Kijkt heel de tijd naar boven, help!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Hey iedereen,

Ik heb sinds een aantal jaren geleden een Border Collie ingenomen in ons gezin. Alles ging goed tot een paar maanden geleden. Onze border genaamd Aiko kijkt nu voor al een goede 10 maanden heel de tijd naar boven alsof hij iets ziet, in het begint hapte hij ernaar en blafte zelfs maar dit is weggegaan. Nu blijft hij er gewoon naar kijken als hij neerligt of als hij rondloopt. Een specifieke plaats waar hij naar kijkt is er niet, hij doet dit binnen maar ook buiten in de tuin. Soms gaat dit beter en doet hij dit een tijdje niet meer maar het blijft altijd opnieuw terugkomen. Mijn vraag is heeft er iemand dit ook al voorgehad met zijn hond? Waarom doet hij dit en hoe kun je dit laten ophouden? Bedankt

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Afleiden als dat gebeurd ? Een spel binnen met de hond ?

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Lukt voor een tijdje maar is daarna weer afgeleid. Vindt dit heel raar heb al een paar honden gehad, altijd verschillende rassen maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.

honden page profiel DidyDidy 3 doggies

honden foto van Didy

Ik herken dit gedrag, een vriendin van mij had een Duitse Herder die dit ook deed.

Het bleek een vorm van epilepsie te zijn.

Hij kreeg hier medicijnen voor en het gedrag ging over.

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Bedankt Didy! Zal bij volgend bezoek aan dierenarts hier zeker meer informatie over vragen.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Ik zou ook eerst medisch het eea uit laten sluiten (epilepsie?). Film het gedrag eens en laat dit zien aan een dierenarts, het liefst een specialist.

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Was ik van plan hoor Yara wil 100% zeker zijn voor ik misschien onnodige medicatie geef.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Ik herken dit gedrag, een vriendin van mij had een Duitse Herder die dit ook deed.
Het bleek een vorm van epilepsie te zijn.
Hij kreeg hier medicijnen voor en het gedrag ging over. "

Ook ooit gehoord van iemand die een hond had die dit gedrag vertoonde.

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Luz enig idee wat bij hen de oorzaak was en of het gestopt is?

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Kan op epilepsie wijzen of andere neurologische aandoening.

 

Dit doet me enigszins denken aan het Fly Catchers Syndroom bij Cavaliers

Flycatcher's Syndrome and the Cavalier King Charles Spaniel
http://www.cavalierhealth.org/flycatchers.htm

 

Merk je iets aan het energieniveau van je hond? Dit kost nl. veel energie en is voor de hond erg belastend.

 

Als je dierenarts hier geen ervaring mee heeft en niet weet hoe te behandelen met medicatie, vraag dan een verwijzing naar een veterinair neuroloog. Maak er in ieder geval een filmpje van en laat dit zien aan je dierenarts en eventueel specialist.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Wat doe je met je hond? Dit gedrag komt namelijk vaker voor bij Border Collies die te weinig uitdaging krijgen. Het is een vorm van gedragsstoornis. Dat medicijnen tegen epilepsie helpen is dan niet zo vreemd; die stompen af. Epilepsie heeft echter te maken met aanvallen en een hond die dwangmatig omhoog kijkt heeft geen aanvallen maar een constant gedrag; een stoornis dus.

 

Helaas zijn er DA's die gedragsstoornissen, juist bij BC's, gemakshalve onder epilepsie schuiven, ondersteund door het feit dat de medicatie daartegen ook hiertegen helpt. Tekenend hierbij is dat deze honden allemaal geen diagnose hebben gekregen van een specialist. Gevolg daarvan is dat fokkers kapot worden gemaakt voor iets wat ligt bij de eigenaar en niet in de gezondheid van de hond.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Luz enig idee wat bij hen de oorzaak was en of het gestopt is? "

Vorm van epilepsie.

Kreeg er medicijnen voor.

Hoe  het afgelopen is met de hond weet ik niet.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link 3 doggies

honden foto van Fresta & Link

" Wat doe je met je hond? Dit gedrag komt namelijk vaker voor bij Border Collies die te weinig uitdaging krijgen. Het is een vorm van gedragsstoornis. Dat medicijnen tegen epilepsie helpen is dan niet zo vreemd; die stompen af. Epilepsie heeft echter te maken met aanvallen en een hond die dwangmatig omhoog kijkt heeft geen aanvallen maar een constant gedrag; een stoornis dus.
 
[..] "

Dit kan je niet zomaar als een feit neerzetten. Er bestaan heel veel verschillende soorten epilepsie, waaronder (bijv) absence. Waarbij er wordt gestaard en verder zie je er niks aan. Lijkt te 'dagdromen'.

 

Ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat het gedrag is. Helemaal omdat je hond het niet elke dag doet. Film het inderdaad en laat het een specialist zien hp-thumbsup

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Het eerste wat in mij opkomt. Een border met te weinig uitdaging, gaat al dan niet aanwezigr beestjes, vliegen of noem maar op ,,drijven,, beloeren of kijken (eye) of er iets te doen valt, puur uit verveling. Borders hebben echter ook te maken met epilepsie.

Bekijk eens wat je doet om je hond tevreden te houden. Krijgt hij genoeg uitdaging? Of is het enkel wandelen? Zelfs uren alleen maar wandelen is niet genoeg voor een border, krijgt hij alleen maar meer energie van.. Beter wat minder dan uren wandelen en meer werken, hersenwerk, gehoorzaamheid, behendigheid, treibbal, hoopers en noem maar op. Dat vinden bc super, raken ze voldaan van. Ik zeg niet dat je dat niet doet, maar het gedrag wat jij beschrijft herken ik via een gedragstherapeut die ooit bij een dergelijke hond is geweest.

Maar zoals gezegd....eerst alles medisch uitsluiten, film het en laat het zien bij de dierenarts.

Succes.

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Niemand kan er vanachter zijn/haar beeldscherm een plaatje op plakken, 

maar mij doet het denken aan OCD (Obsessive Compulsive Disorder)

https://www.dogtemperament.com/obsessive-compulsive-disorder-ocd-in-dogs/

 

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Nou om op iedereen zijn vraag te antwoorden, het kan onmogelijk zijn dat het komt door verveling. Bij elk nieuw ras die ik in huis neem doe ik een grondige research en voorzie voor hem zowel mentale als fysieke activiteiten zoals behendigheid en we frisbeen regelmatig en elke dag gaan wandelen natuurlijk. Ook zijn speelgoed is uitdagend. Ik probeer hem elke dag zeker 2 uur bezig te houden aangezien dit een hond is die veel aandacht vergt. Dit is niet altijd makkelijk door het drukke leven maar dan zijn er ook nog de kinderen die zich met hem bezighouden. Vliegjes of dergelijke is het ook niet want ik heb mij er een tijd echt mee beziggehouden en hij staart letterlijk naar niks, hij loopt door het huis heen kijkend naar boven. Heb vooral gekeken of het geen vliegen of dergelijke was aangezien hij rond in het huis liep maar dat was het zeker niet. Op den duur begin je aan van alles te denken, komt dit doordat er nieuwe mensen in ons huis komen.. geen idee.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Bij het Flycatchers syndroom zijn er geen vliegen of andere insecten, maar de hond ziet - door "kortsluiting" in de hersenen - denkbeeldige vliegen.

 

Naar niets staren zijn "absences".

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Ah wist ik niet, voor mij is dit allemaal nog zo nieuw is eerste keer dat ik dit heb voorgehad. Er zijn zoveel mogelijke oorzaken maar wil wel 100% zeker zijn vooraleer ik iets van medicatie geef of dergelijke.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Dit kan je niet zomaar als een feit neerzetten. Er bestaan heel veel verschillende soorten epilepsie, waaronder (bijv) absence. Waarbij er wordt gestaard en verder zie je er niks aan. Lijkt te 'dagdromen'. "

Ik beweer ook niet anders. Alleen is ook een absence een aanval en niet een status waar de hond in raakt zodra hij geen activiteiten om handen heeft. Niet de hele dag door dus.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Nou om op iedereen zijn vraag te antwoorden, het kan onmogelijk zijn dat het komt door verveling. Bij elk nieuw ras die ik in huis neem doe ik een grondige research en voorzie voor hem zowel mentale als fysieke activiteiten zoals behendigheid en we frisbeen regelmatig en elke dag gaan wandelen natuurlijk. Ook zijn speelgoed is uitdagend. Ik probeer hem elke dag zeker 2 uur bezig te houden aangezien dit een hond is die veel aandacht vergt. Dit is niet altijd makkelijk door het drukke leven maar dan zijn er ook nog de kinderen die zich met hem bezighouden. Vliegjes of dergelijke is het ook niet want ik heb mij er een tijd echt mee beziggehouden en hij staart letterlijk naar niks, hij loopt door het huis heen kijkend naar boven. Heb vooral gekeken of het geen vliegen of dergelijke was aangezien hij rond in het huis liep maar dat was het zeker niet. Op den duur begin je aan van alles te denken, komt dit doordat er nieuwe mensen in ons huis komen.. geen idee. "

Dan kan je dat dus uitsluiten, was geen aanval. Top dat je dit allemaal doet. Houd je ons op de hoogte?

honden page profiel DidyDidy 3 doggies

honden foto van Didy

" Dan kan je dat dus uitsluiten, was geen aanval. Top dat je dit allemaal doet. Houd je ons op de hoogte? "

Hoe bedoel je was geen aanval?

Sorry, nog even terug gelezen en heb je antwoord verkeerd begrepen.embarassed

honden page profiel DidyDidy 3 doggies

honden foto van Didy

Ik weet nog dat mijn vriendin ook zoiets had, wat ziet haar daar toch daarboven?

Ze zat zelf ook naar boven te kijken of ze wat zag.

Ook hapte haar hond naar denkbeeldige vliegen.

Ze begreep helemaal niks van dit gedrag, logisch.

Tot de dierenarts vaststelde dat het epilepsie was en hij daarvoor medicijnen kreeg, toen ging dit gedrag gelukkig ook weg.

Je weet natuurlijk ook niet hoeveel last de hond er van heeft, is toch een soort kortsluiting in zijn hersenen.

 

honden page profiel DidyDidy 3 doggies

honden foto van Didy

" Wat doe je met je hond? Dit gedrag komt namelijk vaker voor bij Border Collies die te weinig uitdaging krijgen. Het is een vorm van gedragsstoornis. Dat medicijnen tegen epilepsie helpen is dan niet zo vreemd; die stompen af. Epilepsie heeft echter te maken met aanvallen en een hond die dwangmatig omhoog kijkt heeft geen aanvallen maar een constant gedrag; een stoornis dus.
 
Helaas zijn er DA's die gedragsstoornissen, juist bij BC's, gemakshalve onder epilepsie schuiven, ondersteund door het feit dat de medicatie daartegen ook hiertegen helpt. Tekenend hierbij is dat deze honden allemaal geen diagnose hebben gekregen van een specialist. Gevolg daarvan is dat fokkers kapot worden gemaakt voor iets wat ligt bij de eigenaar en niet in de gezondheid van de hond. "

Misschien zijn er toch wel meer BD's die aan epilepsie lijden dan je denkt, ipv een gedragsstoornis.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Ik bedacht me gisteravond opeens: Als het epilepsie is dan kan je je hond er niet uithalen. Dan reageert hij dus niet op roepen of klappen.

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

Zal iedereen op de hoogte houden maar nu is het weer een tijdje dat hij niks doet omdat we hem proberen bezighouden en met hem buitenspelen.

honden page profiel Aiko12Aiko12

honden foto van Aiko12

" Ik bedacht me gisteravond opeens: Als het epilepsie is dan kan je je hond er niet uithalen. Dan reageert hij dus niet op roepen of klappen. "

En als je op hem roep reageert hij wel het is niet alsof hij in één of ander soort trance zit als je begrijpt wat ik bedoel.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Maar het belangrijkste blijft bij dit gedrag:

Laat het onderzoeken door een goede da. Eventueel een neuroloog.

Maak een zo duidelijk mogelijk filmpje van als hij het weer doet en laat dat zien. En anders beschrijf je het gedrag zo goed mogelijk.

Want ook op mij komt het over als een neurologisch iets wat verder onderzocht moet worden en ev. Medicatie.

Want het is hoe dan ook zeer vermoeiend voor je hond en hij moet daar niet langer mee moeten doorlopen, toch....

 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Je kan twee wegen bewandelen. Of eerst naar een neuroloog. Of eerst naar Valerie Jonckheer, specialist animal behaviour. Aangezien hij nog bereikbaar is zou de tweede mijn eerste keus zijn. 

Hoe langer ocd bestaat hoe moeilijker het op te lossen is. Probeer het te voorkomen en af te breken. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Ik bedacht me gisteravond opeens: Als het epilepsie is dan kan je je hond er niet uithalen. Dan reageert hij dus niet op roepen of klappen. "

Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Paddy kan ik er nog wel uit halen als hij een lichte aanval heeft.

 

Maar Aiko,  heb je dit nog nooit met je dierenarts besproken in die 10 maanden?

honden page profiel SRMSRM 3 doggies

Ga echt naar een specialist dit is namelijk heel zorgelijk! Laat je hond gedegen onderzoeken, door een neuroloog en/of door de gedragsspecialist Valerie Jonckheer.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^