Giardia (help)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanielleDanielle

Mijn puppy van 6 maanden oud is een ruime maand geleden positief getest op giardia. Hij heeft toen een kuurtje gehad, 2x 5 dagen elkaar. Na het eerste kuurtje was het nog niet over. Na het tweede kuurtje en andere voeding (rc gastro) ging het beter. Het is toen een aantal weken echt goed gegaan. Daarna weer langzaam overgestapt op zijn normale voer (rc junior veternary). Helaas is het nu sinds afgelopen week weer helemaal niet goed. Alles wijst er op dat hij weer giardia heeft. Zijn ontlasting is waterdun, etc. Donderdag weer naar de dierenarts geweest en een nieuw kuurtje gehaald voor vijf dagen. Daar heeft hij nu 3 dagen van gehad, maar het is nog niet beter. 

 

Nu word ik er een beetje moedeloos van. Wat ik naast het kuurtje nu doe om hem van de giardia af te helpen: elke dag benchdeken wassen op 60 graden, elke dag bank en vloer ontsmetten en na iedere ontlasting zijn anus schoonmaken met lauwwarm washandje en hondenshampoo.

 

Heeft er iemand nog meer tips voor mij om mijn pup van giardia af te helpen? Ik hoor het graag! 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Ontlast je hond zich soms ook in de tuin? Want dan herbesmet hij zich constant. Verder is het inderdaad zaak om heel hygiënisch te zijn. Denk aan dingen die door kruisbesmetting ook vuil worden: je kleren als hij op schoot zit/tegen je komt? De auto? 

Heb je stoffen speeltjes? Gaan die mee innde was samen met het bench deken? 

Gaat het washandje na iedere keer in de was op 60 graden? Als het witte zijn, kunnen ze ook in een sopje met wat bleek. 

Verder is het zeker niet abnormaal om meerdere kuren nodig te hebben om ervanaf te geraken helaas. Succes ermee! 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Wij hebben hetzelfde gehad met Jara, werd er ook moedeloos van inderdaad. undecided

 

Ze heeft om de darmen te ondersteunen pro probiotica gekregen en om de weerstand te verhogen echina force tabletten. Ze krijgt beide nog steeds. 

 

Daarnaast helpt het om ze compleet op vers vlees te zetten. Als dit echt niet kan iig lichtverteerbare brokken. 

 

Jara heeft ook een kuur gehad want anders dan panacur, maar weet even niet meer wat. 

 

Het is ook belangrijk om te weten dat de darmen gevoelig zijn door de giardia. Dus het kan zijn dat hij nog diarree heeft en de giardia over is. Dat had Jara ook, en nog steeds is haar ontlasting nog niet altijd 100% terwijl de giardia al een paar maanden over is. 

Ze heeft nog steeds hele gevoelige darmen. Als wij veel stress hebben (was de afgelopen maanden helaas heel erg) krijgt zij diarree. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Verander van wandelgebied, zodat je hond zich niet herbesmet via gras, oppervlaktewater, uitwerpselen, enz.

Ruim de ontlasting van je eigen hond steeds goed op (mét de onderliggende aarde erbij, neem een schepje mee)

Laat voor en na een behandeling de ontlasting testen in een labo, zodat je zeker weet of je hond wel giardia heeft (en je dus niet nodeloos medicatie geeft) én of je hond er daarna ook echt van af is.

Ondersteun de darmen door lichtverteerbare voeding te geven + een goeie probiotica

 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Vergeet ook niet je hond op dag 4 of 5 van de kuur in bad te doen en grondig te wassen. Er is maar weinig nodig voor een herbesmetting. Hier hielp panacur ook niet, maar Metronidazol gelukkig wel. 

sterkte! 

honden page profiel DanielleDanielle

Bedankt voor alle adviezen. Het klopt inderdaad dat hij nu weer een kuur heeft van Panacur. De hond ontlast zich inderdaad soms ook in de tuin. Deze plek maar ik direct grondig schoon. Hij heeft geen stoffen speeltjes (meer) omdat hij die sloopt ;-). Zijn andere (rubberen) speeltjes maak ik elke dag schoon. De washandjes en alle andere spullen die de hond gebruikt, gaan mee in de 60 graden was.

 

Als deze kuur helemaal niet helpt, wil ik ook andere medicijnen voor hem. Ik ga bij de dierenarts toch maar weer over op royal canin gastro brokken. Daar deed hij het de vorige keer wel goed op. 

 

Van wandelgebied veranderen gaat wat lastiger. We lopen eigenlijk bijna nooit hetzelfde rondje en we lopen dus in deze hele omgeving wel regelmatig. Ik denk dat ik hem na dit kuurtje ook weer laat testen op giardia. 

 

Vandaag ga ik zijn hele vacht even goed wassen (zover het lukt > hij houdt er helemaal niet van om gewassen te worden).

 

Zijn ontlasting is vandaag wat beter dan gister, maar nog niet zoals het hoort. Het is gewoon vervelend ook dat het met giardia een paar dagen goed kan gaan en daarna ben je weer terug bij af.. 

 

 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Wat bedoel je precies met de tuin grondig schoon maken? Hoe gebeurt dat?

 

En wat betreft de rubberen speeltjes schoonmaken, hoe droog je ze af? Gebruik je dezelfde handdoek voor alle speeltjes?

 

Sorry voor de vele vragen laughing

honden page profiel DanielleDanielle

De plekjes waar hij ontlast heeft in de tuin, maak ik schoon met heet water en ontsmettingsmiddel. Zijn speeltjes droog ik af met keukenpapier (die ik dus weggooi na het afdrogen)

honden page profiel DanielleDanielle

We hadden een vloerkleed in de woonkamer waar hij regelmatig op ligt. Die heb ik weggehaald. Ik ga het grondig schoonmaken en pas weer terugleggen als de giardia verdwenen is. 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Ok, je doet alsof volgend de boekjes, prima laughing ik weet niet of je het al doet, maar na het wassen van zijn spullen ook je handen goed wassen en afdrogen aan keukenpapier of je handdoek meteen in de was doen.

 

Verder denk ik nog aan het volgende: mijn hond gaat soms gek doen op de deurmat of hing in de gordijnen. Misschien is dat ook nog iets waar je naar kan kijken.

 

Verder duim ik mee dat een volgende kuur het definitief gaat verhelpen! 

honden page profiel DanielleDanielle

Ja ik probeer echt aan alles te denken en alles zo goed mogelijk schoon te maken. Het kan natuurlijk zijn dat ik iets over het hoofd zie, daarom ben ik ook heel blij met alle tips. Mijn handen was ik altijd na het schoonmaken en ook na het schoonmaken van zijn anus uiteraard :) En tussendoor probeer ik ook extra vaak mijn handen te wassen.

 

Ja, de deurmat ligt hij ook graag en hij gaat er zitten als hij naar buiten gaat. Die heb ik nu ook tijdelijk weggehaald. De gordijnen daar komt hij niet aan. Schoenen trekken we bij binnenkomst ook direct uit. Dankjewel en ik hoop ook zo dat dit werkt! Hij heeft nu 4 van de 5 dagen gehad dus ik verwacht inderdaad dat er nog een volgende kuur komt. 

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

" De plekjes waar hij ontlast heeft in de tuin, maak ik schoon met heet water en ontsmettingsmiddel. Zijn speeltjes droog ik af met keukenpapier (die ik dus weggooi na het afdrogen) "

Ik heb alle speeltjes in de wasmachine gegooid en aan de lucht laten drogen. Dan verveelt ie zich maar even. hp-angel

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

De plekjes waar hij ontlast heeft in de tuin, maak ik schoon met heet water en ontsmettingsmiddel. 

Afhankelijk van de graad van besmetting kan het nodig zijn de grond af te graven.

Ook op wandeling: probeer zoveel mogelijk de onderliggende grond mee weg te nemen als je opruimt. Anders blijft het een besmette plek. Dat is meteen het moeilijke als er in je buurt nog honden met giardia zijn waarvan de uitwerpselen niet (goed genoeg) worden opgeruimd, dan blijven er besmettingshaarden bestaan.

Ondertussen zeker inzetten op de verbetering van de darmflora, want hoe kwetsbaarder/gevoeliger de darmen, hoe vatbaarder voor giardia.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat vervelend.

 

Ik weet dat er honden zijn met Giardia die er geen last van hebben.

Is het een idee om aan de darmflora te gaan werken, zodat hij beter tegen de gevolgen van de parasiet kan.

 

Geen idee of het zou werken. Door de Giardia is zijn darmflora verstoord, waardoor het ook weer lastig is om het niet weer op te lopen.

 

Ik hoop dat iemand dit weet hoe het zit en of het zo werkt

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy en Bam

Bam’s darmen lagen ook helemaal overhoop na een lange antibioticakuur, daar hielp rauwvoeding KVV goed tegen. Vooral pens is goed, maar daar moet je eigen maag wel tegen kunnen. Beviel hier zo goed dat we niet meer anders doen, maar dan zonder extra pens. 

Volgende forumvraag: Allemanshond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^