Gezichtsvermogen hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Ze zeggen altijd dat mensen meer op hun kijkzintuig gefocust zijn en honden op hun reukvermogen. Want mensen kunnen beter zien en honden beter ruiken, dat klinkt best logisch.

 

Maar hebben jullie niet ook regelmatig dat je versteld staat hoe goed je hond ziet?! Ik heb regelmatig dat Nero iets veel beter ziet dan ik. Zoals tijdens het laatste rondje 's avonds in het donker, dan staat Nero ineens stil en kijkt in de verte naar een grasveld met een boom. Dan probeer ik te achterhalen wat hij ziet, en na een halve minuut kom er ik pas achter dat er een zwarte kat half achter die boom staat waar hij dan zo op gefocust is. Dan ben ik echt versteld van dat hij dat ziet.

 

In de zomer, als er veel vogels zijn dan kijkt hij in het donker ook graag in de lucht als er vogels overvliegen. Echt bizar dat hij dat zo goed ziet! Herkennen jullie dat ook van je eigen hond? Dat jouw hond sommige dingen beter/eerder ziet dan jij? 

honden page profiel GezondeViervoeterGezondeViervoeter

Honden kunnen een stuk beter zien in het donker dan wij als mensen! Ze hebben namelijk een soort reflecterend laagje over hun oog wat zorgt voor beter zicht in het donker. Ze kunnen bewegende objecten ook een stuk beter zien. hp-smile

Ze zijn wel kleurenblind, ze zien de kleuren blauw, geel en een combinatie hiervan. De rest kunnen ze niet zo goed zien.

 

Edit moderator: link met reclame verwijderd

 

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 21 januari om 10:10 --

honden page profiel DanielleDanielle

" Honden kunnen een stuk beter zien in het donker dan wij als mensen! Ze hebben namelijk een soort reflecterend laagje over hun oog wat zorgt voor beter zicht in het donker. Ze kunnen bewegende objecten ook een stuk beter zien. Ze zijn wel kleurenblind, ze zien de kleuren blauw, geel en een combinatie hiervan. De rest kunnen ze niet zo goed zien.
 
reclame verwijderd door modteam
 

Ah, dat verklaart al een hoop. Dacht echt dat mensen beter konden zien, maar in het donker geldt dat dus niet :) 

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 21 januari om 12:40 --

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik las ergens in een boek dat honden heel erg bijziend zijn (echt rond de -7.00 voor de brildragers onder ons). Ik vind dat zelf eigenlijk moeilijk te geloven, bij -7.00 zie je zowat alleen maar vlekken en ik schat honden hoger in dan dat. Ze nemen wel vooral beweging goed waar. Ik las ook ergens dat ze meer “frames per seconde” kunnen waarnemen. Als zij bijvoorbeeld tv kijken is het geen vloeiend beeld, ze zien flitsen. Geen idee of dit klopt, het was niet echt een betrouwbaar artikel of zo haha. 

Sowieso zijn ze kleurenblind. Mensen zien alleen rood, blauw en geel (en alles wat uit deze kleuren voortkomt). Honden zien alleen blauw en geel. Sommige mensen denken dat honden alles zwart-wit zien, maar dat klopt dus niet.

 

Als honden eenmaal hun neus aan het volgen zijn, zetten ze hun zicht een beetje uit. Als er dan plots iemand voor ze staat dan schrikken ze zich de pleuris. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ze zien idd beter in het donker en pikken beter bewegingen op.

Wat mezelf ook opvalt: ze merken ook veel beter kleine wijzigingen of abnormaliteiten op in een landschap. 

Bijvoorbeeld op de heide. Als dan ergens in de verte een bordje is geplaatst, of een lint rond een boom is gehangen, dan hebben ze dat meteen opgemerkt, terwijl ik dat bijlange nog niet gezien heb. 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Oh ja, vroeger zag Kim heel goed. En ons opvanghondje kon ook supergoed zien. In het donker zien honden veel beter dan mensen (hoewel niet zo goed als katten). Ze hebben vooral minder zicht mbt kleur.

 

Sommige honden zijn ook meer gefocust op zicht, volgens mij. Kim gebruikte haar neus nooit tot ze slecht begon te zien. Nu pas ruikt ze dingen. Eerder deed ze alles op zicht. Ook wel logisch denk ik, want border collie werk is natuurlijk veel op zicht gebaseerd.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Mijn hond is nu 14, dus haar zicht is verslechterd maar toen dat nog goed was vond ik vooral opvallend dat zij echt alles zag. Nu is het sowieso een oplettende hond, die altijd alles in de gaten houdt. Maar als er in een huis bijvoorbeeld iemand boven binnen in een kamer een raam stond te zemen zag zij dat direct. Ze keek naar alles op de grond maar ook naar alles wat boven haar hoofd gebeurde.  Ook ziet ze het altijd direct als de maan heel groot is want daar is ze bang voor. Dan loopt ze de gehele wandeling achterdochtig naar de lucht te kijken.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb altijd wel begrepen dat honden stilstaande objecten niet goed herkennen.

Maar in bewegingen juist weer super goed zijn.

Een stilstaande mens in de verte is een vreemd object maar als die mens begint te lopen herkennen ze ogenblikkelijk als het als mens.

En als het een bekende is, of het baasje, herkennen ze dat ook meteen aan de beweging.

In bewegingen herkennen zijn ze dus ook beter als de mens.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een stilstaande mens in de verte is een vreemd object maar als die mens begint te lopen herkennen ze ogenblikkelijk als het als mens.

Dat wordt idd vaak zo gezegd, maar in praktijk merk ik toch iets heel anders. 

Stom voorbeeldje: een standbeeldje van een hond. Daar reageerde mijn hond ooit al es van ver op, terwijl dat standbeeld toch helemaal niet beweegt. Dus ze herkende dat puur op vorm, want naar echte hond ruiken deed dat beeld uiteraard ook niet. hp-smile

honden page profiel Yara BijtenhoornYara Bijtenhoorn

honden foto van Yara Bijtenhoorn

Als ik een bal gooi, rent Eefje heel blij compleet de verkeerde kant op, en met dat ruiken... Dat doet ze eigenlijk ook nooit... XD Maar ze vind het wel heel leuk en ze kan lekker haar energie kwijtsmile

Volgende forumvraag: Ons wandel-groepje!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^