Galblaas verwijderen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CarolineCaroline

Tara is onze Jack Russell van 13 jaar oud. Altijd in om te spelen, erg zenuwachtig en bikkelhard voor haarzelf waardoor ze soms moeilijk af te lezen is. Een paar maanden geleden met spoed geopereerd aan een ontstoken baarmoeder. Vorig jaar onder narcose vanwege 6 kiezen die getrokken moesten worden. Ik vond haar weer dikker worden en weer naar DA en nu zit ik met een dilemma en wil graag ervaringen en adviezen horen. Na de operatie was ze weer snel vrolijk. Een paar maanden terug vond ik haar weer dikker worden. Baarmoeder kon het niet zijn, die was er immers uit. DA vond haar normaal, maar ze was altijd slanker. Toch voelen en ineens haalde ze uit. DA vond dat normaal voor een Jack, maar zo is Tara niet. Het moest pijn gedaan hebben. Dus een echo. Bij toeval, want daar word je niet dikker van, zag ze dat haar galblaas niet helder eruit zag, dus bloedonderzoek zowel door DA als door lab. Alle uitslagen waren goed. Dierenarts wilde wel nog de echo met collega's bespreken. Gisteren belde ze mij terug. Ze adviseerde galblaas preventief te laten verwijderen. Ik weet het niet, ze is al 13 en recent al twee keer onder narcose geweest. Ik wil natuurlijk ook niet dat ze doodgaat aan een gescheurde galblaas en ondraaglijk heeft geleden. Heeft iemand hier ervaring mee?

honden page profiel Karin, Lucky* en DukeKarin, Lucky* en Duke 1 doggies

honden foto van Karin, Lucky* en Duke

Geen ervaring mee. Maar 13 jaar is al wel een redelijke leeftijd, maar zeker niet heel oud voor een JR. Als de dierenarts een operatie aanraadt zou ik er nog voor gaan. Belangrijk is wel dat er een goed lichamelijk onderzoek plaatsvindt voorafgaand aan de narcose. Om zeker te weten dat narcose nog verantwoord is. Maar als dat zo is kan je hondje waarschijnlijk nog een paar fijne pijnvrije jaren hebben, en dan zou ik er toch voor gaan

honden page profiel CarolineCaroline

" Geen ervaring mee. Maar 13 jaar is al wel een redelijke leeftijd, maar zeker niet heel oud voor een JR. Als de dierenarts een operatie aanraadt zou ik er nog voor gaan. Belangrijk is wel dat er een goed lichamelijk onderzoek plaatsvindt voorafgaand aan de narcose. Om zeker te weten dat narcose nog verantwoord is. Maar als dat zo is kan je hondje waarschijnlijk nog een paar fijne pijnvrije jaren hebben, en dan zou ik er toch voor gaan "
 
Dank voor je reactie.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Tara is onze Jack Russell van 13 jaar oud. Altijd in om te spelen, erg zenuwachtig en bikkelhard voor haarzelf waardoor ze soms moeilijk af te lezen is. Een paar maanden geleden met spoed geopereerd aan een ontstoken baarmoeder. Vorig jaar onder narcose vanwege 6 kiezen die getrokken moesten worden. Ik vond haar weer dikker worden en weer naar DA en nu zit ik met een dilemma en wil graag ervaringen en adviezen horen. Na de operatie was ze weer snel vrolijk. Een paar maanden terug vond ik haar weer dikker worden. Baarmoeder kon het niet zijn, die was er immers uit. DA vond haar normaal, maar ze was altijd slanker. Toch voelen en ineens haalde ze uit. DA vond dat normaal voor een Jack, maar zo is Tara niet. Het moest pijn gedaan hebben. Dus een echo. Bij toeval, want daar word je niet dikker van, zag ze dat haar galblaas niet helder eruit zag, dus bloedonderzoek zowel door DA als door lab. Alle uitslagen waren goed. Dierenarts wilde wel nog de echo met collega's bespreken. Gisteren belde ze mij terug. Ze adviseerde galblaas preventief te laten verwijderen. Ik weet het niet, ze is al 13 en recent al twee keer onder narcose geweest. Ik wil natuurlijk ook niet dat ze doodgaat aan een gescheurde galblaas en ondraaglijk heeft geleden. Heeft iemand hier ervaring mee? "

13 jaar, nog fit schrijf je, en snel weer hersteld van een narcose, ik zou het doen, een narcose daar hebben ze ervaring mee bij de ouder wordende hond....En een jack van 13 is nog niet zo heel oud, maar ik zou het ook doen bij mijn newfoundlander, die nu 12 is, zeker als ze nog gezond en actief zijn....

honden page profiel MitaMita 1 doggies

honden foto van Mita

Wat vertelde de DA precies over de echo? Waren er stenen op te zien?  Waarom zou de galblaas anders weggehaald moeten worden?

 

Ik ben geen hond tongue-out maar mijn galblaas is een aantal jaar geleden verwijderd. Er waren meerdere stenen, twee hele grote, een aantal kleinere, en een aantal die ook al te groot waren om door de opening te kunnen. Vroeg of laat was het geknapt. Ik heb er 9 maanden mee rondgelopen, kolieken gehad, en het deed vreselijk veel pijn. Daarnaast was ik er ook echt heel ziek van, overgeven, koorts, flauwvallen etc. Maar pijn als erop geduwd werd, nee. Galstenen komen heel vaak voor en het is niet meteen een probleem. Ik zou dus vooral willen weten waarom de DA de galblaas preventief weg wil laten halen.

 

Je hond is nou eenmaal op leeftijd, hoe moeilijk dat misschien ook is. Naast de gebruikelijke kwaaltjes komen er ook dingen langs die je niet (helemaal) weg kan halen. Als ik naar mijn honden kijk, dan wil ik ze de pijn die ik heb gehad echt niet aandoen. Maar zomaar verwijderen zónder een duidelijke aanwijzing zou ik ook niet doen. Een operatie brengt altijd risico's met zich mee, zeker als ze ouder zijn. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

Heeft ze stenen of is de galblaas ontstoken, wat is de reden dat ze hem willen verwijderen?

Galstenen geven bij mensen ernstige koliekpijn aanvallen, ik weet niet hoe dit bij honden is. Het is een operatie die bij mensen heel vaak word uitgevoerd maar hij is zeker niet zonder risico's. Je hebt kans op een gallekkage, dit komt niet regelmatig voor maar je zal net als ik die ene maar zijn waar het wel bij gebeurd. Ik weet niet hoe dit bij honden zit dus ik zal eerst de reden willen weten waarom de dierenarts de galblaas wil verwijderen. Is het bij honden met mensen te vergelijken dan zal ik bij stenen de galblaas laten verwijderen maar bij een ontsteking eerst medicijnen willen proberen.

Sterkte.

honden page profiel CarolineCaroline

Dank jullie voor jullie uitgebreide verhaal. (Om het verhaal duidelijker te maken DA is de dierenarts die de baarmoeder heeft verwijderd (niet eens mijn eigen dierenarts want die was toen vrij) en dierenarts is de dierenarts van mijn vriend.) Ik ben ook met een second opinion bezig. Deze dierenarts trekt zijn wenkbrauwen op bij het verhaal om de galblaas te verwijderen. Dit schijnt een behoorlijk zware operatie te zijn en niet iedere dierenarts zou dit (mogen) kunnen uitvoeren. Hij wil de bloedwaarden zien en ik heb aan de DA gevraagd om dit door te sturen maar ik heb de gegevens nog niet mogen ontvangen ???? Volgens deze dierenarts zou je met (menselijke) medicijnen ook een eind moeten komen. Op de echo leek of er slijm in haar galblaas zat. Ik hoop met medicijnen een eind te komen maar ik heb wel besloten geen operatie uit te voeren. 

honden page profiel CarolineCaroline

En ik had meer doggies willen geven, maar ik deed het niet goed

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Dank jullie voor jullie uitgebreide verhaal. (Om het verhaal duidelijker te maken DA is de dierenarts die de baarmoeder heeft verwijderd (niet eens mijn eigen dierenarts want die was toen vrij) en dierenarts is de dierenarts van mijn vriend.) Ik ben ook met een second opinion bezig. Deze dierenarts trekt zijn wenkbrauwen op bij het verhaal om de galblaas te verwijderen. Dit schijnt een behoorlijk zware operatie te zijn en niet iedere dierenarts zou dit (mogen) kunnen uitvoeren. Hij wil de bloedwaarden zien en ik heb aan de DA gevraagd om dit door te sturen maar ik heb de gegevens nog niet mogen ontvangen ???? Volgens deze dierenarts zou je met (menselijke) medicijnen ook een eind moeten komen. Op de echo leek of er slijm in haar galblaas zat. Ik hoop met medicijnen een eind te komen maar ik heb wel besloten edgeen operatie uit te voeren.  "

Heel verstandig gehandeld, dacht dat de conclusie stenen waren in de galblaas, maar dat is niet aan de orde gekomen....een second opinion , goed gehandeld.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus, Mowgli R.I.P.

" Dank jullie voor jullie uitgebreide verhaal. (Om het verhaal duidelijker te maken DA is de dierenarts die de baarmoeder heeft verwijderd (niet eens mijn eigen dierenarts want die was toen vrij) en dierenarts is de dierenarts van mijn vriend.) Ik ben ook met een second opinion bezig. Deze dierenarts trekt zijn wenkbrauwen op bij het verhaal om de galblaas te verwijderen. Dit schijnt een behoorlijk zware operatie te zijn en niet iedere dierenarts zou dit (mogen) kunnen uitvoeren. Hij wil de bloedwaarden zien en ik heb aan de DA gevraagd om dit door te sturen maar ik heb de gegevens nog niet mogen ontvangen ???? Volgens deze dierenarts zou je met (menselijke) medicijnen ook een eind moeten komen. Op de echo leek of er slijm in haar galblaas zat. Ik hoop met medicijnen een eind te komen maar ik heb wel besloten geen operatie uit te voeren.  "

Goed dat je het ook aan een andere dierenarts hebt voorgelegd, hopelijk gaan de medicijnen die ze gaat krijgen hun werk doen.

Volgende forumvraag: Bultjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^