Basenji informatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

Hallo allemaal! Ik hoop dat jullie mij kunnen helpeninnocent

Mijn vriend en ik zijn aan het oriënteren naar een tweede hond, we hebben op dit moment een Lhasa Apso van bijna 3 jaar en willen graag een hondje erbij. Voor dat we Samba (onze lhasa) hadden gehaald hebben we ook naar Basenji's gekeken alleen omdat mijn vriend weinig tot geen ervaring had leek het ons geschikt om te beginnen met haar ras. Dit gaat onwijs goed, ze is lekker speels, luisterd goed en heel lief. Ik heb altijd al honden gehad, mijn ouders hadden altijd voorkeur voor collie rassen die een middenmaat waren.

Wij hebben een vrijstaand huis met grote tuin, en Samba gaat iedere dag met mij mee naar het werk waar we smiddags ook een flink rondje kunnen wandelen. Dus de Basenji kan ook gewoon mee naar werk dat is geen probleem. We hebben alleen wel kippen cavia's en schildpadjes in de tuin en dat baart me een beetje zorgen aangezien ik weet dat ze een jacht instinct hebben en bij meerdere forums lees dat je ze amper los kunt laten lopen haha! Hoe is jullie ervaring daarmee? 

Verder zou ik graag wat informatie willen over jullie ervaring met welke fokker of welke fokker echt goed is.

Alvast super bedankt en hopen dat we de knoop kunnen doorhakken! 

Lieve groethp-heart

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

Wat leuk dat je je hier komt informeren! Ik weet niks over het ras, maar hier op het forum zit vast wel iemand dat je kan helpen! Succes ermee

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

Bedankt! Ik dacht is het proberen waard natuurlijk! Groetjes 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat zoek je in een hond? Welke eigenschappen spreken je aan en welke niet, en welke daarvan passen ook in je leven/leefsituatie? Een basenji is geen gezelschapshond. Wat kan je hem dagdagelijks bieden, qua activiteiten en uitdaging, dat bij hem past? 

honden page profiel bentebente

Een basenji is zeker geen makkelijk ras. Het zijn echte oerhonden. Dat je gegaan bent voor een lhasa apso, heeft natuurlijk ook wel een reden. Een basenji is vele malen pittiger dan dat. Zelf zou ik ze nooit in huis halen, veel te slim en eigenwijs. Enige verhalen die ik ken gaan over honden die ontsnappen, veel slopen etc omdat weinig mensen ze kunnen bieden wat ze nodig hebben. Als ik zo je verhaal lees denk ik, wat heerlijk dat het zo kan gaan voor de lhasa! Maar een basenji zal daar echt niet tevreden mee zijn. Op kantoor mogen ze niet echt wat doen, alleen bij de wandeling dus.. dat betekent dat je na werk echt wel iets actiefs moet gaan doen, iets waarbij de hond z’n hersenen gebruikt.


Ook wil ik je erop attenderen dat de rassite zegt dat je waarschijnlijk pas een pup kan verwachten rond februari/maart volgend jaar, aangezien de meeste basenjis maar 1 keer loops worden per jaar en vaak ook rond dezelfde tijd (december/januari). Niet dat je overhaast een pup moet kopen, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

" Een basenji is zeker geen makkelijk ras. Het zijn echte oerhonden. Dat je gegaan bent voor een lhasa apso, heeft natuurlijk ook wel een reden. Een basenji is vele malen pittiger dan dat. Zelf zou ik ze nooit in huis halen, veel te slim en eigenwijs. Enige verhalen die ik ken gaan over honden die ontsnappen, veel slopen etc omdat weinig mensen ze kunnen bieden wat ze nodig hebben. Als ik zo je verhaal lees denk ik, wat heerlijk dat het zo kan gaan voor de lhasa! Maar een basenji zal daar echt niet tevreden mee zijn. Op kantoor mogen ze niet echt wat doen, alleen bij de wandeling dus.. dat betekent dat je na werk echt wel iets actiefs moet gaan doen, iets waarbij de hond z’n hersenen gebruikt.
Ook wil ik je erop attenderen dat de rassite zegt dat je waarschijnlijk pas een pup kan verwachten rond februari/maart volgend jaar, aangezien de meeste basenjis maar 1 keer loops worden per jaar en vaak ook rond dezelfde tijd (december/januari). Niet dat je overhaast een pup moet kopen, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. "

Bedankt voor je reactie! We gaan zeker geen overhaaste beslissingen maken. We hebben al redelijk wat gelezen en gezien over de Basenji. Vandaar dat we natuurlijk de info nu extra aan het inwinnen zijn. De Lhasa is natuurlijk zeker een rustiger ras en makkelijker in de omgang maar ook zeeeeer eigenwijs, dat vind ik persoonlijk wel iets hebben. Vandaar dat dit onze eerste keus was.

Ik ben altijd met bordercollies opgegroeid en die hebben ook een pak energie waar je u tegen zegt haha! Wij houden allebij van lekker buiten zijn, en flinke stukken lopen word ook dagelijks gedaan dus qua energie kwijtraken ben ik daar niet zo bang voor.

Ik kan alleen inderdaad niet echt persoonlijke ervaringen over het ontsnappen, slopen ect. Dus dacht laat ik het hier eens vragen! 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wij houden allebij van lekker buiten zijn, en flinke stukken lopen word ook dagelijks gedaan dus qua energie kwijtraken ben ik daar niet zo bang voor.

Bij een basenji gaat het -zoals wel vaker bij oerrassen- niet alleen over energie kwijt raken, maar over nieuwsgierigheid kunnen inlossen, kunnen voldoen aan hun wanderlust. Ze halen hun voldoening niet zozeer uit de kilometers die ze afleggen, dan wel uit het verkennen en exploreren van de wereld, nieuwe gebieden opzoeken en mogen zwerven.

Dus vraag jezelf af hoe je wandelingen eruit zien. Er is een verschil tussen een vaste route lopen in een bos, of samen op verkenningstocht gaan, off the beaten track. Dat verschil zie je ook weerspiegeld in je hond. 

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

Bedankt voor je reactie en het meedenken!

Ik wil alleen benadrukken dat wij niet voor een Basenji hebben gekozen door zn leuke uiterlijk. Natuurlijk hebben wij ook nagedacht over hoe de hond het zou hebben bij ons en in onze situatie. Het is niet zo dat we onszelf helemaal niet hebben ingelezen. Juist het tegenovergestelde, alleen blijven we met wat onbeantwoorde vragen zitten. 

Wij denken, net als hopelijk de meeste mensen, eerst aan onze situatie en of dat ook past bij een hond met zo'n karakter. Anders zouden we ook zeker niet voor zo'n type hond gaan.

Nogmaals wel super bedankt voor het meedenken 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Heb je al contact met Basenji fokkers?

Zoals deze :

https://www.hondenpage.com/fokkers/basenji.php

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dag verschillende basenji ,s gekend, houd er inderdaad rekening mee, enorme jachtpassie, het janken wat een naar geluid is en veel basenji,s kunnen wel degelijk blaffen en zijn behoorlijk vocaal. Eigenwijs, loslaten is er meestal niet bij ivm jachtpassie en weglopen.

In huis super leuke honden, mits genoeg uitdaging. 

Leuk dat je een lhasa hebt, ik ook.

honden page profiel Branco en CindyBranco en Cindy

honden foto van Branco en Cindy

Jaren geleden had ik ook belangstelling voor de Basenji. Toen werden er met enige regelmaat Basenjiwandelingen georganiseerd, misschien nu nog wel. Bij aankomst werd ik direct afgeschrikt door het helse kabaal dat ze maakten, alsmede door de heftige manier waarop ze met elkaar omgingen. Dat kan problemen opleveren met andere honden, die de manier van doen van de Basenji niet begrijpen. Een aantal honden konden los (duingebied en strand IJmuiden), maar een aantal ook niet (jachtinstinct). Ik sprak mensen die spijt hadden van hun keuze voor het ras (slopen, niet los kunnen). Al met al was ik 'genezen' en mijn honden (Eurasiers) overigens ook (niet onbelangrijk).

 

Ik raad je aan deel te nemen aan een Basenjiwandeling, zodat je het ras van dichtbij leert kennen. Neem je Lhasa dan mee, kijk of die overweg kan met het aparte Basenjigedrag.

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

" Dag verschillende basenji ,s gekend, houd er inderdaad rekening mee, enorme jachtpassie, het janken wat een naar geluid is en veel basenji,s kunnen wel degelijk blaffen en zijn behoorlijk vocaal. Eigenwijs, loslaten is er meestal niet bij ivm jachtpassie en weglopen.
In huis super leuke honden, mits genoeg uitdaging. 
Leuk dat je een lhasa hebt, ik ook. "

Hoi! Super bedankt voor je reactie! Ja heb meerde filmpjes inderdaad gehoord dat ze erg aanwezig kunnen zijn! Inderdaad dat jacht instinct ben ik een beetje bang voor de andere dieren die we hier hebben, kippen, cavia's schildpadden ect. 

De lhasa doet het perfect met de andere dieren gelukkig haha!

 

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

" Jaren geleden had ik ook belangstelling voor de Basenji. Toen werden er met enige regelmaat Basenjiwandelingen georganiseerd, misschien nu nog wel. Bij aankomst werd ik direct afgeschrikt door het helse kabaal dat ze maakten, alsmede door de heftige manier waarop ze met elkaar omgingen. Dat kan problemen opleveren met andere honden, die de manier van doen van de Basenji niet begrijpen. Een aantal honden konden los (duingebied en strand IJmuiden), maar een aantal ook niet (jachtinstinct). Ik sprak mensen die spijt hadden van hun keuze voor het ras (slopen, niet los kunnen). Al met al was ik 'genezen' en mijn honden (Eurasiers) overigens ook (niet onbelangrijk).
 
Ik raad je aan deel te nemen aan een Basenjiwandeling, zodat je het ras van dichtbij leert kennen. Neem je Lhasa dan mee, kijk of die overweg kan met het aparte Basenjigedrag. "

Hi Caroline! Bedankt voor je reactie, dat is wellicht inderdaad een goeie tip ik zal eens kijken of ze dat ergens doen! Thanks voor je hulp! 

honden page profiel Samba&IndySamba&Indy

" Heb je al contact met Basenji fokkers?
Zoals deze :
https://www.hondenpage.com/fokkers/basenji.php
  "

Hoi Loesje! Ja ik heb ze beiden een mailtje gestuurd! Bedankt voor je reactie! 

Volgende forumvraag: (Intens?) Staren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^