Hernia gaat maar niet over

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Hallo allemaal,

Mijn hond Boy (maltezer) is 9 jaar oud en heeft sinds 5 weken een hernia. Hij krijg hiervoor onsior en gabapentine ter pijnstilling. Het gaat echter niet vooruit, soms lijkt het wel slechter te worden. 

Hij heeft goeie dagen waarin hij echt een energiebom is. Dan krijgen wij hem ook niet rustig en rent hij heel vrolijk over het veldje. Later die dag of de volgende dag betaalt hij hier de prijs voor. Dan wil hij niet meer lopen en soms zelfs niet eten of drinken. Als we hem mee naar buiten nemen om te plassen kan hij maximaal 100 meter lopen met een slakkengang, waarna hij stil gaat staan en geen stap meer zet.  Als ik thuis kom op slechte dagen word ik niet eens begroet.

Hij heeft ook artrose in zijn voorpoten en heupen. Hierdoor hebben wij besloten om niet te laten opereren, ook omdat de slagingskans zo laag ligt bij een operatie en hij dan alsnog pijn zal blijven hebben van de artrose. 

Ik vroeg mij af of iemand ervaring heeft met dit probleem. Wij zitten erg in een dilemma wat te doen. Het duurt nou al zo lang en hij lijkt op de meeste dagen niet happy. Aan de andere kant lijkt hij wel van het leven te genieten op de goeie dagen. Dit maakt de beslissing om hem te laten inslapen enorm moeilijk. 

Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven.

 

Groetjes Heleen 

 

 

honden page profiel DoDo

honden foto van Do

Mijn hondje heeft ook een hernia. Een dubbele nekhernia om precies te zijn

Wat ik je zeker zou adviseren is dat energiebommetje op zijn goede dagen, eigenlijk altijd de komende weken, zeker aan een 1 meter lijn uit te laten en geen gekke bewegingen te laten maken. Met een tuig om ipv een halsband als je dat niet al doet.

Mijn hondje kreeg metacam gabapentine en tramadol.

Maar hij ging ook niet vooruit. Na 10 dagen metacam ingeruild voor moderin. Hier worden de spieren slechter van, maar opereren is hier ook geen optie. Moderin helpt hier best goed. Het ontzweld om de hernia. Ook zijn we bij een kundige orthomanueel therapeut geweest.

Ook stond hij hier op volledig benchrust. Zeker op slechte dagen.

Nu mag hij vaker los, ben ook een maand verder. 

Maar ik wandel voorlopig zeker niet meer als 1x per dag 5 minuten.

De rest een plasje achter of in de tuin.

Ik ga binnenkort ook nog een acapuncturist opzoeken.

Ook krijgt hij omega 3 capsules als natuurlijke pijnstiller.

Voor een rughernia zou je nog kunnen overwegen om bij dr. Pillin van verwijscentrum barendrecht om infiltraties te laten doen. Dit gebeurt wel onder narcose. Het kan alleen niet bij nekhernia's dus heb me er verder niet in verdiept.

Veel sterkte. Ik weet hoe je je voelt.

honden page profiel DoDo

honden foto van Do

Nog een paar toevoegingen..

Krijgt Boy eten en drinken uit een verhoogde voerbak? Probeer deze af te stellen op een juiste hoogte die voor hem comfortabel is.

Probeer een goede pijnstiller te vinden die naast de gabapentine gegeven kan worden. Metacam was hier de eerste keus van de neuroloog. Maar let er wel op dat de pijnstillers en supplementen die je geeft samen gegeven mogen worden. 

Als hij rustig en kalm is zou ik hem af en toe even uit de bench laten. Is hij te druk of blijft hij heen en weer lopen zou ik hem terug opsluiten.

Die 5 minuten die ik wandel. Is inclusief snuffelen, dus in werkelijkheid zal dat misschien net 100 meter maximaal zijn, per dag.

Op slechtere dagen ( soms valt hij door zn spaghetti beentjes)mag hij alleen met tuig in de tuin (tuig om hem omhoog te houden mocht hij weer vallen) en alleen maar benchrust.

Moderin ( mocht je eraan beginnen) mag je nooit zomaar mee stoppen. Dit is slecht voor zijn organen.

Ik heb soms ook zoiets van, dit is toch geen leven.. maar zoals ik het nu doe, denk ik niet meer dat ik hem in moet laten slapen.

80% van de hernia s gaat vanzelf over, maar het kost tijd. 

Mijn hond is 12. Ik hoop doordat ik hem nog 2 /3 maanden strak hou, dat ik daarna nog minimaal een paar jaar van hem mag genieten.

Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik kan je acupunctuur aanbevelen. Of misschien eens wisselen van medicatie.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Pijnstillers, pijnstillers en nog eens pijnstillers (raad van een mens die zelf al verschillende keren aan de rug geopereerd is wink)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik zou zelf met hem naar een kliniek als van dr Aharon gaan

 

https://www.kreupeldier.nl/

 

Een goed holistisch arts ivm zijn arthrose lijkt me ook verstandig. 

 

Ook zou ik  naar het voer kijken, heel belangrijk is dat hij zijn vitaminen, vineralen en sporenelementen binnen krijgt. Met een holistisch arts kan je ook bespreken welke supplementen zinvol zijn in jullie geval. 

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

Ik heb een mopshondje met een rughernia gehad, is helaas nooit over gegaan en de operatie zou teveel risico's geven dus niet gedaan. 

Hij heeft er nog een jaartje mee geleefd en kon op een gegeven moment niet meer rechtop komen, had ook teveel pijn op het laatst helaas. Uiteindelijk daardoor moeten laten inslapen. 

 

Ik zou gewoon naar alle opties kijken en ook of het dierwaardig blijft.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Hallo Naamgenoot ,

Voor de hernia ,

Heb je al eens Vitaminen B complex gegeven?

Veel artsen weten dat niet  maar naast de pijnstilling kan je om cortico vragen en bij een drogist vitaminen B complex halen ,

Een malthezer mag daarvan om te beginnen de eerste week 2 x daags 1 tablet ,Voor de cortico moet je even je dok raadplegen ,

Ik heb er al vele honden mee goed gekregen ,

Voor de artrose helpt pijnstilling maar niet elke hond geeft goede reactie op de onsior dus dan zou je nog iets anders uit kunnen proberen .

Een van mijn gossen reageerde alleen maar op Phen-pred  maar als je van Belgie bent ,daar kennen ze dat middel nog niet .

Succes .

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Bedankt voor alle reacties. Ik had nog niet gezien dat jullie gereageerd hadden. Om wat antwoorden te geven op jullie vragen. Hij loopt met een borsttuig en we lopen op basis van wat hij aangeeft. Dus als hij niet meer wil tillen we hem op en lopen we naar huis. Boy heeft een verhoogde voederbak van plastic, dus die kan niet veranderd worden in hoogte. Hij is echter hoog genoeg voor hem. 

Hij heeft geen benchrust, omdat hij al sinds hij kleiner was helemaal gillend gek wordt in een bench.  Allerlei benchtrainingen geprobeerd, maar dit werkte niet. Ik vind het in zijn geval enorm zielig om hem in een bench te houden. Het is misschien inderdaad wel beter om hem  niet te laten rennen. Bedankt voor de tip.

Wat andere pijnstilling is nog een optie. Het is wel even moeilijk bij hem, want hij heeft bij een eerdere hernia in de onderrug toen hij 6 was metacam gehad en hier een flinke maagzweer gekregen. Hij krijgt nu maagbescherming gelukkig. Ik zal morgen bij de dierenarts vragen of we nog iets anders kunnen proberen. 

We gaan morgen de opties langs bij onze dierenarts. Hij is heel betrokken en ervaren, dus ik voel me wel goed bij hem. We gaan vragen naar corticos en zijn ervaringen met acupunctuur en dergelijke. Boy heeft echter ook een acute fase gehad waarbij hij niet meer kon staan zonder door zijn poten te zakken, en toen zag hij het somber in. We gaan  kijken wat de opties zijn, en of hij nog een leuk leven zo heeft. Het is heel moeilijk, maar een jaar aanmodderen zoals ik op dit forum wel lees, zien wij niet voor hem zitten. 

Ik laat het jullie weten. 

 

Bedankt! 

 

honden page profiel DoDo

honden foto van Do

Succes morgen bij de dierenarts

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Ik heb nog 1 vraag. Hij gaapt steeds tijdens het wandelen. Is dat iets wat jullie ook hebben gezien? 

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

 We zijn met boy naar de dierenarts geweest. We gaan morgen foto's laten maken, want het kan verschillende dingen zijn. Dat wisselende beloop met slechte dagen na goeie dagen kan wijzen op artrose/spondylose in de rug waar de zenuwen langslopen. Het kan ook artrose in de heupen zijn, en wat je ook wel ziet bij kleine hondjes is dat de heupkop afsterft.

En op basis van die foto's gaan we kijken hoe erg het is en kijken wat de prognose is. Als de prognose slecht is,  laten we hem inslapen, om zinloos aanmodderen te voorkomen . Als de prognose wel aanzienlijk is, gaan we het nog een maand of 2 aankijken.

We gaan het zien

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

En wat was de uitslag ?

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

De dierenarts kon niet meteen artrose ontdekken in de heupen of rug. Het was echter niet onze reguliere dierenarts die de foto's had beoordeeld, en deze is nog wat onervaren. We hebben de foto's laten opsturen naar een specialist die vandaag of morgen belt over de uitslag. Indien het dan ook negatief is, is het waarschijnlijk toch een hernia. Aan de ene kant positief omdat dat wellicht kan herstellen, aan de andere kant is het een open eind, want hoe lang ga je hem laten lijden onder zijn mogelijke herstel. 

De dierenarts zei dat de enige optie voor extra pijnmedicatie nog tramadol was. Als hij een hernia heeft geeft dat echter ook weer obstipatie, wat echt niet prettig is bij een hernia. Als de diagnose duidelijk is gaan we nog wat dieper kijken op de medicatie. 

honden page profiel JamaicaJamaica

" Ik zou zelf met hem naar een kliniek als van dr Aharon gaan
 
https://www.kreupeldier.nl/
 
  "

Dit dus. Een orthomaueel therapeut, zoals Jacha Heukels of Aharon. Dat heeft 1 van onze honden genezen. Er was zelfs maar 1 behandeling nodig, en hij had een meervoudige hernia en spondylose door een verzakt heiligbeen.

 

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Ik zie dat er ook een in hoogkerk zit. Ik zal het bespreken met de dierenarts en mijn familie. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik heb ook een hond met hernia's ik weet dus wat voor ellende het is.

Alles is goed onder controle,heb ook toen hij zo slecht was gedacht,zo laat ik hem niet verder lopen.

Maar iedere keer zag ik kleine verbeteringen,hij heeft wel restschade van toen hij helemaal door zijn rug is gegaan.

 

Hij kan geen lange wandelingen meer,maar komt genoeg buiten,heeft rimadyl,als hij te wild heeft gedaan dan moeten we even rustig aan doen en gaat het weer goed. Zoals jij eigenlijk beschrijft 100 meter lopen slakkegangetje....

Hij is 10 wordt binnenkort 11. Opereren was geen optie omdat heel zijn ruggegraat zwak is,bij de ct-scan zagen ze 5 hernia's waarvan 1 met lichte spondylose die waarschijnlijk zijn klachten veroorzaakt.

 

Er is niks meer aan te doen en zo lang het leefbaar voor hem blijft en hij een vrolijk blij ei is dan vind ik het goed.

Zolang de goede dagen ruim overheersen maar zouden de slechte dagen groter zijn dan de goede dagen dan zou ik de stekker eruit trekken.

 

Hoe het voor jou hond is geen idee,ik denk dat iedere hond anders is en de ene hond met hernia meer pijn heeft dan de andere.

 

Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid toe,weet dat het niet makkelijk is,jouw topic is voor mij een beetje confronterend daarom duurde het even dat ik reageerde,het ligt bij mij ook gevoelig.

 

 

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Dankjewel voor je reactie Monique.  Wat een heftige diagnose van jouw hond! Ik snap dat het gevoelig ligt. Hadden we maar een glazen bol zodat we konden zien wat het zou worden. Zoals ik van jou hoor is het wel verbeterd, maar niet overgegaan. Ik zou het zo jammer vinden als mijn hondje niet meer kan wandelen. Het is zijn favoriete bezigheid, vooral een uurtje door de natuur. Het is zo sneu dat hij het vervolgens moet bezuren. Het is een hele persoonlijke beslissing en het ligt er ook aan in wat voor situatie je zit. 

Jij ook veel sterkte met jouw hond!

honden page profiel DoDo

honden foto van Do

" Ik heb ook een hond met hernia's ik weet dus wat voor ellende het is.
Alles is goed onder controle,heb ook toen hij zo slecht was gedacht,zo laat ik hem niet verder lopen.
Maar iedere keer zag ik kleine verbeteringen,hij heeft wel restschade van toen hij helemaal door zijn rug is gegaan.
 
Hij kan geen lange wandelingen meer,maar komt genoeg buiten,heeft rimadyl,als hij te wild heeft gedaan dan moeten we even rustig aan doen en gaat het weer goed. Zoals jij eigenlijk beschrijft 100 meter lopen slakkegangetje....
Hij is 10 wordt binnenkort 11. Opereren was geen optie omdat heel zijn ruggegraat zwak is,bij de ct-scan zagen ze 5 hernia's waarvan 1 met lichte spondylose die waarschijnlijk zijn klachten veroorzaakt.
 
Er is niks meer aan te doen en zo lang het leefbaar voor hem blijft en hij een vrolijk blij ei is dan vind ik het goed.
Zolang de goede dagen ruim overheersen maar zouden de slechte dagen groter zijn dan de goede dagen dan zou ik de stekker eruit trekken.
 
Hoe het voor jou hond is geen idee,ik denk dat iedere hond anders is en de ene hond met hernia meer pijn heeft dan de andere.
 
Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid toe,weet dat het niet makkelijk is,jouw topic is voor mij een beetje confronterend daarom duurde het even dat ik reageerde,het ligt bij mij ook gevoelig.
 
  "

Hoi Monique,

Hoe lang heeft het bij jou geduurd voor je weer gewone rondjes met hem kon lopen?

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

" Hoi Monique,
Hoe lang heeft het bij jou geduurd voor je weer gewone rondjes met hem kon lopen? "

Bijna een half jaar. Eerst 6 weken rondjes van soms maar 5 minuten. 

Als hij te wild is dan weer wat rustiger maar hij blijft hinken. 

Hij heeft geen pijn ook niet volgens de da. Hij kan niet langer dan een half uurtje per keer.

honden page profiel DoDo

honden foto van Do

" Bijna een half jaar. Eerst 6 weken rondjes van soms maar 5 minuten. 
Als hij te wild is dan weer wat rustiger maar hij blijft hinken. 
Hij heeft geen pijn ook niet volgens de da. Hij kan niet langer dan een half uurtje per keer. "

Dankjewel voor je antwoord. 

honden page profiel RenateRenate

Mijn cocker van 13 jaar sukkelt ook al een tijdje met een rugprobleem. Pijnstillers helpen wel maar de DA heeft mij een naam doorgegeven van een holistische DA die ook acupunctuur doet. Dinsdag heb ik daar een afspraak, aan de telefoon klonk ze alvast geruststellend dat ze met dit soort rugproblemen goede resultaten heeft. Ben benieuwd.
Mijn cocker wil absoluut mee naar het bos, ze zit als eerste bij de auto als ze ziet dat we gaan wandelen. Ik laat haar dan op haar eigen tempo meelopen.

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Bericht van mijn moeder:

Zojuist contact gehad met dierenarts Frank. Er zijn op de foto’s die genomen zijn van Boy door de specialist geen duidelijke aanwijzingen in de heupen en rug te vinden die de uitvalsklachten verklaren. Hij ziet een minimale heupdysplasie, maar dat kan niet de klachten veroorzaken. Er is nog een mogelijkheid dat er een probleem zit in de hogere halsregio. Om dat te constateren zou er een aanvullende foto moeten worden genomen, maar het heeft geen consequenties voor de therapie, namelijk de pijnstilling die Boy nu ook al krijgt. Conclusie: pijnstilling permanent voortzetten en accepteren dat Boy zo nu en dan een slechte dag heeft. Wanneer de situatie wijzigt/verslechtert, dan weer contact opnemen met de dierenarts.

Geen duidelijkheid dus helaas, maar ook geen doemscenario. We gaan door met de pijnstilling en ons even inlezen over een orthomanueel therapeut. 

Bedankt voor al jullie berichtjes

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

hmm voor mij klinkt het niet logisch, ik vind pijnstilling ook geen therapie en zou dus wel voor de aanvullende foto gaan en een echte therapie inzetten

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

" hmm voor mij klinkt het niet logisch, ik vind pijnstilling ook geen therapie en zou dus wel voor de aanvullende foto gaan en een echte therapie inzetten "

Hoi Dobry, 

Voor ons is de pijnstilling een overbruggingstherapie totdat het lichaam de hernia opruimt en de klachten zouden moeten afnemen. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Hoi Dobry, 
Voor ons is de pijnstilling een overbruggingstherapie totdat het lichaam de hernia opruimt en de klachten zouden moeten afnemen.  "

ja ok, maar je schrijft dat het eerder slechter lijkt te worden dan beter,

 

je weet de oorzaak niet, bovendien, hij heeft ook arthrose. Dus iets veroorzaakt dat. En dat zou ik dan graag uitgezocht zien en het lichaam ondersteunen met bepaalde supplementen,en misschien kan een chiropracter of ortho manueel therapeut, of acupuncturist iets betekenen. Zelf zou ik vinden dat het nu wel erg lang duurt en er toch iets ondernomen zou moeten worden.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Dobry heeft wel een punt,ik kreeg voor Vigo ook volop pijnstillers maar was niet tevreden met de uitleg van de da,hij kon ook niks ernstigs op de foto's zien.

Als je niet weet wat de hond precies heeft kan je ook geen goede stappen ondernemen.

honden page profiel staffbullstaffbull

honden foto van staffbull


De dierenarts zei dat de enige optie voor extra pijnmedicatie nog tramadol was. 

Wij hebben zeer goede ervaring met Previcox.

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Ik wil ook met mijn ouders gaan overleggen of een orthomanueel therapeut geen optie is. Mijn ouders zijn nogal cynisch en het is een dure grap. Het is niet mijn geld om uit te geven. We doen ons best. Tot die tijd proberen we met pijnstilling zijn klachten wat te dragelijker te maken. Het is niet dat we daarmee stoppen ofzo omdat er geen diagnose is. 

 

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Wij zijn ook terughoudend in nog een foto, omdat hij dan opnieuw onder narcose moet en die hele hoepla. Het is geen heel jong hondje meer, staat stijf van de medicijnen en we willen niet dat zijn nieren het begeven. 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Wanneer is het genoeg geweest?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^