Wie kan mij helpen? Red tri border collie pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TZNTZN

Hallo allemaal,

 

Ik ben op zoek naar een red tri border collie teef (bij voorkeur met stamboom). Zoals een echte border gehoorzaam en werkwillig, maar ook stabiel, niet nerveus en relatief rustig. We willen haar op gaan leiden tot hulphond, maar we zijn dus nu op zoek naar een pup. Niet per se nu, maar wel binnen een jaar. Wie weet een goede fokker met geschikte borders die ons een leuke hond kan verkopen?

 

(we hebben overigens al twee borders, maar 1 is ongeschikt (zenuwachtig en angstig) en de ander zou perfect zijn, maar helaas te oud om nu dit traject nog in te gaan (al 6 jaar oud)).

 

Hoop dat iemand een goede fokker weet!

(we zijn echt op zoek naar een red tri teef; karakter en verpakking ;))

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

En hoe heet je zelf?  -?

honden page profiel TZNTZN

Ik houd van privacywink

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Ik houd van privacy "

Gelijk heb je. Ik noem je TZN, topicstarter zonder naam; als een band zich zo mag noemen, mag iedereen dat.

 

Zelf weet ik niets, maar mensen in de buurt hadden een tricolor die precies geschikt zou zijn. Als ik ze zie vraag ik waar die van hun vandaan kwam.

 

Weet Liz geen nest? Die zit goed in die bordercolliewereld...

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Ik heb totaal niks met de BC, maar ik weet wel dat je verschillende lijnen hebt. Showlijnen hebben kennelijk wat meer vacht en zijn wat minder heftig geneigd om te werken (al zit het werken volgens mij sowieso er wel in hoor). En de werklijn is minder gefokt op uiterlijk, en vooral op veel energie en een hoge sportbehoefte. Of dat nu behendigheid is, of schapendrijven e.d. Dus als ik jouw verhaal zo lees, dan zou ik zelf richting de showlijn gaan zoeken. Als mijn informatie tenminste juist is hihi ;). Zoals gezegd, ik zit er niet in :D.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Oh trouwens, ik zou wel iets van een naam gebruiken hoor. Er zijn ook wel mensen die hier weg gaan en dan hun naam veranderen in een streepje of zo. Dus ik dacht eigenlijk dat dit een 'dood' topic was... Dat helpt niet echt in het krijgen van antwoorden ;).

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Moet het perse een tri-colour zijn? 

Wat voor soort hulphond zou de hond worden?

 

Bij hulphond denk ik namelijk niet meteen aan een border ( niet dat ik niet denk dat een border geen goede hulphond zou kunnen zijn)

honden page profiel TZNTZN

Dankjulliewel voor jullie reacties smile

Ik heb m'n naam veranderd in TZN, goed idee Careana.

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Tja je hebt verschillende lijnen binnen de bc je hebt een showlijn in mijn ervaring zijn deze juist wat nerveuzer. Je hebt een werklijn deze hondjes moet echt mee gewerkt worden mentale uitdaging is erg belangrijk bij dit ras en dan heb je de sportlijn. De sportlijn is een combi van deze lijnen.

 

Mijn hart ligt dan ook echt bij de werklijnen maar ik denk eerst belangrijk om te weten wat je zoekt voordat ik je fokkers aan ga raden

 

Edit ik ben wel benieuwd waarom je graag een red tri wil?

honden page profiel TZNTZN

We hebben momenteel een blue merle (zonder stamboom) en een zwarte driekleur (ook geen stamboom, maar haar ouders werkten bij de schapen). Ik ben echt gek op het ras. De laatst genoemde is echt een droomhond hp-heart De blue merle, gekocht om te trainen tot hulphond, is helaas echt geen makkelijke hond. Ze is snel gestrest, blafferig, bang, kan binnen een nanoseconde omslaan qua gedrag (naar andere honden dan, vrij agressief voortkomend angst). 

 

We zoeken een eigenlijk een hond zoals onze oudste border tongue-out Ze is heel makkelijk, stabiel, leert razendsnel, ontzettend baasgericht, heeft iets bijna al uitgevoerd voordat ik er aan denk, kan overal mee naartoe, staat altijd klaar om wat te doen en zonder actie ligt ze gewoon lekker te slapen of loopt wat rond te snuffelen. Waarom een border? Ik vind het een fijn formaat (makkelijk op te tillen, neemt niet veel ruimte in in restaurants etc) en vind het gehoorzame en gevoelige karakter en niet lompe erg fijn. De hond zal voldoende beweging krijgen (ze mag dus in principe heel de dag door overal mee naar toe) en zal 2x per dag een uur los in het bos of een ander natuurgebied mogen (en uiteraard zijn we bereid onderweg wat oefeningen en spelletjes met haar te doen).

 

Waarom een red tri? Eigenlijk omdat ik daar al 10 jaar weg bij kwijl en ik hoop een border te vinden die zowel qua uiterlijk als innerlijk bij ons past. Het is niet dat ik nu op stel een sprong een pup nodig heb. Ik ben bereid te wachten.

honden page profiel TZNTZN

" Moet het perse een tri-colour zijn? 
Wat voor soort hulphond zou de hond worden?
 
Bij hulphond denk ik namelijk niet meteen aan een border ( niet dat ik niet denk dat een border geen goede hulphond zou kunnen zijn) "

 

Een 'traditionele' hulphond voor iemand in een rolstoel.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Lastig. Ten eerste omdat je puur op zoek bent naar een hulphond, waarbij karakter mij véél belangrijker lijkt dan het kleurtje. 

 

Bovendien is red tri nu eenmaal een kleur die je niet veel ziet bij Border Collies. Het gevaar dat je hierbij loopt is dat je bij fokkers terecht komt die puur voor het kleurtje fokken en daarbij minder letten op gezondheid en karakter. Met als gevolg dat je punt 'hulphond' weer gevaar loopt. 

 

Enkele fokkers waarvan ik weet dat ze bruinwitte honden hebben is kennel Wannahave in Nederland (komt de moeder van mijn hond vandaan) en kennel Luna Tale in België. Misschien kun je contact met hen opnemen? 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik hoop echter wel dat je je realiseert dat een goede fokker niet blij zal zijn als je zo aan een kleur hangt. Karakter is zoveel belangrijker. Maar dat terzijde. 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik neem aan dat je het karakter veel belangrijker gaat vinden dan de kleur? Het wordt tenslotte een hulphond. Hoop dat kleur er dan vrij weinig toe gaat doen. En als het een red tri wordt, is dat alleen maar mooi meegenomen. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Dankjulliewel voor jullie reacties 
Ik heb m'n naam veranderd in TZN, goed idee Careana. "

hp-thumbsup Lachen!

 

Lastig hoor om al die kwaliteiten in één pup te vinden, maar ik snap het wel, de klik kan zoveel groter zijn alsje helemaal verliefd bent op een hond - en met een hulphond is dat ook best belangrijk.

 

Misschien moet je ook over de grens gaan kijken, dan zit je alleen met de 15-wekenregel voor puppy-import. Er is trouwens een Red-Tri Border Collie-groep op facebook met voornamelijk Britse liefhebbers maar waar ook wel nestjes voorbij komen. Ik zou daar eens mijn licht opsteken en je vraag stellen, misschien dat je zo jouw droompup op het spoor komt. En misschien zijn er mensen die bekend zijn met BC's als 'service dog'... Het kan de moeite waard zijn?  Alleen is gaan kijken en kennis maken zo wel een stuk lastiger. Het zou zelfs misschien nog net kunnen lukken voor de Brexit eind oktober...

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Dus je wilt een werklijn?

 

Ik kan Of Beyonic eyes heel erg aanraden alleen geen red tri. Roseborders heeft volgens mij wel af en toe red tri. Ik zou persoonlijk niet zo aan een kleur hangen maar veel meer aan karakter en stabiele ouder honden ;) We are one van Thamara Tax heeft ook met regelmaat kleur nestjes liggen alleen is haar visie (voor mij) niet helemaal duidelijk gezien ze alles fokt (werk x show, werk en show)

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Ik moest zelf ook met een denken aan Luna Tale borders richting Antwerpen. 

 

Zelf zou ik daar zo een border vandaan halen, maar je moet dan wel rekening houden met langer wachten tot de pup de rabiës enting heeft gehad en de grens officieel over mag.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Weet Liz geen nest? Die zit goed in die bordercolliewereld... "

Sorry, ik lees het nu pas.

 

Als ik zou fokken dan zou ik TZN geen pup meegeven. Om te beginnen al niet vanwege de nadruk op kleur (in bolt nog wel), TZN wil blijkbaar van ieder kleurtje eentje hebben. Maar ook omdat ik de raseigenschappen van een BC niet bij een hulphond voor een rolstoelgebonden persoon vindt passen. Leuk ook dat er veel wandelingen (los) in de planning staan, maar wie dat als voorwaarde ziet voor de BC heeft het ras niet begrepen.

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

Ik snap niet waarom mensen zo vallen over het kleurtje waar ze verliefd op is. We hebben allemaal voorkeur voor een bepaald ras, en vaak speelt het exterieur ook echt een rol. Je kiest normaal gesproken geen hond op basis van karakter alleen. Een bulldog zou qua karakter misschien goed bij mij passen, maar geen haar op mijn hoofd die zo'n hond in huis wil hebben (sorry bulldogbaasjes).

 

Dus als het karakter van de BC haar erg aanspreekt en er zijn veel verschillende kleuren om uit te kiezen, waarom zou ze dan niet een voorkeur mogen hebben voor de kleur die ze het mooiste vind?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik snap niet waarom mensen zo vallen over het kleurtje waar ze verliefd op is. We hebben allemaal voorkeur voor een bepaald ras, en vaak speelt het exterieur ook echt een rol. Je kiest normaal gesproken geen hond op basis van karakter alleen. Een bulldog zou qua karakter misschien goed bij mij passen, maar geen haar op mijn hoofd die zo'n hond in huis wil hebben (sorry bulldogbaasjes).
 
Dus als het karakter van de BC haar erg aanspreekt en er zijn veel verschillende kleuren om uit te kiezen, waarom zou ze dan niet een voorkeur mogen hebben voor de kleur die ze het mooiste vind? "

Mmmm..

 

De Border Collie is een hond die heel erg op het doel gefokt is en gelukkig nog niet kapot gefokt is door te fokken op uiterlijkheden al zijn de showlijnen al wel die kant aan het op gaan. De liefhebbers van het ras zoals het ras bedoeld is, verafschuwen fokken op uiterlijk juist omdat zij vrezen voor het kapot fokken van het ras. Gewoon omdat iemand een voorkeur heeft voor een kleurtje, of een vachtsoort, of een formaat. Of erger; karaktereigenschappen zoekt die niet echt in de lijn van de BC passen. Dat de kleur belangrijker wordt dan het fokdoel, de genenpoel voor de echte BC liefhebbers steeds kleiner wordt omdat er steeds honden uitgehaald worden voor de showfok.

 

De vraag is ook in hoeverre het karakter van de BC haar aanspreekt. Wat ze zoekt en voor welk doel, zou ik eerder voor een Golden gaan dan voor een BC.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Tja, ik ben het met Dobber eens, maar wat Luz zegt zit ook wat in, maar als er een kleur bestaat die het ras goed in stand houd dan snap ik dat je voor een bepaalde kleur wilt gaan.Kan dat niet samen gaan dan?

Volgende forumvraag: Hondenangst, toch pup kopen??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^