Ciclosporine implantaat

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DauweDauwe

Hallo ,

Mijn hond Bonnie van 14 heeft al een tijdje last van KCS. We behandelen hem al een 2-tal jaar met Ciclosporine Optimune zalf . Omdat Bonnie dit niet graag heeft en de zalf na hele korte tijd in haar kleeft moet ik op zoek naar iets anders. Eerst had ik gedacht aan Ciclosporine druppels die in Nederland verkrijgbaar zijn ( kleeft minder in het haar) maar blijkbaar is het niet mogelijk om dit op een legale manier te verkrijgen in België. Na wat zoekwerk op internet, heb ik gezien dat er blijkbaar een alternatief is door het inplanten van een ciclosporine staafje.

Heeft iemand hier ervaring mee ? Is dit een zware operatie ? Klopt het dat staafje 24 maand goed resultaat geeft ? Iemand enig idee van wat de betreffende operatie kost ? Is er nadien nog nabehandeling nodig met druppels ?

Alvast bedankt voor elke mogelijke reactie van mensen die hiermee ervaring hebben.

J.

 

 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Dauwe, welkom hier....ik kan je niet helpen, is het een optie omdat toch met je dierenarts te bespreken ? 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Waarom een hond van 14 jaar met keraconjunctivitis sicca opereren?

 

Wat voor hond heb je? Ik weet dat Cavalier King Charles Spaniels hier aan kunnen lijden.

 

https://www.cavalierhealth.org/dry_eye.htm

 

Ben je met je hond bij een veterinair oogarts geweest?

 

Ik heb zelf KCS sinds begin jaren 90.

 

Bij honden worden vaak humane middelen ingezet. Vraag je behandelend dierenarts/oogarts of dit een oplossing kan bieden. Heeft je hond altijd ontsteking in beide ogen? Zo niet; ik gebruik zelf overdag elke ca.4 uur Celluvisc oogdruppels.'s Nachts Vidisic carbogel. Bij 's nachts enorme droogte Duratears.

 

Ik hoop dat je een oplossing vindt waarmee je de ogen van je hond infectie-, droogte- en pijnvrij kunt houden.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ik heb ciclosporine oogdruppels gebruikt voor mijn hond. Ik kon die kopen bij de (dieren)oogarts zelf in België. Maar die pikten enorm in zijn ogen. Ik ben daar dus mee gestopt. Ze waren ook veel sterker dan de zalf. De tranen stroomden als gek. Zijn hele snuit stond onder water. 

 

Mijn hond is ook 14 jaar trouwens. Ik ben terug overgeschakeld op kunsttranen en 10 min later optimmune zalf (die jij dus ook gebruikt) zoals ik eerst deed. Dat is voor hem veel comfortabeler.

 

Wat bedoel je met dat hij de zalf niet graag heeft? Pikt het in de ogen?

 

Implanten van een staafje heb ik nog niet gehoord. Ga ik ook niet laten doen op zijn leeftijd.

 

honden page profiel DauweDauwe

In de eerste plaats bedankt voor de reacties.

Mijn hond is een Lhasa Apso, dus één van de rassen met een hele korte snoet. KCS komt vaak voor bij dit soort van honden.

T.a.v. Loesje : ja ik heb ook een soort van kunsttranen gebruikt Hyaluvisc , maar dit hielp na een tijdje niet meer. Traanproductie was op een gegeven moment 0 in het ene oog en 3 in het andere. Met Optimune heb ik het terug heel erg veel beter kunnen krijgen, maar probleem is dan Bonnie `snoeterwerk`niet echt leuk vindt... Tandjes komen direct mooi in beeld van op het ogenblik dat hij zalfje ziet... Zoals aangegeven gebeurt het vaak dat hij niet wil stilzitten en dat de zalf net naast het oog terecht komt in het haar, met als gevolg hele klevende klitten en twee bezoeken per maand bij de dierenarts of de trimster ( afhankelijk van de corona-regels die van toepassing zijn). Vandaar dus de overweging om toch te gaan kijken naar alternatieven waarvan de implataten er één van is. Omdat dit echter nog een relatief nieuwe techniek is wou ik eventjes mijn oor te luisteren leggen op deze site...

T.a.v. Kath : ja ik heb ook al gehoord dat je met de druppels in een concentratie van 2% tamelijk voorzichtig moet zijn. De Dr oogarts van de universiteit van Utrecht gaf nochtans aan dat er op het vlak van irritatie niet echt veel verschil is qua risico maar dat je met dat product slechts 1 keer om de 2 dagen aan de slag mag. Was dat misschien het probleem dat je druppels even vaak als  optimune zalf hebt aangebracht ?

 

 

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

"
T.a.v. Kath : ja ik heb ook al gehoord dat je met de druppels in een concentratie van 2% tamelijk voorzichtig moet zijn. De Dr oogarts van de universiteit van Utrecht gaf nochtans aan dat er op het vlak van irritatie niet echt veel verschil is qua risico maar dat je met dat product slechts 1 keer om de 2 dagen aan de slag mag. Was dat misschien het probleem dat je druppels even vaak als  optimune zalf hebt aangebracht ?
 
  "

Dat is vreemd. Ik moest van de oogarts in 1 oog zelfs 3x per dag doen met de druppels.

In ieder geval, nee die gebruik ik niet meer.

Ik vond de druppels er ook veel moeilijker in te krijgen dan de zalf. Vaak er naast en dan viel het op zijn snuit. Kon het daar ook nog wat pikken. Nee daar heb ik het wel mee gehad. Nochtans vele weken gedaan hoor. Nog verminderd ook maar het was geen doen. Echt rotdruppels voor mijn hond toch.

Jammer dat de Optimmune zo moeilijk lukt bij je hond.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

 

Desnoods doe je een muilkorfje of band om de snoet van je hondje om zijn ogen goed te kunnen druppelen of zalven.

 

Als het voor een behandeling bijv. van de ogen nodig is, spreek ik mijn Poedel streng toe en hij weet dat ik niet opgeef en geeft zich dan over. Uiteraard wordt hij daarna de hemel in geprezen met een beloning.

 

Op een website/forum van Cavaliers deelde een ex fokker met zelf nog veel Cavaliers haar ervaring met het druppelen van ogen van honden met KCS. Zij gebruikte voor het vochtig houden van de ogen Jean Peau oogverzorger. Ik heb dit zelf ook toegepast bij mijn Cavalier en dat ging net zo goed als met de dure medische kunsttranen. Als er bij jouw Lhasa Apso sprake is van ontsteking dan heb je daarnaast een anti bacteriële zalf nodig.

 

https://www.beslist.nl/dieren_accessoires/d0003971997/Jean_Peau_oogverzorger.html

 

Als de genoemde operatie nog relatief nieuw is, zou ik er bij je 14-jarige hond al helemaal niet aan beginnen. De veterinair oogarts van de RUU doet maar wat graag ervaring op in deze operatie! Laat je niet ompraten.

 

Edit: toevoeging: bij een hond met droge ogen moeten deze 3-4 X daags vochtig gemaakt worden.

Volgende forumvraag: Zwarte "butljes" bij hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^