PLE

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DanteDante

Na aanhoudende diarree en braken is Mac gediagnosticeerd met PLE (eiwit verliezende darmziekte)
Wie heeft hier ervaring mee of herkent deze verschijnselen?
Het schijnt vaker voor te komen bij Rottweilers en waarschijnlijk is het erfelijk.

https://www.mcvoordieren.nl/userfiles/1/file/publicaties/protein-loosing-enteropathie-rottweiler.pdf

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

even een upje voor je

 

ik heb er geen ervaring mee, maar zou hier zelf in elk geval iemand bijhalen die zich verdiept heeft in voeding en darmfunctie, maar ook kijken naar stress en wie weet andere factoren die mee kunnen spelen in zulk soort ziektes.

Volgens dit artikel zou te weinig vit.D mee kunnen spelen bijvoorbeeld.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385077/

honden page profiel DanteDante

Hoi Dobry,
Dank voor je link,ik heb gelukkig een dierenarts die heel goed op de hoogte is van het behandelplan bij deze aandoening.
Hij heeft na feces en bloed-onderzoek gelijk de diagnose kunnen stellen.
Het plan is nu kijken wat de medicijnen (prednison en ab doen) en aanvullend feces en bloed-onderzoek.
Daarna biopten van dunne darm etc. om te bepalen om welke vorm het gaat en evt. een echo van het buikgebied om uit te sluiten dat er zich obstructies in dit gebied bevinden.
Pas daarna kan ik Mac evt. op een dieet zetten en voedingssupplementen toedienen.
Mijn hoofddoel is om eigenaren van o.a. rottweilers te informeren over deze ziekte omdat de aandoening vrij onbekend is en daardoor gemist wordt.

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Lexie

Uit welke lijn komt je rottweiler? Dan kan ik eens navragen over de betreffende lijnen  (mag ook via pb)

honden page profiel DanteDante

Ik heb Mac zonder stamboom gekocht bij iemand in de buurt die bekend staat als goede fokker.
Alles klopte, hij checkte  de vader en moeder op alles maar ik denk dat heel veel hondeneigenaren niet van deze aandoening afweten of dat de diagnose gemist wordt.
De dierenarts zou hem op de hoogte stellen en doorgeven dat hij met deze lijn (het zusje van Mac) niet meer kan fokken.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Mij onbekend maar heb voorheen wel een hond met een chronische darmziekte (ulceratieve colitis) gehad. Zij bleek door de darmziekte ook geen vitamine B12 aan te maken en kreeg maandelijks een B12 injectie. Misschien zinvol om dat in ieder geval bij deze aandoening ook even te laten testen?

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

" Ik heb Mac zonder stamboom gekocht bij iemand in de buurt die bekend staat als goede fokker.Alles klopte, hij checkte  de vader en moeder op alles maar ik denk dat heel veel hondeneigenaren niet van deze aandoening afweten of dat de diagnose gemist wordt.De dierenarts zou hem op de hoogte stellen en doorgeven dat hij met deze lijn (het zusje van Mac) niet meer kan fokken. "

Een goede rottweilerfokker zonder stamboom? Hmm discutabel. Als je test op de gangbare aandoeningen, dan is een stamboom de kosten niet. Fokt diegene nog steeds en zo ja, wie is dit? Dan kan ik info navragen binnen het wereldje. Bij mijn Weten is PLE nl geen issue in de rottweilerwereld.

honden page profiel DanteDante

" Mij onbekend maar heb voorheen wel een hond met een chronische darmziekte (ulceratieve colitis) gehad. Zij bleek door de darmziekte ook geen vitamine B12 aan te maken en kreeg maandelijks een B12 injectie. Misschien zinvol om dat in ieder geval bij deze aandoening ook even te laten testen? "

Ik zal even de resultaten van het onderzoek af moeten wachten maar heb er al wel over gelezen, bedankt

 

honden page profiel DanteDante

" Een goede rottweilerfokker zonder stamboom? Hmm discutabel. Als je test op de gangbare aandoeningen, dan is een stamboom de kosten niet. Fokt diegene nog steeds en zo ja, wie is dit? Dan kan ik info navragen binnen het wereldje. Bij mijn Weten is PLE nl geen issue in de rottweilerwereld. "


De bevindingen binnen de wetenschap wijzen anders uit, PLE komt wel degelijk voor binnen de Rottweilerwereld.
Wordt daar bij jouw weten op getest?, volgens mij niet dus het kan iedereen overkomen, stamboom of niet.(niet lullig bedoeld).
Ik stuur je een pm.

 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Lexie

Heb de vraag gesteld aan iemand die veel weet van afwijkingen/ ziektes in lijnen van het ras. Getest wordt er niet op, enkel op HD, ED en JLPP. Bij mijn weten is het, zoals eerder gezegd, geen issue. Je kunt je verhaal ook delen op de fb pagina rottweilers ons ras, daar bereik je vele honderden rottweilereigenaren. Beterschap voor Mac!

honden page profiel CareanaCareana 2 doggies

honden foto van Careana

Oef, net even een stuk van je link zitten lezen en wat dingen opgezocht - da's niet niks en een hele vervelende aandoening waar Rottweilers extra gevoelig voor lijken. Ik snap dat je zoveel mogelijk info zoekt om te begrijpen wat het betekent om Mac zo goed mogelijk te kunnen helpen. Heeft hij last van die secundaire infecties die worden genoemd in dat stuk dat je aanhaalt (Giardia en/of Cyniclomyces guttulatus)?

 

Ik lees namelijk dat veel gevallen ook last hebben van Giardia en/of Cyniclomyces guttulatus. Dat tweede is een gistinfectie die honden kunnen oplopen door het eten van konijnenkeutels. Beide zorgen voor veel schade aan de darmen. Ik heb net een stuk zitten lezen hoe giardia bepaalde enzymatische processen kan stilleggen door die schade en het verlies van darmflora, waardoor geen lactase meer wordt aangemaakt en er lactose-intolerantie ontstaat, en werken de darmen de inhoud er meteen uit: hele dunnen diarree. Hetzelfde kan gebeuren als er andere enzymen niet meer worden aangemaakt, zoals amylase (zetmeel verteren) of de enzymen die helpen eiwit te verteren, of vitamine B12 uit voeding te halen. Bij die konijnengist is er uiteindelijk ook zo iets aan de hand is, want ik lees dat de darmen zich nog maar heel moeilijk herstellen bij zo'n infectie. En bij 'irritated bowel syndrome' zie je eigenlijk hetzelfde gebeuren. 

Je zou denken dat een darmfloraherstellende poeptransplantatie, wat tegenwoordig wel bij mensen gebeurt met chronische diarree, een oplossing zou kunnen zijn voor PLE.

 

Het is goed dat je contact hebt met specialisten die bekend zijn met dit syndroom. Ik denk ook zeker dat een goed dieet kan helpen bij het herstel. Ik weet niet of het nuttig is om bijv. papaïne (uit papaya) toe te voegen,  een enzym dat eiwit in vlees voorverteert waardoor het makkelijker opgenomen wordt. Ik kan me ook voorstellen dat bepaalde kruiden kunnen helpen de darmflora te herstellen evenals een speciaal dieet. Maar overleg dit soort dingen heel goed, de aandoening is te ernstig om zelf te gaan experimenteren!

 

Een heel nuttig artikel over giardia wat ik iedereen kan aanbevelen om eens rustig door te lezen:

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/giardiasis

 

Wat Cyniclomyces guttulatus nu precies is:
"Cyniclomyces guttulatus, a gastrointestinal yeast of rabbits, is considered an uncommon, nonpathogenic, “pass through” organism and possible opportunistic pathogen in dogs that consume rabbit feces. This retrospective study aimed to characterize the presenting complaint, clinical findings, location of organisms, and final diagnosis of dogs in which yeast morphologically consistent with C. guttulatus were identified at a veterinary teaching hospital from 2006–2013. The prevalence of C. guttulatus infection in a general population of dogs from a regional animal shelter was also determined. Nineteen dogs were retrospectively identified as diagnosed with C. guttulatus infection. Among these, 79% presented with a chief complaint and/or clinical signs consistent with gastrointestinal tract disease. The most common clinical sign was chronic diarrhea. The majority of dogs had C. guttulatus identified cytologically within samples obtained from the gastrointestinal tract; however, four dogs had C. guttulatus identified in non-gastrointestinal tract samples, including a nasal biopsy (one dog) and urine (three dogs). C. guttulatus was not identified in any of 105 shelter dogs evaluated, suggesting low prevalence of C. guttulatus in our region. These findings suggest that additional studies to determine if C. guttulatus is a potential cause or consequence of gastrointestinal illness in dogs may be warranted."

Bron: https://www.jaaha.org/doi/abs/10.5326/JAAHA-MS-6307?journalCode=aaha

 

Meer over C. guttulatus:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378113514002612

 

 

 

 

honden page profiel DanteDante

Dank voor je antwoord.
Er is ook nog geen test voor, het onderzoek naar deze aandoening is nog in volle gang, er zijn bepaalde rassen extra vatbaar voor deze aandoening waaronder de Rottweiler vandaar dat ik het hier onder de aandacht wil brengen.
Op dit topic wordt deze aandoening ook besproken.
https://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?f=16&t=262589&start=60

honden page profiel DanteDante

Hoi, Careana
Ik heb vrijdag een aanvullende test via de post verstuurd naar een lab waar ze kijken naar schildjes en huidschilfers van parasieten in de feces van Mac om e.e.a.uit te sluiten.
Op giardia is hij al getest, hij was negatief.
En konijnenkeutels eten daar krijgt hij de kans niet voor want hij loopt altijd aan de lijn dus tja...
Ik lees ook alles wat los en vast zit en stuur het naar mijn DA de man zal onderhand wel een beetje dol van me worden maar goedsealed
Nog gebeld met hem, maar ik moet eerst dit onderzoek en het effect van de medicatie afwachten en dan kunnen we pas verder want stel je voor dat het toch een parasitaire aandoening is, en indien niet dan zit ik het aankomende  bloed-onderzoek in de weg met mijn dieet en aanvullende supplementen.

Volgende forumvraag: stembandverlamming
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^