Bang voor HD.. uitslag op p 3

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Ik maak mij weer eens zorgen.. 

 

Sinds gister valt het mij op dat Link (2.5jr) niet op de bank wil/kan springen? Hij wil/kan de auto moeilijker/niet in en staat wat raar op na liggen (stram?). Nu ben ik heel bang voor HD.. Maar ergens heb ik een sprankeltje hoop dat het gewoon spierpijn is, kan dat?? Hoe lang duurt zoiets? Zondag heeft hij namelijk flink gezwommen voor zijn doen, heeft zwemmen meer/andere belasting dan wandelen?

 

Hij eet/speelt/slaapt goed, wil mee wandelen enz. Hij komt alleen niet gezellig bij mij liggen op de bank zoals anders. Verder is zijn gedrag net als anders. Zijn ouders en voorouders ed zijn HD vrij (stamboom).

 

Graag jullie advies frown

 

524314.jpg

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Over het algemeen duurt spierpijn zo'n 3 tot hooguit 5 dagen. Daarna zou het over moeten zijn.

 

Heb je reden om aan te nemen dat het spierpijn of HD kan zijn?

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Over het algemeen duurt spierpijn zo'n 3 tot hooguit 5 dagen. Daarna zou het over moeten zijn.
 
Heb je reden om aan te nemen dat het spierpijn of HD kan zijn? "

Ben bang voor HD omdat dat een golden 'ding' is..

Hoop spierpijn door het zwemmen van afgelopen zondag? foot-in-mouth

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Bang voor hd, orthopeed gaan en rontgenfotoos laten maken, mooie leeftijd om te kijken hoe het zit met zijn heupen, kost natuurlijk wat maar dan ben je gerustgesteld, en kan het overbelasting zijn....als er nuets aan de hand is.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Ben bang voor HD omdat dat een golden 'ding' is..
Hoop spierpijn door het zwemmen van afgelopen zondag?  "

Waren de ouders getest?

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Waren de ouders getest? "

''Zijn ouders en voorouders ed zijn HD vrij (stamboom).''

Jazeker!

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Bang voor hd, orthopeed gaan en rontgenfotoos laten maken, mooie leeftijd om te kijken hoe het zit met zijn heupen, kost natuurlijk wat maar dan ben je gerustgesteld, en kan het overbelasting zijn....als er nuets aan de hand is. "

Ja zat ik ook aan te denken, kan dat ook gewoon bij je eigen da?

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Ja zat ik ook aan te denken, kan dat ook gewoon bij je eigen da? "

Ja dan zijn het geen grote kosten, wordt het niet officieel gedaan en worden niet doorgestuurd voor beoordeling , een dierenarts die ook goede rontgenfotoos kan maken kan beoordelen of er wat aan de heupen mankeerd.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Sinds gisteren, dat is nog heel erg kort ik zou het sowieso nog even aankijken. En zo "ineens"? Dan lijkt het logisch gezien meer voor de hand dat het spierpijn is, want spierpijn komt "ineens" van de ene op de andere dag opzetten als je de spieren eens flink hebt gebruikt en dat normaal niet in die mate doet en spierpijn kan écht heel pijnlijk zijn. Dat zul je ongetwijfeld zelf ook wel eens ervaren hebben. En als je normaal nooit zwemt en met het warme weer "ineens" gaat zwemmen (voorbeeld) kan het zijn dat je misschien spieren gebruikt, die je normaal niet zo veel gebruikt en dat maakt de kans op spierpijn veel groter.

HD gaat geleidelijker, steeds wat slechter tot het moment dat het écht niet meer gaat. Als je eerder nog helemaal niets gemerkt hebt aan zijn loopgang, zijn springen, het opstaan etc. Dan zou het zeer onwaarschijnlijk zijn dat hij nu ineens HD klachten heeft in deze mate dat het de hond op deze manier belemmerd in zijn doen. Dat ontwikkeld zich niet 's nachts... 


honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Sinds gisteren, dat is nog heel erg kort ik zou het sowieso nog even aankijken. En zo "ineens"? Dan lijkt het logisch gezien meer voor de hand dat het spierpijn is, want spierpijn komt "ineens" van de ene op de andere dag opzetten als je de spieren eens flink hebt gebruikt en dat normaal niet in die mate doet en spierpijn kan écht heel pijnlijk zijn. Dat zul je ongetwijfeld zelf ook wel eens ervaren hebben. En als je normaal nooit zwemt en met het warme weer "ineens" gaat zwemmen (voorbeeld) kan het zijn dat je misschien spieren gebruikt, die je normaal niet zo veel gebruikt en dat maakt de kans op spierpijn veel groter.
HD gaat geleidelijker, steeds wat slechter tot het moment dat het écht niet meer gaat. Als je eerder nog helemaal niets gemerkt hebt aan zijn loopgang, zijn springen, het opstaan etc. Dan zou het zeer onwaarschijnlijk zijn dat hij nu ineens HD klachten heeft in deze mate dat het de hond op deze manier belemmerd in zijn doen. Dat ontwikkeld zich niet 's nachts...  "

Dank voor je reactie, zo zat ik zelf ook te beredeneren.. als ik spierpijn heb loop ik ook 'stram'/raar enz sealed

Hij zwemt wel vaker maar niet in de mate zoals afgelopen zondag, dus toch ergens kroop het HD verhaal in mijn hoofd.. Kan ik toch vrijdag wachten bijv? Dan ben ik weer vrij en zou ik evt naar de da kunnen gaan als het nog niet over is. Maar wil het ook niet rekken mocht het wel wat anders zijn.. Dan zou spierpijn wel over moeten zijn toch?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

" Dank voor je reactie, zo zat ik zelf ook te beredeneren.. als ik spierpijn heb loop ik ook 'stram'/raar enz 
Hij zwemt wel vaker maar niet in de mate zoals afgelopen zondag, dus toch ergens kroop het HD verhaal in mijn hoofd.. Kan ik toch vrijdag wachten bijv? Dan ben ik weer vrij en zou ik evt naar de da kunnen gaan als het nog niet over is. Maar wil het ook niet rekken mocht het wel wat anders zijn.. Dan zou spierpijn wel over moeten zijn toch? "

Je hebt kunnen uitsluiten dat er ook niet toevallig iets in de voetzooltjes zit?  Normaal gesproken zou het vrijdag al flink "gezakt" moeten zijn dat je dat niet meer zou moeten zien in zijn doen ja, zeker bij zo'n relatief jonge hond gaat dat spierherstel nog snel. Ik denk zelfs al eerder niet meer.  Als het spierpijn is, is het opstaan na rust meestal het ergste (uit eigen ervaringhp-angel) maar als je eenmaal bezig bent en blijft met wat meer opgewarmde spieren gaat het vaak dan toch weer wat beter, zelfs met spierpijn. Eerste dag erna is altijd het allerergste en dat is waarschijnlijk wat jij nu ziet. Misschien merk je dat morgen ook nog als je hem dan mee neemt voor een wandeling, eerst dan zo stijf als een stuk hout, daarna beweegt hij langzaam wat soepeler. Gewoon ff rustig aan doen, dan kan hij ook herstellen.

Stel dat het toch écht HD is, worst case scenario, tegen alle verwachtingen (en genetische aanleg v/d ouders) in.  Dan ga je met een aantal dagen "doorlopen" eigenlijk niets meer meetbaar verergeren in die paar dagen daarvoor is het veel te kort. Zeker niet als je nu al rekening houdt met spierpijn en daardoor hem ook wat meer rust zou gunnen. 

Maar komt goed joh. Ik heb ook ooit een golden gehad en me zoiets vaker afgevraagd, één keer was een doorn de oorzaak. Mijn golden heeft ook nooit HD gehad. Maar het feit dat er zoveel zijn die dat wel hebben maakt je sowieso al ongerust, begrijpelijk ook wel. Een hond is je heel dierbaar...

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Niet kunnen klimmen en op de bank springen zit vaak in de overgang ruggenwervels naar staartwervels en het heiligbeen. De boel zit dan vast of er is iets verdraaid. Een orthomanueel therapeut kan het losmaken. Daarmee zou je voorkomen dat je moet gaan opereren omdat er vergroeiingen als spondylose of stenose ontstaan... Lees deze PDF eens door en kijk of je iets herkent? https://www.kreupeldier.nl/img/bijlagen/Lage-rugpijn-alleen-een-probleem-van-de-oudere-hond.pdf

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Het zijn natuurlijk niet alleen de heupen die kunnen "kapot" gaan bij honden.

Neem vb de kruisbanden van de achterpoten: kunnen langzaam scheuren tot ze opeens helemaal kapot gaan.

Kunnen jaren overheen gaan.

Honden manken dan een beetje, doen het wat kalmer aan, springen wat minder, herpakken zich weer en je ziet er niks meer aan. 

Tot opeens, met een beweging, alles volledig scheurt.

(heb op dit moment een Springer zitten die er vorige week aan geopereerd is)

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Er komen alleen maar meer dingen bij zie ik.. Zijn die ook allemaal te vinden op een foto? hp-cry

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Er komen alleen maar meer dingen bij zie ik.. Zijn die ook allemaal te vinden op een foto?  "

Kruisbanden opereren ze pas als die echt helemaal stuk zijn.

Dan merk je het wel: de knie draait dan helemaal naar buiten bij het lopen en de hond loopt bijna constant op het tipje van zijn tenen.

Maar daarvoor zie je eigenlijk weinig, je denkt telkens dat je hond zich wat mis sprongen heeft.

Ja daar kunnen ze ook foto's van maken. Maar heeft weinig nut zolang de knie op zijn plaats blijft.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wacht eerst even rustig af en maak anders voor het einde van de week een afspraak bij de DA. Ik ben heel goed in forums af speuren en googlen en kom dan uit bij allerlei enge dingen die mijn hond wel eens zou kunnen hebben. Weet er helaas alles van. Ga er even mee langs de dierenarts, film hem desnoods even als hij gek loopt of afwijkend gedrag vertoont zodat je dat aan de DA kan laten zien. 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Hoe gaat het vandaag met hem??

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Bedankt weer voor jullie reacties. Filmen is nog wel een goed idee inderdaad. Want na even lopen laat hij het niet meer zien (dus waars bij de da dan ook niet meer). 

 

Ik heb het idee dat het ietsjes beter gaat? Wil het nog niet te hard roepen maar hij springt weer op de bank bijv en ik heb het idee dat hij minder lang stijf blijft. Verder is hij nog even speels als anders maar ik probeer het rustig aan te doen. Dus helaas voor hem even niet los/spelen met andere honden etc foot-in-mouth

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Als je geruststelling wilt hebben: er zijn da's waar je voor een redelijke prijs de heupen en ellebogen (en soms zelfs rug) kunt laten rontgenen en een beoordeling voor HD, ED en rug kunt krijgen. In jouw geval zou je er zelfs voor kunnen kiezen om dat door de raad van beheer te laten beoordelen aangezien Link een stamboom heeft.

 

Ik heb het bij Ziva laten doen voordat we behendigheid gingen doen, zonder controle door RvB uiteraard. Dat kostte me 80 euro inclusief verdoving, was een vaste prijs ongeacht de grootte van de hond. Ik kreeg wel een slapende hond mee naar huis, dat was minder.

 

Als je op dit forum zoekt naar 'HD en ED laten rontgenen', zou je mijn topic daarover moeten vinden. Volgens mij heette het een sportkeuring.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Als je geruststelling wilt hebben: er zijn da's waar je voor een redelijke prijs de heupen en ellebogen (en soms zelfs rug) kunt laten rontgenen en een beoordeling voor HD, ED en rug kunt krijgen. In jouw geval zou je er zelfs voor kunnen kiezen om dat door de raad van beheer te laten beoordelen aangezien Link een stamboom heeft.
 
Ik heb het bij Ziva laten doen voordat we behendigheid gingen doen, zonder controle door RvB uiteraard. Dat kostte me 80 euro inclusief verdoving, was een vaste prijs ongeacht de grootte van de hond. Ik kreeg wel een slapende hond mee naar huis, dat was minder.
 
Als je op dit forum zoekt naar 'HD en ED laten rontgenen', zou je mijn topic daarover moeten vinden. Volgens mij heette het een sportkeuring. "

Oh dat is wel ideaal als je dan alles tegelijk kan pakken! hp-thumbsup 

Zal eens opzoek gaan naar jouw topic 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Er komen alleen maar meer dingen bij zie ik.. Zijn die ook allemaal te vinden op een foto?  "

Een goede orthopeed merkt of de kruisbanden stuk zijn...door de schuiflade techniek, bij mijn hond foto gemaakt en voor 80% afgescheurd, en gelijk geopereerd.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Fijn dat het wat beter gaat, hopelijk zet het door en is er niks aan de hand, gewoon even iets verdraid of verzwikt zoals ons zelf ook wel eens overkomt. Maar je schrikt er altijd zo van als er iets is met je hond die je ook niet kan vertellen wat hij voelt... Had je trouwens nog naar die PDF gekeken die ik hierboven had gelinkt?

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Fijn dat het wat beter gaat, hopelijk zet het door en is er niks aan de hand, gewoon even iets verdraid of verzwikt zoals ons zelf ook wel eens overkomt. Maar je schrikt er altijd zo van als er iets is met je hond die je ook niet kan vertellen wat hij voelt... Had je trouwens nog naar die PDF gekeken die ik hierboven had gelinkt? "

Ja ik herken natuurlijk het niet willen springen (gelukkig het kreupel lopen enz niet). Echter als hij in beweging is geweest (wandeling bijv) dan doet hij het wel. Zou een hond met lage rugpijn dat dan ook doen denk je? 

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Ja ik herken natuurlijk het niet willen springen (gelukkig het kreupel lopen enz niet). Echter als hij in beweging is geweest (wandeling bijv) dan doet hij het wel. Zou een hond met lage rugpijn dat dan ook doen denk je?  "

Het zit 'm bij het op bijv. een bank springen in de beweging van het springen zelf en de poten naar achteren strekken terwijl het lichaam in een hoek van 90 graden omhoog is gericht - daarbij komt er druk op de omgeving van laatste wervels/staartaanhechting/ heiligbeen te staan, niet zozeer de poten zelf. Vergelijk het bij jezelf, als je helemaal onderin je rug iets verdraaid hebt door bijv. fout tillen, of omdat je op je stuitje bent gevallen, dan is vooral opstaan van stoel of bank echt pijnlijk, als je eenmaal staat en een stukje hebt gelopen, voel je het alweer stukken minder. Tot je weer gaat zitten en weer op moet staan.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Das waar Careana..

 

Ik weet het allemaal niet meer.. Denk dat ik vrijdag sowieso maar even langs de dierenarts ga met hem. Heb al goede filmpjes dus dat is fijn. Dan maar even overleggen wat wijsheid is. Denk dat ik sowieso foto's wil van HD en rug, ongeacht of hij vrijdag nog last heeft of niet.undecided

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Even een update. Vandaag bij de dierenarts langs geweest (onze eigen). Link vond het allemaal maar niks en was dan ook erg stijf in zijn lichaam zeg maar. Daardoor was het moeilijk voelen wat er nu mis was. Hij liet alles verder wel toe wbt bewegingen en voelen/drukken. Da wilde in eerste instantie pijn med voorschrijven en kijken wat dat doet voor hem. Dat doen we nu maar ik heb ook gelijk een afspraak gemaakt om foto's te maken (heupen en rug, onder narcose hp-cry...). Volgende week vrijdag.. Vind het erg spannend.. Hoop zo dat er niks is frown

honden page profiel DidyDidy 3 doggies

honden foto van Didy

Verstandig om foto's te laten maken, want met alleen voelen kom je er niet, ik begrijp je zorgen.

Ik hoop dat de pijnstillers aanslaan, maar nog meer hoop ik natuurlijk dat alles oke is met Link.

Word nog een lange week....

Maar de duimen draaien hier hoor, gewoon iets simpels, daar duim ik voor!hp-thumbsup

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Verstandig om foto's te laten maken, want met alleen voelen kom je er niet, ik begrijp je zorgen.
Ik hoop dat de pijnstillers aanslaan, maar nog meer hoop ik natuurlijk dat alles oke is met Link.
Word nog een lange week....
Maar de duimen draaien hier hoor, gewoon iets simpels, daar duim ik voor! "

Dank je wel, lief! 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Fresta, heel verstandig, pijnstillers even nu, die geeft de arts niet voor niets mee, en fotoos maken, jammer dat dat weer onder narcose moet....niet bezorgd zijn het zal een roesje zijn zodat tie ontspant...zo heb jij toch meer rust, en hopen dat het meevalt..

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Fresta, heel verstandig, pijnstillers even nu, die geeft de arts niet voor niets mee, en fotoos maken, jammer dat dat weer onder narcose moet....niet bezorgd zijn het zal een roesje zijn zodat tie ontspant...zo heb jij toch meer rust, en hopen dat het meevalt.. "

Dank je wel, ik heb het idee dat die pijnstillers hem wel goed doen hij lijkt wat meer zichzelf ofzo. Verder blijven we rustig aan doen. Even niet los en spelen met andere honden, zo min mogelijk springen ed. 

 

Ik hoop ook zo dat het allemaal meevalt.. hp-cry

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Blaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^