Canicross vraagje.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

Ik ben momenteel flink aan het oefenen om te gaan hardlopen. Eerst zonder hond en zodra dat goed gaat wilde ik de honden erbij betrekken. Ik ben nu op het punt dat ik samen met de honden wil gaan hardlopen. Ik heb zo'n heupgordel waar ik Kira, de Amstaff aan wil laten lopen en voor Terry, de Boerenfox heb ik zo'n Hurtta jogginglijntje omdat meneer aan de heupgordel constant in mijn knieholtes opspringt en ik dan mijn nek kan breken over de redelijk lange lijn aan de heupgordel. Met Terry aan het jogginglijntje heb ik niet zo'n probleem, behalve dat hij nog overal zijn poot op wil tillen en dat doen we toch echt niet tijdens het hardlopen. Terry weegt maar 10 kilo dus dat komt wel goed.

Ik heb met Kira wel een wat pittiger probleem. Ze vindt het te leuk en wil vol gas met mij als caravan over straat. Dat dat niet handig is zal ik niet uit hoeven leggen. Ik probeer haar wel tot rust te manen, maar dan loopt ze een paar meter met een constante druk en ineens neemt ze weer een spurt om harder te willen. Dat mijn rug en benen dit niet leuk vinden hoef ik denk ik ook niet uit te leggen. Door het constante afremmen vinden de spieren langs mijn schenen het nodig om de volgende dag flink stijf te zijn en dus ook pijnlijk.

Hoe rem ik mijn wildebras een beetje af? Dit probleem heb ik trouwens ook met fietsen. Ze vindt dat zo leuk dat ik de eerste kilometer niet zelf hoef te fietsen. Alleen het opstappen is bloedlink. Ik ben al weg voordat ik zit en Kira gaat dan het liefst vol gas. Ook daarbij kan ik wat tips gebruiken. Kira blaft als ze door heeft dat we gaan fietsen en reageer de opwinding af op de fiets of op mij als ze de kans krijgt. Ook dit zou ik graag anders willen. Nu ga ik bijna nooit fietsen vanwege dit gedrag en ook met het hardlopen gisteren begon ze al te blaffen toen ik haar het tuig aandeed en met de warming up probeerde ze alvast of we gingen rennen. Ook absoluut niet prettig. Ondanks dat de bungeelijn de klappen wel opvangt is het alles behalve prettig als mevrouw een spurt neemt.

Ik zoek dus tips om haar enthousiastme wat in te dammen zodat het voor mij en de omgeving een stuk prettiger/veiliger wordt.

grt Manja

honden page profiel OsumiOsumi 1 doggies

honden foto van Osumi

Als ik ga hardlopen met Raiko laat ik hem eerst uit, een wandeling van een dik half uur tot drie kwartier, zodat hij zijn behoeftes al gedaan heeft en de meeste energie er al uit is, hij heft dan tijdens het lopen zijn poot niet meer, ik geef dan een commando en dan starten we met lopen

honden page profiel MaartMaart 1 doggies

honden foto van Maart

Tja,  dat is net de bedoeling van canicrossen he,  dat de hond je vooruit trekt..  

 

Anders een ander tuig aandoen en de hond leren naast je te lopen,  aparte training van maken dus.  De moment dat ze voor loopt,  ga je in wandelen over.  Of het commando 'rustig' aanleren. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

 Tja,  dat is net de bedoeling van canicrossen he,  dat de hond je vooruit trekt..  

Ik wou net hetzelfde zeggen... hp-smile

 

Manja, als ik je tekst lees, is het eigenlijk niet zozeer de bedoeling te canicrossen, maar eerder dat jij gaat hardlopen en de honden in jouw tempo meelopen?

Dan moet je idd inzetten op beheersing, zoals hierboven geschreven. 

 

Maar eerlijk gezegd: een hond die zo gretig is om te trekken en zich voluit te geven... daar kan je heel wat mee als je hem het trekken toestaat en kiest voor een sport die daarbij past (mushing, mountainboard, bikejoring...)!

Zo wordt zijn drive en enthousiame om te trekken een positief verhaal dat je net kan stimuleren ipv af te leren, en kan de hond (en jij, als die sporten jou liggen) er veel voldoening uit halen.

 

Als je toch eerder wil kiezen voor het meelopen ipv het trekken, kan je -naast het trainen op beheersing- ook letterlijk helpen afremmen door hem bijvoorbeeld met gewicht te laten lopen (rugzak). Tenminste, als je hond fysiek gezond is. Ik merk dat bij mijn honden: naast de fiets lopen (ipv de boel te mogen trekken) is alleen maar okee als er wat extra labeur (gewicht in een rugzak) bij komt kijken. hp-wink

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

Bedankt voor de tips.

Het is wel degelijk de bedoeling dat ze trekt, maar dan wel met een constante druk, als jullie me begrijpen. Ze neemt nu elke keer een duik naar voren om harder te lopen. Zo hard dat ik het echt niet meer bij kan benen.

Terry loopt liever naast me dat mag ook. Ik zal ze voortaan eerst beter uitlaten voor het rennen. Ik had ze wel uitgelaten, maar waarschijnlijk te kort.

Met fietsen haalt Kira de 34 kilometer per uur, maar dat ga ik rennend echt niet halen terwijl Kira dat het liefste wel doet. Ze geeft met enige regelmaat dus een fikse ruk aan die lijn en dat zou ik liever niet hebben.

Ik wil Kira best tegemoet komen op wat zij echt heel leuk vindt, maar dat moet wel veilig kunnen is mijn mening.

Grt Manja

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 1 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Voor de stafford zou het misschien mooi zijn om een tuig met gewichten te bestellen. In de facebookgroep Doxx Stuff verkoopgroep worden ze wel eens aangeboden, weet alleen niet of je facebook hebt. Bij EuroBullySupply hebben ze nu alleen halsbanden met gewicht. 

 

Anders zou je kunnen kijken naar een weight pull harness (deze zijn anders dan een gewoon tuig en zijn zo ontworpen dat de druk gelijk verdeeld wordt en de hond vrij kan bewegen. Met een gewoon tuig niet gaan pullen, dat kan blessures veroorzaken) met kettingen erachter of een autoband. Zou alleen niet direct hele kilometers ermee gaan lopen. 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Wat ook zou kunnen helpen om haar een gelijkmatiger tempo aan te leren: heb je een loopmaatje? Dan kan de andere persoon naast de hond lopen en het tempo aangeven, en dit herhaaldelijk trainen.

 

Als Kira voluit wil gaan en je kan niet zo snel, kan je afremmen door je gewicht naar achter te plaatsen en dus in het harnas te gaan hangen, en je pas te verlengen. Je kan daar dan een commando aan koppelen. (maar misschien doe je dit al zo hp-smile)

honden page profiel Tamara & the A-TeamTamara & the A-Teamgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Tamara & the A-Team

Wat al zou schelen is een canicrossgordel voor jezelf aan te schaffen.

Een ''standaard'' heupgordel zit inderdaad om je rug, waardoor je zelf snel blessures oploopt.

 

Een canicrossgordel zit meer als een broekje en moet ook echt op je heupen vastzitten. Hiermee heb je minder kans op blessures en kun je je hond ook beter sturen.
Vanuit je houding en je buik (rug recht, schouders ontspannen) kun je haar met je energie afremmen en harder laten gaan.

Je kunt natuurlijk ook commando's aanleren, maar als ik naar eigen ervaring kijk, zitten ze toch te hoog in adrenaline om te luisteren naar wat je zegt. Het voelen blijft echter. Canicross is echt wel samenwerken met je hond.

honden page profiel LizLiz 1 doggies

honden foto van Liz

Geen idee of het voor carnicrossen ook werkt maar ik heb met Elsa een beetje hetzelfde probleem: bijna alles moet vol gas en zo hard mogelijk als het aan haar ligt. Ik kan echter niet zo hard lopen als zij en die schapen en lig dan steeds bijna plat. Vooral het benaderen van de schapen gaat veel te hard.

 

Wij werken aan dit probleem met een lange lijn. Ik begin met de lijn kort en laat haar rustig lopen met het commando; "time". De eerste keer gaat dat natuurlijk vol gas en hangt ze meteen in de lijn. Dan laat ik haar weer liggen en begin opnieuw. Na een aantal keren heeft ze in de gaten dat het geen zin heeft om weg te spurten en wordt ze rustiger. Dan kan ik haar langer laten lopen en langzaam de lijn laten vieren tot ze het gaspedaal weer intrapt.

We zijn hier nog niet zo lang mee bezig maar het begint al echt effect te hebben. Ook in het begin reageert ze rustiger op het eerste commando.

 

Je zou dit bij zowel het fietsen als carnicross ook kunnen gebruiken denk ik.  Jij doet gewoon wat je altijd doet en een ander houdt een lange lijn vast die aan de halsband van je hond zit. Bedenk een commando voor 'rustig lopen'. Ik gebruik dus 'time' van 'take your time'. Natuurlijk vliegt hij in het begin dan vol in die lange lijn die kort gehouden wordt; dan leg je hem neer en begint opnieuw. Loopt hij rustig dan kan de lijn gevierd worden.

 

Als dat kwartje gevallen is kan je hem ook een commando leren dat hij hard mag lopen en een commando dat hij voluit mag gaan. Wij doen dat op stem; hoe harder het commando en hoe enthousiaster herhaald hoe harder de hond mag gaan.

Wil ik haar sturen over rechts in alle rust dan fluister ik: "Away" en gaat ze behoedzaam iets naar rechts

Wil ik dat ze schapen over rechts gaat halen dan zeg ik: "Away" en dan gaat ze vrij hard.

Zie ik dat de schapen er vandoor gaan en ik wil dat zij ze rechts inhaalt dan roep ik:"Away, away, away!!!" en dan haalt ze het onderste uit haar kunnen naar boven.

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

Bedankt voor de tips. Ik wilde morgen weer gaan hardlopen met ze, maar misschien is het beter om eerst beter materiaal aan te gaan schaffen.

Het tuig wat ze aan heeft is een fleece gevoerd Y-tuig. Hij komt bij dogfysion vandaan en het is verder een fijn tuig.

Zelf ben ik niet zo van gewichten aan mijn hond hangen en er staat me iets van bij dat weight pullen in Nederland verboden is.

Ik heb geen loopmaatje dus dat wordt lastig. Ik haal natuurlijk geen 34 kilometer per uur. Met de honden kwam ik aan zo'n 10 kilometer per uur qua snelheid en dan ben ik voornamelijk aan het proberen om Kira onder controle te houden en te zorgen dat ik overeind blijft. De spieren langs mijn schenen zijn nog steeds gevoelig en stijf van mijn probeersel van maandag.

Ik probeer met het commando 'rustig aan' Kira wat af te remmen en zeg ook 'goed zo' als ze rustiger aandoet. Meestal ziet ze dat echter weer als toestemming om ineens weer met een fikse ruk te versnellen. Ik gebruik dan ook een rustige stem en praat ook niet al te luid. Met een opgewonden stem een hond rustig krijgen gaat uiteraard niet werken.

Commando's 'links' en 'rechts' zijn geen enkel probleem. Die kennen ze van het fietsen en ook 'rustig aan' is niet nieuw, maar wordt niet zo goed uitgevoerd als mevrouw nog fris is.

Vroeger had ik met fietsen ook geen problemen. Ze liep prachtig naast de fiets en er was dan 1 bepaald stuk weg waar ze hard mocht knallen na mijn toestemming en dan trapte ik ook uit alle macht met haar mee en haalde we dus die 34 kilometer per uur. Nu is het hele naar beneden gaan met de lift richting de berging al een blaf en loei concert en ook het pakken van de fiets gaat niet in stilte. Zodra ik de fiets heb en met ze richting de buitendeur van de berging loopt gaat ze bij die buitendeur ook happen in de fietstas, probeert ze in het voorwiel te happen of geeft mij een hap in mijn been of jas van de opwinding. Onderdrukken lukt uiteraard niet en haar iets geven waar ze wel in mag bijten spuugt ze weer uit en richt zich dan weer op de fietstas of mij.

Buiten haak ik Kira dan aan de springer met haar tuig en hou haar dan ook nog aan een vaste riem en halsband in mijn hand vast. Terry gaat altijd mee en heb ik ook aan de hand. Zodra ik mijn voet op de trapper zet zijn we al weg en het lijkt echt op afgeschoten worden en ze gaan dan vol gas over de parkeerplaats richting de weg. Dan is het wel stil, maar bekijks hebben we wel. Ik neem altijd dezelfde route en dit gaat de eerste kilometer behoorlijk hard. Omdat Terry erbij is rem ik Kira wat af, want die kan harder. Terry haalt zo'n 24 kilometer per uur. Ik blijf daar zo goed mogelijk onder. Na een kilometer is de uitbarsting op en kunnen we normaal tempo gaan doen van zo'n 12 kilometer per uur. Omdat ze na die kilometer aardig leeg zijn rij ik nooit meer dan 2.8 kilometer in totaal. Soms kort ik deze zelfs nog wat in als ze erg moe zijn na die eerste kilometer en komen we net aan de 2 kilometer totaal.

Ik doe dit maar weinig omdat het voor mij niet leuk is om te gaan fietsen met ze. Ik word namelijk wel gebeten door Kira en ook de fietstas is inmiddels aan flarden. Daarnaast is het gewoon gevaarlijk om ze over de weg te vliegen met die 2 honden ernaast. Ik kan ze wel wat afremmen, maar voordat we stilstaan zijn we toch wel een 10tal meter verder. De fiets heeft een terugtraprem.

Bij het hardlopen was Kira ook meteen enthousiast. Ze had dat tuig weer aan en dat betekent actie. Gewoon wandelen als warming up was al heel moeilijk. Toen wilde ze al rennen en begon het geruk ook al en toen we eenmaal hard gingen lopen bleef dat zo.

Ik wil het eigenlijk wel proberen morgen, maar dan niet met hardlopen als doel, maar wat meer controle oefenen zodat ze een constante druk blijft geven. Eigenlijk gewoon wandelen met tuig en heupgordel zeg maar.

grt Manja

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Lopen met hond is ook gewoon een compleet andere houding dus normaal dat je daar de eerste keren last van zal hebben.  Je lichaam moet daar aan wennen. 

 

10 km per uur is helemaal zo snel niet,  en zeker als het dan maar voor een km of 2 is kan ik me voorstellen dat een hond in standje energie daar niet genoegen mee heeft. 

Het fietsen zou ik apart doen.  2.8km fietsen heeft in mijn ogen ook geen nut,  dus ik zou daar per hond apart op gaan werken. 

Te beginnen al met aandoen van het tuig.  Doet ze hyper,  ga dan gewoon de deur niet uit.  

Met de fiets kun je eerst weer terug gewoon met de fiets aan de hand gaan stappen.  Flipt ze,  sta je stil tot ze kalmeert. 

Ze mag nu vooral heel veel alles zelf bepalen.  Daar zou ik een eind aan maken.  Jij neemt de hond mee,  niet omgekeerd. 

honden page profiel team Shadowteam Shadow 3 doggies

honden foto van team Shadow

Tot hoeveel km en in welke snelheid heb je zelf opgebouwd zonder honden? Heb je goede dempende hardloopschoenen?

Mijn hond en ik doen met veel plezier canicross. Hij heeft geleerd wat "draf" "galop" en "rust" betekend. Pak eens de fiets, met Kira alleen, en laat haar maar eens volledig uitrennen. Op een gegeven moment gaat ze over in draf. Dat is het moment dat je dat gaat benoemen en beloon haar.

Of ander idee, pak de fiets maawr houdt continue de rem erop. Ze wordt op een gegeven moment moe en gaat draven. Belonen. Wil ze aanzetten, terug rem erop.

Maar let wel, het is normaal de eerste keren van alles last te hebben. Regelmatig doen.

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

@ Maart, 10 kilometer per uur is hardlopend best hoog voor mij. Naast de fiets haalt Kira 34 kilometer per uur, maar na 1 km is die snelheid er wel uit en geef ik haar ook het commando 'draven'. Dat wordt dan wel gedaan en als ze dan wil versnellen kan ik haar wel afremmen en opnieuw 'draven' geven wat ze dan ook doet.

Het aandoen van het tuig gaat zonder opwinding. Ze vindt dat namelijk niet leuk op een of andere manier. Eenmaal aan en aangelijnd begint de opwinding snel te stijgen.

Ik zal met de fiets opnieuw beginnen met lopen met de fiets of zelfs al alleen maar in de buurt van mijn fiets te lopen zonder dat hysterische gedoe. Ik moet wel even kijken wat mijn beginpunt moet gaan worden.

@ Team Shadow, ik loop nu zelf net 3 km. Mijn app werkt met minuten. Ik zit nu op 25 minuten aan 1 stuk door. In de komende 2 weken gaat dit naar 30 minuten en zou ik 5 km af moeten kunnen leggen volgens de app. Ik ben al 2 weken langer onderweg met trainen omdat ik een aantal runs meerdere malen gelopen heb omdat ik het niet haalde. Mijn gemiddelde snelheid ligt op ruim 7,5 kilometer per uur. Ik heb niet de indruk dat dat erg snel is, maar zie wel dat mijn gemiddelde iedere keer wat hoger ligt.

Grt Manja

honden page profiel SRMSRM 3 doggies

"Vroeger had ik met fietsen ook geen problemen. Ze liep prachtig naast de fiets en er was dan 1 bepaald stuk weg waar ze hard mocht knallen na mijn toestemming en dan trapte ik ook uit alle macht met haar mee en haalde we dus die 34 kilometer per uur. Nu is het hele naar beneden gaan met de lift richting de berging al een blaf en loei concert en ook het pakken van de fiets gaat niet in stilte. Zodra ik de fiets heb en met ze richting de buitendeur van de berging loopt gaat ze bij die buitendeur ook happen in de fietstas, probeert ze in het voorwiel te happen of geeft mij een hap in mijn been of jas van de opwinding. Onderdrukken lukt uiteraard niet en haar iets geven waar ze wel in mag bijten spuugt ze weer uit en richt zich dan weer op de fietstas of mij.

Buiten haak ik Kira dan aan de springer met haar tuig en hou haar dan ook nog aan een vaste riem en halsband in mijn hand vast. Terry gaat altijd mee en heb ik ook aan de hand. Zodra ik mijn voet op de trapper zet zijn we al weg en het lijkt echt op afgeschoten worden en ze gaan dan vol gas over de parkeerplaats richting de weg.

Ik doe dit maar weinig omdat het voor mij niet leuk is om te gaan fietsen met ze. Ik word namelijk wel gebeten door Kira en ook de fietstas is inmiddels aan flarden. Daarnaast is het gewoon gevaarlijk om ze over de weg te vliegen met die 2 honden ernaast. Ik kan ze wel wat afremmen, maar voordat we stilstaan zijn we toch wel een 10tal meter verder. De fiets heeft een terugtraprem.

Bij het hardlopen was Kira ook meteen enthousiast. Ze had dat tuig weer aan en dat betekent actie. Gewoon wandelen als warming up was al heel moeilijk. Toen wilde ze al rennen en begon het geruk ook al en toen we eenmaal hard gingen lopen bleef dat zo."

Maar jij laat haar dat allemaal doen hè. Ik weet het, het is niet makkelijk met zo'n ontzettend enthousiaste hond die hard gaan en hard trekken helemaal het einde vindt. Maar jij laat haar al compleet in de opwinding schieten op moment dat je het tuig pakt en laat haar dan ook maar continu verder in de opwinding komen met blaffen, loeien en bijten tot gevolg, om uiteindelijk als een pijl uit een boog te schieten zodra jij je voet op het pedaal zet. Als je daar wat in wil veranderen zul je echt moeten gaan trainen op rust. Rust bij het pakken van het tuig, rust bij het omdoen ervan, rust bij het uit huis lopen, rust in de lift, rust bij de fiets, bij het aan de springer doen en vooral ook bij het opstappen. Rust, rust en nog eens rust. Zorg dat de situatie controleerbaar blijft. Nogmaals, ik weet dat het niet makkelijk is maar het is wel noodzakelijk voor ieders veiligheid.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

" @ Maart, 10 kilometer per uur is hardlopend best hoog voor mij. 

Maar niet voor een energieke hond.  De hond gaat nu geen rekening houden met je.  Dus 10km is voor de hond niets. 

 

Je kunt ook eerst aan je eigen conditie werken (met je andere hond eventueel mee)  vooraleer je met Kira gaat lopen  ;) 

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

@ SRM, je hebt helemaal gelijk en dat wist ik natuurlijk ergens ook wel, maar soms is het gewoon even nodig dat een ander je er even op wijst.

Ik heb er inderdaad heel veel moeite mee om haar rustig te houden en doe inmiddels ook die moeite niet meer. Ik ga zo snel mogelijk om van het gedoe af te zijn. Ik neem alle tips mee en begin opnieuw met het project fietsen.

Het aan doen van het tuig geeft geen opwinding dat vindt ze namelijk niet leuk, maar eenmaal aan en aan de lijn gaat het fout en dat heb ik met mijn te afwachtende houding uit de hand laten lopen.

Ik ga morgen kijken waar mijn startpunt ligt en zal dan een plan van aanpak gaan maken. Ik denk dat de stapjes heel klein moeten zijn. Met Kira richting kelder lopen zorgt al voor opwinding.
@ Maart, is ook een hele goeie. Bedankt.
Grt Manja

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Mijn gemiddelde snelheid ligt op ruim 7,5 kilometer per uur. Ik heb niet de indruk dat dat erg snel is, maar zie wel dat mijn gemiddelde iedere keer wat hoger ligt.

In dat geval denk ik dat je idd beter zelf eerst conditie en snelheid opbouwt voor je gaat canicrossen met je hond. Momenteel liggen jullie tempo's veel te ver uit elkaar. Voor de hond is jouw tempo een slakkegangetje, en voor jou is het tempo van de hond veel te snel. 

Ondertussen kan je alvast ook apart aan de zelfbeheersing van Kira werken.

En tegen dat je eigen conditie dan op punt staat, zijn jullie vast al beter op elkaar afgestemd! hp-thumbsup

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Succes hoor en idd hele kleine stapjes.  De moed niet opgeven,  jullie kunnen het hp-thumbsup

En de beloning achter na is zo leuk,  lopen met de hond is echt zalig.  

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Een drafje lopen met je hond is eigenlijk gezonder dan heel snel hardlopen... Ik vind 10km/u wel mooi eigenlijk. Je draagt zorg mentaal ook veel meer uit op die manier geloof ik

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

Bedankt allemaal, ik kan voorlopig wel uit de voeten met alle tips.

@ Osumi, ik vond 10 kilometer ook wel lekker gaan, maar ik weet niet of dat hoort bij het canicrossen of gewoon hardlopen met je hond. Terry was er heel gelukkig mee, maar Kira wil meer actie, harder, onderste uit de kan en zo.

Ik weet niet of Kira en ik er met hardlopen uit gaan komen, maar als ik weer controle heb op het fietsen kan ik haar daar ook tegemoet in komen, maar eerst moet dat weer in alle rust en veiligheid gaan voordat ik me daar weer aan waag. Eerst trainen dus en dan weer lol onder mijn voorwaarden voor mevrouw.

Grt Manja

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

" Bedankt allemaal, ik kan voorlopig wel uit de voeten met alle tips.

@ Osumi, ik vond 10 kilometer ook wel lekker gaan, maar ik weet niet of dat hoort bij het canicrossen of gewoon hardlopen met je hond. Terry was er heel gelukkig mee, maar Kira wil meer actie, harder, onderste uit de kan en zo.

Ik weet niet of Kira en ik er met hardlopen uit gaan komen, maar als ik weer controle heb op het fietsen kan ik haar daar ook tegemoet in komen, maar eerst moet dat weer in alle rust en veiligheid gaan voordat ik me daar weer aan waag. Eerst trainen dus en dan weer lol onder mijn voorwaarden voor mevrouw.

Grt Manja "

10km/u is een mooie hardloopsnelheid voor een vrouw. (Ben zelf ook een vrouw en ik loop 8km/u) ikzelf loop niet zo vlot maar 10km/u is al een heel mooie snelheid hoor. Ik denk met canicross dat het zo is dat je hond je deels voorttrekt dus automatisch ga je sneller, dus een goede gordel is van toepassing hiervoor, voor je eigen gewrichten enz. Ik zou me niet blind staren op snelheid. Zoek een tempo wat prettig werkt voor jullie, je moet jezelf ook niet overbelasten, zoek je grens en je hond zal die respecteren. Wij doen geen canicross, gewoon samen lopen

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

" Bedankt allemaal, ik kan voorlopig wel uit de voeten met alle tips.

@ Osumi, ik vond 10 kilometer ook wel lekker gaan, maar ik weet niet of dat hoort bij het canicrossen of gewoon hardlopen met je hond. Terry was er heel gelukkig mee, maar Kira wil meer actie, harder, onderste uit de kan en zo.

Ik weet niet of Kira en ik er met hardlopen uit gaan komen, maar als ik weer controle heb op het fietsen kan ik haar daar ook tegemoet in komen, maar eerst moet dat weer in alle rust en veiligheid gaan voordat ik me daar weer aan waag. Eerst trainen dus en dan weer lol onder mijn voorwaarden voor mevrouw.

Grt Manja "

Veel van wat je zegt herken ik in mijn ervaringen om te fietsen met Ziva.

Ik ben vanaf het begin streng geweest en inmiddels gaar het steeds beter. 

Nee, je mag niet wegspurten bij het opstappen. Nee, je mag niet voluit rennen op een gewone openbare weg met kruispunten. Nee, je mag niet snuffelen. Nee, je mag niet een andere kant uit dan ik of gekke sprongen maken.

Geloof me, in het begin hoorde ze voor elke ja wel tien, twintig keer een nee. Frustraties aan beiden kanten. Nu hebben we een beetje een ritme en vaste dingen die we doen en gaat het elke keer beter.

 

Toen we een keer hebben gemeten bleek dat voor Ziva 11 km/u een prima draaftempo is. Dat zal wel wat hoger worden als haar conditie beter wordt maar de 10 km/u die je noemt lijkt me dus idd een prima tempo.

Maar ik denk wel dat je Kira dan, zeker in het begin, van te voren een manier moet geven om de explosieve energie eruit te kunnen gooien.

Bijv eerst met haar een stuk fietsen waarbij ze even voluit kan. En daarna met haar en Terry gaan hardlopen. Op die manier zal ze bij het hardlopen ook meer goed doen zodat je vaker kunt belonen en ze beter leert wat de bedoeling is.

 

Belonen doe ik bij Ziva door op rustige toon te prijzen. Ik hang hele verhalen op over hoe mooi, knap, slim en perfect ze wel niet is. 

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

@ Osumi, Zonder honden loop ik nu 7.82 km/u met de honden was het 9,76 km/u en dan was ik aan het afremmen. Ik heb ook nog net geen kilometer hardgelopen met de honden. Ik wilde het gewoon even proberen met een wat korter rondje. Ook de honden moeten opbouwen tenslotte. De snelheden weet ik pas achteraf als ik de details op mijn telefoon bekijk. Ik ben echt niet aan het jagen om zo hard mogelijk te lopen. Het moet lekker en ontspannend zijn. Zonder honden is dat het zeker. Met de honden was spannender en ergens ook best leuk, maar ik zou wel wat meer controle willen hebben voordat ik dat weer ga doen.

Eerst ook maar eens kijken voor een goede gordel voor het canicrossen. Een goede outfit is toch belangrijker als ik dacht. Ik heb geen haast om zo snel mogelijk met de honden te gaan rennen. Het hardlopen doe ik in de eerste instantie voor mezelf, maar ik zou het wel heel gaaf vinden als ik ze mee kan nemen. Voor Terry zou gewoon hardlopen al prima zijn op mijn tempo. Kira houdt meer van actie dus zal ik kijken hoe ik dat voor haar in kan vullen zonder daarbij een gevaar voor mezelf en omgeving te zijn.

@ Vera, toen Kira jong was was ik ook streng en heb ik het fietsen rustig opgebouwd en op 1 bepaald stuk mocht ze dan knallen. Nu bepaald zij eigenlijk alles en dat is er best snel ingekomen. Kira draaft mooi rond de 12 kilometer per uur. Bij 15 kilometer per uur heeft ze de neiging om te willen galopperen. Ze kan dat wel in draf, maar dat is voor haar dan iets te snel eigenlijk. Bij 10 kilometer draaft ze ook. Dat leek me mooi voor het hardlopen, maar Kira wil het liefst galopperen even lekker knallen en dat wil ik dan weer niet. Ik wil het wat rustiger houden.

De tip om haar eerst wat explosieve energie te laten lozen is een hele goede tip. Daarna is ze weer aanspreekbaar inderdaad en zal ze het sneller goed doen.

grt Manja

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Als ik het zo lees lijkt het me verstandig om eerst aan je eigen (loop)conditie te werken. Dan doel ik niet alleen op het uithoudingsvermogen maar ook op het doen van gerichte oefeningen voor meer stabiliteit (enkels en romp). Daarnaast is wordt looptechniek vaak ook wat onderschat, terwijl dit van wezenlijk belang is om op een verantwoorde en prettige manier te lopen (dan ben je echt iets op aan het bouwen ipv je lichaam af te breken). Maak voor jezelf een planning voor de trainingen (wanneer train je op techniek, snelheid of uithoudingsvermogen). Bij een rustig duurloopje zou je dan terry wel mee kunnen nemen aangezien die je niet lijkt te 'belemmeren' tijdens het lopen. Je zou je ook aan kunnen sluiten bij een loopgroepje zodat je goede tips en adviezen kan krijgen voor jouw looptechniek trainingsopbouw.

 

Als je zelf een stabielere basis heb op loopgebied zou ik Kira pas weer mee gaan nemen, ik zou als start ook zeker aanraden om een workshop canicross/canitrail te volgen. Hierbij ga je als het goed is de eerste basis dingen leren waar jullie dan thuis weer verder mee aan de slag kunnen.

 

Overigens is de stelling dat het bij canicrossen de bedoeling is dat de hond je vooruit 'sleurt' zeker niet waar. Zoals je zelf aangeeft is dit verre van effectief (jij verliest energie door het afremmen en je hond is na een km uitgeput). Het gaat er juist om dat je samen met de hulp van je hond (en dus niet beperkt wordt in je voorwaartse beweging maar juist ondersteund) zo snel en goed mogelijk een bepaalde afstand aflegt. Bij een korte canicross afstand zal het tempo en de trekkracht van de hond hoger zijn dan bij een langere canitrail afstand maar het principe blijft gelijk. De druk op de lijn is inderdaad de bedoeling maar als de loper moet gaan afremmen trekt de hond te hard. Hier zal je hem nog meer in moeten gaan begeleiden. Vaak raad ik mensen aan om in een trainingsgroepje te gaan trainen maar dat zal ik in dit geval niet doen. Jouw hond begrijpt het principe prima en zit juist heel hoog in z'n energie, een groepje zal dit alleen maar meer aanwakkeren. Een goede workshop kunnen jullie denk ik wel veel aan hebben.

 

Wat betreft het materiaal, vergeet ook zeker niet een geschikt tuig aan te schaffen. Zero dc en non stop zijn twee goede merken maar het aller belangrijkste is dat het voor jouw hond goed zit. Ik raad het dus zeker aan om het goed te passen voordat je het aanschaft. De tuigen van zero dc kan je eventueel ook op maat laten maken.

 

Als ik het zo lees denk ik dat het canitrailen jou meer ligt dan het canicrossen maar dat iets wat je voor jezelf moet onderzoeken natuurlijk!

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

@ Hannah, ik ga eens kijken voor zo'n workshop. Dat lijkt me inderdaad een hele goede zet.

Ik loop sinds de zomer en ben begonnen met interval training. Deze week loop ik 25 minuten aan 1 stuk door en dit gaat lekker. Geen problemen meer. In het begin had ik zeker problemen met de work out volledig uit te lopen. Dit is nu niet meer en ik heb normaal gesproken ook geen spierpijn of het gevoel dat ik helemaal stuk ben na een work out. Ik ben nog een beginner, maar wel bijna aan het eind van mijn opbouwende app. Van bankhanger naar 5 km. Daarna kijk ik of ik het nog verder uit ga bouwen en hoe en wat ik verder uit kan bouwen.

Na dat stukje met de honden had ik spierpijn van het afremmen dus was dat niet goed.

Ik heb wel nagedacht om in een hardloopgroepje te gaan lopen, maar de tijden dat er cursussen waren kwamen mij niet uit en ook ben ik niet zo van groepjes en zo. Wel lijkt het me misschien een idee om eens te gaan zoeken die naar mijn houding kijkt en zo. Ik heb genoeg gelezen voordat ik ben begonnen, maar iemand die me wijst op een aantal zaken zou best wel eens beter kunnen zijn.

Ik ga me wel verdiepen in goede materialen voor Kira.

Grt Manja

honden page profiel MarjoleinMarjolein 3 doggies

honden foto van Marjolein

" Bedankt voor de tips. Ik wilde morgen weer gaan hardlopen met ze, maar misschien is het beter om eerst beter materiaal aan te gaan schaffen.

Het tuig wat ze aan heeft is een fleece gevoerd Y-tuig. Hij komt bij dogfysion vandaan en het is verder een fijn tuig.

Zelf ben ik niet zo van gewichten aan mijn hond hangen en er staat me iets van bij dat weight pullen in Nederland verboden is.

Ik heb geen loopmaatje dus dat wordt lastig. Ik haal natuurlijk geen 34 kilometer per uur. Met de honden kwam ik aan zo'n 10 kilometer per uur qua snelheid en dan ben ik voornamelijk aan het proberen om Kira onder controle te houden en te zorgen dat ik overeind blijft. De spieren langs mijn schenen zijn nog steeds gevoelig en stijf van mijn probeersel van maandag.

Ik probeer met het commando 'rustig aan' Kira wat af te remmen en zeg ook 'goed zo' als ze rustiger aandoet. Meestal ziet ze dat echter weer als toestemming om ineens weer met een fikse ruk te versnellen. Ik gebruik dan ook een rustige stem en praat ook niet al te luid. Met een opgewonden stem een hond rustig krijgen gaat uiteraard niet werken.

Commando's 'links' en 'rechts' zijn geen enkel probleem. Die kennen ze van het fietsen en ook 'rustig aan' is niet nieuw, maar wordt niet zo goed uitgevoerd als mevrouw nog fris is.

Vroeger had ik met fietsen ook geen problemen. Ze liep prachtig naast de fiets en er was dan 1 bepaald stuk weg waar ze hard mocht knallen na mijn toestemming en dan trapte ik ook uit alle macht met haar mee en haalde we dus die 34 kilometer per uur. Nu is het hele naar beneden gaan met de lift richting de berging al een blaf en loei concert en ook het pakken van de fiets gaat niet in stilte. Zodra ik de fiets heb en met ze richting de buitendeur van de berging loopt gaat ze bij die buitendeur ook happen in de fietstas, probeert ze in het voorwiel te happen of geeft mij een hap in mijn been of jas van de opwinding. Onderdrukken lukt uiteraard niet en haar iets geven waar ze wel in mag bijten spuugt ze weer uit en richt zich dan weer op de fietstas of mij.

Buiten haak ik Kira dan aan de springer met haar tuig en hou haar dan ook nog aan een vaste riem en halsband in mijn hand vast. Terry gaat altijd mee en heb ik ook aan de hand. Zodra ik mijn voet op de trapper zet zijn we al weg en het lijkt echt op afgeschoten worden en ze gaan dan vol gas over de parkeerplaats richting de weg. Dan is het wel stil, maar bekijks hebben we wel. Ik neem altijd dezelfde route en dit gaat de eerste kilometer behoorlijk hard. Omdat Terry erbij is rem ik Kira wat af, want die kan harder. Terry haalt zo'n 24 kilometer per uur. Ik blijf daar zo goed mogelijk onder. Na een kilometer is de uitbarsting op en kunnen we normaal tempo gaan doen van zo'n 12 kilometer per uur. Omdat ze na die kilometer aardig leeg zijn rij ik nooit meer dan 2.8 kilometer in totaal. Soms kort ik deze zelfs nog wat in als ze erg moe zijn na die eerste kilometer en komen we net aan de 2 kilometer totaal.

Ik doe dit maar weinig omdat het voor mij niet leuk is om te gaan fietsen met ze. Ik word namelijk wel gebeten door Kira en ook de fietstas is inmiddels aan flarden. Daarnaast is het gewoon gevaarlijk om ze over de weg te vliegen met die 2 honden ernaast. Ik kan ze wel wat afremmen, maar voordat we stilstaan zijn we toch wel een 10tal meter verder. De fiets heeft een terugtraprem.

Bij het hardlopen was Kira ook meteen enthousiast. Ze had dat tuig weer aan en dat betekent actie. Gewoon wandelen als warming up was al heel moeilijk. Toen wilde ze al rennen en begon het geruk ook al en toen we eenmaal hard gingen lopen bleef dat zo.

Ik wil het eigenlijk wel proberen morgen, maar dan niet met hardlopen als doel, maar wat meer controle oefenen zodat ze een constante druk blijft geven. Eigenlijk gewoon wandelen met tuig en heupgordel zeg maar.

grt Manja "

 

Dit probleem had ik deels ook. Mijn hond wil veel harder naast de fiets dan ik verantwoord vind. Eerder mocht ze altijd een stukje voluit en daarna rustig. Maar toen kon ze niet meer normaal doen als we begonnen met fietsen omdat ze voluit wilde.

 

Dus dat hebben we gewoonweg afgeschaft. Alleen nog draven langs de fiets. Heb een tijd lang met tuig + riem en gentle leader + riem gefietst. Ze mag wel iets trekken (aan het tuig) maar too much remde ik op de gentle leader. Tsja ben er geen fan van maar was voor ons de enige manier om nog veilig te fietsen.

 

En nu kunnen we wel weer rustig fietsen en is het niet meer nodig. Want ze wordt dus niet meer zo opgefokt. Misschien werkt dit ook met hardlopen met een langere lijn. Normaal trekken doe je niks en sprint rem je af. (misschien is een halsband met extra lijn wel genoeg?) 

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

@ Marjolein, Dat zou ook nog kunnen. Wel breek ik dan haar enthousiastme af voor actie en die actie gun ik haar eigenlijk wel, maar wel onder mijn voorwaarden. Er bestaat ook nog zoiets als Bikejoring en dat lijkt me ook wel iets voor haar. Dan mag ze trekken. Dat kan alleen niet met mijn stadsfietsje. Ik ben nu vooral aan het kijken wat er allemaal is aan actiesporten die zij weleens erg leuk kan vinden.

Ik ben al even bezig geweest met haar tuig, maar het tuig alleen geeft nog geen opwinding. Het enige wat opviel met wandelen aan het tuig is dat ze veel uitschud. Waarschijnlijk omdat ze het niet gewend is en niet echt prettig vindt om een tuig aan te hebben.

grt Manja

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ben nu vooral aan het kijken wat er allemaal is aan actiesporten die zij weleens erg leuk kan vinden.
Manja

Zoals ik al eerder schreef: kijk eens bij mushing of mountainboard, of in de winter heb je ook het geweldige kickspark! Ideaal voor een hond die graag trekt.

urban mushing

mountain board

kickspark

honden page profiel SRMSRM 3 doggies

" Ik ben al even bezig geweest met haar tuig, maar het tuig alleen geeft nog geen opwinding. Het enige wat opviel met wandelen aan het tuig is dat ze veel uitschud. Waarschijnlijk omdat ze het niet gewend is en niet echt prettig vindt om een tuig aan te hebben.

grt Manja "

En ze wil niet dat je hem omdoet. Ik denk dat je niet het juiste tuig voor haar hebt, deze zit haar zo te lezen echt niet goed, ze heeft er last van. Ik zou dit tuig in de kast doen en een goed passend tuig voor haar aanschaffen.

honden page profiel ManjaManja

honden foto van Manja

Ik heb de filmpjes bekeken. Echt gaaf om te zien. Lijkt me best leuk om te doen met de hond. Wel is dit allemaal op natuurlijk terrein. Dat hebben we hier ook wel, maar toch ook veel asfalt. Asfalt is voor mij natuurlijk erg lekker, maar voor de hondenpootjes wat minder.

Ik heb een canicross groepje gevonden hier in de buurt. Ik heb een berichtje gestuurd en een verzoek van lidmaatschap op de Facebook groep en wacht op antwoord.

Er was ook soort cursus, maar dat is aan de andere kant van Nederland en voor mij niet haalbaar.

Morgen ga ik zelf weer hardlopen, maar nog wel even zonder honden. Ik wil dit goed aan gaan pakken met begeleiding.

Grt Manja

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Lolabuland
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^