Hond schoonmaken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Heeft er iemand een tip hoe ik mijn hond (6 maanden) kan schoonmaken? Als ik met een handdoek zijn poten wil schoonmaken, bijt hij in mijn arm of pakt de handdoek af. Een washandje pakt hij ook af of bijt hij er in. Onder de douche geprobeerd maar dat wil hij niet, hij loopt er telkens onder vandaan. We hebben geen bad maar wel een teil geprobeerd, maar ook daar stapt ie uit. Ik gebruik telkens snoepjes om hem te belonen als ik bijv een poot heb schoongemaakt maar het werkt niet. Iemand tips? 

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

Voor de poten kan je misschien proberen dat het initiatief vanuit hem komt? Als hij bijvoorbeeld een pootje geeft. Tijdens het pootje kan je dan even kort zijn poot aanraken met een doek en daar dan voor belonen en dat steeds in kleine stapjes opbouwen. 

Voor het in bad doen heb je in verschillende dierenwinkels van die schoonmaakstations waar je ze ook in kan vastzetten. Als je dan iets van een Lickimat meeneemt zodat hij iets te doen heeft, dan kan je hem heel snel wassen en drogen. Scheelt ook een natte boel thuis. 

Ze hebben ook speciale shampoos die bijvoorbeeld anti trek zijn en nog andere dingen. Heel fijn! 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Misschien kan je het buiten met de tuinslang proberen? Even aanlijnen en dan de pootjes afspoelen? Ik was mijn hond in de douche. Ik ga mee in de douche staan en doe de deur dicht. De sproeier neem ik in mijn hand en spoel hem dan met een zachte straal af. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

". . Ze hebben ook speciale shampoos die bijvoorbeeld anti trek zijn en nog andere dingen. Heel fijn!  "

Anti trek shampoos?  Echwaar?

honden foto van Britt, Maui & Bodhi

" Anti trek shampoos?  Echwaar? "

Anti teek haha! 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik zou toch  volhouden, eens moet hij het als gewoon gaan beschouwen.  Sowieso is lauw water prettiger dan  koud water, dus ook een lauw washandje gebruiken. 

Maar is hij zo vies dan, dat hij 'schoongemaakt' moet worden? Mijn hond wordt alleen bij de trimster gewassen en door mij alleen als hij in iets smerigs heeft gerold.

Hij wordt niet standaard om de zoveel tijd gewassen.

 

@Britt, ik vermoedde al zoiets....hp-wink

honden page profiel ZelmoZelmo

honden foto van Zelmo

Jonge h onden vinden zo veel dingen maar niets. Mijn hond was ook zo nu vindt hij alles prima. In het begin leidde ik hem veel af zo ben ik begonnen met hem uberhaupt te kammen of af te drogen. Bijvoorbeeld door hem wat te laten schoonlikken, antischrokbak met wat yoghurt erin. Dan raakte ik hem aan en wreef zijn poten droog en complimenteerde hem als hij alles toe liet. Zo kun je steeds verder gaan... de associatie met positiviteit wordt dan steeds groter. Mijn hond pakte mijn hand telkens voorzichtig vast als hij het niet wilde. 

Nu pak ik poot voor poot op en droog het af. En hij blijft nog staan ook... Maar ik zou je hond niet teveel wassen. Als hij in een dood dier heeft liggen rollen oké. Maar verder... niet wassen om hem maar te wassen. Het is heel vreemd voor een hond om compleet naar iets niet van hen te ruiken, zoals parfum wat in veel shampoo zit. 

honden page profiel DanielleDanielle

Bedankt voor de tips! Ik ga het even rustig in me opnemen en kijken welke tips ik kan gebruiken en hoe ik het ga aanpakken.

 

Ohja: het is echt niet zo dat ik mijn hond elke dag met shampoo was! Vaak is het ook alleen de poten die even afgedroogd moeten worden, maar dat lukt dus ook al niet. Verder gaan we elke dag naar het natuurpark hier om de hoek waar hij ook gaat zwemmen. Hij komt er altijd totaal vies uit met vieze poten tot aan de buik en een vieze neus tot aan de ogen bijna. Dit gebeurt dus ook vrijwel elke dag, maar dan nog maak ik hem niet elke dag met shampoo schoon. Meestal gebruik ik dan lauw warm water en een handdoek. 

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel ZelmoZelmo

honden foto van Zelmo

Ligt ook erg aan de soort hond hoor. Ik heb ook wel eens gezorgd voor de hond van familie voor langere tijd. Nou, daarbij hebben ze geprobeerd "door te pakken" dat zal bij sommige best lukken maar niet bij deze hond het was een terriër. Resultaat was dat je nog maar hoefde te wijzen met een kam en je al een snauw kreeg of ze der lip omhoog trok. Dat was dan de waarschuwing bleef je daarna bezig dan beet de hond je gewoon. Prima hond verder en echt een lief beest maar met zoiets moest je gewoon écht niet (meer) aankomen. Daarin was ze compleet verpest.

Volgens de eigenaar kwam dat door een verkeerde ervaring met een trimmer (mannelijke versie van trimster?). Meer typje beul en niet aanstellen hond. Had zelfs wel in der leven geknipt met het nagelknippen. Sommige honden hebben niet het karakter dan maar in te binden en deze hond had dat allerminst. Wat wil je doen dan? Geweld beantwoorden met nog meer geweld? Beestje had gewoon een trauma en het is moeilijk om met angst om te gaan. Zelfs als je zo'n hond korft dan nog is ze onhandelbaar omdat ze niet stil staat. Als je haar helemaal vastgespt aan de tafel kun je misschien je werk doen, als je dat al klaar krijgt als ze de tafel ziet...foot-in-mouth

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Ligt ook erg aan de soort hond hoor.  "

Toch niet: hondenkappers doen alle honden.

 

Ts: hij mag gewoon de kans niet krijgen om zich los te rukken of weg te springen.

Lukt hem dat eenmaal dan zal hij het blijven doen.

Zorg dat met alles wat je doet hij ergens vast hangt zodat hij niet weg kan.

Bijten: een muilkorf.

Hij mag gewoonweg niet winnen.

 

honden page profiel DanielleDanielle

" Soms moet je gewoon even kordaat doorpakken. Ik kreeg instructies van de fokker om elke 2 weken de nageltjes van de pup te knippen. De eerste keer ging goed. De tweede keer zette hij een keel op, leek wel een wilde kat. Ik schrok er echt van, maar als ik toen niet doorgepakt had, had ik waarschijnlijk nooit meer zijn nagels kunnen knippen.
 
Een pup moet ook leren dat er soms dingen moeten gebeuren die minder leuk zijn. Ik (en mijn dierenarts overigens ook) kan alles bij mijn hond doen, zonder dat hij ooit zal bijten of wild tegenstribbelen. Ik vind dat ook een belangrijk deel van de opvoeding.  "

Dat is zeker waar en ik maak ook elke dag zijn pootjes schoon (soms meer). Maar dat is het probleem helemaal niet. Het is gewoon vervelend om elke dag dat 'gevecht' te hebben tijdens het schoon/droog maken. Vandaar mijn topic. Of er niet een andere manier is om hem schoon/droog te maken zonder steeds mijn arm in zijn bek te hebben of het gevecht om de handdoek. 

honden page profiel DanielleDanielle

Het is overigens niet echt per se tegenstribbelen of dat hij het niet leuk vindt, maar hij maakt er een spelletje van. Door mij uit te dagen en de handdoek te pakken. Hij geeft wel netjes poot zodat ik het kan droogmaken, maar vervolgens ziet hij de handdoek als speelgoed en probeert hij die af te pakken. 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Kan je hem geen tweede handdoek geven om mee te spelen? Zou dat werken? laughing

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Maak er een gewoonte van: handdoek bij de voordeur en iedere keer bij t binnenkomen het commando “pootjes poetsen”, iedere keer in dezelfde volgorde. Ik leg de handdoek over haar rug en poets met de uiteinden haar pootjes die ze netjes optilt. Gewoon volhouden, op een gegeven moment valt het kwartje.  

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat heb je voor een hond?

 

Casper kan ook zeer modderige poten en buik hebben. Ik zet hem in de gootsteen in een lauw sopje met hondenshampoo.

 

Van pup af aan heb ik hem geleerd dat sommige dingen nu eenmaal moeten en verzet niet helpt, zoals ook poten afdrogen. Ik zorg dat hij niet kan ontsnappen.  Ook het borstelen vindt hij geen pretje. Ik zeg vaak "dan had je geen poedel moeten worden".

 

Hij wist ook als pup gauw dat protest of weglopen niet helpt.

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

Hond kort vastzetten zodat die niet weg kan lopen. Speeltje in z’n bek stoppen of zoiets. Niet direct van boven benaderen. Zodra hij de handdoek wil pakken om te spelen geef je het speeltje in z’n bek weer. Of zoals eerder gezegd, geef een tweede handdoek. 

Blijf vooral rustig, kordaat en consequent. Maak er geen strijd van. Je hond ziet het als een spelletje zeg je, maar dat happen en sleuren met de handdoek kan best een uiting van spanning zijn. Niet dat ‘ie bang is, maar vindt het misschien toch wat spannend. Weet zich even geen raad met de situatie.

Blijf dus rustig en hou vol. Soms is het een kwestie van de langste adem hebben. Neem de eerste paar keer dus ruim de tijd. laughing

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
 
Ik zou overigens echt niet werkzaam willen zijn als trimmer, al die mensen die geen tijd in een fatsoenlijke opvoeding stoppen en dan kan jij als trimmer het klusje klaren. Maar ook andermans ellende oplossen, mensen die de vacht bijv. nooit goed uitkammen en met een compleet vervilte hond aan komen zetten. Luz, jij bent toch trimmer? Ik heb diep respect voor je!  "Charlotte-Sophi
 
 
 
 
Bedankt, ja 41 jaar.
Is inderdaad heel moeilijk bij dit vak.
Doordat veel honden zo tegenspartelen moet je heel de dag door al je krachten gebruiken en dat wreekt zich natuurlijk op oudere leeftijd. 

honden page profiel DanielleDanielle

" Hond kort vastzetten zodat die niet weg kan lopen. Speeltje in z’n bek stoppen of zoiets. Niet direct van boven benaderen. Zodra hij de handdoek wil pakken om te spelen geef je het speeltje in z’n bek weer. Of zoals eerder gezegd, geef een tweede handdoek. 
Blijf vooral rustig, kordaat en consequent. Maak er geen strijd van. Je hond ziet het als een spelletje zeg je, maar dat happen en sleuren met de handdoek kan best een uiting van spanning zijn. Niet dat ‘ie bang is, maar vindt het misschien toch wat spannend. Weet zich even geen raad met de situatie.
Blijf dus rustig en hou vol. Soms is het een kwestie van de langste adem hebben. Neem de eerste paar keer dus ruim de tijd.  "

Ah dat is een goed idee! Thanks. 

 

Het is een Golden Retriever (te groot voor de wasbak dus). Maar hij loopt altijd graag met iets in zijn bek, waar Goldens ook voor gemaakt zijn ;). Ik ga deze tip in de praktijk brengen!

 

Hij pakt trouwens graag handdoeken enz af. Ook als ik iets aan het afdrogen ben, pakt hij de handdoek af. Of als ik het keukendeurtje open, pakt hij zo snel mogelijk een handdoek/vaatdoek uit de kast tongue-out

 

Laat was mijn vriend de pannen aan het afwassen en had de theedoek onder zijn arm. De hond pakt het zo onder zijn arm vandaan.. mijn vriend dacht dat ik het was en hem wilde helpen met afdrogen haha

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

" Ah dat is een goed idee! Thanks. 
 
Het is een Golden Retriever (te groot voor de wasbak dus). Maar hij loopt altijd graag met iets in zijn bek, waar Goldens ook voor gemaakt zijn ;-). Ik ga deze tip in de praktijk brengen!
 
Hij pakt trouwens graag handdoeken enz af. Ook als ik iets aan het afdrogen ben, pakt hij de handdoek af. Of als ik het keukendeurtje open, pakt hij zo snel mogelijk een handdoek/vaatdoek uit de kast 
 
Laat was mijn vriend de pannen aan het afwassen en had de theedoek onder zijn arm. De hond pakt het zo onder zijn arm vandaan.. mijn vriend dacht dat ik het was en hem wilde helpen met afdrogen haha "

Hahaha, wat een heerlijke boef!! Zulke karaktertrekjes zijn geweldig leuk en soms geweldig irritant, maar het maakt ze geweldig uniek hp-heart

Ik begrijp best dat je soms moe wordt van de hond-afdroog-worstel-wedstrijd en op zoek gaat naar alternatieven. Maar elke methode kost even wat tijd om allebei gewend aan te raken. Kies dus een methode en blijf volhouden. Over een paar weken lach je hier om. Laat je vriend het dus zeker een keer filmen!! Kunnen jullie later zeggen: "Weet je nog..." tongue-out

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Diki vond dit ook niet leuk, poten vegen. Nu doe ik het met gemak, als ze nat is, wachten voor de deur. Ik pak de handdoek en droog haar af. Dan commando schudden en nog nawrijven. Bijna iedere hond schudt na afdrogen, dus dan zei ik schudden. Nu weet ze ik mag naar binnen na het schudden. Ze vrat de handdoek in het begin op. Nu geef ik na afloop de handdoek en samen ,,dragen ,, we de handdoek naar binnen. Dan is het KLAAR, en gaan we eten.

Inderdaad even doorzetten.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Luna vond afdrogen eerst ook maar niks. Liep steeds weg en ik kon er achteraan. Al die natte pootafdrukken in de gang.. hp-frusty op een gegeven moment zijn mijn vriend en ik het gewoon samen gaan doen. De een hield de halsband vast en de ander droogde af. Koekje voor dr neus en dan bleef ze meestal wel staan. Tot ze doorhad dat ze ook kon gaan zitten zodat we niet bij de achterpootjes konden. Toen heb ik gewoon mijn arm onder haar buik gedaan, zeg maar tegen de pootjes aan, zodat ze wel moest blijven staan. Uiteindelijk had ze door dat het helemaal niet erg is om afgedroogd te worden en nu zeg ik gewoon 'sta' en blijft ze rustig staan tot ze klaar is. Donderdag was ze gaan zwemmen en omdat het zo warm was, liet ik haar in de tuin opdrogen. Maar ze bleef maar heen en weer lopen ipv gewoon lekker te gaan slapen. Toen heb ik een handdoek gepakt en haar een beetje afgedroogd. Ze ging meteen liggen slapen hp-shiny

 

Kortom: geduld en doorzettingsvermogen, dan kom je er wel. Zoals eigenlijk met alles bij een pup wink

 

(Overigens heb ik dezelfde strijd nu nog steeds met borstelen, vindt ze verschrikkelijk. Zelfde aanpak, maar nog niet geslaagd. Ook met zo'n borstelhandschoen. Die vindt ze dan vooral weer leuk om mee te spelen en in te happen. Ik moet ook nog even doorzetten dus wink)

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

Gewoon blijven staan, punt.

Gewoon telkens terug zetten op dezelfde plek.

Vooral als hij er een spelletje van maakt mag je hem gerust eens streng toespreken!

Bij angst vind ik het wat anders, maar beetje lanterfanten zou ik niet toestaan.

Volgende forumvraag: beste boek ooit gelezen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^