Staaroperatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Ellen HemmesEllen Hemmes

Beste mensen,

 

Wie kan mij voorzien van wat meer informatie over staaroperaties. Mijn hond heeft staar en is links al geheel blind doordat het netvlies heeft losgelaten, maar rechts ziet hij nog wel wat. Jack is een australian Shepherd van 6 jaar en zit dus met een dilemma. Wel of nog niet opereren. Nu ben ik benieuwd of er iemand is die een dergelijke operatie heeft laten doen bij zijn of haar hond.

Enerzijds zeg ik direct doen, maar een kans dat de operatie niet slaagt is aanwezig en dan is mijn hond volledig blind. Maar doe ik niks dan is het afwachten wanneer en of hij volledig blind wordt. En met het risico dat net zoals bij zijn andere oog het netvlies gaat loslaten en je niet meer opereren kan.

Graag zou ik dus in contact komen met mensen die hun hond wel hebben laten opereren en hoe dat is verlopen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin ( Ozjin .

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Moeilijk, ik weet dat als het netvlies loslaat bij mensen dat er geen staar operatie mogelijk is...het andere oog, .....is de vraag of er sprake is van staar ? Na laten kijken door een oogarts, hondenoogarts...die heb je toch kunnen vertellen of dit oog voor een staaroperatie in aanmerking kan komen ..? Een staaroperatie als het mogelijk is is geen hele grote ingreep....maar dat moet je echt overleggen met de oogarts...  toch nog even...netvlies loslaten, is een ernstige oogafwijking, en als dat ook bij het andere oog kan gebeuren beginnen ze niet aan een staaroperatie, bij mensen is dit.....denk dat ze dat dan ook niet doen bij een hond.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Behandeling van netvliesloslating

Het is belangrijk dat een netvliesloslating onmiddellijk wordt behandeld. Niet behandelen leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid aan het oog. Een behandeling van een netvliesloslating bestaat altijd uit een operatie. Er zijn verschillende manieren om het netvlies operatief te herstellen. De oogarts bepaalt voor welke operatie gekozen wordt.        Een hond kan niet vertellen wat die nog ziet...Een staaroperatie zonder netvlies loslating, kan een oogarts constateren, daar hoef de hond niets voor te antwoorden wat die nog ziet, % ziet de oogarts hieveel dat nog is....

honden page profiel Ellen HemmesEllen Hemmes

Bedankt voor de snelle reactie.

Ik loop in Utrecht en heb alle informatie gekregen de ik moest hebben, maar zou graag ervaringen lezen van mensen die een dergelijke operatie hebben laten uitvoeren bij hun hond.

Mijn hond komt in aanmerking voor de operatie en ik hoef alleen maar nog te zeggen dat we het gaan doen, maar twijfel..... en ook weer niet. Wij moeten de keuze maken, maar hij heeft echter nog maar 1 oog en stel dat... het niet goed gaat dan is hij blind, terwijl hij nu nog wel redelijk goed kan kijken met dit oog....tis lastig, maar neig wel naar een operatie. Gezien het verloop van dat andere oog.....

honden page profiel Ellen HemmesEllen Hemmes

Het oog waarvan het netvlies heeft losgelaten is al niet meer te opereren. Dat is al geconstateerd. In het andere oog zit ook staar alleen dan in mindere mate en dat oog zou geopereerd kunnen worden in de hoop dat hij weer volledig zicht heeft in dat oog. Maar nogmaals een operatie neemt ook risico met zich mee.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

" Het oog waarvan het netvlies heeft losgelaten is al niet meer te opereren. Dat is al geconstateerd. In het andere oog zit ook staar alleen dan in mindere mate en dat oog zou geopereerd kunnen worden in de hoop dat hij weer volledig zicht heeft in dat oog. Maar nogmaals een operatie neemt ook risico met zich mee. "

Ja een operatie is altijd een risico, maar een staaroperatie is geen grote ingreep, ook bij mensen niet, een dingentje wat niet mooi is, je hond moet onder narcose, misschien een roesje is voldoende, de operatie duurt niet lang.....als er alleen aan staar geopereerd wordt, IK zou er voor gaan, heeft tie een goed oog, dat is voldoende om te functioneren, en kunnen ze misschien gelijk het andere oog ook opereren want een loslaten van het netvlies moet wel wat aan gedaan worden.......facultijd utrecht, zit je goed...ervaring mee... 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin ( Ozjin .

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

6 jaar oud, in goede gezondheid ? Mijn Bams wordt 1 mei 13 jaar heeft jl. 2 januari een operatie ondergaan in volledige narcose, heus ze weten wat ze doen, je hond wordt goed bewaakt....met alles is er een risico, iedere behandeling...ik begrijp heel gied je twijfels, maar de kans dat je hond door een staaroperatie weer goed functioneerd wat betreft zicht is heel groot.....wel moet je toch nog vragen over het netvlies loslaten of dat ook met het andere oog kan gebeuren, dan is een operatie zinloos...goed doorpraten.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Persoonlijk ken ik geen enkele hond die ooit aan staar geopereerd is.

Heb een oog specialist als klant. Haar hondje heeft staar en ze opereert hem niet.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Bij honden ligt een een veel kleiner deel van het waarnemingsvermogen bij de ogen. Honden hebben in tegenstelling tot mensen niet zo'n geweldig goede ogen, zo missen ze ook de kleurkegels voor rood. Andere zintuigen zijn wel veel beter ontwikkeld zoals het gehoor en het reukvermogen. Een mens is in onze maatschappij redelijk hulpeloos zonder goed zicht, voor een hond is dat niet zo die weten zich meestal echt meer dan prima te redden met de rest van hun zintuigen. De oudjes hier kregen allemaal staar, maar ik heb ze nooit kunnen betrappen zomaar ergens tegenaan te lopen.

Er zijn zelfs video's te vinden van blinde honden die nog balletjes apporteren, puur op gehoor weten ze waar het neer komt. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

6 jaar is jong voor cataract.

 

Als je het enige oog, waar je hond nog mee kan zien, niet op tijd laat opereren, zal je hond sowieso blind worden. Ik zou daarom.het risico nemen; zeker voor een hond van 6 jaar .

 

Net zelf 2 staaroperaties achter de rug. Kleine ingreep. De hond wordt onder narcose gebracht en zal geen last hebben van de verblindende lampen en het gerommel in zijn oog. Ik heb met lokale verdoving geen pijn en ook geen napijn gehad. De hond zal enige weken rustig gehouden moeten worden om druk op het geopereerde oog te vermijden. Dit laatste met de veterinair oogarts overleggen hoe dit het beste aan te pakken.

honden page profiel BaileyBailey 2 doggies

honden foto van Bailey

" Het oog waarvan het netvlies heeft losgelaten is al niet meer te opereren. Dat is al geconstateerd. In het andere oog zit ook staar alleen dan in mindere mate en dat oog zou geopereerd kunnen worden in de hoop dat hij weer volledig zicht heeft in dat oog. Maar nogmaals een operatie neemt ook risico met zich mee. "

Persoonlijk zou ik wel voor de operatie gaan.

Het is het advies wat de arts al heeft gegeven en calculeren ook het risico in.

Jouw hond is nog erg jong.

Nu kan het nog de operatie.

Ik zou echt niet wachten maar een afspraak maken voor de operatie zodat deze zo snel mogelijk achter de rug is.

In ieder geval succes!!

Ps houdt je ons op de hoogte?

honden page profiel Ellen HemmesEllen Hemmes

Bedankt voor jullie reacties!

Het is zo lastig, hond kan helaas niet praten en je moet het doen op je gevoel.

Je wilt alles doen om het hem maar zo comfortabel mogelijk te maken, maar ja wat is dat dan he....?!

Maar wij zijn goed geïnformeerd door de betreffende arts hoor, maar had graag ervaringen uitgewisseld met mensen die een dergelijke operatie al had laten uitvoeren bij de hond. Wij vertrouwen zeker op de oordeel van de arts daar en hebben besloten onze vriend te laten opereren. Op hoop van zege dat er geen complicaties zullen gaan voordoen( of dat het netvlies in dit oog zal loslaten) en dat Jack nog vele jaren met een "gezond" en goed werkend oog door het leven kan.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Laat je ons weten hoe de operatie en herstel verloopt? Ik zou de operatie zonder uitstel laten doen.

 

Hopelijk kan jullie Jack door de operatie het zicht in één oog behouden. Ik las dat 85 - 90% van de staaroperatie bij honden succesvol is. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Is er in het andere oog risico dat het netvlies daar ook gaat loslaten? Is daar ook naar gekeken? Ik heb toevallig net gelezen dat wanneer dat in een vroeg stadium wordt ontdekt, en er alleen maar kleine gaatjes in het netvlies zijn, ze het rondom die gaatjes kunnen vastzetten aan de oogwand met behulp van een laser, dan kunnen die gaten niet groter worden en is de kans dat het netvlies losraakt stukken kleiner. Ik neem aan dat zo'n operatie bij honden ook zou kunnen?

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik zou naar een hierin gespecialiseerde dierenkliniek gaan. Dat honden niet geopereerd worden aan staar, ligt vaak aan de dierenartsen. Veel dierenklinieken hebben geen oogheelkunde in hun pakket en daar ze de hond dan door moeten sturen naar een dierenkliniek die wel oogheelkunde als specialisatie hebben en ze dat liever niet doen, zeggen ze dat een hond met staar heel goed kan leven. Staar kan alleen geopereerd worden als de staar "rijp" is. Ik vind het een heel goede beslissing uw hond te laten opereren. Heel veel succes en spoedige beterschap.     

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Faculteit utrecht is een gespecialiseerde kliniek....en daar is topic opener in behandeling.

Volgende forumvraag: Onderbeet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^