Cataract of ... ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Hoi iedereen,
 
Ik ben trots baasje van Mochi, een prachtige Samojeed van ongeveer 6 jaar. Dit is mijn eerste hond dus heb ik nooit een andere hond gehad om mee te vergelijken. Recent had ik toch het gevoel dat er in één van zijn oogjes precies een blauwe metallic reflectie te zien was op de pupil/lens. Even een samenvatting van de vreemde samenloop van omstandigheden:
 
Elk jaar tot nu toe op controle, gezonde lieverd en up-to-date met antistoffen. Nooit geen problemen. Super dus. De week voor ik de reflectie zag nog goed gestoeid en had ie 100% zeker nog zijn twee mooie bruine amandeloogjes.
 
Aangezien ik me nogal snel zorgen maak, zeker wat betreft mijn kleine man, heb ik meteen een afspraak bij de dierenarts gemaakt. Langs geweest in het weekend en de dierenarts van wacht liet me weten dat ze vermoeden dat het cataract was. Het oog zag er niet ontstoken uit dus maakte ze zich ook niet te druk. Ze stelde wel voor om donderdag (gisteren) even terug binnen te springen bij haar collega die betere apparatuur had om zijn oogjes te bekijken. Ze raadde ook aan om even bloed te laten trekken in functie van eventuele anesthesie voor zijn tanden. Hij heeft ondanks 'snoepjes goed voor de tanden' ( bestaat niet denk ik ;) ) en periodiek tanden poetsen nogal veel tandsteen/tandplak.
 
Zo gezegd, zo gedaan. Zij heeft beter zicht gekregen op zijn problemen en jammer genoeg is het veel erger dan we vreesden. Mochi heeft zover zij kon zien matuur cataract in zijn rechteroog en is ook helemaal blind in dat oog. In zijn linkeroog heeft hij voorlopig immatuur cataract maar heeft waarschijnlijk ook niet het volle zicht meer. Zij gokte op nog zo'n 10% zicht.  In het rechteroog was de druk maar één waarde te hoog maar in het oog waar hij waarschijnlijk nog iets mee ziet stond de druk wel degelijk te hoog. Zij heeft dan ook even bloed proberen te prikken in functie van anesthesie maar zijn bloed was zo enorm dik dat het meteen al stolde in de naald. Ze heeft uiteindelijk wel wat bloed kunnen afnemen en dit gaan ze ook testen om te zien of er daar verder nog problemen te zien zijn.
 
Ze raadde ons ook aan om zo snel mogelijk verder te gaan want een blinde hond wordt blijkbaar ook sneller een angstige hond en dat is zeker niet aan te raden rond kinderen. (Absoluut niet iets dat je op dat moment wil horen trouwens maar ik apprecieerde de feedback wel.) Deze dierenarts vermoedde ook dat het genetisch is en dat Mochi het waarschijnlijk al sinds pupje had. Wel vreemd dat er dan nooit iets over opgemerkt is tijdens controles. Blijkbaar kan het wel dat dit niet te zien is bij gewone controles als het onderliggend is zoals bij hem. Nu neem ik niemand iets kwalijk want je zou tot op heden niet eens zeggen dat ie zo goed als blind is. Ik weet wel dat ie waarschijnlijk goed op z'n neus en oren kan terugvallen maar toch schrik ik er van. Ik heb haar wel meteen gezegd dat zowel mama als papa getest geweest waren en prima oogjes hadden maar ze zei dat dit inderdaad kon ondanks de genetische factor. 
 
Ondertussen al een ferme duit kwijt (geen verzekering of iets dergelijks - België) en nog niet veel verder. Vanochtend naar een oogspecialist gebeld om een spoedafspraak te maken en gelukkig kan ik er al volgende week vrijdag bij terecht voor een eerste consult. Ze heeft me ook al druppels bezorgd om hopelijk de druk in z'n oogjes al wat te regelen.
 
Ondertussen heb ik telefonisch ook al de resultaten binnen van zijn bloedtest. Lever en schildklier waren in orde. Creatinine was verhoogd dus gaan ze verder een SDMA-test doen om te testen op eventueel nierfalen. De andere waarden voor de nieren waren echter wel in orde. Suikerwaarden waren lichtjes verhoogd maar de fructosamines toonden normaal waardeverloop voor zijn suikers. Omdat we toch zeker suikerziekte wilden uitsluiten en dit ook belangrijk is in functie van behandeling van zijn oogjes is er gevraagd om een urinestaal binnen te brengen. Dit is ook vandaag binnen gebracht. Normaal gezien krijgen we dus ten laatste morgen resultaat i.v.m. zijn suiker en na het weekend ergens de uitslag van de SDMA-test. Alle resultaten zouden dus binnen zijn tegen vrijdag en worden ook doorgestuurd naar de oogspecialist.
 
Mochi is niets maar dan ook niets veranderd in zijn gedrag en hij is nog steeds dezelfde vrolijke puppedup (6 jaartjes oude pup maar kom...) die nog steeds compleet knetter is. Het is dus echt gewoon stom toeval dat ik een ingeving kreeg om toch vroeger dan gepland op controle te gaan. Ik ben er echt ziek van. Ik kan alleen maar hopen dat Mochi niet achteruit gaat in levenskwaliteit. Hij is nog zo jong, echt niet te snappen. Ik voel me zo stom en zo schuldig dat me nooit iets is opgevallen. Nu begrijp ik ineens zo veel beter waarom hij de dingen doet die hij doet. Ik kan me wel voor de kop slaan.
 
Nu is de tijd van wachten gekomen...laten we hopen dat de tijd wat vooruit gaat want ik heb het echt benauwd door dit nieuws. Ik heb net een hele slechte periode achter de rug maar dit was echt wel de 'kers op de taart' bij wijze van spreken. Pfff...
 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Dat valt ook niet mee, opeens zo'n slecht nieuws op je bord!

Maar ben je zeker dat het over cataract gaat, en niet over glaucoom (gezien je het over druk hebt, en genetische factor)? Zelf na blindheid kan je met een cataract-operatie terug zien (door kunstlens). Glaucoom-schade is helaas niet te herstellen.

Dus ik hoop dat de oogspecialist je snel duidelijkheid kan geven, waar het precies over gaat. Ik duim!

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wacht tot je bij de oogspecialist bent geweest Zij kan je vertellen hoe het er voor staat...cataract of iets anders...aan cataract is zeker wat te doen...aangezien het andere oog verder blind is is het heel heftig wat je hond heeft, ik hoop dat het meevalt..

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Bedankt beiden. Ik kan enkel afgaan op wat de dierenarts me verteld heeft maar ik wacht zeker het oordeel van de oogspecialist af. Dat wachten is jammer genoeg wel zenuwslopend. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Siara, een weekje , je moet er doorheen....een oogspecialist daar heb je goed aan gedaan, echt die kan je precies vertellen wat je hond heeft...ik hoop dat het meevalt en er wat aan gedaan kan worden....cataract...een nieuwe lens, maar even afwachten, ik hoop het zo voor je....

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Waar komt je Samojeed vandaan? Je schrijft dat deze ongeveer 6 jaar is.

 

De cataract is nogal jong opgetreden. Heb je je hond rechtstreeks van een fokker? Als de cataract genetisch is en de fokker kan niet aantonen dat beide ouders een ECVO ogentest hebben ondergaan door een veterinair oogarts met goede uitslagen, dan is de fokker wettelijk aansprakelijk voor alle kosten i.v.m. erfelijke aandoeningen aan de ogen.

 

Te hoge oogdruk kan tot glaucoom leiden, waardoor blindheid ontstaat. Bij te hoge oogdruk moet geen risico worden genomen en met spoed de oogdruk verlaagd worden door bijv. laseren. Te hoge oogdruk veroorzaakt ernstige pijnen.

 

Wat zijn de kosten voor een staar operatie bij de hond? - Dierenverzekering Vergelijken
https://dierenverzekering-vergelijken.nl/staar-operatie-kosten-hond/

 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Ik ben inderdaad ook benieuwd of het glaucoom is, of cataract. Een te hoge oogboldruk zou je verwachten bij glaucoom. 

 

Wb. blindheid: ik zou me niet te veel zorgen maken of blindheid nog wel kwaliteit van leven geeft. Er zijn genoeg blinde honden die een heel prima leven hebben. Bovendien vergeten we als hondenbaasjes nog wel eens dat elke hond op den duur blind word door ouderdomsstaar. Toen ik vorig jaar met mijn hond bij de DA kwam ivm een oogontsteking, vertelde zij me dat Dobber in beide ogen staar had en eigenlijk niet zo veel meer zag. Ik heb het nooit gemerkt. Zij is geopereerd aan het oog (glaucoom) en heeft nu nog maar 1 oog, maar ik merk niet dat ze er last van heeft. Het is echt alsof ze gewoon nog twee ogen heeft EN met beide prima kan zien. Totdat ik koekjes naar haar toe gooi, dan hapt ze 100% mis. Maar als het erger niet is dan dat... :)

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een hoge oogdruk hoef geen glaucoom te zijn, komt ook bij mensen voor een hoge oogdruk zonder dat er een glaucoom is vastgesteld...even afwachten wat de oogspecialist te zeggen heeft, deze gebruikt een spleetlamp om het oog te bezien en ziet direct wat er aan de hand is....      ook al is cataract erfelijk de fokker hoef geen bijdrage te doen bij een hond van zes jaar oud, het is wat anders als het optreed voor het eerste jaar....en cataract hoef niet erfelijk te zijn dat is ook bij mensen niet altijd een erfelijksheid kwestie....als een hond van zes jaar nu wordt nagekeken en het blijkt een oogziekte hebben kan men geen fokker aansprakelijk stellen.  Topicopener schrijft dat beide ouders getest zijn op de ogen.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Mijn vorige hond kreeg op zijn 6e de diagnose PRA. We wisten dat hij blind ging worden, maar nooit gedacht dat het van de 1 opde andere dag zou gebeuren. Ik kan de dag op zijn 7e zo noemen. Het was even slikken. Voor mij om die  diagnose te horen, voor hem om ineens niks meer te zien. De gewenning was even een dingetje. Vooral tegen dingen oplopen. Maar daar moest hij doorheen en met het "PAS OP" aanleren, kattenbelletjes aan alle honden en aan mij en niks verplaatsen in huis, was er niks aan de hond. Hij was blind overigens beter in het speuren naar zwerftennisballen, dan toen hij kon zien. 

De kern van mijn verhaal. Jouw 6 jarige pup weet niet beter, het komt allemaal goed wb de blindheid. Check idd wel even goed of de diagnose klopt. (Ik vertrouw niet meer 100% op mijn DA, dus check altijd dubbel). Niks rotter dan een verhoogde oogdruk, als dat het toch blijkt te zijn. (Je was bij een oogspecialist geweest?)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Siari

 

 Hoe gaat het nu met Mochi?

Volgende forumvraag: Maagzweer. Update
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^