Overstap van brokken, supplementen nodig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

Daar ben ik weer! 

Een korte samenvatting: Murph is nu bijna 8mnd oud.

In het land waar we wonen kan ik geen fatsoenlijk voer vinden. Het beste wat er te krijgen is, is Belcando (de pup en junior voeren zijn ok). Murph deed het daar goed op, maar wilde het niet eten. Daarom van ellende overgegaan op Royal Canin (ik weet het), gevolg: ontstoken snuit,, ontstoken ogen, mank lopen, futloos. Corticosteroïden en antibiotica erin en het ging weer. Een tijdje rijst groente en vlees gegeven, het leek wel een andere hond! Opeens was ze weer de stuiterbal die ik kende. Toen overgegaan op Josera Kids (ik weet het foot-in-mouth). Dat lijkt iets beter dan Canin maar ook hier ogen wat pussig en mank lopen en geen energie. 

Dus, de conclusie lijkt; geen brokken voor Murph. Tenminste niet die we daar kunnen kopen. Dus dan gaan we over op het standaard Afrikaanse dieet van vlees en rijst. Ze eet dat met veel plezier. Rauw durf ik niet te geven ivm de hygiene omstandigheden in de slagerijen (denk stukken vlees die in de open lucht hangen incl. vliegen er op) en ziektedruk. Dus nu geef ik rund of geit, gekookt met rijst of soms aardappel en afwisselende groente zoals wortel, erwt, selderij, komkommer, etc. Ze kan slecht tegen botten (die komen er weer uit) dus ik ontleed het vlees en peuter alle botten er uit. Soms maak ik daar een bone broth van, en dan kook ik daar het eten in. 

Mijn vraag is nu; als jonge groeiende hond, komt ze daarmee op lange termijn voedingsstoffen tekort? Er wordt in mijn omgeving aangeraden om calcium toe te voegen dmv gemalen gedroogde eierschalen (van onze eigen kippen). Maar weet ook dat een teveel aan calcium juist weer niet goed is ivm groeipijn etc. De reden dat ik zoveel brokken ben blijven proberen is juist zodat ik zeker weet dat ze een complete en evenwichtige voeding heeft. Maar dat gaat dus niet. 

Ik ben nu tijdelijk in NL en kan dus eventueel een voedingssupplement poeder o.i.d. kopen. Wat zouden jullie adviseren? Ik ben evt ook bereid om naar een voedingsdeskundige te gaan, dus aanbevelingen daarvoor zijn ook welkom. Maar ik dacht ik gooi het eerst hier in de groep, volgens mij zitten hier ook veel mensen die zelf maaltijden samenstellen hp-thumbsup

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 2 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

En hond heeft compleet voer nodig, vlees bot en orgaan, tuurlijk kan je het zelf samenstellen, door spiervlees te kopen en orgaan maar ook botten, aangezien je hond dat niet goed verteerd zou ik toch naar een brok kijken....waar woon je dat er geen goede brok te koop is ?   Royalcanin is geen brok die ik zou aanbevelen maar het is ook geen slechte brok dat je hond daar van gaat mank lopen en ontstoken snuit en ogen krijgt...er is toch zeker een dierenarts in de buurt, hebben die geen goede brok in hun praktijk ? Je bent tijdelijk in nederland, mooi kan je een partij brokken meenemen .? Grote zakken zijn zeker lang houdbaar.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat het nuttig is om eerst te weten waar je hond niet tegen kan. Dan weet je welke voedingsstoffen je moet vermijden.

Bij een gezonde hond zou ik zeggen: die hygienische omstandigheden maken niet zoveel uit, een hondenmaag kan wel wat hebben. Maar ik weet niet wat er bij jouw hond speelt, natuurlijk, waarom ie problemen krijgt van bepaalde voeding.

Als je zelf z'n potje kookt: voeg dan niet alleen vlees toe, maar ook al es organen (hart, nieren, long...)

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ja. Daarmee komt ze absoluut voedingstoffen tekort. Bot is een calcium bron en dit hebben ze absoluut nodig. En waar zijn je organen in het dieet? (Lever, nier, hersenen, pancreas zijn secretaresse organen die gegeven moeten worden. En 2 soorten 'spiervlees' is ook niet voldoende, kijk dus of je meer spiervlees toe kan voegen (maag, hart, tong, pens, pezen etc) 

 

Wat je nu geeft is verre van een complete voeding. Daarbij kan een hond ook helemaal niets met rijst en dient het enkel als vulmiddel. 

 

Ik zou niet zomaar gaan experimenteren met zulke diëten. Zet haar op een brok (wellicht kun je bestellen) en zoek intussen uit waar je hond niet tegen kan en verdiep je in de verse voeding.

 

Hygiëne zou ik me geen zorgen over maken. Mijn honden eten ook rottende konijnen op die ze in het bos vinden, een hondenmaag kan écht wel wat hebben. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Tannetje Koning schijnt een goede voedingsdeskundige te zijn. Verder kan ik je niet helpen, ik voer brok.

 

Qua brokken van RC, ik weet niet of je de Anallergic daar kunt krijgen? Misschien nog een optie.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

De honden vroeger werden oud op mee eten met de pot.

 

Maar nu we meer wetenschap hebben zou ik daar ook gebruik van maken en een goede voedingsdeskundige raadplegen. Tannetje Koning idd of iemand als Esther Hagen Plantinga, beiden artsen die ook verstand van voeding hebben.

https://www.nutrissues.nl/

 

Mijn hond krijgt wel rijst en andere granen bij haar voer, ik denk zelf dat het een goede toevoeging is met veel voedingswaarde, mits goed fijngemaakt.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

https://dierenartsdeventer.com/acupunctuur-dieren-linda-boggie/slow-cooking/

Een vriendin van mij heeft een korte cursus bij haar gevolgd over hoe slowcooker maaltijden voor haar hond te maken.

Dus met haar kan je ook even contact opnemen over goede samenstellingen op maat met wat je kan krijgen en er zijn ook youtube filmpjes van

https://www.youtube.com/playlist?list=PLDxkE6BNhMW9kRwmq2g5Z1JS54mqbhqCD

 

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

Super, dank voor jullie adviezen! Heel duidelijk.

Ik was er al bang voor maar het blijkt inderdaad een stuk moeilijker om het goed te doen dan ik dacht. Alle honden daar eten hun hele leven rijst en rundvlees met bot (ook geen groente) dus van de mensen om me heen kreeg ik constant juist te horen van "die van mij is er 14 op geworden, moet je kijken hij is nog super gezond, al mijn honden zijn er oud mee geworden" je kent het wel. Wat je ook zegt @Dobry, vroeger werden honden ook oud met mee eten met de pot. (Maar inderdaad, dat betekent niet dat ik dat nu ook maar moet gaan doen).

Even apart reactie op jullie vragen:

@Willemijn, de dichtstbijzijnde dierenarts is 2,5 uur verder en dat is letterlijk een kamer met een tafel en een koeltasje waar vaccins enzo inzitten. Dus geen voer beschikbaar. De betere dierenartsen wat verder weg verkopen merken als Croque yell. Een grote zak brokken meenemen van hier gaat niet lukken, maar wat ik misschien wel kan doen is van een paar merken een kleinere zak om te proberen. En als dat goed gaat (en ze eet het) dan kijken of ik het kan importeren op de een of andere manier.

@Alaska, dank voor het meedenken en inderdaad, het zou fijn zijn om te weten waar ze dan last van heeft. De dierenartsen komen niet verder dan: voedselallergie. Dus met anallergic kan ik ook controleren of het inderdaad van het voer komt.

@Kees, ze hebben inderdaad anallergic hier, ik heb daar nooit naar gekeken omdat het allemaal voer is voor volwassen honden, en ze krijgt nu nog junior. Maar ga ik zeker proberen! hp-thumbsup

@Pascale, dank voor de uitleg! Murph eet 'stiekem' inderdaad ook rottende kadavers hier in het bos en dat gaat tot nu toe prima. (Bavianenpoep daarentegen... hp-frusty). Ik ben echter toch huiverig voor rauw vlees van daar, in NL is het geen probleem maar daar ben ik dan bang voor ziektekiemen en wormen in lokaal vee (denk aan bv brucellose, salmonella, anthrax, toxoplasma, enz., het is er allemaal aanwezig).

@Dobry en Kees, dank voor de adviezen voor de voedingsdeskundigen. 

Het gaat in mijn omstandigheden daar moeilijk worden om de variatie in diersoorten en vleestypen te geven die nodig is. Dus ik ga inderdaad zoals Pascale ook voorstelt terug naar brok, en dan een anallergeen en misschien nog iets van hier wat ik kan proberen te importeren. Blijft ze dat weigeren dan ga ik met advies van een voedingsdeskundige vers voer doen, en dan zullen we dus om de lokale beperkingen heen moeten werken. 

Ontzettend leuk, in Afrika wonen, maar met dit soort dingen gewoon echt weer uitvogelen en regelen smile

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

" https://dierenartsdeventer.com/acupunctuur-dieren-linda-boggie/slow-cooking/
Een vriendin van mij heeft een korte cursus bij haar gevolgd over hoe slowcooker maaltijden voor haar hond te maken.
Dus met haar kan je ook even contact opnemen over goede samenstellingen op maat met wat je kan krijgen en er zijn ook youtube filmpjes van
https://www.youtube.com/playlist?list=PLDxkE6BNhMW9kRwmq2g5Z1JS54mqbhqCD
  "

Oh deze nog niet gezien, dank je! Ik ga gelijk even kijken

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

" https://dierenartsdeventer.com/acupunctuur-dieren-linda-boggie/slow-cooking/
Een vriendin van mij heeft een korte cursus bij haar gevolgd over hoe slowcooker maaltijden voor haar hond te maken.
Dus met haar kan je ook even contact opnemen over goede samenstellingen op maat met wat je kan krijgen en er zijn ook youtube filmpjes van
https://www.youtube.com/playlist?list=PLDxkE6BNhMW9kRwmq2g5Z1JS54mqbhqCD
  "

Haha! Ik zie het nu pas, Dierenkliniek Deventer, daar heb ik nog gewerkt! (heul lang geleden). De naam Linda Boggie in de link kwam me al zo bekend voor. hp-smile

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 2 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Haha! Ik zie het nu pas, Dierenkliniek Deventer, daar heb ik nog gewerkt! (heul lang geleden). De naam Linda Boggie in de link kwam me al zo bekend voor.  "

Hahaha zo dichtbij de kennislaughing

even weer contact zoeken dus ..ze kan je zeker helpen op maat voor murphy en  iets samenstellen van wat je lokaal kan krijgen.hp-thumbsup

hooguit slowcooker aanschaffen hier hp-wink

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Succes hoor! 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Haha! Ik zie het nu pas, Dierenkliniek Deventer, daar heb ik nog gewerkt! (heul lang geleden). De naam Linda Boggie in de link kwam me al zo bekend voor.  "

wat grappighp-shiny

succes, ik zou zeker eerst overleggen met een voedingsdeskundige evt. per mail, vanwege de slechte ervaringen met brok en bot en niet nu op goed geluk nog eens een brok gaan proberen ook al is het anallergic.  Succes in ieder geval.

 

 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

En ben je al wat verder gekomen?

Ik bedacht me ook nog wat dingen..

Bone broth is super goed trouwens ..je trekt immers de mineralen uit de botten.

Geitenhart en evt ander orgaan kan je misschien ook wel krijgen of kip orgaan.

Kipkarkas is daar ook heel geschikt voor bonebroth

Wel op zo laag mogelijk pitje lang laten pruttelen(echt af en toe een belletje..blub...blub)en dan 12 uur of langer mag ook.. liefst dus een slowcooker ivm sparen van de enzymen en evt grotere botten breken voor het merg en dan in kaasdoek koken ivm evt splinters.Als je veel maakt in porties invriezen als je de mogelijkheid hebt...bv in ijsklontjes bakjes en eenmaal bevroren overdoen in een zakje als deelblokjes.

Ik neem aan dat je de bouillon bij het eten geeft.

Verder zou ik de eieren gewoon rauw met schaal  geprakt geven ivm van eigen kippen.Gekookt ei wordt niet goed opgenomen en schaal splintert.

Gedroogde schaal mag wel...en kan ook als je hond geen ei verdraagt.

Meestal zijn honden overigens evt intolerant voor eiwit maar niet voor eigeel

In principe mag je gerust 1 ei per 10 kg per week geven volgens de barf normen..en de dooier zit ook nog eens veel voedingstoffen in..zeker rauw.

Zijn ook wat groenten en zaden met  calcium (bv chiazaad,broccoli,chinesekool,spinazie)of hier en daar wat geitenyoghurt

Dat kan je ook zelf maken door simpelweg kopje geitenyoghurt in liter geitenmelk van 43 graden celsius te doen en dan goed inpakken met handdoek en afdekken met plastic op warme plek 8 uur tot 16 uur wegzetten.( de kom in grotere kom zetten en heet water in de buitenste kom gieten)Dat zit meteen boordevol voedingstoffen ivm gefermenteerd en de lactose is er grotendeels uit.Rauwe verse melk eerst de kook erover en dan af laten koelen tot 4 graden celsius.(ook de yoghurt kan je invriezen in deelblokjes)

chiazaad zit vaak in kippenvoer dus misschien wel te krijgen los in nederland voor redelijke prijs.(een kilo doe je al heel lang mee.( en als je echt je best wil doen dan laat je het paar dagen kiemen door het beetje vochtig te maken  en in dubbel gevouwen vochtige doek te doen paar dagen en dan af te spoelen met schoon water maakt het nog makkelijker opneembaar)hennep zaad ook heel gezond en pompoenpitten en zonnebloempitten gemalen of gekiemd.

boekweit en havermout af en toe.

en beetje peulvruchten erbij dan ben je al een heel eind op weg met een compleet en afwisselend  menu.

Ik zou zelf liever aanvullen met voeding ..dat wordt beter opgenomen en verdragen vaak dan bv een multivitamine poeder

Er zijn trouwens ook best veel onderzoeken gedaan naar dat ras honden vaak goed gedijen op locale dieeten van hun oorspronkelijke herkomst.

Zo zal een hond uit het verre oosten het vaak beter doen op bv vis en rijst..en een ander ras weer op aardappel en vlees.

Dat komt omdat het microbioom zich generaties lang aangepast heeft op de restjes van de mens en je microbioom neem je over van je moeder.Je ziet het ook terug in mensen...Mensen uit verre oosten zijn vaker lactose intolerant..en hier in west europa wordt het door merendeel goed verdragen.

 

edits..wat spelfouten en aanvullingen

honden page profiel MurphyMurphy

honden foto van Murphy

Ha Roos,

Dank voor de aanvullingen! Ik zie dit nu pas nu ik wat door oudere verhalen aan het bladeren ben. Hierbij dus een update:

We hebben ontdekt waar haar allergie vandaan komt; schaap & geit. Zo lang we daarbij weg blijven gaat het goed. En ze heeft in mindere mate allergie voor iets anders, ik ben er nog niet uit wat het is. Misschien granen.

Ze heeft nu een goede hypoallergene brok (100% varken), waar ze het echt goed op doet. Helaas importeren de dierenwinkels hier volgens mij losse pallets ofzo, want ze hebben vaak van een type voer 2 of 3 zakken, en dan is het weer op. En komt het ook niet meer terug. Dus dat hypoallergene voer is weer op, en ik ben momenteel een andere brok aan het testen. Maar daar kom ik wel uit hopelijk smile

 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Kan je geen premix kopen om bij het vlees en rijst te doen? Lijkt me de makkelijkste optie om zelf eens mee te nemen op een vlucht

Volgende forumvraag: Juiste keuze voeding
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^