kennelhoest

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Vorig jaar in april is onze chihuahua gestorven, na de nodige rouwperiode begon het de laatste weken terug te kriebelen en hebben we nu zondag een border collie pup gekocht. Thuis gekomen met de pup begon ze over te geven, niets aan de hand dachten we, stress, we laten haar wel even wennen. We merkten ook een snelle ademhaling op en hoesten. Spijtig genoeg ging ze achteruit, er zat zo goed als geen leven meer in. Tegen 22u s avonds naar dierenkliniek gereden met haar, ze hebben haar opgenomen, had ook koorts,  infuus gegeven, antibiotica gestart met als duidelijke diagnose kennelhoest. Ik heb onmiddellijk de verkoper gecontacteerd met deze mededeling en gevraagd om voor 50 procent tussen te komen in de kosten (230 euro in totaal hebben we betaald aan de dierenarts). Hij begon een heel verhaal af te ratelen dat hij dat boekhoudkundig niet kon doen en daarvoor een verslag nodig had van men dierenarts. Verslag opgestuurd waar de diagnose duidelijk in vermeld staat. Nu speelt de verkoper het anders en is het ineens niet meer boekhoudkundig nodig en heeft hij het verslag van mijn dierenarts naar zijn dierenarts gestuurd en wacht hij op zijn of haar antwoord, wat mij het gevoel geeft dat dit een kat en muis spel wordt. Op vraag naar de gegevens van zijn dierenarts krijg ik tot nu toe geen antwoord en geeft mij ook het gevoel dat mijn dierenarts niet bekwaam zou zijn om een fatsoenlijke diagnose te stellen. Weten jullie of de koper hier verantwoordelijk voor is? Kennelhoest komt toch van bij hem? Ik heb geen andere dieren. Volgens attest is de pup nu een kleine week geleden bij hem hiertegen ingeënt. Ik voel alsof hij me met mijn rug tegen de muur wil zetten en dat er geen onderhandeling mogelijk is.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Heel naar dit, heb je rechtsbijstand ? Schakel die dan in...

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Beste,

Ik heb een familiale polis, in wat opzicht zou rechtsbijstand me hierbij kunnen helpen? Is er geen organisatie waar ik een klacht zou kunnen indienen?

Groetjes

honden page profiel DagmarDagmar

tja, dat krijg je als je broodfok steunt.

Wie zich daar schuldig aan maakt, mag voor mijn part de volle pot zelf betalen. Hopelijk komt het hondje er door. En hopelijk denk je volgende keer beter na eer je zo'n wanpraktijken steunt.

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Beste Dagmar,

Dit gaat hier om een nest border collies, geen broodfok, daar ken ik meer dan voldoende over om me daar geen hond te gaan aanschaffen. Layka (zo noemt ze) is erdoor, dankzij de goede zorgen van men dierenarts, ze moet nu nog wel 7 dagen antibiotica innemen.

honden page profiel DagmarDagmar

indien het geen broodfok was, had je een gezonde pup en sprak je niet over boekhouding en verkopers.

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Dagmar,

Ik kan alleen melden wat de koper mij heeft gemeld, zijn boekhoudkundig verhaal raakt voor mij ook kant nog wal en dat heb ik hem ook gemeld. Het woord verkoper? Welk woord moet ik anders gebruiken? Hij is toch de verkoper? Ik weet wat broodfokkers zijn en nogmaals het gaat hier om een 'verkoper' met een nest border collies, ik heb daar geen andere honden gezien nog aangetroffen. Ook de mama en de papa heb ik gezien, dus sorry maar dan weet ik het niet meer hoor als dit ook al onder de definitie broodfok valt :-(

honden page profiel DagmarDagmar

Dat heet een fokker. En een fatsoenlijke fokker verkoopt geen zieke pups ;)

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Om te beginnen van harte beterschap voor je hond.

Helaas klinkt e.e.a. niet als een betrouwbare fokker, zeker de manier waarop hij reageert op jouw berichten.  Rare smoezen. Ik vermoed dat een schadevergoeding niet makkelijk zal gaan.

Dan maar je energie steken in de genezing van je hond.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat een nare ervaring en dat nog wel tijdens de eerste periode dat je de pup hebt en er puppyplezier zou moeten zijn.

 

De fokker heeft een zieke pup geleverd. Dat is wettelijk verboden. Bewijs zijn de dierenartsrapporten. De fokker is verantwoordelijk voor alle hiermee verband houdende kosten.

 

Dekt je familiale rechtsbijstand verzekering ook huisdieren? Zo ja, laat hen de fokker per email aansprakelijk stellen.

 

Ik hoop dat je Layka snel helemaal opknapt. Doe rustig aan met haar, want zware kennelhoest bij zo'n jonge pup is ook een aanslag op haar conditie.

 

honden page profiel PieterPieter 3 doggies

honden foto van Pieter

Mij lijkt het toch ook énige vorm van broodfok te zijn!
Het begrip "broodfokkers" moet je mijn inziens ruimer zien dan verkopers die veel verschillende rassen van pups verkopen, al dan niet (illegaal) invoeren, deze al dan niet te jong verkopen...  enz... enz...

Broodfok kan ook op kleinschaliger niveau...  zelfs al heeft die fokker maar één ouderkoppel...  als hij de moeder "overfokt" (dus teveel fokt dat goed voor haar is, met invloed op de gezondheid/weerstand van de pups, dat nestje na nestje elke keer achteruit zal gaan), dan noem ik dat ook een broodfokker!  Dan is dat meer dan een hobbyfokker... want duidelijk is dan dat hij zijn teefje misbruikt om er zoveel mogelijk geld uit te slaan...  

Dit is zeker geen persoonlijk verwijt naar jou toe @Petra! Je hebt je laten misleiden en het belangrijkste is nu dat je goed hebt gehandeld en samen met je dierenarts heb je jouw hondje er toch doorgekregen. Je bent je er nu van bewust dat je waarschijnlijk een zwak hondje hebt (waarschijnlijk levenslang een zwakke weerstand), dus je gaat dat beslist goed in de gaten houden.

Maar, ik schrijf dit vooral om iedereen die hier volgt toch nog eens te waarschuwen...  en extra op te letten met "broodfok", die dus ook kleinschalig, subtiel hen heel verdoken kan zijn. Bovendien weten we ook dat Border Collie's nogal veel overfokt worden (dus ook door hobby broodfokkers), en dat je hiervoor extra waakzaam moet zijn.  Hoe populairder het ras, hoe groter de kans...  (en hoe meer ik zou overwegen om enkel fokkers te nemen die bij de rasvereniging zijn aangesloten). 

Dan het juridische aspect van deze zaak:
Ik weet niet wat voor contract je hebt getekend, en ik weet ook niet hoe de Nederlandse wetgeving daarrond in elkaar zit (ik ben een Vlaming). Maar bij mijn aankoop hebben fokker en ikzelf een "garantiecertificaat" ondertekend (verplicht en overeenkomstig art.30 van het KB van 27 april 2007, dat draait rond de verhandeling van dieren). In dat certificaat staat dus onder meer (ik geef het verkort en in mijn eigen woorden weer, omdat het anders misschien wat te technisch wordt):
1. Bij erfelijke aandoeningen die binnen de 10 dagen na aankoop ontdekt worden en vastgesteld worden door de dierenarts. Kan de koper ervoor kiezen om de pup terug te brengen en heet volledige bedrag terug te vorderen van de fokker. Of, kan de koper ervoor kiezen om de pup te houden, maar dan moet de fokker 50% van het betaalde aankoopbedrag terug geven aan de koper. (Ofwel de pup te vervangen door een pup van hetzelfde ras.
2. Wat betreft de aankoop van een zieke pup: In het garantiecertificaat staan enkele ziektes vermeld, zoals ook Kennelhoest, hondenziekte, hepatitis, parvovirose..., als deze binnen de 10 dagen (6 dagen voor hepatitis), worden vastgesteld door de dierenarts geldt een gelijkaardige regel zoals in punt 1. Alleen als het dier overlijdt, of je moet het laten inslapen ten gevolge van de vernoemde ziektes, moet de fokker dus ofwel het volledige aankoopbedrag terug betalen, ofwel een pup van hetzelfde ras geven.  Uiteraard moet dit dan wel een gezonde pup zijn (en gelden dezelfde garantieregels).  
Ik geef het maar even mee, omdat je dit best kan uitzoeken hoe het in Nederland zit. Je dierenarts kan je hierbij al flink vooruit helpen en anders juridisch advies gaan zoeken. Wellicht kent je dierenarts wel een jurist die gespecialiseerd is in dit soort zaken?   Kortom, zoals ik het zie, heb je minstens recht op 50% terugbetaling, ook al houdt je het dier en ook al is het nu gezond (je gaat dat geld goed kunnen gebruiken voor extra controles en dierenartskosten in de toekomst). Maar ik kan mij enkel baseren op de Belgische wetgeving hier. 

Hopelijk heb ik je hiermee iets vooruit geholpen. En dat hierbij de aandacht op "subtiele broodfok" ook nog eens wordt gevestigd voor alle forumlezers. 
Groetjes Pieter.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.


Dit is zeker geen persoonlijk verwijt naar jou toe @Dagmar! Je hebt je laten misleiden en het belangrijkste is nu dat je goed hebt gehandeld en samen met je dierenarts heb je jouw hondje er toch doorgekregen. Je bent je er nu van bewust dat je waarschijnlijk een zwak hondje hebt (waarschijnlijk levenslang een zwakke weerstand), dus je gaat dat beslist goed in de gaten houden.       Het is Petra, Pieter, niet Dagmar.

honden page profiel DagmarDagmar

hahaha ja, zwak zou ik mijn 'hondjes' niet noemen cool

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Dit is zeker geen persoonlijk verwijt naar jou toe @Dagmar! Je hebt je laten misleiden en het belangrijkste is nu dat je goed hebt gehandeld en samen met je dierenarts heb je jouw hondje er toch doorgekregen. Je bent je er nu van bewust dat je waarschijnlijk een zwak hondje hebt (waarschijnlijk levenslang een zwakke weerstand), dus je gaat dat beslist goed in de gaten houden.       Het is Petra, Pieter, niet Dagmar. "

Mijn oprechte excuses voor deze vergissing @Dagmar en @Petra. Ik heb de naam in het oorspronkelijk bericht aangepast. Een domme vergissing van mij, sorry.

 

honden page profiel PieterPieter 2 doggies

honden foto van Pieter

" hahaha ja, zwak zou ik mijn 'hondjes' niet noemen  "

Ook tegenover jou, mijn excuses voor mijn domme vergissing.
Groetjes Pieter.

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Met Layka gaat het de betere kant op, ze is al wat aktiever maar geeft nog wel wat slijmpjes over tijdens het hoesten....blij mee!!

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Tja, en overigens, kennelhoest kan iedere hond overal oplopen en als een pup naar een nieuw huis gaat, geeft dit wat of veel stress en bij stress is de weerstaand minder en kan je zomaar kennelhoest hebben. Fijn dat het beter gaat en dat je zo snel naar de da bent gegaan.

De enting voor kennelhoest is, net als bv. De griepprik voor mensen, nooit een 100% garantie dat je hondje dit niet krijgt. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat mensen griep gelijk is aan kennelkuch.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Voor de wet is een hond een product.

Je hebt een ondeugdelijk product gekocht, dus je hebt recht om hem terug te brengen, geld terug, te ruilen, of de verkoper zal je product moeten repareren op zijn kosten.

 

Als je een product koopt, is het niet de bedoeling, dat je gelijk voor een hoop geld, „reparatie” kosten moet betalen. 

Deze fokker, zal dus 100% jou reparatie kosten moeten betalen.

Ik zou hem bellen, dat volgens de wet, hij de gehele rekening zal moeten betalen. Wees overtuigd, die fokker, weet dit nl ook!

Bij dier en recht kan je veel informatie krijgen en miss wel hulp.

 

 

Kennel hoest is een besmettelijk virus. Dat niet alleen broodf hondjes kunnen krijgen.

Pups, oudere honden of met minder weerstand, lopen meer risico.

Het heet „kennelhoest”,  omdat het super besmettelijk is en op plaatsen waar veel honden samen zijn, (kennels) is de besmetting graat hoger. 

Deze fokker heeft niet eerlijk verteld, dat er kennelhoest bij hem heerste, zou hem dat wel aanrekenen.

 

Beterschap met je pup en sterkte met de fokker

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Fijn dat het beter gaat.

 

Hoe oud/jong is je pup?

 

Let op dat je de puppy entingen alleen laat geven als ze volledig hersteld is.

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Loesje,

Layka is nu tien weken, heb een foto van haar geplaatst op mijn profiel. Dierenarts heeft eveneens gezegd dat ze eerst voldoende dient herstelt te zijn eer ze haar tweede inenting mag krijgen (ze heeft er nog maar één gehad bij de fokker), dus ik ga nu nog een kleine twee weken wachten en dan ga ik haar volgende inenting laten geven.

Suzanne en Luca,

Fokker wil nu voor de helft tussenkomen in de kosten van de dierenarts.

Liefs,

Petra

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Pieter,

Ben ook een Belgische hoor :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Petra, dat is toch heel netjes van de fokker.....nu snel herstellen en genieten van je pup.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Op de foto heeft Layka wel een héél bijzonder staartje....laughing

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

hahahahaha Jantien, das zijn speelgoedje lol

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Petra,  eigenlijk moet de fokker, alle kosten voor zich nemen.

(Ik fok zelf ouderwets gefokte Perzen)

wordt altijd een beetje boos, als  een fokker zich niet aan de regels, de wet houd.

Jij hebt betaald voor een gezonde pup en zit nu al gelijk met een dikke rekening, dat vind ik niet terecht.

Wat een schrik, zo een kleintje zo ziek. Ik ben altijd liever zelf ziek, dan mijn dieren.

Wat een dropje! Hopelijk is ze snel van haar klachten af!

honden page profiel petra tullenpetra tullen

honden foto van petra tullen

Suzanne en Luca,

Heb de wetgeving nagekeken en kennelhoest komt daar niet in voor....:-(

liefs

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

En nergens lees ik hier dat de enting tegen kennelhoest er eentje is die alweer enkel goed is voor de geldbeugel van de dierenarts en niet voor de hond. Ze helpt namelijk voor geen meter, net wat mijn dierenarts zegde "je kan een mens ook niet enten tegen een verkoudheid".

 

Komt bij dat, toen ik de enting nog liet geven, mijn hond iedere keer kennelhoest kreeg. Van het moment dat ik er mee stopte, had noch zij noch Tibo er ooit nog last van.

En dit zinnetje "

Voor de wet is een hond een product.

Je hebt een ondeugdelijk product gekocht, dus je hebt recht om hem terug te brengen, geld terug, ofte ruilen, of de verkoper zal je product moeten repareren op zijn kosten."

 

Gaat er voor mij echt totaal over komende van een mens die om honden geeft. Voor de wet is een hond misschien een product, maar een goede baas zorgt voor zijn hond van zodra die een pootje in huis zet. Ondeugdelijk product, razend word ik van dat woord, is totaal walgelijk !!!!!!

Ik nam mijn Freya op 4 maanden over van andere mensen, ze bleek erg ziek te zijn (niet door de fokker maar door die lui), heeft me handenvol geld gekost en de nodige inzet, maar haar weg doen, nooit of te nimmer.

 

@Petra, ik hoop dat jullie, wel heel mooie pupje, snel weer helemaal gezond is !

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" En nergens lees ik hier dat de enting tegen kennelhoest er eentje is die alweer enkel goed is voor de geldbeugel van de dierenarts en niet voor de hond. Ze helpt namelijk voor geen meter, net wat mijn dierenarts zegde "je kan een mens ook niet enten tegen een verkoudheid".
 
Komt bij dat, toen ik de enting nog liet geven, mijn hond iedere keer kennelhoest kreeg. Van het moment dat ik er mee stopte, had noch zij noch Tibo er ooit nog last van.
En dit zinnetje "
Voor de wet is een hond een product.
Je hebt een ondeugdelijk product gekocht, dus je hebt recht om hem terug te brengen, geld terug, ofte ruilen, of de verkoper zal je product moeten repareren op zijn kosten."
 
Gaat er voor mij echt totaal over komende van een mens die om honden geeft. Voor de wet is een hond misschien een product, maar een goede baas zorgt voor zijn hond van zodra die een pootje in huis zet. Ondeugdelijk product, razend word ik van dat woord, is totaal walgelijk !!!!!!
Ik nam mijn Freya op 4 maanden over van andere mensen, ze bleek erg ziek te zijn (niet door de fokker maar door die lui), heeft me handenvol geld gekost en de nodige inzet, maar haar weg doen, nooit of te nimmer.
 
@Petra, ik hoop dat jullie, wel heel mooie pupje, snel weer helemaal gezond is !
  "

De enting voor kennelhoest, wel of niet geven, is hier niet aan de orde, pupje heeft kennelhoest.

 

Natuurlijk kan je een dier niet als product zien.

Denk dat niemand zijn pup gaat ruilen of terug gaat brengen als hij ziek is.

 

Het is ook krom, dat je dier met een product wordt vergeleken.

 

Zo staat het nu eenmaal in de wet, helaas.

 

Hoewel het is inmiddels veranderd,  je dier wordt niet meer als product gezien, maar voor de wet wel zo beschouwd als hij iets mankeert.

 

Hoe dan ook uitgelegd, het gaat er om, dat de fokker de da zou moeten betalen

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Topic starter is zo te lezen van België.

 

Ik kocht een zieke pup. Wat nu ? – Dierengarantie
http://www.dierengarantie.be/wetgeving/

 

Volgende forumvraag: Tuigjes advies
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^