook gewoon. Graag zelfs, hoef ik ze niet de hele tijd bezig te houden whahaha.

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Ik laat hem ook lekker snuffelen, waar kan. Drukke plekken inderdaad kort. Maar daar kom ik nooit. Lekker lange lijn en hij is dan inderdaad niet met mij bezig. Hoeft van mij ook niet, hij mag lekker zijn gang gaan. Gewoon, relaxed, continu op je baasje moeten letten klinkt niet als een relaxte wandeling. Als ik zijn aandacht wil, roep ik wel zijn naam.

 

Sterker nog, ik laat hem vaak de route bepalen. Dus Nero heeft nog eerder de leiding dan ik hp-wink En soms kan dat niet, en dan loopt hij ook gewoon met mij mee. 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Haha voel me nu bijna schuldig. Ik dacht ik volg gewoon braaf wat me verteld word, maar het voelde toch niet helemaal goed soms. Merken jullie niet dat de hond dan overprikkeld raakt ofzo? 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Snuffelen werkt ontspannend dus is op zich iets positiefs en leuks voor je hond om te doen. Ze krijgen hierdoor ook veel informatie over hun omgeving. Ik denk dat het juist goed is voor angstige of reactieve honden. 

Soms kan het wel vervelend zijn. Je moet je hond kunnen bereiken vind ik. Als je hond je mee sleurt naar een geurtje of helemaal niet meer luistert vind ik dat zelf niet prettig. In sommige situaties geef ik veel lijn en soms een korte lijn (als dat gewoon nodig is). Als ze gaan zeuren en trekken omdat ze per se willen snuffelen laat ik dat nooit toe. Als mijn labrador gaat vreten houd ik haar ook weer een poosje kort. Of te wel.. snuffelen aan de lange lijn zie ik als iets positiefs, maar ik wil ook graag dat dit zonder gedoe gebeurd en dat ze bij me komen als ik dat zeg. Netjes aan een korte lijn kunnen lopen leer ik ze allemaal aan. Soms heb ik de hele dag de tijd en wil ik best 5 minuten bij hetzelfde stukje gras blijven staan. En soms gewoon dooooooorloooopen. 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Inderdaad de wandeling is voor mijn honden en ik vind het meestal geen probleem dat dat eeuwig duurt :-)

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Ik bepaal vaak wel de route, soms is het ook wel eens andersom maar tijdens de wandeling snuffelen de honden als ze willen. Ik laat ze dit ook gewoon doen tot ze zelf verder lopen. 1x per dag gaan we naar het los loop gebied en kunnen ze ook zelf bepalen of ze rennen, spelen of snuffelen. Ik trek ze eigenlijk nooit mee, moet ook wel zeggen dat dat bij mijn honden niet nodig is.

 

Laatst zag ik 2 mensen hun hond uit laten en de hond werd overal letterlijk weg geslagen. Zodra hij stond te snuffelen kwamen ze alweer om het beest een tik te geven, kreeg zo niet eens de kans om te plassen. Werd er niet goed van. Ik wandel ook voor de honden, anders ga ik wel alleen yell

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Haha voel me nu bijna schuldig. Ik dacht ik volg gewoon braaf wat me verteld word, maar het voelde toch niet helemaal goed soms. Merken jullie niet dat de hond dan overprikkeld raakt ofzo?  "

Ik denk ook dat het afhankelijk is van de hond hoor! Wij hebben een Duitse Herder (herplaatser) in de buurt. Die blafte en viel uit naar elke hond en mens die hij zag, ook al was het in de verte. Dan is het wel handiger als de hond meer gefocust is op het baasje 

honden page profiel FieFie 3 doggies

honden foto van Fie

Tempo wordt hier ook vooral door de hond bepaald. Ons 'gewone' wijkwandelingetje kan op 20 min klaar zijn, maar net zo goed zitten we 35 min weg. Maar als ze echt eindeloos blijft treuzelen, naar een kat die op een vensterbank ligt of zo, of als ik denk dat ze op zoek is naar iets om van straat te vreten, verwacht ik wel gewoon dat ze meekomt als ik haar roep. Met wisselend succes hp-sleephappy

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Ik heb Ogin, en had Bams, sinds kort is zij er niet meer, moest heel erg wennen aan het wandeltempo van Ogin, doordat Bams lekker doorliep amper snuffelde en in mijn nabijheid liep, liep Ogin ook mee....Nu loop ik alleen met Ogin en...dat is een snuffelhond en plast overal , echt als een reu, heel in het begin spoorde ik haar maar aan en deed haar aan de riem, doe ik niet meer....ik pas me aan aan Ogin, zei moet wandelen leuk vinden en het moet ontspannen zijn zodat als ze thuis komt een tevreden gevoel heeft....en nu geeft mij het ook een ontspannend gevoel, normaal liep ik zo.n 10-12 kilometer met ze en nu...hooguit vijf en wat geeft dat ?     Wanneer ze lekker zwemt en ik op haar wacht maakt ze ook meters toch...en als ze eens lekker speelt met een hond, dan wacht ik op dr, aansporen doe ik niet meer.      Op het moment zwemt ze in een zwembad en dan moet ze een half uur zwemmen,  of ze dat leuk vind daar heb ik mijn vraagtekens bij....moet even voor revalidatie, maar als ik dan thuis komt zie ik aan dr dat ze niet tevreden is...nu ga ik na het zwemmen even nog naar een natuurgebied en laat ik haar dr gangentje gaan, komt ze dan thuis, echt waar, ze ploft op haar bed en weg is ze.....zo heeft iedere hond zijn eigenaardigheden , pas je aan aan de hond, voor beiden toch plezierig.laughing       Denk er niet zo over na maar mijn honden lopen altijd los, wel waar het mag natuurlijk.....daar ga ik dan ook altijd naar toe.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" Ik denk ook dat het afhankelijk is van de hond hoor! Wij hebben een Duitse Herder (herplaatser) in de buurt. Die blafte en viel uit naar elke hond en mens die hij zag, ook al was het in de verte. Dan is het wel handiger als de hond meer gefocust is op het baasje  "

Ja uiteraard is dat dan wel een ander verhaal. Maar ook dat zijn momentopnames, dan oefen je ook in eerste instantie op hoe je de hond kunt afleiden of hoe je de aandacht op jou gericht kan krijgen. Zo liep ik ook toen onze jonge hond opgroeide, telkens even inchecken als ik zag dat hij ergens op wilde gaan jagen, of misschien wilde gaan reageren op een andere hond. En idem nu met de nieuwe dame die nogal op de katten is. Het is een combi van vrij kunnen laten (al dan niet aan een lange lijn), maar ook op tijd nog aandacht kunnen vragen om geen uit- aanval te krijgen.

Maar bij voorbeeld dat je noemt zijn het dan vaak honden die niet echt snuffelen en markeren, die zijn meer de omgeving aan het aftasten en in het oog aan het houden en lopen zelf al niet relaxed daardoor.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

ik vind het zielig als de hond constant op de baas moet letten

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" ik vind het zielig als de hond constant op de baas moet letten "

Soms is het nodig om vanuit die basis betrouwbaar meer lijn te kunnen geven en prettiger te kunnen wandelen.

Het moment dat je weet dat je je hond kunt bereiken ook op wat moeilijkere momenten, zijn de momenten dat je dus juist wat meer vrijheid kunt geven. Zo zie ik dat tenminste.

Heb ik ook met loslopen. Herplaatser gaat nu ook nog niet los. Ze reageerde mij toch ietwat te fel op katten, op schapen e.d. wil eerst aanleren dat ze redelijk betrouwbaar uit een bepaalde focus te halen is, en naar me toe te roepen is. Anders kan het gruwelijk mis gaan.

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en kater Charlie

Scotty mag van mij onbeperkt snuffelen en heeft, waar het veilig kan, de hele 5 meter lijn tot zijn beschikking. Heel soms is er een stukje waarbij hij even mee moet lopen of kort moet, maar daar wordt hij nog altijd voor beloond. Wel verwacht ik dat hij terugkomt, wacht en oplet als ik dat vraag, al hebben we daar soms nog even "strijd" over. Dan sta ik namelijk gewoon stil totdat hij heeft gedaan wat ik vroeg, en dat is soms een kwestie van wie heeft de langste adem hp-sleephappy Hij mag ook deels zelf de route bepalen. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

Laten jullie aangelijnd snuffelen? Met andere honden. Dat is wat ik nu erg train. Jake wilt namelijk naar elke hond en gaat dan liggen, geen beweging meer in te krijgen ... en iedere keer kan ik me helemaal verantwoorden over waarom ik dat niet wil. Doodvermoeiend. Laatst bleef iemand maar doorvragen ‘maar waarom niet dan? Ze moeten aan elkaar wennen’ hp-frusty. En ze liet haar hond volledig naderen aan de flexi. Ik was natuurlijk alle aandacht verloren van jake en dat terwijl ik in de berm ga zitten zowat jake laat zitten en beloon voor aandacht voor mij. Vrijwel dagelijks oordelen mensen mij erop dat ik niet wil laten snuffelen. Dat ik soms aan mezelf ga twijfelen.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Laten jullie aangelijnd snuffelen? Met andere honden "

nee tuurlijk niet

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Laten jullie aangelijnd snuffelen? Met andere honden. Dat is wat ik nu erg train. Jake wilt namelijk naar elke hond en gaat dan liggen, geen beweging meer in te krijgen ... "

Een tijd niet gedaan omdat hij inderdaad ook steeds ging liggen bij elke hond die hij zag. Maar de laatste tijd is Nero minder gefocust op andere honden en meer bezig met snuffelen (op de grond), etc. Even kennismaken met andere honden vind hij wel leuk. Dus nu laat ik hem wel aangelijnd met andere honden snuffelen (als de ander dat wil). Want Nero wil, na even kort te hebben gesnuffeld aan de andere hond, daarna ook wel weer gewoon verder. Even kennismaken, en door. 

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

" Een tijd niet gedaan omdat hij inderdaad ook steeds ging liggen bij elke hond die hij zag. Maar de laatste tijd is Nero minder gefocust op andere honden en meer bezig met snuffelen (op de grond), etc. Even kennismaken met andere honden vind hij wel leuk. Dus nu laat ik hem wel aangelijnd met andere honden snuffelen (als de ander dat wil). Want Nero wil, na even kort te hebben gesnuffeld aan de andere hond, daarna ook wel weer gewoon verder. Even kennismaken, en door.  "

Dat lijkt mij ook fijn. Hopelijk als jake wat ouder is dat het ook zo zal zijn. Dan vind ik het namelijk wel prima. Hij wilt nu echt spelen met elke hond. Aangelijnd of niet. En gaat liggen staren. Sommige dagen zo erg dat ik hem zelfs een stukje moet tillen dan nog probeert hij over m’n schouders als nog te kijken naar de andere hond zó gefixeerd is hij. Ik vraag me af of ik het nu niet juist bijzonder maak.

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

" nee tuurlijk niet "

Dat is ook mijn eerste gedachte maar daar denkt menig baas hier bij mij in de omgeving anders heel anders uit over eerder ‘ja natuurlijk wel’

honden page profiel FieFie 3 doggies

honden foto van Fie

" Laten jullie aangelijnd snuffelen? Met andere honden.  "

Wij laten het wel toe als Penny wil, maar wij komen ook in een situatie waarbij ze heel bang was van andere honden. Als we nu een hond passeren en ze geeft zelf interesse aan, en de andere hond reageert rustig op haar, laten we even snuffelen. Meestal wil ze dan zelf al snel weer verder.

 

Nog even toevoegen: wij laten haar nooit op een andere hond afgaan zonder eerst te checken bij de eigenaar of het OK is, en zelf apprecieer ik ook niet als een andere hond zomaar op de mijne afgestormd komt aan een flexi.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" nee tuurlijk niet "

Wel als een eigenaar het me vraagt als zijn hond aangelijnd is en de mijne los...geen bezwaar.   

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

" Wij laten het wel toe als Penny wil, maar wij komen ook in een situatie waarbij ze heel bang was van andere honden. Als we nu een hond passeren en ze geeft zelf interesse aan, en de andere hond reageert rustig op haar, laten we even snuffelen. Meestal wil ze dan zelf al snel weer verder. "

Nou dat vraag ik me nu ook af. als ik jake even laat snuffelen, is het dan klaar en wilt ie dan meelopen. Hij wilt vooral heel erg graag spelen

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

541599.jpg    Eigenaar vroeg aan me mag mijn hond even kennismaken, jonge hond 7 maanden, dat mag van mij.....met elkaar overleggen, zo doe ik het ook als ik een kleine hond tegen kom, hondje los dan vraag ik van te voren kan het...altijd even overleggen doe ik wel.  Ik heb een giga hond, en wil onder geen enkele voorwaarden dat mijn hond een verkeerde beweging maakt, nimmer mag mijn hond spelen met kleintjes maar zeker wel als de eigenaar het vraagt, kennismaken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

541256.jpg     Hier vroeg de eigenaar het ook, pupje zat in zijn jaszak, de eigenaar vroeg mag mijn pupje even bij de uwe, ja dat mag, ken je hond he....pup woog 9 ons.

honden page profiel Danique, Spike † & JakeDanique, Spike † & Jake 3 doggies

honden foto van Danique, Spike † & Jake

"      Hier vroeg de eigenaar het ook, pupje zat in zijn jaszak, de eigenaar vroeg mag mijn pupje even bij de uwe, ja dat mag, ken je hond he....pup woog 9 ons. "

Zo lief!! En meteen een goede ervaring voor de kleine met een grote reus :-).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Toch even...mijn Ogin is een stuiterbal maar is heel voorzichtig met kleintjes....wanneer er een grommend op haar afloopt draait ze zich om, kan ze met en hond verantwoord spelen is het een grote stuiterbal hoor..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Zo lief!! En meteen een goede ervaring voor de kleine met een grote reus :-). "

Dat was de bedoeling van dit echtpaar...en heus iedereen als die goed kijkt ziet hoe de andere hond is....

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Tja, voor ons, er is een tijd van snuffelen en een tijd van doorlopen.

Als ik ergens naar toe moet, dan is het doorlopen, ga ik naar huis, nu doorlopen.

En ja, we beginnen de wandeling altijd met een lange slappe lijn waaraan gesnuffeld mag worden, p en p gedaan wordt. Daarna vrij los van de riem, en na het aan lijnen, dan lopen we zonder snuffelen gewoon door, netjes met een korte lijn die ook dan slap hangt, want trekken dat doen we niet,, waar dan ook heen.

Bv  na het loslopen lopen we naar het winkelcentrum(als het zo weer eens kan), korte slappe lijn en doorlopen zonder snuffelen.  lopen we dan van de winkels naar huis, langs een groenstrook dan geef ik meer lijn en maak een handgebaar, toe maar even lekker ontspannen en snuffelen. Daarna lopen we weer aan dezelfde korte lijn naar huis.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hyperactieve hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^