Ras bepalen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RensRens

honden foto van Rens

Hi Allemaal,

Is er een mogelijkheid om het ras van een geadopteerde hond achteraf te bepalen. Wij hebben sinds 6 weken Freddie in huis en ben eigenlijk wel benieuwd welk mix er in zit. 

Bestaat er iets om achteraf vast te stellen welke rassen er in een hond zit en heeft iemand hier goede ervaringen mee mocht dit mogelijk zijn? 

Alvast bedankt voor jullie reacties en een fijne avond!

honden page profiel Daems en BibiDaems en Bibi

honden foto van Daems en Bibi

Bij embark kun je een dna test doen.

honden page profiel DagmarDagmar

Via embark idd. Swab kitje wordt opgezonden vanuit Amerika, je neemt thuis een speekselswab af van je hond en stuurt het terug naar Amerika.

Dan krijg je een uitslag.

 

Er zijn andere ook, maar embark is denk wel (1 van ) de beste.

Ik doe er het gezondheidsonderzoek van mijn honden bij, gaat steeds vlot.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Mijn vriendin heeft dat pas gedaan met haar geadopteerde hondje uit Griekenland.

Op zich kon ze weinig met de uitslag embarassed

Was iets van 12.5 % cocker spaniel, 12.5 % ridgeback, en zo nog een paar rassen van 12.5 % wat erin zou zitten.

En dan 50% andere herders/sport honden.

Dus zo verspreid dat je er eigenlijk nog niet veel weet.

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik hoor hier wel meer over rare uitslagen.  Beetje zonde van je geld.

Doe zoals ik doe als men vraagt :  wat is het voor ras? Een vubara! Oh, nog nooit van gehoord.

Google maar op internet en als jij dat doet, moet ik lachen!      

543637.jpg

Veel plezier met Freddy gewenst!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Wij gaan het ook doen een DNA test dus heb er ook naar gekeken. Embark schijnt idd de beste te zijn maar heb weer ergens gelezen dat een aantal rassen die niet in de USA voorkomen ook niet zijn opgenomen in hun database.  Wisdom panel 2.0 schijnt de grootste database te hebben maar is niet zo nauwkeurig. VHLgenetics moet ik nog contacteren maar denk dat die alleen ras bepaling doen. We willen hier natuurlijk snel de uitslag hihi. Als het eerst naar een lab in de Verenigd Staten moet? Zijn we weer 12 weken verder en als je dan nog vragen hebt of klachten? Dus hier twijfelen we nog, waar en hoe. Ik hoop dat VHL iets kan betekenen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het hangt er ook een beetje vanaf waar je hond vandaan komt...

Een rasloze hond is niet automatisch het resultaat van een mix van rashonden. Vaak zit er helemaal geen 'ras' in, gaat het eerder over types, en zie je daar kenmerken van terug, zowel in karakter als in uiterlijkheden (jachthond, herderachtige, enz.)

honden page profiel DagmarDagmar

12 weken? Ik had het hier telkens op een maand tijd.

Communicatie met embark is erg goed.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" 12 weken? Ik had het hier telkens op een maand tijd.
Communicatie met embark is erg goed. "

Dan moet het de covid zijn maar heb dat in een review gelezen. Vind ik zelf een maand nog lang, het stuk ongeduld dat ik ben hp-wink Mijn voorkeur ging wel uit naar Embark, het jammer dat er niet heel veel keuze is nog.

honden page profiel --

honden foto van -

Nee... Wat Alaska's Finest al zegt: een hond hoeft niet per se uit rashonden te zijn gecreëerd.

 

Die DNA testen moet je ook niet te serieus nemen. Zelfs hoge percentages moet je met een korreltje zout nemen. Welke lab je kiest maakt voor dit ook vrij weinig uit. 

honden page profiel RensRens

honden foto van Rens

Thanks allemaal voor de reacties! Ik zal eens even kijken bij Embark maar neig na jullie berichtjes om het niet te laten doen aangezien het inderdaad ook kan zijn dat er niet echt een ras in zit.

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ach ja, en wat dan als er vier rassen uitkomen, wat moet je ermee.

Een tijd geleden was hier iemand op het forum die heel trots vertelde dat haar hond uit 4 rassen bestond, want beide ouders waren kruisingen tussen 2 rassen...   Het blijft gewoon een kruising.

 

honden page profiel DagmarDagmar

Het is toch leuk om te weten. Zeker als je vb met bepaalde zaken zo kunt gaan rekening houden of bij problemen mee rasgebonden kunt denken.

Mijn honden blijven ook gewoon rashonden. 

honden page profiel --

honden foto van -

" Het is toch leuk om te weten. Zeker als je vb met bepaalde zaken zo kunt gaan rekening houden of bij problemen mee rasgebonden kunt denken. "

Het is zeker een leuk spelletje, maar dom om dit spelletje serieus te nemen. Het resultaat is totaal niet betrouwbaar, dus om dan vervolgens je hond en zijn gedrag te gaan linken aan specifieke rashonden, dan kan dat leiden tot verkeerde communicatie en kan de hond verkeerd geïnterpreteerd worden. Dit kan problemen veroorzaken/verergeren als we spreken over een straathond met ernstige trauma's bijvoorbeeld. Of wat als een hond plots sterke rashonden met zeer specifieke behoeftes in de uitslag heeft staan (denk aan harde werkhonden zoals Kaukasische herders of kangals waarin agressie voorkomt), dan kan dat zeker leiden tot problemen en kan de eigenaar juist onnodig situaties vermijden die een natuurlijke trigger kunnen zijn voor dergelijke rashonden. Ik heb genoeg soortgelijke situaties gezien waarbij de eigenaar niet meer kon genieten, maar enkel kon stressen, omdat ze totaal niet zit te wachten op karaktereigenschappen van zulke rashonden. Bij bastaarden moet je gewoon naar het individu kijken. 

Dus, als je een test laat doen, zie het gewoon als iets leuks, maar niet meer dan dat. 
Olly heeft overigens ook een Embark gekregen -voor de leuk-, en daar kwam helemaal niks uit. Maar het gebeurd ook met regelmaat dat bastaarden uitkomen als "purebreds", terwijl ze totaal geen overeenkomsten hebben met het genoemde ras. Ook klopt de database niet van bepaalde rashonden, zoals die van de Tibetaanse mastiff en kangal, omdat de verkeerde honden gebruikt zijn bij de opzet van de database. Dan nog niet te spreken over de nog vele missende rashonden en landrassen. Tja, genoeg redenen waarom je zo'n rassentest niet serieus moet nemen. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^