Los lopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Hoi allemaal!

Ik heb altijd veel gehad aan de tips met Nala. Het overmatig blaffen kwam inderdaad door de naderende loopsheid. Inmiddels is ze loops geweest en echt een droomhondje. Ik wist niet dat teefjes er maanden van tevoren last van konden hebben. Daarnaast gaat het alleen thuis zijn ook echt best wel goed. Ze kan inmiddels 3 uur goed alleen beneden zijn terwijl boven zijn. Wij zijn boven vaak bezig met school/werk dus dan is het helemaal stil. Zo stil dat Nala soms vergeet dat wij er zijn als wij naar beneden komen en begint te blaffen in waaksheid. Vinden wij eigenlijk wel grappig.

 

Maar goed, ik had een ander vraagje. Vanaf 5 tot 7 maanden heeft Nala eigenlijk altijd los gelopen in het park. En dat ging heel goed. Alleen op een gegeven moment kwam zij niet meer als wij haar riepen (bijvoorbeeld als zij met een andere hond spelend mee rende), ook lukte het niet haar terug te krijgen om haar aan te lijnen. Ze rende dan steeds weg. Ook begon ze achter fietsers/hardlopers aan te rennen, en dan had ze al helemaal bananen in haar oren. Sindsdien hebben wij haar eigenlijk altijd vast gelijnd gehouden, ook in het park (met uitlooplijn). Nu zij loops is geweest en er op dat gebied geen gevaren meer zijn, willen wij graag dat zij ook weer los kan lopen. Dat is wel zo leuk voor haar.

Wij hebben het geprobeerd met snoepjes of met een speeltje (normaal gesproken is ze helemaal verzot op tennisballen), maar het werkt niet. Zodra ze het speeltje of snoepje heeft, is ze weg. En soms komt ze het snoepje of speeltje niet eens ophalen omdat ze weet dat de kans erin zit dat ze aangelijnd wordt. 

Op dit gebied weten wij niet zo goed meer wat we kunnen proberen. We hebben ook een keer in het park een nare ervaring gehad met een oudere man die in het park liep en best wel boos werd omdat Nala achter fietser (niet eens achter hem) aanging en niet terug wilde komen. Hij vond dat wij ons hond niet goed hadden opgevoed. Zulke ervaringen maken het natuurlijk er niet makkelijker of leuker op, waardoor wij het nog minder durven haar los te doen.

 

Oh en aan de uitlooplijn of de lange lijn luistert ze wel altijd naar haar naam en komt naar ons toelopen als wij haar roepen. 

 

Heeft iemand tips of trucs? Alvast bedankt :)

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

Sorry maar de enige tip die ik voor je heb is gewoon aangelijnd houden. 

 

Ik neem aan dat dit over een aanlijngebied gaan en het kan voor anderen echt erg vervelend zijn als daar honden loslopen. 

 

Al helemaal als de hond niet goed luistert. Sommige mensen kunnen bang zijn voor honden. Anderen mensen willen gewoon rustig met hun hond aangelijnd lopen zonder dat er loslopers op af komen. En ook zijn er nog mensen met honden die uitvallen en daarvoor kan het ook erg vervelend zijn. 

 

Wil je je hond lekker laten loslopen? Ga dan lekker naar het bos in een losloopgebied. Daar kan je hond lekker rennen spelen en met andere honden buurten zonder dat iemand er last van heeft (mits je je hond wel onder controle hebt) . Zo blijft het voor iedereen leuk :)

 

 

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Oh sorry, dat hat ik duidelijker moeten zeggen. Het gaat om een park waar honden dus los mogen lopen. Mensen mogen daar eigenlijk helemaal niet fietsen, maar dat gebeurt toch. Ik doe het ook alleen daar, maar wil dus graag leren hoe ik haar los kan laten lopen en leren luisteren als ze los is.

honden page profiel KhyraKhyra

honden foto van Khyra

O sorry voor mijn reactie dan! 

 

Ik heb verder geen tips voor je want mijn hond loopt niet los.

honden page profiel NaaltjeNaaltje

honden foto van Naaltje

Geen probleem, toch bedankt voor het meedenken!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Neem iets mee wat enorm lekker is, gedroogde pens in stukken knippen bijvoorbeeld. 

Lekker de hond los laten lopen en af en toe terug laten komen voor iets lekkers en af en toe terug laten komen om aan te lijnen en na een paar meter weer los laten. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat je kan proberen is ervoor te zorgen dat loslopen niet specialer of leuker is dan aan de lijn lopen.

M.a.w. probeer het aan de lijn lopen een heel plezierige invulling te geven: samen over boomstammetjes lopen, muizenholletjes uitgraven, crosscountry door het bos rennen, enz... Jij kent je hond het beste, jij weet wat zij leuk vindt en wat niet.

Vervolgens ga je je hond (zonder commando's en zonder er nadruk op te leggen) aan- en loslijnen tijdens een leuke bezigheid. Bijvoorbeeld: je doet samen een zoekspelletje tussen de struiken: hond losklikken, verderspelen, weer vastklikken, verderspelen, los-vast-los-vast... tot het voor de hond niet meer uitmaakt of ie nu los of vast is, want de bezigheid die jullie samen doen is zo leuk dat er geen verschil is.

Als dit goed werkt, heb je een eerste belangrijke basis gelegd: aan de lijn = leuk!

Van daaruit kan je gaan trainen in het 'terugroepen': roep je hond alleen terug om samen wat leuks te gaan doen. Niet om een eind te maken aan een plezierige activiteit. Zo krijgt 'terugkomen' ook een andere invulling. Terugkomen = leuk!

Met deze basis kan je dan daarna veel beter commando's gaan inzetten, omdat de hond het vastlijnen niet langer associeert met iets onprettigs.

 

Doe deze oefeningen alleen in gebieden die prikkelarm zijn, en waar je dus niemand overlast bezorgt. Dan is het ook niet zo erg als het een keer niet goed gaat. hp-smile

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Wat ik altijd doe als mijn honden in het begin met de bal weglopen, is een 2e bal meenemen.

Dus met 2 ballen spelen. Roepen, als ze komt de andere bal weggooien...dit gewoon meerdere keren herhalen zodat zij weet dat er een 2e bal is. Wel met dr oefenen dat ze ook de bal die ze dan al in dr bekkie heeft in dr bekkie houdt totdat ze bij je is. Anders kun je elke x meters lopen om de bal te zoeken die zij dan heeft laten vallen ;-)
Dit oefenen deed ik meestal in de tuin.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wat bij mij hielp, en ik ook aan anderen heb meegegeven, misschien werkt het bij jullie hond ook.

Ga naar een terrrein waar je hond zonder enkel gevaar kan loslopen,liefst afgezet.. Neem veel lekkere brokjes mee. Geef je hond een super lekker brokje en laat haar los, laat de lijn hangen. Draai je om en loop weg en blijf lopen, roep je hond niet.  Houd je hond in de gaten, dit kan er gebeuren.....

1. Hij loopt weg, blijf zelf lopen want  weet dat je hond kijkt wat je doet, ze houdt je echt in de gaten al denk jij van niet, ga niet naar je hond toe, want hij kan veilig loslopen (een afgezet terrein is ideaal, bv schoolplein)  uiteindelijk komt hij naar je toe, niets zeggen, brokje geven en weglopen. 

2. Hij komt direct achter je aan, brokje geven en weglopen , niets zeggen. 

3. Hij blijft staan en raakt je kwijt, loop terug in het gezichtsveld van je hond, maak bewegingen zodat hij je echt ziet en loop weer verder. Hij komt naar je toe, brokje en weglopen.

Herhaal het brokje en weglopen, raak een keer de halsband aan, brokje en weglopen. Pak de lijn op, laat weer vallen, brokje en weglopen, 

Je hond snapt hier niets van, immers hij was de gene die de touwtjes in handen had, jij liep achter hem aan en dat is zo,n leuk spelletje voor een hond. Van verbazing komt hij naar je toe, blijf niets zeggen, alleen brokje geven en weglopen. Doordat jij wegloopt komt hij met je mee. Bij de een duurt het langer dan bij de ander.

Enzv enzv enzv. Onverwacht en altijd rustig pak je de lijn op, loopt een stukje met de hond ad lijn, brokje en weer vrijgeven. Als dit allemaal lukt, dan pas de lijn eraf, je kan de lijn ook steeds iets korter maken.

Uiteindelijk ga je een cue geven aan komen, als de hond bij je is zeg je bv. Hier en gelijk dat brokje. Bij jou is leuk,

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Goede tips, nog even ter aanvulling, geef dat super lekkere brokje/snoepje alleen bij deze oefening, dus verder nooit.

Dan blijft het iets bijzonders en extra lekkers.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Didy, dank voor je aanvulling! Nog eentje van mij, loop altijd bij de hond vandaan tijdens deze oefening. Een keer je hond proberen te gaan halen en het spel begint opnieuw.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Inderdaad iets zoeken wat ze heel erg lekker vindt. En beloon ook verbaal uitbundig, zodat komen als je roept een feestje wordt. hp-shiny

 

Lijn haar tijdens het wandelen vaker aan, en laat haar weer los. Zodat ze niet denkt dat aanlijnen betekend dat het klaar is met de lol. 

 

Lijn haar eerst aan, en geef dan pas het lekkers. Zodat ze niet snel weg kan rennen als ze haar beloning heeft. 

 

Maar begin te oefenen in makkelijke situaties, zodat de kans op succes groot is. Want als je steeds roept terwijl ze niet komt wordt het commando steeds minder waard. Daarom kan het ook slim zijn om een nieuw commando te gebruiken en helemaal van voor af aan te beginnen. Ze heeft nu al te vaak ervaren dat ze kan kiezen om niet te komen als je haar roept.

Als het in makkelijke situaties goed gaat, kun je wat moeilijkere situaties gaan opzoeken.  

 

Als ze te veel afstand neemt of niet goed op jullie let kun je je ook af en toe verstoppen achter een boom, of in eens de andere kant op lopen. 

 

 

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Ja, je gaat gewoon voor joker staan door haar met een hoog, blij stemmetje te belonen, let niet op je omgeving, dan had je maar geen hond moeten nemen.sealed

Volgende forumvraag: Hond gromt soms naar eigen mensen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^