hondenras kiezen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NelissaNelissa

Hallo

Wij zijn een gezin met jonge kinderen (jongste is 6) en aan het oriënteren voor een hond. De puppytests zeggen dat een labrador de beste match is. Maar die voelt ook wel een beetje als een "veilige" keuze. Wij zijn niet echt ervaren (ik ben wel vroeger opgegroeid met schotse collie in huis en hebben familie met honden) maar denken wel dat wij, met behulp van de hondentrainingen e.d., best wat aan kunnen(consequent en bereid om te leren). We wonen in een ruim huis met normale tuin en veel groen in de buurt. En we hebben een kat wink

De Australian shepherd en Zwitserse (witte) herdershond vinden wij het mooist. Zijn deze rassen nu wel of niet aan te raden?
Op internet zie ik vaak dat het geen beginnershond is maar dat zijn de meeste honden naar mijn idee niet. Kleine honden vinden we niet bij ons passen.

 

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Naast dat jullie de witte herder en de australian sheperd mooi vinden... 

 

kijk eens naar wat je met de hond wil doen ! 
wat hebben jullie te bieden ? En wat verwachten jullie van een hond ? 

Vanuit daar zou ik verder zoeken wat voor ras er bij jullie past. Dus zou de keuze niet zozeer baseren op uiterlijk hp-shiny

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Die hondentesten zeggen niet zoveel, daar komen alleen de meest voorkomende honden in voor.

Heel veel andere geschikte rassen geven ze dus niet aan.

 

Wat willen jullie met de hond gaan doen?

Afhankelijk daarvan is het makkelijker een ras aan te raden denk ik.

 

Moet de hond veel alleen zijn?

Willen jullie elke dag zo'n 1 a 1.5 uur met de hond wandelen, zorgen dat hij zijn energie en werklust kwijt kan.

Met de hond op cursus, hondensport o.i.d.?

Sommige rassen zijn typische werkhonden, die zijn dan echt niet makkelijk als je daar verder weinig mee doet.

 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Zou je misschien wat meer over jullie kunnen vertellen? Op basis daarvan kunnen we dan kijken of we misschien een ras weten wat goed bij jullie past :) 

 

Bijvoorbeeld wat jullie allemaal met de hond willen doen, wat doen jullie allemaal met het gezin en kan de hond daar een onderdeel van zijn? Drukke omgeving/stad of juist rustig? Wandelmogelijkheden? Hondensporten etc. 

honden page profiel NelissaNelissa

Wij werken veel vanuit huis(ook voor corona), mijn man is eigenlijk altijd thuis. We draaien onze hand niet om voor een stevige wandeling, al zou een hond dit nog frequenter maken. Ik ga er vanuit dat een hond niet of heel weinig alleen is. Thuis lekker op de bank is iets wat we savonds graag doen, de hond mag er dan lekker bij.
Hele waakse honden vind ik niet heel leuk, maar ja hij hoeft ook niet iedereen al kwispelend te verwelkomen.
Ik heb me nog niet in alles verdiept, maar een hondensport is zeker een optie. sowieso eerst cursus.


Ik wandel vaak met mijn zus en haar corgi, dus overweg kunnen met andere honden is belangrijk. We wonen in een rustige stad/dorp aan de utrechtse heuvelrug en de veluwe, waar we graag de bossen in gaan.
Intelligentie vinden we belangrijk en willen daar ook de nodige aandacht aan geven. Goed met de kinderen om kunnen gaan, maar volgens mij heeft dat ook erg met opvoeding te maken. 

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~ Britt, Maui & Fanu ~

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

https://www.gekophonden.nl/honden-rassentest/welk-ras-past-bij-mij/

Welke rassen komen eruit als je deze test invult? Ik vind persoonlijk deze test best wel kloppen. Probeer hem wel in te vullen met het hele gezin in gedachte. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je consequent bent, maar zijn je kinderen dit bijvoorbeeld ook? Kijk dus echt eerlijk naar je situatie, dan komt er een heel reëel antwoord uit vaak!   

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik vind dat er niets als een 'beginnersras' bestaat. Ga gewoon voor het ras waar jullie de beste klik mee hebben! Ga eens langs bij een Australische herder en een Zwitserse Witte herder fokker, deze kunnen jullie ontzettend veel over het ras vertellen en besluit naderhand daar van. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Eens met bovenstaande reacties. Beginnershond bestaat niet echt. Ik ken mensen met 30 jaar “ervaring” die een makkelijke hond alsnog weten te verpesten en ik ken beginners die het super doen met een herplaats stafford met rugzak. Het staat en valt bij hoeveel je je wil inzetten en hoe leerbaar je bent. (Lukt iets op de ene manier niet, dan doe je het op een andere manier). En uit je openingspost schat ik in dat dat wel gaat lukken. 

Aangezien je kinderen hebt zou ik voor een vriendelijk uitziend ras gaan. Als zij vrienden op bezoek krijgen zou het vervelend zijn als deze bang voor de hond zijn. 
Verder vooral fokkers bezoeken om een ras in het echt mee te maken. Rasbeschrijvingen online kunnen soms een te rooskleurig beeld geven.

 

Kijk naar hoeveel je een hond te bieden hebt. Denk aan energieniveau, vachtverzorging, kosten (grote honden zijn duurder dan kleine honden). Wat voor verwachtingen heb je van de hond: moet die mee kunnen op visite, terrasjes etc. Wil je er fanatiek mee gaan sporten? Allemaal dingen die je je kunt afvragen. 

Over de labrador kan ik je wel wat vertellen. Het is over het algemeen een stabiele hond en heel veelzijdig. Ze passen zich makkelijk aan hun omgeving aan. Het zijn allemansvrienden, maar slaan daarin ook wel eens door. Als je daar niet adequaat mee om gaat rennen ze op mensen en honden af, “spelen spelen spelen?!!”
Ze zijn makkelijk trainbaar, maar dat betekent niet dat ze gehoorzaam geboren worden. Verkeerd gedrag is namelijk ook makkelijk ingeprent ;) Ze zijn dol op water en modder. Je kunt met ze gaan sporten, maar ze zullen fysiek gezien niet de uitblinkers van de groep zijn. Ze zijn wel toppers in jachttraining en gehoorzaamheid. 
Ze zijn makkelijk in de omgang. Aangezien ze niet snel ergens van onder de indruk zijn, kun je ze overal mee naar toe nemen (mits opgevoed). Mijn labrador kan met alle dieren omgaan. Paarden, katten, schapen. Ze vindt het allemaal leuk en begroet ze vriendelijk, zonder op te willen jagen.
Ze verharen best veel. Vaak gaan mensen er van uit dat een korte vacht makkelijker is in huis. Dit is niet waar in het geval van de labrador. De vacht is kort en puntig, blijft overal in zitten. Langharige honden laten meestal hun vacht los in plukjes, waardoor het makkelijker op te ruimen is. Labradors hebben veel energie. Die van mij heeft tenminste één  lange losloop wandeling per dag nodig van een uur. Meestal lopen we meer en komen we aan 2,5 uur per dag.
Labradors zijn erg voergericht en hebben de neiging om dik te worden. 

honden page profiel KlaraKlara

Aussies zijn prachtig maar hebben een totaal ander karakter dan een labrador. En pittige randjes die gewoon niet altijd even leuk en handig zijn. Daar komt ook dat geen beginnershond vandaan. Ik denk dat dat niet zozeer met ervaring heeft te maken maar meer met accepteer je ook de minder leuke kanten van een ras en passen die bij je. Mijn aussies vinden echt niet iedere hond leuk en hebben een manier van spelen die ervoor zorgt dat ook niet iedere hond hen leuk vindt. Hoeft ook niet van mij, ik lijn ze vaak aan en zoek rustige plekken op. Ze drijven en dat moet je in goede banen leiden. De jongste heb ik bijvoorbeeld moeten afleren om niet in enkeltjes van rennende kinderen te hangen. Het ras is eenkennig al zijn er types die dat niet hebben.  Hier zijn ze alle drie waaks en variëren van heel eenkennig tot vriendelijk maar afwachtend.  En blaffen doen ze het liefst de hele dag ( maar dat mag niet van mij.) Het zijn werkhonden.  Met wandelen krijg ik ze nooit echt  moe en voldaan. Wel met behendigheid, speuren en domme truukjes leren. De opvoeding is de eerste twee jaar hard werken, ze zijn reteslim en weten prima hoe ze jou moeten trainen om hun zin te krijgen. Ze bemoeien zich overal mee en zijn erg aanwezig. Ik heb heel veel mensen zien worstelen met een aussie omdat ze met verkeerde verwachtingen aan het ras beginnen. Slim is niet gehoorzaam, werken is niet wandelen en het zijn schatjes die er lief uit zien  maar kunnen ook felle waakse herders zijn met behoorlijk wat pit. Wil niet zeggen dat ik ze afraad. Ik vind ze fantastisch. Maar wil je wel gewoon het eerlijke verhaal vertellen. Die puber van mij kan afentoe echt achter het behang en is dan weer de liefste en leukste ooit. Maar als ik kleine kinderen had had ik niet perse voor een aussie gekozen. 

honden page profiel NelissaNelissa

Bedankt voor de reacties! ik kan me vinden in wat jullie zeggen. Het lijkt me goed om langs een aantal fokkers te gaan inderdaad. De info over de Aussie vind ik waardevol, Klara. Bedankt! Dat ze zo slim zijn weet ik en is voor ons ook wel iets om heeeel goed over na te denken. Volgens mij is er een gezin in de buurt die een aussie hebben, dus zal hen ook eens vragen naar hun ervaringen.
Die test van gekophonden heb ik gedaan, maar ik vond de uitkomst wat vaag met die percentages. Wel goeie info.

Zegt nog niet dat ik me vast pin op deze 2 rassen overigens, maar die komen er voor ons momenteel wel bovenuit. Zal zeker verder kijken!

Mocht iemand ervaring hebben met de zwitserse herdershond, hoor ik het ook graag

honden page profiel Manon, Silver Sky&MalaikaManon, Silver Sky&Malaika

honden foto van Manon, Silver Sky&Malaika

 

513010.jpg

533871.jpg

533873.jpg

Hier een korthaar witte herder(13) en een sheltie(bijna 12).

Malaika kwam er toen ik een jaar of 10 was en mijn broer 12. Hij heeft de puppycursus en vervolg cursus met haar gedaan en toen ik 11 was kreeg ik mijn eigen sheltie Sky waar ik alles mee gedaan heb. Malaika is echt de gezinshond en Sky echt mijn eigen hond.

Ze zeggen ooit dat witte herders nerveus kunnen zijn maar dat vind ik bij Malaika reuze meevallen. Als we ergens zijn houd ze wel graag iedereen bij elkaar als een echte herder maar verder vind ik haar niet nerveus qua piepen enz. Het is wel een heel gevoelig ras net als de sheltie maar het zijn enorme schatten. Malaika heeft sinds kort een nieuw vriendje in de straat, een pupje van misschien nu nog maar 1 kilo maar daar is ze heel lief en voorzichtig mee en dat kleine pupje is dol op haar, echt grappig om te zien. Malaika is naar andere honden en mensen toe ook heel open maar voelt die dingen ook wel goed aan. Onze sheltie bijt af en toe speels in dr om uit te dagen voor spel en ze laat ook echt veel toe maar als het klaar is laat ze wel duidelijk merken van nu heb je genoeg geklierd. 

 

Qua energie niveau zit ze wat lager als mijn sheltie. Mijn sheltie wil echt werken en vond behendigheid fantastisch. Malaika had het misschien ook wel leuk gevonden maar het is toch anders als die will to please van een australian Shepherd, sheltie of border collie. Malaika doet graag iets voor eten terwijl mijn sheltie het echt leuk vind om zo al dingen voor je te doen. Maar lange bos wandelingen hield ze vroeger zeker van!

Ook puzzelen vinden ze allebei geweldig. Maar ook hier zie je verschil in aanpak van de honden. Sky zie je echt denken terwijl Malaika een wat lompere aanpak heeft. Maar slim is ze zeker, ze heeft alleen wat minder geduld. Sky is op deze leeftijd ook nog steeds enorm speels maar dat is ook het karakter van Sky, hij is altijd dol geweest op speelgoed. Voor een herder van 13 doet ze het nog zeker goed maar mijn sheltie van 12 heeft nog steeds zijn super energie niveau en malaika doet het nu voortaan toch wat rustiger aan. Maar je mag natuurlijk ook genieten van je oude dag. 

 

Malaika verhaart wel enorm, ook echt het hele jaar door. Ze gaat dan ook af en toe met de sheltie mee naar de trimmer om even alles goed los te blazen.

 

Maar ik vind het geweldige honden. De sheltie past persoonlijk beter bij mij maar ik zal witte herders altijd fantastisch blijven vindenhp-heart

Een Aussie staat hier op het lijstje voor een eventuele toekomstige hond aangezien ik een hondensport enorm leuk vind om samen te doen. Maar dit kan wel een pittig ras zijn.

Iedere hond is anders, ook binnen het ras maar dat maakt ze ook zo leukhp-smile

 

honden page profiel KlaraKlara

Heb je al eens aan de schotse collie gedacht?

honden page profiel NelissaNelissa

" Heb je al eens aan de schotse collie gedacht? "

Die had ik als kind thuis altijd, vind ik wel super lieve honden (de tweede hield niet zo van veel kinderen om zich heen maar eigen gezin was ze gek op). Maar een iets grovere kop vind ik wel mooier.

honden page profiel NelissaNelissa

 

Manon, bedankt voor je verhaal. prachtige foto's!

Volgende forumvraag: oeps nestje?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^