Hoe zit dat nou met rangorde?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Heel herkenbaar 
Toen ik dit bericht op de facebookpagina plaatste van Shiba inu, dan kreeg ik reacties als ''jij moet terug baas worden over je hond"... "Jij eerst eten, dan hij..." "Jouw Shiba is de baas!"  ... enz... enz.... Ook dat hij dominant zou zijn..
Vandaar mijn vraag,
Maar Raiko wil gewoon zijn zin, voor de rest is hij heel makkelijk haha "

Zo'n soort reactie kreeg ik ook toen ik verhuisde van hp naar het Appenzeller forum. Ik vond dat toen ook belachelijk en overdreven. Totdat er iets gebeurde waardoor de bom barstte en ik genoeg had van haar gedrag. Toen ben ik de opmerkingen van dat forum toch iets serieuzer gaan nemen. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Ik ben heel laks naar de honden,  maar dat kan ook enkel maar omdat uiteindelijk ik wel 'de baas' ben.  Dus ergens snap ik zo'n opmerkingen wel. 

Het is zelden nodig,  maar mijn honden wéten wel dat ik heel erg kwaad kan worden als ze het te ver drijven.  

Dat is net zoals ik heel gemoedelijk en vriendschappelijk met mijn bazen omga en er wederzijds respect en vertrouwen en ze mij vrij laten in doen en gaan,  maar op het einde blijven ze wel een trede hoger staan dan mij. 

 

Als ik ergens moet zijn en de honden hangen de etter uit,  zou ik dus wel mijn zin door drijven en ze dwingen door te gaan.  Het leven draait niet altijd om wat zij willen. 

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Ik ben heel laks naar de honden,  maar dat kan ook enkel maar omdat uiteindelijk ik wel 'de baas' ben.  Dus ergens snap ik zo'n opmerkingen wel. 
Het is zelden nodig,  maar mijn honden wéten wel dat ik heel erg kwaad kan worden als ze het te ver drijven.  
Dat is net zoals ik heel gemoedelijk en vriendschappelijk met mijn bazen omga en er wederzijds respect en vertrouwen en ze mij vrij laten in doen en gaan,  maar op het einde blijven ze wel een trede hoger staan dan mij. 
 
Als ik ergens moet zijn en de honden hangen de etter uit,  zou ik dus wel mijn zin door drijven en ze dwingen door te gaan.  Het leven draait niet altijd om wat zij willen.  "

Mee eens, zo gaat het hier ook. Dobber krijgt van mij hele dagen knuffels, lieve woordjes, aandacht etc. Maar als er iets moet gebeuren wat ik wil, en zij niet? Dan trekt ze wel aan het kortste eindje. Het is zoals wat je zegt over het baas/werknemer stukje. Uiteindelijk is er altijd eentje de baas, maar dat betekent niet dat je elkaar continue aan elkaars positie herinnert. 

 

M.i. is dat laatste dus wel nodig op het moment dat die positie niet duidelijk is. Een werknemer die de baas wil spelen over de échte baas word toch even op het matje geroepen om duidelijk te maken wie welke rol heeft. Met honden werkt het net zo. Er is altijd een baas (lees: rangorde), of dat nu wel of niet past binnen de HP-visie. En op het moment dat rangen duidelijk zijn is er heel veel ruimte voor eigen inbreng binnen de grenzen van het respect en vertrouwen dat hond EN baas hebben voor elkaars positie en karakter. Rangorde wil absoluut niet zeggen dat een dier onderdrukt word.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Een werknemer die de baas wil spelen over de échte baas word toch even op het matje geroepen om duidelijk te maken wie welke rol heeft. Met honden werkt het net zo. 

Ik zie zelf het samenleven met een hond toch heel anders dan een werknemer/werkgever relatie (uiteindelijk niet meer dan een contractuele verbintenis die beide partijen eenzijdig kunnen beëindigen als het hen niet zint, toch?).

Ik heb alvast geen baas die me komt kroelen op de bank, die m'n avondeten komt koken, die m'n haren droogt of borstelt, die m'n kots opruimt, die met me rondrijdt en uren weer en wind trotseert om me blij te maken. tongue-out

Maar goed, eerlijk is eerlijk: ik heb dan ook geen werkgever, ik ben zelfstandige. Dus misschien herken ik daarom wel niks van dit soort werkgerelateerde posities... hp-shiny

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

@alaska's finest;

 

Ik zie de relatie met mijn hond ook niet zo... Het is wel zo dat ik alles toesta, mede doordat Raiko lang ziek en onwel is geweest en ik dan blij was als hij ergens zin in had enz... Hij heeft bvb lange tijd niet graag gewandeld, dan was ik al blij als hij überhaupt meewou.. 

Maar het gedrag van mijn hond is een weerspiegeling van mijn training, mijn training die ontbrak eigenlijk dus ik ga aan de slag met mijn clicker en lekkers, rukken enz vind ik niet nodig want ik wil het eerst aanleren voordat ik 'dwing' het is mijn fout, niet zijn fout. Ik zie dit nu in

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Ik zie zelf het samenleven met een hond toch heel anders dan een werknemer/werkgever relatie (uiteindelijk niet meer dan een contractuele verbintenis die beide partijen eenzijdig kunnen beëindigen als het hen niet zint, toch?).
Ik heb alvast geen baas die me komt kroelen op de bank, die m'n avondeten komt koken, die m'n haren droogt of borstelt, die m'n kots opruimt, die met me rondrijdt en uren weer en wind trotseert om me blij te maken. 
Maar goed, eerlijk is eerlijk: ik heb dan ook geen werkgever, ik ben zelfstandige. Dus misschien herken ik daarom wel niks van dit soort werkgerelateerde posities... 
  "

Ik zie Dobber ook niet als werknemer en ik als werkgever :). Want dan ben ik een baas van niks. Ze krijgt elke dag haar eten en aandacht, en ze hoeft er niks voor te doen. Ik zou binnen de kortste keren failliet zijn ;).

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik zou binnen de kortste keren failliet zijn ;-). "

Hahaha! Ik denk dat je niet de enige bent... hp-shiny

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Mee eens, zo gaat het hier ook. Dobber krijgt van mij hele dagen knuffels, lieve woordjes, aandacht etc. Maar als er iets moet gebeuren wat ik wil, en zij niet? Dan trekt ze wel aan het kortste eindje. Het is zoals wat je zegt over het baas/werknemer stukje. Uiteindelijk is er altijd eentje de baas, maar dat betekent niet dat je elkaar continue aan elkaars positie herinnert. 
 
M.i. is dat laatste dus wel nodig op het moment dat die positie niet duidelijk is. Een werknemer die de baas wil spelen over de échte baas word toch even op het matje geroepen om duidelijk te maken wie welke rol heeft. Met honden werkt het net zo. Er is altijd een baas (lees: rangorde), of dat nu wel of niet past binnen de HP-visie. En op het moment dat rangen duidelijk zijn is er heel veel ruimte voor eigen inbreng binnen de grenzen van het respect en vertrouwen dat hond EN baas hebben voor elkaars positie en karakter. Rangorde wil absoluut niet zeggen dat een dier onderdrukt word. "

Heeft toch niks met rangorde te maken.

Met een kind doe je net hetzelfde,als je niet wil dat het rot verwent wordt.

Geef je een kind altijd zijn zin zal het niet "in rangorde boven je komen te staan" (zoals de oude theorie beweerde) 

Maar het wil gewoon altijd zijn zin krijgen, da's alles.

Zelfde met honden.

Heeft ook weinig tot niks met "leider" te maken.

Wel met goed ouderschap, gewoon iemand die alles in goede banen leidt.

En daar zijn zeker geen domme trainingsoefeningetjes voor nodig (doe ik met mijn kinderen ook niet)

Zonder al die onzin over rangorde...

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Het is maar hoe je rangorde definieert.  De meeste koppelen dat aan negatieve zaken. 

Voor mij is het gewoon een duidelijkheid.  Soms heb ik het wat betreft mijn honden nu eenmaal voor het zeggen. 

Een goede ouder leidt ook zijn kinderen.  Een goede baas leidt zijn honden.  Omdat die het als het er op aan komt,  de juiste beslissing neemt in bepaalde situaties. 

 

Dat staat verder helemaal los van straffen of belonen.  Je bent het of je bent het niet. 

honden page profiel BaasjetimoensennaBaasjetimoensenna

als hij losloopt en hij wil de andere kant op moet je gewoon die kant opgaan die je zelf wil endan gewoon doorlopen dan komen ze meestal wel mee. je kan er ook voor kiezen als hij ook totaal niet op je let je te gaan verstoppen als hij ergens anders heen gaat en gewoon even niet op je let dan gaan ze meestal ook meteen wel meer op je letten en beter luisteren

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" als hij losloopt en hij wil de andere kant op moet je gewoon die kant opgaan die je zelf wil endan gewoon doorlopen dan komen ze meestal wel mee. je kan er ook voor kiezen als hij ook totaal niet op je let je te gaan verstoppen als hij ergens anders heen gaat en gewoon even niet op je let dan gaan ze meestal ook meteen wel meer op je letten en beter luisteren
  "

Nou dat vind ik nou geen handige tip, misschien werkt het bij sommige honden, maar mijn vorige hond ging gewoon zijn eigen rondje maken, met of zonder mij, daarbij kan de hond die los loopt iedereen lastig vallen omdat het baasje door loopt en dus veel te ver weg is om in te grijpen.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Nou dat vind ik nou geen handige tip, misschien werkt het bij sommige honden, maar mijn vorige hond ging gewoon zijn eigen rondje maken, met of zonder mij, daarbij kan de hond die los loopt iedereen lastig vallen omdat het baasje door loopt en dus veel te ver weg is om in te grijpen. "

Ik was gisteren op de losloopweide alleen en daar staan veel bomen. Me er achter verstoppen en hem dan roepen werkte goed laughing

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Hier geen rangorde, ik ben alleen, ik heb denk ik heel makkelijke honden...ik ben en blijf heel conseqwent, nu Bams wat ouder wordt en wat dover ben ik wat makkelijker voor dr, maar dan nog ......ik bepaal, maar laat hun in hun waarders.....nu Bams wat ouder is mag ze niet meer zwemmen bij rot weer, ik ben voorzichtig met dr, ik brul niet maar doe haar dan even aan de lijn zodat ze er niet ingaat.......blijf altijd vriendelijk tegen mijn honden, ik hoef als ik er over nadenk niet boos te worden, zijn echt geen  volgers of onderdanige honden....newfoundlanders zijn zelfstandig...Ogin is wat onzeker en heeft daardoor een wat makkelijker karakter dan Bams..daar speel ik wel op in....ze weten allebei dat ik geen rottigheid accepteerd, vanaf pup conseqwent geweest, ze weten het denk ik, hahahaha....nou scheelt het dat ik alleen ben, en ze waarderen het dat ik veel met ze doet...rangorde is niet aan de orde hier.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Dus rangorde wink

 

 

 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Klinkt waarschijnlijk heel bizar maar ik vind het niet erg dat mijn hond dingen bepaalt ..

Zo wil ie bvb s'avonds spelen, komt zijn bal brengen en dan speel ik ermee, wil hij een andere kant opwandelen en dat past in mijn schema dan mag dat van me, alleen vind ik het belangrijk dat het tweerichtingsverkeer is, nu is dat niet zo haha, maar zoals ik al zei ben ik terug aan het trainen (hondenschool gestopt enz, is al meer dan 6maanden gestopt, en denken ''ach hij kent het toch al" maar trainen doe je dus niet alleen als je hond het nog niet kent, ook als je hond het "al" kent, mijn fout dus) verder mag hij prima zijn gang gaan van me, ik hoef niet de baas te zijn en hij ook niet, voor mij is hij niet minder dus ik hoef niet boven hem te staan, hij is ook helemaal geen dominant type zoals op Facebook werd beweerd. In mijn openingstopic leek het misschien zo dat hij totaal niet luistert, dat is het nou ook niet, hij is vooral koppig, als hij wat wil geeft ie niet toe, zeg maar. Zoals op de hondenweide zoals ik hierboven schreef zijn alle geurtjes interessanter dan ik ook al heb ik een piepspeeltje of koekjes bij, dat is gewoon zo voor hem. Door me te verstoppen kwam hij me al snel zoeken, en ook dat is training, ik wil alleen dat het voor ons beide fijn is, en ik me niet altijd hoef te ergeren omdat ie tijdens het wandelen durft staken of niet komt als ik hem roep

 

Waarom ik het niet erg vind hij dingen bepaalt? Een interactie met 2 mensen is toch ook niet altijd wat de ene bepaalt, das geen gezonde relatie. In relatie waar de ene een dominante rol heeft zoals een baas en een personeelslid wat hier als voorbeeld werd gegeven is inderdaad waarheid maar wij zijn mensen. Honden onderling en dominantie, daar geloof ik wel in maar ik geloof niet in een rangorde tussen hond en mens. Ik trok dit echter toch weer in twijfel omdat ik dan anno 2018 zulke reacties kreeg op Facebook en dan ook van ervaren mensen want daar zitten ook therapeuten enz op... Soms vraag ik me nog steeds af 'wat is nou juist ivm die rangorde?' en die vraag zal nog eens door mijn hoofd spoken maar evenals de vraag 'zou dit probleem zich niet voordoen als ik een dominantere rol aannam tegenover mijn hond?' het is hoe hij zich voelt... Tegen sommige mensen is hij bvb heel enthousiast, likt hun gezicht af als hij ze ziet en die mensen/bezoekers zijn dan ook oprecht blij haha, anderen negeren hem dan bvb, ziet hij die daarom als meer 'baas'? Omdat hij zich dan zogezegd goed gedraagt? Ik denk persoonlijk van niet

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

En dat kun je dus door hem te laten weten dat als het er op aan komt,  jij een beslissing neemt en hij zich daar maar moet bij neerleggen. 

 

Maar dat is blijkbaar te moeilijk om te verstaan.  Je mag geen 'baas' zijn over je hond,  want dan ben je voor de meeste enkel maar bezig met de tiran uit te hangen en durven honden geen stap meer verzetten uit vrees voor zware martelingen...   De waarheid is echter totaal anders.  Als er duidelijkheid is,  moet dat zelden duidelijk gemaakt worden.  Want het is er namelijk. En dat zorgt net voor minder frustraties en wrevel en discussie punten en problemen. 

 

Alles wat samen leeft kan enkel maar goed gaan mits afspraken onderling.  Als die goed zitten,  zit de sfeer en groep ook goed en kan iedereen zichzelf zijn.  En dat is waar rangorde om draait.  

 

Maar ik hou er maar over op,  want het dringt niet door.  Zonde wel. 

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" En dat kun je dus door hem te laten weten dat als het er op aan komt,  jij een beslissing neemt en hij zich daar maar moet bij neerleggen. 
 
Maar dat is blijkbaar te moeilijk om te verstaan.  Je mag geen 'baas' zijn over je hond,  want dan ben je voor de meeste enkel maar bezig met de tiran uit te hangen en durven honden geen stap meer verzetten uit vrees voor zware martelingen...   De waarheid is echter totaal anders.  Als er duidelijkheid is,  moet dat zelden duidelijk gemaakt worden.  Want het is er namelijk. En dat zorgt net voor minder frustraties en wrevel en discussie punten en problemen. 
 
Alles wat samen leeft kan enkel maar goed gaan mits afspraken onderling.  Als die goed zitten,  zit de sfeer en groep ook goed en kan iedereen zichzelf zijn.  En dat is waar rangorde om draait.  
 
Maar ik hou er maar over op,  want het dringt niet door.  Zonde wel.  "

Het gaat niet over doordringen of niet, ik vind het een interessant discussiepunt, als ik het niet het discussiëren waard zou vinden had ik dit niet geplaatst. Ik wist ook wel dat er voor en tegenstanders gingen zijn, maar dat maakt nog niet mijn mening of die van jou tot de juiste. Het is eigenlijk best een heel interessante discussie, dit was geen kreet naar hulp, maar ik krijg graag meer inzicht in dominantie of die al dan niet achterhaald zou zijn, dat kan enkel door je kennis te verruimen maar ook door te praten met anderen erover, ik weet dat op HP forum hier de meeste geen voorstander zijn, enkele wel, maar dan is de grens voor mij inderdaad nogal vaag tussen positief opvoeden en toch de rangorde toepassen, ook al is dit niet op een boze manier... En nuurlijk denk ik soms wel eens ' is mijn hond nou de baas of ik? ' ik weet het dus gewoon soms niet goed, vandaar dit topic ook

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als we al van een rangorde uit willen gaan, dan geldt dat alleen tussen dieren van hetzelfde soort..en wij behoren niet tot de hondengroep.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik denk dat je rangorde en de baas zijn gewoon moet vervangen als opvoeder, of hondenouder, jij verteld wat wel en niet mag, de bank opeten is NEE, op de tafel staan is NEE, hard trekken is NEE, en dan kan je gewoon eten geven wanneer je wilt, de deur uit gaan wanneer je wilt.

Dat zijn gewoon foefjes om je hond te leren luisteren als het nodig is, en dan mag je het dominant noemen, of gewoon niet goed opgevoed.

Hier mag Sam niet meteen naar buiten, hij moet wachten, maar dat heeft een reden, ik woon aan de dijk waar auto's sjezen, en ook wel makkelijk dat hij weet wat wachten betekend, zo gebruik ik dat met oversteken, heel handig dat je hond niet de weg op loopt.

Sam mag gewoon met een bal aankomen en dan gaan we spelen, Sam mag niet de visite bijten, Sam mag niet trekken, maar verder mag hij vrij en blij gewoon door het huis lopen en spelen.

Regels zijn best handig met een hond, dat scheelt een heleboel frustratie en ook fijn dat je arm of schouder niet aan bnken word getrokken.

Sam mag vaak bepalen waar we heen gaan, heb ik geen zin om een bepaalde kant op te gaan dan gaan we vrolijk een andere weg, als ik geen haast heb, dan mag hij gerust 5 minuten aan het gras snuffelen of een drol, maar als ik door wil lopen omdat ik op een bepaalde tijd weer thuis wil zijn, dan lopen we gewoon ff door, dan krijgt hij een beetje van beide.

Sam mag niet uit zijn plaat gaan naar een andere hond, dan zeg ik Nee en we lopen door, werkt prima als hij eenmaal weet wat nee betekend.

Je kan dat de baas of rangorde noemen, of gewoon opvoeden, zolang je maar respect hebt voor je hond, hem geen pijn doet en hem ook zijn vrijheid gunt tijdens het lopen/spelen.

 

Dat is gewoon wat Maart bedoeld, voor je hond zijn veiligheid, en om jezelf niet te blesseren tijdens lopen is het best handig om dingen te leren die niet mogen. Sam lijd er niet onder, het blijft ook gewoon een boefje..

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Ik was gisteren op de losloopweide alleen en daar staan veel bomen. Me er achter verstoppen en hem dan roepen werkte goed  "

Je snapt toch wel wat ik bedoel, dat als je hond los is dat je ten alle tijde op je hond moet letten, een keer achter een boom gaan staan kan heus wel, maar dat doorlopen zie ik zo vaak, dan heb ik 2 honden in plaats van 1, en het baasje loopt gewoon door, dat is wat ik bedoel, mijn hond is niet aardig tegen elke hond, echt niet handig.

Verstoppertje spelen snap ik wel, dat is ook grappig, als je maar op let dat je geen anderen lastig valt door niet meer dichtbij je hond te zijn.

Faro had trouwens zo een goede neus, die rook je gewoon en wist, ooh die staat daar achter de boom, en deed gewoon zijn ding, Faro was ook geen hond die hard wilde werken voor het baasje, Sam wel, daar zou het bij werken (even)

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Je snapt toch wel wat ik bedoel, dat als je hond los is dat je ten alle tijde op je hond moet letten, een keer achter een boom gaan staan kan heus wel, maar dat doorlopen zie ik zo vaak, dan heb ik 2 honden in plaats van 1, en het baasje loopt gewoon door, dat is wat ik bedoel, mijn hond is niet aardig tegen elke hond, echt niet handig.
Verstoppertje spelen snap ik wel, dat is ook grappig, als je maar op let dat je geen anderen lastig valt door niet meer dichtbij je hond te zijn.
Faro had trouwens zo een goede neus, die rook je gewoon en wist, ooh die staat daar achter de boom, en deed gewoon zijn ding, Faro was ook geen hond die hard wilde werken voor het baasje, Sam wel, daar zou het bij werken (even) "

Ja, snap ik, maar daarom gaat hij ook nooit los, tenzij op de weide en dan nog ga ik er enkel op als ik alleen ben.als je hond niet komt als je roept vind ik dat onverantwoord eigenlijk, zowel voor mijn hond als voor anderen, dus gaat ie gewoon aan de lijn. Ik streef ook niet naar loslopen hoor, we hebben een lange flexi wink

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

" Je snapt toch wel wat ik bedoel, dat als je hond los is dat je ten alle tijde op je hond moet letten, een keer achter een boom gaan staan kan heus wel, maar dat doorlopen zie ik zo vaak, dan heb ik 2 honden in plaats van 1, en het baasje loopt gewoon door, dat is wat ik bedoel, mijn hond is niet aardig tegen elke hond, echt niet handig.
Verstoppertje spelen snap ik wel, dat is ook grappig, als je maar op let dat je geen anderen lastig valt door niet meer dichtbij je hond te zijn.
Faro had trouwens zo een goede neus, die rook je gewoon en wist, ooh die staat daar achter de boom, en deed gewoon zijn ding, Faro was ook geen hond die hard wilde werken voor het baasje, Sam wel, daar zou het bij werken (even) "

Ja, snap ik, maar daarom gaat hij ook nooit los, tenzij op de weide en dan nog ga ik er enkel op als ik alleen ben.als je hond niet komt als je roept vind ik dat onverantwoord eigenlijk, zowel voor mijn hond als voor anderen, dus gaat ie gewoon aan de lijn. Ik streef ook niet naar loslopen hoor, we hebben een lange flexi wink

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Ja, snap ik, maar daarom gaat hij ook nooit los, tenzij op de weide en dan nog ga ik er enkel op als ik alleen ben.als je hond niet komt als je roept vind ik dat onverantwoord eigenlijk, zowel voor mijn hond als voor anderen, dus gaat ie gewoon aan de lijn. Ik streef ook niet naar loslopen hoor, we hebben een lange flexi  "

 Ik denk dat jou hond behoorlijk gericht is op geuren, Faro had het en Sam ook, bij Faro kreeg ik dat er gewoon niet uit, maar hij kon wel netjes open, als ik hem maar de gelegenheid gaf om ook veel te mogen ruiken, maar langs de weg moest hij gewoon naast lopen, voor zijn eigen veiligheid.

 

Ben je dan met de flex achter een boom gaan staan?

Sam kan maar op 1 plek los, dat is in een aangelegd bos (je) daar loopt alles los, niet zo veel honden hoor anders ging ik daar niet naar toe, maar als Sam een Fazant ruikt dan zijn de oren kapot, men heeft mij aangeraden om daar wat mee te gaan doen, speurcursus of jachtcursus, maar Sam is geen rashond en dan mag je niet bij de jachtcursus.

Wel als je een broodfok jachthond hebt, zo krom, want je hebt geen stamboom nodig.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Ik denk dat jou hond behoorlijk gericht is op geuren, Faro had het en Sam ook, bij Faro kreeg ik dat er gewoon niet uit, maar hij kon wel netjes open, als ik hem maar de gelegenheid gaf om ook veel te mogen ruiken, maar langs de weg moest hij gewoon naast lopen, voor zijn eigen veiligheid.
 
Ben je dan met de flex achter een boom gaan staan?
Sam kan maar op 1 plek los, dat is in een aangelegd bos (je) daar loopt alles los, niet zo veel honden hoor anders ging ik daar niet naar toe, maar als Sam een Fazant ruikt dan zijn de oren kapot, men heeft mij aangeraden om daar wat mee te gaan doen, speurcursus of jachtcursus, maar Sam is geen rashond en dan mag je niet bij de jachtcursus.
Wel als je een broodfok jachthond hebt, zo krom, want je hebt geen stamboom nodig. "

Neen het was een hondenweide (afgesloten)  we waren er alleen en dus mocht hij van de lijn af

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinkogoedgekeurde fokker

honden foto van Hilde & Twinko

Een hond krijgt heel veel prikkels binnen tijdens het wandelen. Dat kan vermoeiend voor ze zijn. Daarom is het goed om als baasje soms de leiding te nemen. Niet omdat je zo nodig baas moet zijn, maar om je hond te helpen. Om hem te sturen en rust te geven. Hem een stukje verantwoordelijkheid uit handen te nemen en te laten zien dat hij op jou kan vertrouwen. Dat hij niet alles zelf in de gaten hoeft te houden. ‘Zelf de weg laten bepalen’ bijv. lijkt leuk voor de hond, maar kan in werkelijkheid een hoop spanning opleveren voor hem.

 

Mijn eigen hond bijvoorbeeld loopt heel vaak los. Luistert perfect. Maar toch in drukkere situaties lijn ik hem aan en zie ik aan hem dat hij dit prettig vindt en dat het hem rust geeft. 

 

Zelf vind ik het ook fijner als mij op werk verteld wordt in welke volgorde de opdrachten klaar moeten, ipv een hele berg papieren te krijgen die ik zelf door moet spitten hp-shiny

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Als we al van een rangorde uit willen gaan, dan geldt dat alleen tussen dieren van hetzelfde soort..en wij behoren niet tot de hondengroep. "

Juist, wat ik aangeef is.....ik bepaal, wanneer er gelopen wordt, gezwommen en gegeten, enz, er moet natuurlijk een ritme zijn en zo dat ze toch echt de vriezer niet open doen van, ik heb honger ik pak wat ik wil..er is dan toch echt die iemand die dat bepaalt, en dat ben ik en niet de buurman....ook bepaal ik wanneer er zorgen zijn en naar de dierenarts moet, enz....ik bepaal heeft niets met rangorde te maken...

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Als we al van een rangorde uit willen gaan, dan geldt dat alleen tussen dieren van hetzelfde soort..en wij behoren niet tot de hondengroep. "

Heel juist.

Bovendien blijkt die rangorde aangeboren te  zijn.

Dieren kunnen geen daden verrichten waardoor ze in "rangorde op kunnen klimmen".

Rangorde staat vast bij de geboorte en verandert heel hun leven niet.

Daarom interesseert die rangorde hun geen bal.

 

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik ben de baas en hoe duidelijker de regels,hoe fijner en beter de hond zich gedraagt.

Gewoon vanaf pup zijnde een goede consequente opvoeding en je hebt een geweldig hond voor de rest van je leven.

 

Tuurlijk kreeg ik ook wel eens een opgestoken poot,het zijn geen machines...

honden page profiel Dobber!Dobber!

honden foto van Dobber!

" Juist, wat ik aangeef is.....ik bepaal, wanneer er gelopen wordt, gezwommen en gegeten, enz, er moet natuurlijk een ritme zijn en zo dat ze toch echt de vriezer niet open doen van, ik heb honger ik pak wat ik wil..er is dan toch echt die iemand die dat bepaalt, en dat ben ik en niet de buurman....ook bepaal ik wanneer er zorgen zijn en naar de dierenarts moet, enz....ik bepaal heeft niets met rangorde te maken... "

Maar Willemijn... Voor jouw idee heeft het bepalen niks met rangorde te maken, maar het gaat natuurlijk niet om hoe jij het ziet. Het gaat er om hoe de honden het zien. En gedrag wat voor jou heel normaal is en niks met rangorde te maken heeft, kan voor je honden juist wel met rangorde te maken hebben.

 

Wat jij beschrijft over consequentie en het bepalen van dingen, dat IS rangorde gebaseerd gedrag. Of je dat nu zelf zo bedoelt, of niet. Je honden vatten het wel dusdanig op en dat geeft hun houvast. Op het moment dat jij consequent duidelijk maakt dat jij bepaalt wat er gebeurt, dan gedraag jij je dus ranghoger tov de honden. Of je nu voor of tegen rangorde bent. En waarom zou dat gedrag verkeerd zijn? Het is juist fijn voor je honden dat ze weten waar ze aan toe zijn. Je schrijft het zelf al: vooral voor de iets onzekere Ogin is het heel fijn dat jij duidelijk maakt wat de bedoeling is. De rangorde geeft haar dus extra vertrouwen en houvast. 

 

Ik zeg het nog maar een keer (in het algemeen): rangorde heeft niet te maken met onderdrukken, afdwingen en een gebrek aan liefde. Rangorde geeft juist duidelijkheid op basis van respect en vertrouwen. Liefde en geborgenheid speelt daarin een hele grote rol.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ik vind bepalen nou ook niet rangorde. Je bent als baasje verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond, net als een goede ouder dus als je hond in dat water beter niet kan zwemmen laat je hem niet zwemmen, dat doe je niet om ervoor te zorgen dat hij dat bepaalt of niet bepaalt maar voor de veiligheid dus ik snap wat Willemijn bedoelt en sluit me er bij aan

pagina 2 van 3 123
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^