Op weg naar mijn eerste pup!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

Hallo allemaal,

Ik ben begonnen aan een nieuwe avontuur, en buiten dat het leuk is om erover te schrijven, is het misschien ook leuk voor jullie om te volgen. Ik ben namelijk de zoektocht gestart naar mijn volgende hond. Ik heb nog nooit een pup gehad, nog nooit een rashond uitgezocht, ik heb altijd herplaatsers gehad. Erg spannend dus!

Mijn plan is om eerst een ras te zoeken wat bij me past. Ik heb natuurlijk al een voorselectie gemaakt. Ik zoek een hond die mee naar stal kan en mee op buitenrit kan met mijn paard. Het moet daarom een trainbare hond zijn die bijvoorbeeld los kan lopen, kan wachten op commando, etc., maar die ook zelfstandig genoeg is zodat ik me vooral op mijn paard kan focussen zonder mijn hond "bezig te moeten houden". Ik heb een voorkeur voor korthaar, uit praktische overwegingen. Veel tijd doorbrengen in het bos is met een lange vacht niet zo handig, daar blijft veel in hangen (takken e.d.). Verder moet de hond natuurlijk sportief en atletisch zijn, aangezien hij zeker een half uur per dag mee gaat fietsen (naar stal) en mee gaat op ritten van 1 tot 4 uur (misschien in de toekomst zelfs langer). Daarnaast wil ik er natuurlijk ook gewoon mee gaan wandelen en (zelf) trainen. Ik heb geen ambities om een hondensport te gaan doen, maar vind het wel leuk om mijn hond zelf dingen te leren. Een puppycursus ga ik natuurlijk wel doen. Ik heb veel gebrainstormd en rondgevraagd op Facebook, en ben bij vier rassen uitgekomen, namelijk..

De Australian Cattle Dog
De Dalmatiër
De Hollandse Herder
De kortharige Collie

Ik realiseer me dat dit rassen zijn die veel uitdaging en beweging nodig hebben. Ik heb ruim ervaring met honden, begon op mijn 15e met werken in het dierenasiel en heb daar onwijs veel geleerd qua training en probleemgedrag. Daarna heb ik in dierenpensions gewerkt, en opnieuw bij een dierenasiel. Ik lees me graag in over nieuwe inzichten rondom hondengedrag en training. Als kind heb ik een Dwergschnauzer gehad, als tiener kreeg ik mijn eerste "eigen" hond, een Mechelse Herder mix. Daarnaast heb ik verschillende honden(rassen) opgevangen. Momenteel deel ik mijn leven met drie Spaanse Podenco's, waar ik ontzettend gek op ben, maar waar ik helaas niet mee kan doen wat ik wil. Ze kunnen niet loslopen, jagen (natuurlijk) ontzettend. De afgelopen jaren zijn heerlijk geweest, maar hierna wordt het tijd voor iets anders. Wat mij tot mijn planning brengt. Mijn oudste Podenco is (geschat) rond de 11 jaar. Ze heeft gezondheidsproblemen, met haar zicht en gewrichten. De oudste daarna is (minimaal) 9 jaar oud, en mijn jongste telg is 7 jaar oud. Mijn toekomstige nieuwe pup is een toekomst-plan, ik wil absoluut geen 4e hond. Ik ga dan ook pas op een wachtlijst op het moment dat er eentje niet meer is. De rassen waar ik naar kijk zijn vrij zeldzaam, dus zelfs dan kan het nog jaren duren voordat er een pup voor me is. Of die komt als er nog maar 1 Podenco over is of 2, laat ik over aan het lot. Beide heeft voor- en nadelen. De Podenco's zouden samen kunnen zijn als ik met pup wil trainen, maar aan de andere kant is het natuurlijk best belastend om twee Podenco's en een pup te hebben. Dus.. dat mag het lot gaan bepalen ;) Nadat ik een ras uitgezocht heb, is er natuurlijk ook nog de zoektocht naar de beste fokker, en een combinatie reu/teef die me aanspreekt. 

Afijn! Inmiddels heb ik, samen met een vriendin en zo nu en dan mijn vriend, drie fokkers bezocht. Twee Australian Cattle Dog fokkers, en een Dalmatiër fokker.

104532597_10220642132796308_441517725328
De ACD heb ik eigenlijk nooit overwogen omdat ze bekend staan als "moeilijke honden". Ik ben nogal onzeker aangelegd en denk al snel dat ik dat niet aan zou kunnen. Maar gezien mijn ervaring en tijd (ik ben afgekeurd) en actieve levensstijl, denk ik, waarom niet? Het mee naar stal gaan kan "werk" zijn, er zijn daar genoeg taken te verzinnen. Van mijn paard van/naar de wei brengen tot borstels aangeven e.d. Ik was bijzonder gecharmeerd van dit ras, en ook van de 1e fokker die we bezochten!

107010911_10220795167422078_131045270828
En dus gingen we naar een tweede fokker. Ook hier was ik enorm gecharmeerd van het ras. En, wederom, was dit ook een erg prettige fokker. Alle "vooroordelen" die ik online las, werden eigenlijk niet bevestigd door de fokkers. Mensen zijn online ontzettend negatief over dit ras, maar wat we gehoord en zelf ervaren hebben, was eigenlijk juist heel erg positief voor mij en mijn situatie!

108575303_10220863458089302_216263422983
De derde fokker was een Dalmatiër fokker. De Dalmatiër werd me van alle kanten aangeraden via Facebook, want Dalmatiërs zijn natuurlijk paardenhonden bij uitstek!  Ze zijn gebruikt om met koetsen mee te rennen en de inzittenden daarvan te verdedigen tegen struikrovers. Ik zou zelf nooit aan een Dalmatiër gedacht hebben, het zijn niet echt mijn "type" honden, maar als ze echt zo goed bij mijn situatie passen, vond ik het de moeite waard om te gaan kijken! Helaas werd mijn gevoel een beetje bevestigd, en heb ik van het bezoekje geleerd dat ik toch meer een "herder mens" ben, ik zoek een ras dat wat gevoeliger is. 

Komend weekend gaan we kijken bij een Hollandse Herder fokker, en het weekend daarna bij een Smooth Collie fokker. Ik ben ontzettend benieuwd naar deze rassen, vooral de Smooth Collie, omdat ik daar nog geen ervaring mee heb!

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om mee te lezen :D Ik vind het in ieder geval leuk om erover te vertellen, haha!

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Wij hebben natuurlijk al contact gehad! Maar ik volg graag mee! Heel veel plezier dit weekend en doe dr de groetjes! hp-shiny

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" Wij hebben natuurlijk al contact gehad! Maar ik volg graag mee! Heel veel plezier dit weekend en doe dr de groetjes!  "

Ga ik doen! Nogmaals bedankt voor de aanrader, ik ben echt onwijs benieuwd naar de Hollanders! Ik denk/hoop dat dit ras me het meeste aan Punk zal doen denken, omdat dit ras toch het dichtste bij een (kruising) Mechelaar zit, ik weet nog niet of dat positief of negatief is, haha! Aan de ene kant denk ik dat ze me daarom enorm aan zullen spreken, aan de andere kant ben ik bang dat ik dan veel ga "vergelijken".

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

O nu ben ik toch wel heel benieuwd welke korthaar Fokker jullie gaan bezoekenhp-angel

 

Bij mijn straat de ACD ook op het verlanglijstje en een korthaar is al binnen. De eerst volgende pup word dan ook 1 van deze 2 rassen. Als je vragen hebt stel gerust!

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 3 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

Oeh gaaf! Leuke rassen zeg, moeilijke keus smile

 

Ik volg heel graag mee. 

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" O nu ben ik toch wel heel benieuwd welke korthaar Fokker jullie gaan bezoeken
 
Bij mijn straat de ACD ook op het verlanglijstje en een korthaar is al binnen. De eerst volgende pup word dan ook 1 van deze 2 rassen. Als je vragen hebt stel gerust! "

We gaan kijken bij Mabinogion Smooth Collies in Dordrecht. Ik ben echt onwijs benieuwd. Zoals de fokker over ze sprak via de telefoon klinken ze erg leuk! Met als enige "nadeel" dat ze wat gevoelig zijn, maar met mijn achtergrond met een Belgisch herder en (half)windhonden, vermoed ik dat dat me juist gaat aanspreken.

Wat vragen betreft, als je mijn situatie/ervaring een beetje doorleest, denk je dat een kortharige Collie een beetje bij me zou passen? :)

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata 3 doggies

honden foto van Hakuna Matata

Leuk, ben benieuwd voor welk ras je gaat uiteindelijk.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" Leuk, ben benieuwd voor welk ras je gaat uiteindelijk. "

Nou, anders ik wel, haha. Ik ben zo benieuwd wat het uiteindelijk, over een paar jaar, gaat worden!

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

" We gaan kijken bij Mabinogion Smooth Collies in Dordrecht. Ik ben echt onwijs benieuwd. Zoals de fokker over ze sprak via de telefoon klinken ze erg leuk! Met als enige "nadeel" dat ze wat gevoelig zijn, maar met mijn achtergrond met een Belgisch herder en (half)windhonden, vermoed ik dat dat me juist gaat aanspreken.Wat vragen betreft, als je mijn situatie/ervaring een beetje doorleest, denk je dat een kortharige Collie een beetje bij me zou passen? :-) "

oh die zijn leuk idd! Fokken erg mooie honden en houden de gezondheid goed in het oog.

 

Ik denk dat een korthaar prima past, de gevoeligheid kan wel een dingetje worden als je zegt dat je zelf al snel onzeker bent

 

Bij mij is Aedon bijvoorbeeld echt een spiegel (met vergrootglas) en ik hoef me maar een beetje onzeker/boos/verdrietig te voelen en hij reageerd er al op, zelfs als ik het niet doorheb. Door die gevoeligheid is de hond/mens band enorm sterk, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

 

Ook zou ik kijken bij de Fokker naar de atletische aanleg van de honden. Zo hebben we een collie gehad die absoluut niet atletisch aangelegd was, die kon uren meelopen, maar op een heel laag tempo en rennen deed hij niet.

 

Verder zijn het heerlijke iets vocale honden

honden page profiel Marjolein & MabelMarjolein & Mabel 3 doggies

honden foto van Marjolein & Mabel

Wat een leuke keus van rassen! Ben benieuwd naar de zoektocht en hoe alles zal gaan lopen. Ik volg graag mee!

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" oh die zijn leuk idd! Fokken erg mooie honden en houden de gezondheid goed in het oog.
 
Ik denk dat een korthaar prima past, de gevoeligheid kan wel een dingetje worden als je zegt dat je zelf al snel onzeker bent
 
Bij mij is Aedon bijvoorbeeld echt een spiegel (met vergrootglas) en ik hoef me maar een beetje onzeker/boos/verdrietig te voelen en hij reageerd er al op, zelfs als ik het niet doorheb. Door die gevoeligheid is de hond/mens band enorm sterk, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
 
Ook zou ik kijken bij de Fokker naar de atletische aanleg van de honden. Zo hebben we een collie gehad die absoluut niet atletisch aangelegd was, die kon uren meelopen, maar op een heel laag tempo en rennen deed hij niet.
 
Verder zijn het heerlijke iets vocale honden "

Fijn dat je goede ervaringen hebt met deze fokker!

De onzekerheid waar ik het over had gaat vooral over "kan ik dit wel" qua rassen/pups. Ik heb dus nog nooit een pup gehad, en vooral over de ACD zegt iedereen dat het vreselijk moeilijke honden zijn. Daar word ik onzeker van, maar als ik realistisch nadenk, dan heb ik met mijn herplaatsers zoveel moeilijke situaties gehad, en inmiddels zoveel ervaring, EN (nogmaals) veel tijd, dat ik wel weet dat het me zou gaan lukken. Weten en voelen zijn echter twee verschillende dingen XD

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Fijn dat je goede ervaringen hebt met deze fokker!De onzekerheid waar ik het over had gaat vooral over "kan ik dit wel" qua rassen/pups. Ik heb dus nog nooit een pup gehad, en vooral over de ACD zegt iedereen dat het vreselijk moeilijke honden zijn. Daar word ik onzeker van, maar als ik realistisch nadenk, dan heb ik met mijn herplaatsers zoveel moeilijke situaties gehad, en inmiddels zoveel ervaring, EN (nogmaals) veel tijd, dat ik wel weet dat het me zou gaan lukken. Weten en voelen zijn echter twee verschillende dingen XD "

Uiteindelijk denk ik dat geen enkel ras perse héél moeilijk is, zolang je open staat voor de karakter eigenschappen. Ik heb oprecht mijn handen vol aan mijn herders, vooral Willow is me er eentje, vergt ontzettend veel tijd en energie om haar een beetje in goede banen te leiden. Máár ik vind het zó leuk, ze is zo lief, grappig, slim en eigenwijs. 

 

Ik ken een aantal ACD en ook dit waren hele leuke goed opgevoede honden, de meeste dan. Waaronder de ACD van een kennis die ook mee gaat met de buitenritten met haar paard. 

 

Als een ras bij je past, en je hart bij dat ras ligt, gaat opvoeden een stuk gemakkelijker! 

 

Net zoals een 'beginnershond' niet echt bestaat.. ze zeggen wel dat een golden retriever of Labrador makkelijk opvoedbare rassen zijn, maar persoonlijk denk ik dat ik bij dit soort rassen meer moeite met de opvoeding ga hebben, juist omdat de echte 'klik' er niet is. 

 

Volg dus vooral je hart! (En dan ook een beetje hopen dat, mocht je voor een HH gaan, je er geen treft met mega jacht en drijf instinct zoals die van mij haha, maar zelfs bij Willow ben ik er van overtuigd dat dit met heel veel trainen onder controle moet kunnen zijn na een tijd) 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Uiteindelijk denk ik dat geen enkel ras perse héél moeilijk is, zolang je open staat voor de karakter eigenschappen. Ik heb oprecht mijn handen vol aan mijn herders, vooral Willow is me er eentje, vergt ontzettend veel tijd en energie om haar een beetje in goede banen te leiden. Máár ik vind het zó leuk, ze is zo lief, grappig, slim en eigenwijs. 
 
Ik ken een aantal ACD en ook dit waren hele leuke goed opgevoede honden, de meeste dan. Waaronder de ACD van een kennis die ook mee gaat met de buitenritten met haar paard. 
 
Als een ras bij je past, en je hart bij dat ras ligt, gaat opvoeden een stuk gemakkelijker! 
 
Net zoals een 'beginnershond' niet echt bestaat.. ze zeggen wel dat een golden retriever of Labrador makkelijk opvoedbare rassen zijn, maar persoonlijk denk ik dat ik bij dit soort rassen meer moeite met de opvoeding ga hebben, juist omdat de echte 'klik' er niet is. 
 
Volg dus vooral je hart! (En dan ook een beetje hopen dat, mocht je voor een HH gaan, je er geen treft met mega jacht en drijf instinct zoals die van mij haha, maar zelfs bij Willow ben ik er van overtuigd dat dit met heel veel trainen onder controle moet kunnen zijn na een tijd)  "

Helemaal mee eens! Had ik ook al vernoemd. Ras kan op papier zo mooi passen maar als je hart bij een ander ras zit.... 

honden page profiel Aedon & Senán Aedon & Senán 3 doggies

honden foto van Aedon & Senán

" Fijn dat je goede ervaringen hebt met deze fokker!De onzekerheid waar ik het over had gaat vooral over "kan ik dit wel" qua rassen/pups. Ik heb dus nog nooit een pup gehad, en vooral over de ACD zegt iedereen dat het vreselijk moeilijke honden zijn. Daar word ik onzeker van, maar als ik realistisch nadenk, dan heb ik met mijn herplaatsers zoveel moeilijke situaties gehad, en inmiddels zoveel ervaring, EN (nogmaals) veel tijd, dat ik wel weet dat het me zou gaan lukken. Weten en voelen zijn echter twee verschillende dingen XD "

dan denk ik dat het wel goed moet komen. Collies zijn over het algemeen de moeilijkste honden niet en met een zachte maar consequente aanpak zijn het geweldig honden!

 

Persoonlijk ervaring heb ik niet met Mabinogion, maar op papier is dit mijn 1e keus in NL qua fokkers.

 

Je zou eventueel (als je dat interessant vind) ze nog op kunnen zoeken in de Smooth Collie database. Dan krijg je ook iets meer inzicht in de combinaties die gemaakt worden en de gezondheid.

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

De klik is natuurlijk inderdaad heel belangrijker. Misschien wel belangrijker dan "past het in het plaatje". Ik heb geen idee waarom ik zo gecharmeerd ben van de ACD, ik weet niet of het de beste keuze is, maar voor alsnog staan die voor mij echt op nummer een, haha. Maar dat maakt me ook des te benieuwd naar de HH en SC :D

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" dan denk ik dat het wel goed moet komen. Collies zijn over het algemeen de moeilijkste honden niet en met een zachte maar consequente aanpak zijn het geweldig honden!
 
Persoonlijk ervaring heb ik niet met Mabinogion, maar op papier is dit mijn 1e keus in NL qua fokkers.
 
Je zou eventueel (als je dat interessant vind) ze nog op kunnen zoeken in de Smooth Collie database. Dan krijg je ook iets meer inzicht in de combinaties die gemaakt worden en de gezondheid. "

Dat ga ik doen, bedankt voor de tip! :D

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Gaaf ! Ik volg mee!

succes met je zoektocht smile

honden page profiel So long, friends!So long, friends! 3 doggies

honden page profiel Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

honden foto van Team Podenco (Wispa, Cosmic & Luuk)

" Leuk, ik volg! Heb je een Border terriër overwogen?
 
Ik zie heel wat eigenschappen die je noemt terug in mijn hondje:
-trainbaar
-kan loslopen (die van mij kan heel betrouwbaar loslopen)
-zelfstandig (hij geeft er niet om als ik weg ben, maar als ik er wel ben zoekt hij me met regelmaat op en is hij heel aanhankelijk)
-sportief en atletisch
-mee met buitenritten. Hier zijn ze als het ware voor gefokt. Ze moesten gedurende een hele dag paard en ruiter bij kunnen houden. Uithoudingsvermogen hebben ze nog altijd. Die van mij loopt met gemak 18km "

Dat klinkt inderdaad wel goed. Ik heb me daarin niet verdiept omdat ze van origine gebruikt zijn als vos- en klein knaagdier jagers, alles met een jacht achtergrond heb ik uitgesloten. Omdat ik in het bos rijd, is het belangrijk dat ik mijn hond daar niet kwijt raak als er een konijn langs rent, of een uur een muis uit staat te graven terwijl ik al een heel eind verder ben. Vooral m.b.t. eventuele andere weggebruikers, het is echt wel van belang dat ik zulke dingen onder controle kan houden.

Hoe ervaar jij dat met jouw Border Terrier? Merk jij veel van eventueel jachtinstinct?

Oh, enneh, welkom volgers! Leuk dat jullie er zijn! :D

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir 3 doggies

honden foto van Puck & Fenrir

Hé Pauline! Leuk jou hier ook weer te zien haha!

Ik zag op Facebook al veel voorbij komen, zo leuk, ga hier uitgebreid meelezen :-D

Ga inderdaad vooral voor die klik! Mensen kunnen zoveel vertellen maar je moet het inderdaad gewoon voelen. Als ik op papier lees van voor hond de Border Collie zou zijn krijg ik al rode vlekken van de stress haha! Echter is dat echt mijn ras, en doordat ik dat zo voel, gaat het eigenlijk (soort van) vanzelf en vanzelfsprekend. Succes en vooral heel veel plezier met je zoektocht ;-)

honden page profiel Lalo SalamancaLalo Salamanca 3 doggies

honden foto van Lalo Salamanca

Leuk! Ik ben benieuwd waar je voor zal gaan! 

honden page profiel Sofie & NalaSofie & Nala 3 doggies

honden foto van Sofie & Nala

Oeh wat spannend! Ik volg graag mee!

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Hoi Pauline, wat een leuke nieuwe uitdaging! In mijn familie hadden we 2x een korthaar Collie. De eerste was hulphond voor een mobiel gehandicapte, de tweede was gewoon huis/gezelschapshond. Geweldige dieren! 
Maar ga natuurlijk voor wat jouzelf het meest aanspreekt. Ik volg jouw zoektocht met plezier! 

honden page profiel So long, friends!So long, friends! 3 doggies

" Dat klinkt inderdaad wel goed. Ik heb me daarin niet verdiept omdat ze van origine gebruikt zijn als vos- en klein knaagdier jagers, alles met een jacht achtergrond heb ik uitgesloten. Omdat ik in het bos rijd, is het belangrijk dat ik mijn hond daar niet kwijt raak als er een konijn langs rent, of een uur een muis uit staat te graven terwijl ik al een heel eind verder ben. Vooral m.b.t. eventuele andere weggebruikers, het is echt wel van belang dat ik zulke dingen onder controle kan houden.Hoe ervaar jij dat met jouw Border Terrier? Merk jij veel van eventueel jachtinstinct?
Oh, enneh, welkom volgers! Leuk dat jullie er zijn! :-D "

Mijn hondje heeft het jachtinstinct van een slak. Ik loop in de duinen waar het overduidelijk is dat ze aanwezig zijn (keutels etc.), maar hij luistert als de beste.

 

Toen hij 1,5jr was heb ik lure-coursing geprobeerd. Hij had de langste poten en kon het makkelijk winnen van de andere terriërs, maar hij vond het leuker om de nr.1 te tackelen dan achter de "haas" aan te gaanembarassed

 

Je kunt met een Border terriër alles wat je ook met een grotere hond zou willen doen. Het is een grote hond in een kleine verpakkingwink

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

En ook hier volg ik! Superleuk en interessant om te lezen!

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

Heel veel succes. Wat ik zelf altijd ervaren heb is dat je vooral je verwachtingen moet kunnen bijstellen. Ook binnen een ras zijn de verschillen enorm en komen de plannen en dromen die je had met je hond soms niet uit. Mijn 3 aussies zijn enorm verschillend. Van allemansvriendje tot eentje die echt wel bijt als vreemden hem zomaar gaan aaien. Van fanatieke werker die alles binnen 5 minuten snapt tot eentje die afhaakt als je te nel gaat. En ik heb ze toch allemaal dezelfde begeleiding gegeven, ken hun ouders en fokkers goed. In mijn drietal zitten alle voor en nadelen van het ras maar niet eerlijk verdeeld over de hondjes. Wat ik wel in overweging zou geven is de gezondheid van de rassen waar je voor je kiest. Want weinig voorkomen lijkt een voordeel maar levert ook vaak torenhoge inteelt op met alle gezondheidsgevolgen van dien.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Heel veel succes. Wat ik zelf altijd ervaren heb is dat je vooral je verwachtingen moet kunnen bijstellen. Ook binnen een ras zijn de verschillen enorm en komen de plannen en dromen die je had met je hond soms niet uit. Mijn 3 aussies zijn enorm verschillend. Van allemansvriendje tot eentje die echt wel bijt als vreemden hem zomaar gaan aaien. Van fanatieke werker die alles binnen 5 minuten snapt tot eentje die afhaakt als je te nel gaat. En ik heb ze toch allemaal dezelfde begeleiding gegeven, ken hun ouders en fokkers goed. In mijn drietal zitten alle voor en nadelen van het ras maar niet eerlijk verdeeld over de hondjes. Wat ik wel in overweging zou geven is de gezondheid van de rassen waar je voor je kiest. Want weinig voorkomen lijkt een voordeel maar levert ook vaak torenhoge inteelt op met alle gezondheidsgevolgen van dien. "

Ook daar zijn de fokkers op uit te kiezen natuurlijk. De HH is 'mijn' ras en fokkers doen er alles aan het indeelt percentage zo laat mogelijk te houden. Reuen mogen dan ook maar 5 keer dekken in hun leven, en er mag nooit dezelfde reu-teef combinatie gebruikt worden. 

 

Mijn HH komt uit een indeelt percentage van 7,3 %. Terwijl 38 % is 'toegestaan'. Iedereen streeft gelukkig naar een zo laag mogelijk getal. Ik neem aan dat dit bij alle (goede) fokker het geval is. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

" Ook daar zijn de fokkers op uit te kiezen natuurlijk. De HH is 'mijn' ras en fokkers doen er alles aan het indeelt percentage zo laat mogelijk te houden. Reuen mogen dan ook maar 5 keer dekken in hun leven, en er mag nooit dezelfde reu-teef combinatie gebruikt worden. 
 
Mijn HH komt uit een indeelt percentage van 7,3 %. Terwijl 38 % is 'toegestaan'. Iedereen streeft gelukkig naar een zo laag mogelijk getal. Ik neem aan dat dit bij alle (goede) fokker het geval is.  "

Klopt maar ik heb geleerd dat alles boven de 10% toch wel een risico geeft. Maar ik weet dat er gelukkig genoeg fokkers zijn die er wel goed op letten. Alleen bij rassen waar de keuze niet reuze is worden soms concessies gedaan. Het is natuurlijk maar een onderdeel, karakter en erfelijke ziektes zijn ook belangrijk. En als je dan geen enorme populatie hebt kan het lastig zijn. Ik vind de HH overigens super leuk hoor.  Hoewel de karakterverschillen ook daar best groot zijn. 

honden page profiel LotteLotte 3 doggies

honden foto van Lotte

Wat leuk! Ik heb een langhaar Collie (of ja, ik... mijn ouders, maar die was er al toen ik daar nog woonde dus die zie ik ook wel als ‘mijn’ hond) en dat is een fantastische hond. Ze zijn natuurlijk niet volledig te vergelijken met een korthaar, maar toch. Ik ben heel benieuwd wat je van de Smooth Collies vindt en voor welk ras je uiteindelijk gaat, dus ik volg graag mee!

honden page profiel Koert En poppy Koert En poppy 3 doggies

honden foto van Koert En poppy

Ik volg ook Pauline 

op Texel heeft eimand Australian Cattle Dog 

als ik die mevrouw spreek zal ik wel vragen over het karakter van de hond 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk ras is dit?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^