Castreren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TessaTessa

honden foto van Tessa

Hallo, 

Wij zitten erover na te denken om onze pup van 6 maanden te laten castreren. Hij vertoont echt dominant gedrag. Nu hoor ik verschillende verhalen dat er ook nadelen aanzitten. Zoals het lelijk worden van de vacht, dat ze dikker worden en een stuk minder actief zijn. Wie heeft hier ervaring mee? 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Wat noem jij dominant gedrag als ik vragen mag? Weet je waarom je hond zich zo gedraagd.

 

Aan castreren kunnen wel eens nadelen zitten, het gedrag kan ook versterkt worden. Ik heb het zelf nog nooit mee gemaakt. Echter vind ik het wel erg belangrijk dat je een hond eerst volledig laat uit groeien zowel lichamelijk als geestelijk.  

honden page profiel DanielleDanielle

Ik zou een hond niet voor de volwassen leeftijd castreren. Jouw pup zit of komt bijna in de puberteit, de hormonen heeft hij nodig voor onder andere spieropbouw, etc, om uit te groeien tot een volwassen hond. Het 'dominante' gedrag kan bijvoorbeeld ook onzekerheid zijn of gewoon zijn puberteit. Als het onzekerheid is, vererger je zijn gedrag door hem te castreren. 

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Met 6 maanden al? Keus is aan jou natuurlijk maar lijkt mij dat ze die hormonen nog wel nodig hebben tijdens hun groei en ontwikkeling. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Wat noem jij dominant gedrag als ik vragen mag? Weet je waarom je hond zich zo gedraagd.
 
Aan castreren kunnen wel eens nadelen zitten, het gedrag kan ook versterkt worden. Ik heb het zelf nog nooit mee gemaakt. Echter vind ik het wel erg belangrijk dat je een hond eerst volledig laat uit groeien zowel lichamelijk als geestelijk.   "

Begint waarschijnlijk gewoon een beetje te puberen. Alles wordt al snel dominant gedrag genoemd.

Ben het verder helemaal met je eens, eerst volledig uit laten groeien.

Dan eventueel een chemisch implantaat om te zien of het überhaupt wel effect heeft.

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

Ik zou echt wachten tot hij volwassen is. Ik vind het sowieso vaak onzin om een reu te castreren eerlijk gezegd. Ze kunnen juist heel onzeker worden door de castratie. 

Daarnaast is hij pas een half jaartje oud. Hij heeft die hormonen echt nog nodig voor zijn groeiende botten. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Tessa, lees je in over castratie, dat kan je vinden hier boven het forum in de encyclopedie, feiten en fabels van castratie van reu en teef, hier en heel klein stukje, verder kan je het inzien in de encyclopedie.             De Amerikaanse dierenarts, Mw. Laura Sanborn,  de resultaten van een onderzoek dat zij verrichtte naar de effecten van steriliseren en castreren van honden.


Overal ter wereld raden dierenartsen hondeneigenaren aan over te gaan tot sterilisatie/castratie (* waar in dit artikel over castratie wordt gesproken, wordt sterilisatie van teven en castratie van reuen bedoeld) van hun hond omdat dit beter voor zijn gezondheid zou zijn. Het is maar zelden dat de dierenarts de eigenaar op eventuele nadelige gevolgen van de ingreep wijst. Mw. Laura Sanborn zocht de hele veterinaire literatuur af naar publicaties over dit onderwerp. In de meeste artikelen werd achteraf gekeken naar de gevolgen van de castratie maar in enkele artikelen kwam zij ook onderzoek naar gevolgen op de langere termijn tegen. Het werd haar al gauw duidelijk dat castratie voor- en nadelen heeft voor de gezondheid van de hond en dat er eigenlijk nog veel te weinig over dit onderwerp bekend is.
Over het algemeen kan worden gesteld dat er geen dwingende reden is om vanuit het oogpunt van gezondheid reuen te castreren, vooral niet als het gaat om nog jonge reuen. In tegendeel, castreren op jonge leeftijd lijkt aanzienlijk meer nadelen dan voordelen te hebben.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Pardon, dominant gedrag bij een  hond van 6 maandensealed

 

Nee, dat is hij niet. Castreren werkt alleen bij hormonaal gestuurd gedrag, zijn hormonen spelen op die leeftijd nog geen rol.

 

Het is wel zeer belangrijk voor de opbouw van een sterk skelet.

 

Niet castreren dus.

Liever een reu helemaal niet castreren, behalve bij een medisch probleem

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zie op je profiel dat je een klein hondje hebt. Dan kun je wel iets eerder castreren maar 6 maanden is wel wat vroeg. Wat vindt je dierenarts er van?

honden page profiel DanielleDanielle

" Ik zie op je profiel dat je een klein hondje hebt. Dan kun je wel iets eerder castreren maar 6 maanden is wel wat vroeg. Wat vindt je dierenarts er van? "

Toen we onze hond (golden retriever) net hadden en voor een van de eerste keren bij de dierenarts kwam, zei hij ook direct dat hij vanaf 6 maanden gecastreerd mag worden dus dat we daar maar vast over moesten nadenken.. hp-frustyIk laat hem trouwens niet castreren, tenzij medisch noodzakelijk (na zijn 2e levensjaar)

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Toen we onze hond (golden retriever) net hadden en voor een van de eerste keren bij de dierenarts kwam, zei hij ook direct dat hij vanaf 6 maanden gecastreerd mag worden dus dat we daar maar vast over moesten nadenken.. Ik laat hem trouwens niet castreren, tenzij medisch noodzakelijk (na zijn 2e levensjaar) "

Jij hebt toch niet dezelfde dierenarts?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Een hond heeft de hormonen nodig voor opbouw van goede botdichtheid, spieren en ook om in gedrag volwassen te worden. Daarom zou ik niet eerder castreren voordat de hond volwassen is. Dat is bij een grote hond op de leeftijd van ca. 2 jaar.

 

Mijn reu is 7 jaar en niet gecastreerd. Mocht het medisch noodzakelijk worden, dan zou ik hem alsnog laten castreren.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Een hond heeft de hormonen nodig voor opbouw van goede botdichtheid, spieren en ook om in gedrag volwassen te worden. Daarom zou ik niet eerder castreren voordat de hond volwassen is. Dat is bij een grote hond op de leeftijd van ca. 2 jaar.
 
Mijn reu is 7 jaar en niet gecastreerd. Mocht het medisch noodzakelijk worden, dan zou ik hem alsnog laten castreren. "

We hebben t hier over een boomer. Lijkt me best prima dat zo'n hond niet vermeerderd wordt als t karakter dat toe laat. 

 

Ts, je hebt nog wel even de tijd. Hier op t forum zul je weinig voorstanders vinden. Ik zou eerst eens kijken hoe je hond zich ontwikkelt qua gedrag. Doe je ook een cursus met hem?

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" We hebben t hier over een boomer. Lijkt me best prima dat zo'n hond niet vermeerderd wordt als t karakter dat toe laat. 
 "

Wat is dit nu voor onzin? Alsof iedere ongecastreerde reu zich vermeerderd, ben jezelf bij hè.  Als het medisch noodzakelijk is of vanwege extreem gedrag, oké, maar dan nog zou ik eerst een chemisch implantaat proberen om te kijken of het daadwerkelijk wat doet en ook of het karakter niet ten nadele veranderd.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Wat is dit nu voor onzin? Alsof iedere ongecastreerde reu zich vermeerderd, ben jezelf bij hè.  Als het medisch noodzakelijk is of vanwege extreem gedrag, oké, maar dan nog zou ik eerst een chemisch implantaat proberen om te kijken of het daadwerkelijk wat doet en ook of het karakter niet ten nadele veranderd. "

Ts, je hebt nog wel even de tijd. Hier op t forum zul je weinig voorstanders vinden. Ik zou eerst eens kijken hoe je hond zich ontwikkelt qua gedrag. Doe je ook een cursus met hem?

 

 

Dat stond er ook nog bij he? Net zo belangrijk.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ts, je hebt nog wel even de tijd. Hier op t forum zul je weinig voorstanders vinden. Ik zou eerst eens kijken hoe je hond zich ontwikkelt qua gedrag. Doe je ook een cursus met hem?
 
 
Dat stond er ook nog bij he? Net zo belangrijk. "

Ja dat kan iedereen toch lezen dat je dat geschreven hebt. Ging mij over het stukje vermeerderen  bij ongecastreerde reuen.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Wat is dit nu voor onzin? Alsof iedere ongecastreerde reu zich vermeerderd, ben jezelf bij hè.  "

Vandaar dat er zoveel oeps nesten geboren worden...

 

Ts. Al mijn honden zijn gecastreerd en gesteriliseerd.

Die van nu en ongeveer 13 vorige honden.

Sommige onder 1 jaar anderen rond 1 jaar.

Nooit geen lichamelijke of psychische problemen meegemaakt met geen enkele hond.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Vandaar dat er zoveel oeps nesten geboren worden...
 
Ts. Al mijn honden zijn gecastreerd en gesteriliseerd.
Die van nu en ongeveer 13 vorige honden.
Sommige onder 1 jaar anderen rond 1 jaar.
Nooit geen lichamelijke of psychische problemen meegemaakt met geen enkele hond. "

Jij bent zo goedgelovig dat je gelooft dat het oepsnesten zijn hp-angel

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ja dat kan iedereen toch lezen dat je dat geschreven hebt. Ging mij over het stukje vermeerderen  bij ongecastreerde reuen. "

Het gaat om vermeerderen van boomers. Ik weet niet hoe veel jij er tegen komt dagelijks, hier barst het er van. De 1 nog slechter gefokt dan de andere. Prima als dat gestopt wordt vind ik. Mits de hond van ts daar geen nadeel van heeft en daar is t nu nog net wat te vroeg voor. Als t een angstige hond gaat worden zal castratie hem geen goed doen.

 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dikker worden heb je zelf in de hand, gewoon na castratie iets minder gaan voeren. Vachten heb ik geen verstand van.  Maar 6 maanden vind ik zelf erg jong. Ik zou ervoor kiezen te wachten tot hij is uitgegroeid.   Tegen welke gedragsproblemen loop je precies aan?  Mijn hond is wel een stukje "milder" geworden in gedrag. Maar zeker niet lusteloos of dik. Hij is gewoon niet meer continu aan het zoeken naar iets, en daardoor een stuk minder nerveus. Ik ben er wel blij mee.  Hij heeft een Suprelorin implantaat. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Jij hebt toch niet dezelfde dierenarts? "

Dat weet ik niet, het zou kunnen. Mijn dierenarts zit in heel NL (sterkliniek). Maar wellicht is mijn dierenarts niet de enige die dit al zo vroeg oppert. 

honden page profiel TwiskoTwisko

honden foto van Twisko

" Maar wellicht is mijn dierenarts niet de enige die dit al zo vroeg oppert.  "

Onze dierenarts heeft het ook vroeg aangegeven. Het is iets waar je over na kunt denken.

 

Ben zelf niet zo'n voorstander van het castreren van reuen zonder medische noodzaak. Maar dat is een persoonlijke voorkeur en door ervaringen met andere gecastreerde reutjes. Gewicht en vacht kun je veel zelf in de hand hebben. De veranderingen in het lichaam is een ander verhaal.

 

De hond van mijn ouders wordt bijvoorbeeld continu bereden door niet geholpen reutjes omdat hij nu lekker ruikt, het is een goedzak dus laat ze maar hun gang gaan. Ook wat hondenvriendjes van onze hond die geholpen zijn, worden bereden. Eentje ruikt zelfs zo lekker dat zelfs onze Ik-Laat-Loopse-Teefjes-Met-Rust-Hond er als een mak schaapje achteraan holt, wat voor ons de reden is geweest om zelfs niet meer met die hond mee te lopen. 

 

Mocht je er echt aan denken kun je beginnen met chemisch castreren, dan kun je altijd nog terug als het niet bevalt.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Dat weet ik niet, het zou kunnen. Mijn dierenarts zit in heel NL (sterkliniek). Maar wellicht is mijn dierenarts niet de enige die dit al zo vroeg oppert.  "

 

Jouw dierenarts is zeker niet de enige die voorstelt je hond vroeg te castreren. Het is een grote bron van inkomsten en vaak een routineklus.

 

Wat Twisko schrijft dat gecastreerde reuen ook lekker kunnen ruiken voor intacte reuen, is zeker een punt. Mijn intacte dwergpoedel trekt vooral naar Labrador teven en gecastreerde reuen, die hem helaas niet corrigeren. Hij gaat er niet op, maar snuffelt intens en regelmatig ook likken. Ik haal hem dan weg van de hond.

 

Een ander punt is dat vroege castratie kan leiden tot angst en onzekerheid.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Jij hebt toch niet dezelfde dierenarts? "

Dat zeggen veel dierenartsen tegenwoordig ,vooral die van de sterklinieken of arnicura of zoiets ,

Ja zij moeten ook leven he ,en stel dat je het bij een ander laat doen ,

Het is al gezegd maar lekker wachten tot je hond uitgegroeid is ,

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Een hond heeft de hormonen nodig voor opbouw van goede botdichtheid, spieren en ook om in gedrag volwassen te worden. Daarom zou ik niet eerder castreren voordat de hond volwassen is. Dat is bij een grote hond op de leeftijd van ca. 2 jaar.
 
Mijn reu is 7 jaar en niet gecastreerd. Mocht het medisch noodzakelijk worden, dan zou ik hem alsnog laten castreren. "

Precies Loesje !!

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Hallo, 
Wij zitten erover na te denken om onze pup van 6 maanden te laten castreren. Hij vertoont echt dominant gedrag. Nu hoor ik verschillende verhalen dat er ook nadelen aanzitten. Zoals het lelijk worden van de vacht, dat ze dikker worden en een stuk minder actief zijn. Wie heeft hier ervaring mee?  "

Vachtstructuur kan veranderen ,maar met 1 hondje gewoon wat vaker borstelen ,

Dikker worden heb jezelf in de hand ,Een maand of twee na de castratie wat minder voeren en veel beweging blijven geven ,dan blijven ze ook gewoon actief ,

Wat je onder dominant gedrag verstaat bij een pup van 6 maanden ben ik wel benieuwd naar ,

 

Ik lees net dat je bij een sterkliniek zit ,die gaan voor vroeg castratie  maar ik zou lekker wachten tot hij volwassen is .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Het gaat om vermeerderen van boomers. Ik weet niet hoe veel jij er tegen komt dagelijks, hier barst het er van. De 1 nog slechter gefokt dan de andere. Prima als dat gestopt wordt vind ik. Mits de hond van ts daar geen nadeel van heeft en daar is t nu nog net wat te vroeg voor. Als t een angstige hond gaat worden zal castratie hem geen goed doen.
  "

Zolang de mensen die leuke boomers blijven kopen hebben de dierenartsen toch ook lekker wat te doen ?

Overigens zijn er ook boomers die op alles gecontroleerd worden maar dat is ff zoeken .

Volgende forumvraag: Stichtingen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^