American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

Rasgroep van de American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier, of Amstaff, is de Amerikaanse versie van de Staffordshire Bull Terrier. De geschiedenis is niet los te denken van hondengevechten (hond tegen hond, maar ook hond tegen stier). Deze laatste waren vooral in Engeland in trek bij een bepaald publiek. In het begin van de 19e eeuw nam de belangstelling hiervoor enigszins af. In 1935 werden ze definitief verboden.

Weddenschappen werden nu verder op gevechten hond tegen hond uitgebracht. Men begon systematisch te kruisen zodat de nakomelingen erg geschikt werden voor de vechtkuil. (Pit)buldogs waren namelijk te langzaam en te zwaar voor de hondengevechten. Zij waren meer geschikt voor het vechten tegen stieren. Denk niet dat de Bulldogs van die tijd leken op de huidige rashond. De oude Bulldogs waren aanzienlijk groter en niet zo gedrongen en een stuk zwaarder. Ze werden dus gekruist met andere terriërs om een slanker en sneller exemplaar te verkrijgen die in een meer flitsende actie konden vechten. Het is moeilijk te zeggen welke rassen indertijd voor deze experimenten werden gebruikt. Ook al omdat er enige spraakverwarring heerste over de benaming “terriër”. Zo werden er ook veel jachthonden van onbekende herkomst onder deze noemer gerangschikt. Zo is het wel zo goed als zeker dat de English White Terrier, de Black and Tan Terrier uit de streken rond Manchester en de Fox Terrier hun inbreng hebben gehad in de hond die uiteindelijk de naam Staffordshire Bull Terrier kreeg.

In 1860 kruiste een fokker uit Birmingham deze opnieuw met de English White Terrier, vervolgens met de Pointer en de Dalmatische hond. Daaruit resulteerde een wit hondenras dat White Bull Terrier werd genoemd. Dit ras staat dan weer aan het begin van de huidige Bull Terrrier.Daarna werd dit ras weer opnieuw gekruist met een Staffordshire Bull Terrier om zo een nieuwe kleur te fokken, waarvan enkele exemplaren in het begin van de 19 de eeuw naar Amerika werden geëxporteerd. Ze kwamen met Engelse en Ierse immirgranten mee.

In Amerika werd met deze honden gefokt en het kon niet uitblijven of de nakomelingen begonnen zich qua type in een andere richting te ontwikkelen. Overigens werden de voorvaderen van de hedendaagse American Staffordshire Terrier gebruikt als boerderijhonden. Hiervoor werden de honden weer verder gekruist. Dat ging zo ver dat in 1898 de eerste exemplaren gepresenteerd konden worden. Dit ras was geenszins uniform van type en heeft in de loop van de tijden verschillende rasnamen gehad: Pit-Dog, Half and Half, American Pitt-Bull Terrier, Pit Bullterrier, Yankee Terrier. Hieruit is een afsplitsing ontstaan, de American Staffordshire Terrier, die gefokt werden voor shows en waarbij meer aandacht werd gegeven aan uniformiteit en schoonheid, maar ook aan een prettig karakter. Het is duidelijk dat de Amstaff een ingewikkelde geschiedenis achter de rug heeft. Waar men zeker van is zijn 2 data: in 1935 werd de Staffordshire Bull Terrier officieel erkend door de Britse kennel club en in 1936 werd de American Staffordshire Terrier officieel erkend door de American kennel club. De eerste American Staffordshire Terrier die officieel werd ingeschreven in het stamboek was Pete, die opviel door zijn zachte aard en kalme houding. Hij had naam gemaakt als acteur in de film ‘Our gang’ (de boefjes) die in de jaren 30 veel succes had.

Karakter van de American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

In tegenstelling tot wat velen denken die het ras niet of nauwelijks kennen is de AmStaff geen afgestompte vechtmachine. Natuurlijk iedere hond bijt als ze worden lastig gevallen. Het is voor zijn gezin een zeer gevoelige hond, lieve, zorgzame hond, die houdt van zijn baasje.

De AmStaff is een opgewekte, voor zijn grootte een zeer atletische hond die van nature erg gehoorzaam is. Dit noemen we "the will to please". Daarbij komt dat zij zeer intelligent zijn,dus snel leren. Andere kernwoorden waar het ras vaak mee omschreven wordt zijn eerlijk, extravert, onstuiming, ongecompliceerd, actief en aanhankelijk. Het is ook een volstrekt betrouwbare metgezel, die erg mensvriendelijk is en bijzonder goed met kinderen overweg kan. De meeste AmStaff zijn allemansvrienden en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Echter, hij blijft goed weten wie de baas is. Wel zijn ze geneigd de minder dominerende gezinsleden, bij afwezigheid van de baas, te beschermen en bij werkelijke onraad kan de AmStaff een uiterst fanatieke verdediger van het gezin zijn. Over het algemeen is het zo, dat de AmStaff niet ruziezoekerig is met andere honden. Vaak zijn ze vrij ongeïnteresseerd voor soortgenoten tenzij van het andere geslacht. Echter een gevecht uit de weg gaan ligt niet in hun aard, zeker wanneer ze eens eerder in een gevecht betrokken zijn geweest. Opvoeding speelt ook hierin een belangrijke rol!

De American Staffordshire Terrier is niet geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met honden. Leer hem al op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem, want eenmaal volwassen, zijn deze honden ontzettend sterk. Deze Staffordshire kan door middel van een goede en consequente opvoeding heel erg veel leren. Er zijn zelfs diverse voorbeelden van American Staffordshire Terriers die met goed gevolg gehoorzaamheidstesten afleggen.

Rasstandaard van de American Staffordshire Terrier

Algemene indruk

De American Stafforshire Terrier behoort de indruk te geven van grote kracht in verhouding tot zijn grootte. Een hond die stevig in elkaar zit, gespierd maar ook lenig en gracieus is en attent ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet geblokt zijn, mag geen lange poten hebben en niet 'racy' in outline zijn. Zijn moed is spreekwoordelijk.

Hoofd

Middelgroot, ovaal diep, brede schedel, zeer uitgesproken wangspieren, duidelijke stop en hoog geplaatste oren. De mond is middelgroot, afgerond aan de bovenkant en abrupt naar beneden vallend onder de ogen. Sterke, duidelijk afgetekende kaken. De onderkaak behoort bijtkracht te hebben. De lippen sluiten en zijn gelijk, niet los. Boventanden moeten bij de voortanden aan de buitenkant nauw aansluiten (een zgn. schaargebit). De neus moet duidelijk zwart zijn. Het ongecoupeerde oor moet kort zijn en wordt gedragen als een zogenaamd ' half rose' of 'prick' oor. Een geheel hangend of staand oor is fout.

Nek

Zwaar en licht gebogen, taps toelopend van de schouders naar de achterkant van de schedel. Middelmatige lengte. Geen losse huid.

Schouders

Sterk en gespierd met ruimte en hellende schouderbladen.

Rug

Tamelijk kort. Licht hellend vanaf de schoft naar de ronp met een kleine korte helling naar de staartaanzet. De lendenen een weinig naar binnen vallend.

Lichaam

Goed gewelfde ribben, dicht naast elkaar, tot ver naar achteren geplaatst. Voorpoten tamelijk wijd uit elkaar geplaatst zodat de borst zich kan ontwikkelen. Brede en diepe borst.

Staart

Kort in verhouding tot zijn grootte, laag aangezet en toelopend tot een fijne punt. De staart mag niet gekruld zijn en ook niet over de rug worden gedragen. Niet gecoupeerd.

Benen

Rechte voorpoten met groot, ronde bone, recht op de voeten. De voorpoten recht naast de borst gezet. Achterhand goed gespierd, goed gehoekt, niet naar binnen of naar buiten gedraaid. Compacte, niet al te grote voeten. Het gangwerk moet veerkrachtig zijn zonder te rollen of telgang.

Vacht

Kort, strak, hard aanvoelend en glanzend.

Kleur

Iedere kleur, egaal, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt is toegestaan. Echter geheel wit, meer dan 80 procent wit, black and tan en leverkleur moeten niet worden aangemoedigd.

Maat

Bij de reuen heeft een schofthoogte van 45,7 cm tot 48,3 cm de voorkeur en bij de teven heeft een schofthoogte van 43,2 cm tot 45,7 cm de voorkeur. De hoogte en het gewicht moeten echter in een goede verhouding tot elkaar staan.

Fouten

Leverkleurige of bruingevlekte neus, lichte ogen, lichte of roze oogranden, te lange staart, slecht gedragen staart en boven- of ondervoorbeet.

Gezondheid van de American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

De American Stafforshire Terrier kan Cerebellar Ataxia (NCL-A), HD (heupdysplasie), Schildklierproblemen en Oogaandoeningen (oa CRD1) hebben.
Daarnaast zijn er gedragsproblemen bekend.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Voor het fokken is een gedragstest/MAG-test verplicht die de hond goed moet hebben doorlopen.

De HD, NCL-A en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bij CRD1 is een DNA-test beschikbaar. De mogelijke uitslagen hierbij zijn: VRIJ, DRAGER (niet ziek, wel doorgeven) en LIJDER zijn.
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bij NCL-A is een DNA-test beschikbaar. De mogelijke uitslagen hierbij zijn: VRIJ, DRAGER (niet ziek, wel doorgeven) en LIJDER (wordt ziek)

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de American Staffordshire Terrier

De verzorging van de vacht is minimaal. Af en toe de vacht masseren met een rubberen handschoen om het dode haar te verwijderen is wel raadzaam Je moet hem af en toe borstelen.

Opvoeding van de American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

Amstaffs zijn intelligent en leergierig. Ze kunnen veel leren en vinden het in de regel ook leuk om opdrachten uit te voeren voor de baas. Een consequente opvoeding is wel een vereiste, en het ras is dan ook niet geschikt voor toegeeflijke of wispelturige mensen. Amstaffs zijn enorm sterk, zeker voor hun formaat, en uitlaten zijn beslist geen pretje zijn als de hond niet consequent en juist is opgevoed. De opvoeding moet dan ook al op jonge leeftijd beginnen. Leer de pup vanaf het begin aan dat hij/zij niet aan de lijn mag trekken. Ook is het essentieel om de hond goed te socialiseren. Amstaffs zijn vaak van nature dominante honden, uitvallen naar andere honden is iets waar vanaf jonge leeftijd op gelet moet worden. f en toe borstelen.

Rasvereniging van de American Staffordshire Terrier


American Staffordshire Terrier Club Holland
American Staffordshire Terrier Club Holland

Leemveld 76
9407GC Assen
Telefoon: 0592-406163
Website: http://www.astch.nl

Popularitieit van de American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier staat op dit moment op de 5e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de American Staffordshire Terrier

Lange tijd is het vanwege de Regelgeving Agressieve Dieren verboden geweest op een Amerikaanse Staffordshire Terrier zonder FCI stamboom te bezitten. Recentelijk is deze regelgeving afgeschaft. Zorg er echter voor dat u uw hond bij een betrouwbare fokker vandaan haalt. Hiermee kunt uw later veel problemen voorkomen.

American Staffordshire Terrier pup aanschaffen

Pups moeten in een huiselijke sfeer opgroeien met moederhond. Beide ouderhonden moeten vrij zijn van erfelijke aandoeningen.

American Staffordshire Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de American Staffordshire Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een American Staffordshire Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een American Staffordshire Terrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de American Staffordshire Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de American Staffordshire Terrier:


Afbeeldingen

American Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire TerrierAmerican Staffordshire Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de American Staffordshire Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^