Giardia = sociaal isolement? En een paar andere vragen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Wist niet goed waar ik het neer moest zetten.

 

Bij Ziva is vorige week vrijdag giardia vastgesteld.

Afgelopen zaterdag begonnen met de 5 dagen panacur en poetsen, wassen, hond wassen, etcetera.

Gisteren de laatste dag van de kuur gehad. Vanochtend had Ziva helaas weer wat slappe ontlasting, dierenarts gebeld en gevraagd wat ik nu moest, zo vlak na de kuur leek mij dat de ontlasting weer normaal moest zijn.

Die zei, gewoon doorgaan volgens de planning. Dus nu twee weken rust en dan weer 5 dagen de panacur en wassen.

 

Maar nu ben ik wel aan het lezen geslagen op internet en diverse fora. En vooral op de fora komt telkens terug: giardia zit o-ver-al. In slootjes, in plassen, op het gras, in de bodem. Komt je hond ergens waar andere honden komen dan heb je schijnbaar vrijwel 100% zekerheid dat die met giardia in aanmerking komt door aan een drol te ruiken, gras te eten, pootjes af te likken, enzovoorts.

En het merendeel van de gezonde, volwassen honden heeft nergens last van.

 

Onvermijdelijk dus. Tegelijkertijd zegt de dierenarts dat we nu contact tussen Ziva en andere honden toch vooral moeten zien te voorkomen zodat ze de besmetting niet doorgeeft. En dan vraag ik me af hoe serieus ik dat moet nemen. 

Tuurlijk, ik kan voorkomen dat ze direct in contact komt met andere honden. Maar ze moet toch ergens poepen en plassen en op alle veldjes komen andere honden. Ja, ik ruim de ontlasting direct op. Maar bij diarree lukt dat natuurlijk niet perfect. Ik kan toch ook moeilijk om elke drol heen een kuiltje graven om hem met aarde en al weg te gooien. En veel mensen met een besmette hond weten van hun hond niet eens dat die het heeft, of het kan ze geen bal schelen, en die ruimen de ontlasting helemaal niet op. Dus zeer waarschijnlijk komt elke hond op elke wandeling wel een besmette giardia drol tegen waar aan gesnuffeld wordt.

 

Hoe erg is het dan werkelijk als Ziva in direct contact komt met andere (volwassen, gezonde, bekende) honden?

Als er blijkbaar in de omgeving van elke hond al zo veel giardia aanwezig is, maakt die ene besmette hond dan echt zo veel verschil? Als ik mijn dierenarts moet geloven, moet ik Ziva nu dus ten minste een maand en misschien langer in sociaal isolement houden maar daar hebben zowel zij als ik weinig zin in.

 

En de andere vraagjes:

Wat doe ik in hemelsnaam met kleedjes die niet op 60 graden gewassen mogen worden? Want geen van Ziva's kussens mag dat. Het zijn mooie spullen die ik niet zomaar wil of kan vervangen (zitten momenteel financieel nogal krap). Kan ik dat 'schoon' krijgen door het een tijd in warm water met groene biotex te zetten?

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon 3 doggies

honden foto van Arran & Aedon

Zelf heb ik geen ervaring met Giardia, maar is het misschien een idee om een grote fles water mee te nemen op wandeling (bv in een rugzak(je)) zodat je de diaree kunt wegspoelen?

 

Hopelijk is Ziva er snel van af! Beterschaphp-heart

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Als je griep hebt,  ga je ook niet even gezellig op bezoek in de kraamafdeling van het ziekenhuis of even in het rusthuis op knuffel ronde.  Ook al kun je overal griep oplopen...  Voor bepaalde doelgroepen kan dat nog steeds dodelijk zijn.  Idem met giardia wat mij betreft 

 

Ja,  het zit overal,  ik weet zeker dat het hier bij ons ook in  de grond zit,  maar als 1 van mijn honden ooit giardia zou hebben,  zou ik die dus zeker niet met andere honden in contact laten komen.  Behoeftes doen zou dan maar even op eigen terrein moeten gebeuren. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Zelf heb ik geen ervaring met Giardia, maar is het misschien een idee om een grote fles water mee te nemen op wandeling (bv in een rugzak(je)) zodat je de diaree kunt wegspoelen?
 
Hopelijk is Ziva er snel van af! Beterschap "

Giardia overleeft het best in een koude (<10°C), natte omgeving. De gemiddelde Nederlandse winter dus hp-wink met een fles water verspreid ik het waarschijnlijk alleen maar.

En dat beetje diarree wat er blijft liggen kan het straatbeeld met op elke meter een drol moeilijk verder verpesten dus daarvoor hoef ik het ook niet te doen. Gisteren liet er iemand nota bene haar hond een meter van me af poepen en weigerde het op te ruimen zelfs toen ik er iets van zei. Moet eerlijk toegeven dat ik daar ook niet echt gemotiveerd van word.

 

Het gaat me echt om het directe contact met andere honden dat ze volgens de da niet mag hebben.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Als je griep hebt,  ga je ook niet even gezellig op bezoek in de kraamafdeling van het ziekenhuis of even in het rusthuis op knuffel ronde.  Ook al kun je overal griep oplopen...  Voor bepaalde doelgroepen kan dat nog steeds dodelijk zijn.  Idem met giardia wat mij betreft 
 
Ja,  het zit overal,  ik weet zeker dat het hier bij ons ook in  de grond zit,  maar als 1 van mijn honden ooit giardia zou hebben,  zou ik die dus zeker niet met andere honden in contact laten komen.  Behoeftes doen zou dan maar even op eigen terrein moeten gebeuren.  "

Oké, bedankt! Jij zou dus zelfs niet meer gaan wandelen als ik je goed begrijp?

 

Ziva weigert het in de tuin te doen dus helemaal niet wandelen is helaas niet mogelijk.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

De dierenarts zegt dat vast niet voor niks. Giardia kan heel hardnekkig zijn en voor veel ellende zorgen, je wil er dus anderen niet mee besmetten.

Als je hond haar behoeften niet in eigen tuin wil doen (al zou dat nu wel erg handig zijn om besmettingen te voorkomen), kan je altijd een outdoor-schepje meenemen. Dat vind je in outdoorwinkels, wordt ook gebruikt op trektochten e.d. Daarmee schep je niet alleen de diarree (of drol) weg maar ook alle aarde eronder. Dat zou je toch echt moeten doen, anders blijven de honden die daar lopen elkaar keer op keer besmetten en komt er geen eind aan.

Tuurlijk mag je nog zoveel gaan wandelen als je wil, je hoeft op een wandeling toch helemaal geen contact te maken met andere honden? Je zorgt er gewoon voor dat de uitwerpselen van jouw hond goed worden weggenomen. Dat zou iedereen moeten doen, bij besmettelijke ziekten...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Niets in de tuin, okee, ga dan wandelen langs grasstroken, hond zal uit moeten, zodra de ontlasting weer hard is kan je het opruimen, diaree en dunne niet......kan je niet ergens gaan wandelen waar geen honden komen ? Dat je je hond niet laat spelen met anderen honden okee, maar wandelen moet toch kunnen...ik heb wel een plasplek in mijn tuin, zouden ze hier wat hebben, in de tuin....en daar kan ik maatregelingen nemen, niet op straat....wat wassen betreft, gerust op 30 graden maar gebruik dan geen wasmiddel maar azijn, gewoon schoonmaak azijn, is niet slecht voor je wasmachine....ik heb nog nimmer een hond gehad met giardia, maar zou gaan wandelen op plekken waar geen honden komen, aan de graskant....

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Ik zou het toch zeker beperken,  helemaal niet kan idd moeilijk zijn (en zoveel mogelijk opruimen natuurlijk,  al is dat met diarree ook moeilijk) 

 

De hond nu regelmatig eens wassen (zeker het achterwerk),  ik zou ook een goede probiotica geven om de darmen te ondersteunen,  medicatie is een zware aanslag. 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ik heb zelf met een buikvirus van Sam honden ontlopen, en diarree kan ik gewoon opruimen, lekker is het niet, maar het meeste krijg je wel opgeruimd. Wij hebben het echt opgeruimd, ook omdat er pups rondliepen daar.

Dus ik zeg, zeker naar je dierenarts luisteren. Je weet nooit of een andere hond  een goed weerstand heeft, het kunnen puppy's zijn of ouderen honden die gewoon mindere weerstand hebben, ik zou dat risico niet willen nemen.

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Oh, en wat de dekentjes betreft: giardia doet het goed in water (behalve als het echt heet is) maar kan niet lang overleven in droog+warm, of in stevige vriestemperaturen. Je zou de dekentjes dus een week of zo in de diepvries kunnen steken... hp-smile

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

O, ik dacht dat het ook tegen vorst kan! Niet dus, dat is goed om te weten. Dan mag het nu gaan vriezen hp-shiny

honden page profiel BaileyBailey 3 doggies

honden foto van Bailey

" Giardia overleeft het best in een koude (<10°C), natte omgeving. De gemiddelde Nederlandse winter dus  met een fles water verspreid ik het waarschijnlijk alleen maar.
En dat beetje diarree wat er blijft liggen kan het straatbeeld met op elke meter een drol moeilijk verder verpesten dus daarvoor hoef ik het ook niet te doen. Gisteren liet er iemand nota bene haar hond een meter van me af poepen en weigerde het op te ruimen zelfs toen ik er iets van zei. Moet eerlijk toegeven dat ik daar ook niet echt gemotiveerd van word.
 
Het gaat me echt om het directe contact met andere honden dat ze volgens de da niet mag hebben. "

Hoi Vera,

Allereerst heel vervelend dat jouw hond dit heeft.

Ik zou wel de diarree opruimen.

Als wij een enkele keer een hond met diarree hebben dan kijken we of er iets van aarde in de buurt ligt en gooien dat er op zodat het makkelijker op te rapen is

Persoonlijk vind ik dat wij er voor moeten waken dat mensen geen hekel aan honden en hun eigenaar krijgen door het niet oprapen van poep.

Helaas doet niet iedereen het maar hoop boven al dat echt zoveel mogelijk mensen het blijven doen.

Ook al doet een ander het niet.

Juist nu met deze besmettelijke ziekte is het heel belangrijk voor jouw eigen hond dat het opgeruimd wordt.

Maar ook beslist naar andere eigenaren met hun hond.

Misschien een groot deel van de honden wordt niet besmet....maar oudere honden ,jonge kwetsbare jonge honden juist wel sneller.

Met alle (grote..)risico´s van dien voor de onwetende eigenaren...…...

Ok zou ik niet naar bv speelweide/bos ed tijdelijk gaan ivm besmettings gevaar!

Inderdaad wat anderen aan geven op een plek waar het minst honden komen en zo goed mogelijk opruimen.

En honden mijden.

 

Mijn eigen voorbeeld nu:

Het is niet helemaal hetzelfde maar onverwachts een hond hier thuis verkouden..

Daarna onze tweede hond....(andere 2 gelukkig nog niet)

Ik ga niet naar speelweiden enz enz zorg dat ik uit de buurt blijf van andere honden.

Mocht ik onverhoopt iemand met hond tegen komen zeg ik dat mijn hond ziek is en beter nu even niet contact!!

Van de week zei iemand die bleef aandringen op straat maar mijn hond is ingeent dus geeft niet...

Nadrukkelijk gezegd dat ik het niet wilde!!

Al onze honden krijgen jaarlijks hun entingen!

En toch uit eindelijk lichtere vorm van kennelhoest maar toch..!!

Het is begonnen als verkoudheid maar bleek toch beginnende kennelhoest.

Na informatie weet ik waar 1 hond het waarschijnlijk heeft opgelopen informatie helaas achteraf......

Ik voel mij verantwoord voor mijn eigen dieren om hun medische zorg te laten geven. 

Maar voel mij ook verantwoordelijk om andere dieren te beschermen...

Tegen ziek worden....

Besmetting geeft ook andere mensen (hoge) dieren arts kosten....

Ga op dit moment niet naar cursus met de hond.

 

Heel veel beterschap met de hond!!!!!!

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Vreselijk lastige situatie Vera.

Maar diarree opruimen; Ik geef je gelijk: dat is geen doen en je verspeid het hoe dan ook toch verder.

Ik zou, hoe onhandig dat ook klinkt, een zakje zand meenemen in een rugzakje of zo. 

Als je hond dan een diarree hoop achterlaat zou Ik er niet aan komen maar een ladingkje zand overheen strooien zodat het flink en volledig bedekt is. Dan kan een ander er niet in gaan staan oid. En je verstikt veel ziektekiemen ermee. 

En kleedjes zou Ik inderdaad in een plastic zak doen, goed afsluiten en minimal 24 uur in de diepvries leggen. 

Alles dood. wink

En ja, andere honden even mijden...... Hoe ongezellig ook. 

 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" O, ik dacht dat het ook tegen vorst kan! Niet dus, dat is goed om te weten. Dan mag het nu gaan vriezen  "

Een beetje vorst is misschien niet genoeg, maar een aantal dagen aan -20°C in de diepvries zou voldoende moeten zijn. 

 

Over ontsmetting omgeving:

"Giardia cysts are killed in the environment by freezing temperatures and by direct sunlight. If neither of these are practical for the area to be disinfected, a chemical disinfectant will be needed. The most readily available effective disinfectant is probably bleach diluted 1:10 in water; one study indicates that it requires less than one minute of contact to kill Giardia cysts. Organic matter such as dirt or stool is protective to the cyst, so on a concrete surface basic cleaning should be effected prior to disinfection. Quaternary ammonia compounds can also be used to kill Giardia cysts.

Animals should be thoroughly bathed before being reintroduced into a clean area. A properly chlorinated swimming pool should not be able to become contaminated. As for areas with lawn or plants, decontamination will not be possible without killing the plants and allowing the area to dry out in direct sunlight."

bron: https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&id=4952529

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Heel vervelend dat je hond Giardia heeft.

 

Als het even kan laat je hond niet in gras poepen (moeilijk op te ruimen), maar op grond/zand. Neem een schepje en plastic zak mee en ruim echt alles op. Een andere hond hoeft zijn snuit maar in een restje ontlasting met Giardia op een grasspriet te steken en hij/zij is ook besmet. Giardia is extreem besmettelijk.

 

Maak de anus van de hond na het poepen schoon i.v.m. herbesmetting.

 

https://www.mcvoordieren.nl/giardia-hond-kat

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Bedankt voor alle reacties! Andere honden vermijden dus.

Ik woon in de stad en echt overal komen honden. Het gaat me niet lukken om Ziva uit te laten op een plek waar helemaal geen andere honden komen. Maar uitlaatveldjes en bekende routes kan ik wel vermijden.

 

Behendigheid heeft toevallig net een soort winterstop, vond het jammer maar komt nu dus even goed uit.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Hoi Vera,
Allereerst heel vervelend dat jouw hond dit heeft.
Ik zou wel de diarree opruimen.
Als wij een enkele keer een hond met diarree hebben dan kijken we of er iets van aarde in de buurt ligt en gooien dat er op zodat het makkelijker op te rapen is
Persoonlijk vind ik dat wij er voor moeten waken dat mensen geen hekel aan honden en hun eigenaar krijgen door het niet oprapen van poep.
Helaas doet niet iedereen het maar hoop boven al dat echt zoveel mogelijk mensen het blijven doen.
Ook al doet een ander het niet.
Juist nu met deze besmettelijke ziekte is het heel belangrijk voor jouw eigen hond dat het opgeruimd wordt.
Maar ook beslist naar andere eigenaren met hun hond.
Misschien een groot deel van de honden wordt niet besmet....maar oudere honden ,jonge kwetsbare jonge honden juist wel sneller.
Met alle (grote..)risico´s van dien voor de onwetende eigenaren...…...
Ok zou ik niet naar bv speelweide/bos ed tijdelijk gaan ivm besmettings gevaar!
Inderdaad wat anderen aan geven op een plek waar het minst honden komen en zo goed mogelijk opruimen.
En honden mijden.
 
Mijn eigen voorbeeld nu:
Het is niet helemaal hetzelfde maar onverwachts een hond hier thuis verkouden..
Daarna onze tweede hond....(andere 2 gelukkig nog niet)
Ik ga niet naar speelweiden enz enz zorg dat ik uit de buurt blijf van andere honden.
Mocht ik onverhoopt iemand met hond tegen komen zeg ik dat mijn hond ziek is en beter nu even niet contact!!
Van de week zei iemand die bleef aandringen op straat maar mijn hond is ingeent dus geeft niet...
Nadrukkelijk gezegd dat ik het niet wilde!!
Al onze honden krijgen jaarlijks hun entingen!
En toch uit eindelijk lichtere vorm van kennelhoest maar toch..!!
Het is begonnen als verkoudheid maar bleek toch beginnende kennelhoest.
Na informatie weet ik waar 1 hond het waarschijnlijk heeft opgelopen informatie helaas achteraf......
Ik voel mij verantwoord voor mijn eigen dieren om hun medische zorg te laten geven. 
Maar voel mij ook verantwoordelijk om andere dieren te beschermen...
Tegen ziek worden....
Besmetting geeft ook andere mensen (hoge) dieren arts kosten....
Ga op dit moment niet naar cursus met de hond.
 
Heel veel beterschap met de hond!!!!!!
  "

Even voor de duidelijkheid:

Ik doe echt mijn best om het op te ruimen hoor. Er is geen drol die ik zomaar laat liggen ook al moet ik er hink-stap-sprong naar toe om alle andere drollen te omzeilen. Want ik ben ook van menig dat honden al genoeg overlast veroorzaken en er daarom al genoeg mensen zijn die hierdoor een hekel hebben aan honden en -bezitters.

 

Alleen als het diarree is lukt het me niet om echt álles op te ruimen, hoe goed ik er mijn best ook op doen. Dan blijft er toch altijd wat op de grond zitten.

Gelukkig valt het met de diarree mee, ze moet net als normaal een keer per dag poepen en de structuur is redelijk, beetje natte puree of zo (ik hoop dat jullie niet net aan het ontbijt zaten hp-angel). Maar dat kleeft dus wel aan de ondergrond.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Een beetje vorst is misschien niet genoeg, maar een aantal dagen aan -20°C in de diepvries zou voldoende moeten zijn. 
 
Over ontsmetting omgeving:
"Giardia cysts are killed in the environment by freezing temperatures and by direct sunlight. If neither of these are practical for the area to be disinfected, a chemical disinfectant will be needed. The most readily available effective disinfectant is probably bleach diluted 1:10 in water; one study indicates that it requires less than one minute of contact to kill Giardia cysts. Organic matter such as dirt or stool is protective to the cyst, so on a concrete surface basic cleaning should be effected prior to disinfection. Quaternary ammonia compounds can also be used to kill Giardia cysts.
Animals should be thoroughly bathed before being reintroduced into a clean area. A properly chlorinated swimming pool should not be able to become contaminated. As for areas with lawn or plants, decontamination will not be possible without killing the plants and allowing the area to dry out in direct sunlight."
bron: https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&id=4952529 "

Hm, jammer, we hebben ook nog een groot kleed wat niet in de vriezer past. En om nou op -20 te gaan gokken deze winter...

Dan moet dat kleed naar even boven blijven staan.

De hoezen van kussens zal ik wel eens in de vriezer leggen, dank je voor de tip!

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo †Roos,Jeff † en Waldo † 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo †

" Hm, jammer, we hebben ook nog een groot kleed wat niet in de vriezer past. En om nou op -20 te gaan gokken deze winter...
Dan moet dat kleed naar even boven blijven staan.
De hoezen van kussens zal ik wel eens in de vriezer leggen, dank je voor de tip! "

Ik zou een oud dekbed overtrek/hoeslaken over de kussens /manden/bank  trekken

dat kan je  makkelijk  heet wassen... en koop je desnoods goedkoop , zeeman of wibra ect

Evt kan je thermoskan/beker kokend water mee nemen en over ontlastings resten gieten buiten..

voor een kleed heb je stoomapparaat nodig

dus zou het nog even niet neerleggen..scheelt gedoe

je moet ook even kijken of je vriezer min 20 haalt..

goede vrieskist haalt dat wel..

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin. 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Matrasbeschermer over je kussens van de bank, dringt niet erin en is zo gewassen, voor een  goede ikea, tientje.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Schepje mee is een geweldig idee.

Bij Ikea (en volgens mij ook Zeeman) kun je vrij goedkoop een waterdichte molton kopen, die kunnen op 95ºC in de was. Misschien handig om een slaapplek mee schoon te houden.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^