Voeding en veel haarverlies

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Dag allemaal,

Een tijd geleden heb ik na advies van jullie een goede brok gevonden voor mijn nogal mager/slanke leonberger.
Hij was toen na altijd KVV gekregen te hebben, echt ontzettend mager aan het worden.
Na een tijd hebben wij moeten toegeven dat deze voeding wellicht niet voor hem was weggelegd.

Na advies hier op het forum zijn wij op te Optilife high performance uitgekomen, hij deed het hier redelijk goed op. Blijft aardig op gewicht, ondanks dat hij inmiddels gecastreerd is (ook het vermageren was hier één van de redenen van)

Inmiddels zijn we wel op de normale kip versie overgestapt en niet meer high performance, ook met zijn castratie in het oog en we er toch wel vanuit gingen dat ze gewicht zou stijgen.

Gelukkig is dat niet het geval, maar moeten we zijn gewicht zeker in de gaten houden omdat hij nog altijd de neiging heeft mager te worden...

Maar nu zitten we dus met het "probleem" dat hij ontzettend veel haar verliest.. Echt heel heel veel... Zijn rui is uiteraard al gepasseerd en is hij hierna goed onder handen genomen.. Maar het blijft nog altijd van hem afkomen, we stofzuigen 2 keer per dag en nog is dat te weinig.. Haren zitten overal, over over al..
Zoals jullie horen begint het toch wel wat frustrerend te worden.. Als hij ergens loopt en het licht staat goed, zie je alle haren van hem af vallen... O-)

Dus ik dacht dat ik nu toch wederom weer op zoek moet naar een nieuwe brok.. die wellicht zijn vacht "probleem" ondersteund en ook niet te laag in vet/kcal is. Iets ondersteunend voor zijn haarverlies is evt ook een optie! Zalmolie hebben we een tijd gegeven, maar dat had (zover ik me herinner) niet veel effect op zijn haarverlies

Ik hoopte dat ik hier toch nog een keer geholpen kan worden met wat tips/advies.. Ik heb de wereld voor hem over, maar het moeten ook geen zakken voer voor €80 zijn ;-) Hij eet nogal wat op een dag, dus met een zak van 12kg doen wij 3 weken.. ;-)

Wederom bedankt voor het lezen!

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Als hij zoveel last van haaruitval heeft, is er misschien iets anders aan de hand. Heb je de DA al geraadpleegd? Misschien toch eens op wormen laten controleren en de schildklierfunctie laten nakijken?

 

Een keer meer voeren op een dag is ook een optie om hem te laten aankomen. Verder zou je kunnen kijken of je toch weer wat vlees kunt gaan voeren, bijvoorbeeld een keer per dag. Voeg daar ook een zelfgemaakte groentenmix aan toe, en een theelepeltje zeewier, en geef hem een paar keer per week een gekookt eitje of alleen een rauwe eidooier (eidooier bevat biotine, goed voor de vacht, maar rauw eiwit bevat weer iets waardoor biotine minder goed opgenomen wordt). Zorg ook voor wat vitamine C (fruit, of de 1000mg-tabletten van kruidvat die je in kleine stukjes snijdt en steeds een klein stukje geeft). Ook een eetlepeltje sesampasta/tahin (vit. E, goede vetzuren en allerlei mineralen) per dag of paar keer per week is goed voor de vacht.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Denk eens aan sanofor...coogle er maar eens op...koop/bestel het bij sanafesta zelf, in ede, en neem de paard variant, zelfde samenstelling alleen goedkoper....heeft veel invloed op een mooie en giede vachtstructuur...iedere dag geven.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Dierenkliniek Ermelo....Vitamine C
Bekend als onmisbare factor voor de weerstand maar vitamine C heeft nog meer functies. Honden kunnen voor een groot gedeelte dit vitamine zelf aanmaken.
Een veel gemaakte voedingsfout is het toedienen van extra vitamine C naast een complete voeding aan een pup, dit moet met klem ontraden worden.
Een overmaat wordt in het algemeen ongevaarlijk geacht omdat het toch met de urine het lichaam verlaat. Dit is echter een denkfout! Urine is een filtraat van het bloed, het bloed komt in alle weefsels dus hoge concentraties vitamine C kunnen gevoelige weefsels wel degelijk beschadigen!    extra vitamine C is niet nodig.....wil je het toch geven,?  overleg hierover dan eerst met je dierenarts.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

" Als hij zoveel last van haaruitval heeft, is er misschien iets anders aan de hand. Heb je de DA al geraadpleegd? Misschien toch eens op wormen laten controleren en de schildklierfunctie laten nakijken?
 
Een keer meer voeren op een dag is ook een optie om hem te laten aankomen. Verder zou je kunnen kijken of je toch weer wat vlees kunt gaan voeren, bijvoorbeeld een keer per dag. Voeg daar ook een zelfgemaakte groentenmix aan toe, en een theelepeltje zeewier, en geef hem een paar keer per week een gekookt eitje of alleen een rauwe eidooier (eidooier bevat biotine, goed voor de vacht, maar rauw eiwit bevat weer iets waardoor biotine minder goed opgenomen wordt). Zorg ook voor wat vitamine C (fruit, of de 1000mg-tabletten van kruidvat die je in kleine stukjes snijdt en steeds een klein stukje geeft). Ook een eetlepeltje sesampasta/tahin (vit. E, goede vetzuren en allerlei mineralen) per dag of paar keer per week is goed voor de vacht. "

Zou het haarverlies ook met een slechtere schildklierfunctie te maken kunnen hebben? 

 

Hij krijgt 2 keer per dag te eten, bedoel je dan die porties verdelen of 3 keer of gewoon echt meer geven? 

 

Een eitje krijgt hij, op regelmatige basis. Maar misschien moeten we daar wel echt standaard woensdag en zondag bv van maken..

 

Wbt vit pillen van bv de kruidvat, Ik heb me door de DA laten vertellen dat je dan eigenlijk al zo een hoge hoeveelheid moet geven het eigenlijk wat nutteloos is

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

" Denk eens aan sanofor...coogle er maar eens op...koop/bestel het bij sanafesta zelf, in ede, en neem de paard variant, zelfde samenstelling alleen goedkoper....heeft veel invloed op een mooie en giede vachtstructuur...iedere dag geven. "

 

Ik ga er eens op googlen, dank je wel :-) 

 

Even kijken of die ook in Belgie leveren, anders kan ik het altijd bij mijn moeder laten leveren in NL maar daar kom ik niet dagelijks 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Sanofor is in bijna iedere dierenwinkel te koop, zelf gebruik ik die van paard die is echt veel goedkoper, jij hebt ook een grote hond....kan je beter een vijf liter emmer kopen, en je kan altijd even navraag per mail doen naar sanafesta of ze bij jou leveren.....en wat de eitjes betreft....10 kilo gewicht, is een ei in de week.....mijn honden wegen 75 kilo, mogen een ei per dag....ik geef het altijd rauw.     Sanofor paard is een andere btw, vandaar goedkoper....en het is dezelfde samenstelling.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Zou het haarverlies ook met een slechtere schildklierfunctie te maken kunnen hebben? 
 
Hij krijgt 2 keer per dag te eten, bedoel je dan die porties verdelen of 3 keer of gewoon echt meer geven? 
 
Een eitje krijgt hij, op regelmatige basis. Maar misschien moeten we daar wel echt standaard woensdag en zondag bv van maken..
 
Wbt vit pillen van bv de kruidvat, Ik heb me door de DA laten vertellen dat je dan eigenlijk al zo een hoge hoeveelheid moet geven het eigenlijk wat nutteloos is "

Verdelen over meerdere voermomenten, dus ipv 2x eten, ga je naar 3x. Zo neem je voedingstoffen beter op.

Ik zou zelf ook wat meer gaan voeren. De aanbevolen hoeveelheden per gewicht van een hond die een fabrikant opgeeft, zijn maar richtlijnen. De ene hond heeft nou eenmaal meer of minder voer nodig dan een zelfde hond met een zelfde gewicht. Dat zie ik met mijn eigen honden die allemaal rond de 17 kilo zitten. De een heeft ±500 gram vlees op een dag nodig, de ander ±300 gram.

 

Wat extra vitaminen betreft, teveel vitamine C is inderdaad schadelijk, maar dan moet je echt heel veel gaan geven.

Do Dogs Need Vitamin C Supplementation?

Because healthy dogs make their own vitamin C in their livers, they probably don’t need extra added to their diet. If a dog has liver disease or unusually high metabolic requirements, it may benefit from additional vitamin C to keep up with its body’s needs. Some commercial dog foods contain vitamin C, presumably because of its natural antioxidant properties. Supplementation with vitamin C is popular and widespread among health-conscious people, many of whom also give it to their dogs. Despite the absence of scientific studies confirming that extra vitamin C actually helps dogs, owners, breeders and veterinarians continue to debate the subject. Fortunately, there is not much evidence that extra vitamin C is particularly dangerous to dogs; whatever they don’t use is excreted in their urine in the form of oxalate. Elevated urinary concentrations of oxalate can increase the risk of stones developing in the urinary tract, especially in males.

https://www.petwave.com/Dogs/Basics/Vitamin-C.aspx

Ofwel, als een hond een heel snel metabolisme heeft, kan extra vitamine C goede ondersteuning bieden omdat ze zelf dan mogelijk te weinig aanmaken. En nog een pagina met info: https://www.natural-dog-health-remedies.com/vitamin-c-for-dogs.html

 

Misschien is het ook een goed idee om naar een holistisch arts te gaan die kan helpen met het maken van de juiste dieetkeuze, en evt ondersteunende kruiden en vitaminen. Holisten zijn daar nou eenmaal beter in dan dierenartsen die alleen maar regulier werken. Wel eerst laten uitsluiten of er onderliggende oorzaken zijn voor het vermageren en de vachtproblemen. Ook dan kan een holist je goed begeleiden met een dieet .

 

Ik vroeg me nog wel af hoe oud je hond is? Op de foto ziet hij er zo jong uit... Ook door castreren kan de vacht veranderen.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

" Sanofor is in bijna iedere dierenwinkel te koop, zelf gebruik ik die van paard die is echt veel goedkoper, jij hebt ook een grote hond....kan je beter een vijf liter emmer kopen, en je kan altijd even navraag per mail doen naar sanafesta of ze bij jou leveren.....en wat de eitjes betreft....10 kilo gewicht, is een ei in de week.....mijn honden wegen 75 kilo, mogen een ei per dag....ik geef het altijd rauw.     Sanofor paard is een andere btw, vandaar goedkoper....en het is dezelfde samenstelling. "

Duke krijgt meestal een keer of 2 per week een eitje, gekookt of rauw. Wel zonder schil. 

Ik begrijp je theorie van de paarden versie te pakken, het zijn zeker geen lichte honden. Duke weegt 60kg, hij kwam zelfs van 51kg.. Vel over been, nu met 60kg is hij nog eerder mager dan slank. 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

" Verdelen over meerdere voermomenten, dus ipv 2x eten, ga je naar 3x. Zo neem je voedingstoffen beter op.
Ik zou zelf ook wat meer gaan voeren. De aanbevolen hoeveelheden per gewicht van een hond die een fabrikant opgeeft, zijn maar richtlijnen. De ene hond heeft nou eenmaal meer of minder voer nodig dan een zelfde hond met een zelfde gewicht. Dat zie ik met mijn eigen honden die allemaal rond de 17 kilo zitten. De een heeft ±500 gram vlees op een dag nodig, de ander ±300 gram.
 
Wat extra vitaminen betreft, teveel vitamine C is inderdaad schadelijk, maar dan moet je echt heel veel gaan geven.
Do Dogs Need Vitamin C Supplementation?
Because healthy dogs make their own vitamin C in their livers, they probably don’t need extra added to their diet. If a dog has liver disease or unusually high metabolic requirements, it may benefit from additional vitamin C to keep up with its body’s needs. Some commercial dog foods contain vitamin C, presumably because of its natural antioxidant properties. Supplementation with vitamin C is popular and widespread among health-conscious people, many of whom also give it to their dogs. Despite the absence of scientific studies confirming that extra vitamin C actually helps dogs, owners, breeders and veterinarians continue to debate the subject. Fortunately, there is not much evidence that extra vitamin C is particularly dangerous to dogs; whatever they don’t use is excreted in their urine in the form of oxalate. Elevated urinary concentrations of oxalate can increase the risk of stones developing in the urinary tract, especially in males.
https://www.petwave.com/Dogs/Basics/Vitamin-C.aspx
Ofwel, als een hond een heel snel metabolisme heeft, kan extra vitamine C goede ondersteuning bieden omdat ze zelf dan mogelijk te weinig aanmaken. En nog een pagina met info: https://www.natural-dog-health-remedies.com/vitamin-c-for-dogs.html
 
Misschien is het ook een goed idee om naar een holistisch arts te gaan die kan helpen met het maken van de juiste dieetkeuze, en evt ondersteunende kruiden en vitaminen. Holisten zijn daar nou eenmaal beter in dan dierenartsen die alleen maar regulier werken. Wel eerst laten uitsluiten of er onderliggende oorzaken zijn voor het vermageren en de vachtproblemen. Ook dan kan een holist je goed begeleiden met een dieet .
 
Ik vroeg me nog wel af hoe oud je hond is? Op de foto ziet hij er zo jong uit... Ook door castreren kan de vacht veranderen. "

Ok, het is dan misschien zeker een idee om hem 3 keer te geven. Die tip had ik nog niet gehad! :-) 

We voeren ook niet wat er op de verpakking staat, vooral op zicht en op gevoel. Dus als we merken dat hij weer afvalt geven we hem weer wat meer. 

Hij krijgt wel KVV door zijn brokken, dit om zeker te zijn dat hij zijn brokken eet. Anders durft hij die ook al te laten staan, dat kunnen we natuurlijk helemaal niet hebben. 

 

Ik zou eens moeten kijken of er hier holistische dierenartsen in de buurt zijn, wij wonen in Berendrecht dus evt is in Nederland anders ook een optie. We kunnen hier bijna de grens overstappen ;-) 

Een afspraak bij de DA op een bloedonderzoek te doen zal dus geen luxe zijn, maar misschien toch wel noodzakelijk

Ja de profiel foto is wellicht wat misleidend, Duke is in april 4 geworden. Hij is in januari gecastreerd, de reden van castratie was toch een soort "agressie tov andere reuen die zich macho gedroegen en voornamelijk dus ook weer met oog op zijn gewicht. Zijn haarverlies is al langer aanwezig dan dat, maar ik zou met eerlijkheid niet meer weten wanneer het begonnen is.. 

Misschien valt het meer op omdat we een kindje hebben die uiteraard veel op de grond speelt, je wil dan toch dat het een beetje schoon is.. 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Ga naar de dierenarts! Afvallen na castratie klopt niet. Het hoeft niets te zijn, maar kan wel. Hoe is de kleur van de slijmvliezen? Jaren geleden had mijn hondje dit precies zo, alleen zijn slijmvliezen waren wel erg licht en hij had ook wat minder energie. Maar dacht ik van dat laatste, ach gecastreerd, daar worden ze toch rustig van. Niet dus.. Pas een tweede dierenarts herkende het, bloedarmoede, of te wel een auto immuunziekte. Mijn kanjer en keihard voor zichzelf had een bijna fataal laag aantal rode bloedcellen.  Nogmaals, net hoeft niets te zijn maar houd het in de gaten.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Ga naar de dierenarts! Afvallen na castratie klopt niet. Het hoeft niets te zijn, maar kan wel. Hoe is de kleur van de slijmvliezen? Jaren geleden had mijn hondje dit precies zo, alleen zijn slijmvliezen waren wel erg licht en hij had ook wat minder energie. Maar dacht ik van dat laatste, ach gecastreerd, daar worden ze toch rustig van. Niet dus.. Pas een tweede dierenarts herkende het, bloedarmoede, of te wel een auto immuunziekte. Mijn kanjer en keihard voor zichzelf had een bijna fataal laag aantal rode bloedcellen.  Nogmaals, net hoeft niets te zijn maar houd het in de gaten. "

Maar daar kwam ook vermoeidheid bij. Bloedarmoede kan veel oorzaken hebben, een auto-immuunziekte is daar een van, maar ook bepaalde wormen (Franse hartworm, haakworm, lintworm etc.) en andere (bloed-)parasieten kunnen daar een oorzaak van zijn, zoals Ehrlichia, Babesia, etc.. Wormonderzoek kun je laten doen bij Het Woud.

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim

Wanneer is de haaruitval begonnen? Andere vachtvorming (haaruitval) kan ook met de castratie te maken hebben. Gebruik zelf die olie van primeval. Hoor ook veel mensen met langharige honden daar heel positief over. 

 

Wat betreft mager blijven... z’n ontlasting laten onderzoeken op wormen? 

Een bloedonderzoek lijkt me ook een goede check om te kijken of het niks medisch is. 

 

Geeft zelf Acana sport en agility omdat onze hond ook erg slank is en veel beweegt. Aangevuld met pemmikan op hele actieve dagen. Dat werkt hier goed. 

 

Hoe bevalt de castratie? Die van mij gaat na enorm veel afwegingen gemaakt te hebben binnenkort voor z’n castratie..... 

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Volgens mij noemde ik ook het rustiger worden, bij hem was het auto immuun en als dat heel langzaam begint dan past een lijf zich daaraan aan, zodat je het bijna niet merkt. Zoals gezegd een 2e dierenarts geloofde mij pas toen ik zei dat mijn hond niet goed was, helaas. Daarom vroeg ik ook de kleur vd slijmvliezen in de gaten te houden, daar is het aan tezien na verloop van tijd.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Ik had niet gezien dat er reacties waren geweest! Schijnbaar kreeg ik enkel het laatste bericht door.

 

Ik ga het nalezen op de laptop als ik thuis ben, ik vind het erg vervelend reageren op de gsm. 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Ten eerste mijn excuses dat ik niet meer heb gereageerd! 

Het is hier erg hectisch geweest en de warmte helpt daar niet bij. 

 

@Ientje Het is niet zo drastisch als je beschrijft, helaas heb ik ook ervaring met onze vorige hond qua bleke slijmvliezen, bloedarmoede etc.. 

Duke is altijd al een slanke hond geweest bij wie we altijd de voeding moeten afstemmen. Eigenlijk is het drastisch afvallen begonnen toen wij een kindje kregen en onze aandacht toen vooral naar ons dochtertje ging (wat volgens mij heel normaal is) 

We kunnen onszelf toch wel een beetje de schuld geven van het minder in de gaten houden van zijn eet gedrag, inmiddels is ze 2,5jr en dus vraagt ze lang niet meer zoveel "aandacht" als baby zijnde. 

Uiteraard zijn we nu al een tijdje met zijn voeding bezig en niet pas sinds dit bericht ;-) 

 

@Pim 

Ik weet echt niet meer wanneer het begonnen is, ik weet wel dat het me echt is beginnen opvallen toen we verhuisd waren (andere vloer?) Dit was in maart een jaar geleden, Duke is in januari gecastreerd dus het was daarvoor al begonnen. 

 

Ik ga de dingen is opzoeken die je aangeeft, dank je! 

Ook zal ik eens een onderzoek laten doen naar wormen, maar had ik dat anders niet al lang moeten merken aan zijn ontlasting? 

 

Bij ons is de castratie verder dus heel goed bevallen, hij is weer lief tegen alle reuen (geloof me, je wil geen macho aan de riem van op gezond gewicht 65kg, al dat grollen dat hij erbij doet.. brr) Hij is in zijn doen helemaal niet rustiger geworden, nog steeds een blije spring in`t veld. 

Wel heeft hij dus constant honger, hij zou nu ook eten stelen wat hij voor de castratie nooit gedaan zou hebben. 

 

Waarom heb jij besloten hem te castreren? 

 

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

Van het weekend even kijken of "Het woud" ook naar Belgie verzend. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Mijn reu heeft veel last van voorhuidontsteking. Daarbij kan hij zo gefocust zijn op alle vrouwenluchtjes dat ik hem ook meer rust en ontspanning wil geven tijdens de wandelingen. Kan echt gaan klappertanden en schuimbekken ervan. Dekken gaan we toch niet doen dus vind het ook niet echt eerlijk dan. En ook wat jij beschrijft, hij kan naar andere ongecastreerde reuen niet altijd even vriendelijk reageren. Hebben hem nu 2x chemisch gecastreerd en dat was al een hele verbetering. Echter is het maar voor korte duur en gaan nu voor het definitieve.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

" Mijn reu heeft veel last van voorhuidontsteking. Daarbij kan hij zo gefocust zijn op alle vrouwenluchtjes dat ik hem ook meer rust en ontspanning wil geven tijdens de wandelingen. Kan echt gaan klappertanden en schuimbekken ervan. Dekken gaan we toch niet doen dus vind het ook niet echt eerlijk dan. En ook wat jij beschrijft, hij kan naar andere ongecastreerde reuen niet altijd even vriendelijk reageren. Hebben hem nu 2x chemisch gecastreerd en dat was al een hele verbetering. Echter is het maar voor korte duur en gaan nu voor het definitieve. "

Ja dat herkennen wij ook allemaal, dat is gelukkig allemaal over bij ons. Ook hebben wij hem eerst chemische castratie gegeven, om te kijken hoe hij zou reageren en dit was zeer positief. Vandaar dat ook wij toen zijn overgegaan op het definitieve. Sommige reuen doet het gewoon echt goed, als je reu nergens last van heeft zou ik ook zeggen waarom castreren. 

Het geeft zoveel meer rust bij ze. 

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Ook zal ik eens een onderzoek laten doen naar wormen, maar had ik dat anders niet al lang moeten merken aan zijn ontlasting? "

Nee, dat merk je maar zelden aan de ontlasting. Maar je kunt het wel aan andere dingen merken doordat voedingsstoffen niet meer optimaal kunnen worden opgenomen. Wormen worden maar zelden uitgepoept, de eitjes en cysten zie je niet met het blote oog.  Eigenlijk kun je alleen de eipakketjes van lintwormen zien, die zijn zo groot als een rijstkorrel.

honden page profiel Saskia & Duke Saskia & Duke

honden foto van Saskia & Duke

" Nee, dat merk je maar zelden aan de ontlasting. Maar je kunt het wel aan andere dingen merken doordat voedingsstoffen niet meer optimaal kunnen worden opgenomen. Wormen worden maar zelden uitgepoept, de eitjes en cysten zie je niet met het blote oog.  Eigenlijk kun je alleen de eipakketjes van lintwormen zien, die zijn zo groot als een rijstkorrel. "

Ik dacht bv ook aan diarree of toch iets van een ziektebeeld zoals de tekort die hij zou moeten hebben inmiddels. 

 

Ik zal zeker eens kijken voor die testen. 

Volgende forumvraag: Verse groenten.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^