Dementie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

Update:

Ze heeft een B12 shot gehad en krijgt nu voortaan 2x per dag pillen. 

Hopelijk zien we daar over een paar weken wat resultaat van.

 

Hallo HP'ers

Hebben jullie ervaring met dementie klachten bij honden of eventueel tips of bepaalde supplementen die een beetje geholpen hebben?

Als dit gedrag komende week aan houdt ga ik even met haar langs de da.

Rori (wetterhoun mix) wordt volgende maand 14 jaar en is deze week erg achteruit gegaan en doet vandaag al de hele dag echt raar voor haar doen.

Ongeveer een halfjaar geleden merkte ik dat ze weinig dronk. Het leek toen alsof ze eenmaal in de gang vergat wat ze daar ging doen. Toen hebben we de waterbak verplaatst zodat ze die ziet zodra ze de woonkamer uit loopt (woonkamer is houten vloer, gang is tegels). Toen leek het opgelost.

Haar zicht en gehoor gaat al een jaar of 2 achteruit mr afgelopen winter merkten we dat ze in het donker te weinig ziet. We hebben een groot veld waar we ze smorgens vroeg en savonds laat even snel laten plassen buiten de echte wandelingen om. Normaal doen we dan de deur open, loopt ze zelf naar het veld en komt na het plassen weer terug net als onze andere hond Raico (mechel 5 jaar). Van de winter kwam ze steeds vaker niet meer terug en als je dan naar het veld liep, zat ze te wachten tot je dr kwam halen. Dus nu lopen we steeds mee naar buiten als het donker is. Hebben nu sinds een paar maanden ook siroop van de da zodat haar staar niet erger wordt, dat lijkt te helpen en daar leek ze een tijdje ook vrolijker door. Ook wandelingen in het donker vind ze niet fijn meer en blijft dan naast me lopen (terwijl ze normaal een hond is die ver van me af loopt en dr eigen ding doet). 

Afgelopen week liep ze steeds de achterdeur voorbij als we terugkwamen van een wandeling of het veld. Ook snapt ze wijzen niet meer (eerder wel). 

Ook snapte ze vandaag en gisteren niet dat ze weer zelf het veld af kon en ging in de hoek staan wachten tot we dr kwamen halen (terwijl het hek gwn open zat en Raico daar ook door is gegaan). Als ze Raico iets ziet doen, doet ze het wel na. Hij is vaak haar geheugensteuntje.

Mr net deed ze iets wat heel raar is voor haar. Normaal als zij haar kauwsnack eerder op heeft dan Raico, gaat ze even wat drinken en dan weer op haar plaats liggen.

Nu liep ze 2x naar Raico toe en wilde zijn snack afpakken. Haar steeds daar weggehaald en toen ze het een 3e keer probeerde (elke keer meteen terug zodra ik haar los liet) heb ik haar tegen gehouden en is Raico naar ons kantoor tegenover de woonkamer gevlucht met zijn snack (hier is Raico ook als we naar het werk zijn. Raico is gelukkig echt een goedzak die niks terugdoet en dan alleen maar weg wil). Rori even apart gezet in de woonkamer zodat Raico rustig kon kauwen en daarna kon drinken.

Verder loopt ze de afgelopen week ook steeds de keuken in als de deur open staat terwijl ze vorige week nog snapte dat dat niet mag. Raico blijft ook gwn op de drempel wachten. 

Rori lijkt gwn in haar eigen wereld te zitten en in de war, ook angstiger dan normaal omdat ze niet goed doorheeft wat er om haar geen gebeurd. Is er iets wat ik kan doen om het proces langzamer te laten gaan of om het haar fijner te maken? 

Doordeweeks hebben we een redelijk vaste routine qua tijden. Ze slaapt ook niet meer dan een jaar geleden volgens mij.

Haar fysieke conditie is nog top, ze gaat nog graag 2 uur mee wandelen, ook met andere honden erbij, gaat graag mee in de auto of naar familie, kauwt nog elke dag 20/30min mr vandaag is het echt een andere hond. Ondanks dat ze slecht hoort laat ik haar in het bos met een 10m lijn aan haar vast los lopen en houdt ze me wel in de gaten en zoekt me regelmatig op. Moet wel af en toe stoppen als ze heel lang ergens blijft snuffelen zodat ze me niet uit zicht verliest mr komt dan al snel weer aan gehuppeld. En ze wil soms achter andere mensen aanlopen die ze dan voor mij aanziet mr dat doet ze altijd al.

Ik hoor graag jullie ervaringen!

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik zelf heb een hond gehad die dementie had....de laatste jaren van haar leven begeleiding gegeven, ze ging bijvoorbeeld voor de koelkast zitten en staarde er naar, dacht die wil wat hebben, was het niet zo ging ze ook zitten voor een muur, heb een hersenfilmpje laten maken daaruit bleek dementie, een duise herder die nog niet eens zo oud was...kregen medicatie die haar rustig hielden , dat hielp, het is heel lang geleden ..was mijn eerste hond, savonds niet meer uitgelaten, en als het toch nog eens voorkwam dat we het donkere in moesten aan de lijn....iedere hond reageerd er anders op, dementie is bij iedereen wat verschillend, behoed haar voor nieuwe dingen en geef een helpende hand, dan kunnen ze nog best een poosje bij je blijven hoor..

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Bepaald gedrag van onze destijds ouder wordende dame leken sterk op dementie. Wij zijn Cholodin gaan geven als supplement en ze knapte daar vrij rap enorm van op.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Heb er geen ervaring mee alleen met mensen. Goed in de gate houden en daar waar nodig de omgeving veiliger maken. Bij een oom hebben we direct het gas afgesloten omdat hij vergat het uit te zetten continu. Je kunt bv voor de keuken een baby hekje plaatsen. Er schijnt idd medicatie te zijn voor honden om ze rustiger te houden.

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

" Heb er geen ervaring mee alleen met mensen. Goed in de gate houden en daar waar nodig de omgeving veiliger maken. Bij een oom hebben we direct het gas afgesloten omdat hij vergat het uit te zetten continu. Je kunt bv voor de keuken een baby hekje plaatsen. Er schijnt idd medicatie te zijn voor honden om ze rustiger te houden. "

Ja bij de keuken doen we nu gwn de deur dicht. Verder is het huis al veilig denk ik. Mijn oma is ook dement mr met een hond is het toch anders, die heeft echt geen idee wat er aan de hand is.

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Lijkt me een goed idee om even naar de da,. Te gaan 

En ja,ik heb ook een demente hond gehad . Cholodin heeft de eerste tijd wel geholpen . Uiteindelijk deed het middel niets meer en werd de dementie steeds erger 

Enorme onrust die uren aan hield 

Overal tegenaan lopen , tegen de muur en geen idee meer hebben hoe je daarvandaan moet komen 

Naar binnen , naar buiten , en in de stromende regen staan . Ik moest haar dan naar binnen halen 

Vele gebroken of slapeloze nachten . Neerploffen op de andere honden . Ze kon ook niet meer zonder toezicht bij de andere honden zijn 

Ons,niet meer herkennen , en happen . Niet meer alleen thuis kunnen zijn , 

Een voor haar herkenbaar dagprogramma hielp de eerste tijd nog wel 

Maar het werd erger en erger 

En voor haar niet hoogwaardig meer 

Fysiek was,ze nog prima , maar het werd een crime 

 

 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Jol was een kruising stabij. Zij ging plots staren, of ineens blaffen om niets. Ze had ook last van staar, en in de avond/donker  werd ze wat angstiger buiten. Ze liep normaliter negen van de tien keer los, maar dat ging op een bepaald moment niet meer. Ze voelde zich ook merkbaar prettiger als ze de lijn voelde. Terwijl ze normaliter dus liever geen lijn voelde of aan een flexlijn liep.

Op de dag moest je haar los in de gaten houden buiten of in het park, ene moment liep ze wat te slenteren om vervolgens ineens wel het rit aan te nemen en of ons niet hoorde of dacht.. dikke doei ik ga lekker iets doen waar ik zin in heb.

Combi slechter zicht en doofheid met waarschijnlijk dus dementie achtige dingen. 

Met de Cholodin supplementen knapte ze echt op, ze leek weer op aarde te landen, werd weer actief en had weer zin in spelen buiten.

Bij haar was drinken en eten ook iets wat opviel, maar meer dat zij dus juist meer ging drinken en op eten gericht was. Alsof ze gewoonweg vergat dat ze al gegeten en gedronken had.

Uiteraard zijn we eerst naar de DA gegaan toen deze dingen opvielen, maar lichamelijk mankeerde haar niets. Toen wees iemand me op Cholodin en dat werkte dus uitstekend voor/bij haar.

Binnen was ze ook weer meer op haar gemak en kon ze weer rustig slapen. Voordat we die tabletjes gaven werd ze zichtbaar onrustiger en angstig op momenten.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Ja bij de keuken doen we nu gwn de deur dicht. Verder is het huis al veilig denk ik. Mijn oma is ook dement mr met een hond is het toch anders, die heeft echt geen idee wat er aan de hand is. "

Nee dat snap ik helemaal. Helaas kun je als mens niet uitleggen wat er aan de hand is. Wat ik wel weet bij mensen? Is dat sommige omgevingen of gebeurtenissen. Hun weer even Gods gelukkig maken en de herinnering weer terug komt. Heb geen flauw idee of die dingen zullen werken voor een dier. Maar hardop nadenkend gaat een mens terug naar kind zijnde, zegt en doet vreemde dingen. Waarom zou dat ook niet met een dier gebeuren? Het in de war zijn is meer van "Hoe ben ik hier gekomen dan?" Wanneer ze dan weer heel even wakker worden.

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

" Lijkt me een goed idee om even naar de da,. Te gaan 
En ja,ik heb ook een demente hond gehad . Cholodin heeft de eerste tijd wel geholpen . Uiteindelijk deed het middel niets meer en werd de dementie steeds erger 
Enorme onrust die uren aan hield 
Overal tegenaan lopen , tegen de muur en geen idee meer hebben hoe je daarvandaan moet komen 
Naar binnen , naar buiten , en in de stromende regen staan . Ik moest haar dan naar binnen halen 
Vele gebroken of slapeloze nachten . Neerploffen op de andere honden . Ze kon ook niet meer zonder toezicht bij de andere honden zijn 
Ons,niet meer herkennen , en happen . Niet meer alleen thuis kunnen zijn , 
Een voor haar herkenbaar dagprogramma hielp de eerste tijd nog wel 
Maar het werd erger en erger 
En voor haar niet hoogwaardig meer 
Fysiek was,ze nog prima , maar het werd een crime 
 
  "

Dat neerploffen op andere honden! Ze gaat de laatste weken weleens bij Raico in de mand liggen. Raico vind het prima mr dat deed ze voorheen nooit. Ik ga gwn dinsdag even naar de dierenarts als ze plek hebben.

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Zoals eerder genoemd helpt cholodin bij veel honden om het proces wat te vertragen. Zelf geef ik mijn hond van 14.5 aktivait. Als supplementen niet werken zou je via de dierenarts nog clomicalm kunnen proberen. Mijn hond is door haar verslechterde zicht in het donker nu ook onzeker. Steeds stil staan en dan omkijken. Ook het snuffelen is niet normaal. Ze gaat zo op in een luchtje dat als ik haar niet zou dwingen door te lopen, ze zo een half uur met haar snuit in een struik blijft staan.

Volgende forumvraag: Kluif voor hond zonder tanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^