Overprikkeld?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Hoi

De laatste tijd gaat het echt super met Penny en andere honden. Aan de lijn reageert ze niet meer, eigenlijk in geen enkele situatie. Los gaat het ook geweldig, ze snauwt niet meer en loopt gewoon verder als ze iets vervelend vind. Eigenlijk gaat alles nu heel soepel en loop ik overal heel ontspannen, zelfs in losloopgebieden.

 

Helaas hebben we nu wel soms een soort terugval en daar zoek ik nu een verklaring voor.

Vorige week liepen we in de middag nog even een klein rondje. Er kwam een ridgeback naast de fiets aan, eigenlijk de enige die ze juist niet spannend vind. Ze viel uit en ook best heftig. Ik schrok een beetje want dat gedrag heb ik héél lang niet meer gezien, ik gaf automatisch een correctie met de riem. Ze was toen meteen klaar en de rest van het rondje ging prima.

Vandaag liep ik door het losloopgebied en Penny was los. Op de terug weg zag ik verderop een golden retriever lopen, normaal geen enkel probleem dus ik liep rustig verder. Penny zag die hond ook en vanuit het niets rende ze er blaffend op af. Ik was zo verbaast dat ik wat laat reageerde. Ik riep haar terug en ze stopte, maar durfde niet direct te komen (ze was te dicht bij die hond) dus ging eerst poep eten en kwam daarna op mij af rennen.

Ik schaamde me natuurlijk kapot want dat mag absoluut niet. Dit gedrag laat ze eigenlijk nooit zien. Ze heeft daarna ook geen problemen gehad met andere honden.

 

Ik probeer nu te bedenken wat de oorzaak is en aangezien het vorige week ook op woensdag fout ging heb gekeken naar wat ik beide dagen heb gedaan. Op woensdag lopen we altijd naar mij opa en oma.

Vorige week hadden we 's ochtends 8km gelopen, heen door de natuur (los), dan bij mijn opa en oma eten en daarna terug door het dorp (vast). We waren pas rond 15 uur terug. Toen ging ze meteen in bad en inclusief verzorgen was ik om 16 uur klaar. 18 uur gingen we het rondje lopen.

Deze week heb ik gisteren 8km gelopen (in een keer, los, veel onbekende honden) en daarna 's middags nog 2km in het dorp (aangelijnd). Vandaag naar mijn opa en oma in totaal 6km (expres korter vanwege gisteren en vorige week. Heen weer los, veel honden, daarna weer bij mijn opa en oma eten en terug door het dorp. Ik was om 14 uur thuis en ging rond 18:30 weer lopen.

 

Ik zie nu dat er op beide dag echt véél te weinig rust was en ik ga dat ook heel anders doen vanaf nu. Ik denk dus dat dit gedrag ontstaat vanuit overprikkeling komt maar omdat ik me erg heel erg vervelend over voel vraag ik me af wat jullie denken.

 

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Hoe oud is penny, ze is al wat op leeftijd toch?
Harley kan in enen uit zijn slof schieten als hij pijn heeft, hij laat niet iets zien maar ik hij is dan zeer slecht gehumeurd. Ik heb hem doormiddel van foto’s laten onderzoeken en daar kwam toen idd uit dat er iets niet goed zat.

Wellicht ook is kijken naar het fysieke plaatje?

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

" Hoe oud is penny, ze is al wat op leeftijd toch?
Harley kan in enen uit zijn slof schieten als hij pijn heeft, hij laat niet iets zien maar ik hij is dan zeer slecht gehumeurd. Ik heb hem doormiddel van foto’s laten onderzoeken en daar kwam toen idd uit dat er iets niet goed zat.

Wellicht ook is kijken naar het fysieke plaatje? "

Klopt, ze is al 10 en wordt in november 11. Ik zat er net ook al aan te denken dat pijn ook een oorzaak kan zijn

Ik ga nu sowieso op dagen dat ik veel doe goed kijken naar wat ik doe en proberen alles goed te verdelen, maar als dit door blijft gaan of verergert ga ik er zo snel mogelijk voor zorgen dat ze onderzocht wordt (mijn ouders beslissen dat soort dingen dus dan moet ik hun overtuigen).

Ik kan het mij nu alleen niet zo goed voorstellen. Ze is heel actief, rent bijna de hele wandeling en wil thuis heel veel spelen. Alle trucjes en oefeningen doet ze zonder moeite of twijfel en ze is eigenlijk nooit stijf. Haar gedrag is over het algemeen ook heel erg verbeterd, als het pijn is zou het denk ik juist slechter moeten worden

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Doe wat stapjes terug als je een dag behoorlijk veel gedaan hebt...ze is bijna 11 , ze moet genieten van haar pensioen, voor Penny is het niet al te oud , ze is in goede conditie, maar een stapje terug na een veel bewogen dag is zeker een goed iets.....ze hoef geen lange afstanden meer te maken toch.....en jij kent toch je hond het allerbeste, je gaat al 11 jaar om met dr....wij zien het vanaf hier....wanneer de hond thuis is observeer je hond dan eens, slaap ze de dag wat meer of is ze juist na een bewogen dag druk en onrustig, kijk daar eens naar...en pas dan de dag er op aan...

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Die lange wandelingen vind zij juist heel fijn, sinds we die doen merk ik dat ze meer zin heeft in wandelen. Ze is ook juist makkelijker geworden door die lange wandelingen, ze is meer ontspannen en komt socialere honden tegen (aan de andere kant van het recreatiegebied zijn mensen veel vriendelijker en honden veel beter opgevoed). Bij die afstanden krijgt ze ook altijd de keus, als ze terug wil gaan we terug.

Ik moet het wel beter gaan verdelen, dus inderdaad wat jij zegt, een dag veel beweging en dan weer een dag rust.

In huis slaapt Penny weinig, ook na zo'n wandeling. Ze blijft gewoon rondlopen. Pas na een tijdje gaat ze liggen, maar echt slapen doet ze dan ook niet. Soms zit ik er bijna aan te denken haar gewoon net als een puppy te behandelen en met verplichte rust in de bench te zetten. Ze laat in huis trouwens niets van overprikkeling zien, niet drukker of vervelender dan normaal

honden page profiel  Kiki met Harley D. & Pampus Kiki met Harley D. & Pampus 3 doggies

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

" Klopt, ze is al 10 en wordt in november 11. Ik zat er net ook al aan te denken dat pijn ook een oorzaak kan zijn

Ik ga nu sowieso op dagen dat ik veel doe goed kijken naar wat ik doe en proberen alles goed te verdelen, maar als dit door blijft gaan of verergert ga ik er zo snel mogelijk voor zorgen dat ze onderzocht wordt (mijn ouders beslissen dat soort dingen dus dan moet ik hun overtuigen).

Ik kan het mij nu alleen niet zo goed voorstellen. Ze is heel actief, rent bijna de hele wandeling en wil thuis heel veel spelen. Alle trucjes en oefeningen doet ze zonder moeite of twijfel en ze is eigenlijk nooit stijf. Haar gedrag is over het algemeen ook heel erg verbeterd, als het pijn is zou het denk ik juist slechter moeten worden "

 Bij Harley zag je nies fysiek alleen maar rennen,spelen gek doen enz. Alleen zijn gedrag werd “sjagerijnig” vandaar foto’s gemaakt en daar kwam echt wel het een en ander uit (helaas). Doordat ik het nu Weet is er heel goed mee om te gaan

honden page profiel NaomiNaomi 3 doggies

honden foto van Naomi

Kan best overprikkeling zijn. Heeft Puck ook als we op vakantie zijn geweest en meer doen dan normaal en meer prikkels, andere omgeving, etc. 

 

Laatst ging ik met een groepje camperen en toen had ze dat de tweede dag al, compleet overprikkeld. Ze heeft toen echt een paar dagen moeten bijkomen voordat ze weer helemaal uitgerust was. (Het blaffen was wel meteen over) de dag erna bewust niks gedaan zodat ze bij kon slapen. 

 

Kan inderdaad ook pijn zijn. (Had onze vorige hond toen hij oud was, met pijnstilling ging het wel goed)

Maar als je nu de link kunt leggen met die drukke dagen zou ik het voor nu eerder daar zoeken. Maar hou het in je achterhoofd. 

honden page profiel PuckPuck 3 doggies

Het zou overprikkeling kunnen zijn, maar het lijkt mij vrij normaal dat ze soms even terug 'schiet' in die blafferige modus. Ik zou zeggen dat het handigst is om haar gedrag te observeren. En idd afhankelijk van haar gedrag per dag de wandelingen aanpassen. Ik zou niet minder gaan doen, want ze heeft er duidelijk plezier in!

Veel succes :)

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

Bedankt voor de reacties!

 

@Kiki: Bij Penny zijn er al een keer foto's gemaakt, ze heeft artrose maar niet zo veel dat het klachten kan veroorzaken. Ik heb toen duidelijk met de dierenarts besproken wat wel kan en wat niet en die gaf aan dat ze eigenlijk alles mag behalve veel springen of achter ballen aan rennen. Springen doet ze inmiddels wel weer veel omdat ze op de bank mag, maar met ballen spelen wilt ze niet eens meer. Ik heb ook gepraat over de afstanden die wij lopen en dat kon allemaal gewoon volgens de dierenarts, er werd gezegd dat Penny nog heel oud kan worden zonder pijn.

Natuurlijk hou ik er rekening mee en ga ik als overprikkeling tegen gaan niet helpt het weer even laten onderzoeken.

 

@Naomi: Omdat het echt alleen op drukke dagen voor lijkt te komen ga ik er nu inderdaad vanuit dat het overprikkeling is en geen pijn. Ik hou het wel in mijn achterhoofd

 

@Puck: Dat kan inderdaad ook, dat het gewoon even een dag wat minder gaat. Ik vind dat moeilijk want ik wil altijd overal een verklaring voor zodat ik het kan oplossen. Ik ga de komende tijd niet minder wandelen maar het gewoon wel echt een stuk beter verdelen. Dus woensdag alleen naar mijn opa en oma en daarna niet nog een keer wandelen en de dag voor en na woensdag rustig aan doen.

 

-------

 

 

Ik heb vanochtend weer een stuk door het losloopgebied gelopen, expres op het drukste moment via een drukke route. Ze was weer helemaal zoals normaal en het ging geweldig. Eerst door een groep ridgebacks heen, zelfs niet snauwen toen een jonge ridgeback haar volgde, daarna vriendjes maken met 2 Friese stabijs. Vervolgens een hond die maar naar haar bleef uitvallen volledig negeren en op het einde nog even vriendjes maken met een angstige podenco.

Het gaat dus weer helemaal goed :D

honden page profiel PuckPuck 3 doggies

Wat knap!! Goed gedaanhp-thumbsup 

honden page profiel PuckPuck 3 doggies

Honden hebben soms ook hun dag niet ;)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^