Knak geluid pup.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel dorondoron

honden foto van doron

Goedemorgen,

 

Ik heb een Mechelse Herder pup van bijna 5 maanden. Een maand geleden begon ik een knak te horen als hij in een looppas, loopt. Alle alarmbellen begonnen gelijk te rinkelen met het idee dat hij misschien hd kan hebben.. Toch een paar dagen afgewacht omdat rontgenfoto’s op deze leeftijd toch vrij weinig zeggen. Na een paar dagen toch even langs de dierenarts geweest, Er waren geen aanwijzingen van hd te zien of te voelen, dus ik ging weer opgewekt naar huis. Het is nu een paar weken later en het zit me toch niet lekker.. Het knak geluid is niet elke dag even erg, soms zelfs een paar wandelingen helemaal niet. Nu heb ik erg veel gelezen en na gevraagd, nu hoor ik vaker dat mensen adviseren om hem over te zetten op volwassen brok, heeft iemand hier ervaringen mee? Of iemand ervaring met een pup die knakt? Ik denk dat het van zijn heupen komt maar dat kan ik niet met 100% zekerheid zeggen..

 

Hij heeft overigens geen andere symptomen van hd en zij ouders, grootouder enzovoord zijn allen hd-vrij.

Moose is 18 kilo en hij groeit erg hard, hij krijgt nu Cavom puppy/junoir en zou dan eventueel over gaan op Cavom compleet. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Een orthopeed kan uitsluitsel geven, er kunnen al fotoos gemaakt worden ook al is die nog jong...

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Dat knak geluid zou mij dus ook helemaal niet lekker zitten.

Heeft je dierenarts ook foto's gemaakt van de heupen, of alleen maar gevoeld?

Als hij geen foto's heeft gemaakt, deze wél laten maken, heeft nl wel zin hoor en zou er iets fout zijn met zijn heupen, is het het mooiste als je er zo vroeg mogelijk bij bent, voor evt. verdere stappen.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

De gewrichten zijn nog lang niet allemaal gesloten bij zo'n jonge hond. Mogelijk heeft het daarmee en de groei te maken. Ik zou naar een gespecialiseerde kliniek gaan om te laten beoordelen. Het zou nl de eerste jonge hond niet zijn die al artrose ontwikkeld.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Klinkt inderdaad niet goed. Maar er kan nog van alles gebeuren op deze leeftijd voor wat betreft groei en de aanhechtingen van de botten. Een check bij een dierenarts/orthopeed zou ik zeker doen! 

 

Zou ook heel voorzichtig zijn en je goed inlezen in groei en beweging:

http://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/de-opgroeiende-hond/

 

Houd je hond goed slank. Hoe minder gewicht voor de gewrichten nu hoe beter. Ook spelen met andere honden, bal spelletjes en lange wandelingen wees voorzichtig. 

 

Kijk naar goede voeding. Zelf goede ervaring met Acana en Orijen puppy large breed. Ter ondersteuning kan je puppy gelatinaat geven van primeval. Let er wel wel op dat je de puppyvariant geeft ten aanzien van o.a. het calciumgehalte. Zou daarom ook geen volwassenbrok aanraden omdat daar veelal teveel calcium in zit voor je pup. 

honden page profiel dorondoron

honden foto van doron

De dierenarts heeft alleen gevoeld en gekeken hoe hij beweegt en vertelde mij toen dat het door het snelle groeien kon komen en vond rontgenfoto’s niet nodig. Te veel bewegen of achter een bal aan rennen gebeurt niet, alleen soms tijdens de training dat ik zijn balletje en stukje weg gooi maar dat kan geen problemen geven. Zelf lijkt hij er ook totaal geen last van te hebben, hij beweegt niet anders dan andere pups van zijn leeftijd en heeft verder geen hd of ed symptomen.. Ik ga volgende week dan zeker foto’s laten maken! Wat is er verder aan te doen op deze leeftijd? Ik heb nog nooit een hond met hd gehad (gelukkig) en een werkhond en hd lijken me niet zo goed samen te gaan ivm werkdrift.. alvast erg bedankt voor de reacties!

honden page profiel dorondoron

honden foto van doron

Misschien wel even goed om er bij te vermelde, de dierenarts is gespecialiceerd in hd en ed.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

En of een balletje gooien, al is het alleen bij training een klein stukje. De hond komt met zijn gewicht steeds vol op de voorpoten. De ellebooggewrichten moeten dit opvangen....en die zijn nog lang niet gesloten. Ook bij volwassen honden is bal gooien niet best. Heb er al verschillende gezien die daar problemen mee kregen op de ellebogen of heupen. Zolang de gewrichten niet volgroeid zijn zal röntgen niet veel uithalen maar ze kunnen de pup wel goed nazien. Tenminste....een gespecialiseerde arts.

honden page profiel dorondoron

honden foto van doron

Ik ken niemand die niet zo getraint heeft met zijn of haar pup. Het gooien van een balletje is met het volgen, dan gooi ik het balletje een meter naar opzij, ik geloof niet dat een hond hier hd van krijgt. Een bal gooien op een grasveld en een hond er als een gek achter aan laten rennen doe ik zeker niet!! Er is door een dierenarts die gespecialiceerd is in HD en ED onderzoeken naar gegeken en ze zei dat hij super loopt en ze voelde geen speling in zijn gewrichten. Als hij een jaar is wordt hij sowieso geröntgend ivm met de sport. Ik vraag me dan ook meer af of er een andere oorzaak van het geknak, bijvoorbeeld het groeien, kan zijn. Ik heb het vandaag ook nog niet gehoord.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik zou ook kijken naar het voer, ter verduidelijking hier een interessant stukje, niet dat je nu perse moet gaan barfen, maar misschien toch iets om bij stil te staan, zie ook de volgende bladzijden

 

http://barf-natuurlijk.nl/billinghurst/billinghurst_art_HD_ED_1930.html

 

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

" Misschien wel even goed om er bij te vermelde, de dierenarts is gespecialiceerd in hd en ed. "

Sorry hoor, maar ook deze dierenarts heeft geen röntgen ogen.

Wij hebben 8 Duitse Herders gehad, deze lieten we allemaal zgn. voor röntgen met 6 maanden voordat we er voorzichtig mee gingen sporten, ik zeg expres voorzichtig, want ze zijn nog volop in de groei.

Die knak die je hoort, daar zou ik me dus helemaal niet lekker bij voelen en zeker ook niet als er alleen maar gevoeld word aan de heupen.

Een foto kan bv aantonen hoe de heupen er écht uitzien.

 

Volgende forumvraag: Polspijn & vervelennnn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^