Is mijn hond schuldig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NayendaNayenda

Hallo allemaal,

Ik heb een best ingewikkelde vraag.

Onze hond is 1,5 jaar oud en zit vol in de puberteit. Nou hebben wij een honden uitlaatpark achter de tuin, waar een klein stuk losloop gebied is. Nu is het zo dat er heel veel honden loslopen door het hele park. En ook minder leuke honden.

Wij houden onze hond aan de lijn, omdat hij nogal hormonaal is door de leeftijd, maar er rennen dus (buiten het losloop gebied) geregeld honden op die van ons af.

Nu hebben wij ook al meerdere malen handhaving proberen in te schakelen, maar doen zij er helemaal niets mee. 

Mijn vraag is, als er buiten het losloopgebied een andere hond op ons die van ons af komt rennen en hij pakt hem, is dan mijn hond schuldig?? Want het begint inmiddels heel frustrerend te worden.. ook hebben wij al meerdere keren aangegeven houdt je hond bij je, en dan krijg je gewoon een afkeurende blik terug en lopen ze doodleuk verder, terwijl hun hond nog steeds bij die van ons staat..

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

JIj hebt  je hond aan de lijn en als er daar geen losloop gebied is wie is er dan fout,nou is  het niet zo dat als er een loslopende hond naar jouw hond toekomt dat jouw hond de hond  echt wat mag doen, maar een lelijke grom mag gerust....en de baas van de andere hond moet zijn hond aanlijnen en excuus aanbieden....ik zelf loop altijd in een losloopgebied, zie ik een andere hond aan de lijn en er is wederzijds interesse dan nog vraag ik of het goed is....nou heb ik een goedmoedige hond, maar het gebeurt wel eens dat ze naar een hond toegaat die het niet wil, en ik te laat ben, ik bied mijn excuus aan en dan is er altijd vriendelijk contact met de tegenpartij..ligt ook aan de ontmoeting...in een aangelijnd gebied moet de hond aangelijnd zijn...is er bij jou in de buurt een stukje bos waar het aangelijnd verplicht is, ga dan daar wandelen, maar jij mag natuurlijk aangelijnd lopen in een losloopgebied, en komt er een vriendelijke hond eens buurten bekijk dan eens of dat heel erg is.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

En o, je vraag of je hond schuldig is als die aangelijnd is, en het niet wil dat er een hond in zijn buurt kom, nee, een grauw en een snauw mag, maar daar blijft het bij natuurlijk.....

honden page profiel NayendaNayenda

Heej, 

 

Bedabkt voor het snelle bericht.

Over het algemeen corrigeren wij hem ook wanneer hij een sbauw naar andere honden doet, maar  vanmorgen stormde er een hond op hem af en begon als een gek te blaffen recht voor hem. Natuurlijk de mazzel dat als onze hond een stok heeft, het hem allemaal niet intetesseert.. maarja, het is ook zeker niet de bedoeling dat het fout gaat.. en ik probeer echt mijn hond kalm te houden, maar ik zit toch echt met mijn handen in het haar als mijn hond reageert op eentje die recht voor zn gezicht staat te blaffen..... en onze hond heeft echt al geen idee hoe sterk hij is... hij denkt dat hij echt een chihuahua is ofzo... xD

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Als je hond gewoon duidelijk met een snauw aangeeft  dat hij niet andere honden in de buurt wil hebben, dan is er niet veel aan de hand lijkt mij. Als je je hond niet vertrouwt en hij kan echt aanvallen, dan zou ik de hond niet bij andere honden in de buurt laten en gewoon in een aanlijngebied lopen. Dan weet je zeker dat er geen loslopende hond bij je komt. Tenminste, als dat wel gebeurt is het in elk geval niet jouw schuld.

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Heej, 
 
Bedabkt voor het snelle bericht.
Over het algemeen corrigeren wij hem ook wanneer hij een sbauw naar andere honden doet, maar  vanmorgen stormde er een hond op hem af en begon als een gek te blaffen recht voor hem. Natuurlijk de mazzel dat als onze hond een stok heeft, het hem allemaal niet intetesseert.. maarja, het is ook zeker niet de bedoeling dat het fout gaat.. en ik probeer echt mijn hond kalm te houden, maar ik zit toch echt met mijn handen in het haar als mijn hond reageert op eentje die recht voor zn gezicht staat te blaffen..... en onze hond heeft echt al geen idee hoe sterk hij is... hij denkt dat hij echt een chihuahua is ofzo... xD "

Als zo'n loslopende hond zo irritant staat te blaffen voor jouw aangelijnde hond, zou ik het baasje roepen dat ie de hond bij de jouwe moet weghalen. Want dat is voor jouw hond ook niet leuk. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Zou ik ook doen baasje roepen. En als je niet in een losloop gebied rondloopt dan is het verplicht je hond aan de lijn te hebben. Daarmee kan je dus nooit schuldig zijn als jouw rakker een andere hond grijpt die op hem afgestormd komt.

honden page profiel NayendaNayenda

" Als zo'n loslopende hond zo irritant staat te blaffen voor jouw aangelijnde hond, zou ik het baasje roepen dat ie de hond bij de jouwe moet weghalen. Want dat is voor jouw hond ook niet leuk.  "

Ja dat is dus het probleem, want we hebben dit nu meerdere malen aangegeven en ze nemen het gewoon niet serieus. Na zoveelste keer hebben we gezegd; volgende keer als dit weer gebeurd, laat ik mijn hond ook gaan. Dit was natuurlijk uit pure frustratie, omdat je gewoon niet serieus genomen wordt..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Ja dat is dus het probleem, want we hebben dit nu meerdere malen aangegeven en ze nemen het gewoon niet serieus. Na zoveelste keer hebben we gezegd; volgende keer als dit weer gebeurd, laat ik mijn hond ook gaan. Dit was natuurlijk uit pure frustratie, omdat je gewoon niet serieus genomen wordt.. "

Ik begrijp het, het zijn toch de baasjes die horen hun hond dan bij jouw hond weg te houden, is een hond vriendelijk en er is niets aan de hand is het okee, maar zelfs als je hond losloopt en er komt een aanstormende hond op je af, heel naar en vervelend, en daar mag je gerust het baasje voor aanspreken....

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

541599.jpg    Hier was de vraag van een aangelijnde hond van het baasje, mag het, en ja zeker...maar als een hond lelijk doet, nee tuurlijk niet, vroeg aan het baasje waarom die vast zit, nog een puberale hond, hahaha....n ik heb een rustige vriendelijke beer...en dan mogen ze aangelijnd kennis maken, maar geen schreeuwlelijkers....

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Mijn reactie is weg, dus nog een keer.

Ja, als jouw hond, los of aangelijnd, in een losloopgebied of niet een hond beschadigd draai jij voor de kosten op. 

De eigenaar van  de hond is altijd en overal verantwoordelijk en aansprakelijk voor schade die de hond veroorzaakt. 

Als je weet dat je hond uitvalt en kan beschadigen dan moet jij dat voorkomen door bv een muilkorf.

En geloof me, als je hond een muilkorf draagt blijven andere bazen een heel eind bij je vandaan. 

 

Een paar jaar geleden dit op een gratis advocaten spreekuur ter sprake gebracht. En ja dus, baas is altijd verantwoordelijk voor het gedrag  en aansprakelijk  voor de schade van de eigen hond. Maar dat is dus de andere baas ook van die hond. Heb jij een uitvallende hond dan zoek je geen plekken op waar loslopende honden zijn.

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Vraagje off topic Willemijn; die foto, waar is die gemaakt? In Groningen?

Edit; ik heb even je foto's bekeken en ik zie het al; in mijn achtertuin haha! Ik zie tevens allemaal bekende hondenvrienden langskomen (o.a. de twee lieve sint bernhards die bij mij om de hoek wonen), wat leuk zeg! 

honden page profiel DagmarDagmar

Mijn hond heeft een hondje gebeten (hondje ontsnapt en liep op mijn aangelijnde hond af) en ik was niet in fout.

Nu ja, wel met die mensen gesproken en de kosten gevraagd en sindsdien loopt mijn hond ook met een korf want plezant is natuurlijk anders.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Mijn hond heeft een hondje gebeten (hondje ontsnapt en liep op mijn aangelijnde hond af) en ik was niet in fout.
Nu ja, wel met die mensen gesproken en de kosten gevraagd en sindsdien loopt mijn hond ook met een korf want plezant is natuurlijk anders. "

Oh? Ik heb echt anders gehoord en geleerd. Misschien in België anders? Of was het ook in nederland! En nee fout was je niet, wel aansprakelijk. Is toch iets anders? 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Vraagje off topic Willemijn; die foto, waar is die gemaakt? In Groningen?
Edit; ik heb even je foto's bekeken en ik zie het al; in mijn achtertuin haha! Ik zie tevens allemaal bekende hondenvrienden langskomen (o.a. de twee lieve sint bernhards die bij mij om de hoek wonen), wat leuk zeg!  "

Wauw wat leuk, ja aan de hoornseplas, daar loop ik heel vaak, de twee Bernards, een is van hun dochter die daar woont de ander van haar ouders en die komen uit eEn ander plaatsje en wandelen daar ook vaker...de mensen zijn daar gemoedelijk, los en vast, nimmer problemen daar, heb je een hond die intolerant is heb je daar ook de ruimte om te wandelen....wat heb je zelf voor hond ? 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Volgens mij ben je wel aansprakelijk voor de schade die je hond aanricht, bewust of onbewust. Kun je niet naar een rustiger gebied gaan? Dit wandelde voor jou en de hond niet prettig. 

 

Moet wel zeggen dat als tegenwoordig een hond nog op ons afgestormd komt, ik er voor mijn hond ga staan en de hond probeer weg te krijgen. Werkt dit niet dan strooi ik gewoon allemaal koekjes, heel vervelend als de hond allergisch is, hadden ze hem maar bij zich moeten houden. Moet wel zeggen, heb zelf een hond voor veel dingen allergisch dus de koekjes die ik heb kunnen de meeste wel tegen. Onze trainer van de cursus gaf ons deze tip, heb het nooit willen uitvoeren maar soms is het niet anders.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Volgens mij ben je wel aansprakelijk voor de schade die je hond aanricht, bewust of onbewust. Kun je niet naar een rustiger gebied gaan? Dit wandelde voor jou en de hond niet prettig. 
 
Moet wel zeggen dat als tegenwoordig een hond nog op ons afgestormd komt, ik er voor mijn hond ga staan en de hond probeer weg te krijgen. Werkt dit niet dan strooi ik gewoon allemaal koekjes, heel vervelend als de hond allergisch is, hadden ze hem maar bij zich moeten houden. Moet wel zeggen, heb zelf een hond voor veel dingen allergisch dus de koekjes die ik heb kunnen de meeste wel tegen. Onze trainer van de cursus gaf ons deze tip, heb het nooit willen uitvoeren maar soms is het niet anders. "

Doe je dat ook als ze aangelijnd zijn? Want dan kom ik daar ff langs voor goedkope snacks haha tongue-out

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Klopt, hele fijne plek! Ik kom er bijna elke ochtend met Boi, en hij is mede dankzij die plek en de honden en mensen daar uitgegroeid van een bang trillerig buitenlands adoptiepupje tot een supersociale hond. Al zou hij wel even moeten slikken denk ik mocht hij ineens oog in oog staan met jouw grote beer! Hij moet nog even leren dat groot niet meteen eng betekent haha

honden page profiel DagmarDagmar

" Oh? Ik heb echt anders gehoord en geleerd. Misschien in België anders? Of was het ook in nederland! En nee fout was je niet, wel aansprakelijk. Is toch iets anders?  "

Moest het tot een rechtzaak komen, mss wel ja. Maar goed, deze mensen waren ook redelijk en zeiden zelf ook dat het hun schuld was en iedereen was ook gewoon in shock, dan ga je niet moeilijk doen over zoiets als kostenvergoeding. We zijn er gewoon aan uitgekomen en het hondje is er gelukkig ook goed doorheen gekomen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

https://www.hondenjurist.nl/aansprakelijkheid-bijtincident-hond/

Aansprakelijkheid van de hondenbezitter

U bent als eigenaar van uw hond aansprakelijk voor schade die uw hond aanricht. Dat geldt dus ook als uw hond een andere hond bijt. Als de andere hond gewond raakt en zijn eigenaar moet met de hond naar de dierenarts dan kunnen de kosten snel oplopen. Als de eigenaar verzekerd is dan zal de verzekering de kosten dekken, maar gezien de aanleiding van de verwonding zal de verzekering vervolgens de kosten op u als bezitter van de aanvallende hond trachten te verhalen. U bent sowieso aansprakelijk als uw hond los liep op een plaats waar dat niet is toegestaan. Zorg er dus voor dat u uw hond altijd aangelijnd uitlaat, behalve als u in een losloopgebied bent.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Doe je dat ook als ze aangelijnd zijn? Want dan kom ik daar ff langs voor goedkope snacks haha "

Ik kom ook langs, zeker als het  allergie vrije koekjes zijn, wel veel mee nemen he, Ogin lust wel wat....helaas wel grote kans dat als ze je de volgende keer weer ziet, ze heel snel naar je toe komt....laughing

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Ik kom ook langs, zeker als het  allergie vrije koekjes zijn, wel veel mee nemen he, Ogin lust wel wat....helaas wel grote kans dat als ze je de volgende keer weer ziet, ze heel snel naar je toe komt.... "

Whuahaha, dat worden 100 kilo zakken ;)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

540160.jpg" Klopt, hele fijne plek! Ik kom er bijna elke ochtend met Boi, en hij is mede dankzij die plek en de honden en mensen daar uitgegroeid van een bang trillerig buitenlands adoptiepupje tot een supersociale hond. Al zou hij wel even moeten slikken denk ik mocht hij ineens oog in oog staan met jouw grote beer! Hij moet nog even leren dat groot niet meteen eng betekent haha "

Geloof me, de allerkleinste hondjes vinden Ogin een lieve Reus....wie weet kom ik je eens tegen volgende week.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Whuahaha, dat worden 100 kilo zakken ;-) "

Hand vol is al goed, hahaha, een hondenPoot  is snel gevuld...haha.     Eigenlijk best wel een goede tip, honden die los lopen hebben meestal geen kwaad in dr zin, zijn meestal stuiterballen en anthousiast, zie ik vooral met de herderachtige, blaffen en rondjes draaien om de hond, nou speel maar voor zwarte piet en strooi maar wat...laughing

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Doe je dat ook als ze aangelijnd zijn? Want dan kom ik daar ff langs voor goedkope snacks haha "

Je mag ze ook zo komen ophalen hoor yell

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Je mag ze ook zo komen ophalen hoor  "

Dat is lief van je...ik maakte maar een grapje, maar vind het best wel een goede tip....om de aanstormende hond af te leiden als er geen baasjes dat doen....

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik kom ook langs, zeker als het  allergie vrije koekjes zijn, wel veel mee nemen he, Ogin lust wel wat....helaas wel grote kans dat als ze je de volgende keer weer ziet, ze heel snel naar je toe komt.... "

Nog niet mee gemaakt. Maar goed dan komen ze tenminste voor het koekje en niet op mijn hond af gestormd. Heb er een angstige hond aan over gehouden door alle honden die op haar af gerend komen met haar kleine 6 kilo, soms beland ze haast een meter verder op met "mijn hond doet niks hoor". Met een GT eindelijk aan haar uitval gedrag kunnen werken. Graag willen we dat goed houden. Dus dan maar zn oplossing, het werkt wel haha.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Dit is te gek natuulijk, een grote hond met zo,n kleinje, ogin mag er ook niet mee spelen hoor, en als baas van een grote hond moet je daar toch echt rekening mee houden....en het afleren dat de grote hond zo op kleintjes komt afstormen....en heus, Ogin is echt geen perfecte hond, maar dan behoor je in te grijpen als het te wild aan toe gaat....

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Voor zover ik weet is er een verschil tussen 'schuld' en 'aansprakelijkheid'.

Als je hond bijt en schade aanricht, dan ben je aansprakelijk. De kosten van het incident vallen dan onder je familiale verzekering.

Dit staat echter los van een schuldvraag. 

Dus ook al is je eigen hond niet de oorzaak van een incident, je blijft wel aansprakelijk voor de schade die je eigen hond toebrengt. 

 

Hoe oneerlijk het ook mag lijken: persoonlijk zou ik vooral wegblijven uit dat gebied. Het geeft jou en je hond alleen maar een hoop stress en negatieve ervaringen, ook al ben je daar zelf niet de oorzaak van.

Helaas, er lopen heel wat onverantwoordelijke mensen rond. Dus je kan dit blijven aankaarten bij politie en gemeente (het loslopen van honden in niet-losloopgebied), maar zelf zou ik ondertussen wel uitwijken naar rustige wandelgebieden, waar je tenminste wat meer ontspannen kan lopen.

 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Andere mensen kan je niet veranderen, jezelf wel. Hoe oneerlijk dat ook kan voelen. Ik zou op rustigere plekken gaan lopen. Dat is veel prettiger voor je hond, en jij hoeft je niet meer op te fokken over vervelende mensen. Je hebt er alleen maar jezelf mee, die andere mensen denken er geen seconde over na.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Puberhond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^