puppyren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel jeaninejeanine

hallo allemaal,

wij verwachten in april ons eerste hondje, en nu ben ik me aan het inlezen over bench training etc. maar nu denk ik dat in ons geval een puppyren beter is. wat is jullie idee hierbij? ik zal even kort de situatie toelichten:

we zijn een gezin met 3 jonge kinderen in de leeftijd van 6, 4, en anderhalf. met name de jongste zal niet snappen dat je een slapende hond met rust moet laten, en de bench ook. De voerbakjes zie ik in gedachte al door de keuken vliegen. En voor de pup zn rust lijkt het  me daarom beter om een ruime puppyren te kopen en die in een hoek van de woonkamer te zetten. Dat dat dan zijn plekje wordt waar hij kan eten/drinken en slapen. en nog lekker de ruimte heeft. De kinderen mogen daar dan niet bij. Ik vind het idee van een mandje ook prettiger dan een bench. Of moet ik beide doen? 

Het belangrijkste is dat de pup zich prettig voelt en tot rust kan komen. En als ik naar school moet om de kinderen te brengen en halen dan wil ik de pup niet meteen in de bench zetten, voor die 10 minuten dat ik dan weg ben. een ren lijkt me een prettigere optie. Of kijken jullie hier anders tegenaan?

Ik werk trouwens niet en heb dus verder alle tijd voor een pup. We hebben een hele grote omheinde tuin en de kinderen hebben een speelkamer wat verboden terrein wordt voor de hond. Al 2 jaar lang de wens en vooral het feit dat de kinderen allemaal op zullen groeien met hem lijkt me prachtig.

Maar het is wel mijn eerste hondje, dus ik vind het ook heel spannend. zeker in combinatie met ons jonge gezin. dus alle tips zijn welkom!

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Goed doordacht, wat voor hondje komt er binnenkort bij jullie ? Een pupren is fijn voor je hond, wat meer vrijheid als je de pup even wil...stallen...smile en een mand dichtbij jullie, super..ook leren dat als de hond in de mand ligt dat de kinderen dat ook respecteren, maar daar ben je dan ook zelf bij....

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Goed doordacht plan de puppyren en een speelkamer voor de kids,waar de hond niet mag komen.

Van welk ras is de pup?

 

honden page profiel jeaninejeanine

het wordt een cavapoo :-) ik ben zo verliefd op dit 'ras'. en de fokker is echt goed hoor, zeker geen brood fokker. heel lief voor haar hondjes en ze test beide ouders ook. die hebben ook een stamboom. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een cavapoo....ben het even gaan opzoeken, wist niet wat het is....        Vertaald uit het Engels-De Cavoodle is een kruisinghond, de nakomelingen van een Poedel en een Cavalier King Charles Spaniel. De Cavoodle werd vooral populair door kruisingsprogramma's in Australië in de late jaren 1990. De Cavoodle is sindsdien een van de populairste honden daar.

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

" het wordt een cavapoo :-) ik ben zo verliefd op dit 'ras'. en de fokker is echt goed hoor, zeker geen brood fokker. heel lief voor haar hondjes en ze test beide ouders ook. die hebben ook een stamboom.  "

Wil niet lullig doen, maar dit soort mode kruisingen worden vrijwel alleen door B-fokkers gefokt. Een serieuze fokker zal nl enkel met stamboom fokken. Extra reden om te verifiëren of de uitslagen kloppen. Heb je alle papieren kunnen inzien? Mijn tip; wees heel, heel, heel kritisch en geloof de fokker niet op zijn/ haar blauwe ogen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" het wordt een cavapoo :-) ik ben zo verliefd op dit 'ras'. en de fokker is echt goed hoor, zeker geen brood fokker. heel lief voor haar hondjes en ze test beide ouders ook. die hebben ook een stamboom.  "

 

Dit is geen ras maar een kruising, die Ik afraad.

 

Neem aan dwergpoedel x cavalier..

 

De Cavalier testen is o.a. een MRI van hersenen en ruggenmerg. Alle Cavaliers hebben chiari-achtige malformatie gradatie 2  (ernstig); uitpuilende kleine hersenen door het achterhoofdsgat, hetgeen in een hoog percentage syringomyelie veroorzaakt en nog veel meer ernstige erfelijke aandoeningen in hoge percentages (zie de tekst in mijn profiel). Dit ras is kapotgefokt.

 

Ga voor een rashond, waarvan beide ouders de verplichte testen volgens het fokreglement van de rasvereniging hebben ondergaan en goed bevonden zijn. Vraag naar kopieën van de uitslagen van alle verplichte testen.

 

Bij bijv. de dwergpoedel moeten beide ouders getest zijn op patella luxatie (kniegewrichten) en een uitgebreide ogentest ECVO hebben ondergaan met goede uitslagen. Testen moeten worden uitgevoerd door veterinair specialisten; in dit geval orthopeed en oogarts.

 

honden page profiel jeaninejeanine

ik ben op de hoogte van de erfelijke afwijkingen van beide honden en dan met name van de cavelier. de fokker was een erkende cavelier fokker, aangesloten bij de ras verenging. Ze heeft dus goed geteste cavelierteefjes. Haar dwergpoedelreu komt van een erkende fokker, ook alle papieren aanwezig. Alle papieren van beide honden en testuitslagen mag ik inzien.

ze is trouwens uit de rasvereniging van erkende cavelierfokkers gezet door het fokken van een kruising. terecht, vind ik. Maar dit neemt voor mij niet weg dat ze een betrouwbare fokker is. ik heb echt heeeel lang gezocht en gelezen. Dit voelt voor mij als de beste optie.

de reden dat ik geen rashond kies is omdat ik een allergie heb. zelfs voor niet verharende shih tzu ben ik allergisch. Gelukkig voor deze kruising niet. En een gewone poedel vind ik niet zo leuk, mijn partner al helemaal niet. Grotere hondenrassen willen we niet, dus dit was en is voor ons echt de beste keus. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

je keuze voor een puppyren lijkt me prima, goed doordacht

 

ik begrijp dat de moeder een ras cavalier king charles is, die verharen bij mijn weten juist veel, dus risico dat de pup ook gaat verharen.

Maar belangrijker is dat wat Lexie en Loesje aangeven.

 

 

Heb je al eens gekeken naar de spaanse waterhond of bichon frise, of coton de tuear,softcoated wheaten terrier?

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" ik ben op de hoogte van de erfelijke afwijkingen van beide honden en dan met name van de cavelier. de fokker was een erkende cavelier fokker, aangesloten bij de ras verenging. Ze heeft dus goed geteste cavelierteefjes. Haar dwergpoedelreu komt van een erkende fokker, ook alle papieren aanwezig. Alle papieren van beide honden en testuitslagen mag ik inzien.
ze is trouwens uit de rasvereniging van erkende cavelierfokkers gezet door het fokken van een kruising. terecht, vind ik. Maar dit neemt voor mij niet weg dat ze een betrouwbare fokker is. ik heb echt heeeel lang gezocht en gelezen. Dit voelt voor mij als de beste optie.
de reden dat ik geen rashond kies is omdat ik een allergie heb. zelfs voor niet verharende shih tzu ben ik allergisch. Gelukkig voor deze kruising niet. En een gewone poedel vind ik niet zo leuk, mijn partner al helemaal niet. Grotere hondenrassen willen we niet, dus dit was en is voor ons echt de beste keus.  "

 

Geen enkele Cavalier fokker wel of niet aangesloten bij de rasvereniging fokt verantwoord, de Cavaliers zijn kapot gefokt, hebben immers zoals ik al schreef allemaal een te groot volume kleine hersenen, die uitpuilen door het achterhoofdsgat en vaak een knik in de hersenstam; Chiari Malformatie gradatie 2 = ernstig.  Er mag volgens het fokreglement met Cavaliers met CM gradatie 2 en zelfs met bepaalde gradaties van SM gefokt worden: hp-frustyhp-cry het zwaard van Damocles hangt boven elke Cavalier. De hersenvloeistof kan door de uitpuilende hersenen niet vrij naar het ruggenmerg stromen, waardoor holtes (syrinxen) met vocht in het ruggenmerg ontstaan = Syringomyelie.

 

De druk in de hoofdjes van de Cavaliers kan ernstig oplopen. De Syringomyelie kan op elke leeftijd uit de CM ontstaan en serieuze neuropathische klachten en pijnen veroorzaken. 

 

Waarschuwing: als je lijden van een hond niet kunt aanzien, niet kijken!

 

https://youtu.be/ZNIFZUv4lvA

 

 

 

 

Wat de allergie betreft;  honden van de kruising Cavalier x Dwergpoedel verharen wel, omdat de Cavalier verhaart.

De dwergpoedel verhaart niet.

 

Dwergpoedels zijn  geen truttenhondjes, zoals veel mannen denken,

Zij zijn super atletisch, zeer sportief en clownesk; zeer goed trainbaar en qua intelligentie nr. 2 op de ranglijst na nr. 1 de Border Collie.

 

Mijn dwergpoedel loopt buiten zijn kleine rondjes, 2x daags naast de fiets in draf en mag ook vele kilometers los lopen in losloopgebieden. De ene keer 30 minuten, de andere keer 45-60 minuten.

 

Edit; hopelijk werkt de link nu wel

honden page profiel SjaanSjaan

Wij hebben 2 jonge kinderen en oa een puberhond van 7 maanden. Wij hadden in het begin een puppyren die we in de kamer gebruikten om hem en de kids gescheiden te houden in de woonkamer. In de ren een mandje en kleedje en een bench in de bijkeuken voor de broodnodige rust. Goed plan dus maar ik kan een bench toch ook wel adviseren, mijn ervaring is dat de pup daar net wat dieper/beter in slaapt dan in een ren met afleiding erom heen. 
Leuk vooruitzicht een pup! 

honden page profiel jeaninejeanine

fijn om te lezen dat het bij jullie goed bevallen was sjaan. en een bench ga ik ook doen dan! We kijken er ook echt naar uit! hoe oud zijn jullie kids als ik vragen mag?

Ik weet hoe doorgefokt caveliers zijn. Ik heb me ingelezen in beide rassen. en het is echt te treurig voor woorden hoe doorgefokt ze zijn. Ondanks dat.... toch blijf ik bij mijn keuze. Alle 'hypoallergene'hondenrassen heb ik uitgebreid doorgenomen, sommige in het echt, maar het zijn echt geen hondjes die bij ons passen. Ik weet dat de cavelier verhaart en dat er een kans bestaat dat onze pup dit ook gaat doen, maar de ervaring van de fokster is van niet. Ze houd vaak contact met nieuwe eigenaren. en ze zei al dat de pups met de meeste poedelvacht het geschiktste zijn voor ons. 

ik vind dwergpoedels leuke honden! en dat ze slim zijn wist ik, super leuk pluspunt in karakter! Mijn partner kan ik er helaas niet mee overhalen. 

loesje, wat knap dat jouw hondje zover kan wandelen en kan rennen naast de fiets! dat verwacht je ook niet van een klein ras :-) . Dat zielige filmpje heb ik niet aangeklikt hoor, ik kan absoluut niet tegen dierenleed. 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" fijn om te lezen dat het bij jullie goed bevallen was sjaan. en een bench ga ik ook doen dan! We kijken er ook echt naar uit! hoe oud zijn jullie kids als ik vragen mag?
Ik weet hoe doorgefokt caveliers zijn. Ik heb me ingelezen in beide rassen. en het is echt te treurig voor woorden hoe doorgefokt ze zijn. Ondanks dat.... toch blijf ik bij mijn keuze. Alle 'hypoallergene'hondenrassen heb ik uitgebreid doorgenomen, sommige in het echt, maar het zijn echt geen hondjes die bij ons passen. Ik weet dat de cavelier verhaart en dat er een kans bestaat dat onze pup dit ook gaat doen, maar de ervaring van de fokster is van niet. Ze houd vaak contact met nieuwe eigenaren. en ze zei al dat de pups met de meeste poedelvacht het geschiktste zijn voor ons. 
ik vind dwergpoedels leuke honden! en dat ze slim zijn wist ik, super leuk pluspunt in karakter! Mijn partner kan ik er helaas niet mee overhalen. 
loesje, wat knap dat jouw hondje zover kan wandelen en kan rennen naast de fiets! dat verwacht je ook niet van een klein ras :-) . Dat zielige filmpje heb ik niet aangeklikt hoor, ik kan absoluut niet tegen dierenleed. 
 
  "

ik snap dat je het filmpje niet aan wil klikken, maar als je heel eerlijk bent,  is het ook geen dierenleed om een zoals jij het noemt doorgefokt teefje te dwingen pups op de wereld te zetten,?

 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik denk dat het een slim idee zou zijn als jij wél de link hierboven even aan klikt. Zo zie je namelijk wel wat jij hoogswaarschijnlijk zal gaan steunen. Het is namelijk een erg grote kans dat deze fokker een br*odfokker is. Goede fokkers, die fokken met stamboom, geteste ouders, zullen hun gezonde stamboomhond niet uitlenen of willen gebruiken voor een of andere gekke kruising. 

 

Waarom niet gaan voor een echte poedel? Deze kan je net zo leuk scheren als dat dr cavapoo eruit ziet hoor! 

honden page profiel koertkoert

honden foto van koert

Wordt het een reu of teef 

honden page profiel jeaninejeanine

nogmaals, ik heb echt een goed gevoel bij onze fokker, die haar honden wel allemaal met stamboom heeft en uitgebreid laat testen. De reden dat ze gestopt is met het fokken van caveliers is omdat het doorgefokte hondjes zijn en ze dit leed niet wil vergroten. ondanks dat is ze wel erg verliefd op het ras, en natuurlijk haar teefjes. Dus toen heeft ze besloten om te kruisen met de gezondere dwergpoedel, zodat er een gezondere kruising ontstaat. Haar teefjes zijn echt in gezonde staat voor zover je dit kunt zien. Met stamboom en gezondheidsonderzoeken! Het is absoluut geen brood fokker! maar iemand met liefde voor haar caveliers, en die hierin ook een zoektocht doet naar een vitaler 'ras'.

Het voelt voor mij ook niet zo dat ik meewerk aan het dierenleed. 

 

honden page profiel jeaninejeanine

koert, we weten nog niet of het een reu of teef wordt, want we laten het afhangen van het karakter van de pup. die moet passen in ons gezin. Ik heb een voorkeur voor een teef. 

Er komt een honden gedragsspecialist of zoiets die gaat kijken welke pup geschikt is, en dat overleggen ze dan samen.

waarom deze vraag eigenlijk? :-)

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik heb een van mijn honden in een ren waar een mandje en water in staat, ik vind dit geschikter dan een bench. Mijn andere hond wel een bench die hij voor geen goud voor een ren zal willen ruilen, het is net wat ze gewent zijn maar in de ren hebben ze veel meer ruimte.

489179.jpg

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik denk dat je het met de puppy ren zo heel goed aanpakt hoor! Lekker de ruimte voor de pup, rustplek en en eigen plek voor de kids.

 

Wbt het ras, wij hebben zelf een cavalier gehad met inderdaad het nodige leed. Deze honden zijn zo ongezond dat het echt zielig is. Ondanks ik het een leuke hond vind, met een goed karakter, zou mij de gezondheid van de hond voor alles gaan. 

 

Wat als je wel allergisch blijkt te zijn voor deze hond? Een cavalier verhaart inderdaad wel degelijk. Kan ook best zijn dat de pup meet van de cavalier weg heeft, en dan? 

honden page profiel bentebente

Een puppyren is een goed idee. Naar mijn mening is het altijd beter dan een bench, je kan immers in de ren ook nog een bench zetten maar de hond kan dan wel lekker lopen. Ook met ongelukjes is het erg handig dat een pup niet verplicht in zijn eigen vuil ligt. 

Ik zou zeker een mandje en bench neerzetten, dan kan de pup zelf bepalen waar hij gaat liggen. De bench ook afdekken of een dichte bench kopen, zodat de pup in het donker kan slapen als hij dat wil. 

Enneh, wat betreft de kids. JIJ bent de ouder en naar jou hebben ze te luisteren. Een pup is leuk en tuurlijk zullen ze soms stiekem de pup wakker maken enz. Maar het is wel de bedoeling dat ze leren dat dat niet mag. Ook een peuter. Als jij ze elke keer weg haalt bij de pup leren ze dat vanzelf. Je zal echt de pup in bescherming moeten nemen voor je kids, kinderen zijn nu eenmaal lomp en nieuwschierig en dat is niet altijd een goede combi met een pup. Ik zou ze ook zeker goede manieren aanleren betreft omgaan met honden, zoals eerst handje uitsteken en niet ineens zomaar aanraken, pas op voor het bekkie, enzovoort. Dit om veel angst en gezeur te vermijden.

Bovendien, als je de pup onvoldoende laat rusten krijg je een heeeel chagrijnig hondje dat gaat lopen happen, piepen en zijn rust niet meer goed weet te pakken. 

honden page profiel bentebente

" koert, we weten nog niet of het een reu of teef wordt, want we laten het afhangen van het karakter van de pup. die moet passen in ons gezin. Ik heb een voorkeur voor een teef. 
Er komt een honden gedragsspecialist of zoiets die gaat kijken welke pup geschikt is, en dat overleggen ze dan samen.
waarom deze vraag eigenlijk? :-) "

Voorkeur voor een teef, ja? Mijn volgende hond wordt absoluut een reutje. Wij hebben twee teven gehad en met allebei veel gezeur.. schijnzwangerschappen, gedragsproblemen als gevolg daarvan, baarmoederontsteking waardoor we eentje bijna waren verloren, veel ruzie met andere teven in de buurt, loopsheid (en de daarbij horende buurtreuen, dat dan weer wel). 

Bij reutjes zijn de enige problemen die ik zie gezeik als er loopse teven in de buurt zijn en iets langer wandelen. 

Maar dat vind ik natuurlijk, ben benieuwd waarom jij dan eigenlijk liever een teef wil?hp-smile

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Ik heb altijd reuen. Die vind ik stabieler qua karakter en vaak veel verdraagzamer dan teven. Ik zal nooit een teefje nemen, ben echt een "reuen-mens"
 
@bente; kun je dat iets langer wandelen even uitleggen? Bedoel je dat je met een reu langer moet wandelen dan met een teef???  "

Ik dénk dat ze bedoeld dat reuen vaker moeten plassen. Maar kwa afstand hoeft een reu écht niet langer te wandelen dan een teef hoor haha, als in meer beweging nodig hebben tenminste zeker niet! 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" nogmaals, ik heb echt een goed gevoel bij onze fokker, die haar honden wel allemaal met stamboom heeft en uitgebreid laat testen. De reden dat ze gestopt is met het fokken van caveliers is omdat het doorgefokte hondjes zijn en ze dit leed niet wil vergroten. ondanks dat is ze wel erg verliefd op het ras, en natuurlijk haar teefjes. Dus toen heeft ze besloten om te kruisen met de gezondere dwergpoedel, zodat er een gezondere kruising ontstaat. Haar teefjes zijn echt in gezonde staat voor zover je dit kunt zien. Met stamboom en gezondheidsonderzoeken! Het is absoluut geen brood fokker! maar iemand met liefde voor haar caveliers, en die hierin ook een zoektocht doet naar een vitaler 'ras'.
Het voelt voor mij ook niet zo dat ik meewerk aan het dierenleed. 
  "

 

Alle Cavaliers zijn door/kapotgefokt: dus de moeder van het nestje, waaruit jouw pup komt, is dat ook!

 

Dwergpoedels voor de fok moeten niet gezonder zijn, maar gezond!

 

De teefjes zien er gezond uit. Chiari-achtige Malformatie en Syringomyelie kan je alleen zien op een MRI.

 

Wat was de uitslag van de MRI van de moeder van de pups? Ze heeft in ieder geval CM gradatie 2 = ernstig. Er zijn in NL de laatste tien jaar maar enkele Cavaliers met CM gradatie 1 = mild gevonden en dan zal je net zien dat deze CM gradatie 1 honden een lekkende hartklep hebben. 50% van de Cavaliers heeft op 5 jarige leeftijd een lekkende hartklep, oplopend tot 100% op 10 jarige leeftijd, als een Cavalier die leeftijd al zal halen. Gemiddelde levensverwachting 7,9 jaar.

 

Stel je ook eens voor wat voor een druk op het hoofdje van de Cavalier komt te staan tijdens het persen voor de geboorte, terwijl de hersenvloeistof sowieso niet goed doorstroomt naar het ruggenmerg en het achterhoofdsgat ook regelmatig minimaal open kan zijn doordat de kleine hersenen hierin uitpuilen.

 

CM en SM kunnen dezelfde ernstige symptomen veroorzaken.

 

Ik heb zelf een super lieve Cavalier gehad, maar oh wee wat een zorgen en verdriet om het lijden en uiteindelijk laten inslapen vlak voor haar 4e verjaardag.

 

Gezondheidsonderzoeken zijn zowel voor de Cavalier als de Dwergpoedel niet voldoende. Gezondheidsonderzoeken worden door dierenartsen verricht. Er moeten bij beide rassen testen volgens het fokreglement van de rasvereniging worden uitgevoerd door veterinair specialisten.

 

Een pup kies je ook met je verstand!

 

 

 

honden page profiel RenateRenate

Je hebt je goed ingelezen maar blijft wel hardnekkig cavElier schrijven terwijl het cavAlier is? tongue-out

 

De puppyren is zeker een goed idee, ik zou die dan combineren met een bench waar je iets kan over leggen om het wat knus te maken. 

honden page profiel RenateRenate

" Ik heb een van mijn honden in een ren waar een mandje en water in staat, ik vind dit geschikter dan een bench. Mijn andere hond wel een bench die hij voor geen goud voor een ren zal willen ruilen, het is net wat ze gewent zijn maar in de ren hebben ze veel meer ruimte. "

Staat deze puppyren stevig genoeg? 

honden page profiel RenateRenate

" Wil niet lullig doen, maar dit soort mode kruisingen worden vrijwel alleen door B-fokkers gefokt. Een serieuze fokker zal nl enkel met stamboom fokken. Extra reden om te verifiëren of de uitslagen kloppen. Heb je alle papieren kunnen inzien? Mijn tip; wees heel, heel, heel kritisch en geloof de fokker niet op zijn/ haar blauwe ogen. "

Helemaal mee eens. Welke serieuze fokker zet nu toch stamboomhonden in om een kruising te gaan fokken...hp-frusty

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou echt wat Loesje schrijft heel serieus nemen, Loesje weet er echt alles van, ze schrijft niet om jou te pesten maar om je te helpen..lees in ieder geval haar linken wat ze geeft en wat ze schrijft, maar dan goed, dat is het minste wat je kan doen.

honden page profiel KlaraKlara

" Helemaal mee eens. Welke serieuze fokker zet nu toch stamboomhonden in om een kruising te gaan fokken... "

Niet dat ik voorstander ben van deze kruising maar deze opmerking vind ik te kort door de bocht.  Zeker bij rassen met veel erfelijke kwalen en hoge inteelt kan het best slim zijn om er eens wat fris bloed bij te doen. Wel zorgvuldig natuurlijk met matchende karakters en bouw. Dan nog heb je geen garanties. En ja bij ongezonde rassen blijft een gezonde hond nog steeds een risico. En ik snap jullie zorgen bij Cavaliers want daar van de helft van deze kruising al eigenlijk niet meer gezond zijn. Maar die problemen zijn nou juist ontstaan door de fokbasis te smal te houden en de inteelt torenhoog. Onze huidige rassen zijn ontstaan door zorgvuldig ( en soms wat minder zorgvuldig ) te kruisen. De problemen bij veel rassen door hoge inteelt en fokken op een homogeen uiterlijk. Ik heb ook rashonden maar zou ook best voor een verantwoord gefokte kruising gaan. Want ook mijn ras kamp met problemen en wordt veel minder oud dan vroeger.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Border collie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^