PSS / Levershunt

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BrigitteBrigitte

Portosystemische shunt (PSS) bij de hond

» Portosystemische shunt (PSS) bij de hond | Dierenkliniek

http://www.causus.be/uitleg-per-soort-dier/honden/gastro-intestinale-problemen/portosystemische-shunt-pss-bij-de-hond/

Goedemiddag,

Bij onze hond Sammie is net Portosystemische shunt gediagnostiseerd. Sammie is Boomer, een mix tussen een Lhasa Apso en een Maltezer en hij is zeven jaar oud. 

Drie jaar geleden is hij geopereerd voor blaasstenen en drie weken geleden zijn er weer twee grote blaasstenen operatief uit zijn blaas gehaald. Dit keer heeft de dierenarts de stenen wel opgestuurd voor onderzoek. Het bleken uraatstenen te zijn, vandaar dat de dierenarts een bloedonderzoek bij Sammie heeft gedaan om zijn leverfunctie te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de waardes niet goed waren. Hij adviseerde weer een echo te laten maken om te kijken hoe de lever er uitziet. 

Bij het onderzoek kwam naar voren dat het hier waarschijnlijk gaat om een aangeboren afwijking, PSS. De shunt (een extra aangelegd bloedvat) loopt buiten de lever om. Zo wordt het bloed niet gezuiverd en vergiftigd hij zichzelf. De lever is heel klein om dat deze niet goed doorbloed wordt. Ze besloten om nog een aanvullend bloedonderzoek (ammoniak tolerantie-test) te doen door ammoniak in de endeldarm in te brengen en na 40 minuten weer bloed af te nemen en te onderzoeken. Hier vond een zeer duidelijke stijging plaats, waar uit blijkt dat het hier om een PSS gaat. 

Ik kreeg speciale voeding mee L/D van Hills mee (hij zat al aan U/D van Hills)

, Laxatract druppels en een antibiotica-kuur mee. Ik moet nog gebeld worden door de specialist die ev. gaat opereren voor de uitleg en de risico's van de operatie. 

Wie heeft ervaring met zijn/haar hond met deze operatie. Als ik google vind ik dat er 75/80% kans is op slagen. Dat het risico bij de anesthesie ligt en het stollen van het bloed of de vernauwing van het bloedvat te snel gaat. Sammie is drie weken geleden al geopereerd en is onder narcose geweest zonder dat we wisten dat de lever dat misschien niet aan zou kunnen. Dat is eigenlijk best goed gegaan. Dus zou het nu hopelijk ook goed kunnen gaan. We zijn nu ongeveer Euro 1.000,- verder met de blaasoperatie en de verschillende echo's en onderzoeken. Ik lees dat een operatie ongeveer Euro 2.500,- zou kosten. Nu wil ik niet het geld als bezwaar opperen, maar ik ben bang dat hij tijdens of na de operatie zou komen te overlijden en hij leeft eigenlijk al heel zijn leven met deze aangeboren afwijking. 

Sammie is altijd al wel wat trager geweest dan onze andere hond en slaapt veel, maar is verder een vrolijke lieve hond. Hij drinkt en plast wel veel (dit doet hij natuurlijk om zijn afvalstoffen kwijt te raken). Ik hoop dat hij geen pijn heeft, dat kan hij ons helaas niet vertellen. 

Ik lees ook dat als er voor kiest om de hond niet te opereren en met het speciale dieet en het laxeermiddel aanvangt de hond niet ouder dan acht jaar wordt. Dan denk ik dat hij met een operatie nog een langer en beter leven zou kunnen hebben. Ik wacht het gesprek met de specialist af. 

Brigitte

 

 

 

 

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

Wat een moeilijke beslissing moeten jullie maken. Ik neig toch naar opereren vooral omdat er gezegd word dat je hond kans maakt om niet ouder dan 8 te worden. Ik weet hoe kostbaar operaties zijn ( 2 keer een kruisband operatie, en kort daarna een wrat operatie bij de hond in het verleden) Is de hond verzekerd? Ik weet natuurlijk niet of je het kunnen betalen. 

honden page profiel BrigitteBrigitte

Dankjewel Jessica, voor je reactie. Geld is niet een probleem, alhoewel het een groot bedrag is. Het is meer dat ik bang ben dat hij dan de operatie niet overleefd of in de weken daarna komt te overlijden. Ik wacht eerst het gesprek af met de specialist en mijn eigen dierenarts alvorens we het besluiten. 

honden page profiel Karin, Lucky* en DukeKarin, Lucky* en Duke

honden foto van Karin, Lucky* en Duke

Het is erg veel geld, maar als je het kunt missen zou ik voor de operatie gaan. Zeker als er 80% kans van slagen is. Je hond is een kleine hond, dus 7 jaar is nog niet erg oud. Met een geslaagde operatie kan hij waarschijnlijk nog jaren mee.

Je geeft aan dat je twijfelt omdat hij dit al zijn hele leven heeft, en er tot nu toe weinig last van lijkt te hebben. Maar zoals je zelf al aangeeft, vergiftigt hij zichzelf door deze aandoening. Zonder operatie gaat het dus wel (snel) bergafwaarts met hem.

Ik zou het nog eens goed met de specialist bespreken en de voors en tegens goed afwegen. Een moeilijke beslissing, maar als het mijn hond was zou ik voor de operatie gaan.

Sterkte, welk besluit je ook neemt.

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

Dat snap ik dat je eerst het  gesprek met de specialist afwacht. De beslissing moet ook goed voelen.

honden page profiel LolaLola

Ik zou ook neigen naar opereren, mits de socialist dit natuurlijk ook zegt. Ik heb zelf last van blaas stenen, alleen dat al is echt wel pijnlijk. Dat kan een reden zijn dat je hond veel rust, het lichaam wordt er moe van. 

 

7 is eigenlijk ook nog best wel jong.. zonder die operatie heeft hij eigenlijk geen kans meer.. 

 

Mijn hond had wat anders en ik twijfelde ook over een operatie, dag niks aan mijn hond. Toch besloten te opereren, al met al ook zn 2000 euro. Na de operatie had ik een hele andere hond ervoor terug. Veel minder angstig, ook naar andere honden toe. Veel speelser weer. Honden zijn bikkels.. laten hun pijn helaas pas zien als ze echt niet meer kunnen..

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Verdrietig dat jullie nog niet oude hond een dergelijke ernstige aandoening heeft.

Het is een moeilijke beslissing om wel of niet te opereren.

 

Als ik de info over PSS bij het specialistisch Medisch Centrum voor Dieren lees, schrik ik toch wel dat bij een deel van de patiënten na de operatie de problemen niet weg zijn, als de lever niet uitgroeit. Dit is met speciaal dieeetvoer en laxeermiddelen onder controle te houden, maar op den duur niet.

 

citaat

Operatie

Bij de meeste dieren kan het probleem operatief worden verholpen. Hierbij wordt de shunt verkleind. Hierna zal in de meeste gevallen de lever uitgroeien en normaal gaan functioneren. De hond of kat is daarna volledig genezen.
Er zijn een aantal technieken om de shunt te behandelen: in het MCD gebruiken wij een cellophaan-bandje dat om de shunt wordt aangebracht. 

Bij een deel van de patienten groeit de lever niet uit en zullen de problemen niet verdwijnen. Met een speciaal dieet en laxeermiddelen kan er vaak toch een dierwaardig leven zijn, maar op den duur kunnen er toch opnieuw problemen ontstaan.

https://www.mcvoordieren.nl/portosystemische-shunt

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Tja ik snap het dilemma ik zou het ook niet weten waar ik voor zou kiezen,het hangt af van de algehele conditie,of het financieel haalbaar is of dat het een straatje zonder einde wordt en dat je toch nog van alles moet blijven geven.

 

Voor mij zouden 2 dingen duidelijk zijn,of ik laat de hond opereren of ik laat de hond inslapen.

Ik zou niet gaan klooien met laxeermiddelen en dieetvoer,kost op een gegeven moment ook een kapitaal en echt opknappen doet zo een hondje ook niet.

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

"
Voor mij zouden 2 dingen duidelijk zijn,of ik laat de hond opereren of ik laat de hond inslapen.
Ik zou niet gaan klooien met laxeermiddelen en dieetvoer,kost op een gegeven moment ook een kapitaal en echt opknappen doet zo een hondje ook niet.
 
  "

 

Het dilemma is nog groter.

 

Er staat dat na de operatie bij een deel van de patiënten de lever niet uitgroeit, de problemen niet verdwijnen en dat je dan alsnog met dieetvoer en laxeermiddelen moet gaan werken.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

"  
Het dilemma is nog groter.
 
Er staat dat na de operatie bij een deel van de patiënten de lever niet uitgroeit, de problemen niet verdwijnen en dat je dan alsnog met dieetvoer en laxeermiddelen moet gaan werken. "

Voor mijzelf zou ik het dan wel weten,hoe moeilijk het ook is.

Volgende forumvraag: Cortisone
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^