Voetzool wondje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

M’n reu z’n voetzool ligt bij z’n einde van z’n teen open. Hij loopt nu iets anders niet echt mank, maar hij heeft er wel echt last van. Hij probeerd er ook heel veel aan te likken. Ik heb z’n voet al in de biotex gezet, maar is der meer dat ik kan doen om het zo snel mogelijk te laten genezen. Ik heb al de dierenarts gebeld en hun zeiden een biotex badje geven zou het na 3 dagen erger worden, kon ik het best langskomen. Het liefst doe ik dat niet, want hij is daar super bang en gaat daar zeker tegenstribbelen en ben bang dat die dan nog meer z’n voet belast. Zou het handig zijn om zo’n hondensok te kopen voor z’n voet voor buiten? Schoentjes heb ik al, maar is het niet beter om nog een sokje der bij aan te doen? 

 

Iemand tips?

honden page profiel DidyDidy 3 doggies

honden foto van Didy

Dat zijn wel zo'n beetje de meest vervelende wondjes die er zijn.

Is het een open wondje, ik bedoel bloed het nog?

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

" Dat zijn wel zo'n beetje de meest vervelende wondjes die er zijn.
Is het een open wondje, ik bedoel bloed het nog? "

Het bloed nu niet, het glintsterd wel van de wondvocht, gister zag meneer een kat en hing die in de riem en toen is z’n wondje weer opengegaan en bloede het licht, maar het stopte al snel. Hij probeerd vandaag wel een stuk meer te likken.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond

 

In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.

 

https://www.venvn.nl/Lidmaatschap/Bestellen-en-downloaden/ID/1574/Nieuwe-richtlijn-ontraadt-biotexbadje-bij-acute-wond

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

Ook raar dat ze dat dan me dan aanraden, ik heb speciaal de dierenarts ervoor gebeld en ik woon letterlijk 3 min der vandaan, dus als ze iets hadden gehad wat kon helpen, had ik het kunnen kopen. Het liefs zou ik met elk dingetje zelfs langsgaan, maar met hem doe ik dat liever niet, omdat die echt tegenstribbelt. 

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

" Het bloed nu niet, het glintsterd wel van de wondvocht, gister zag meneer een kat en hing die in de riem en toen is z’n wondje weer opengegaan en bloede het licht, maar het stopte al snel. Hij probeerd vandaag wel een stuk meer te likken. "

Je zou er eventueel een beetje honingzalf (bijv. Vetramil) op kunnen doen. Dit bevordert de genezing. (Dun smeren anders verweekt het de huid en wordt deze kwetsbaarder).

 

Allerbelangrijkst is dat er niet aan gelikt wordt. Zonodig toch een kap of opblaasring om de nek zodat hij er echt niet bij kan. Voorkom echt het likken, dit is vaak een oorzaak van het in stand houden van de wond en geeft risico op bijv. hotspots.

Een sokje, met eerst een gaasje op de wond, kan wel maar aan de lucht geneest het prima/beter. Een sokje  broeit ook vaak weer, wat juist niet gunstig is voor de genezing.   

 

Hopelijk is het snel over!

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Nou, niet mogen likken is overdreven, het is maar net hoe er gelikt wordt. (Het is natuurlijk wel iets anders als er wel constant aan gelikt wordt, dat is dan weer niet goed...) Mijn dierenarts raadt me altijd aan om het juist wel toe te laten dat ze het zelf schoon houden met likken, "hoe denk je dat ze het al die millennia hebben gedaan toen er nog geen apotheken waren en honden vaak buiten op het land leefden, of hoe wolven het doen?"  Je kunt het wondje schoonmaken met waterstofperoxide, dan bruist het mooi schoon en het doodt bacteriën. Verder gewoon aan de lucht laten drogen, eventueel kun je er een katoenen babysokje (gewoon van Zeeman, Wibra) omheen doen, kleinste maatjes zitten waarschijnlijk perfect.

 

 

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

hij Luistert met het likken nog naar nee of zodra ik hem afleid stopt die ook. Hij slaapt bij me in bed en ben een lichte slaper, dus echt de kans op constant likken krijgt die niet. 

 

Met het sokje dacht ik meer aan voor buiten met een schoentje, tot nu toe loopt die zonder, maar ik weet niet of er nu vuil bij kan komen en of dat erg is of dat het inderdaad gewoon beter is om het te laten luchten en laten gaan. 

 

Ik heb nu al biotex gebruikt, kan het kwaad als ik nog waterstofperoxide gebruik?

De honingzalf hou ik ook in gedachte. Bedankt voor de tips!

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Ook raar dat ze dat dan me dan aanraden, ik heb speciaal de dierenarts ervoor gebeld en ik woon letterlijk 3 min der vandaan, dus als ze iets hadden gehad wat kon helpen, had ik het kunnen kopen. Het liefs zou ik met elk dingetje zelfs langsgaan, maar met hem doe ik dat liever niet, omdat die echt tegenstribbelt.  "

Ja er zijn zelfs huisartsen die het niet weten, maar als je elk jaar je EHBO bij houd dan weet je het wel, dierenartsen hoeven dat niet te doen dus weten ze het niet, en misschien hoeven huisartsen dat ook niet te doen.

Het is een kwestie up to date blijven, men komt wel meer terug of bepaalde manieren, zelf reanimeren is veranderd de afgelopen jaren, niet dat ik nu weet wat de regels zijn want ik heb al een aantal jaren geen ehbo meer gehad.

honden page profiel TukkerTukker 3 doggies

honden foto van Tukker

" Nou, niet mogen likken is overdreven, het is maar net hoe er gelikt wordt. (Het is natuurlijk wel iets anders als er wel constant aan gelikt wordt, dat is dan weer niet goed...) Mijn dierenarts raadt me altijd aan om het juist wel toe te laten dat ze het zelf schoon houden met likken, "hoe denk je dat ze het al die millennia hebben gedaan toen er nog geen apotheken waren en honden vaak buiten op het land leefden, of hoe wolven het doen?"  Je kunt het wondje schoonmaken met waterstofperoxide, dan bruist het mooi schoon en het doodt bacteriën. Verder gewoon aan de lucht laten drogen, eventueel kun je er een katoenen babysokje (gewoon van Zeeman, Wibra) omheen doen, kleinste maatjes zitten waarschijnlijk perfect.
 
  "

Je hebt natuurlijk gelijk! Likken hoeft niet per se een probleem te zijn. Ik bedoelde het obsessief likken naar dat schreef ik niet...

 

Ik had nog teveel mijn eigen obsessief likkende hond voor ogen die daarmee meer kwaad dan goed deed.

 

Waterstofperoxide is echter ook al niet meer gangbaar in de wondverzorging... waar vroeger wonden werden uitgebruisd met waterstofperoxide is gebleken dat dit geen positief effect had op de genezing... mocht toen niet meer. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Je hebt natuurlijk gelijk! Likken hoeft niet per se een probleem te zijn. Ik bedoelde het obsessief likken naar dat schreef ik niet...
 
Ik had nog teveel mijn eigen obsessief likkende hond voor ogen die daarmee meer kwaad dan goed deed.
 
Waterstofperoxide is echter ook al niet meer gangbaar in de wondverzorging... waar vroeger wonden werden uitgebruisd met waterstofperoxide is gebleken dat dit geen positief effect had op de genezing... mocht toen niet meer.  "

Klopt en het is veel te pijnlijk ook..

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Klopt en het is veel te pijnlijk ook.. "

een beetje pijnlijk wel(en dat is wondspray, jodium, dettol ook!) maar het is in elk geval niet giftig of schadelijk als ze het oplikken.

Ik gebruik het vooral als de wond echt heel vers is en nog bloedt en er ook echt een risico is op ontsteking - dus niet bij een schaafwond of zo. Inderdaad weten ze nu dat door dit soort middeltjes te gebruiken, het laagje dat zich al heel snel over de wond vormt, weer wordt tenietgedaan waardoor de genezing vertraagd.

Shay: nu heeft het dus niet meer zoveel zin om nog uitgebreid te gaan schoonmaken. Sokje is meer voor binnen, sommige honden stoppen daardoor met likken en het geeft net een beetje meer bescherming bij het spelen en rondlopen. Voor buiten kun je inderdaad beter een schoentje doen mocht dat nodig zijn omdat het toch steeds opengaat. 

 

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

Ik ga het inderdaad denk ik eerst aankijken, het word warm weer, dus hij zal toch sneller moe zijn en niet veel naar buiten mogen. 

 

Hopelijk heelt het snel!

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link 3 doggies

honden foto van Fresta & Link

Wonden mag je uitspoelen met gewoon kraanwater (eventjes laten lopen), dit wordt in de zorg ook gedaan. Het beste is met 'lopend' water dus douche/tuinslang. Niet direct op de wond richten. Dit kan je dus het beste doen wanneer een hond een wond krijgt en bij etter/pus.

 

Zolang het niet ontstoken is gewoon z'n gang laten gaan. Likken mag maar idd niet obsessief anders krijg je weer het week effect wat je dus niet wilt. Honing is een goed idee, maar dit maakt het likken wel weer verleidelijker (en uiteraard geen honing wat je bij de supermarkt kan kopen). 

 

Zo te lezen is het niet echt een grote wond (correct me if i'm wrong, dan misschien handig een foto bij te plaatsen). Dus voor nu zou ik het hierbij laten en in de gaten houden dat het niet gaat ontsteken.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Ik ga het inderdaad denk ik eerst aankijken, het word warm weer, dus hij zal toch sneller moe zijn en niet veel naar buiten mogen. 
 
Hopelijk heelt het snel! "

Met een beetje mazzel kan het met een week!

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

" Wonden mag je uitspoelen met gewoon kraanwater (eventjes laten lopen), dit wordt in de zorg ook gedaan. Het beste is met 'lopend' water dus douche/tuinslang. Niet direct op de wond richten. Dit kan je dus het beste doen wanneer een hond een wond krijgt en bij etter/pus.
 
Zolang het niet ontstoken is gewoon z'n gang laten gaan. Likken mag maar idd niet obsessief anders krijg je weer het week effect wat je dus niet wilt. Honing is een goed idee, maar dit maakt het likken wel weer verleidelijker (en uiteraard geen honing wat je bij de supermarkt kan kopen). 
 
Zo te lezen is het niet echt een grote wond (correct me if i'm wrong, dan misschien handig een foto bij te plaatsen). Dus voor nu zou ik het hierbij laten en in de gaten houden dat het niet gaat ontsteken. "

Nee het is inderdaad geen grote wond, aan het einde van z’n teen ligt het een beetje open, voor hem is het een rot plekje, omdat die graag lange wandelingen maakt en graag speelt. Zodra we naar buiten gaan wil die der weer volop tegenaan, maar met het warme weer die der aankomt zal die gelukkig een stuk rustiger zijn en heeft het lekker kans om te helen. Haha en ik ben gewoon zo’n overbezorgde hondenmoeder;)

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Nee het is inderdaad geen grote wond, aan het einde van z’n teen ligt het een beetje open, voor hem is het een rot plekje, omdat die graag lange wandelingen maakt en graag speelt. Zodra we naar buiten gaan wil die der weer volop tegenaan, maar met het warme weer die der aankomt zal die gelukkig een stuk rustiger zijn en heeft het lekker kans om te helen. Haha en ik ben gewoon zo’n overbezorgde hondenmoeder;-) "

Pff zou ik ook hebben hoor, niks mis mee met bezorgt zijn, liever overbezorgd dan verwaarlozen..

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link 3 doggies

honden foto van Fresta & Link

" Nee het is inderdaad geen grote wond, aan het einde van z’n teen ligt het een beetje open, voor hem is het een rot plekje, omdat die graag lange wandelingen maakt en graag speelt. Zodra we naar buiten gaan wil die der weer volop tegenaan, maar met het warme weer die der aankomt zal die gelukkig een stuk rustiger zijn en heeft het lekker kans om te helen. Haha en ik ben gewoon zo’n overbezorgde hondenmoeder;-) "

Haha heel herkenbaar hoor! Wat Yooop ook al zegt; liever overbezorgd dan dat het je niks zou kunnen schelen wink

honden page profiel ShayShay

honden foto van Shay

Bedankt iedereen voor de tips en heel fijn dat jullie der zo over denken!hp-smile

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Mijn reu heeft jaren terug een flink stuk glas in zijn voetzool gehad, hij heeft toen voor een paar dagen, ik dacht carporal meegekregen. Verder moest ik er helemaal niets aan doen. Geen gesmeer met zalfjes of in de biotex of iets. 

Als hij er wat aan likte, liet hem gewoon begaan. Het was reuze snel genezen. 

honden page profiel BrigitteBrigitte 3 doggies

honden foto van Brigitte

Ben net woensdag ook bij DA geweest.

Zina haar nagel was afgescheurd en ze kon echt jammeren.

DA nagel gewoon afgeknipt ( kon ik eigenlijk ook zelf) en nu ontsmet ik wondje met isobetadine.

Ik mocht het ook in een sodabadje doen, maar heb toch maar voor de ontsmetting gekozen. Is al veel beter nu.

Hoop ook voor jou lieverd een spoedig herstel

 

Volgende forumvraag: Pro biotica
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^