Sterileriseren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

Wat is jullie ervaring wat beter is: met 6 maanden steleriseren voor de eerste loopsheid, of 3 maanden na d es eerste loopsheid. De eerste x dat ik bij de dierenarts was voor vacx zei dierenarts A met 6 maanden, zodat kans op melkklierkanker nihil is. Toen ik paar weken later voor de laatste vacx ging, had ik een ander (bij dezelfde kliniek) en dierenarts B zei dat je beter na de eerste loopsheid pas kon doen, omdat ze onzeker kunnen worden naar andere honden toe als ze voor de eerste loopsheid geholpen worden.  Afijn,  twee verschillende deskundige, twre verschillende adviezen. 

 

Nou wil ik jullie ervaringen weten, of je wel of geen gedragsveranderingen hebben onopgemerkt bij jullie teefje.

 

Discussie wel of niet helpen is niet van toepassing, geholpen gaat ze zowiezo worden (mijn ouders hebben recent hun hond verloren door baarmoederontsteking, dat wil ik never niet meemaken, want heb die hond 6 weken lang zien lijden omdat ze maar niet herstelde na de operatie.)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Jammer toch dat de artsen een andere mening hebben.....eerst je hondje volwassen laten worden, hormonen zijn nodig voor een goed skelet..en ook voor een stabiele hond...en dan een kleine hond zeker een loopsheid laten komen een grote hond twee a drie keer, die zijn veel later volwassen, je hebt voor en nadelen van het steriliseren/ castreren van de reu en teef, lees je goed in.....kijk hier boven in de encyclopedie, naar de sterilisatie/castratie van honden...feiten en fabels van het steriliseren/castreren...is je hond in goede gezondheid kijk dan eens naar een laparoscopie, een kleine ingreep, ook daar kan je naar cooglen...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Boven aan het forum kan je...de encyclopedie vinden, klik daar op en zoek dan, steriliseren/castreren, dan kan je zeker een goede keuze maken....

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik heb altijd gewacht tot zelfs de 2e loopsheid. Eerst volwassen laten worden en zoals Willemijn zegt: ze hebben hun hormonen nodig voor een goede ontwikkeling.

 

Ik zou dus zeker wachten tot minimaal de eerste loopsheid.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zoals boven reeds vermeld: pas nadat je hond volwassen is, laten steriliseren.

 

Bij kleine honden is dat op de leeftijd van 1 jaar. Hoe groter de hond hoe later volwassen.

 

De hormonen zijn  nodig voor de volledige ontwikkeling van botten en spieren en een stabiel karakter.

 

Doe je het vroeger dan zal de botdichtheid niet voldoende zijn, spiermassa niet optimaal en de hond kan angstig worden.

honden page profiel Diesel & Bumper Diesel & Bumper

honden foto van Diesel & Bumper

Met bovenstaande eens, de hond moet eerst een volwassen stabiel karakter hebben gevormd.

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik ben mijn hond aan zeer agressieve melkkliertumoren verloren en dit wil ik zeker nooit meer meemaken. Ik heb mijn jongste teefje dus ook laten castreren voor de eerste loopsheid op de dag dat ze een half jaar oud was. Alles is goed gegaan, ze heeft geen vachtproblemen of gedragsverandering.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Mijn da zei, niet voor 8 maanden. Meni gen verschillen hier zo over.

Ik had een enorme onzekere hond. Laten helpen, bij een teef heet het ook castratie als de eierstokjes worden verwijderd, toen zij drie jaar was. Daarna een hele stabiele hond geworden. Niet haantje de voorste maar wel veel relaxter. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Geen discussie hoor maar.......ook al gaat het goed het is een feit dat er lichamelijke problemen ontstaan om te castreren op jonge leeftijd...laat de hond eerst volwassen worden voor men de hormonen uitschakeld.....ook bij ons de mens zijn hormonen nodig, vallen die weg ontstaan er ook problemen waarvan de een wel ernstige problemen kunnen krijgen en anderen er weinig last van heeft.....     wanneer je de keuze hebt, wachten tot de hond volwassen is en beter ook uitgegroeid is....is er een  medische oorzaak dan wacht je natuurlijk niet.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ik ben mijn hond aan zeer agressieve melkkliertumoren verloren en dit wil ik zeker nooit meer meemaken. Ik heb mijn jongste teefje dus ook laten castreren voor de eerste loopsheid op de dag dat ze een half jaar oud was. Alles is goed gegaan, ze heeft geen vachtproblemen of gedragsverandering. "

Marga, ik heb 30 jaar geleden gewerkt bij een da die nascholingen deed in Amerika. Hij zei.,, Voor 1e loopsheid, geeft minder kans op incontinentie en vachtverandering  en melkkliertumoren. Tja, destijds heel vooruitstrevend omdat castratie vd teef toen alleen werd gedaan bij baarmoederontsteking of andere med.oorzaken.

Nu is het weer anders, de waarheid ligt in het midden denk ik. Maar ik vind het goed  om jouw mening en goede ervaringen te horen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Keuze is altijd lastig! Niet te snel beslissen, lees je eerst in en google op ervaringsverhalen!

honden page profiel So long, friends!So long, friends!

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Mijn volwassen hond heb ik laten steriliseren 3 maanden ná haar eerste loopsheid. Ze was toen 1 jaar. 

 

Bij mijn pup wacht ik tot ze de leeftijd van minimaal 2 jaar (als ik haar überhaupt al laat castereren) is, én omdat dit zo is afgesproken met de fokker, maar ook omdat ik, na veel onderzoek, het toch heel belangrijk vind dat ze goed uitgegroeid en volwassen zijn. 

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

 

 

 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Dierenartsen zijn erg voor vroegsterilisatie. Op zich niet verkeerd, want met al de wildgroei aan (hobby)fokkers is het juist goed dat een hond geholpen is voordat het baasje zich bedenkt dat pups zo gezellig en lief zijn. Maar een dierenarts kijkt eigenlijk wel alleen naar de voordelen wb. kanker, niet naar de nadelen wb. het skelet en gedrag. Cru gezegd is het kiezen uit twee 'slechte' scenario's. Vroeg steriliseren verkleint de kans op kanker, maar vergroot de kans op aandoeningen aan het skelet en gedragsproblemen. Later castreren heeft geen invloed meer op de kans om kanker te krijgen, maar hormonen hebben grote invloed op de ontwikkeling van het skelet en gedrag. Dus wat dat betreft is laten helpen juist slecht.

 

Persoonlijk zou ik niet laten steriliseren voordat de hond 2,5 jaar oud is. Lang niet elke hond krijgt kanker, maar ik zie wel verschrikkelijk veel honden die slecht lopen. Er is zoveel onverantwoorde fokkerij, dat het echt overdreven is hoeveel honden problemen hebben. Helaas gebeurt het ook vaak genoeg dat de baasjes het niet eens in de gaten hebben... Ik heb een aantal maanden met mijn hond op de hondenschool gezeten en meerdere keren kwam ik mensen tegen met honden die echt ont-zet-tend slecht liepen. En ze zagen het zelf niet...

 

Veel aandoeningen bij het skelet kun je pas zien met zo'n 18 maanden door foto's te maken, maar dan heeft steriliseren i.v.m. kanker geen effect meer. Ik weet dat voor HD ook de pennHIP test gebruikt kan worden, dan kan de hond voor het 1e jaar getest worden. Maar ik kan iemand die meerdere honden heeft laten testen met deze methode. Eén van deze honden zou goede heupen hebben, deze hond is nu 10 jaar en heeft wel degelijk heupproblemen. De rest van die honden had al zichtbaar HD, dus daarover gaf de uitslag van de pennHIP niet echt verbluffende resultaten.

 

Persoonlijk denk ik dat je met het geven van goede voeding (vlees) en geen nestje fokken de kans op kanker veel minder maakt. Als je wel vroeg wilt steriliseren kun je qua skelet ook veel doen: supplementen geven, goed voer (vlees), niet overbelasten en voorzichtig zijn met bepaalde sporten/bewegingen.

 

Maar, aangezien veel honden qua genetica al grote(re) kans hebben op problemen met het skelet, bind je dan wel de kat op het spek. Met de hoeveelheid honden die erfelijke HD ed. hebben, is m.i. de kans op kanker is een stuk kleiner dan de kans op problemen met het skelet. Dus dan zet ik liever in op het voorkomen van HD en zo door later te steriliseren, dan op het voorkomen van de mogelijkheid van kanker door veel te vroeg te steriliseren.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

" Marga, ik heb 30 jaar geleden gewerkt bij een da die nascholingen deed in Amerika. Hij zei.,, Voor 1e loopsheid, geeft minder kans op incontinentie en vachtverandering  en melkkliertumoren. Tja, destijds heel vooruitstrevend omdat castratie vd teef toen alleen werd gedaan bij baarmoederontsteking of andere med.oorzaken.
Nu is het weer anders, de waarheid ligt in het midden denk ik. Maar ik vind het goed  om jouw mening en goede ervaringen te horen. "

Het zal zeker voorkomen dat teefjes problemen aan een vroeg castratie over houden maar het is zeker geen feit dat dit altijd zo is. De waarheid zal idd in het midden liggen, het is maar net wat belangrijk voor het baasje is. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

De kans op melkkliertumoren is nog steeds zeer klein als je na de eerste loopsheid castreert. 

jong castratie heeft echter veel nadelen zoals meer kans op gewrichtsproblemen later. Ik zou dus minstens 1 loopsheid afwachten. Hormonen spelen belangrijke rol bij vele lichaamsprocessen dus zeker tijdens hun groei van groot belang. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Dierenartsen zijn erg voor vroegsterilisatie. Op zich niet verkeerd, want met al de wildgroei aan (hobby)fokkers is het juist goed dat een hond geholpen is voordat het baasje zich bedenkt dat pups zo gezellig en lief zijn. Maar een dierenarts kijkt eigenlijk wel alleen naar de voordelen wb. kanker, niet naar de nadelen wb. het skelet en gedrag. Cru gezegd is het kiezen uit twee 'slechte' scenario's. Vroeg steriliseren verkleint de kans op kanker, maar vergroot de kans op aandoeningen aan het skelet en gedragsproblemen. Later castreren heeft geen invloed meer op de kans om kanker te krijgen, maar hormonen hebben grote invloed op de ontwikkeling van het skelet en gedrag. Dus wat dat betreft is laten helpen juist slecht.
 
Persoonlijk zou ik niet laten steriliseren voordat de hond 2,5 jaar oud is. Lang niet elke hond krijgt kanker, maar ik zie wel verschrikkelijk veel honden die slecht lopen. Er is zoveel onverantwoorde fokkerij, dat het echt overdreven is hoeveel honden problemen hebben. Helaas gebeurt het ook vaak genoeg dat de baasjes het niet eens in de gaten hebben... Ik heb een aantal maanden met mijn hond op de hondenschool gezeten en meerdere keren kwam ik mensen tegen met honden die echt ont-zet-tend slecht liepen. En ze zagen het zelf niet...
 
Veel aandoeningen bij het skelet kun je pas zien met zo'n 18 maanden door foto's te maken, maar dan heeft steriliseren i.v.m. kanker geen effect meer. Ik weet dat voor HD ook de pennHIP test gebruikt kan worden, dan kan de hond voor het 1e jaar getest worden. Maar ik kan iemand die meerdere honden heeft laten testen met deze methode. Eén van deze honden zou goede heupen hebben, deze hond is nu 10 jaar en heeft wel degelijk heupproblemen. De rest van die honden had al zichtbaar HD, dus daarover gaf de uitslag van de pennHIP niet echt verbluffende resultaten.
 
Persoonlijk denk ik dat je met het geven van goede voeding (vlees) en geen nestje fokken de kans op kanker veel minder maakt. Als je wel vroeg wilt steriliseren kun je qua skelet ook veel doen: supplementen geven, goed voer (vlees), niet overbelasten en voorzichtig zijn met bepaalde sporten/bewegingen.
 
Maar, aangezien veel honden qua genetica al grote(re) kans hebben op problemen met het skelet, bind je dan wel de kat op het spek. Met de hoeveelheid honden die erfelijke HD ed. hebben, is m.i. de kans op kanker is een stuk kleiner dan de kans op problemen met het skelet. Dus dan zet ik liever in op het voorkomen van HD en zo door later te steriliseren, dan op het voorkomen van de mogelijkheid van kanker door veel te vroeg te steriliseren. "

Castratie na de eerste loopsheid verkleind de kans op melkkliertumoren ook enorm (weinig verschil met voor eerste loopsheid). 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

" Ik ben mijn hond aan zeer agressieve melkkliertumoren verloren en dit wil ik zeker nooit meer meemaken. Ik heb mijn jongste teefje dus ook laten castreren voor de eerste loopsheid op de dag dat ze een half jaar oud was. Alles is goed gegaan, ze heeft geen vachtproblemen of gedragsverandering. "

 

Deze redenering lees ik vaker, maar vraag me altijd af of de mensen die dit schrijven ook bij zichzelf preventief lichaamsdelen hebben laten verwijderen.. en jong castreren verhoogd weer de kans op tig andere soorten kanker, waaronder botkanker. Waarom dan niet je dier eerst volwassen laten worden.

Volgende forumvraag: braken na water drinken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^