Australische Kelpie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JolandaJolanda

Hoi hoi,

 

Ik ben nieuw hier en zal me even kort voorstellen. Ik ben Jolanda en ben me aan het verdiepen in de Australische Kelpie. Ik heb al langer de wens om een leuke hond aan ons gezin toe te voegen en mijn ogen zijn al een tijd gericht op een Australische Kelpie.

 

De Australische Kelpie is een ontzettend mooi en leerzaam ras waar je veel mee kan spelen en trainen. Ook qua formaat (niet te groot of te klein) is het een mooi ras. Ikzelf ben opgegroeid met honden. Om nu zelf een lieve, trouwe vriend te mogen verwelkomen lijkt mij super..!  Mij lijkt het ook heerlijk om een sport (Frisbee, Flyball, Speuren of Doggydancing) met de hond te gaan doen. Ik weet dat het een energiek ras is wat er niet van houdt om letterlijk alleen maar in huis te liggen. Het is ook een intelligent ras is, iets wat mij onwijs aanspreekt!

 

Uiteraard wil ik mij eerst nog iets meer in het ras verdiepen om er zeker van te zijn dat ik en het ras bij elkaar passen. Natuurlijk wil ik héél graag een Kelpie, maar haastige spoed is zelden goed. Ik wil eerst nog een keer bij fokkers gaan kijken om dit ras van dichtbij te bekijken en ook ter informatie. Ook om te ervaren hoe de honden reageren, overkomen en doen. Zodat ik voor de volle 100 procent achter mijn keuze sta. Als dat dan allemaal ‘klopt’, komt de hond er. Klinkt misschien een beetje suffig deze reactie, maar als je een jarenlange verbintenis aan gaat moet alles uiteindelijk “goed voelen”!

 

Iemand van jullie ervaring met dit ras of doet iemand van jullie aan een sport met je hond?

honden page profiel LizLiz 1 doggies

honden foto van Liz

Kelpies zijn geweldig maar niet voor iedereen weggelegd. Persoonlijk ken ik geen ras van dichtbij dat zoveel beweging nodig heeft; je moet echt denken aan minimaal 4 uur per dag stevig lopen (dus niet wandelen aan de riem). Daarnaast hebben ze veel mentale uitdaging nodig in de vorm van een actieve sport zoals schapendrijven. Speuren en doggydance zijn geen sporten waarbij ik aan een Kelpie denk. Ze zijn zeer zelfstandig en nemen eigen beslissingen vanuit eigen inzicht; dat gaat niet in een sport waarbij gehoorzaamheid en het blind opvolgen van commando's noodzakelijk zijn. Sporten waarbij echt samenwerken met ieder een evenredige inbreng zijn meer geschikt voor Kelpies. Het hebben van een Kelpie is ook een levensstijl.

 

Speuren is tegenwoordig 'hot' maar voldoet gewoon niet aan de behoefte van sommige rassen. Ze kunnen het wel en lijken het soms ook wel leuk te vinden maar ze komen er wel mee tekort. Ik begrijp het ook niet helemaal; je gaat toch ook geen pakwerk doen met een chihuahua? Waarom dan wel speuren met een Kelpie of Border Collie? Honden die sterk gericht zijn op zicht en gehoor? Die actie, beweging, snelheid, wendingen, eye en reactie nodig hebben? Frisbee is de enige in je rijtje waarvan ik denk "ja...".

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

Geen ervaring, maar goed dat je je zo aan het verdiepen bent in het ras en ook bij verschillende fokkers wilt gaan rondkijken. 

 

Ik zou wel rekening houden met de dingen die Liz zegt. Je moet natuurlijk wel de tijd en kunde hebben die bij het houden van de Kelpie past. Als je dat niet kunt zullen jullie beiden ongelukkig worden. 

honden page profiel White ShadowWhite Shadow 1 doggies

honden foto van White Shadow

Mijn privé hondentrainster van hoopers fokt ook working kelpies. 

Zij heeft ze niet als huishonden maar als werkhonden.  Zij werkt dus ook elke dag met haar honden.  Verder weet ik dus van haar dat het niet de makkelijkste huishonden zijn als je er niet de juiste activiteiten mee onderneemt. 

Dus wat Liz hierboven al mooi omscheven heeft, hou daar echt rekening mee. 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik heb er ooit één gekend. Die kwam als herplaatser bij een vrouw die veel tijd en energie had. Zij heeft allerlei cursussen met de hond gedaan.  Nooit eerder heb ik een hond gezien die zóveel commando's kende. Fantastisch.

Ik ben hen uit het oog verloren.

honden page profiel JolandaJolanda

Hoi Liz,

Bedankt voor je eerlijke en open antwoord..!

In veel dingen die jij typt kan ik me goed vinden, staat ook tegenover dat je twee Kelpies hebt. Het speuren mag hot zijn, maar voor erbij zie ik daar niets slechts in. Je kunt ook meerdere sporten doen, toch..?

Jou reactie geeft mij wel stof tot nadenken. Iets waar ik oprecht blij mee ben, want ik bezit ook niet alle wijsheid. Een Kelpie is zeker een levensstijl en juist om wat jij typt heb ik de hond ook nog niet en geloof mij, dat ik echt ben van: 'Zint eer ge begint'. Dat is ook precies de reden waarom ik overal informatie wil inwinnen en het liefst van kenners hp-thumbsup 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 1 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Het zijn geweldige honden, 1 van mijn lievelings rassen. 

 

Ik werk in Australië al 2 jaar op verschillende cattle stations, waar erg veel kelpies worden gebruikt voor het veedrijven. 

 

En dan mijn eerlijke mening, wanneer ik zie hoe ze hier aan het werk zijn, wat een erorme drive en instinct ze hebben, hoe ze makkelijk 50 km aan een stuk door kunnen rennen, werken.. vind ik het geen hond die je zomaar als gezinshond kunt aanschaffen en er 1 keer in de week mee naar de hondenclub te gaan. 

 

Natuurlijk worden ze hier wel op een andere manier gefokt dan in Nederland, en zijn de kelpies in NL een stuk makkelijker te pleasen, maar blijft het gewoon een ras dat enorm graag aan het werk is en veel uitdaging nodig heeft.

 

Denk er dus goed over na, en zijn veel andere leuke hondensoorten waar je mee kunt sporten, maar die nét een iets makkelijkere off switch hebben, die off switch zie ik bij de kelpie maar zelden. Het zijn ook écht geen leuke honden als er niet genoeg mee gedaan wordt.

 

Foto van 3 vd kelpies op mn laatste baan:

520323.jpg

honden page profiel JolandaJolanda

Denk er dus goed over na, en zijn veel andere leuke hondensoorten waar je mee kunt sporten, maar die nét een iets makkelijkere off switch hebben, die off switch zie ik bij de kelpie maar zelden. Het zijn ook écht geen leuke honden als er niet genieg mee gedaan wordt.

En dat is precies waar Ik met mijn post op doel om erover na te denken..!

 

Oh en wat een mooie job heb je..!

honden page profiel LizLiz 1 doggies

honden foto van Liz

504033.jpg

Links de beste vriendin van mijn Elsa. Wandelt, los minimaal 3 uur per dag + een uur fietsen. Doet minimaal 3 maal per week daarnaast aan schapendrijven. Houdt niet van vreemden; reageert afstandelijk. Aanhankelijk naar familieleden. Speelt weinig met andere honden dan Elsa en bij Elsa alleen omdat ze die erg goed kent en Elsa nogal aandringt. Is erg bang voor vuurwerk.

 

Je zegt dat je een hond wilt toevoegen aan je gezin. Hoe oud zijn je kinderen? Werk je ook? Heb je wel tijd voor zo'n intensieve hond? Als het antwoord "nee" is, zou je misschien eerder aan een Border Collie moeten denken. Veel van wat je noemt herken ik daar ook in maar die zijn wat makkelijker met rustdagen en hebben minder beweging nodig. Formaat komt aardig overeen (Elsa geheel rechts is een grote BC werklijn). Je hebt ze ook als korthaar. Behalve het speuren zijn de sporten die je noemde wel geschikt voor Border Collies al gaat er natuurlijk niets boven schapendrijven. Border Collies zijn minder zelfstandig dan Kelpies en vinden het opvolgen van commando's vaak erg leuk. Ook met een BC moet je minimaal 2 maal per week (liefst vaker) sporten.

honden page profiel JolandaJolanda

Geen kinderen en mijn gezin is ik en mijn man haha.

 

Ja ik werk maar onregelmatig dus zo kunnen we samen met de hond aan de gang.

 

Alhoewel ik het gevoel heb dat de hond past, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook past. Het lastige is dat je altijd zoveel verschillen hoort. (Los van het ras) Daarom vind ik deze gesprekken wel zeer interessant..!

 

 

honden page profiel JolandaJolanda

" Mijn privé hondentrainster van hoopers fokt ook working kelpies. 
Zij heeft ze niet als huishonden maar als werkhonden.  Zij werkt dus ook elke dag met haar honden.  Verder weet ik dus van haar dat het niet de makkelijkste huishonden zijn als je er niet de juiste activiteiten mee onderneemt. 
Dus wat Liz hierboven al mooi omscheven heeft, hou daar echt rekening mee.  "

Daarom is juist goed om deze gesprekken te voeren, toch. Je gaat namelijk een jarenlange verbintenis aan. 

honden page profiel LizLiz 1 doggies

honden foto van Liz

Het speuren mag hot zijn, maar voor erbij zie ik daar niets slechts in. Je kunt ook meerdere sporten doen, toch..? "

Waarom zou je het doen als het niet bij je hond past en je die tijd ook kunt besteden aan iets waar je hond wel zijn behoeftes in kwijt kan? Omdat jij het leuk vindt? Regel 1 bij het zoeken van een passend ras is toch dat jij je aanpast aan de behoeftes van de hond en niet andersom.

honden page profiel JolandaJolanda

" Waarom zou je het doen als het niet bij je hond past en je die tijd ook kunt besteden aan iets waar je hond wel zijn behoeftes in kwijt kan? Omdat jij het leuk vindt? Regel 1 bij het zoeken van een passend ras is toch dat jij je aanpast aan de behoeftes van de hond en niet andersom. "

En dit is waarom ik deze post geplaatst heb!

 

Ik heb niets aan ja en amen of een ooh en aah. Jij zegt precies waar het op staat en daar kan ik iets mee. Ja misschien ben ik inderdaad gefocust op het verkeerde ras, iets waar ik zoekende in ben. Door jou ben ik ook in twijfel, maar dat is absoluut niet erg. Het is véél erger om aan een ras te beginnen zonder dat je hem/haar kan geven wat ie nodig heeft! Als er iets is wat ik niet wil is het juist dat, want dan zou ik me schuldig voelen omdat mijn hond niet gelukkig is.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Kelpies zijn geweldig maar niet voor iedereen weggelegd. Persoonlijk ken ik geen ras van dichtbij dat zoveel beweging nodig heeft; je moet echt denken aan minimaal 4 uur per dag stevig lopen (dus niet wandelen aan de riem). Daarnaast hebben ze veel mentale uitdaging nodig in de vorm van een actieve sport zoals schapendrijven. Speuren en doggydance zijn geen sporten waarbij ik aan een Kelpie denk. Ze zijn zeer zelfstandig en nemen eigen beslissingen vanuit eigen inzicht; dat gaat niet in een sport waarbij gehoorzaamheid en het blind opvolgen van commando's noodzakelijk zijn. Sporten waarbij echt samenwerken met ieder een evenredige inbreng zijn meer geschikt voor Kelpies. Het hebben van een Kelpie is ook een levensstijl.
 
Speuren is tegenwoordig 'hot' maar voldoet gewoon niet aan de behoefte van sommige rassen. Ze kunnen het wel en lijken het soms ook wel leuk te vinden maar ze komen er wel mee tekort. Ik begrijp het ook niet helemaal; je gaat toch ook geen pakwerk doen met een chihuahua? Waarom dan wel speuren met een Kelpie of Border Collie? Honden die sterk gericht zijn op zicht en gehoor? Die actie, beweging, snelheid, wendingen, eye en reactie nodig hebben? Frisbee is de enige in je rijtje waarvan ik denk "ja...". "

Ik ken er persoonlijk veel die Agility doen en het goed doen.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Ik heb er één gehad. Helaas hebben we hem vorig jaar juni (op 10 jarige leeftijd) moeten laten inslapen.

Hij kwam bij ons toen hij 6 jaar was en had zijn opvoeding al gehad. Dat had natuurlijk zijn voor-, maar ook zijn nadelen.

 

Maar inderdaad heeft hij nog heel veel geleerd. Het duurde wel een tijd voordat hij zich echt durfde te geven. Uiteindelijk hadden we de band met elkaar wel, maar het was "hard" werken.  Hij vond het heerlijk om met de baas bezig te zijn. Helaas kon ik niet veel buiten de deur met hem doen, hiermee bedoel ik workshops, hoopers of agility en/of speuren,detectie. Omdat hij zo ontzetttend gevoelig was, was het hem allemaal snel te veel. Te veel prikkels sloeg bij op hem op zijn spijsvertering. Later bleek dat hij IBD (soort ziekte van Crohn voor honden) had.

 

Bij deze ziekte is stress (dus te veel prikkels) heel erg slecht. Dan deed ik in de tuin wel wat hoopers, of detectie of speuren. Dat ging altijd wel. Op den duur wist ik wel wat hij aankon en wat niet.

 

Sommige kelpies zijn heel gevoelig op weersveranderingen, bijvoorbeeld onweer/storm .... voelen ze al aankomen en dan kijk je onweerapp, blijkt dat het onweer nog 350 km verder is...... maar dan merkte ik het aan de kelpie. En hij was hier niet de enige kelpie in. Sommige kelpies zijn ook angstig voor harde geluiden en dat is een angst en daar kun eigenlijk niet doorheen komen. Heb dit al bij meerdere kelpies gemerkt.

 

Wat ik ook altijd gemerkt heb bij kelpie-wandelingen was dat de reutjes niet altijd fijn met elkaar omgaan. Of dit nu aan de opvoeding of aan het ras ligt ???? Misschien toch ook wel een dingetje om over na te denken.

 

Vind het heel goed dat je goed "wikt en weegt" !!! Het is geen makkelijk ras, maar als je éénmaal de "gebruiksaanwijzing" door hebt, zijn het zalige honden die in je hart kruipen en die er nooit meer uit gaan

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Gea

Wij hebben 3 working kelpies:

Mack is nu bijna 15 jaar en geniet van zijn oude dag.
256996.jpg

 

Yindi is bijna 4 jaar
491630.jpg

En Possum is het zusje van Yindi.
Onze dochter en Possum doen dit jaar mee aan World Agility Championships 2019 in Hellendoorn in april.
491631.jpg

Wij doen behendigheid met onze honden. Een zusje van Possum en Yindi doet aan detectie en speuren en een ander zusje speurt naar mensen.

honden page profiel De 3 musketiersDe 3 musketiers

honden foto van De 3 musketiers

Mijn vorige buren hadden ook een kelpie, samen met nog 4 andere honden. Met de kelpie deed de man heel erg veel, ik zag hem altijd wel hardlopen, fietsen of de vrouw die ging skeeleren met de hond. Ze benoemde ook dat als ze niet zo intensief bezig zouden zijn met die hond, dat ze hem dan onmogelijk in huis zouden kunnen houden. De fokker waar ze hem vandaan hadden hield de honden ook niet in huis, dan zouden ze de boel afbreken, die verblijven in kennels. 

 

Naar aanleiding hiervan denk ik ook dat een kelpie niet alleen een leuk hondje is om “eens mee te gaan sporten”. Het is echt een werker in hart en nieren. 

 

Wel ongelofelijk mooie honden om te zien trouwens smile 

honden page profiel JolandaJolanda

" Ik ken er persoonlijk veel die Agility doen en het goed doen. "

Ja dat is ook een mooie sport!

honden page profiel JolandaJolanda

"Onze dochter en Possum doen dit jaar mee aan World Agility Championships 2019 in Hellendoorn in april."

En hoeveel tijd krijgen de honden per dag wat betreft sporten en dergelijke..?

honden page profiel JolandaJolanda

Vind het heel goed dat je goed "wikt en weegt" !!! Het is geen makkelijk ras, maar als je éénmaal de "gebruiksaanwijzing" door hebt, zijn het zalige honden die in je hart kruipen en die er nooit meer uit gaan "

Alles heeft voor en nadelen, een pup of een herplaatser. Dank je, ja ik wik en weeg heel goed! Om toe te kunnen (of durven) geven dat het ras niet bij je past is ook geen zwakte, maar juist een kracht. 

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Ik volg graag even mee

honden page profiel KlaraKlara

Bij mij op behendigheid zat een leukerd. Maar absoluut geen makkelijke hond om iets aan te leren. ik heb zelf ook een zelfstandig en slim ras (australian shepherd) en wij kijken wel eens jaloers naar de brave borders. Sim is niet hetzelfde als braaf. Slim is ook bedenken dat dingen anders, beter en sneller kunnen als je niet naar je baas luistert. Dat moet je wel een beetje liggen. Energiek is ook iets wat je in goede banen moet leiden. Uitknopjes zitten er niet standaard bij die moet je er in trainen. Ik raad je aan om een paar keer op behendigheidswedstrijden of wandelingen met eigenaren te kletsen en fokkers te bezoeken. Live krijg je vaak het beste beeld van een ras. En ook binnen ieder ras heb je uitersten. Ik vind Kelpies super leuk (ook in australie gewoond en verliefd geworden) maar ik vind ze te serieus. Mijn aussies hebben humor en zijn meer cowntjes en dat past beter bij mij.

honden page profiel bentebente

Hoi! Goed dat je zoveel onderzoek doet, zeg. Wij zien hier nog wel eens anders. 

 

De Kelpie is een werkhond, dit is iets wat mensen vaak onderschatten (kijk maar naar alle te dikke labradors..). De Kelpie is bijzonder in het opzicht dat ze kunnen werken werken werken.. ik heb 1 keer een Kelpie ontmoet, in frankrijk. Deze hoorde bij een veeboer en was dus ook een drijvershond. Dat was een korte impressie maar wat mij vooral bijbleef is dat ie niks van mij moest weten en gefocust was op de baas en omgeving. (Hierboven staat al veel van mensen die het ras veeel beter kennen dan ik..) Hierom vraag ik me af of je de Kelpie wel voldoende kan bieden? Kijk eens naar je dagen en vraag je af of je elke dag zo’n 4-5 uur bezig kan zijn met de hond. Intensief bezig, buiten, door weer en wind... 

 

Ik heb zelf een Jack Russel, ook een werkhond, al is dat werken er bij ons een beetje uit haha. Dit zijn honden die, mits je ze goed opvoed, binnen vaak rustiger zijn en buiten erg actief. Op de dolle vijf minuten en wanneer er bezoek komt, na dan. Maar qua karakter lijken ze wel wat op de Kelpie, energiek, intelligent, baasgericht (tenzij er wild te vinden is). En ik kan zo nog wel een aantal rassen opnoemen met soortgelijke karakters. Dus mijn vraag, waarom dan specifiek de Kelpie? Een ras dat erg lastig te houden is?

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" En hoeveel tijd krijgen de honden per dag wat betreft sporten en dergelijke..? "

Niet extreem veel, 1 a 2 x per week behendigheid.
Natuurlijk moeten ze iedere dag even goed hun energie kwijt kunnen, maar dat geldt ook voor al onze andere honden.
Onze honden zijn erg gemakkelijk en passen zich ook goed aan als ze een dag niet zoveel doen.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

" Niet extreem veel, 1 a 2 x per week behendigheid.Natuurlijk moeten ze iedere dag even goed hun energie kwijt kunnen, maar dat geldt ook voor al onze andere honden.Onze honden zijn erg gemakkelijk en passen zich ook goed aan als ze een dag niet zoveel doen. "

 

Het zal ook wel deels zijn wat je ze aanwent denk ik? 

Als je elke dag 10km gaat hardlopen met je hond, en dan ineens alleen maar rondjes van een paar honderd meter op een slakkentempo... dan is ie zo gewend aan de lange en intensieve rondes dat ie geen genoegen meer neemt met korte rondjes, denk ik. 

 

Als ik kijk naar mijn kruising Borders kunnen ze prima een paar dagen toe met korte rondes door de wijk omdat ik er soms gewoon tijd voor heb om met ze weg te gaan, maar natuurlijk merk je wel dat zodra ze dan los gelaten worden in het bos oid ze helemaal los gaan haha. Lekker alle energie eruit rennen, etc. 

 

Dat speuren niks is voor een Kelpie of Border ben ik het mee oneens trouwens, elk ras kan speuren en elk ras heeft naast fysieke uitdaging ook heel veel baat aan mentale uitdaging. Het is waar dat een BC bijv. (weet niet precies of dat ook bij een Kelpie is) meer op zicht werkt, maar je kan een hond ook leren hoé hij moet speuren. 

Fenna heeft vorige week voor het eerst gespeurd en dat was ook mijn eigen eerste kennismaking met speurlessen, ik ben helemaal verkocht hp-wink. Fen vond het erg leuk en was nadien ook erg moe/voldaan! Zij werkte wel meteen met haar neus, dus het zal echt per hond afhankelijk zijn of hij speuren leuk vind. Dat is niet per ras vastgesteld.

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

speuren kunnen ze inderdaad, of ze er echt in uitblinken? Waarschijnlijk niet, maar ze kunnen er wel voldoening uit halen. 

 

Probeer het gewoon een paar keer, is het niets dan zoek je iets anders. 

 

Op 1 van mijn werkplekken werd er 1 kelpie gebruikt als pigdog, de jagers schoten dan op wilde zwijnen met pijl en boog, en de volgende ochtend moest de kelpie het bloedspoor volgen om bij het zwijn te komen. 

 

Ze kunnen dus zeker hun neus gebruiken hoor, al was hij niet zo fanatiek als de echte Pigdogs. 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 2 doggies

honden foto van Sas en haar honden

" speuren kunnen ze inderdaad, of ze er echt in uitblinken?   "

Er is in Italië een fokker van australische kelpie die met zijn honden naar truffels speurt. Enof dat ze dat goed kunnen hp-thumbsup

Ik vind het altijd zo heerlijk om te zien, kan ik echt van genieten :

https://www.youtube.com/watch?v=X-nGpD87ZLo

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  
Het zal ook wel deels zijn wat je ze aanwent denk ik? 
Als je elke dag 10km gaat hardlopen met je hond, en dan ineens alleen maar rondjes van een paar honderd meter op een slakkentempo... dan is ie zo gewend aan de lange en intensieve rondes dat ie geen genoegen meer neemt met korte rondjes, denk ik. 
 
Als ik kijk naar mijn kruising Borders kunnen ze prima een paar dagen toe met korte rondes door de wijk omdat ik er soms gewoon tijd voor heb om met ze weg te gaan, maar natuurlijk merk je wel dat zodra ze dan los gelaten worden in het bos oid ze helemaal los gaan haha. Lekker alle energie eruit rennen, etc. 
 
Dat speuren niks is voor een Kelpie of Border ben ik het mee oneens trouwens, elk ras kan speuren en elk ras heeft naast fysieke uitdaging ook heel veel baat aan mentale uitdaging. Het is waar dat een BC bijv. (weet niet precies of dat ook bij een Kelpie is) meer op zicht werkt, maar je kan een hond ook leren hoé hij moet speuren. 
Fenna heeft vorige week voor het eerst gespeurd en dat was ook mijn eigen eerste kennismaking met speurlessen, ik ben helemaal verkocht . Fen vond het erg leuk en was nadien ook erg moe/voldaan! Zij werkte wel meteen met haar neus, dus het zal echt per hond afhankelijk zijn of hij speuren leuk vind. Dat is niet per ras vastgesteld. "

Inderdaad en elk ras heeft een prachtige neus die goed werkt! Dus in mijn ogen zijn alle rassen geschikt voor speuren. 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

" Inderdaad en elk ras heeft een prachtige neus die goed werkt! Dus in mijn ogen zijn alle rassen geschikt voor speuren.  "

Ben het er helemaal mee eens smiley-hp-thumbsup.gifhp-thumbsuphp-thumbsup

honden page profiel SRMSRM 2 doggies

" Niet extreem veel, 1 a 2 x per week behendigheid.Natuurlijk moeten ze iedere dag even goed hun energie kwijt kunnen, maar dat geldt ook voor al onze andere honden.Onze honden zijn erg gemakkelijk en passen zich ook goed aan als ze een dag niet zoveel doen. "

Vergeet je dan de wedstrijden niet? Anders snap ik niet hoe je maar één keer per week behendigheid kunt doen, dan zou je die week dus niet trainen als je wedstrijd hebt?

 

Nou vind ik zelf een wedstrijddag erg intensief dus dat schaar ik wel onder 'veel doen', de hond is toch de hele dag in een zeer drukke omgeving en moet zich daar ook een paar keer goed concentreren.

 

Plus dat ik lees dat je met Yindi ook speurt/detectie doet, dat komt dan toch ook nog bovenop de behendigheid?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Eerste hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^