Bezitterig of beschermend?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Hoi allemaal!
Ben ik even met een topicje.

Marley is mijn eerste hond en ik weet gewoon niet in elke situatie wat nou goed is dus hierbij een vraagje.

We waren net aan het oefenen op het veldje bij ons in de buurt met oefeningen van de hondencursus. Het ging goed, trotse Lotte blije Marley.

Kwam er ineens een grote American bully aangerend die ons echt begon te terroriseren. Opzich een lief beest, maar lakse eigenaar. Die vond het grappig en liep door. Maar die hond bleef keihard tegen Marley aanbotsen en in zn oren happen. Ondertussen hapte hij ook naar mij en besprong hij me. Ik wilde Marley aanlijnen om weg te gaan toen begon die hond op me te springen en in mijn jas te bijten ( uit speelsheid denk ik hoor!!) . Wat ik ook deed hij stopte niet en bleef me bespringen en happen ook naar mn gezicht. Nou Marley vloog die hond dus aan en joeg hem weg, maar daarna bleef hij voor me staan met zn rugharen overeind en bleef die hond aankijken en gromde elke keer als die hond naar me toe wilde komen?

Heb hem aangelijnd en zijn rustig weggelopen.

Maar ik heb hem dus niet gecorrigeerd hiervoor en vraag me af of ik dat had moeten doen? Ik weet wel dat een hond niet moet claimen of bezitterig gedrag moet vertonen naar de baas. Heb ik hem nu aangeleerd dat ik mezelf niet kan redden?

Misschien een stomme vraag , maar als zoiets gebeurt is het toch wel handig om te weten wat je hiermee moet O-)

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

Wat een achterlijke baas weer zeg.. 

 

Ik vind het persoonlijk wel fijn als een hond opkomt voor zijn baas dus ik zou hem er niet in corrigeren maar wel de volgende keer proberen te voorkomen. 

Je had die andere hond dus wel kunnen negeren door continu met je rug naar hem toe te gaan staan en heel erg saai zijn zodat hij zijn interesse in jou verliest. 

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Zou Diesel ook doen hoor.

Als ik een harde brul geef, en die hond blijft klieren, dan vliegt Diesel er ook tussen, en zeker als een hond tegen me op blijft springen.

 

Er loopt hier een man met een mechelaar, die loopt altijd los, komt op ons afstormen en  wilt dan op Diesel klimmen, ik schreeuw dan altijd, wegwezen, gaat hij, dan niets aan de hand, maar blijft hij bezig, dan denkt Diesel, wacht even....

 

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Ik zou in jouw situatie wel proberen om Marley en jezelf te ‘ beschermen’ tegen dit gedrag. Dus niet dat Marley de behoefte voelt om dit op te lossen. 

dus bijv de andere hond vasthouden bij de halsband en de baas roepen. En überhaupt de baas roepen dat jij en je hond dit niet prettig vinden. 

makkelijker gezegd dan gedaan hoor ! je hebt er in ieder geval wel goed aan gedaan om Marley niet te corrigeren ( vind ik ). Marley mag prima signalen geven dat hij vindt dat de andere hond te ver gaat. 

 

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley

honden foto van Lotte & Marley

Ja achteraf denk ik ook ik had die andere hond misschien moeten vastpakken ( negeren was echt heel moeilijk want hij sprong behoorlijk hoog en was erg massief ) , maar moet eerlijk zeggen dat ik het op dat moment een klein beetje eng vond om die hond te corrigeren of te pakken. Hij ging wel uiteindelijk weg toen Marley iets deed dus was stiekem wel blij... Maar wil inderdaad niet dat Marley denkt dat ik zelf niks kan oplossen en hij inderdaad dat maar moet doen :/  Lastige grens vind ik

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Kanttekening. Ik zou niet aanraden om een vreemde (grote) hond bij de halsband te pakken!

Dat is echt een beetje link want best een'dominate' handeling: je komt dicht bij zijn nekvel en aan zn kop; de kans dat hij je daarom zou kunnen bijten is best groot.

Ik kom niet aan andermans hond, ook daarom niet.

Heb ik last van een opdringerige loslopert, dan gebruik ik mijn stem(hard en fel) en ga voor mijn hond staan. En zorg dat ze achter mij blijft.

Jaag de andere hond weg, met veel kabaal. (als het baasje dan nog komt om in te grijpen!)

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

En als je het eng vind om op te treden tegen die grote brutale loslopers (wat heel begrijpelijk is); ga dan altijd wandelen met een papaplu mee.

Dat is een uitstekend middel om honden op afstand te houden en ze veilig en effectief weg te jagen!

(en handig als het ineens regenen gaatwink)

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Maar Lotte, hoe dan ook, je kan veilig in het donker wandelen met Marley, veilig gevoel?

Maar snap je gevoel, het is lastig

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Ogin is ook zo....de baas is vervelend, hij weet dat zijn hond dat doet...soms begrijp ik niets van bazen, Ogin mag niet eens vlaklangs mensen lopen ben altijd bang dat er viezigheid op hun kleding komt, vanaf kleinsaf aan al geleerd, doorlopen....je hond heeft het toch als eenbedreiging gezien en niet een spelend hondengedrag, zeker niet als die hond tegen je opspringt happend, die baas had direct in moeten grijpen....je hebt er goed aan gedaan, even Marley aanlijnen en weggaan...en zeker geen correctie ....laughing   

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

vervelend zeg, wat een eigenaar weer

 

ik zou het denk ik zo zien: jullie kwamen samen in een vervelende, situatie die jullie samen hebben proberen op te lossen. Ik zelf vind dit geen situatie om het gedrag te corrigeren of belonen, het ging zoals het ging.

 

Zelf zou ik bang zijn om nog meer opwinding bij de hond te veroorzaken als ik de hond vast zou pakken en er een gevecht tussen de honden ontstaat, en liever voor wegdraaien kiezen al zal dat misschien niet echt mogelijk geweest zijn in de hectiek. 

Ik heb een paar keer incidenten kunnen voorkomen door opdringerige honden te kalmeren door net te doen alsof ik blij was ze te zien en ze met rustige vriendelijke stem te begroeten. Ze keken me dan altijd verbaasd aan haha, maar kalmeerden wel en ook mijn eigen hond had minder spanning. 

Maar dat zal niet bij elke hond helpen 1x werkte die taktiek absoluut niet. Soms is een flinke brul ook effectief als het een hond is die snel onder de indruk is, maar dat sommige honden vast ook niet interesseren. Lastig.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Mijn hond heeft nimmer een halsband om, en ik zou ook geenandere hond aan zijn halsband pakken, als de hond tegen mij zou opspringen en happen naar me...zou ik toch even op zijn voorpoten staan....of met mijn elleboog en oplawaai geven.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Fysiek geweld tegen een andere hond..surprised..Willemijn, dat is echt geen aanrader en kan je duur komen te staan.

(bv als de eigenaar van die hond moeilijk gaat doen)

En hier op het forum  kan je een berichtje van de modjes oplopen ervoorwink

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Het scheelt dat de hond geen kwaad in de zin had, bij de halsband vastpakken zou de boel misschien kunnen escaleren. Dat ben ik wel met de rest eens. 

Desalnietemin heb ik wel eens een stafford bij de halsband gegrepen die mijn Aila zou gaan grijpen. We belanden samen op de grond in de modder, daar was die wel van onder de indruk. Die had ik niet met mijn voet tegen kunnen houden. Dus ik denk dat het ook van de situatie afhangt. 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Fysiek geweld tegen een andere hond....Willemijn, dat is echt geen aanrader en kan je duur komen te staan.
(bv als de eigenaar van die hond moeilijk gaat doen)
En hier op het forum  kan je een berichtje van de modjes oplopen ervoor
  "

Wat doe je dan met de paraplu? Ben hier benieuwd naar want ik vind dat een goed advies.

Ik ben in het verleden er twee x tussen gesprongen toen mijn spets werd aangevallen en nee toen was ik niet lief en ik reageerde in mijn verdediging naar mijn hond, en nee, dan denk je niet na 100% adrenaline.  Mijn hond daar moet je niet aankomen en ik heb er zeker weten gaatjes in mijn hond door voorkomen.

1x een bordeauxl dog, inderdaad bij de halsband gegrepen, hoe zwaar is zo,n volwassen reu in aanval modus? We lagen toen samen onder de hond, ik flink geschaafd maar heb mijn hondje van 15 kg, kunnen beschermen.  Pas minuten laater kwam de baas er aan, doetieandersnooit. 

En 1x een dh die bovenop mijn spets sprong al grauwend. Baasje had geleerd, nooit je hond ophalen en stond op 20 meter afstand te schreeuwen dat de hond was gesteriliseerd en alleen wilde spelen. Nou een spelende hond herken ik heus wel.  Dus ook daar moest ik het oplossen. Met zijn volle gewicht op mijn toen inmiddels oude en zieke hond. Nou eerlijk, dan denk je niet na. Ik heb deze hond in eerste instantie een brul gegeven, reageerde hij niet op in tweede instantie op hem ingelopen en gedreigd te schoppen,  vervolgens keerde de  hond zich tegen mij. Baasje deed 0,0, dus nog een brul en gelukkig toen verdween hij. Ik heb mazzel gehad. Deze hond is een paarmaanden later afgemaakt omdat hij een kind erg had gebeten. Tja. 100% schuld vd baas ben ik bang voor. .

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Dobry, goede tip!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Fysiek geweld tegen een andere hond....Willemijn, dat is echt geen aanrader en kan je duur komen te staan.
(bv als de eigenaar van die hond moeilijk gaat doen)
En hier op het forum  kan je een berichtje van de modjes oplopen ervoor
  "

Ben van de week ook over gekieperd door een hond, nee je mag een hond niets doen ook zijn baas niet, helemaal gelijk...mag je dan wel een paraplu gebruiken zoals je voorstelde ? 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Paraplu: je kunt hem gebruiken om afstand nemen af te dwingen. Hou de plu horizontaal voor je met gestrekte arm.

Een soort ' slagboom'

Afschrikken: maak zwaaiende bewegingen voor je; alsof je aan het schermen bent. 

De stuipen op het lijf jagen als het echt een engerd of bozerd is:hou je plu 'in de aanslag' voor je. Wacht tot de hond op je toe komt rennen en klap dan ineens; vlak voor de snufferd van de hond, het scherm openklappen.

Nou , die schrikt zich lam hoor, en zal het hazepad kiezenwink

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Ik gebruik geen geweld, mijn twee honden zijn aangevallen door twee honden, eigenaars konden de honden niet de baas, ogin dr oor vijf hechtingen, bams allebei de wangen kapot gebeten, nee je mag niets doen, gen fysiek geweld gebruiken, lotte had het erover dat de hond naar haar gezicht hapte....een paraplu mag ? Het ligt zeker aan de omstandigheden hoor.     Zelfs van de week dat ik lag, heb ik de hond niets gedaan, maar als een naar mijn gezicht hap, tja.     

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Willemijn, als je in dergelijke situaties geweld gaat gebruiken tegen die hond maak je de situatie alleen maar erger.

Die hond zal nog kwaaier worden en je nog meer willen aanvallen.

Dat alleen al.

Het is niet de goede reactie in een dergelijk conflict.

honden page profiel Paul (Eefke)Paul (Eefke) 3 doggies

honden foto van Paul (Eefke)

Wees blij dat je zo'n hond hebt. Je kunt je veilig bij hem voelen. Die baas is een grote aso. Zoiets doe je niet. Ik heb wel eens een keer een andere hond aangelijnd d.m.v. een lus in de riem. ik ga niet een vreemde hond bij de halsband pakken. Eefke dus los naast mij. De hond liep steeds verder met me mee naar de parkeerplaats. Je wilt niet dat die daar wordt plat gereden dus maar weer teruggelopen. Op een gegeven moment kwam ik de baas tegen en heb hem z'n hond weer overhandigd. Hij voelde zich wat gênant.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Willemijn, als je in dergelijke situaties geweld gaat gebruiken tegen die hond maak je de situatie alleen maar erger.
Die hond zal nog kwaaier worden en je nog meer willen aanvallen.
Dat alleen al.
Het is niet de goede reactie in een dergelijk conflict. "

Er is nog nimmer een conflict ontstaan...ik ben altijd de rust zelve, ik heb een grote hond die voor mij in de bres springt....niet overdrijven dat ik een hond heel wat aandoet..laughing     hoevaak ik hier niet op hp lees dat als een hond met een aanloop aan komt stormen dat ze dan een schoenmaat gebruiken...daar ga je toch ook niet met een vingertje omhoog staan ....ik heb nog nimmer een hond wat aangedaan..maar als men mij te na komt ja dan grijp ik tuurlijk in...gelukkig nog nooit gebeurd.   De baas had moeten ingrijpen bij Lotte, wat als lotte zich niet staande had kunnen houden, en die hond tegen dr op springt.   Van de week mij overkomen maar deze hond had geen kwaad in de zin, was gewoon een stuiterbal..geen kwade hond.

honden page profiel Paul (Eefke)Paul (Eefke) 3 doggies

honden foto van Paul (Eefke)

Ik geef je groot gelijk Willemijn. Ik heb het een keer gehad dat ik met vrouw, kleinkinderen en Eefke in het bos liep en er vier husky's op Eefke sprongen, haar tegen de grond werkten en haar begonnen te slopen. Dat is bepaald geen leuk gezicht. Kleinkinderen doken angstig achter mijn vrouw. De bazin stond aan de andere kant van het meertje te fluiten. Ik heb altijd het tuig en riem in een bundel en dat met een harde schreeuw op één van die koppen gegooid. Gelukkig hielden ze toen op. De husky's renden toen weer weg en wij konden gelukkig weliswaar geschrokken teruglopen. De bazin heb ik niet meer gezien.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Hoi allemaal!
Ben ik even met een topicje.

Marley is mijn eerste hond en ik weet gewoon niet in elke situatie wat nou goed is dus hierbij een vraagje.

We waren net aan het oefenen op het veldje bij ons in de buurt met oefeningen van de hondencursus. Het ging goed, trotse Lotte blije Marley.

Kwam er ineens een grote American bully aangerend die ons echt begon te terroriseren. Opzich een lief beest, maar lakse eigenaar. Die vond het grappig en liep door. Maar die hond bleef keihard tegen Marley aanbotsen en in zn oren happen. Ondertussen hapte hij ook naar mij en besprong hij me. Ik wilde Marley aanlijnen om weg te gaan toen begon die hond op me te springen en in mijn jas te bijten ( uit speelsheid denk ik hoor!!) . Wat ik ook deed hij stopte niet en bleef me bespringen en happen ook naar mn gezicht. Nou Marley vloog die hond dus aan en joeg hem weg, maar daarna bleef hij voor me staan met zn rugharen overeind en bleef die hond aankijken en gromde elke keer als die hond naar me toe wilde komen?

Heb hem aangelijnd en zijn rustig weggelopen.

Maar ik heb hem dus niet gecorrigeerd hiervoor en vraag me af of ik dat had moeten doen? Ik weet wel dat een hond niet moet claimen of bezitterig gedrag moet vertonen naar de baas. Heb ik hem nu aangeleerd dat ik mezelf niet kan redden?

Misschien een stomme vraag , maar als zoiets gebeurt is het toch wel handig om te weten wat je hiermee moet O-) "

Dat deed Faro ook, hij kon met alle honden, zelfs als ze wilde vechten dan kon hij dat aan en gebeurde er niks, maar zodra ze tegen mij aansprongen werd het een andere hond, lief, maar wel eng, want ik wilde niet dat hij door mij in de problemen kwam, want een andere hond kan terug bijten en dan echt.

Ik jaag alle honden weg met mijn stem, op voorpoot staan, de hond kan zijn voet breken, papraplu, de hond kan ook gewoon de paraplu aanvallen, ook omdat hij schrikt.

Eigenlijk moet je kalm er zelfverzekerd zijn, rechtop staan, en wegwezen jij!! Dat werkt het beste, maakt toch indruk blijkbaar.

Nu met Sam doe ik het regelmatig, Sam zit netjes aan de lijn, en de loslopers komen op hem af, dat kan fout gaan en dat wil ik voor zijn, je moet alleen wel altijd op je hoede zijn voor loslopers.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

nee hiervoor hoef je je hond niet te corrigeren.

Marley mag best zijn grenzen aangeven in zo'n situatie...en greep ook pas in na dat het al even aan de gang was.(keurig)

Hij was ook duidelijk niet uit op de hond beschadigen maar om de hond te vertellen..je gaat te ver

Gelukkig begreep de andere hond de boodschap en bleef deze daarna op afstand.

Jij hebt zelf ook je uiterste best gedaan en gehandeld zo goed en kwaad als het ging.

Tuurlijk wil je dit soort dingen voorkomen omdat het ook fout kan gaan en wel in een gevecht eindigen.

Maar dit klonk niet als een valse hond maar een hond zonder grenzen met lakse eigenaar.

Ik heb overigens wel degelijk een flinke hond, die aan kwam stormen om te belagen aan halsband gepakt en aan mijn lijn gezet met succes.Dit doe ik meteen ...voor ze de kans krijgen te belagen en als mijn brul geen succes heeft.(en eigenaar niks doet.)Ik liep met een angstige hond en de drukke typjes terroriseerde hem als ze de kans kregen.

Ik had mijn angsthaas geleerd niet te vluchten maar bij mij te komen ivm al een keer een kanaalbloeding aan een hoektand opgelopen door over de kop gelopen te worden ivm belaagd door een herder met lakse eigenaar die dat wel grappig vond.

en ook wel eens een elleboog uitgestoken ivm ik met mijn eigen angstige hond in de armen stond en er gesprongen en naar hem en mijn gezicht werd gehapt werd ondanks afdraaien.Tja toen stuiterde die hond af tegen mijn elleboog..en hield op.

Dat is zelfverdediging..geen dierenmishandeling

Als de baas niet ingrijpt wat moet je dan?

Over het algemeen spot ik dat soort druktemakers al  op flinke afstand en mijd ik ze als ik kan...of stuur ze inderdaad met stevige stem terug.

Maar heel soms heb je geen keuze 

Het liefst mijd ik ze..je leert ze ook wel herkennen.

Echt sommige mensen zouden geen hond moeten mogen hebben.

Het is te belachelijk voor woorden dat een eigenaar zijn/haar hond mensen of andere dieren laat belagen.

 

 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Paraplu: je kunt hem gebruiken om afstand nemen af te dwingen. Hou de plu horizontaal voor je met gestrekte arm.
Een soort ' slagboom'
Afschrikken: maak zwaaiende bewegingen voor je; alsof je aan het schermen bent. 
De stuipen op het lijf jagen als het echt een engerd of bozerd is:hou je plu 'in de aanslag' voor je. Wacht tot de hond op je toe komt rennen en klap dan ineens; vlak voor de snufferd van de hond, het scherm openklappen.
Nou , die schrikt zich lam hoor, en zal het hazepad kiezen "

tot ie een keer niet hard genoeg remt en tegen die punt aanloopt en evt een oog mist daarna tongue-out

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" Paraplu: je kunt hem gebruiken om afstand nemen af te dwingen. Hou de plu horizontaal voor je met gestrekte arm.
Een soort ' slagboom'
Afschrikken: maak zwaaiende bewegingen voor je; alsof je aan het schermen bent. 
De stuipen op het lijf jagen als het echt een engerd of bozerd is:hou je plu 'in de aanslag' voor je. Wacht tot de hond op je toe komt rennen en klap dan ineens; vlak voor de snufferd van de hond, het scherm openklappen.
Nou , die schrikt zich lam hoor, en zal het hazepad kiezen "

Bij sommige honden is zwaaien met je armen of slaande beweging maken met een plu of stok nu juist een trigger. Sommigen zijn er zelfs juist op getraind om dan juist te reageren of zich niet af te laten schrikken.

Heel eerlijk, wat ik niet wil dat mijn eigen hond bij mij doet, dat wil ik al helemaal niet accepteren van een voor mij vreemde hond. In ellebogen/jas happen of zo hoog springen dat ze mijn gezicht bijna kunnen raken dat gaat mij te ver. Als eigenaar/baas haal je je eigen hond in zo'n geval op vind ik, en als ze dat niet doen dan zorg ik er zelf wel voor dat het gedrag stopt. Dat doe ik trouwens liever zelf dan dat mijn hond erop zou reageren.

Uiteraard weer afhankelijk van de intentie van de hond, een die komt om op mijn hond of op mij te klappen zal ik anders op reageren dan een jolige puber die erg opgewonden is en als een stuiterbal zichzelf op staat te fokken.

 

In geval van TS omdat ze zelf aangeeft dat ze inschatte dat de hond het uit baldadigheid deed had ik hem wel bij de nek of halsband gepakt en laag geduwd met een stem verhef.

Eigenlijk had ik waarschijnlijk al eerder een grote mond opgezet. Het is soms wonderbaarlijk hoe vreemde ogen en commando's kunnen dwingen. Zeker jonge honden verwachten niet dat er ineens een boze AF of ZIT! komt van een vreemd persoon. En negen van de tien honden kennen dat commando wel. Dan met een beetje mazzel heb je ze gelijk uit de hypermodus en zijn ze weer bereikbaar voor de baas.

 

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik hoef zulke verdedigingen (zoals met de plu)ook heel niet toe te passen als jij je hond onder controle hebt als je ons tegenkomtwink

Maar is dat niet zo en gedraagt je hond zich zeer opdringerig of zelfs dreigend en aanvallend naar ons, dan kies ik mijn middelen totdat de baas zelf ingrijpt. 

Middelen die erop gericht zijn om schade te voorkomen en vooral de kwestie niet verder te laten escaleren. Want als mijn hond het echt zat gaat worden zal zij ook gaan ingrijpen en dan zijn de rapen gaar want de vlam in de pan, dan wil niemand. 

 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" Ik hoef zulke verdedigingen (zoals met de plu)ook heel niet toe te passen als jij je hond onder controle hebt als je ons tegenkomt
Maar is dat niet zo en gedraagt je hond zich zeer opdringerig of zelfs dreigend en aanvallend naar ons, dan kies ik mijn middelen totdat de baas zelf ingrijpt. 
Middelen die erop gericht zijn om schade te voorkomen en vooral de kwestie niet verder te laten escaleren. Want als mijn hond het echt zat gaat worden zal zij ook gaan ingrijpen en dan zijn de rapen gaar want de vlam in de pan, dan wil niemand. 
  "

Wees gerust, van mijn hond heb je geen last. Maar ik zei alleen dat wat jij voorstelde om te doen niet helemaal handig kan uitpakken bij bepaalde honden. Soms ontkom je er gewoon niet aan om fysiek in te grijpen als je je eigen honden wilt beschermen. (Of escalatie met je eigen honden wilt voorkomen)

Ik vind jouw advies om te gaan zwaaien met je armen gewoonweg niet het meest handige advies, of dreigen met een paraplu.

Ik reageer ook juist vanuit mijn eigen ervaringen. 

Maar ik heb meer aanvaringen gehad met honden die kwamen om te provoceren of soms gewoon om te matten. En wat je zegt, dat wil je niet, je wilt niet dat de vlam in de pan schiet. En kleine hondjes kun je dan nog wel mee dealen, maar de grotere massievere honden die niet onder controle van de baas staan, dat vind/vond ik nog wel een ding hoor. 

Sennenhonden met twee reuen om mijn reu heen, beauceron los op straat in de nacht die de aanval inzette, andere kruising mechel die kwam om te matten, bouvier die ook wilde aanvallen. Het zijn nou niet types die je met een "doe eens lief" ervan weerhoud om te stoppen. En helemaal al niet leuk als je merkt dat de eigenaar geen reet te vertellen heeft over de hond.

"Vervelende" in mijn geval was dat ik ook geen doetjes had. En ja, ik wil zo'n escalatie voorkomen, of voorkomen dat mijn honden destijds eerder reageerden dan die honden. Is niet altijd gelukt. Die losse op straat in de nacht kon ik niet afweren. Hij ging voor mijn reu, dus heb ik mijn teef kort gehouden anders hadden we drie knokkende honden gehad. Maar je hebt er niets aan als honden aan de knok kunnen gaan, of dat je eigen honden zichzelf moeten verdedigen of denken jou te moeten verdedigen.

Ben zelf helemaal geen type om andere honden weg te trappen of zo, en dat is zeker in veel gevallen niet nodig. Maar je moet wel weten hoe je het kunt voorkomen, en in ieder geval voor jezelf een grens gaan trekken wat je accepteert van een vreemde hond en wat niet én in hoeverre je eigen honden reageren.

Hond van TS deed het m.i. netjes. Type wat ik had en heb hadden als ze de kans hadden gekregen iets minder mild gereageerd op de hond, dat is ook iets om rekening mee te houden denk ik altijd maar.

 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Oh en ik denk dat Marley beschermend reageerde, niet bezitterig. Jij kreeg die hond niet bij je weg, de hond werd steeds drukker. Marley voelt aan dat jij het niet meer fijn vond en reageerde.

Fijn dat deze jonge hond de signalen van Marley wel accepteerde, maar het had ook anders kunnen gaan als de hond dus die signalen ook niet had geaccepteerd en de uitdaging had aangegaan.

Daarom dus beter voor jezelf opkomen zeker als een hond bij jou als mens aan het "etteren" is. Goed dat Marley dit deed, maar laat het geen gewoonte worden. En Marley is nog gewoon sociaal en vrij en blij met andere honden, probeer dat zo te houden. 

Mijn eigen fout is ooit geweest dat ik na een confrontatie/conflict heel behoudend ben gaan worden met andere hond contacten, je gaat er op een bepaald moment gewoon "op lopen". Als je zelf de controle houdt en je hond kent en weet wanneer je in moet springen en wanneer niet, loopt dat een stuk fijner.

 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

" Willemijn, als je in dergelijke situaties geweld gaat gebruiken tegen die hond maak je de situatie alleen maar erger.
Die hond zal nog kwaaier worden en je nog meer willen aanvallen.
Dat alleen al.
Het is niet de goede reactie in een dergelijk conflict. "

Ik zou niet weten waarom; als een hond degene is die jóu zo hysterisch benadert, dan is een wegjaagactie precies wat logisch en verwacht is bij honden onderling? Vergelijk met een snauw/hap van een andere hond, een brul met been ervoor/elleboog (zodat ze tegen je opbotsen) is ons menselijke niet-schadelijke alternatief met dezelfde soort impact. En als het echt aanvallen is, dan zal een hond daar echt niet mee ophouden als je hem probeert te negeren.

 

Ik ben beslist niet voor geweld, wanneer dan ook, maar als iemand mijn hond of mij fysiek aanvalt, dan zal ik haar en mij fysiek verdedigen indien nodig. En dat snappen andere honden volgens mij ook prima.

Volgende forumvraag: dominante ridgeback
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^