Blaffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dag. De laatste tijd merk ik dat ons Lhasa begint te reageren op van alles en nog wat. Paar blafjes maar. Gistreen zag hij grote gond en hij ging toch te keer en wil gelijk wegkruipen ik kreeg hem niet stil. Het is dus geen moedig gedrag maar hij viindt de situarie dan eng. Maar dat maakt mij niet uit, blaffen naar andere honden geeft reactie van andere honden.

Hoe ga ik hier mee om, hoe voorkom ik dit, zowel buiten als in huis.

Heb geen zin in een giga keffer, dat is hij nu zeker niet, maar wil het ook niet krijgen.

Ik zeg nu, ik heb het ook gehoord, nu klaar en laaat mijn open handen zien. Dat is het teken voor hem, klaar met wat dan ook, maar echt helpen doet het niet. Met beokjes kan ik belonen, maar krijg je dan niet KEF yes brokje?

Een lhasa is een waarschuwer en geen keffer van zichzelf. Hij is nu bijna 1,5 jaar.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link 3 doggies

honden foto van Fresta & Link

Proberen af te leiden. Goed je omgeving in de gaten houden en als jij iets ziet aankomen iets erg lekkers (dus niet een standaard brokje) voor zijn neus houden en afleiden tot die hond of iets voorbij is. En dan beloon je voor goed gedrag hp-thumbsup

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Hier een hondje van bijna 2 jaar dat ook blaft naar honden op straat. Wat werkt is een grote boog maken en consistent élke onbekende hond mijden. Afleiden en doorlopen en als het al te laat is (lees: hij is al aan het blaffen), dan stel ik hem even gerust. 'klaar' zou ik in jouw situatie niet zeggen, je hond is bang en je zegt dus eigenlijk dat hij klaar moet zijn met bang zijn. Ik zeg altijd 'tis ok loki niks aan de hand' en snel doorlopen en ertussen lopen. Hier geen voedselgerichte hond, zou nog met een lap vlees kunnen zwaaien, maakt hem niks uit als er honden zijn/als we buiten zijn... Maar als jouw hond dat wel is, kan je best beginnen afleiden met voedsel voor hij de hond heeft gezien. 

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 3 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Geruststellen idd: het is oke. En daarna doen of er niets aan de hand is. 

Buiten is dat dus: doorlopen, boog om andere hond heen. Binnen is dat dus: geen aandacht meer aan besteden. 

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Binnen zeg ik altijd 'ja goed zo, dat is de buurhond, heb je goed gehoord' en dan stopt hij ook meteen. Hij herkent de buurhonden na een tijd ook (en blaft dus niet meer als hij ze hoort) . Soms zijn er nieuwe honden en slaat hij weer aan

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Oke, ik ga een bak met brokjes naast de bank zetten. Buiten lopen is geen probleem, dan ga ik naar de andere hond toe en aai en dan komt lhasa vanzelf.  We zaten gisteren even in een stilstaande auto, toen hij de hond zag. Ik kreeg hem niet stil en dacht ohh neee een kefhond.  Hoe voorkom ik dat verder.

Kan ik hem dan roepen, naar me toe laten komen en brokje geven? Iets heel lekkers is lastig, maar hij is echt helemaal verzot op zijn brokjes, doet hij alles voor.

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

Hangt van je hond af. Bij mijn hond hoor ik het verschil tussen verschillende blafjes. Als hij echt bang is en aanslaat, klinkt het ook anders dan een kef die expres gemaakt werkt. Voor aandacht is dat bvb. 'woef woef woef' heel laag en pauze tussen blafjes. Soms een oogcontact maken om te kijken of ik het nu al gehoord heb. Dat negeer ik altijd en doet hij ook niet meer. Bange blafjes zijn altijd hele hoge schelle blafjes, echt keffen. Hoor ik enkel als de stofzuiger aangaat. Bij geblaf op de buurhonden is het meer een waakse blaf, zoiets van 'he ik heb daar iets gehoord'. Als buren bezoek meehebben en hij slaat echt aan, is het meer 'wuhuhuhuuu', veel geluid na elkaar en moeilijker stil te krijgen. 

Als je hondje dat ook heeft, kan je daar dus makkelijker op inspelen. Want je wil natuurlijk niet zoals je zei kef = brokje. Heeft je hondje in het verleden al misbruik gemaakt van beloningen krijgen? Dus ander slecht gedrag tonen om daarna goed gedrag te laten zien en voedsel ervoor te krijgen? 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Hangt van je hond af. Bij mijn hond hoor ik het verschil tussen verschillende blafjes. Als hij echt bang is en aanslaat, klinkt het ook anders dan een kef die expres gemaakt werkt. Voor aandacht is dat bvb. 'woef woef woef' heel laag en pauze tussen blafjes. Soms een oogcontact maken om te kijken of ik het nu al gehoord heb. Dat negeer ik altijd en doet hij ook niet meer. Bange blafjes zijn altijd hele hoge schelle blafjes, echt keffen. Hoor ik enkel als de stofzuiger aangaat. Bij geblaf op de buurhonden is het meer een waakse blaf, zoiets van 'he ik heb daar iets gehoord'. Als buren bezoek meehebben en hij slaat echt aan, is het meer 'wuhuhuhuuu', veel geluid na elkaar en moeilijker stil te krijgen. 
Als je hondje dat ook heeft, kan je daar dus makkelijker op inspelen. Want je wil natuurlijk niet zoals je zei kef = brokje. Heeft je hondje in het verleden al misbruik gemaakt van beloningen krijgen? Dus ander slecht gedrag tonen om daarna goed gedrag te laten zien en voedsel ervoor te krijgen?  "

Nee, volgens mij niet, slecht gedrag en dan goed gedrag. Vind ik zo lastig. Ben nu weer begonnen ,met ,,commando,, nee. Ik merkte dat dat ver is weggezakt, dus ga ik weer doen. Brokje, brokje en dan nee, hand dicht  en wachten op oogcontact. Zodat nee gekoppeld kan worden aan gedrag dat ik niet wil.

In huis is het inderdaad laag blafje van ik hoor iets, dan zeg ik dus ook, ik heb het gehoord klaar nu, hoeft niet meer. Maar ja, ik kan zoveel zeggen ik weer de betekenis vd woorden, het hondje niet. 

Wat ik wil is controle over blaf gedrag, blaffen oke, maar niet eindeloos doorgaan, het moet te stoppen zijn. Is het eng dan is het 1 schelle kef en verdwijnt hij onder de bank, moet ik daar dan een brokje geven, belonen voor wegkruipen wordt het dan, is toch ook niet de goede manier. 

 

Lastig. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Je kunt hem ook belonen door op een blafmoment even met hem te spelen hiermee lijd je zijn aandacht af en voorkom je dat je hem straks kunt rollen. Helaas werkt dit niet bij alle honden, Balou ziet iedereen als indringer het maakt hem niet uit of het de hond van de buren is. De hond moet gewoon weggeblaft worden en hier brengt helaas geen lekkers verandering in. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

" Nee, volgens mij niet, slecht gedrag en dan goed gedrag. Vind ik zo lastig. Ben nu weer begonnen ,met ,,commando,, nee. Ik merkte dat dat ver is weggezakt, dus ga ik weer doen. Brokje, brokje en dan nee, hand dicht  en wachten op oogcontact. Zodat nee gekoppeld kan worden aan gedrag dat ik niet wil.
In huis is het inderdaad laag blafje van ik hoor iets, dan zeg ik dus ook, ik heb het gehoord klaar nu, hoeft niet meer. Maar ja, ik kan zoveel zeggen ik weer de betekenis vd woorden, het hondje niet. 
Wat ik wil is controle over blaf gedrag, blaffen oke, maar niet eindeloos doorgaan, het moet te stoppen zijn. Is het eng dan is het 1 schelle kef en verdwijnt hij onder de bank, moet ik daar dan een brokje geven, belonen voor wegkruipen wordt het dan, is toch ook niet de goede manier. 
 
Lastig.  "

Als hij kort blaft geeft omdat hij iets eng vind zal ik hem geen brokje geven en hem rustig zijn veilige plekje op laten zoeken. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Wij hebben heel erg op het commando Nee, geoefend, binnen kunnen we zeggen, tis goed, dan houd hij op met blaffen.

Buiten was een ander verhaal, ik ben juist niet honden gaan vermijden want ik wil dat hij leert dat hij niet naar elke hond moet blaffen, er zijn ook zoveel honden dus moeilijk te omzeilen.

Ik begon van te voren al, als hij een hond zag dan zei ik al  nee, en liep gewoon door, dus niet stilstaan gewoon doorlopen, al die tijd moest ik als hij keek nee zeggen. Als hij eenmaal blafte dan was ik te laat.

Nu gaat het hartstikke goed, ik weet nu ook dat hij naar grote honden blaft, en een nee is voldoende, ik ben er wel maanden mee bezig geweest..

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dat spelen is ook een goede, en rollen omdat hij te dik is zal niet snel gebeuren. Alle beloningen komen uit zijn eigen eten. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dank jullie wel, alkwmaal. Yoop buiten gaat hij stilstaan als er een onbekende hond aankomt. We wachten dan rustig en ik aai even de andere hond en lopen dan gewoon verder.  Dit doe ik niet bij een paar honden die alleen uit zijn om kleine hondjes te bijten, daar zijn er hier een aantal van. Zie ik die hinden dan neem ik een andere route.

 

Het gaat mij vooral om controle te krijgen. Hoe heb jij nee aangeleerd?

honden page profiel SRMSRM 3 doggies

" Dank jullie wel, alkwmaal. Yoop buiten gaat hij stilstaan als er een onbekende hond aankomt. We wachten dan rustig en ik aai even de andere hond en lopen dan gewoon verder.  Dit doe ik niet bij een paar honden die alleen uit zijn om kleine hondjes te bijten, daar zijn er hier een aantal van. Zie ik die hinden dan neem ik een andere route.
 
Het gaat mij vooral om controle te krijgen. Hoe heb jij nee aangeleerd? "

Zou ik niet doen, zo dwing je eigenlijk je hond tot contact op een vrij onnatuurlijke wijze. Dat kan prima goed gaan hoor maar bij honden die het al wat spannend vinden (de jouwe gaat al stil staan) kan dat averechts gaan werken. Ik zou een boog maken om de hond en doorlopen.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ziva wil binnen ook wel eens blaffen als er buiten iets gebeurd. Ik heb geprobeerd haar met een volzin te laten weten dat het oké was, dat werkte absoluut niet bij haar.

 

In plaats daarvan gebruiken we een combinatie van haar weg roepen bij het raam en in onze buurt af laten gaan, duidelijk 'nee!' zeggen bij ieder blafje en een beloning als ze het goed doet.

Dit alles alleen als het te ver gaat. 

 

Binnen een paar weken was er veel verbetering en inmiddels hoeven we haar bijna nooit meer uit het gedrag te halen. Alleen als de bel gaat werkt het niet maar dat is een ander verhaal hp-angel

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Binnen in huis blaft mijn hond soms als er mensen voor onze deur staan te praten, voorbij wandelen of parkeren. Dat is echt waken omdat ze denkt dat die misschien gaan aanbellen en ook een stuk onzekerheid, want ze doet dat niet als mijn man en ik allebei thuis zijn. Ik heb veel geprobeerd maar dat blaffen bleef moeilijk. De laatste tijd gaat het stukken beter. Wat ik nu doe is, zeggen 'Het is niks' op een geruststellende toon. Ik zeg dat alleen als er echt niets is, dus als ik weet dat ze een pakket komen leveren of dat er iemand langskomt ofzo zeg ik dat niet. Dus mijn hondje vertrouwt er nu op dat als ik dat zeg, dat er echt niets zal gebeuren. Ze kijkt nu regelmatig vragend naar mij als ze iets hoort en als ik dan zeg dat er niets aan de hand is, legt ze zich weer neer. Daarnaast had ze ook momenten dat ze in de buurt van de voordeur ging staan en echt op alles reageerde. Ik heb haar het commando geleerd dat ze in haar mand moet gaan liggen op die momenten en nu staat ze daar eigenlijk niet meer zo onrustig te waken. Als ze toch eens blaft, weet ze al dat ze van mij naar haar mand zal moeten en gaat ze al uit zichzelf in haar mand liggen. Ze wordt ook niet gestraft, maar krijgt dan snoepjes als ze in haar mand gaat liggen dus ze doet dat met veel plezier. Na alles wat ik probeerde, lijkt het nu echt veel beter te gaan door er op deze manier mee om te gaan.

 

Buiten ons huis blaft ze alleen uit angst. Dan blaft ze soms op andere honden of naar mensen die zich in haar ogen 'verdacht' gedragen. Mensen die opeens ergens tevoorschijn komen en waarvan ze schrikt of mensen die recht naar haar komen. Wat dan in de meeste gevallen goed helpt, is zelf reageren voor zij reageert. Als ze aan een flexi loopt, roep ik haar direct bij mij als ik iemand (of een hond) zie waarop ze zou reageren. Ze moet dan dichtbij mij lopen en op mij focussen. Ik loop ook altijd tussen haar en de persoon/hond. Ik blijf dan het commando herhalen dat ze op mij moet focussen en tegelijk zeg ik op geruststellende toon dat er niets aan de hand is en dat ik het gezien heb. Als ik die stappen uitvoer, gaat het eigenlijk altijd goed en blaft ze helemaal niet. Als ze toch eens blaft, is dat in bijna alle gevallen omdat ik zelf afgeleid was en/of de persoon of hond niet op tijd zag.

 

Dus deze methoden werken bij mijn hond het best. Natuurlijk zal dat ook enorm verschillen per hond smile

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Dank jullie wel, alkwmaal. Yoop buiten gaat hij stilstaan als er een onbekende hond aankomt. We wachten dan rustig en ik aai even de andere hond en lopen dan gewoon verder.  Dit doe ik niet bij een paar honden die alleen uit zijn om kleine hondjes te bijten, daar zijn er hier een aantal van. Zie ik die hinden dan neem ik een andere route.
 
Het gaat mij vooral om controle te krijgen. Hoe heb jij nee aangeleerd? "

Dat is een lastige vraag, nee aanleren heb ik met snoepjes gedaan, en gewoon met alles wat ik niet wil, konijnen oor uit mijn hand grissen, nee, eerst zitten, dan krijgt hij het oor, het zijn allemaal van die nutteloze dingen waarbij je nee leert, maar als hij het snapt dan werkt nee met alles.

Ik verhef mijn stem niet, alles gaat heel zachtjes, buiten heb ik hem eerst naast leren lopen, niet dat hij altijd naast moet, maar op de dijk is dat wel zo veilig, ik laat hem dan niet voor me lopen, doet hij dat wel dan zeg ik nee, en zorg met de lijn dat hij naast me loopt.

Ik vind dat maar lastig uit te leggen, gewoon nee zeggen als je iets niet wilt, daarna belonen, later word dat belonen een aai over zijn bol, goed zo knappe jongen..

Stilstaan zou ik zeer zeker niet doen bij honden, doorlopen werkt het beste..

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dank je Yoop.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Dank je Yoop. "

Eeen beginnetje... ik ben zelf niet eens zo begonnen, gewoon gedaan en moeilijk uit te leggen, ik doe dit met eten, dan moet hij even zitten, ik doe het met naar buiten gaan, zodat hij me niet de weg op trekt van blijheid, ik doe het met naast lopen als hij voor me loopt en gaat trekken, ik doe het als hij met een botje de bank op wil springen, ik gebruik overal Nee voor en hij snapt het, nee leren is handig!!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Moeilijk om hier op te reageren Ientje....mijn honden blaffen nooit, als ze blij zijn omdat ik er aankomt, grommen ze, ja echt, vooral Ogin doet dat, hahahaha, in het begin dacht huh ? Zijn de stembanden wel in orde....en Bams hoor ik de laatste tijd een hese blaf, meer niet, en ook als ik thuis kom, blij blij....buiten met honden hebben ze geen van beiden dat ze tegen anderen blaffen...ik zou als dat kan negeren, en afleiden als het te gek wordt....

honden page profiel L.L. 3 doggies

honden foto van L.

" Nee, volgens mij niet, slecht gedrag en dan goed gedrag. Vind ik zo lastig. Ben nu weer begonnen ,met ,,commando,, nee. Ik merkte dat dat ver is weggezakt, dus ga ik weer doen. Brokje, brokje en dan nee, hand dicht  en wachten op oogcontact. Zodat nee gekoppeld kan worden aan gedrag dat ik niet wil.
In huis is het inderdaad laag blafje van ik hoor iets, dan zeg ik dus ook, ik heb het gehoord klaar nu, hoeft niet meer. Maar ja, ik kan zoveel zeggen ik weer de betekenis vd woorden, het hondje niet. 
Wat ik wil is controle over blaf gedrag, blaffen oke, maar niet eindeloos doorgaan, het moet te stoppen zijn. Is het eng dan is het 1 schelle kef en verdwijnt hij onder de bank, moet ik daar dan een brokje geven, belonen voor wegkruipen wordt het dan, is toch ook niet de goede manier. 
 
Lastig.  "

Met de schelle kef en dan onder de bank zou ik niet belonen nee. Ik zou hem gewoon laten zitten tot hij er terug uit wil komen. 

 

Sorry ik dacht dat 'klaar' een commando was, als hij het niet kent, kan je inderdaad eender wat op een geruststellende toon zeggen. 

 

Wat betreft 'nee', dat is een van mijn meest gebruikte commando's. Wij zeggen 'uh uh' en Ik gebruik het ook om slecht gedrag te mijden, als ik het zie aankomen en dat gaat prima. Soms kauwt hij op karton, even een uh-uh als hij ernaartoe loopt. Of zie ik in zijn blik dat hij vervelend gaat beginnen doen, weer effe uh-uh. Wij hebben dat initieel geleerd met snoep voor z'n neus op de grond te leggen en dan uh-uh zeggen. Beloning was dan snoepje mogen pakken. Hij heeft intussen geleerd om oogcontact te maken en te wachten :) 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Nee geen commando,

klaar is, klaar . Nee is stoppen waar jij mee bezig bent, de hond dus. Klaar is het als we samen bezig zijn en het genoeg is. Dan handen laten zien,  zit niks meer in, dus klaar. Tja, Diki snapt het verschil, snap me niet hoe, heb dat vanaf puppietijd gedaan. Samen spelen, te hard bijten.....klaar einde spelletje, doordrammen heeft geen zin, klaar is ook verder even negeren vd hond..

We hadden een goede middag om  te oefenen, eerst 2x een postbode met pakjes, daarna 1x buurvrouw om de pakjes op te halen. 

Ik zag de postauto en verwachtte zelf ook een pakje, dus bedacht dat hij wel zou aanbellen. Ik zag ook Diki heel alert kijken. Riep hem bij mij en gaf koekje. Vervolgens ging de bel, ik zei rustig nee, niets aan de hand, was misschien te vroeg, maar goed, ik moet ook nog leren.! Geen blafje ik liep naar de deur en zei ga maar koekje halen bij mijn ma. Dat deed hij! Geen gekef.

Tja samen met de rest vd spelletjes van vanmiddag....heeft hij zijn avondeten nu wel op.

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik heb ook zo n hond haha

 

Buiten doen wij een soort eigen variatie van Turid Rugaas haar methode die zij beschrijft in het boekje Help mijn hond trekt, en BAT (behaviour adjustment training). 

Het belangrijkst hier is afstand houden, bogen maken, de riem kort houden, met 2 handen vasthouden zodat ze niet voor me langs kan schieten en zelf tussen het "gevaar" en hond blijven. Wij hebben het commando doorlopen er soms bij. In het begin toen ze nog naar van alles en nog wat uitviel, ook vaak even stil blijven staan, en geruststellen, zeggen van: ja goed gehoord dat was een traktor, en als de traktor dan voorbij was rustig doorlopen. 

Het hangt ook van de situatie af, en per situatie wordt ingeschat wat het beste is, even stilstaan of juist doorlopen, een commando geven of juist niet. Op de duur wordt het een soort automatisme.

 

Maar aan te raden om eens door te nemen is dus BAT2 van Grisha Stewart, en Help mijn hond trekt (of valt uit) van Turid Rugaas.

Ik gebruik overigens zelden lekkertjes omdat ik die altijd vergeet haha.

 

Binnen helpt belonen goed hier. Jaa goed gehoord dat is de postbode, de paardjes, de kindjes, de buurman etc. en dan riep ik haar even bij me en beloonde haar. Nu reageert ze nog wel op de bel, maar dat is alleen maar goed denk ik, nog steeds roep ik dan, goedzo Jenna, dat is de bel en dan is ze ook stil, of piept alleen nog wat.

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Help mijn honnd trekt, mijn favoriete boekje, yes...,kan ik dus ook gebruiiken, gebruik het geluidje bij trekken, praktisch niet meer nodig, maar kan natuurlijk ook gebruiken voor andere situatie om aandacht te vragen. Ga gelijk het boekje nog eens lezen. Bat methode ken ik van training van reactieve honden. Maar Diki zal nooit uitvallen. Hij kijkt neer de kat uit de boom.  Staat stil, bekijkt de situatie en gaat alsnog voorzichtig kijken, of niet, dan gaan we de andere kant op.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Update. Eerst heb ik het geluidje van Turid Rugaas uit help mijn hond trekt weer aangeleerd. Geluid koekje enzv. Dat was binnen notime weer herkenbaar.,  heb het vorig jaar aangeleerd en laten versloffen. 

Bij blaffen heb ik het nog niet gebruikt, eerst de basis goed hebben. 

Wel heb ik bij blaffen, Diki geroepen en bij mij was koekje., lastig want hij moet natuurlijk wel in de gaten houden wat er voor de deur op straat gebeurt..

Maar gisteren was Diki enorm aan het klieren met de kat, dan kan je roepen en nee zeggen , alleen er tussen komen helpt, dat doe ik dan om de kat te redden, die kat is veel te lief. 

Gisteren dus, ik maak 1x geluidje, kat was meteen ,,vrij,, en Diki kwam brokje halen, afgeleid vd kat en het was over, ook daarna niet meer terug naar de kat. Vanmorgen idem. super is die methode!  Dobry dank dat je mij er op geattendeerd hebt. 

Aanrader voor iedere baas, het boekje heet help mijn hond trekt, maar voor veel meer te gebruiken dan trekken.

 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link 3 doggies

honden foto van Fresta & Link

Super Ientje! hp-thumbsup

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Fijne update Ientjehp-thumbsup

 

Ik vind het ook een fijn boekje, de methode is voor veel situaties te gebruiken.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Fijne update Ientje
 
Ik vind het ook een fijn boekje, de methode is voor veel situaties te gebruiken. "

En eenvoudig toe te passen zonder hulpmiddelen, alleen een koekje en een geluidje.

In de tijd dat ik nog hondenles gaf, heb ik iedere groep hiermee kennis laten maken. Ze mochten zelf weten of ze er mee doorgingen. Zelfs een sterke labrador daarna netjes aan de lijn zien lopen. Maar wel cosequent zijn, dat is hier ook heel  belangrijk 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" En eenvoudig toe te passen zonder hulpmiddelen, alleen een koekje en een geluidje.
In de tijd dat ik nog hondenles gaf, heb ik iedere groep hiermee kennis laten maken. Ze mochten zelf weten of ze er mee doorgingen. Zelfs een sterke labrador daarna netjes aan de lijn zien lopen. Maar wel cosequent zijn, dat is hier ook heel  belangrijk  "

fijn dat je er zoveel mensen mee hebt kunnen helpenhp-thumbsup

 

Jenna reageert ook wel zonder koekje, ik gebruik de woorden kijk eens, daar reageert ze (mits ik het op het juiste moment zeg) wel bijna altijd op. Natuurlijk krijgt ze dan regelmatig toch nog wat lekkers hoor, maar echt nodig lijkt het niet meer.

Volgende forumvraag: vals/jagen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^