Een juiste sport voor Beauceron en al beginnen met joggen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

Beste forumvrienden,

Mijn Beauceron (Franse Herdershond, voor zij die het ras nog niet zouden kennen) is bijna 6 maanden oud. Ik heb eigenlijk 2 vragen die allebei te maken hebben met hondensport, daarom stel ik ze graag bij in dit subforum.

Eerste vraag:
Momenteel zit ik met hem in de puppyklas op hondenschool, binnenkort mogen we over naar de jeugdklas. De Hondenschool waar ik ga werkt vooral toe naar gehoorzaamheid (tot programma 1 en programma 2).  Maar ik weet niet of gehoorzaamheid wel een hondensport is, die ideaal is voor een Beauceron?  Misschien moet ik overschakelen naar een hondenschool die vanaf de puppy- of jeugdklas al richting een andere sport werkt (bijvoorbeeld agility of canicross of IPO)? Is dit aan te raden of niet?  

En aanvullend op deze eerste vraag: 
Wat lijkt jullie voor een Beauceron een goede sport waar hij mentaal en vooral fysiek op juiste en aangepaste wijze uitgedaagd kan worden? Iemand hier kennis en ervaringen mee? 

Tweede vraag:
Mijn Beauceron is, zoals gezegd bijna 6 maanden oud. Ik heb elders op dit forum (en in boeken en elders op internet) wel al gelezen dat intensieve sporten zoals hardlopen, canicross en agility wel pas vanaf 1 jaar kunnen beoefend worden.   Maar mijn vraag is, of het een goed idee is om nu al stillaan te beginnen met joggen.  Ik zou dit wel heel stillaan opbouwen met een soort "start-to-run-systeem" waar je bijvoorbeeld begint met 2 minuutjes rustig joggen, even wandelen dan weer 2 minuutjes joggen enz... en dan opbouwen naar 4 minuten lopen, 8 minuten, enz...   (zoals beginnende lopers eigenlijk ook moeten opbouwen).  De vraag is, wanneer begin ik best met het joggen en het "start-to-run-systeem"?  Kan dat al vanaf 6 maanden of is dat gewoon nog véél te vroeg en kan ik beter wachten tot hij 1 à 1,5 jaar oud is wanneer zijn botten en spieren daarrond volledig zijn volgroeid?  Een Beauceron kan normaal gemiddeld groeien tot een 65 cm schoftgrootte voor reu's (sommige worden iets groter tot wel bijna 70 cm schofthoogte). Wat is hier de visie van ervaren en deskundige hondenliefhebbers en houders van herderstypes (Beauceron, Duitse Herder of Zwitserse Herder of andere)...  

Tenslotte:
Voor ervaren houdenhouders onder jullie lijken dit waarschijnlijk stomme of domme vragen. Ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben. En misschien zijn mijn vragen (deels) nogal voorbarig en te vroeg...  Maar ik vraag het liever wat te vroeg (en dus zeker op tijd), dan dat ik fout ga redeneren en fouten ga maken die op latere termijn erge nadelige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en het welzijn van mijn Beauceron. Gezondheid en (geestelijk) welzijn voor de hond is voor mij echt prioritair. Vandaar stel ik liever wat meer domme vragen, dan fouten te maken.

Alvast bedankt voor jullie goeie raad, tips, suggesties en antwoorden op mijn (domme) vragen.
Groetjes Pieter. 

 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Wat leuk een beauceron! Ik ken er veel in de canicross sport. Op FB is er een speciale canicross groep, neem daar is een kijkje? er zitten ook veel instructeurs bij en zij kunnen je alles over de sport vertellen. 6 maanden is wel nog erg jong, voor het echte opbouwen en trainen zal je nog wat geduld moeten hebben vrees ik. 

honden page profiel Sven ClemensSven Clemens

honden foto van Sven Clemens

Hoi Pieter,

Wat graaf een Beauceron! Je komt ze hier niet zo vaak tegen. Wij zijn eigenaar van een Harlequin Beauceron van bijna 2 jaar in december. Echt een droom van een hond, maar wat hardleers en koppig. Maar dat zal iets zijn met de hond die op de baas lijkt smile

Betreffende je vraag: onze dierenarts heeft het echt afgeraden om voor de leeftijd van 1 jaar te starten met canicross. Onderschat de belasting op het gestel niet bij canicross. Bovendien is het een groot ras en dient er misschien nog meer aandacht te gaan naar het rustig laten uitgroeien. Het ritme waarop je nu zou starten met trainen is ideaal, doch naar mijn inschatting te vroeg. Maar uiteindelijk moet je altijd kijken naar wat de hond aan kan. En uiteraard: niet besparen op een goed tuig!

Ikzelf ben een week na zijn eerste verjaardag gestart met canicross en het is gewoon superleuk om te doen. Je gaat er veel plezier aan beleven. Mijn volgende stap is mushing met een kickbike of step, maar daarvoor zijn we nu aan het sparen laughing

Veel plezier met je prachtige Beauceron. Dit wordt zonder twijfel een koppige vriend voor het leven hp-smile

honden page profiel DagmarDagmar

Canicross (of nóg leuker, canitrail ;) ) is inderdaad een leuke sport om te beoefenen.

Je kunt nu al beginnen met commando's aan te leren (links - rechts - stop - vooruit - sneller - etc...) en eventueel wat samen los (!) trainen kleine stukjes, maar vast zou ik zeker nog niet trainen, daar is het lichaam nog niet klaar voor.

Conditie opbouwen en spieren kweken kun je nu al doen door te gaan zwemmen. Lastig, maar niet belastend voor de gewrichten.

 

IGP is zeker ook een optie, maar dan moet je wel een club vinden die er in mee wil gaan. De beauceron is niet meteen het meest geschikte ras met kans op slagen binnen het programma dus je moet wel begeleiding hebben van mensen die ofwel kennis van het ras hebben ofwel tonnen geduld om het allemaal net even wat anders en rustiger aan te pakken dan met de doorsnee herder.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Ik ken een Beauceron die aan mantrailen doet. Dat vindt hij zo ontzettend leuk!

Dat kan al vanaf een vroege leeftijd (de hond die ik ken is nu geloof ik 10 maanden) en ze halen er veel voldoening uit!

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Beaceron , grote hond. Niet voor niets staat daar minimaal  1 jaar om te beginnen, en dat is dan nog voor de kleinere soorten,.  Je hebt een heel hondenleven voor je.

Zoals al gezegd, je kan kunstjes gaan doen, rondje pion,  zit, af, afstand, turn, draai, plat,  breng ( zonder rennen en gooien) balance en coordinatie, noem maar op , er is zoveel om mee bezig te zijn. Koop een boekje (blijf ik toch het fijnst vinden, want je kan het zo makkelijk nalezen). of google eens op spelletjes met je hond.

Voor je met het zwaardere werk begint, (er moet  zo wie zo een band met je hond zijn, en  je hebt nu tijd om op te bouwen daar heb je later zoveel profijt van!)   zou ik zeker met een grote hond, alleen voorbereiding doen en zeker niet beginnen voor de hond 1,5 tot 2 jaar oud is of in ieder geval volgroeid.....,

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat doe je momenteel zoal met je hond? 

Persoonlijk vind ik het onzin om er een algemene regel van te maken, dat een hond pas wat zou mogen ondernemen vanaf 1 jaar. Het gaat meer over de inhoud van de activiteit, dan over de leeftijd van de hond. Geen enkel dier staat 'on hold' tot ie volwassen is, die gebruiken hun lichaam en kracht en uithouding ook al veel jonger. Dus waarom zou een hond in een glazen kastje moeten zitten tot ie volgroeid is?

Maar wat m.i. wél belangrijk is, is dus wàt de hond doet. Spieropbouw is goed, dat is nodig om sterk te worden, daar heeft het hele lichaam baat bij. Bepaalde repetitieve bewegingen (herhaaldelijk zwenken, kort afremmen, springen, enz.) zijn niet goed omdat ze belastend zijn en voor blessures kunnen zorgen. En die repetitieve bewegingen zie je in bepaalde sporten terug, dus daar wacht je beter mee.

Maar qua spieropbouw kan je al heel wat met een jonge hond ondernemen: hellingen lopen, klauteren, door modder of mul zand baggeren, zwemmen, boomstam-lopen, kruipen, kortom: de natuur is één groot hindernissen-parcour waar je je prima kan amuseren met een hond. Het komt niet alleen zijn spieropbouw ten goede, maar de hond ontwikkelt zo ook zijn motoriek, coördinatie, balans, e.d. Daar heeft ie later, als ie klaar is voor een specifieke sport, alleen maar voordeel mee.

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Wat doe je momenteel zoal met je hond? 
Persoonlijk vind ik het onzin om er een algemene regel van te maken, dat een hond pas wat zou mogen ondernemen vanaf 1 jaar. Het gaat meer over de inhoud van de activiteit, dan over de leeftijd van de hond. Geen enkel dier staat 'on hold' tot ie volwassen is, die gebruiken hun lichaam en kracht en uithouding ook al veel jonger. Dus waarom zou een hond in een glazen kastje moeten zitten tot ie volgroeid is?
Maar wat m.i. wél belangrijk is, is dus wàt de hond doet. Spieropbouw is goed, dat is nodig om sterk te worden, daar heeft het hele lichaam baat bij. Bepaalde repetitieve bewegingen (herhaaldelijk zwenken, kort afremmen, springen, enz.) zijn niet goed omdat ze belastend zijn en voor blessures kunnen zorgen. En die repetitieve bewegingen zie je in bepaalde sporten terug, dus daar wacht je beter mee.
Maar qua spieropbouw kan je al heel wat met een jonge hond ondernemen: hellingen lopen, klauteren, door modder of mul zand baggeren, zwemmen, boomstam-lopen, kruipen, kortom: de natuur is één groot hindernissen-parcour waar je je prima kan amuseren met een hond. Het komt niet alleen zijn spieropbouw ten goede, maar de hond ontwikkelt zo ook zijn motoriek, coördinatie, balans, e.d. Daar heeft ie later, als ie klaar is voor een specifieke sport, alleen maar voordeel mee. "

Wat ik nu doe met mijn hond is de puppyklas (binnenkort de jeugdklas) op de hondenschool, die vooral werkt naar "gehoorzaamheid", maar ik weet niet of mijn beauceron daar wel geschikt voor is. Aangezien het minder intensief/sportief is maar eerder gericht op nauwkeurigheid.

Dat canicross nog te vroeg is, had ik inderdaad ook al wel begrepen.  Maar mijn vraag was eerder, of het een goed idee is om nu al stillaan te beginnen met joggen. Ik zou dit wel heel stillaan opbouwen met een soort "start-to-run-systeem" waar je bijvoorbeeld begint met 2 minuutjes rustig joggen, even wandelen dan weer 2 minuutjes joggen enz... en dan opbouwen naar 4 minuten lopen, 8 minuten, enz... zoals beginnende lopers eigenlijk ook moeten opbouwen.Hier in Vlaanderen kennen we het "start-to-run-programma" dat op deze wijze ongeveer werkt voor beginnende lopers en waarbij uiteindelijk naar de 5km en 10km wordt toegewerkt (de volhouders hierin groeien verder tot 10 miles, halve marathons enz... maar dat is hier nu bijzaak). Het gewone joggen (en dat dus opbouwen zoals hier beschreven) lijkt mij alvast een prima voorbereiding op latere canicross als hij 1,5 jaar of pas 2 jaar oud is. En blijft mijn vraag eigenlijk wanneer begin ik best met dat "opbouwend joggen"? Kan ik al met mijn Beauceron van 6 maanden al stillaan beginnen met 2 minuutjes lopen, 4 minuten wandelen, dan terug 2 minuten lopen en 4 minuten wandelen en dit dan week na week stillaan verder opbouwen?  Of is dit ook nog te vroeg?  Met langduriger joggen wacht ik sowieso tot hij 1 jaar is, en met canicross wacht ik zeker tot 1,5 à 2 jaar.  Dankzij jullie antwoorden heb ik hier alvast meer inzicht in gekregen.

  

honden page profiel DagmarDagmar

Zoals ik al zei kun je best al los eens een stukje lopen maar met regelmaat zou ik dat nog niet doen. Daar zijn de gewrichten totaal nog niet klaar voor. En absoluut nog niet laten trekken dus. 

 

Er bestaan alternatieven genoeg om hem al spiermassa te laten ontwikkelen zonder de belasting van het lopen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat ik nu doe met mijn hond is de puppyklas
 
Maar mijn vraag was eerder, of het een goed idee is om nu al stillaan te beginnen met joggen. Ik zou dit wel heel stillaan opbouwen met een soort "start-to-run-systeem" waar je bijvoorbeeld begint met 2 minuutjes rustig joggen, even wandelen dan weer 2 minuutjes joggen enz... en dan opbouwen naar 4 minuten lopen, 8 minuten, enz... zoals beginnende lopers eigenlijk ook moeten opbouwen.Hier in Vlaanderen kennen we het "start-to-run-programma" dat op deze wijze ongeveer werkt voor beginnende lopers en waarbij uiteindelijk naar de 5km en 10km wordt toegewerkt (de volhouders hierin groeien verder tot 10 miles, halve marathons enz... maar dat is hier nu bijzaak). Het gewone joggen (en dat dus opbouwen zoals hier beschreven) lijkt mij alvast een prima voorbereiding op latere canicross als hij 1,5 jaar of pas 2 jaar oud is. En blijft mijn vraag eigenlijk wanneer begin ik best met dat "opbouwend joggen"? Kan ik al met mijn Beauceron van 6 maanden al stillaan beginnen met 2 minuutjes lopen, 4 minuten wandelen, dan terug 2 minuten lopen en 4 minuten wandelen en dit dan week na week stillaan verder opbouwen?  Of is dit ook nog te vroeg?  Met langduriger joggen wacht ik sowieso tot hij 1 jaar is, en met canicross wacht ik zeker tot 1,5 à 2 jaar.  Dankzij jullie antwoorden heb ik hier alvast meer inzicht in gekregen.
   "

Ik bedoelde met mijn vraag eigenlijk: wat doe je momenteel dagdagelijks met je hond qua beweging, qua lichamelijke activiteit? 

 

Als je nog niet veel met je hond ondernomen hebt, is het misschien nog wat te vroeg voor een start-to-run programma, maar als je hond de voorbije maanden dagdagelijks al veel en afwisselende beweging heeft gekregen en al een stevige spieropbouw heeft ontwikkeld, zie ik zelf geen enkel probleem om op deze leeftijd te starten (op voorwaarde dat je hond gezond is en een goeie lichaamsbouw heeft natuurlijk).

 

Puur om je een idee te geven: bij ons lopen de pups op de leeftijd van 6 maanden al dezelfde wandelingen als wanneer ze volwassen zijn. Maar da's natuurlijk zo opgebouwd, het is niet dat ik hen de eerste maanden nauwelijks laat lopen en dan opeens 10 km van hen vraag. Op diezelfde leeftijd gaan ze ook al mee naast de fiets voor korte ritjes (niet meer dan een 2-tal km) in afwisselend tempo en vanaf 7à 8 maanden beginnen we dan met trekken voor de step (mushen).

Ik wil hiermee niet zeggen dat je dit ook zo met jouw hond moet aanpakken, want ik ken je hond niet en kan me dus niet uitspreken over wat ie wel aankan en wat niet. Ik vertel het enkel om toe te lichten van hoe wij het aanpakken met onze honden, die ondertussen 9 en 7 jaar oud zijn, een actief outdoor-leven hebben en nog nooit last hebben gehad van enige blessure.

Dus kijk naar je hond, kijk naar wat je al hebt opgebouwd (of wat je nog niet hebt opgebouwd) en vertrek van daaruit. Op zich is tempo-wisselen tijdens een wandeling goed voor een hond: staan-gaan-draflopen-rennen alles een beetje door elkaar gooien, dus daar kan je sowieso al mee beginnen en laat de hond het tempo mee bepalen (zodat je hem niet dwingt in iets wat ie niet aankan). 

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Ik bedoelde met mijn vraag eigenlijk: wat doe je momenteel dagdagelijks met je hond qua beweging, qua lichamelijke activiteit? 
 
Als je nog niet veel met je hond ondernomen hebt, is het misschien nog wat te vroeg voor een start-to-run programma, maar als je hond de voorbije maanden dagdagelijks al veel en afwisselende beweging heeft gekregen en al een stevige spieropbouw heeft ontwikkeld, zie ik zelf geen enkel probleem om op deze leeftijd te starten (op voorwaarde dat je hond gezond is en een goeie lichaamsbouw heeft natuurlijk).
 
Puur om je een idee te geven: bij ons lopen de pups op de leeftijd van 6 maanden al dezelfde wandelingen als wanneer ze volwassen zijn. Maar da's natuurlijk zo opgebouwd, het is niet dat ik hen de eerste maanden nauwelijks laat lopen en dan opeens 10 km van hen vraag. Op diezelfde leeftijd gaan ze ook al mee naast de fiets voor korte ritjes (niet meer dan een 2-tal km) in afwisselend tempo en vanaf 7à 8 maanden beginnen we dan met trekken voor de step (mushen).
Ik wil hiermee niet zeggen dat je dit ook zo met jouw hond moet aanpakken, want ik ken je hond niet en kan me dus niet uitspreken over wat ie wel aankan en wat niet. Ik vertel het enkel om toe te lichten van hoe wij het aanpakken met onze honden, die ondertussen 9 en 7 jaar oud zijn, een actief outdoor-leven hebben en nog nooit last hebben gehad van enige blessure.
Dus kijk naar je hond, kijk naar wat je al hebt opgebouwd (of wat je nog niet hebt opgebouwd) en vertrek van daaruit. Op zich is tempo-wisselen tijdens een wandeling goed voor een hond: staan-gaan-draflopen-rennen alles een beetje door elkaar gooien, dus daar kan je sowieso al mee beginnen en laat de hond het tempo mee bepalen (zodat je hem niet dwingt in iets wat ie niet aankan).  "

Lopen doe ik nog niet veel. 
Het wandelen heb ik inderdaad ook opgebouwd. Mijn pup was 8 weken oud toen ik hem had.  De eerste week thuis (tot 9  weken oud dus) heb ik hem gewoon beweging (spelen der wijs natuurlijk) in de tuin gegeven, tegen het einde van de 2e week (bijna 10 weken oud) heeft hij z'n eerste wandelingetje mogen meemaken en dat was gewoon enkele huizen verder (ongeveer een 50-tal meter en terug).  Nadien stillaan opgebouwd... na een tijdje een klein blokje rond en dan werden de blokjes steeds wat groter en groter (meestal 2x per dag). Nu, op bijna 6 maanden oud, wandelt hij meestal 1x een half uur en 's avonds 1x een uurtje (soms iets langer).  Soms is dat gewoon door de straten in de buurt...  als het kan ga ik er mee naar het bos waar ook wel wat heuveltjes zijn en dus al een beetje kan klauteren zoals je op onderstaande foto kan zien. Hier op deze foto was hij net 4 maanden oud geloof ik. 

527507.jpg

 

En ook tijdens de boswandelingen heb ik de lengte/afstand van de wandelingen stillaan opgebouwd. Je kan daar zowel wandelingetjes doen van 1km à 2km maar ook grotere van 4km tot zelfs 10 kilometer in datzelfde bos (al is het maximum  zo'n kleine 4km dat ik met hem al gewandeld heb hoor, hij was toen al 5,5 maand hoor).  Ik laat hem afwisselend loslopen en aangelijnd en dat gaat al zeer goed. Hij spurt soms wel een stukje vooruit maar zorgt er zelf altijd voor dat hij mij in het vizier kan ouden en ik hem dus ook. Als hij me niet meer ziet (bv. achter de bocht) komt hij direct een stukje terug en wacht hij op mij. Als ik hem roep komt hij terug gelopen. 

Soms loop ik ook een klein stukje met hem, dat schijnt hij heel leuk te vinden. Zo heb ik onlangs nog deze situatie voorgehad: "hij is aangelijnd maar wordt afgeleid door een kat, hij trekt dan heftig aan de lijn richting de kat. Ik lok hem dan terug, waarbij soms een zacht rukje aan de lijn wel nodig is, tot ik even zijn aandacht heb en begin dan zelf zachtjes een paar meters te lopen. Dan loopt hij enthousiast mee en is hij die kat ook meteen weer vergeten." Dus daarom denk ik dat hij wel graag loopt. Ook loop ik tijdens de wandelingen sporadisch wel eens enkele meters en loopt hij enthousiast mee. 

Ik hoop dat ik je hiermee een beter beeld over zijn beweging heb kunnen geven. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Je kan tijdens je boswandeling dan gerust stukjes lopen afwisselen met het wandelen hoor. Een eindje joggen, of es even een sprintje trekken, dan weer gewoon snuffel-wandelen. Je hond vindt het leuk, dus je kan er samen maar lekker plezier in hebben! hp-shiny

Nog even zeggen: mooie hond! Leuk kopje! hp-heart

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Ik denk dat alaska's finest al wel een goede uitleg heeft gegeven.

 

Het enige wat ik.hierop wil toevoegen;

Er is niet 1 geschikte sport voor een hond.

Het is juist ontdekken wat je hond leuk vind.

Dus bv idd hardlopen, en ook ik ken een bauceron die mantrailen gewelsig vind. En 1 die hoopers & treiball geweldig vind.

 

Al met al het verschilt heel erg per hond wat ze graag doen. Ga op ontdekkingstocht qua dingen uitproberen. Je hoeft niet een hele cursus gelijk te volgen..neem een fun cursus met verschillende takken aport.

 

Of bekijk idd in de natuur wat je met je hond kunt doen..dus laten apeuren, ergens op laten lopen qua balans en coordinatie, of laten springwn over dingen zeg behendigheid. Dat soort dingentjes..ookal tuasendokr is ook gewoon leuk om te doen. Vinden de meeste honden geweldig. Niet alle. Maar het proberen.waard

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Nog een tip voor een sport: Datgene waarvoor de Berger de Beauce is gemaakt:

 

Datgene doen waarvoor een hond is gemaakt, daar worden ze meestal heel gelukkig van.

honden page profiel So long, friends!So long, friends! 3 doggies

honden page profiel PuckPuck

Wij liepen inderdaad toen onze hond 6 maanden oud was ook al heel veel. We zijn toen ze ongeveer 11 maanden oud was begonnen met canicross en ze vond het fantastisch. Ze rende gemakkelijk meer dan 5km in een keer, maar ze had natuurlijk al wel veel spieren opgebouwd. Nu is ze 14 maanden oud en ze heeft onlangs nog 11km in een keer gerend! Ik zou zeggen dat je nu al kan beginnen (zoals al eerder werd genoemd) met (terwijl je hond los loopt!) rennen en wandelen afwisselen. Dan zou je waarschijnlijk rond als je hond 1 jaar oud is wel kunnen beginnen met echt canicrossen. Veel plezier!

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Mooie hond!
 
Julius-K9 tuigen zijn mateloos populair dus het verbaast me niet dat jouw hond er op de foto ééntje draagt. Wat is de reden dat hij een tuig draagt? Een Noors tuig (zoals de Julius-K9) belemmert een hond in zijn beweging en kan leiden tot blessures. Als een hond los loopt is het beter om een halsband of helemaal niets te dragen. Zodat hij zich vrij kan bewegen. Bij sommige sporten of als een hond erg trekt aan de lijn kan een tuig wel nodig zijn, ga dan opzoek naar een y-tuig (deze laat de schouders vrij).  "

Alvast bedankt voor de tip Charlotte-Sophie! 
Ik ga verder op zoek naar een ander tuig. Maar ik weet nog niet goed juist welk. Intussen ben ik wel op dit uitgekomen: https://www.dogpride.nl/webshop/training/harnassen/detail/1575/professioneel-werkharnas---vero-1.html Het lijkt wel wat duurder maar misschien wel kwaliteitsvol voor nu te wandelen (en later te joggen, en nog later te canicrossen)? 
Want het probleem is, dat er zoveel verschillende tuigen op de markt zijn, van zoveel verschillende merken, het éne heel duur en het andere dan weer spot goedkoop.  Ik heb een hond die wel wat durft te trekken. Ik ben er op aan het trainen, maar het lukt niet altijd om het trekken te stoppen (vooral als hij interessante prikkels ziet zoals een kat, iets op de grond of een andere hond dan trekt hij toch nog veel te hard), dus een stevig tuig is wel nodig. Maar of dat je met een duurder tuig meer garantie hebt op kwaliteit en duurzaamheid...  dat is ook weer een open vraag hé. 

Als het kan, laat ik mijn hond zeker een stukje loslopen, maar ik moet wel even wandelen tot ik uit de wijk en van de drukke baan af ben eer ik in bosgebied (of landbouwweggetjes) kom waar de hond kan loslopen. Op een rijbaan waar auto's en fietsers rijden (ook al is het geen heel drukke weg), vertrouw ik het niet om de hond los te laten lopen.  Hij heeft dus wel een tuig nodig om hem onderweg aan te lijnen. Het tuig steeds aan en uit doen als er een fietser of een andere wandelaar aankomt, is niet echt handig (en je hond wordt daar ook niet echt vrolijk van). Het moet dus een tuig zijn dat hij gedurende de hele wandeling kan aanhouden, waar ik hem gemakkelijk en snel (opnieuw) kan aanlijnen als het nodig is, én liefst ééntje waar ik ook goed mee kan trainen op het niet trekken.  Als je hiervoor nog ideeën of concrete tips hebt, dan ben ik daar alvast héél dankbaar voor. 

Misschien nog even terzijde,
Aangezien "Julius-K9-tuig" zo populair is maar tegelijk ook nadelig is voor je hond, is het misschien interessant om hier elders een topic over op te starten zodat mensen hun (negatieve) ervaringen aan anderen kunnen doorgeven en zij op hun beurt de boodschap weer kunnen doorgeven aan anderen die niet op dit forum zitten.  Want veel mensen (en ik moet toegeven: ook ik) laten zich misleiden door reclame en advertenties, maar dat geldt waarschijnlijk ook voor andere tuigen en andere merken. Dus misschien moet ik deze vraag eens stellen in een totaal nieuw topic?  Maar onder welk subforum hier wordt dit dan best geplaatst? Of bestaat er ergens een oud topic, maar is het wat veroudert? 

Groetjes Pieter.

 

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

" Nog een tip voor een sport: Datgene waarvoor de Berger de Beauce is gemaakt:
 


Datgene doen waarvoor een hond is gemaakt, daar worden ze meestal heel gelukkig van. "

Dank voor je antwoord, ik had er ook al aan gedacht.  Maar weet jij een hondenschool waar je dit kan leren? Liefst ergens in de Vlaamse provincie Antwerpen, of eventueel in de Nederlandse provincie Noord Brabant. Ik woon namelijk zelf in de provincie Antwerpen midden tussen Antwerpen en Turnhout en een zo'n 30 kilometer onder Breda. (Dus een hondenschool ten zuiden van Breda of in de streek rond Zundert of Chaam, eventueel tussen Breda en Tilburg zou ook nog best te doen zijn). Ik ben zelf al aan het zoeken geweest, maar nog niet direct gevonden.
Groetjes Pieter. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Dank voor je antwoord, ik had er ook al aan gedacht.  Maar weet jij een hondenschool waar je dit kan leren? Liefst ergens in de Vlaamse provincie Antwerpen, of eventueel in de Nederlandse provincie Noord Brabant. Ik woon namelijk zelf in de provincie Antwerpen midden tussen Antwerpen en Turnhout en een zo'n 30 kilometer onder Breda. (Dus een hondenschool ten zuiden van Breda of in de streek rond Zundert of Chaam, eventueel tussen Breda en Tilburg zou ook nog best te doen zijn). Ik ben zelf al aan het zoeken geweest, maar nog niet direct gevonden.Groetjes Pieter.  "

Kijk hier eens: http://www.wooffz.be/schapendrijven/ daar zie je meteen al een Beauceron als 'poster boy' op de foto's.

 

Het is trouwens nog best lastig om een plek te vinden waar je terecht kunt met een hond die géén Border Collie is, gewoon omdat ze de kennis van andere rassen niet in huis hebben. BC's hebben andere kwaliteiten dan bijvoorbeeld een Beaceron, die kan bijvoorbeeld goed 'lijnen lopen' en daar is een BC bepaald geen uitblinker in. Hier vind je een lijstje met clubs in België: http://www.schapendrijven.be/Divers/Favorites/

En hier naar info bellen: http://www.sheepdogtrial.be/index.php/traningsmogelijkheden

Nog een: http://limburgsesheepdog.be

 

 

honden page profiel PuckPuck

" Alvast bedankt voor de tip Charlotte-Sophie! Ik ga verder op zoek naar een ander tuig. Maar ik weet nog niet goed juist welk. Intussen ben ik wel op dit uitgekomen: https://www.dogpride.nl/webshop/training/harnassen/detail/1575/professioneel-werkharnas---vero-1.html Het lijkt wel wat duurder maar misschien wel kwaliteitsvol voor nu te wandelen (en later te joggen, en nog later te canicrossen)? Want het probleem is, dat er zoveel verschillende tuigen op de markt zijn, van zoveel verschillende merken, het éne heel duur en het andere dan weer spot goedkoop.  Ik heb een hond die wel wat durft te trekken. Ik ben er op aan het trainen, maar het lukt niet altijd om het trekken te stoppen (vooral als hij interessante prikkels ziet zoals een kat, iets op de grond of een andere hond dan trekt hij toch nog veel te hard), dus een stevig tuig is wel nodig. Maar of dat je met een duurder tuig meer garantie hebt op kwaliteit en duurzaamheid...  dat is ook weer een open vraag hé. 
Als het kan, laat ik mijn hond zeker een stukje loslopen, maar ik moet wel even wandelen tot ik uit de wijk en van de drukke baan af ben eer ik in bosgebied (of landbouwweggetjes) kom waar de hond kan loslopen. Op een rijbaan waar auto's en fietsers rijden (ook al is het geen heel drukke weg), vertrouw ik het niet om de hond los te laten lopen.  Hij heeft dus wel een tuig nodig om hem onderweg aan te lijnen. Het tuig steeds aan en uit doen als er een fietser of een andere wandelaar aankomt, is niet echt handig (en je hond wordt daar ook niet echt vrolijk van). Het moet dus een tuig zijn dat hij gedurende de hele wandeling kan aanhouden, waar ik hem gemakkelijk en snel (opnieuw) kan aanlijnen als het nodig is, én liefst ééntje waar ik ook goed mee kan trainen op het niet trekken.  Als je hiervoor nog ideeën of concrete tips hebt, dan ben ik daar alvast héél dankbaar voor. 
Misschien nog even terzijde, Aangezien "Julius-K9-tuig" zo populair is maar tegelijk ook nadelig is voor je hond, is het misschien interessant om hier elders een topic over op te starten zodat mensen hun (negatieve) ervaringen aan anderen kunnen doorgeven en zij op hun beurt de boodschap weer kunnen doorgeven aan anderen die niet op dit forum zitten.  Want veel mensen (en ik moet toegeven: ook ik) laten zich misleiden door reclame en advertenties, maar dat geldt waarschijnlijk ook voor andere tuigen en andere merken. Dus misschien moet ik deze vraag eens stellen in een totaal nieuw topic?  Maar onder welk subforum hier wordt dit dan best geplaatst? Of bestaat er ergens een oud topic, maar is het wat veroudert? Groetjes Pieter.
  "

De tuigen van Non stop dog wear zijn ook heel goed! (https://www.non-stopdogwear.com/) Ze zijn goede kwaliteit en helpen ook tegen trekken. 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" De tuigen van Non stop dog wear zijn ook heel goed! (https://www.non-stopdogwear.com/) Ze zijn goede kwaliteit en helpen ook tegen trekken.  "

Deze tuigen heb ik! Nóóit meer andere tuigen hier, zó fijn, en 1 van de weinige tuigen waar mijn hond echt lekker in beweegt. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

maar misschien wel kwaliteitsvol voor nu te wandelen (en later te joggen, en nog later te canicrossen)? 

Je kan alles-in-één tuigen vinden bij de wandel/fiets tuigen. Mijn honden hebben ook maar één tuigje dat multifunctioneel is en dat wordt gebruikt voor zowel wandelen, fietsen als mushen (trekken voor de step). Het korte tuig van Kiwaq omdat het bij hen prettig zit én een zachte voering heeft (en ik geen fan van de x-backs ben). 

Bij de sportharnassen (sledesport, canicross, bikejöring,...) vind je vast een betaalbaar en goed zittend multifunctioneel tuig.

 

Kenmerken van een goed harnas zijn o.a.:

Y-vorm bij vooraanzicht onder de hals
H-vorm bij bovenaanzicht op de rug
Geen riemen die over de hals lopen
Geen riemen die dwars over de schoudergewrichten lopen
De riem rond de borst is ver genoeg achter de oksels om schuren te voorkomen
Leiband klikt vast op de rug, niet vooraan

 

 

honden page profiel DagmarDagmar

Als je het tuig om te trekken wil gebruiken, is passen zeker een absolute must.

Mijn honden zijn van hetzelfde ras en toch hebben ze een ander merk tuig, want wat de ene past, gaat bij de ander totaal niet.

honden page profiel PuckPuck

" Deze tuigen heb ik! Nóóit meer andere tuigen hier, zó fijn, en 1 van de weinige tuigen waar mijn hond echt lekker in beweegt.  "

Ze zijn echt fantastisch!! Zeker een aanraderhp-thumbsup

honden page profiel PieterPieter

honden foto van Pieter

Dank voor jullie tips en het delen van jullie ervaringen!  Hier kan ik zeker mee aan de slag.  Veel dank!

Volgende forumvraag: Welke bench gebruik je op de show?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^