Blinde hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElenaElena

Mijn Duitste herder van negen jaar kreeg plotseling een groene verkleuring in beide ogen. Na bezoek aan de dierenarts werden wij doorgestuurd naar de faculteit in Utrecht. Hier werd geconstateerd dat onze hond volledig blind zou zijn, dit terwijl hij nog dagelijks los met mij mee liep tijdens het uitlaten. Er werd een druk in het oog gemeten van boven de 50 en er werd ons geadviseerd beide ogen te laten verwijderen en wel op korte termijn in verband met de pijn die de hond zou hebben. Wij hebben onze hond gisteren laten opereren en zijn behoorlijk geschrokken van het resultaat. Dit zal uiteindelijk wel weer bijtrekken maar hij botst met zijn kap overal tegenaan en is totaal gedesoriënteerd en weet zich met zichzelf geen raad. Wie heeft hier ervaring mee ? Achteraf had euthanasie misschien een diervriendelijker oplossing geweest maar we wilden hem zo graag een kans geven.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ah wat erg. Ik snap niet helemaal waarom er niet eerst voor evt. pijnstilling en druppels om de oogdruk te verlagen en supplementen  gekozen is, maar goed, daar heb je nu ook niets meer aan. Er zal dan wel een goede reden geweest zijn om daar niet voor te kiezen.

 

Zou het niet gewoon wennen zijn aan de nieuwe situatie? Zelf zou ik even afwachten. Misschien wordt de desorientatie mede ook door de narcose veroorzaakt, misschien een combinatie van factoren. Wordt hij kalm van rustig masseren en bij hem zitten? 

 

 

honden page profiel UshankaUshanka 3 doggies

honden foto van Ushanka

Helaas ervaring mee.

 

De kap zal momenteel een enorm belemmerende factor zijn, dit is het immers bij honden met zicht al. Daarnaast is de hulp die de snorharen normaal gesproken bieden bij de oriëntatie nu even niet beschikbaar. 

 

Aan de ene kant verbaast het me dat er in eerste instantie geen medicamenteuze (druppels) optie is aangedragen om de druk te proberen te verlagen. Aan de andere kant is het weer begrijpelijk, want in de meeste gevallen is dat niets anders dan uitstel van executie. Glaucoom is een nachtmerrie waar je eigenlijk niet uit komt.

 

Ik begrijp (wederom, helaas) de enorme pijn die jullie als baasjes hebben wanneer jullie je hond volledig in de war of zelfs angstig zien hierdoor. Besef echter dat kunnen zien voor honden veel minder ‘van belang’ is dan voor ons, mensen. De eerste periode van blindheid is het zwaarst, maar over het algemeen wennen honden er zo ontzettend goed aan, dat de levenskwaliteit zo goed als vanouds wordt. Voor nu is het belangrijk zo min mogelijk objecten in huis te verplaatsen en de hond geduldig te begeleiden.

 

Als je mijn volledig blinde teef zou zien loslopen, spelen, springen en als een hertje huppelen door de struiken, dan zou je nooit denken dat ze blind is. Dit, terwijl de eerste weken van blindheid pure miserie waren met een zielig hoopje hond dat niets meer durfde of kon. Ik zou zeker aanraden de Amerikaanse facebookgroep “Blind dogs” te volgen, met meer dan 9000 leden wereldwijd die je stuk voor stuk kunnen vertellen hoe mooi het leven van een blinde hond kan zijn.

 

Veel sterkte en succes.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Totaal blind nu, een nare belevenis voor jullie, maar geloof me je hond gaat zich aanpassen als de kap af is...euthanisie is echt niet nodig...9 jaar je hond kan echt nog wat jaartjes mee als die voor de rest organisch in orde is...buiten aan de lijn houden zodat je kan corrigeren, en straks kan die echt aan  een lange lijn uitgelaten worden....door de narcose is de oriëntatie ook even uitgevallen maar ook dat gaat beteren...

probeer binnen niet te veel te verplaatsen zodat je hond zijn weg thuis kan vinden....

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Uskanka, bedankt voor je uitlegvoor topicopener....hp-thumbsup

honden page profiel ElenaElena

Bedankt voor jullie lieve berichtjes we gaan er echt mee aan de slag, het is zo een lieve hond maar mijn hart breekt als ik hem nu zie... en die ogen maken me niets uit, maar de totale hulpeloosheid terwijl het zo een vrolijk dier is. Ik heb heel veel steun aan dit soort berichtjes en ervaringen het geeft weer een beetje hoop en moed !

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Zelf geen ervaring mee 

Kende wel een hond die ook blind was geworden door ouderdom 

Ik weet niet hoe dat proces is gegaan qua gewenning (ik kende hem alleen maar als blinde hond)

Maar hoe ik hem zag was het een hele blije tevreden hond (qua lopen ook niet meer de snelste), hoe ik hem altijd zag had hij zich goed aangepast en als je het niet zou weten zou je gewoon een oude hond zien 

 

Hopelijk helpt dat ook iets, om zulke verhalen te lezen 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Bedankt voor jullie lieve berichtjes we gaan er echt mee aan de slag, het is zo een lieve hond maar mijn hart breekt als ik hem nu zie... en die ogen maken me niets uit, maar de totale hulpeloosheid terwijl het zo een vrolijk dier is. Ik heb heel veel steun aan dit soort berichtjes en ervaringen het geeft weer een beetje hoop en moed ! "

hier in het park loopt ook een mevrouw met een volkomen blinde hond, vertelde ze, ik had het zelf helemaal niet opgemerkt, de hond liep alsof hij alles zag.

 

Voor nu is het natuurlijk heel naar om te zien, maar het zal vast ook de nasleep van de narcose zijn,  ik hoop dat hij snel opknapt, zich beter voelt, en weer zijn vrolijkheid terugkrijgt.

honden page profiel Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.Nadine Lilly,Queenie R.I.P. 3 doggies

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

Heel veel beterschap voor je hondje 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Jullie hond was dus al blind. Het is onvoorstelbaar hoe goed honden zich hierop aanpassen: in de eerste plaats omdat hun reukvermogen en gehoor belangrijker zijn dan het zien. Dit zal ook weer blijken als de kap niet meer om hoeft.

 

Weer blijkt dat honden bikkels zijn. De pijn in de ogen en barstende hoofdpijn door glaucoom is heftig.

Ik schrijf dit uit eigen ervaring. Jullie hond is na de napijn van de oogoperaties, hopelijk verlost van de pijn in zijn ogen en hoofd. Geven jullie nu pijnstillers tegen de napijn?

 

Ik hoop dat jullie straks nog jarenlang van jullie hond kunnen genieten.

 

Beterschap en sterkte voor nu.

 

honden page profiel Heidi, Bobby & Kimmi †Heidi, Bobby & Kimmi † 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Kimmi †

Mijn vroegere hond was langzaam blind geworden. Heel veel mensen geloofden er niets van als ik zei dat ze blind was, omdat ze zo rustig en zeker rondliep. Tot ze ineens bv. de koelkastdeur open deden en Kimmi er zo tegenaan liep.
Met dat soort dingen is het even opletten dus, verder kan een blinde hond prima leven.

honden page profiel ElenaElena

Ja hij krijgt pijn stillers voor de napijn. Hij was nog niet helemaal blind want hij liep nog los mee met uitlaten, dat kan nu niet meer. Het lijkt wel of hij opnieuw moet leren meelopen hij loopt telkens met die kap tegen mij aan maar het went langzaam. Ik blijf het hartverscheurend vinden en kan me bijna niet voorstellen dat zijn leven nog de moeite waard is maar ik ga het in ieder geval de tijd geven. De tijd zal het leren en oefening natuurlijk. Hij had een dubbele lens luxatie waardoor zijn lenzen naar beneden in het oog waren gezakt (oorzaak onbekend) allebei de ogen moesten verwijderd worden... ik vind het wat ...

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

" Ja hij krijgt pijn stillers voor de napijn. Hij was nog niet helemaal blind want hij liep nog los mee met uitlaten, dat kan nu niet meer. Het lijkt wel of hij opnieuw moet leren meelopen hij loopt telkens met die kap tegen mij aan maar het went langzaam. Ik blijf het hartverscheurend vinden en kan me bijna niet voorstellen dat zijn leven nog de moeite waard is maar ik ga het in ieder geval de tijd geven. De tijd zal het leren en oefening natuurlijk. Hij had een dubbele lens luxatie waardoor zijn lenzen naar beneden in het oog waren gezakt (oorzaak onbekend) allebei de ogen moesten verwijderd worden... ik vind het wat ... "

nou het is ook nogal wat natuurlijk, en ik vind het ook hartverscheurend.

Maar ik denk dat zijn leven echt nog wel de moeite waard kan worden hoor ook al moet hij misschien altijd aan de lijn blijven.

De hond in het park die ik ken, loopt trouwens los,  en blijft niet eens heel dichtbij zijn vrouwtje, maar hij kent het park wel door en door. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin ( Ozjin . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Elena.....een blinde hond heeft zeker nog een waardig leven, je hond even de tijd geven zich te herstellen van de operatie.    Gelukkig is zijn gehoor nog goed ? Hou hem voorlopig aan de lijn en je zal zien dat tie pleZier gaat krijgen in de wandelingentjes met jou samen, geurtjes en geluid zijn ook heel belangrijk voor een hond, heus je hond komt er wel, nou jij nog.           Elena, zijn gehoor is nog prima ? Moedig hem aan, knuffel hem, praat met hem, verwen hem en begeleid hem...heus het komt goed..

honden page profiel ElenaElena

Waarschijnlijk heb je gelijk maar hij is vrijdag geopereerd en botst overal tegenaan met die kap. Zijn oogkassen zijn dichtgehecht, eerlijk gezegd heb ik er een enorme spijt van dat ik dit dier van negen jaar dit heb aangedaan. Ik had een andere keuze moeten maken, ik kan niet geloven dat deze hond nog een leuk leven kan krijgen sorry maar zo denk ik erover. Ze hadden ons wat dat betreft ook beter moeten voorlichten vind ik. Niemand kan inschatten hoe het voor zo een hond moet zijn om van de ene dag op de andere in het donker te moeten leven en niet eens je mand meer kunnen vinden. Ik ga dit nog even aankijken maar nogmaals ik ga geen dier bij me houden omdat ik dat zo graag wil het moet een waardig en enigszins vreugdevol leven zijn en anders is het echt over. Voor mezelf en de hond  heb ik er dan in ieder geval alles aan gedaan maar enige kwaliteit van leven vind ik erg belangrijk voor een hond.

En ja ik heb het er moeilijk mee... heel erg zelfs... ik loop met een steen in mijn maag en denk de hele dag; wat hebben we jou aangedaan door je ogen te laten verwijderen...ik heb er enorme spijt van. En sorry dat ik jullie hiermee lastig val maar wellicht is het een waarschuwing voor andere baasjes.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik zou het er ook heel erg moeilijk ermee hebben hoor, en me waarschijnlijk precies zo voelen. Het is ook een rotgezicht natuurlijk.

Maar toch, negen jaar is niet meer jong maar ook niet stokoud, nog flexibel genoeg om weer op te krabbelen en nog een paar mooie jaren te hebben. Als die kap af mag zal dat al heel wat verschil maken.

Ja een goede uitgebreide voorlichting had wel fijn geweest bij zoiets heftigs, misschien kan je hier met je dierenarts over spreken, zodat ze hier misschien anders mee omgaan een volgende keer.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

" Waarschijnlijk heb je gelijk maar hij is vrijdag geopereerd en botst overal tegenaan met die kap. Zijn oogkassen zijn dichtgehecht, eerlijk gezegd heb ik er een enorme spijt van dat ik dit dier van negen jaar dit heb aangedaan. Ik had een andere keuze moeten maken, ik kan niet geloven dat deze hond nog een leuk leven kan krijgen sorry maar zo denk ik erover. Ze hadden ons wat dat betreft ook beter moeten voorlichten vind ik. Niemand kan inschatten hoe het voor zo een hond moet zijn om van de ene dag op de andere in het donker te moeten leven en niet eens je mand meer kunnen vinden. Ik ga dit nog even aankijken maar nogmaals ik ga geen dier bij me houden omdat ik dat zo graag wil het moet een waardig en enigszins vreugdevol leven zijn en anders is het echt over. Voor mezelf en de hond  heb ik er dan in ieder geval alles aan gedaan maar enige kwaliteit van leven vind ik erg belangrijk voor een hond.
En ja ik heb het er moeilijk mee... heel erg zelfs... ik loop met een steen in mijn maag en denk de hele dag; wat hebben we jou aangedaan door je ogen te laten verwijderen...ik heb er enorme spijt van. En sorry dat ik jullie hiermee lastig val maar wellicht is het een waarschuwing voor andere baasjes. "

Ik bagatiliseer het niet wat jouw hond is overkomen, iedere operatie is voor de hond heftig en wij vragen ons af wat hebben wij hun aangedaan, niet zo denken ELENA, .....geef het nu even de tijd en ondertussen ben jij er voor je hond, moedig hem aan begeleid je hond naar plekjes die wat onbekend zijn, aan de lijn houden heus Elena, je hond komt er echt wel.....je hond voelt jouw stres aan, en je hond verstaat je nog altijd meis...praat met hem bemoedig hem...iedere dag is er een dat het beter gaat...inslapen is echt niet nodig, kijk nou eens straks na een paar weekjes hoe je hond er aan toe is, heus plezier komt terug maar dat ligt ook een beetje aan jou, kop op hoor.....

honden page profiel Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.Nadine Lilly,Queenie R.I.P. 3 doggies

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

" Ik bagatiliseer het niet wat jouw hond is overkomen, iedere operatie is voor de hond heftig en wij vragen ons af wat hebben wij hun aangedaan, niet zo denken ELENA, .....geef het nu even de tijd en ondertussen ben jij er voor je hond, moedig hem aan begeleid je hond naar plekjes die wat onbekend zijn, aan de lijn houden heus Elena, je hond komt er echt wel.....je hond voelt jouw stres aan, en je hond verstaat je nog altijd meis...praat met hem bemoedig hem...iedere dag is er een dat het beter gaat...inslapen is echt niet nodig, kijk nou eens straks na een paar weekjes hoe je hond er aan toe is, heus plezier komt terug maar dat ligt ook een beetje aan jou, kop op hoor..... "

Mee eens Willemijn 

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

" Ja hij krijgt pijn stillers voor de napijn. Hij was nog niet helemaal blind want hij liep nog los mee met uitlaten, dat kan nu niet meer. Het lijkt wel of hij opnieuw moet leren meelopen hij loopt telkens met die kap tegen mij aan maar het went langzaam. Ik blijf het hartverscheurend vinden en kan me bijna niet voorstellen dat zijn leven nog de moeite waard is maar ik ga het in ieder geval de tijd geven. De tijd zal het leren en oefening natuurlijk. Hij had een dubbele lens luxatie waardoor zijn lenzen naar beneden in het oog waren gezakt (oorzaak onbekend) allebei de ogen moesten verwijderd worden... ik vind het wat ... "
 

Hoi Elena

Allereerst veel sterkte en een dikke knuffel voor jouw hond!!,

Misschien geeft dit een extra  stimulans..

Ik heb net naar een aflevering van Panda Paws rescue in Amerika op LTC gekeken.

(misschien vanavond,vannacht of morgen herhaling..?)

Deze rescue red allerlei honden en ook vooral honden met een beperking.

In dit geval een Boston terrier die helemaal blind was doordat deze zo druk was en daardoor ongelukken maakten en beide ogen verloor!!!!

In het asiel was hij ook speels en druk toch zou hij plaats moeten maken door zijn handcap dus euthanasie..

 

Deze vrouw heeft Jedy uit een andere staat gehaald( met meerdere honden)

Bij haar speelt hij in de tuin met andere honden van haar zelf.

In haar huis speelt hij gewoon met een voetbal weet deze feilloos te rennend te volgen zonder ergens tegen aan te rennen..terwijl hij er net in.

Springt zonder zicht op hun bank binnen de kortste keren.

Ook heeft hij al snel door waar het eten en drinken staat onder de 2 bakken hebben ze een mat gelegd.

Hij was bij deze vrouw tijdelijk totdat er iemand hem zou willen adopteren.

En dat is gebeurd hij is door een echtpaar geadopteerd welke al drie gezonde honden hadden.

De boston terrier speelde gewoon uitgebreid met deze honden en rende er achter aan.

Deze vrouw die de eigenares is van de opvang zegt zelf dat honden zonder zicht zich echt prima kunnen redden.

Wat haar woorden waren dat ze niet snapt dat blinde honden worden ingeslapen.

Zij ontwikkelen extra andere zintuigen.bv (reuk,oren,gevoel van lucht/wind)

En kunnen via lucht verplaatsing langs hun lichaam voelen hoe ze moeten lopen.

Zij heeft eerder blinde honden gered en spreekt uit ervaring.

Ik hoop dat je op 1 of andere manier deze aflevering zou kunnen zien het is nl prachtig om te zien.

Het is dat men zegt dat hij blind is en dat je het van dicht bij kan zien(oogleden dicht)

 

Ik hoop dat je je hond echt de tijd geeft.

Ik kan mij voorstellen dat je het echt verschrikkelijk vindt om hem  nu zo te zien!!!

Maar ik denk ondanks dat je dit zo verschrikkelijk vindt hem de tijd te gunnen om te revalideren

Hij moet opnieuw jouw huis goed ontdekken waar alles precies staat.

Zou niets verplaatsen hooguit misschien iets weghalen wat echt in de weg staat voor de hond.

Misschien een extra mand of kleed neer zetten/leggen..

Het is nu zo te lezen ontzettend triest en zielig om te zien.

Maar jouw hond kan echt nog fijne jaren tegemoet gaan zelfs misschien over een paar weken,maanden weer los naast jouw lopen....

De dieren arts/internist gaat deze operatie echt niet doen als het ondraaglijk en zinloos isen de hond toataal geen kwaliteit van leven heeft.

Het genezing proces kost tijd.

Nu denk je er zo over had ik het maar niet gedaan.

Hopelijk denk je er al een week ,een paar weken heel anders over..!!!!

dan denk je gelukkig we hebben onze hond nog en deze geniet lekker weer overal van!!!!!

Ik hoop het echt..alleen het heeft echt even tijd nodig......

Honden zijn erg sterk en kunnen zich heel goed aanpassen... 

En honden leven in het nu...

Ik wens jullie heel veel sterkte en beterschap en herstel!!!!!!

En nogmaals een dikke knuffel voor je hond ik vertrouw er wel op dat het echt goed kan komen en jullie kunnen genieten van nog een lange tijd met jullie lieve maatje!!!!

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

ps qua kap.

Mijn honden hebben ook weleens een kap op gemoeten en liepen ook overal tegen aan ..

En vonden de kap vervelend en lastig.

Terwijl zij goede ogen hebben dus als de kapt er af mag is ook al een wereld van verschil waarschijnlijk.

Je schreef dat jouw hond eerst nog los naast je kon lopen.

En in Utrecht bleek dat jouw hond volledig blind al was.

Dus in feite zou hij als hij weer wat verder is weer los naast je kunnen lopen zonder kap...

Als hij al blind was voor de operatie wat men in Utrecht zegt.

Dan blijkt dat de hond zich toch redelijk goed kon redden..

Omdat ik begrijp uit de tekst dat jullie dit niet hadden gemerkt..

Nu is het misschien de napijn(??) en de vervelende kap!!!!!!!!! 

Als deze er weer af gaat scheelt dat hopelijk een hoop en is jouw hond al een stuk gelukkiger!!!(bij die van ons in ieder geval echt wel als deze weer af mocht!!)

Ik ga echt duimen dat het goed gaat komen!!!

Nogmaals heel veel sterkte en hoop dat de weken snel voorbij vliegen zodat het herstel een stuk verder is!!

 

Ps stel dat de kap er af mag op een gegeven moment dan bestaat er ook een Halo tuig dat schijnt ook een blinde hond zelf verzekerder te maken.

Ook een klein belletje aan je jas hangen dan weet de hond waar je bent buiten.

Wordt ook wel als tip gegeven..

 

honden page profiel ElenaElena

Heel erg bedankt voor alle lieve berichtjes en adviezen. Het heeft me echt geholpen ! We gaan hem zo goed mogelijk bijstaan en verwennen natuurlijk. Ik houdt jullie op de hoogte en nogmaals bedankt. Ik wilde een foto uploaden maar dat lukt niet, dan hadden jullie kunnen zien hoe onze hond er nu uitziet. Mij maakt het niets uit; hij is me even lief maar de kinderen zijn zich echt rot geschrokken. We zijn hier ook totaal niet op voorbereid door de artsen. Ik hou jullie op de hoogte.

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

Hoi Elena,

Wat fijn dat het je echt heeft geholpen  alle tips en lieve berichtjes!!

Wij leven erg met jullie mee!!

En willen jullie graag blijven volgen hoe het met jullie en jullie hond gaat.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat helemaal de kinderen zich rot zijn geschrokken.

Hopelijk gaat het snel wennen als ze merken dat het karakter van jullie lieve hond nog hetzelfde is.

En als het steeds een beetje beter gaat.

Misschien is het een idee om te zeggen hoe jullie hond heet..dan klinkt het wat persoonlijker om naar jullie wat te schrijven.

Als jullie dat willen hoor. 

 

 

honden page profiel UshankaUshanka 3 doggies

honden foto van Ushanka

" Waarschijnlijk heb je gelijk maar hij is vrijdag geopereerd en botst overal tegenaan met die kap. Zijn oogkassen zijn dichtgehecht, eerlijk gezegd heb ik er een enorme spijt van dat ik dit dier van negen jaar dit heb aangedaan. Ik had een andere keuze moeten maken, ik kan niet geloven dat deze hond nog een leuk leven kan krijgen sorry maar zo denk ik erover. Ze hadden ons wat dat betreft ook beter moeten voorlichten vind ik. Niemand kan inschatten hoe het voor zo een hond moet zijn om van de ene dag op de andere in het donker te moeten leven en niet eens je mand meer kunnen vinden. Ik ga dit nog even aankijken maar nogmaals ik ga geen dier bij me houden omdat ik dat zo graag wil het moet een waardig en enigszins vreugdevol leven zijn en anders is het echt over. Voor mezelf en de hond  heb ik er dan in ieder geval alles aan gedaan maar enige kwaliteit van leven vind ik erg belangrijk voor een hond.
En ja ik heb het er moeilijk mee... heel erg zelfs... ik loop met een steen in mijn maag en denk de hele dag; wat hebben we jou aangedaan door je ogen te laten verwijderen...ik heb er enorme spijt van. En sorry dat ik jullie hiermee lastig val maar wellicht is het een waarschuwing voor andere baasjes. "

 

Ik weet precies wat je doormaakt. De emoties die bij deze rollercoaster vrijkomen zijn haast onvoorstelbaar en begrijp je eigenlijk alleen als je er zelf inzit of hebt gezeten. 

 

Mijn hond is overnacht blind geworden. Niet eens een hele nacht- het heeft maar een paar uur gekost om haar wereld helemaal zwart te krijgen in haar nog gezonde oog. Het andere oog was al eerder ver heen. Glaucoom. Alleen dan niet secundair zoals bij jouw hond waarschijnlijk het geval is geweest door de lensluxatie.

 

Het is zo plotseling en onverwachts gebeurd dat ik me er niet eens een béétje op heb kunnen voorbereiden. En ik heb geschreeuwd, gebruld, gehuild tot ik me verdoofd voelde, ik heb aan mijn haren getrokken en mijn vingers tot op het bloed afgekluifd. Het zicht van mijn hond, toen nog puber van nog geen jaar oud, liggend als ellendig hoopje met de staart tussen de benen en de oren plat, was zo pijnlijk dat woorden eigenlijk tekort schieten. Niet durven eten, niet durven lopen (in huis, dan heb ik het nog niet eens over buiten), totaal in de war en de weg kwijt, overal tegenaan botsend bij de kleine stapjes die in momentjes van dapperheid gezet worden, bang voor alles en iedereen. In totale paniek. En daar sta je dan als liefhebbend baasje, volledig machteloos

 

En toch... wil ik je op het hart drukken dat het beter wordt. Echt waar. Bij ons heeft het 2 weken geduurd tot we weer een enigszins normale (korte) wandeling konden maken. Ik ken honden die eigenlijk na een dag alweer rondhuppelden, ik ken honden bij wie het gewenningsproces een maand duurde. Ik ken honden die volledig blind de (sledehonden)sport weer ingingen. Het verschilt enorm per individu, máár uiteindelijk wennen ze er zó ontzettend goed aan en kunnen ze zo’n mooi en rijk leven leiden. Dit is ook goed bekend in de veterinaire hoek en eerlijk is eerlijk; als je bij mij zou komen met deze hond, met het verzoek tot euthanasie, dan zou ik weigeren dit uit te voeren. 

 

Het liefst zou ik je een dikke knuffel geven. De hartverscheurende gevoelens die hierbij gepaard gaan zou ik mijn ergste vijand nog niet toewensen. Ik hoop dat je de kracht vindt hem door dit proces van gewenning te begeleiden, ondanks dat het moeilijk is en tijd nodig heeft. 

 

Als ik een paar tips mag geven; het is handig de hond zo snel mogelijk een commando aan te leren voor afstapjes of blokkades/palen/bomen e.d. Ik gebruik daar, ironisch genoeg, “kijk uit” voor. In dit beginstadium zijn snuffelmatten écht ideaal om de hond een beetje gestimuleerd te houden en afleiding te bieden van de ‘enge’ omgeving. Commando’s kende mijn hond in eerste instantie door combinaties van handgebaren en stem, hiermee moest ik switchen naar enkel stemgebruik omdat de gebaren (natuurlijk) geen nut meer hadden. Deze overgang heeft even geduurd en was perfect om mijn hond mentaal te stimuleren. 

 

Verder zijn er hulpmiddelen op de markt, zoals een halo om de hond heen, die de hond helpen om de omgeving af te tasten (edit: deze staan bekend onder de naam “Muffin’s Halo”). Wij gebruiken deze niet, maar er zijn honden die hier baat bij hebben. Ik zou nogmaals de nadruk willen leggen op de facebookgroep “Blind dogs”, met duizenden lotgenoten die met liefde hun ervaring uit eerste hand vertellen en steun bieden. Ik heb er in het gewenningsproces veel aan gehad.

 

Oh, voel je trouwens vrij om een PB te sturen als je vragen hebt of zelfs alleen een luisterend oor nodig hebt. Indien gewenst kan ik wat filmpjes van mijn hond doorsturen, met daarop te zien hoe gestóórd goed dat beest zich nu redt, hoe vol het leven van een blinde hond kan zijn. Ik wil mijn hond niet openbaar op het forum plaatsen, maar via PB is dat geen probleem. 

En nogmaals, ondanks dat het de lading niet dekt, veel sterkte.

honden page profiel Ellen, vrouwtje van NoortjeEllen, vrouwtje van Noortje 3 doggies

honden foto van Ellen, vrouwtje van Noortje

Heftig zeg! Sterkte!!

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

Hoi Elena,

Hier heb je evt een paar filmpjes op YouTube  van blinde honden.

Die succesvol leven met hun beperking met spelen, agiley en gehoorzaamheid examen..

Misschien even een lichtpuntje om hun bezig te zien..

Blinddog doing agility tunnelers course

amazing blinddog loves to play ball

Stevie the wonder pup (totaly blind dog doing obedience)

honden page profiel ElenaElena

Dank je wel ! Ga ik doen !

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

" Dank je wel ! Ga ik doen ! "

Hoi Elena,

ik vergat deze er bij te schrijven.

YouTube

Kaos blind dog walking

De eigenaresse oefent buiten op de straat,op paden en in het bos(ook buiten de bospaden) met haar hond los met een bel aan haar enkel van de eigenaresse.

Ik vind het zelf heel bijzonder om dit te zien!!

Dit is een echt hele oude hond in het filmpje.

Daar is jou hond nog  jong bij vergelekenhp-winksmile

Door jou bijzondere verhaal ben ik een beetje gaan googlen wat het inhoud om een blinde hond te hebben en te trainen.

Maar het gaat om het idee wat deze hond doet zelfs buiten trappen lopen zonder te struikelen.

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius 3 doggies

honden foto van Lissa en Badalonius

Elena, je hondje was toch al blind voor de operatie? Ongemerkt zelfs, zo goed was hij in het leven met zijn blindheid! Dat komt toch weer helemaal goed dan! smile De meeste honden zijn een tijdje van slag na een operatie, ze hebben napijn en zo'n gekke kap om, het is ook niet niks natuurlijk om onder narcose te gaan. Maar jij hebt je hond niets aangedaan met de operatie, je hebt hem laten bevrijden van de pijn die zijn ogen hem deden! 

 

Honden zijn eigenlijk gewoon heel goed in zulke handicaps overwinnen. Je moet echt niet vergeten dat je hondje al blind was, dat was al gebeurd en daar leefde hij ook al mee. Verwar niet de tijdelijke narigheid van de operatie met de gevolgen van de blindheid!

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

Hoi Elena,

Hoe gaat het met jullie Herder..

Zit er al een beetje verbetering in..

Hoe gaat het met jullie zelf en de kinderen...

Hoop echt dat er al een beetje verbetering is voor natuurlijk jullie hond!!!

maar natuurlijk ook voor jullie!!

Heb je je een beetje kunnen verdiepen om het hem wat makkelijker te maken en dingetjes aanleren.

Ik leef met jullie mee!!

(ben zelf een grote liefhebber van herders zelf ook gehad)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik ben ook benieuwd hoe het gaat

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Hond braakt al enkele dagen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^