alleen laten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PollekePolleke

Ik ben het alleen laten helemaal aan het opbouwen. Natuurlijk wil ik dat de bench een fijne plek is en blijft en een beetje piepen hoort er ook bij...

Maar vroeg of laat moet ik toch echt een keer boodschappen doen,even naar boven (waar puppy niet mag komen) of mijn kind naar school brengen enzovoort. De training is nog lang niet af, dus dat zal wel een pieppartij worden. En eigenlijk wil ik hem dan even veilig in de bench, waar hij het nog niet zolang alleen uithoudt. Heeft iemand tips?

Hij is trouwens 9 weken, en nu een weekje bij ons...

Alvast bedankt voor het meedenken!

honden page profiel Nicole & OdinNicole & Odin

honden foto van Nicole & Odin

Een kong geven als je eventjes weg bent. Is hij eventjes bezig en krijgt hij meteen een positieve associatie met de bench. Want bench = eten = leuk. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Mijn eerste hond zat ook in de bench, maar ging hier ook vaak zelf in, piepte nooit! Janken hoort er niet bij vind ik. Dan is het dus nog niet veilig genoeg. Mijn tweede hond jankte ook, daarna altijd de bench deur open gelaten en er was niks meer aan de hand. Je kan het nog proberen met wat lekkers in de bench. Brokjes strooien, een kong geven. Vooral heel langzaam opbouwen. Mocht het niet gaan, dan kun je ook voor een andere veilige plek kiezen wat je pup misschien wel fijn vindt. Misschien een bijkeuken/gang? 

 

Je pup is er pas 9 weken. Voorzichtig beginnen. Kamer uit, deur dicht en gelijk laten zien dat je terug komt. Dit daarna steeds wat langer. Naar de toilet gaan, deur dicht en gelijk weer terug komen. Gaat dat ook goed. Ga rustig boven wat doen en gelijk weer terug komen. Zo kun je het in minuten uitbreiden..

honden page profiel PollekePolleke

Die krijgt hij inderdaad wel, maar het moment van huilen breekt toch een keer aan. Zeker als ik op en neer moet naar de winkel of naar school....

Ik lees overal dat je moet voorkomen dat hij gaat huilen, dat je op tijd weer terug bent. Dat lukt wel als ik geen boodschappen meer doe, of mijn kind van school moet halen. Maar die dingen moeten nou eenmaal ook gebeuren en daar lees ik nergens echt iets over. Het is niet reëel om geen boodschappen te kunnen doen lijkt me.

En het is natuurlijk ook balen als je je zorgvuldige benchtraining verpest doordat hij overstuur raakt omdat ik 20 minuten weg moet. Maar die kong of een bot, radio, kruik enzovoort houden hem geen 20 minuten zoet.

honden page profiel Nicole & OdinNicole & Odin

honden foto van Nicole & Odin

Nee, natuurlijk moet je boodschappen doen. Probeer vandaag en morgen goed benchtraining toe te passen. Dus kong geven, even de kamer uit en terug voordat hij het op heeft/ gaat piepen en dan steeds verder uitbreiden. In een weekend kun je ver komen hiermee!

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Die krijgt hij inderdaad wel, maar het moment van huilen breekt toch een keer aan. Zeker als ik op en neer moet naar de winkel of naar school....
Ik lees overal dat je moet voorkomen dat hij gaat huilen, dat je op tijd weer terug bent. Dat lukt wel als ik geen boodschappen meer doe, of mijn kind van school moet halen. Maar die dingen moeten nou eenmaal ook gebeuren en daar lees ik nergens echt iets over. Het is niet reëel om geen boodschappen te kunnen doen lijkt me.
En het is natuurlijk ook balen als je je zorgvuldige benchtraining verpest doordat hij overstuur raakt omdat ik 20 minuten weg moet. Maar die kong of een bot, radio, kruik enzovoort houden hem geen 20 minuten zoet. "

Haha nee, het leven gaat inderdaad door. Hoe gaat het in huis? Als je weg loopt, boven bent enz? 

 

Anders zou ik toch eens een kong proberen en dan de bench op een veilige plek neer zetten met de deur open. Kijken hoe dat gaat?  

 

 

honden page profiel PollekePolleke

Als hij slaapt kan ik wel boven zijn. Wordt hij wakker, dan begint hij te huilen. Ik let er steeds op pas weer in zijn beeld te verschijnen als hij stil is (maar langer dan 4 seconden stil moet ik niet doen, want dan begint hij weer).

De tip van terugkomen voordat hij begint te piepen doe ik ook, maar lukt niet altijd helemaal perfect als ik zelf ook nog een beetje een leven moet leiden: bedden verschonen, was ophangen, enzovoort.

Hij is nu een weekje bij ons, ik ben niet ontevreden hoor, helemaal niet, maar ik durf niet echt even de deur uit, wat nu toch onderhand wel eens nodig is.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

In je andere topic schrijf je dat de pup graag onder de bank ligt en daar gaat slapen. 

Start je oefeningetjes dan op zo'n moment: dat de pup uit zichzelf onder de bank is gaan slapen.

Loop het huis uit, en kom terug binnen. Pup nog steeds rustig? Prima, loop je weer even de deur uit, blijf een minuutje weg, en kom terug binnen.

Hou het luchtig: dus niet te ingewikkeld maken, geen gedoe errond.

 

Je spreekt over de bench, maar eigenlijk staat een bench los van het leren alleen-zijn. Leren alleen-zijn draait om de juiste emotie, de juiste gemoedstoestand te koppelen aan het alleen-zijn, en dat is: pup is alleen = pup voelt zich prettig en ontspannen.

Als je hond in een bench gaat piepen, is dat een heel slechte setting om het alleen-zijn aan te leren. Want hij is niet ontspannen, hij voelt zich niet prettig. En zo zorg je er zelf voor dat het alleen-zijn voor hem een negatieve ervaring wordt.

 

Doe de oefeningetjes dus alleen als de pup zich lekker in zijn vel voelt. Niet op momenten dat ie zich verveelt, honger heeft, opgewonden of onrustig is. Maar zorg eerst voor een juiste setting: een hondje dat tevreden, kalm en ontspannen is. 

En zo kan je de oefeningen opbouwen, wat langer de deur uitgaan, en blijft het voor de pup positief.

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

Hier een pup van 12 weken, nu 3 weken bij ons. Gisteren zijn we ongeveer 1,5u tot 2u weggeweest, en die van ons kan ook piepen, maar dit heeft ze niet gedaan toen we weg waren.

Wij hebben het als volgt aangepakt: de bijkeuken (geen bench hier) is haar plekje. Hier voelt ze zich fijn. Ik zorg ervoor dat ze, voor ik weg ga, zeker 2uur wakker is geweest. Dan ga ik vlak voor ik wegga nog wandelen, en met jas en schoenen nog aan, zet ik haar in de bijkeuken, met een kong of kluifje met gedroogd vlees. Dan verlaat ik het huis en via de beveiligingsapp Alfred (gratis app, alleen oude telefoon of tablet nodig) kan ik dan zien of ze rustig blijft. Tot nu toe ging ze na 5 min kluiven lekker slapen. Ik kijk op de app steeds hoe het gaat en zolang ze rustig is, blijf ik weg. Gisteren lag ze nog steeds te slapen toen we terug kwamen. 

Overdag hebben wij ook opgebouwd dat ze niet continue bij ons kan zijn, ivm kleine kids.  Dus ook als we thuis zijn, moet ze regelmatig achter het hekje blijven tussen de keuken/bijkeuken en woonkamer. 

Maar maak dus gebruik van de rustmomentjes van je puppy om weg gaan te oefenen.

honden page profiel PollekePolleke

"  Doe de oefeningetjes dus alleen als de pup zich lekker in zijn vel voelt. Niet op momenten dat ie zich verveelt, honger heeft, opgewonden of onrustig is. Maar zorg eerst voor een juiste setting: een hondje dat tevreden, kalm en ontspannen is. 
En zo kan je de oefeningen opbouwen, wat langer de deur uitgaan, en blijft het voor de pup positief. "

Jazeker! En de oefeningetjes gaan ook best goed! Alleen nog niet goed genoeg om het lang genoeg uit te houden op en neer naar de winkel te gaan en daar moet ik toch echt eens heen en maandag moet er weer een naar school (ik niet dus, voor de goede orde), puppy of niet. Begrijp je mijn dilemma?

Hoe dan ook: fijn dat jullie meedenken!

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

Kan de pup niet mee naar school met brengen en ophalen? Of kan de buurvrouw of iemand in je omgeving eventjes op de hond oppassen? 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Jazeker! En de oefeningetjes gaan ook best goed! Alleen nog niet goed genoeg om het lang genoeg uit te houden op en neer naar de winkel te gaan en daar moet ik toch echt eens heen en maandag moet er weer een naar school (ik niet dus, voor de goede orde), puppy of niet. Begrijp je mijn dilemma?
Hoe dan ook: fijn dat jullie meedenken! "

Je pup is er pas net. Kun je niet even wat anders regelen? Ik kon de eerste 2 weken ook het huis niet uit. Ik deed de boodschappen zodra mijn vriend in huis kwam. Mijn hond kon dan ook moeilijk alleen zijn, ik heb dit ook op haar tempo gedaan zodat ik niet te snel zou gaan. Verlatingsangst wil je natuurlijk absoluut niet, dat duurt veel langer om er vanaf te komen dan nu iets langer bij huis te blijven.

 

Kijk hoe lang ze het aan kan en probeer het steeds wat langer te rekken. Voor nu zou de ik de pup gewoon mee nemen naar school?

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Ik ben alleen met mijn honden en ben vanaf het begin af altijd gewoon weggegaan als ik b.v.b. boodschappen moest doen, dit moet nu eenmaal gebeuren. Mijn honden blaffen even als ik de deur uit ga maar zijn snel weer stil.

honden page profiel PollekePolleke

" Ik ben alleen met mijn honden en ben vanaf het begin af altijd gewoon weggegaan als ik b.v.b. boodschappen moest doen, dit moet nu eenmaal gebeuren. Mijn honden blaffen even als ik de deur uit ga maar zijn snel weer stil. "

Had jij je honden tegelijk als jonge pup? Of is er ook 1 echt alleen geweest?

 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

" Had jij je honden tegelijk als jonge pup? Of is er ook 1 echt alleen geweest?
  "

Mijn eerste hond was alleen en vanaf pup bij ons. Ik liet de pup alleen als ik weg moest wel ging ik natuurlijk geen uren weg, soms ontkom je er gewoon niet aan om een pup even alleen te laten. Ik heb verder altijd twee honden gehad maar als ik met de oudste uit ging liet ik de pup alleen thuis. Ook mijn huidige jongste hond bleef als pup alleen thuis als ik met de oudere hond uit ging. Pup Lotus meenemen zou gewoon niet handig zijn geweest met de niet sociale Balou. Als ik echt langer weg ging nam ik pup Lotus mee, ik heb een reisren voor haar.

honden page profiel PollekePolleke

" Mijn eerste hond was alleen en vanaf pup bij ons. Ik liet de pup alleen als ik weg moest wel ging ik natuurlijk geen uren weg, soms ontkom je er gewoon niet aan om een pup even alleen te laten. Ik heb verder altijd twee honden gehad maar als ik met de oudste uit ging liet ik de pup alleen thuis. Ook mijn huidige jongste hond bleef als pup alleen thuis als ik met de oudere hond uit ging. Pup Lotus meenemen zou gewoon niet handig zijn geweest met de niet sociale Balou. Als ik echt langer weg ging nam ik pup Lotus mee, ik heb een reisren voor haar. "

Bedankt voor je reactie... Ik ben het met je eens, je ontkomt er gewoon niet aan voor een stuk. Met respect voor sommige andere tips, vind ik ze zelf niet allemaal even realistisch. Fijn als je zo 100% opvang geregeld kunt krijgen voor dit soort alledaagse taakjes, maar ik kan niet geloven dat dat voor iedereen haalbaar is.... Voor mij in elk geval niet!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Met respect voor sommige andere tips, vind ik ze zelf niet allemaal even realistisch. Fijn als je zo 100% opvang geregeld kunt krijgen voor dit soort alledaagse taakjes, maar ik kan niet geloven dat dat voor iedereen haalbaar is.... Voor mij in elk geval niet! "

Nochtans is het niet moeilijk, hoor. Het is namelijk alleen die eerste weken dat je hier volop op inzet. Hoe beter je basis, hoe sneller het gaat en makkelijker het daarna is. hp-smile

En het is een kwestie van afspraken maken: familie, buren, vrienden... even babysitten op de pup terwijl je boodschappen doet. En verder gewoon met de pup aan de slag gaan, terwijl je thuis bent.

Dus ik zie het onrealistische er niet van in... het hondje is er ook nog maar een week. Dus hoe snel dacht je dat het ging?

honden page profiel PollekePolleke

" Nochtans is het niet moeilijk, hoor. Het is namelijk alleen die eerste weken dat je hier volop op inzet. Hoe beter je basis, hoe sneller het gaat en makkelijker het daarna is. 
En het is een kwestie van afspraken maken: familie, buren, vrienden... even babysitten op de pup terwijl je boodschappen doet. En verder gewoon met de pup aan de slag gaan, terwijl je thuis bent.
Dus ik zie het onrealistische er niet van in... het hondje is er ook nog maar een week. Dus hoe snel dacht je dat het ging? "
Als je zo'n welwillend sociaal netwerk hebt, heb je geluk. Dat heeft niet iedereen. In die optiek vind ik die 100% opvang niet realistisch. Ik denk niets over hoe snel het zou moeten gaan, ik vraag me alleen af hoe anderen tegen dat praktische probleem aankijken.

honden page profiel SjiezoeSjiezoe

" Ik ben het alleen laten helemaal aan het opbouwen. Natuurlijk wil ik dat de bench een fijne plek is en blijft en een beetje piepen hoort er ook bij...
Maar vroeg of laat moet ik toch echt een keer boodschappen doen,even naar boven (waar puppy niet mag komen) of mijn kind naar school brengen enzovoort. De training is nog lang niet af, dus dat zal wel een pieppartij worden. En eigenlijk wil ik hem dan even veilig in de bench, waar hij het nog niet zolang alleen uithoudt. Heeft iemand tips?
Hij is trouwens 9 weken, en nu een weekje bij ons...
Alvast bedankt voor het meedenken! "

Je pup  is pas èèn weekje bij jou? Wen aan elkaar, doe niet teveel nog hij is nog zo klein. Heb het vooral leuk. En nee hij houd het nog niet zolang in de bench uit.....hij is pas 9 weekjes en 1 weekje bij jou. Alles is nog nieuw en het vertrouwde is allemaal weg voor hem.

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

"ik vraag me alleen af hoe anderen tegen dat praktische probleem aankijken."

De eerste week; Toen ik mn oppaskindje van school moest halen, nam ik Fee mee, want zij ging ook piepen. Boodschappen doen zodra mijn man thuis was. Tweede week, dus toen ze vertrouwd was in huis dus alleen zoals ik eerder al schreef; lekker moe maken en gebruik maken van haar slaapje. Ik heb ook geen oppas voor haar, maar was een suggestie. 

honden page profiel PollekePolleke

Het gaat eigenlijk best goed, moet ik zeggen. Wanneer hij in de huiskamer kan zijn accepteert hij het prima als wij in een andere ruimte zijn, zomaar al 30 minuten! Ik wandel wel af en toe even binnen, maar dan kijkt hij niet op of om: knauwt verder op een bot of slaapt door. Ik ben zelfs al even iets gaan afgeven bij de buren. Hij merkte het niet eens. Blij zijn met alle stapjes en niet wanhopig worden als het even minder succesvol is denk ik....

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Het gaat eigenlijk best goed, moet ik zeggen. Wanneer hij in de huiskamer kan zijn accepteert hij het prima als wij in een andere ruimte zijn, zomaar al 30 minuten! Ik wandel wel af en toe even binnen, maar dan kijkt hij niet op of om: knauwt verder op een bot of slaapt door. Ik ben zelfs al even iets gaan afgeven bij de buren. Hij merkte het niet eens. Blij zijn met alle stapjes en niet wanhopig worden als het even minder succesvol is denk ik.... "

Dan zal ik de pup gewoon proberen los te laten als je even weg gaat. Film het even met de tablet ofzo om te zien hoe het gaat. 

Waarom perse een bench, als een pup dit veel prettiger vindt en het ook goed gaat? Kun jij ook wat meer je ding doen.

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

Waarom perse een bench, als een pup dit veel prettiger vindt en het ook goed gaat? Kun jij ook wat meer je ding doen. "

Ja vind ik ook! Mijn vorige hond had ook geen bench, maakte nooit iets kapot. Want volgens mij is dat de enige reden dat je een hond in een kooi zou stoppen. Onze pup nu gaat ook niet in de bench,  had er 1 te leen gekregen, ze heeft er 1 nacht in geslapen,  daarna gewoon los in de bijkeuken. En voor zinderlijk maken, (want daar schijnt de bench ook voor te helpen) heb ik gewoon een plasmatje liggen voor de nacht of als we weg gaan. 

honden page profiel PollekePolleke

" Ja vind ik ook! Mijn vorige hond had ook geen bench, maakte nooit iets kapot. Want volgens mij is dat de enige reden dat je een hond in een kooi zou stoppen. Onze pup nu gaat ook niet in de bench,  had er 1 te leen gekregen, ze heeft er 1 nacht in geslapen,  daarna gewoon los in de bijkeuken. En voor zinderlijk maken, (want daar schijnt de bench ook voor te helpen) heb ik gewoon een plasmatje liggen voor de nacht of als we weg gaan.  "

Klopt, dat is inderdaad de reden. We laten dat nu ook al een beetje los. Vooralsnog niet zo heel veel neiging tot stuk maken gezien en zodra ik dat zie laat hij zich prima corrigeren/aandacht verleggen. Nu is echt van huis gaan wel extra spannend, omdat je dan een knabbelpartij niet kunt onderbreken. Uiteraard heb ik het zo veilig mogelijk gemaakt...

 

honden page profiel Baasje van FeetjeBaasje van Feetje

honden foto van Baasje van Feetje

Heb je niet een ruimte in huis, zoals een keuken, bijkeuken, hal, extra kamer e.d. wat afgesloten kan worden van de woonkamer (eventueel dmv hekje) waar je de slaapplaats kan maken en waar ze kan als je niet thuis bent? Dan stelt je dat zelf misschien ook gerust, dat ze daar niks kan uithalen, of je spullen niet vies worden wegens een ongelukje. 

Volgende forumvraag: pup in draagtas in supermarkt?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^