Pup van 5 maanden gaat steeds meer blaffen...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jessica&TwisterJessica&Twister

honden foto van Jessica&Twister

Hoi allemaal,

Nog steeds leer ik iedere dag bij op dit forum. Ik weet dan Jack Russell Terriërs goede wakers zijn en misschien meer blaffen dan een gemiddelde hond. Af en toe lijkt Twister wel een dinosaurus qua geluiden. Tijdens het spelen of zijn verplichte rustmomenten na het eten in de bench gaat hij helemaal los! Piepen, janken en af en toe zou ik zweren een duidelijk woord te verstaan, haha. Maar gedurende de dag (ik werk thuis) slaat hij steeds vaker aan. Eerst was het alleen als er werd aangebeld of als de hond van de buren tekeer ging. Maar nu om werkelijk alles, een vogel die hij buiten ziet vliegen, geluid van de buren dat ze naar de wc gaan of een deur dichtdoen. En soms blijft hij maar blaffen, terwijl ik niet kan ontdekken wat de aanleiding is/was. Ik heb dit vanaf het eerste moment genegeerd en in banen geleid (geprobeerd althans). Dus als er werd aangebeld een aai over zijn bol en zelf ook even door het raam kijken voor ik de deur opendoe en bij al het andere rustig blijven, geen oogcontact en een keer gapen. Maar hoe zou ik dit nog kunnen corrigeren? Moet je dan eerst “spreken” aanleren voor ze snappen wat het is om stil te zijn?

 

Ps. Hij krijgt voldoende beweging (3 keer per dag 25 minuten wandelen en 3 a 4 keer per dag even plassen/poepen) en mentale uitdaging (snuffelmat en andere hersenspelletjes). Dus ik denk niet dat het verveling is?!

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

 

 

 

Ik ken ook meerdere mensen met dit ras en die hebben zeker veel beweging nodig. Met 5 maanden mogen ze al 5x10 min lopen per wandeling. Dit is een richtlijn, de gene die ik ken lopen zelfs nog meer. Zeker een wandeling van 1.5 uur waar de hond los kan rennen en ook veel rustig snuffelen. Een hond zou met 5 maanden geen verplichte rust meer nodig moeten hebben, die vinden dat vaak zelf wel mits ze voldoende uitdaging hebben gehad. Ik denk dat je hond zeker nog heel wat meer mag worden uitgedaagd. De gene die ken met deze pups, hebben er in huis niks mee te doen, maar deze krijgen dan ook veel beweging.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Eens met Lola ,Hier vele jack russells in alle leeftijden en niemand krijgt verplichte rust ,

Als ze moe zijn gaan ze zelf wel slapen ,Wel krijgen ze veel beweging en dan heb je er in huis geen hond aan .

Richtlijnen doen we hier niet aan ,ze rennen ,zwemmen spelen snuffelen en vallen daarna gewoon zelf in slaap ,

Dus ik zou beginnen met veel meer beweging geven .

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hoe gedraagt de hond zich buitenshuis, tijdens een wandeling bijvoorbeeld? Waar wandel je, hoe worden de wandelingen ingevuld?

 

Je maakt nu een aantal korte wandelingetjes per dag. Misschien is het op die leeftijd voor jouw hond echter beter om 2 x een grote wandeling te maken, en het dus minder te versnipperen. Dan kan hij er es echt lekker (lang) op uit.

Want zoals ik het lees, klinkt het toch wel een beetje als 'blaffen om te blaffen' en dat zie je wel vaker ontwikkelen bij honden die zich vervelen of niet de gepaste uitdagingen/activiteiten krijgen.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Inderdaad vind ik een wandeling van 25 min ook vrij weinig klinken. Dan ben je net de deur uit en dan kun je al weer terug. De invulling van een wandeling is ook belangrijk. Heeft hij de mogelijkheid om lekker te rennen en spelen? Ik zou als eerste tip dus geven om hem meer activiteiten te geven. Als hij vervolgens nog steeds zoveel blaft komt dat misschien omdat het een gewoonte is geworden. Wat kan helpen is zijn zicht beperken. Een tijdje de gordijnen dicht doen zodat de gewoonte verdwijnt. Als een soort “reset”. Vervolgens bouw je het rustig op en doe je de gordijnen steeds wat verder open. Het is wel belangrijk dat hij tijdens het oefenen zijn energie al kwijt is.

honden page profiel Jessica&TwisterJessica&Twister

honden foto van Jessica&Twister

Wauw super snelle reacties!

 

Dit is mijn eerst pup en ik ben super bang iets verkeerd te doen. In het begin ging ik er met de stopwatch mee lopen zo ongeveer XD En slapen heeft hij nog nooit uit zichzelf gedaan, dus in overleg met een trainer veel verplichte benchrust ingebouwd. Zeker na het eten, anders kan hij een maagtorsie krijgen? Of is dat gevaar geweken op deze leeftijd?

 

De wandelingen gedurende de dag zijn divers. Ik heb hem aan een 5 meter lijn. Hij blijft netjes in de buurt. Mag overal uitgebreid snuffelen en de meest honden krijgen onderweg een vriendelijke begroeting. Iedere wandeling een andere route. Om de beurt kiezen we waar we langs gaan. Hij trekt of blaft nauwelijks.

 

Het langere wandelen vind ik wat spannend. De dierenarts heeft patella luxatie vastgesteld in een lage graad. Dus de hoop is dat hij hier overheen groeit als we voorzichtig met hem zijn. Wel gaan we in het weekend wat uitgebreider op pad. In een natuurgebied of bos oefenen we het loslopen. En minstens 1 middag in de week mag hij zich uitleven in de hondenspeeltuin met wat vriendjes.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Patella luxatie in lage graad.

 

Dan zou ik ervoor kiezen om zo'n ontstuimige middag, dus de hondenspeeltuin met 'vriendjes' te schrappen en gaan voor de goede beweging, dus wandelen.

 

Het ontstuimige spelen zou ik banger voor zijn dat er wat mis gast en dat er blijvende schade is dan tijdens een normale goede wandeling.

 

Spieropbouw is erg belangrijk. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Je kan hem ook voldoening geven met minder belastende activiteiten. Misschien is het leuk om samen te speuren buiten? 

Veel pups vinden het lastig om uit zichzelf rust te pakken. Ik snap de beredenering van je trainer wel om verplichte benchrust te geven. Toch ben ik het er niet helemaal mee eens. Hij moet het ooit leren, en een bench ontneemt hem zijn eigen leervermogen. Dan ben je het probleem aan het uitstellen. Zelf rust leren pakken is iets waar je even doorheen moet. Dat kan een paar weken duren. Gewoon consequent zijn in wanneer het tijd is voor rust, en wanneer voor actie. Geen aandacht geven als het de bedoeling is dat hij gaat slapen. Je kan hem wel helpen met wat kluifwerk. 

 

Kans op maagkanteling heb je vooral bij wild rondrennen. Ik neem aan dat hij dat in huis niet doet als je hem negeert. Ik denk dus niet dat je daar bang voor hoeft te zijn.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Wauw super snelle reacties!
 
Dit is mijn eerst pup en ik ben super bang iets verkeerd te doen. In het begin ging ik er met de stopwatch mee lopen zo ongeveer XD En slapen heeft hij nog nooit uit zichzelf gedaan, dus in overleg met een trainer veel verplichte benchrust ingebouwd. Zeker na het eten, anders kan hij een maagtorsie krijgen? Of is dat gevaar geweken op deze leeftijd?
 
De wandelingen gedurende de dag zijn divers. Ik heb hem aan een 5 meter lijn. Hij blijft netjes in de buurt. Mag overal uitgebreid snuffelen en de meest honden krijgen onderweg een vriendelijke begroeting. Iedere wandeling een andere route. Om de beurt kiezen we waar we langs gaan. Hij trekt of blaft nauwelijks.
 
Het langere wandelen vind ik wat spannend. De dierenarts heeft patella luxatie vastgesteld in een lage graad. Dus de hoop is dat hij hier overheen groeit als we voorzichtig met hem zijn. Wel gaan we in het weekend wat uitgebreider op pad. In een natuurgebied of bos oefenen we het loslopen. En minstens 1 middag in de week mag hij zich uitleven in de hondenspeeltuin met wat vriendjes. "

Mijn hond heeft ook met de poten maar in overleg met de fysio lopen wij 3x een lange wandeling ipv gespreide lange/korte wandelingen. Maar dit weet ik niet hoe dat bij jou hond zit, je zou een fysio kunnen informeren. 

 

Daarnaast kun je ook een uur heerlijk in een bos rustig rond lopen en laten snuffelen, het hoeft niet alleen maar wild rennen te zijn. 

 

Jou hond is waarschijnlijk niet voldoende uitgedaagd waardoor hij moeilijk de rust kon pakken. Door verplichte benchrust leert een hond ook niet zelf te rusten. Ik zou voor nu ook echt de wandelingen een stuk langer maken, veel kauwmateriaal aanbieden (bullepees, runderoren, konijnenoren, runderkophuid platen). Ze kauwen vaak graag en dan de bench overdag laten voor wat het is. Je hond wordt vanzelf moe en gaat wel slapen (met voldoende uitdaging uiteraard)

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Maar juist bij een beginnende patella luxatie is opbouw van spieren heel belangrijk.

Die spieren vormen dan een strakke band om de patella en houden de boel zo beter op zn plaats.

Ook ik zou dus zeggen: erop uit met dat ventje! Echt elke dag een flinke wandeling, liefst los en met veel uitdaging (dus wisselende routes)

En probeer je schema's wat meer los te laten: leer te kijken en luisteren naar je hond. Als die tevreden is en moe, dan hoor je m niet meer thuis.

Weg met verplichte rust, daar is ie ' te oud' voor......

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dit is mijn eerst pup en ik ben super bang iets verkeerd te doen. In het begin ging ik er met de stopwatch mee lopen zo ongeveer XD En slapen heeft hij nog nooit uit zichzelf gedaan, dus in overleg met een trainer veel verplichte benchrust ingebouwd.
Zeker na het eten, anders kan hij een maagtorsie krijgen? Of is dat gevaar geweken op deze leeftijd?
 
De wandelingen gedurende de dag zijn divers. Ik heb hem aan een 5 meter lijn. Hij blijft netjes in de buurt. Mag overal uitgebreid snuffelen en de meest honden krijgen onderweg een vriendelijke begroeting. Iedere wandeling een andere route. 
 
Het langere wandelen vind ik wat spannend. De dierenarts heeft patella luxatie vastgesteld in een lage graad. Dus de hoop is dat hij hier overheen groeit als we voorzichtig met hem zijn.
Wel gaan we in het weekend wat uitgebreider op pad. In een natuurgebied of bos oefenen we het loslopen.
En minstens 1 middag in de week mag hij zich uitleven in de hondenspeeltuin met wat vriendjes. "

 

Ik heb een aantal dingen in het vet aangeduid, en zou graag wat verduidelijken:

Het is jammer dat er nog steeds trainers zijn die alles willen chronometreren en afdwingen. Zo verlies je elk natuurlijk contact met het lichaam.

Een puppy heeft namelijk vanuit zichzelf de gave om te slapen wanneerr ie dat nodig heeft. Kijk naar kleine pupjes in het nest: ze vallen gewoon in slaap op de gekste plaatsen en in de gekste houdingen. Dat is de natuurlijke connectie tussen lichaam en geest. Het is zo ontzettend jammer dat mensen dit dan willen gaan veranderen en afdwingen in schema's die niet langer uitgaan van de natuurlijke behoeften van de pup. Zo creëer je dus zelf een hond die niet meer weet hoe/waar/wanneer te rusten, en dat kan zich dan in vervelend gedrag vertalen. Je leert m.a.w. een hond af om op een natuurlijke manier te rusten ipv dat je hem hierbij ondersteunt.

 

Maagtorsie: de meeste maagkantelingen gebeuren op een lege maag, vaak tijdens de nacht (tegen de ochtend).

Het kan natuurlijk geen kwaad om even te wachten met activiteiten na de maaltijd, maar je hoeft er ook geen schrik van te hebben. 

 

Qua beweging: er is ooit een 5-minuten regel ontstaan, niemand weet wie daarmee begonnen is, en dat verhaaltje is zijn eigen leven gaan leiden op internet en wordt -vreemd genoeg- nog steeds gedeeld. Het is nergens op gebaseerd, en toch blijven zelfs GT's dit herhalen.

Eerlijk gezegd: dat regeltje heeft m.i. al meer kwaad gedaan dan goed. Wanneer mensen dan inderdaad heel letterlijk de minuutjes gaan tellen tijdens een wandeling, maar vervolgens wel balletjes gooien met de hond, de hond laten stoeien met andere honden, laten uitschuiven op gladde vloer, enz. Kortom: de aandacht voor het soort bewegingen die de pup maakt is vervangen door de tijd dat ie wandelt. Terwijl wandelen helemaal niet belastend is, maar stoeien, spelen, springen, glijden, afremmen, zwenken,... dat is allemaal wél belastend en dat is hetgene waar je op moet letten, wat je beperkt houdt.

 

Een goeie spieropbouw is erg belangrijk voor de ondersteuning van het groeiende skelet. Zonder beweging, geen spieren. En dus veel sneller blessures.

Wat dus belangrijk is voor een hond: vrije ruimte bij het rusten (dus geen beperkte plekjes zoals een krappe bench), op afwisselende ondergronden wandelen, afwisselende tempo's lopen, zelf eigen tempo mogen bepalen, voldoende uitdagend terrein voor ontwikkeling van coördinatie en motoriek, enz. Zo kunnen alle spiergroepen zich goed en op een langzame manier ontwikkelen en sterk worden. En daar heeft de hond z'n leven lang baat bij!

 

Ga dus liever een uur wandelen, wat je invult met afwisselende tempo's (stilstaan om te snuffelen, drafje lopen, sprintje trekken,...) hou pauzes om te rusten en indrukken op te doen uit de omgeving, doe samen een spelletje onderweg, ga mee in de leefwereld vd hond (interesses aanwakkeren en samen plezier in scheppen), dan dat je hem te lang laat uitrazen met andere honden. Hou dus eerder dat soort spel beperkt (blessures, overbelasting) ipv dat je met de stopwatch zijn wandeling controleert. 

 

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Veel pups vinden het lastig om uit zichzelf rust te pakken. Ik snap de beredenering van je trainer wel om verplichte benchrust te geven. Toch ben ik het er niet helemaal mee eens. Hij moet het ooit leren, en een bench ontneemt hem zijn eigen leervermogen. Dan ben je het probleem aan het uitstellen. Zelf rust leren pakken is iets waar je even doorheen moet. Dat kan een paar weken duren. Gewoon consequent zijn in wanneer het tijd is voor rust, en wanneer voor actie. Geen aandacht geven als het de bedoeling is dat hij gaat slapen. Je kan hem wel helpen met wat kluifwerk. 
 
 "

Verplichte benchrust ontneemt echt niet het eigen leervermogen. Onze Wopper was als pup echt de meest vreselijke terrorpup die je jezelf kon bedenken. Die was echt de hele dag in de weer en als pup zijnde wandelde ze eigenlijk ook teveel, meestal los in het bos, 2x daags + de wijkrondjes. Allemaal om haar in huis iets rustiger te krijgen. Minder wandelen hielp ook niet. Was echt om gek van te worden, de hele dag een tornado door je huis. Ze had vrijwel een constante ademhaling van 60/min en een pols van 192/min. Ze was 12 weken en oververmoeid. De DA heeft haar toen verplichte benchrust opgelegd, we hadden niet eens een bench. Wel gelijk aangeschaft. En ik tegenstelling tot hondje van TS viel Wopper gelijk voor dood neer in de bench, ze had wel degelijk die rust nodig. Niks springen, blaffen en piepen.

Toen zij ruim een jaar was, hebben we het opnieuw geprobeerd en ja hoor, ze nam gewoon haar rust in de stoel of op de bank en als het ff kon op een zonnig plekje in huis of in de tuin. Daar heb ik helemaal niets voor hoeven doen qua aanleren. Onze reuen hebben zelf altijd redelijk hun rust gepakt, de ene wat vlotter als de ander. 

Daarentegen is Wopper wel uitgegroeid tot een fantastische hond, je kon lezen en schrijven met haar, zo'n makkelijk beestje als dat was, daar kan je er wel 10 van hebben. Maar van een Wopperpup liever geen 1 hp-angel.

Maar goed, lang verhaal, maar even voor de mensen die altijd beweren dat een pup echt zelf zijn rust wel pakt. Dat is dus in sommige gevallen echt niet waar. En dan het feit als ze de bench gewend zijn, dat ze zelf niet weten hoe ze hun rust moeten pakken, dat valt echt reuze mee. 

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Verplichte benchrust ontneemt echt niet het eigen leervermogen. Onze Wopper was als pup echt de meest vreselijke terrorpup die je jezelf kon bedenken. Die was echt de hele dag in de weer en als pup zijnde wandelde ze eigenlijk ook teveel, meestal los in het bos, 2x daags + de wijkrondjes. Allemaal om haar in huis iets rustiger te krijgen. Minder wandelen hielp ook niet. Was echt om gek van te worden, de hele dag een tornado door je huis. Ze had vrijwel een constante ademhaling van 60/min en een pols van 192/min. Ze was 12 weken en oververmoeid. De DA heeft haar toen verplichte benchrust opgelegd, we hadden niet eens een bench. Wel gelijk aangeschaft. En ik tegenstelling tot hondje van TS viel Wopper gelijk voor dood neer in de bench, ze had wel degelijk die rust nodig. Niks springen, blaffen en piepen.
Toen zij ruim een jaar was, hebben we het opnieuw geprobeerd en ja hoor, ze nam gewoon haar rust in de stoel of op de bank en als het ff kon op een zonnig plekje in huis of in de tuin. Daar heb ik helemaal niets voor hoeven doen qua aanleren. Onze reuen hebben zelf altijd redelijk hun rust gepakt, de ene wat vlotter als de ander. 
Daarentegen is Wopper wel uitgegroeid tot een fantastische hond, je kon lezen en schrijven met haar, zo'n makkelijk beestje als dat was, daar kan je er wel 10 van hebben. Maar van een Wopperpup liever geen 1 .
Maar goed, lang verhaal, maar even voor de mensen die altijd beweren dat een pup echt zelf zijn rust wel pakt. Dat is dus in sommige gevallen echt niet waar. En dan het feit als ze de bench gewend zijn, dat ze zelf niet weten hoe ze hun rust moeten pakken, dat valt echt reuze mee. 
  "

Ja, als je het weer probeert als die ruim een jaar is dan is de kans inderdaad aanwezig dat het opeens wel lukt. Maar ikzelf vind een bench geen wenselijke manier van slapen voor een hond (de meeste honden wisselen vaak van plek). Dus hoe sneller van de bench af of hoe beter. Dan kan je er naar mijn mening beter even doorheen om de pup te leren zelf te rusten. Een jaar daarmee wachten vind ik niet ok als het ook anders kan. Ik beweer zelf niet dat alle pups zelf hun rust wel pakken (heb er zelfs nog nooit zo eentje gehad). Maar met gedragsmanipulatie is het ze wel te leren. En dat schrijf ik expres als manipulatie want je moet er soms gekke dingen voor doen (zoals een uur lang aan de bank vast gekleefd zitten want de puppp slaaaapptt). Ik ben er altijd voor om ze dingen gewoon aan te leren, dat geeft vrijheid. Zoals in jouw voorbeeld vind ik het een beetje “de tijd uitzitten” en wachten tot het zichzelf oplost. Bij sommige honden kan je lang wachten. Ik lees daar op dit forum trouwens regelmatig vragen over. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ja, als je het weer probeert als die ruim een jaar is dan is de kans inderdaad aanwezig dat het opeens wel lukt. Maar ikzelf vind een bench geen wenselijke manier van slapen voor een hond (de meeste honden wisselen vaak van plek). Dus hoe sneller van de bench af of hoe beter. Dan kan je er naar mijn mening beter even doorheen om de pup te leren zelf te rusten. Een jaar daarmee wachten vind ik niet ok als het ook anders kan. Ik beweer zelf niet dat alle pups zelf hun rust wel pakken (heb er zelfs nog nooit zo eentje gehad). Maar met gedragsmanipulatie is het ze wel te leren. En dat schrijf ik expres als manipulatie want je moet er soms gekke dingen voor doen (zoals een uur lang aan de bank vast gekleefd zitten want de puppp slaaaapptt). Ik ben er altijd voor om ze dingen gewoon aan te leren, dat geeft vrijheid. Zoals in jouw voorbeeld vind ik het een beetje “de tijd uitzitten” en wachten tot het zichzelf oplost. Bij sommige honden kan je lang wachten. Ik lees daar op dit forum trouwens regelmatig vragen over.  "

Oh maar ik zit heel graag op de bank hp-smile, maar wat als je een pup hebt die dus niet lekker bij je op de bank komt liggen?

Het was sowieso al geen knuffelpup. Grommen dat deed ze als je aan haar zat. 

En als je dan een pup hebt die de godganse dag loopt te hijgen als een gek, nou ik kan je vertellen dat je daar van doordraait hoor. Buiten dat, ik maakte mij daar ook serieus zorgen om.

Nu met Teuntje, die is ook echt wel heel erg druk, maar die kan ook gewoon lekker tegen je aangeplakt zitten op de bank. En ja zodra je opstaat, dan komt hij weer, maar dat vind ik dus niet erg, juist wel gezellig dat ouwewijven. 

En wat je schrijft over het wisselen van plek, wat ik zei, Wopper viel voor dood neer en werd het eerste uur gewoon niet wakker omdat ze zo moe was. Was ze wakker, dan liet ik haar er uiteraard gewoon weer uit. 

Een bench hebben we nog altijd, omdat het ook blijkbaar een fijne plek kan zijn. Teuntje, maar ook Peer onze vorige reu lagen regelmatig vrijwillig in de bench (met deurtje open). En 's nachts kan Teun of op bed, of kussen of in de bench slapen. Meestal is het bed zijn keuze, maar toch ook vrij regelmatig de bench en niet het kussen.

Maar goed, ieder doet het op zijn eigen manier en zelfs dan doe ik het bij elke hond weer anders, geen één hond heeft dezelfde aanpak, maar dat heb ik hier geloof ik al vaker gezegd hp-wink

honden page profiel SusanSusan

Zoals Bulleke al schrijft bestaan er echt pups die op wat oudere leeftijd moeite hebben met zelf hun rust pakken.

Die van ons is nu 9 maanden en moet soms echt nog even in de bench worden gezet hoor. Wel na 10 minuten het deurtje weer open zodat hij zelf inderdaad plekjes kan gaan uitkiezen. Maar hij moet dan wel even geholpen worden met het beginnetje zeg maar. Het gaat wel steeds beter en het is steeds minder vaak nodig maar wat ben ik nog blij met die bench!

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Oh maar ik zit heel graag op de bank , maar wat als je een pup hebt die dus niet lekker bij je op de bank komt liggen?
Het was sowieso al geen knuffelpup. Grommen dat deed ze als je aan haar zat. 
En als je dan een pup hebt die de godganse dag loopt te hijgen als een gek, nou ik kan je vertellen dat je daar van doordraait hoor. Buiten dat, ik maakte mij daar ook serieus zorgen om.
Nu met Teuntje, die is ook echt wel heel erg druk, maar die kan ook gewoon lekker tegen je aangeplakt zitten op de bank. En ja zodra je opstaat, dan komt hij weer, maar dat vind ik dus niet erg, juist wel gezellig dat ouwewijven. 
En wat je schrijft over het wisselen van plek, wat ik zei, Wopper viel voor dood neer en werd het eerste uur gewoon niet wakker omdat ze zo moe was. Was ze wakker, dan liet ik haar er uiteraard gewoon weer uit. 
Een bench hebben we nog altijd, omdat het ook blijkbaar een fijne plek kan zijn. Teuntje, maar ook Peer onze vorige reu lagen regelmatig vrijwillig in de bench (met deurtje open). En 's nachts kan Teun of op bed, of kussen of in de bench slapen. Meestal is het bed zijn keuze, maar toch ook vrij regelmatig de bench en niet het kussen.
Maar goed, ieder doet het op zijn eigen manier en zelfs dan doe ik het bij elke hond weer anders, geen één hond heeft dezelfde aanpak, maar dat heb ik hier geloof ik al vaker gezegd  "

Ja bah, ik weet denk ik wel een beetje wat je bedoelt hoor. Mijn pups waren slopers, bijters, en rusteloos. En dat is een hele vervelende combinatie. Vooral dat slopen valt niet te negeren, of nou ja, ik houd mijn meubels graag heel. En omdat ik het slopen niet kon negeren kwamen ze er snel achter dat dat een effectieve manier is om aandacht te krijgen. Daarom gebruikte ik een ren tot de sloopfase voorbij was. Dat is vaak na het wisselen. Dus ik ben er zeker niet tegen om zo’n hulpmiddel te gebruiken. Maar ik denk dus wel dat rust pakken te leren valt. En wat ook de voorkeur heeft. Dat is iets waar je actief mee aan de slag moet. Bij dit soort honden kun je niet “niks” doen en verwachten dat ze het uit zichzelf kunnen. Dus of de bench/ren (en zoals jij beschreef de tijd uitzitten), of actief er mee bezig. Ik zelf kan me erg vinden in het actief belonen van kalmte. Elke hond is een keer kalm, al moet je de hele dag wachten, of ze de naad uit laten werken. Het is te leren maar het vereist veel inzet. En als ze dan een seconde liggen, gelijk rustig belonen. Vaak is hun motivatie juist het krijgen van aandacht en op zoek naar stimulans. Ik weet niet of dat bij die van jou ook zo was. Maar als je de motivatie weet kan je het gedrag ombuigen. De enige stimulans en aandacht die ze kregen was op het moment van kalmte. Dom en druk doen is een dikke doei. En dat oefen je niet alleen thuis op de bank, maar de hele dag door in allerlei situaties. Ikzelf vind het prettig als honden dit vroeg kunnen. Er bestaan ook honden die leren het nooit. Ik vraag me af aan wie dat dan ligt. Ik vind een open bench trouwens niet eens relevant voor dit onderwerp tongue-out, dat is gewoon hetzelfde als een mand. En voor sommige honden juist prettig, omdat het geborgen is. En inderdaad ieder doet het op zijn eigen manier, ik hoef geen discussie hoor, maar vond het wel leuk om er op in te gaan. Dit verhaal is trouwens niet direct bedoelt voor de topic opener, ik denk namelijk dat meer uitdaging aan haar hond bieden ze al ver kan brengen.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Toch is het verhaal van TS anders. Er zullen best pups zijn die moeite hebben met rust pakken. Alleen de pup van TS krijgt veel te weinig uitdaging voor zijn leeftijd/ras. Daarnaast blaft en jankt die veel bij zijn verplichte rust in de bench. Waarschijnlijk door een stuk meer te bewegen en meer uitdaging, zal deze hond wel zijn rust kunnen pakken. Het is vaak op deze leeftijd niet meer nodig om een pup verplichte benchrust te geven. Ken meerdere eigenaren met deze honden, heerlijke beesten in huis mits ze dus voldoende uitdaging krijgen. 

 

Daarnaast vind ik (in het algemeen) dat veel mensen standaard de bench gebruiken en weinig de hond leren zelf zijn rust te pakken of de bench na een tijd afleren. Iedereen denkt dat het altijd maar nodig is, dit is in veel gevallen ook niet zo. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Maar juist bij een beginnende patella luxatie is opbouw van spieren heel belangrijk.
Die spieren vormen dan een strakke band om de patella en houden de boel zo beter op zn plaats.
Ook ik zou dus zeggen: erop uit met dat ventje! Echt elke dag een flinke wandeling, liefst los en met veel uitdaging (dus wisselende routes)
En probeer je schema's wat meer los te laten: leer te kijken en luisteren naar je hond. Als die tevreden is en moe, dan hoor je m niet meer thuis.
Weg met verplichte rust, daar is ie ' te oud' voor...... "

Precies ,en daarbij moet je niet aan patella's gaan voelen op deze leeftijd ,zeker niet als er geen klachten zijn ,

Het is allemaal kraakbeen en een onkundige dierenarts kan dat zo aan gort trekken .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Toch is het verhaal van TS anders. Er zullen best pups zijn die moeite hebben met rust pakken. Alleen de pup van TS krijgt veel te weinig uitdaging voor zijn leeftijd/ras. Daarnaast blaft en jankt die veel bij zijn verplichte rust in de bench. Waarschijnlijk door een stuk meer te bewegen en meer uitdaging, zal deze hond wel zijn rust kunnen pakken. Het is vaak op deze leeftijd niet meer nodig om een pup verplichte benchrust te geven. Ken meerdere eigenaren met deze honden, heerlijke beesten in huis mits ze dus voldoende uitdaging krijgen. 
 
Daarnaast vind ik (in het algemeen) dat veel mensen standaard de bench gebruiken en weinig de hond leren zelf zijn rust te pakken of de bench na een tijd afleren. Iedereen denkt dat het altijd maar nodig is, dit is in veel gevallen ook niet zo.  "

Precies ,ik heb ze al vele jaren ,echt makkelijke hondjes die prima rust pakken ,eten jatten als ze de kans krijgen en erg goed en makkelijk op te voeden zijn .Maar dan moeten ze buiten wel voldoende beweging krijgen en echt los want aan een lijntje worden ze niet moe .

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Blaffen is communiceren net als wij praten. Er zitten verschillende toonhoogtes in en vibraties, is mij opgevallen inmiddels.  Het er helemaal uit halen zou ik persoonlijk niet willen. Ik volg dus even mee.

honden page profiel DanielleDanielle

Ik vind inderdaad ook dat er te snel 'benchrust' en 'overprikkeld' wordt geroepen bij jonge honden. Ik heb dat zelf ook ervaren toen ik puppycursus deed vorig jaar. Als mijn hond wild werd, was hij 'overprikkeld' en moest in de bench. En er werd vastgehouden aan de 5 min wandeltijd per maand. Ik heb deze adviezen vrij snel losgelaten en heb mijn hond veel meer beweging gegeven, sindsdien ook geen bench meer gebruikt en is hij een engeltje in huis. 

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

Kleine rassen zien niet veel he 

Maar ze horen wel van alles 

Ik heb ook al de nodige jrt gehad en ze vonden het altijd leuk om naar buiten te kunnen kijken 

Ik had een oude stoel bij het raam 

Daar zat de hele familie Russell in 

Ze sloegen aan als de postbode kwam.  Verder eigenlijk zelden 

Ze keken vol belangstelling naar buiten , daar komt buurman   stonden ze te kwispelen.  Hee wat zie ik daar? Daar komt een kindje o dr fiets 

Mensen zeiden tegen mij zo vaak , mens word je niet gek van al die russels in huis, nee! Als ze hun ei kwijt waren waren ze ontspannen en tevreden 

Ik heb met jrt pups nooit exacte wandeltijd aangehouden.  Liever buiten hun ei kwijt dan binnen op de gladde vloer rellen 

Ik bouwde de wandelingen altijd af met nog een kwartier rustig snuffelen,  dat ontspant.  Of snoepjes zoeken.  Ze werken oh zo graag met het neusje.  Eenmaal thuis iets te kluiven , en daarna vielen ze als een blok in slaap 

En verder zijn ze graag met de baas bezig   , werk jij in de tuin dan kun je hem bv laten snoeien,  kleine takjes kapot maken   of als ze groter zijn spullen naar je toe laten brengen,  ze zijn heel leergierig en als ze maar bij de baas zijn en mogen helpen,  dan talen ze niet meer naar blaffen.  

 

 

honden page profiel Thara Thara

honden foto van Thara

"  
 
 
Ik ken ook meerdere mensen met dit ras en die hebben zeker veel beweging nodig. Met 5 maanden mogen ze al 5x10 min lopen per wandeling. Dit is een richtlijn, de gene die ik ken lopen zelfs nog meer. Zeker een wandeling van 1.5 uur waar de hond los kan rennen en ook veel rustig snuffelen. Een hond zou met 5 maanden geen verplichte rust meer nodig moeten hebben, die vinden dat vaak zelf wel mits ze voldoende uitdaging hebben gehad. Ik denk dat je hond zeker nog heel wat meer mag worden uitgedaagd. De gene die ken met deze pups, hebben er in huis niks mee te doen, maar deze krijgen dan ook veel beweging. "

Ik ben het met je eens , maar hoeveel volwassen honden zie je niet ? Die ok gefrustreerd zijn /raken 

Ze mogen 4 x per dag 15 tot 20 minuten wandelen . Dan zijn ze net lekker op dreef , moeten ze weer naar huis . En dat zijn echt niet alleen jrt . 

Zo zit dat er denk ik nog vaak in blij veel eigenaren 

Ik wandel hier ook best veel in de omgeving omdat het afwisselend is . Ik kom altijd dezelfde mensen met honden tegen die uitgebreid wandelen , de honden zijn relaxed en tevreden . Ik kom ook altijd dezelfden tegen die een kleine ronde lopen . 

Ik zeg ook zo vaak tegen mensen 

Neem 1 tot 2 x daags de tijd en biedt ze uitdaging,  afwisseling en geef ze op die momenten alle aandacht . Dan heb je er geen kind meer aan als je thuiskomt . Dan kun je zelf je ding doen.  Thara van mij heeft echt geen behoefte meer om bv te blaffen hoor . Die ploft neer na de wandelingen en ligt te slapen 

En zo heb ik het met al mijn honden gedaan . In de ochtend de meest lange route , ze hebben de hele nacht geslapen en zijn weer aan uitdaging toe . Daarnaploft het in slaap,  en later op de dag nog een lekkere ronde . En later op de dag nog spelen thuis ? Hmmm nou , ik ga,pitten hoor baas . En of je dan 1 hond hebt of een flinke roedel , ze zijn voldaan.  

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ik denk niet dat meer beweging zal helpen tegen het blaffen. Zoals hierboven gezegd, veel honden krijgen veel minder beweging en zijn niet blafferig.

Ik denk toch dat het blaffen, los van de beweging, aangepakt moet worden en dat het beter is daar tips voor te geven. Als ik niet lekker in mijn vel zit en mijn hondje kan niet lopen, dan zit ze niet op alles en iedereen die langs komt te keffen.  Maar ik heb ook van het begin af , in de eerste weken dat ik haar had, commando nee aangeleerd, en als ze al eens blafte was het gelijk nee en klaar. Bij stil, goed zo, (niets koekje,  omdat ik dan toch het idee vaak heb dat er  geblaft wordt of wat er anders gedaan wordt wat niet mag, vervolgens zelf stoppen, yes koekje?, honden zijn erg slim om op die manier veel koekjes te krijgen)

Lees eens de boekjes help mijn hond trekt en waarom blaffen honden van Turid rugaas. Daar staan goede tips in voor aandachtsoefeningen. Je hond denkt na, en jij krijgt meer grip op je hond.

Hersenspelletjes, je hond mentaal moe maken, is zeker goed. Maar ook rust in je hond brengen, voor ze deze spelletjes met jou doet, geeft meer grip op je hind en meer contact met je hond. Er zijn leuke boekjes te koop over spelen met je hond. 

Ook op internet kan je dit soort dingen vinden, maar daar ben ik niet zo goed in, omdat lezen op een beeldscherm voor mij heel vervelend en vermoeiend is,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik denk niet dat meer beweging zal helpen tegen het blaffen. Zoals hierboven gezegd, veel honden krijgen veel minder beweging en zijn niet blafferig.
Ik denk toch dat het blaffen, los van de beweging, aangepakt moet worden en dat het beter is daar tips voor te geven. Als ik niet lekker in mijn vel zit en mijn hondje kan niet lopen, dan zit ze niet op alles en iedereen die langs komt te keffen.  Maar ik heb ook van het begin af , in de eerste weken dat ik haar had, commando nee aangeleerd, en als ze al eens blafte was het gelijk nee en klaar. Bij stil, goed zo, (niets koekje,  omdat ik dan toch het idee vaak heb dat er  geblaft wordt of wat er anders gedaan wordt wat niet mag, vervolgens zelf stoppen, yes koekje?, honden zijn erg slim om op die manier veel koekjes te krijgen)
Lees eens de boekjes help mijn hond trekt en waarom blaffen honden van Turid rugaas. Daar staan goede tips in voor aandachtsoefeningen. Je hond denkt na, en jij krijgt meer grip op je hond.
Hersenspelletjes, je hond mentaal moe maken, is zeker goed. Maar ook rust in je hond brengen, voor ze deze spelletjes met jou doet, geeft meer grip op je hind en meer contact met je hond. Er zijn leuke boekjes te koop over spelen met je hond. 
Ook op internet kan je dit soort dingen vinden, maar daar ben ik niet zo goed in, omdat lezen op een beeldscherm voor mij heel vervelend en vermoeiend is,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  "

Deze hond blaft als hij overdag in de bench moet, logisch want hij is niet moe. Overdag slaat hij vaker aan, het is niet gek dat een hond die klaar wakker is, die niet voldoende uitdaging krijgt, zich met andere dingen bezig gaat houden. Waarschijnlijk als deze hond een lange wandeling had gehad, wat te kauwen, zou die geen eens zin hebben om nog op een vogel die voorbij vliegt te reageren. Jou ras is minder te vergelijken dan met dit actieve ras. Ik heb zelf ook 2 shih tzu's, gezelschapshondjes, kunnen best met een wandeling minder af. Nou gisteren met buikgriep op de bank gelegen. Contant rende ze achter elkaar aan, blaffen enz. Mijn vriend heeft er savonds goed mee gelopen, ze krijgen een gevulde kong en we hebben er geen hond meer aan..

 

Ook kun je het minder blaffen wel trainen, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat de hond voldaan is. Anders ben je bezig met een verkeerd probleem op te lossen in mijn ogen.

 

Dat er meer honden zijn die weinig beweging krijgen, is niet goed te praten. Is ook niet iets waar we vanuit moeten gaan, dat dat "normaal" is.

honden page profiel Jessica&TwisterJessica&Twister

honden foto van Jessica&Twister

Super fijn om al deze tips te krijgen. En als ik de reacties lees kan ik mij daar ook volledig in vinden. Ik ga beginnen met meer beweging, wel geleidelijk opbouwen denk ik. En minder verplicht in de bench.

 

Ik moest wel lachen toen ik het eerste stukje van Bulleke las. Want Twister was precies zo. Een terrorist! Alles moet kapot, veel te druk, met alles spelen, alle aandacht opeisen en ik kon nog niet eens even naar de wc of boven mijn tanden poetsen, want meneer kwam overal achter mij aan. En als ik hem dan in de bench deed viel hij direct in een diepe slaap. Soms wel 2 uur aan een stuk… Ik heb al een paar keer geprobeerd om hem buiten de bench te laten en te negeren (moeilijk als hij dan aan de meubels begint) om te zien wanneer hij zelf zou gaan slapen. Maar dat gebeurde die keren niet. Hij is toen de hele dag doorgekomen zonder slaap… Later heb ik een ren aan de bench gemaakt, om iets meer ruimte te geven.

 

Ik ga boven een kamer puppy-proof maken en daar werken. Ik heb het al vaker geprobeerd, maar misschien moet ik wat langer volhouden. En als hij meer beweging krijgt valt hij misschien toch uiteindelijk in slaap. Wellicht moet hij ook een soort drempel over, omdat hij nog nooit zelf de beslissing heeft gemaakt om te gaan slapen? Ik houd jullie op de hoogte!

 

Ik heb een trainer in de arm genomen toen de puppycursus werd afgezegd. Ik was te bang om een verkeerde start te maken, omdat ik alleen ervaring heb met volwassen honden. Die gaf ook binnen een minuut aan dat meneer overprikkeld was en meer in de bench moest. De meeste speeltjes en kleden/kussens afpakken tot hij zindelijk was en niet meer zou slopen… Ik ben na 3 lessen gestopt en ben op eigen houtje verder gegaan met de tips hier op het forum (echt zo blij dat ik deze site tegenkwam!). Ik vind het altijd mooi dat mensen zeggen; kijk naar de hond en reageer daarop. Maar dat is verdomd lastig als het je eerste keer is :P

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ga boven een kamer puppy-proof maken en daar werken. Ik heb het al vaker geprobeerd, maar misschien moet ik wat langer volhouden. En als hij meer beweging krijgt valt hij misschien toch uiteindelijk in slaap. Wellicht moet hij ook een soort drempel over, omdat hij nog nooit zelf de beslissing heeft gemaakt om te gaan slapen? 
 
Ik was te bang om een verkeerde start te maken, omdat ik alleen ervaring heb met volwassen honden. 
 

 

Als je een tijdje zijn slaap hebt bepaald, zal het idd wennen zijn voor hem om weer zelf zijn draai te vinden. Dus geef dat even tijd, het zal niet meteen perfect gaan.

Maar dat de hond nog nooit in zijn leven zelf beslist om te slapen, klopt toch niet? Voor jij hem in huis had, zal ie in het nest vast ook wel uit zichzelf in slaap gevallen zijn, toch? Er werd toen gewoon minder nadruk op gelegd. Wat meer 'go with the flow'.

 

Wat de schrik voor fouten betreft: iedereen maakt fouten, en dat is goed! Want door fouten te maken, kan je ook dingen in vraag gaan stellen, nieuwe insteken proberen. Fouten geven inzicht. Zo kan je groeien.

Dus wees daar niet te bang voor, je doet het goed!!! hp-thumbsup 

Veel plezier met de kleine doerak!

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Deze hond blaft als hij overdag in de bench moet, logisch want hij is niet moe. Overdag slaat hij vaker aan, het is niet gek dat een hond die klaar wakker is, die niet voldoende uitdaging krijgt, zich met andere dingen bezig gaat houden. Waarschijnlijk als deze hond een lange wandeling had gehad, wat te kauwen, zou die geen eens zin hebben om nog op een vogel die voorbij vliegt te reageren. Jou ras is minder te vergelijken dan met dit actieve ras. Ik heb zelf ook 2 shih tzu's, gezelschapshondjes, kunnen best met een wandeling minder af. Nou gisteren met buikgriep op de bank gelegen. Contant rende ze achter elkaar aan, blaffen enz. Mijn vriend heeft er savonds goed mee gelopen, ze krijgen een gevulde kong en we hebben er geen hond meer aan..
 
Ook kun je het minder blaffen wel trainen, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat de hond voldaan is. Anders ben je bezig met een verkeerd probleem op te lossen in mijn ogen.
 
Dat er meer honden zijn die weinig beweging krijgen, is niet goed te praten. Is ook niet iets waar we vanuit moeten gaan, dat dat "normaal" is. "

Daarom zeg ik ook, hersenspelletjes.  Enne ik heb hiervoor een spets, een toller en een picardische herder gehad. In die tijd was uren en uren lopen niet de norm,.  1 x per dag een uur en daarnaast kleinere rondjes. Maar geen heeft zich te pletter geblaft.

Met alleen beweging , daar krijgt een hond nog meer uithoudingsvermogen en energie van. In eerste instantie zal hij moe zijn, ja, maar later moet je steeds meer beweging aanbieden om een dergelimke hond rustig te krijgen,

Hersens uitdagen, daar wordt een hond moe van. Ik kan twee uur lopen met mijn kleintje, en ze is niet moe, ik kan 20 minuten detectie  met haar oefenen en ze ligt te slapen. Dat bedoelde ik te zeggen. 

Eerst rust leren inbouwen. Leren wat nee is, Leren wat klaar is.  En van daaruit verder. Lekker twee keer per dag oefeningetjes doen, nieuwe dingen aanleren, en dat vindt een hond echt leuk. Ook een lhasa en een shih tzu en wat voor hond dan ook, met veel geduld kan iedere hond heel veel leren.

En ik zeg nergens dat beweging verkeerd is, nee is nodig, maar alleen beweging dat is het niet.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Hier meerdere rassen ,verschillende karakters maar alleen mijn oude demente jack russells worden wat vermoeid van hersenspelletjes ,De rest gebruiken hun hersenen (hoop ik ) op de wandelingen ,waar ze uitgebreid snuffelen ,springen ,rennen en zwemmen en dat ze daar van meer energie krijgen lijkt me ook de bedoeling ,Het is niet zo dat ze dan steeds meer willen ,wie dat verzonnen heeft moet maar eens in een grote groep honden gaan leven .

 

Een pup van vijf maanden waar misschien jack russell in zit ,heeft echt veel meer beweging nodig en verplichte benchrust? Misschien zoals bulleke omschrijft sommige wel ,maar ik heb het hier met wat voor ras ook ,nog nooit nodig gehad .

 

honden page profiel SusanSusan

Het is ook hoe je er zelf mee om gaat denk ik. Als Boi bij mijn vriend is dan ligt hij veel vaker verplicht in de bench. Bij mij is dat bijna niet meer nodig, terwijl ik twee jongere kinderen heb rondlopen en hij drie pubers die een stuk rustiger zijn.

Hij sloopt daar ook meer dan bij mij. Hoe dat komt? Ik denk toch wat meer echte quality-time met de hond nemen en de focus daar dan ook even helemaal op leggen. Als ik Boi genoeg uitdaag op bepaalde momenten, en dat hoeft niet eens uren per dag te zijn, dan is hij de overige tijd heel rustig in huis en ligt lekker te suffen, te kauwen of gaat zelf wat met zijn speeltjes aan de gang. 

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hond bijt in kleding
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^