Stamboom

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LoreLore

Hallo iedereen,

als je een pup koopt met stamboom is het dan altijd zo dat die nog steeds aan de fokker gelinkt is of mag je er ook zelf pupjes mee maken?

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Je pup komt op jouw naam te staan dus je mag er mee doen wat je wil :) 

 

Je pup zal wel altijd de stamboom naam van de fokker blijven houden, maar wanneer jij zelf pups wil fokken kun je zelf een kennelnaam (stamboomnaam) bedenken. 

honden page profiel DagmarDagmar

Natuurlijk mag je dat. Jouw hond, jouw regels. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een stamboom alleen is niet voldoende om mee te gaan fokken.

Het is alleen een bewijs van afstamming, niet van gezondheid.  

W je gaan fokken met je hond, zorg dat je reu/teef goedgekeurd is en is getest op (erfelijke) afwijkingen die horen bij dat ras.

Maar als jij een pup koopt met stamboom, dan komt hij op jouw naam te.staan.

Je kan wel zien waar hij gefokt is, maar dat is het dan wel.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Jouw hond, jouw beslissing. De fokker heeft daar niks over te zeggen, ook niet omdat de hond toevallig een stamboom heeft. Stamboom is alleen een afstammingsbewijs, niet een eigendomsakte. 

 

Maar mocht je willen fokken, lees je dan goed in. Rassen zijn ontstaan door inteelt, daarom hebben veel rassen nu te maken met erfelijke aandoeningen. Denk aan het huppeltje van de Jack Russell, dit is de aandoening Patella Luxatie. Helaas zijn deze aandoeningen vaak een beperking van de kwaliteit van leven. Veel aandoeningen veroorzaken (vroeger of later) pijn en zelfs als er operaties mogelijk zijn, betekent dit niet per se dat de aandoening genezen is. 

 

Daarom is het belangrijk om NIET te fokken met honden die aandoeningen hebben. Een stamboom is bewijs van afstamming, zo kun je zien waarop de voorouders van je hond getest zijn en of ze daar vrij van waren. Denk bijvoorbeeld aan HD (heupen) of ED (ellebogen). Zijn de voorouders tot 4 generaties vrij van aandoeningen, dan kun je je eigen hond laten testen op aandoeningen die veel bij het ras voor komen. Is jouw hond ook vrij, dan kun je een passende reu of teef zoeken om te (laten) dekken.

 

Pups zijn 50% van hun vader en 50% van hun moeder. Het is dus belangrijk dat niet alleen jouw hond gezond is, maar de andere hond ook. Net zoals jouw hond vrij moet zijn van aandoeningen, moet de andere hond dat ook zijn (inclusief zijn/haar voorouders). 

 

Er komt dus nogal wat bij kijken :). Maar als jouw hond echt wat toevoegt aan het ras (maw: gezonde voorouders en zelf ook gezond, plus het juiste karkakter/kenmerken), dan zou je het zeker in overweging kunnen nemen. Hier op het forum zitten ook een aantal fokkers, zij kunnen je meer vertellen over waar je op moet letten (zou je echt willen fokken). 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Tenzij je hond een Akc stamboom heeft zonder fokrecht.

 

maar indien je hond fci stamboom heeft mag je er mee fokken 

Volgende forumvraag: Fokken van stamboom
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^